Istorija| Ljudska prava| Moj grad| Politika| Region

Ganica saga - dio drugi

Neven Anđelić RSS / 18.03.2010. u 11:59

U ovom dijelu bavim se prvenstveno bosnjackim politickim reakcijama i nedostacima pravosudja u Sarajevu.

ista ulica, isti datum
ista ulica, isti datum
Tokom strastvenih diskusija ucestalo se spominje stav Medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju koji je navodno, kako tvrde krugovi bliski bivsem clanu Predsjednistva BiH, proglasio Ganica i ostale iz Dobrovoljacke ulice nevinim za postupanja u ovoj ulici tokom kobnog majskog popodneva. Cinjenica je da je Republika Srpska putem srpskog oficira za vezu pri haskom tribunalu predala obimnu dokumentaciju kojom se terete Ganic i ostali za slucaj Dobrovoljacke ulice te da je tadasnja tuziteljica Carla del Ponte "smatrala da su shodno medjunarodnim standardima dokazi nedostatni da bi omogucili razumne osnove vjerovanju da je Ejup Ganic mogao pociniti gorespomenute ozbiljne povrede medjunarodnog humanitarnog prava". Stoga, ispravno citanje ove izjave odnosi se na dokaze prezentovane 2003. godine koji nisu bili dovoljni za podizanje optuznice u Hagu do kraja 2004. godine kada su posljednje nove optuznice objavljene.

Dokumentacija ovog slucaja potom je ustupljena Tuzilastvu Bosne i Hercegovine koje je, shodno izjavi Milorada Barasina, otvorilo istragu "2006. i rok za njeno zatvaranje je bio šest mjeseci". Gotovo pune cetiri godine kasnije oni jos uvijek nisu zavrsili istrazne radnje dajuci tako mogucnost prigovora i insinuiranja da je prisutan nedostatak sposobnosti i kvalitetne organizacije unutar tuzilastva ili je u pitanju namjerno opstruiranje. Naknadni zahtjev Tuzilastva BiH za izrucenjem Ejupa Ganica, nakon sto je to vec ucinila Srbija, je skandalozan jer ne samo da pokazuje svima svu sporost bosanskohercegovackih pravosudnih organa kojoj jos mozda jedino talijansko pravosudje moze konkurisati u sporosti vec su svijetu otkrili smijesnu stranu drzave gdje bivsi clan predsjednistva godinama mirno zivi u susjedstvu tuzilastva koje nista ne poduzima dok on ne otputuje na kratko u inostranstvo kada oni ispostavljaju zahtjev za izrucenjem. Ukoliko nisu doveli sopstvene istrazne radnje blizu kraja prije sedam dana, za ocekivati je novu blamazu na medjunarodnoj sceni. Ukoliko su, pak, te radnje zaista bile blizu kraja, zasto nisu nista poduzimali do sada?

Medjutim, medjunarodna sramota je vrlo izgledna jer ostaje nepoznato kada je Tuzilastvo Bosne i Hercegovine zapravo podiglo optuznicu protiv Ejupa Ganica. Zacudjujuce je da oni smatraju kako ce im biti odobren zahtjev za izrucenje samo na osnovi navodnih istraznih aktivnosti. Stoga sve navodi da je ovaj zahtjev bosanskohercegovackog tuzilastva zapravo jedan politikantski potez iznudjen pritiskom u Sarajevu jer bi trebalo ocekivati da tuzioci znaju nerealnost za ispunjenje samog zahtjeva.

Niti za srbijansko pravosudje ne bi se mogla naci bitnije kvalitetnija ocjena osim ukoliko nisu prikupili neke dodatne dokazne materijale koji nisu postojali ili bili predoceni prije sedam godina. Pitanje je i koliko je ovaj zahtjev u skladu sa nedavno potpisanim sporazumom ministara pravde dvije drzave.

Nedostatke sopstvenog sistema dokazala je ovim slucajem i Velika Britanija danima ne dozvoljavajuci mogucnosti kontakta Ejupu Ganicu s ambasadom, porodicom i advokatima. Apsurd dovodjenja pogresnog covjeka na rociste je vrhunac pokazatelja nedostataka britanskog pravnog sistema, moguce aljkavosti i tradicionalne arogancije visih segmenata britanskog drustva. Medjutim, insistiranje britanskog ministra i ambasadora u Sarajevu da vlada i politika nista nemaju sa sudskim postupkom uvjerljiva su londonskim krugovima gdje je jos uvijek u svjezem sjecanju presedan cileanskog diktatora Pinocheta.

Upravo u svjetlu slucaja pokojnog latinoamerickog prijatelja Margaret Thatcher reakcije sarajevske javnosti odaju krajnju i zacudjujucu neinformisanost. Jake emocije i diskusija o suverenosti i karakteru rata u Bosni i Hercegovini zasjenila su odredjena pravila koja su postala opstevazeca u Svijetu upravo nakon hapsenja Pinocheta. Drzavni celnici, bivsi i sadasnji, s diplomatskim pasosem ili ne, nemaju imunitet od optuzbi za ratne zlocine. Presedan je ucinjen prije dvanaest godina i vec je posluzio kao osnova za sudski process protiv bivseg cadskog diktatora Hisseina Habrea u Senegalu te je, pored ostalih slucajeva, nagnao bivsu izraelsku ministricu Tzipi Livni da odustane od putovanja u London proslog decembra.

Privodjenje svjetskih lidera ne znaci da su oni ratni zlocinci vec da se protiv njih vodi postupak koji je zasnovan na razumnim dokazima. U slucaju Ganica sudija je cijenio optuzbu za zlocine a ne i da li je sarajevski profesor kriv. Istovremeno karakter rata u Bosni i Hercegovini, da li je on bio pravedan ili ne, opravdan ili neopravdan, je nebitan za sudski process. Sasvim je moguce da se pocini ratni zlocin tokom pravedne borbe. Istorija je puna primjera borbi za narodno oslobodjenje tokom kojih su neki pripadnici pocinili zlocine i prekrsili medjunarodno humanitarno pravo. To ne znaci da je ta borba bila manje pravedna i da je ostala manje svijetla u istoriji. Uostalom, partizanska pobjeda u Drugom svjetskom ratu nad snagama domacih i stranih fasista na ovim prostorima nije znacila da istovremeno i zlocini nisu pocinjeni. Potrebno je samo konsultovati izvore bliske istarskim Talijanima ili vojvodjanskim Nijemcima. Zlocini su pocinjeni ali je rat ostao zabiljezen kao oslobodilacki i pravedan. Isto tako zahtjev za izrucenje Ejupa Ganica Srbiji ne znaci da je rat snaga koje su branile Sarajevo bio nepravedan i nicim se ne umanjuje pravednost ucesca u odbrani sopstvenog doma. Cinjenica je da su ljudi ubijeni u vojnoj koloni i da niko nije odgovarao za taj slucaj. Da je bosanskohercegovacko pravosudje uradilo svoj posao na vrijeme Ejup Ganic bi danas neometano posjecivao London ili bi sluzio kaznu ukoliko se dokazala njegova licna odgovornost za dogadjaje.

Posjeta Silajdzica Londonu moze nesto znaciti jedino njegovim neinformisanim glasacima u Bosni i Hercegovini i mozda Ganicu licno kao lijepa iako beskorisna gesta. Haris Silajdzic je ovom posjetom postavio jos jedan presedan u medjunarodnim odnosima: nezabiljezeno je da titularni sef drzave posjecuje osumnjicenika u drugoj drzavi koji je optuzen za krivicna djela krsenja Zenevskih konvencija. Postoji diplomatsko-konzularna podrska koja se pruza u takvim slucajevima ali onda bi to vjerovatno nosilo manje politickih poena u bosnjackom glasackom tijelu.

Silajdzicev opsteprisutni savjetnik lobira bosanskohercegovacke medije sto moze imati neke pozitivne rezultate jedino na domacoj politickoj sceni ali je potpuno irelevantno za sami slucaj Ejupa Ganica pred londonskim sudom. Problem je sto se namece jedna iskrivljena slika stvarnosti domacoj publici koja je svakako sklona teorijama zavjera.

 

AtačmentiKomentari (58)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:10 18.03.2010

Silajdžić

Reprezentativni primerak balkanskog političara...
Najgora varijanta u političkom smislu za njega je da se proces protiv Ganića vodi u Sarajevu.
Neven Anđelić Neven Anđelić 13:07 18.03.2010

Re: Silajdžić

da, ta varijanta mu ne bi odgovarala ali vrlo lako politicari te klase nadju nove argumente i siguran sam da bi se etnicka pripadnost tuzilaca, sudija, advokata vagala i zavisno od rezultata pocela koristiti kao dokaz pozitivnog ili negativnog. u konacnom slaganju stvari bice idealan uvod u predizbornu kampanju za koju je bitna dodatna a pozeljna opsta etnicka homogenizacija.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:12 18.03.2010

Re: Silajdžić

Neven Anđelić
da, ta varijanta mu ne bi odgovarala ali vrlo lako politicari te klase nadju nove argumente i siguran sam da bi se etnicka pripadnost tuzilaca, sudija, advokata vagala i zavisno od rezultata pocela koristiti kao dokaz pozitivnog ili negativnog. u konacnom slaganju stvari bice idealan uvod u predizbornu kampanju za koju je bitna dodatna a pozeljna opsta etnicka homogenizacija.

Da.."Bosna ni Davidova ni carska ni spaijska"..
Kad su izbori..
Neven Anđelić Neven Anđelić 13:19 18.03.2010

Re: Silajdžić

trebali bi biti sestog oktobra ali bi morali prije raspisivanja modifikovati ustav i izborni zakon shodno presudi evropskog suda za ljudska prava po kojoj je nalozeno otklanjanje diskriminatornih odredbi izbornog zakona prema pripadnicima 'ostalih' dakle nesrba, nehrvata i nebosnjaka. sada se vlast treba dogovoriti kako da to ucine. stoga je moguce i odgadjanje mada mislim da ce se desiti izbori u oktobru.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:27 18.03.2010

Re: Silajdžić

Neven Anđelić
trebali bi biti sestog oktobra ali bi morali prije raspisivanja modifikovati ustav i izborni zakon shodno presudi evropskog suda za ljudska prava po kojoj je nalozeno otklanjanje diskriminatornih odredbi izbornog zakona prema pripadnicima 'ostalih' dakle nesrba, nehrvata i nebosnjaka. sada se vlast treba dogovoriti kako da to ucine. stoga je moguce i odgadjanje mada mislim da ce se desiti izbori u oktobru.

Trebaju izbori ali ne verujem da mogu nešto rešiti. Tamo se bez spoljnog pomaganja ništa neće pomeriti. I vidi se da su u čitavu priču ušle Srbija, Turska i Hrvatska. Hrvatska najmanje, ali je u priči.
E, sad kakvo rešenje naći. Što reče neko "BIH ne sme biti sto za preferans gde će dva igrati protiv trećeg", a sada imamo situaciju da su Hrvati u marginalizovanom položaju za neki novi dogovor. Građani su od početka marginalizovani, tako da je teško nazreti kako će BIH postati funkcionalnom državom..
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:24 18.03.2010

Farsa

I na primeru ratova u bivšoj Jugoslaviji potvrdilo se staro, nepisano pravilo: poraženima se sudi kao ratnim zločincima, a na pobedničkoj strani pojedinci se za ista (ne)dela proglašavaju herojima.

Ganiću neće suditi niko, a ako se nazovi sudski proces i održi u Sarajevu, to će biti farsa.
natasavb natasavb 12:35 18.03.2010

Re: Farsa

Ganiću neće suditi niko, a ako se nazovi sudski proces i održi u Sarajevu, to će biti farsa.

Da, ali farsa koja ce se odvijati pred celim svetom i koja ce pokazati kakvo je pravosudje BiH.
Ako se pak postupak bude vodio kako treba i ako Srbi iznesu dovoljno dobrih dokaza,moglo bi da postane jasnije ne samo sta se desilo u Dobrovoljackoj, vec i o ucescu medjunarodne zajednice u kreiranju slike o gradjanskom ratu i upravljanju njime, sto medijski, sto finansijski.
Nije ta optuznica samo zbog Ganica u Hagu odbacena kao neosnovana, vec zato sto mnogima ne odgovara da to klupko pocne da se odmotava.
natasavb natasavb 12:25 18.03.2010

Moram da priznam

da sam iznenadjena da je ovaj drugi deo objavilo "Oslobodjenje" .
Kakve su reakcije bile na njega u Sarajevu?
mostarac mostarac 12:36 18.03.2010

Re: Moram da priznam

Za razliku od Dnevnog avaza, koji je zutilo najgore vrste i koji se moze porediti sa Vecernjim novostima i Politikom expres iz njihovimh najmracnijih dana, Oslobodjenje drzi nivo
natasavb natasavb 12:42 18.03.2010

Re: Moram da priznam

Dnevni avaz je sigurno van konkurencije po tom pitanju, ali meni je iznanadjenje i ovo.Mislim da je to pomak koji je od skoro ucinjen,jer pre se nije moglo zamisliti da oni objave nesto ovako.
krkar krkar 12:44 18.03.2010

Re: Moram da priznam

Mislim da je to pomak koji je od skoro ucinjen,jer pre se nije moglo zamisliti da oni objave nesto ovako


Čini mi se da nisi redovno čitala Oslobođenje.
Neven Anđelić Neven Anđelić 12:44 18.03.2010

Re: Moram da priznam

cijeli tekst je objavljen odjednom. do mene su dosle pozitivne reakcije ali mislim da to nije masovno misljenje vec dijela javnosti koji si ne dozvoljava da ih ostrasceni populizam vecine potpuno usutka. Oslobodjenje pod novim urednistvom je, po mom licnom sudu, najbolji list u bih jer je, pored ostalog, otvoreno za razlicita misljenja. neki od autora i urednika pisu i za medije u susjednim drzavama sto meni govori o licnoj otvorenosti redakcije. ostali mediji su po mnogo cemu licili na politikina izdanja s kraja osamdesetih.
natasavb natasavb 12:52 18.03.2010

Re: Moram da priznam

Čini mi se da nisi redovno čitala Oslobođenje.

Nisam ni rekla da redovno citam.Zato sam valjda i iznednadjena.
Domazet Domazet 19:03 18.03.2010

Ne vidim shta te tachno iznenadjuje...

Privodjenje svjetskih lidera ne znaci da su oni ratni zlocinci vec da se protiv njih vodi postupak koji je zasnovan na razumnim dokazima. U slucaju Ganica sudija je cijenio optuzbu za zlocine a ne i da li je sarajevski profesor kriv. Istovremeno karakter rata u Bosni i Hercegovini, da li je on bio pravedan ili ne, opravdan ili neopravdan, je nebitan za sudski process. Sasvim je moguce da se pocini ratni zlocin tokom pravedne borbe. Istorija je puna primjera borbi za narodno oslobodjenje tokom kojih su neki pripadnici pocinili zlocine i prekrsili medjunarodno humanitarno pravo. To ne znaci da je ta borba bila manje pravedna i da je ostala manje svijetla u istoriji. Uostalom, partizanska pobjeda u Drugom svjetskom ratu nad snagama domacih i stranih fasista na ovim prostorima nije znacila da istovremeno i zlocini nisu pocinjeni. Potrebno je samo konsultovati izvore bliske istarskim Talijanima ili vojvodjanskim Nijemcima. Zlocini su pocinjeni ali je rat ostao zabiljezen kao oslobodilacki i pravedan. Isto tako zahtjev za izrucenje Ejupa Ganica Srbiji ne znaci da je rat snaga koje su branile Sarajevo bio nepravedan i nicim se ne umanjuje pravednost ucesca u odbrani sopstvenog doma. Cinjenica je da su ljudi ubijeni u vojnoj koloni i da niko nije odgovarao za taj slucaj. Da je bosanskohercegovacko pravosudje uradilo svoj posao na vrijeme Ejup Ganic bi danas neometano posjecivao London ili bi sluzio kaznu ukoliko se dokazala njegova licna odgovornost za dogadjaje.

...ako do sudjenja ipak dodje Ganic ce biti najmanje bitan. Pa i ugled BiH susdtva ce se nekako prezaliti. Medjutim, bez oreola Zrtve i Pravednika bosanske vlasti, a rekao bih i bosansko drusahtv uopshte, teshko da imaju ikakvu buducnost. Jednostavno ne vidim shta bi to moglo da odrzhi Boshnjake i Hrvate zajedno. Po meni je ovaj tekst sasvim ochekivani i relativno solidan pokushaj damage control. I pomalo pokushaj pretnje Sriji ne bi li se Srbija naterala da sve to gurne pod tepih poshto BiH vishe nije u stanju da to uradi. Jedini problem koji ja u tekstu vidim je eventualno njegov ogranicheni domet. Hocu da kazhem da chak i da doprinese ochuvanju kakve takve kohezije zasnovane na ochuvanju identiteta zhrtve unutar Bosne teshko da mozhe shta uraditisi van nje. No kako ce se Svet odnositi prema Bosni ne zavisi previshe od dogadjaja u samoj Bosni i/ili oko nje, tako da ljudi rade shta mogu...
filvas filvas 22:56 18.03.2010

Re: Moram da priznam

Čini mi se da nisi redovno čitala Oslobođenje.

A ti si čitao, pa znaš da i najbolje sarajevske novine jedva dobacuju iznad nivoa Kurira. Oslobodjenje je u jednom kratkom trenutku tonom malo ličilo na Borbu ili Danas, ali od toga nije ostalo ništa.
mikimedic mikimedic 14:47 18.03.2010

za sada bez dobrog naslova

odredjena pravila koja su postala opstevazeca u Svijetu upravo nakon hapsenja Pinocheta.


nece biti. sudjenje ajhmanu je bilo 1961.

Neven Anđelić Neven Anđelić 16:24 18.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

moze li ovo malo stati. ajhman je otet i na silu doveden u izrael, izveden pred sud, osudjen i ubijen. njegov slucaj nikakav presedan nije uveo u medjunarodno pravo osim upute da se nesto mora uraditi da bi se ibjegli slicni slucajevi u buducnosti. daj vise procitaj ponesto pa se pozovi na to. u slucaju pinocheta ajhman nije ni spomenut. dakle nije bilo presedana.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:28 18.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

mikimedic
odredjena pravila koja su postala opstevazeca u Svijetu upravo nakon hapsenja Pinocheta.


nece biti. sudjenje ajhmanu je bilo 1961.


Zašto mi se čini da je to bilo 1956. ili 1957. Proveriću, pa ti kažem...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:48 18.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

nece biti. sudjenje ajhmanu je bilo 1961.

Da..Ipak si u pravu..Mosad ga je locirao 1960. u Argentini, kidnapovao i doveo u Jerusalim. Suđen 1961. godine i pogubljen 1962.

mikimedic mikimedic 19:02 18.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

hvala drago -- bas tako, izrael je samo vec tada primenio princip univerzalne nadleznosti za koji neven misli da postoji od pinocheta.
Neven Anđelić Neven Anđelić 19:15 18.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

ovako: prvo zamolio bih da stanes sa histericnim komentarima i pokusajima dokazivanja necega sto ne postoj ili niko nije rekao a ti onda dokazujes suprotno. mogu te uputiti da ponovno procitas sve sto je napisano jucer i danas, malo ohladis, razmislis i ako zaista imas nesto pametno reci, sjednes i napises. ja kazem da je pinochet bio presedan, ti odmah reagujes tvrdnjom nije nego ajhman. kada ti pokazem da ajhman nema veze sa slucajem onda ides na konvenciju o genocidu. hocemo li do nirnberskog i tokijskog suda ili istanbulskog i lajpciskog. vec sam nekoliko puta molio da ohladis. popusti zaista.
pinochet je presedan, pogledaj bilo gdje u literaturi. do njega je bilo argumentovano da bivsi sefovi drzava imaju imunitet. od tada je zakljuceno da nemaju.
Bivsi predsjednik Chada, Hissein Habre je u kucnom pritvoru u Senegalu dok mu se sprema sudjenje dok je nekadasnji liberijski predsjednik Charles Taylor prisutan vlastitom sudjenju pred Specijalnim sudom za Sierra Leone koje se odvija u sudnici Medjunarodnog krivicnog suda u Hagu, a nekadasnji srbijanski lider Slobodan Milosevic je umro tokom procesa koji se vodio protiv njega pred drugim haskim tribunalom. Ovo su presedani koji su posljedica presuda pred britanskim sudovima u slucaju Pinocheta. Medjunarodni sud pravde u Hagu, doduse, zakljucio je 2002. godine da drzavni zvanicnici dok obnasaju duznost imaju imunitet po medjunarodnom pravu. Onog momenta kada im mandat prestane nestaje i imunitet. S ovim obrazlozenjem se kosi proslogodinja odluka Medjunarodnog krivicnog suda u Hagu koji je podigao optuznicu protiv predsjednika Sudana Omara al Bashira.

ako ti ni poslije ovoga nije jasno, ja ti vise ne mogu pomoci.
mikimedic mikimedic 20:03 18.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

ovako: prvo zamolio bih da stanes sa histericnim komentarima i pokusajima dokazivanja necega sto ne postoj ili niko nije rekao a ti onda dokazujes suprotno. mogu te uputiti da ponovno procitas sve sto je napisano jucer i danas, malo ohladis, razmislis i ako zaista imas nesto pametno reci, sjednes i napises


u potpunosti se slazem sa ovim sto si napisao. samo nisam siguran da li je dobra adresa?

ja kazem da je pinochet bio presedan, ti odmah reagujes tvrdnjom nije nego ajhman.


da li imputiras ili ne razumes? ti kazes da je pinochet presedan, ja kazem - nije. pogotovo nije ajhman. gde sam ja molim te napisao da je ajhman presedan? citiraj molim te.

pokusavam da ti objasnim da univerzalna nadleznost u medjunarodnom pravu predstavlja normu ius cogensa. ius cogens ne nastaje presedanima vec dugotrajnim procesom sazrevanja svesti medju drzavama da jedna norma treba da postane pravnoobavezujuca. preporucio bih ti da procitas malo kada neka norma moze i na koji nacin steci status ius cogensa. na primer ovde. i to je dovoljno za pocetak.

ajhman nema veze sa slucajem onda ides na konvenciju o genocidu. hocemo li do nirnberskog i tokijskog suda ili istanbulskog i lajpciskog. vec sam nekoliko puta molio da ohladis. popusti zaista.


naravno da hocemo. tragicno je sto se predstavljas kao poznavalac medjunarodnog prava, a ne razumes da je univerzalno vazenje medjunarodnog krivicnog prava upravo nastajalo kao proces -- bas od nirnberskog i tokijskog suda, kao i konvencije o genocidu. jel treba da ti crtam -- princip univerzalne nadleznosti nije nastao od pinocheta. ius cogens ne nastaje presedanom, zaboga!

pinochet je presedan, pogledaj bilo gdje u literaturi. do njega je bilo argumentovano da bivsi sefovi drzava imaju imunitet. od tada je zakljuceno da nemaju.


i za sta je sad pinochet presedan>? odjednom zaokret za 180 stepeni. da li je pinochet presedan za univerzalni princip, sto si do sad tvrdio u 2/3 svojih komentara, ili je presedan za imunitet bivsih predsednika?

pa ako sad pricas i ovo drugo -- ni to nije tacno. vrati se na jerodiju, gde je icj nedvosmisleno potvrdio da funkcioneri uzivaju imunitet samo za vreme trajanja mandata.

Bivsi predsjednik Chada, Hissein Habre je u kucnom pritvoru u Senegalu dok mu se sprema sudjenje dok je nekadasnji liberijski predsjednik Charles Taylor prisutan vlastitom sudjenju pred Specijalnim sudom za Sierra Leone koje se odvija u sudnici Medjunarodnog krivicnog suda u Hagu, a nekadasnji srbijanski lider Slobodan Milosevic je umro tokom procesa koji se vodio protiv njega pred drugim haskim tribunalom. Ovo su presedani koji su posljedica presuda pred britanskim sudovima u slucaju Pinocheta. Medjunarodni sud pravde u Hagu, doduse, zakljucio je 2002. godine da drzavni zvanicnici dok obnasaju duznost imaju imunitet po medjunarodnom pravu. Onog momenta kada im mandat prestane nestaje i imunitet. S ovim obrazlozenjem se kosi proslogodinja odluka Medjunarodnog krivicnog suda u Hagu koji je podigao optuznicu protiv predsjednika Sudana Omara al Bashira.


super, samo kakve veze ovo ima sa temom koju si sam postavio? sa svim ovim se u potpunosti slazem, samo ovaj paragraf nema ama bas nikakve veze sa tvojim prvobitnim stavom da zahtevom za izrucenje ganica srbija priznaje medjunarodni karakter rata u bosni. ako bas hoces, otvori jedan blog o imunitetu bivsih predsednika, tu cemo se bar sloziti bez problema.
mikimedic mikimedic 20:14 18.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

a ovo tek sad vidim

nekadasnji srbijanski lider Slobodan Milosevic je umro tokom procesa koji se vodio protiv njega pred drugim haskim tribunalom. Ovo su presedani koji su posljedica presuda pred britanskim sudovima u slucaju Pinocheta.


hoces reci da procesa protiv milosevica ne bi bilo da pinochet nije uhapsen?

ne znam, mislim da je vreme da se povucem iz ove diskusije...
Neven Anđelić Neven Anđelić 22:42 18.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

ganic je uhapsen kao ratni clan predsjednistva ne pomaze mu ni sto se lazno predstavljao kao potpredsjednik iako ta funkcija nikada nije postojala. stoga se na njegov slucaj, a ja pisem o konkretnom slucaju ganic, odnosi jedino j pinochet a ne ajhman a uletio si kod mog pominjanja pinocheta sa - nije tacno. ajhman 1961. - stoga ne mozes pokusavatyi sam sebe ubijediti u nesto sto zelis da bude. stoga i paragraf ima veze jer govorimo o odgovornosti za ratne zlocine predsjednika drzava gdje se i ganic ubraja iako je bio samo clan predsjednistva. ja volim diskutovati i suprotstaviti stavove ali me smeta pokusaj nipodopstavanja. vjeruj mi, jedini si. postoji moja teza o medjunarodnom karakteru rata u bih s kojom se ti i dobar dio drugih ljudi ne slaze.ja sam postavio premise i zakljucio. mozes ih ti drugacije postaviti i zakljuciti drugacije. to je u redu. ali nemoj pokusavati s drugim stvarima koje su cinjenice a ne teze. idemo u krug. sfrj je poseban slucaj bio i haski tribunal je presedan, prvi poslije nurnberga, kao sto je i rwanda uslijedila s arushom.svi ti sudovi koriste odluke drugih institucija. fino sam ti i objasnio da je medjunarodni sud pravde smtrao da tokom mandata predsjednici posjeduju imunitet ali je medjunarodni krivicni sud poslije poceo proces protiv aktuelnog sudanskog predsjednika. pravo je ziva materija i treba pazljivo promisljati tudje stavove i odluke a ne nipodostavati. ali necu vise. moji studenti plate za upute. ovo je bilo gratis ali vise nece. mozemo o konkretnoj temi ali ignorisem i brisem od sada sve ostalo. pa bio si pokusao i s napadom tipa srbijanka je antisrpski izraz, uvreda stavise. kad te upitah za fabriku srbijanka u valjevu, ko joj dade ime, premijenio si temu. stoga, drago mi je bilo, mozemo opet na neku drugu temu ali za sada zavrsavam s ovom diskusijom na ovu temu. sutra dajem treci nastavak pa izvoli na konkretnu temu sutrasnjeg nastavka.
Domazet Domazet 01:32 19.03.2010

Aman bre choveche...

pokusao i s napadom tipa srbijanka je antisrpski izraz, uvreda stavise. kad te upitah za fabriku srbijanka u valjevu, ko joj dade ime, premijenio si temu.
...da li je moguce da stvarno ne razumesh. Jako puno sveta u Srbiji ima utisak da termini 'Srbijanac', 'Srbijanka', 'Srbijanski' ima pezhorativno znachenje kada ga koriste Boshnjaci, Hrvati i Milovi Crnogorci. Da li sa pravom ili ne, to je drugo pitanje. Opravdano ili ne, mnogima ovde na blogu taj termin para ushi. A pri tome im ne para ushi ili im para u znatno manjoj meri kada/ako taj termin koriste njihovi sunarodnici. Veoma slichna situacija onoj u kojoj se americhka crnachka zajednica izuzetno ljuti ukoliko termin 'nigger' koristi neko van te zajednice. A pri tome je taj isti termin u veoma chestoj upotrebi u okviru same zajednice. Na to ti je, rekao bih, vrlo pristojno, i vishe puta, skrenuta pazhnja. Ti medjutim nastavljash po svome. Ne znam shta je gore, da stvarno ne razumesh shta ti se govori ili da se samo pravish da ne razumesh.

Medjutim, nisi ti najgori. Mozda ti stvarno Albance zovesh Shiptarima, Crnce Niggerima i tako to. Mozda si jednostavno takav chovek, moguce je da su mi takve stvari u tvojim prethodnim tekstovima promakle. Ono shto je mnogo iritantnije je to shto ovde ima podosta ljudi koji negoduju (sa pravom) pa chak i padaju u nesvest od negodovanja (dramske dushice valjda) kada se za Albanca kazhe Shiptar a ovde razvezuju besmislene terije kako to nije isto kao kada Boshnjaci, Hrvati i Crnogorci koriste izraze Srbijanac/Srbijanka/Srbijanski. Jer je, zaboga, Shiptar iskrivljena varijanta originalnog Sciptar (ili kako je vec ispravno reci) pa mu to daje specifichnu pezhorativnost. Kao da bi koriscenje ispravnog Sciptar imalo manje pezhorativno znachenje kod onih koji insistiraju na tome da Albance zovu Shiptarima.

Mada, mozhda sam ja u krivu, moguce je da to Shiptar/Sciptar zaista pravi razliku. Kad neshto razmislim, mozda je to glavni razlog zashto su Slovenci reshili da napuste jugoslaviju. Uvredili se ljudi shto je ostatak Juge umesto da lepo kazhe 'Slovenshchina' koristio pezhorativni izraz 'slovenachki jezik'.

Zapravo to je ono shto (mene) najvishe nervira. Intelektualna lenjost koju D&Bejci pokazuju u svojoj selektivnoj i jednosmernoj politichkoj korektnosti je ono shto me zaista potpuno izbacuje iz takta. Ta njihova neverovatno selektivna i jednosmerna politichka korektnost je postala neshto poput Pavlovljevog refleksa.
mikimedic mikimedic 08:04 19.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

ganic je uhapsen kao ratni clan predsjednistva ne pomaze mu ni sto se lazno predstavljao kao potpredsjednik iako ta funkcija nikada nije postojala. stoga se na njegov slucaj, a ja pisem o konkretnom slucaju ganic, odnosi jedino j pinochet a ne ajhman a uletio si kod mog pominjanja pinocheta sa - nije tacno. ajhman 1961. - stoga ne mozes pokusavatyi sam sebe ubijediti u nesto sto zelis da bude. stoga i paragraf ima veze jer govorimo o odgovornosti za ratne zlocine predsjednika drzava gdje se i ganic ubraja iako je bio samo clan predsjednistva.


potpuno nebitno. ganic je optuzen za ratni zlocin, bas kao i jurisic. kao sto bi srbija i bilo koja druga drzava na svetu imala pravo da podigne optuznicu protiv bilo kog ratnog zlocinca bilo gde u svetu, na osnovu univerzalne nadleznosti. paragraf nema veze, jer koju je funkciju ganic zauzimao tokom rata je potpuno nebitno za primenu principa univerzalne nadleznosti.

ti si uveo pinocheta kao nekakav presedan, sad vise ni sam nisi siguran za sta. odgovorio sam ti da pinochet nije nikakav presedan jer je bilo x slucajeva pre njega, a ajhmana sam ti naveo samo kao primer -- ius cogens ne nastaje od presedana vec ustaljenim shvatanjem da je odredjena norma dobila status univerzalno obavezujuce.

postoji moja teza o medjunarodnom karakteru rata u bih s kojom se ti i dobar dio drugih ljudi ne slaze.ja sam postavio premise i zakljucio. mozes ih ti drugacije postaviti i zakljuciti drugacije. to je u redu. ali nemoj pokusavati s drugim stvarima koje su cinjenice a ne teze. idemo u krug.


ja sam ti samo koristeci pravne cinjenice odgovorio da tvoja teza ne drzi vodu, tj. da princip univerzalne nadleznosti nema direktne veze sa zenevskim konvencijama. pokusao sam da razgovaramo konkretno, da vidimo da li se zajednicki clan 2 moze primeniti na sukob u BiH tokom 1992. godine, i ostao sam bez odgovora.

ja ne iznosim nikakve teze, vec iskljucivo pravne cinjenice. nemam nameru da iznosim sopstvene zakljucke jer su potpuno nebitni, ali mi smeta kada se na osnovu kvazi-interpretacija plasiraju takve neistine tipa - srbija priznaje medjunarodni karakter rata u bih!!!

kada se ostane bez odgovora na konkretne pravne argumente, onda krecemo u pricu o presedanima, sudjenjima predsednicima, itd...

fino sam ti i objasnio da je medjunarodni sud pravde smtrao da tokom mandata predsjednici posjeduju imunitet ali je medjunarodni krivicni sud poslije poceo proces protiv aktuelnog sudanskog predsjednika.


gde sam ja uopste izneo suprotan stav? citat, molim te?

moji studenti plate za upute. ovo je bilo gratis ali vise nece. mozemo o konkretnoj temi ali ignorisem i brisem od sada sve ostalo. pa bio si pokusao i s napadom tipa srbijanka je antisrpski izraz, uvreda stavise. kad te upitah za fabriku srbijanka u valjevu, ko joj dade ime, premijenio si temu. stoga, drago mi je bilo, mozemo opet na neku drugu temu ali za sada zavrsavam s ovom diskusijom na ovu temu. sutra dajem treci nastavak pa izvoli na konkretnu temu sutrasnjeg nastavka.


ja ne znam da li si ti pravnik, ali nesto ne verujem da sam niti bih trazio pravne savete od tebe, tako da nema potrebe za komentarima tipa 'dao sam ti gratis'. ako cak postoje studenti koji ti placaju, to je vec njihov problem, kao i problem institucije koja te je angazovala. ne bih sirio pricu o tome.

sto se srbijanke tice, odustao sam od uzaludnog komentarisanja jer sam zeleo da se koncentrisemo na pravna pitanja. ocigledno to nije moguce jer na svaki nacin pokusavas da uvedes pezorativne termine. kao npr. da kazes 'siptar' za albance.
ali to je vec neka druga tema. ako bih ja ganica nazvao bosanceroskim clanom ratnog predsednistva to bi ti verovatno bilo ok? voleo bih da temu o srbijanki ne nastavljas sa mnom jer nisam zainteresovan.

i ako vec nemas bolje pravne argumente, onda izvoli i brisi. to vise govori o tebi i o tvojim karakternim osobinama koje su nespojive sa profesorskim zvanjem, ako si zaista profesor.

smem li da pitam da li si zavrsio pravo? i gde?
Neven Anđelić Neven Anđelić 09:41 19.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

bitno je na koji nacin je uhapsen jer je imao diplomatski pasos i bio bivsi clan predsjednistvai taj je argument bio u opticaju. zato sam u tekstu to i poslozio sa primjerima drugih bivsih predsjednika koji su bili uhapseni ili optuzeni za rfatne zlocine. jurisis je sasvim drugi slucaj.
konacno: hocu clan o univerzalnoj nadleznosti srbije. tada rado nastavljam diskusiju.
moze li i primjer kada je ona upotrijebljena bilo kada od 1945.
stvarno nema smisla. ja sam sve naveo na osnovu cega se desaava. ti mene napadas i stalno nases istim za sta samo ti znas i nikako da konacno ponudis dokaz.
hajde, odmori pa pronadji to sto tvrdis da postoji i onda se javi.
Neven Anđelić Neven Anđelić 09:43 19.03.2010

Re: Aman bre choveche...

kazes ako to upotrebljavaju oni unutar zajednice, onda je to u redu. kako se prima u zajednicu? odakle znas da ja nisam u zajednici? sta cem osa narodnim pjesmama, fabrikama,,....
mikimedic mikimedic 13:50 19.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

bitno je na koji nacin je uhapsen jer je imao diplomatski pasos i bio bivsi clan predsjednistvai taj je argument bio u opticaju. zato sam u tekstu to i poslozio sa primjerima drugih bivsih predsjednika koji su bili uhapseni ili optuzeni za rfatne zlocine. jurisis je sasvim drugi slucaj.


bitno je za sta? za koju tezu? ja zaista i sve snage pokusavam da razumem sta hoces da kazes time sto je ganic bio clan predsednistva? kao i da bivsi predsednici nisu imuni. sa tim se u potpunosti slazem. pinochet je dobar primer, kao i jerodija (doduse on je bio ministar spoljnih poslova).
tu se u potpunosti slazemo i nema spora. sta pokusavas da mi dokazes?

moj stav je da nema razlike u pogledu funkcije izvrsioca krivicnih dela |protivnih opstim pravnim načelima priznatim u međunarodnom pravu. sa te strane jurisic je potpuno ista prica.

konacno: hocu clan o univerzalnoj nadleznosti srbije. tada rado nastavljam diskusiju. moze li i primjer kada je ona upotrijebljena bilo kada od 1945. stvarno nema smisla. ja sam sve naveo na osnovu cega se desaava. ti mene napadas i stalno nases istim za sta samo ti znas i nikako da konacno ponudis dokaz. hajde, odmori pa pronadji to sto tvrdis da postoji i onda se javi.


krivicni zakonik srbije,

Važenje krivičnog zakonodavstva Srbije za stranca koji učini krivično delo u inostranstvu
Član 9.

(2) Krivično zakonodavstvo Srbije važi i za stranca koji prema stranoj državi ili prema strancu učini u inostranstvu krivično delo za koje se po zakonu zemlje u kojoj je učinjeno može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, ako se zatekne na teritoriji Srbije, a ne bude ekstradiran stranoj državi. Ako ovim zakonikom nije drukčije određeno, sud u takvom slučaju ne može izreći težu kaznu od one koja je propisana zakonom zemlje u kojoj je krivično delo učinjeno.

Posebni uslovi za krivično gonjenje za krivično delo učinjeno u inostranstvu
Član 10.

(3) U slučaju iz člana 9. stav 2. ovog zakonika, ako je u pitanju delo koje je u vreme kad je izvršeno smatrano krivičnim delom prema opštim pravnim načelima priznatim u međunarodnom pravu, gonjenje se može preduzeti u Srbiji po odobrenju republičkog javnog tužioca, bez obzira na zakon zemlje u kojoj je krivično delo učinjeno.

primer: jurisic.
Domazet Domazet 14:01 19.03.2010

Nevene prijatelju...

Neven Anđelić
kazes ako to upotrebljavaju oni unutar zajednice, onda je to u redu. kako se prima u zajednicu? odakle znas da ja nisam u zajednici? sta cem osa narodnim pjesmama, fabrikama,,....
...da znash da se neshto mislim da ti mozda dugujem izvinjenje. Ovoliki inat i bandoglavost te stvarno kvalifikuju za najveceg srBendu ovoga Bloga.

Reci mi samo da li ochekujesh da te ikada vishe shvatim ozbiljno? Ne smem da ti obecam ali probacu ako ti je bash stalo...
Neven Anđelić Neven Anđelić 14:28 19.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

napokon. bravo i hvala. bilo je frustrirajuce. sada, kada konacno imamo pravne osnove predocene unutar kojih se fino kaze 'ako se zatekne na teritoriji Srbije, a ne bude ekstradiran stranoj državi' onda postoji univerzalna nadleznost da mu se sudi u srbiji. to ima svaka, ili skoro svaka, drzava.
ganic se nije zatekao u srbiji i mora biti drugi osnov. a za taj osnov ja sam nasao za sta ga se optuzuje - to je krsenje zenevskih konvencija - i kada one vaze za interne a kada za medjudrzavne sukobe. na toj osnovi sam izveo tezu da ako srbija hoce izrucenje ganica onda to znaci da je rat imao medjudrzavni karakter. s ovom tezom ne moras se sloziti i mozes inzistirati na unutardrzavnom karakteru rat u bosni i hercegovini, to je tvoj stav i mozes naci dokaze i za jednu i za drugu tyezu.
ono sto ne mozes vise tvrditi je da je univerzalna nadleznost srbije kao sto je, recimo, belgije, svajcarske,....
mislim da bi bilo fer povuci velike rijeci koje si mi uputio tokom ove dugacke diskusije. potvrdilo se sta sam govorio, a ti si govorio o drugoj stvari. neka je sada jasno. drago mi je i hvala na trudu da se nadje krivicni zakon srbije. ganicu bi se moglo suditi i na osnovi drzavljantsva samo tu dolazi u pitanje dvojno drzavljantsvo i srbije i bosne i hercegovine te pitanje ciji je zahtjev u tom slucaju jaci.
mikimedic mikimedic 16:23 19.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

napokon. bravo i hvala. bilo je frustrirajuce. sada, kada konacno imamo pravne osnove predocene unutar kojih se fino kaze 'ako se zatekne na teritoriji Srbije, a ne bude ekstradiran stranoj državi' onda postoji univerzalna nadleznost da mu se sudi u srbiji. to ima svaka, ili skoro svaka, drzava.
ganic se nije zatekao u srbiji i mora biti drugi osnov. a za taj osnov ja sam nasao za sta ga se optuzuje - to je krsenje zenevskih konvencija - i kada one vaze za interne a kada za medjudrzavne sukobe.


bilo bi dobro da nadjes optuznicu protiv ganica i vidis sta tamo pise. vidim da ne pravis razliku izmedju opsteg i posebnog dela krivicnog prava, tj. u ovom konkretnom slucaju teritorijalnog vazenja krivicnog prava srbije koje i te kako predvidja univerzalnu nadleznost. ti naprotiv tvrdis da se izrucenje trazi na osnovu zenevskih konvencija -- to jeste tacno, ali zenevske konvencije ne odredjuju nadleznost vec su inkorporirane u posebnu glavu (mislim 24, nisam siguran) u posebnom delu krivicnog zakonika.

opsti deo krivicnog prava odredjuje izmedju ostalog i nadleznosti. posebni medjutim vrsi preciziranje samih krivicnih dela a ne ulazi u pitanja nadleznosti. npr. sta je ratni zlocin ili sta je krivicno delo pljacke, a ne sta je nadleznost.

ako hoces jos jedan primer, evo ti sireta. drzavljanin hrvatske koji je pocinio krivicna dela kaznjiva po zenevskim konvencijama u republici hrvatskoj je uhapsen u norveskoj i isporucen srbiji. i koga je srbija osudila jer ima univerzalnu nadleznost (preciziranu u opstem delu) a na osnovu zenevskih konvencija (inkorporiranih u posebni deo).

u cemu je razlika u odnosu na ganica?
Neven Anđelić Neven Anđelić 18:14 19.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

moze, kao sto rekoh, na osnovu drzavljanstva srbije ili zlocina pocinjenih protiv drzavljana srbije. fino si citirao clan 2 u kojem kaze moze i stranac ako je uhapsen na teritoriji srbije i ne bude ekstradiran. ganic nije stranac i nije u srbiji. stoga druge osnove trebaju. znaci trazi se kao drzavljanin ili pocinilac zlocina protiv drzalvjana srbije. da je zlocin pocinjen u bosni protiv bosabaca od strane hrvata, srbija ne bi imala osnovu za izrucenje. to he sto ja govorim. ali, vidim da nam je jasno sada. ganica trazi srbija ne na osnovu zenevskih konvencija nego zbog krsenja tih konvencija a osnov za izrucenje je gore naveden - jedan od dva (drzavljanin ili zlocin protiv drzavljana).
mikimedic mikimedic 20:57 19.03.2010

Re: za sada bez dobrog naslova

znaci trazi se kao drzavljanin ili pocinilac zlocina protiv drzalvjana srbije.da je zlocin pocinjen u bosni protiv bosabaca od strane hrvata,srbija ne bi imala osnovu za izrucenje. to he sto ja govorim


sta cemo onda sa siretom?

ali, vidim da nam je jasno sada. ganica trazi srbija ne na osnovu zenevskih konvencija nego zbog krsenja tih konvencija


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:11 18.03.2010

Ovo je obrazac...

Radmilo Bogdanović, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova i fisoki funkcioner SPS, koji je bio dosta važan u Miloševićevoj nomenklaturi, za Fonet i NIN je dao intervju koji je predstavljen i na sajtu B92. Nenamerno ili namerno dao je obrazac ponašanja vlasti u Srbiji prema Srbima u BIH. Naravno, danas nisu devdesete a nemože se ni ratovati, ali Srbi van Srbije su uvek za državu Srbiju više sredstvo nego li šta drugao. Pa kaže RAdmilo, a on zna....
"Milošević odveo narod u propast"
18. mart 2010. | 14:54 | Izvor: FoNet, NIN


On je obelodanio i kockarsku strast ratnog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, kome se sada sudi u Haškom tribunalu, naglašavajući da je on mogao sve da radi dok je bio po volji Miloševiću.

"Uhvatimo mi njega da se kocka, ne samo u beogradskim kockarnicama, nego i u Švajcarskoj. I to u milionske sume. Kažem Slobodanu: 'Pa, on se to kocka našim parama'. A Milošević će: 'Pusti ga, treba nam'", rekao je Bogdanović.

On je dodao da je Milošević, kada se posvađao s Karadžićem, tražio da se "čupaju telefoni s Bosnom".

"Kažem mu: 'Slobodane, bre, kako da narodu isključimo telefone?' A on će: 'Neka im to bude drastična mera'. Tako je to bilo, ako ti on kaže da je crno, onda je crno. To ga je i ubilo", zaključio je Bogdanović.
talicni talicni 17:33 18.03.2010

Sustina

Nitko u cijeloj tmi s jedne, i tmuši s druge strane, što se neprebolna digla nakon hapšenja Ejupa Ganića, ne spominje tu djecu, prestravljene klince koji su ostavili glave na asfaltu Dobrovoljačke ulice, žrtve sumanute unakrsne vatre pomahnitalih generala s jedne obale, i dobrovoljačkih ubica s druge. Nema za njih, niti je bilo, ni američkih pancir košulja ni helikoptera da ih izvuku, ni skupih advokata u Haagu, ni države da stane iza njih, ni bogatih prijateljica iz londonskog jet-seta da plate dvjesto hiljada funti i izvuku ih iz pakla Dobrovoljačke, evo već osamnaest godina dugačke i još sto godina široke.


Citat iz odlicnog clanka Borisa Dezulovica.
Saša Radulović Saša Radulović 19:35 18.03.2010

Re: Sustina

Bilo bi to super, samo što u ovom konkretnom slučaju nije bilo:

unakrsne vatre pomahnitalih generala s jedne obale


U ovom konkretnom slučaju, bilo je samo:

dobrovoljačkih ubica s druge


Zbog toga i jeste ratni zločin.
jovan_misic jovan_misic 18:40 18.03.2010

karakter rata u Bosni i Hercegovini

Kao sto autor izvaredno kaze:
"Istovremeno karakter rata u Bosni i Hercegovini, da li je on bio pravedan ili ne, opravdan ili neopravdan, je nebitan za sudski process."

Ovim bih se osvrnuo na jucerasnji autorov tekst gde se pominje "prihvatanje internacionalnog karaktera rata u Bosni i Hercegovini." To je zanimljiva interpretacija, ali nemogu da se slozim za njenu vaznost za ovaj proces. Posmatrajuci ovaj proces samo kroz Zenevsku konvenciju bi bio pogresan, gledajuci to kroz ukljucenje jos neke drzave u sukob.
Danasnji tekst je izvaredano argumentovan autorov pogled na ponasanje BiH pravosudja u slucaju Dobrovoljacke ulice. I mislim da je i to jedan od razloga zasto je pravosudje Srbije podiglo optuznice. Naravno ne i glavni od razloga.
Svakako pohvale za autorov tekst.
Domazet Domazet 19:07 18.03.2010

Ono shto autor medjutim...

jovan_misic
Kao sto autor izvaredno kaze:
"Istovremeno karakter rata u Bosni i Hercegovini, da li je on bio pravedan ili ne, opravdan ili neopravdan, je nebitan za sudski process."
.
.
.

...izvanredno ne kazhe je da ishod sudskog procesa, pa i sam sudski proces, nije bas tako definitivno nebitan za karakter rata u Bosni i Hercegovini. Ali da se ne ponavljam...
Doctor Wu Doctor Wu 22:01 18.03.2010

Oko ovoga bas nisam siguran.

Isto tako zahtjev za izrucenje Ejupa Ganica Srbiji ne znaci da je rat snaga koje su branile Sarajevo bio nepravedan i nicim se ne umanjuje pravednost ucesca u odbrani sopstvenog doma. Cinjenica je da su ljudi ubijeni u vojnoj koloni i da niko nije odgovarao za taj slucaj. Da je bosanskohercegovacko pravosudje uradilo svoj posao na vrijeme Ejup Ganic bi danas neometano posjecivao London ili bi sluzio kaznu ukoliko se dokazala njegova licna odgovornost za dogadjaje.

Citirano implicira da je Ejup Ganic bilo na celu snaga koje su "branile svoj dom" i da je ubistvo vojnika bio incident. Medjutim, nista nije dalje od istine: rat u Bosni nije poceo tako sto je neka zla, strana okupatorska sila pocela da unistava domove neduznih ljudi nego tako sto je stara, vekovima hranjena mrznja postepeno eskalirala u ratni sukob, pri cemu masakri vojnika u Sarajevu i Tuzli svakako nisu bili zanemarljivi koraci u toj eskalaciji.

Tokom te eskalacije svako se podohvatio onoga sto mu je bilo najblize: Srbi Milosevica i JNA topova i tenkova, Muslimani Saudijske Arabije, Irana, Turske, Islama, muslimana po UK i USA. U toj uzasnoj igri mrznje su se koristila svakojaka orudja: zrtvovali su se ljudi zarad sokantnih medijskih scena, minirale su se brane, rusili spomenici, dzamije, crkve... U vezi s tim hteo bih da pitam autora zasto se nikada ni na jednom sudu nije utvrdjivala krivica ljudi odgovornih za masakr u ulici Vase Miskina? To je jedan od najsokantnijih zlocina koji se odigrao tokom bosanskog sukoba, direktno je iskoriscen za uvodjenje sankcija SRJ, pa se o njemu ipak jako malo prica i zna.
Neven Anđelić Neven Anđelić 22:25 18.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

neko, da li on ili neko od njegovih kolega, bi morao biti umijesan u dobrovoljacki i odgovarati za to. to je logisno po mom sudu. naravno postoje i neposredni izvrsioci, egzekutori koji su hladnokrvo izvrsili upute ili naredbe. mislim da je to vjecno pitanje ko je vise odgovoran. ali to nije pitanje sada. ne slazemo se o porijeklu rata u bih. ja licno smatram da su postojala dva svijeta u bih od kojih je jedan istinski mrzio ili barem nije volio one druge, razlicite dok je istovremeno postojao i svijet koji je volio i tolerisao drugacije. sada, kojih je bilo vise vjerovatno nije moguce pouzdano ustvrditi. a ja iskreno govoreci sva pitanja oko ulice vase miskina ili markala stavljam u kontekst nekoliko miliona granata koje su ispaljene na sarajevo. hocemo li svaku individualnu diskutovati. istovremeno vjerujte mi doktore, vlast u sarajevu je, po mom misljenju, bila jako prljava i nikada je ne branim. ali principjelno ne diskutujem individualne granate. onog momenta kada neko pruzi dokaz ja cu rado poceti diskusiju o nekoliko miliona granata s tom u vase miskina. karakter nosilaca vlasti po izrazenom nacionalizmu i jos kojecemu nije bio bitno razlicit od drugih nacionalistickih centara moci tokom rata.
Doctor Wu Doctor Wu 22:35 18.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

ja licno smatram da su postojala dva svijeta u bih od kojih je jedan istinski mrzio ili barem nije volio one druge, razlicite dok je istovremeno postojao i svijet koji je volio i tolerisao drugacije. sada, kojih je bilo vise vjerovatno nije moguce pouzdano ustvrditi.

Istine radi, treba reci da u Titovoj i post-Titovoj Jugoslaviji nije bilo potrebe za tolerisanjem, jer drugacijosti i nije bilo.

Ali, ono sto pisem je da karakter rata u Bosni, kao i broj granata koje su padale na Sarajevo nisu bile deo nekog inzenjeringa ili plana, nego posledica nekih tragicnih i vrlo konkretnih dogadjaja. Na osnovu toga jasno sledi da sudjenje Ganicu stavljaju direktno u centar pitanje samog karaktera rata kao i pitanje odgovornosti pojedinaca za njegovo izbijanje. I to pojedinaca koji nisu nuzno usual suspects (tj Srbi). Znaci, to dvoje se ne moze odvojiti i zato je, cini mi se, Silajdzic toliko uzrujan. Sudjenjem Ganicu se dovodi u pitanje njegovo zivotno delo. Proglasavanjem Ganica za krivca, na neki nacin, Silajdzicev zivot gubi smisao.

Ono sto Silajdzic, medjutim, ne shvata je da je Bosna samo jedna od karata u velikoj igri Zapada (tacnije, dvojca USA/UK) i muslimanskog sveta i da ce odnos prema njenim ratnim liderima kao i karakteru rata zavisiti od manje ili vise trenutnih interesa Silajdzicevih sponzora iz 90-tih.
Neven Anđelić Neven Anđelić 22:48 18.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

opet se ne mogu zaista sloziti. naime silajdzicev osnovni smisao, po onome sta pisu novine, je u ostvarenju velikih prihoda za svoje sljedbenike. jos nije dokazan trag do njega ali ljudi iz njegove stranke dobivaju drzavne tendere znaci mislim da im je to vodilja. da bi bio uopste u poziciji vlasti on nastupa s populistickom retorikom o velikoj ljubavi prema bosni. hercegovinu, kao i mnogi drugi, cesto zaboravlja. i milosevic se kleo u ljubav prema jugoslaviji pa mu je malo ko vjerovao. ovom bosnjaci jos uvijek vjeruju i u tome je problem jer s takvim odnosom vecinskog naroda, druga dva nece pristati ni na kakav aranzman.
mostarac mostarac 22:52 18.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

Proglasavanjem Ganica za krivca, na neki nacin, Silajdzicev zivot gubi smisao.

Postojao je rivalitet, pa neki kazu i netrpeljivost izmedju Ganica i Silajdzica oko toga ko ce biti blizi Izetbegovicu.
Ganica su medjusobno zvali Zika, zbog njegove ekavstine kojom je govorio i njegovog srbijanskog porekla.

PS
Da li se moze reci za Ganica da je Srbijanac?
Neven Anđelić Neven Anđelić 22:53 18.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

zaboravih reci da je moguce da silajdzic iskreno vjeruje kako on cini dobro za bosni u hercegovinu iako ja sumnjam. pa on je licno uzeo kredit iz pakistana na 20 miliona dolara tokom rata i nigdje nema traga o utrosku novca osim zahtjeva iz islamabada da se kredit vrati. u medjuvremenu se desio dayton i srbi i hrvati nece ni da cuju da daju novac a silajdzic ne odgovara gdje je otislo 20 miliona osim tvrdnje za odbranu. ovo je pisalo u slobodnoj bosni prije nekoliko godina. da navedemo i izvor.
Neven Anđelić Neven Anđelić 22:57 18.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

zato je i osnova stranku za bih jer nije dobio otvoreno da je covjek broj dva - prvi do izetbegovica - a ideologija nije uopste razlicita od sda gdje je ganic ostao nadajuci se da ce biti proglasen nasljednikom ali ga izbacise na kraju a sulejman tihic ih sve isnenadi i posta nasljednik dok mali izetbegovic ne poraste.kako je u medjuvremenu porastao, tihic mu ipak nije predao palicu vodje pa sada postoji pluralizam na bosnjackoj politickoj sceni iako je on vise personalnog karaktera nego ideoloskog.
Doctor Wu Doctor Wu 23:02 18.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

jos nije dokazan trag do njega ali ljudi iz njegove stranke dobivaju drzavne tendere znaci mislim da im je to vodilja. da bi bio uopste u poziciji vlasti on nastupa s populistickom retorikom o velikoj ljubavi prema bosni. hercegovinu, kao i mnogi drugi, cesto zaboravlja. i milosevic se kleo u ljubav prema jugoslaviji pa mu je malo ko vjerovao. ovom bosnjaci jos uvijek vjeruju i u tome je problem jer s takvim odnosom vecinskog naroda, druga dva nece pristati ni na kakav aranzman.

Mislim da gresis. Razlog zbog kojeg Silajdzic deli tendere ljudima iz svoje stranke je u tome sto je za svaki projekat, pa i projekat muslimanske Bosne, potrebna lova. Znaci, nije pokretac lova, nego ideja.

Cini mi se da je to bio primarni motiv i Milosevica i Djukanovica (ja zaista verujem da je Djukanovic verovao u granice Crne Gore na Neretvi kao i da je Milosevic verovao u neku skracenu Jugoslaviju i da je sebe video kao nekog skracenog Tita- otud Jugoslovenska levica, otud raskrscivanje sa ortodoksnim Srbima 1994., otud ono Bogdanovicevo cupanje telefonskih veza, umiranje onih beba u banjaluckoj bolnici u aprilu 1994.) kad su krenuli u kriminal i Ponzijeve seme. Razlog je kontrola tokova novca jer tako autoritarni tipovi po definiciji nemaju poverenje ni u koga (u tome su diktatori veoma slicnim proverbijalnim srecnim porodicama- svi lice jedan na drugog). Naravno, kad lose zamisljeni projekti propadnu onda ostaje samo kriminal, i onda se cini da je on bio jedini motiv.
Neven Anđelić Neven Anđelić 23:06 18.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

moguce. da samo dodam, zapravo citiram prijatelja koji mi govori kako ga silajdziceva stranka za bih podsjeca na jul u srbiji. mjesavina ideologije i sumnjivog bogacenja.
mostarac mostarac 23:16 18.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

JUL koliko ja znam nije imao neko biracko telo.
Bio je na listi sa Socijalistima.
Silajdzic je ipak dobio izbore u direktnom suoceljavanju sa SDA.
A slazem se da je Silajdziceva stranka jedna populisticka tvorevina.
Mada sad koliko citam dobija konkurenciju u vlasniku Dnevnog avaza Radoncicu, koji slicno Karicu pokusava da udje u Skupstinu.
filvas filvas 23:17 18.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

hocemo li svaku individualnu diskutovati. istovremeno vjerujte mi doktore, vlast u sarajevu je, po mom misljenju, bila jako prljava i nikada je ne branim. ali principjelno ne diskutujem individualne granate. onog momenta kada neko pruzi dokaz ja cu rado poceti diskusiju o nekoliko miliona granata s tom u vase miskina.

stvar je u tome što je istraga UN o tom slučaju kao i o markalama bila opstruisana i cenzurisana. a upravo je postojala ne baš tako beznačajna sumnja da reč nije o granatama nego o namestaljci. sad, ne razumem zašto može da se razgovara o milionima granata koje su pale na sarajevo za šta se (po mom skromnom mišljenju) karadžiću zasluženo sudi, ali se ne može raspravljati o prljavim igrama vlade u sarajevu koja je uzgred budi rečeno odgovorna za zločine nad muslimanima u velikoj kladuši za koje još niko ne odgovara. da ne govorimo o tome da izetbegovića u sarajevu smatraju herojem. dok se to ne promeni, bosna će biti, da tako kažem, sklona padu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:19 19.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

PS
Da li se moze reci za Ganica da je Srbijanac?

Ne..On je Sandžaklija..Srbijanci su ljudi iz predkumanovske Srbije...
Sandžak je pod Turskom bio duže od Bosne..U Bosnu je Austo-ugarska ušla 1878. godine, a srpska vojska na Sandžak 1912.
mikimedic mikimedic 09:11 19.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

Ne..On je Sandžaklija..Srbijanci su ljudi iz predkumanovske Srbije...
Sandžak je pod Turskom bio duže od Bosne..U Bosnu je Austo-ugarska ušla 1878. godine, a srpska vojska na Sandžak 1912.


drago, znaci tadic nije srbijanski predsednik?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:16 19.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

drago, znaci tadic nije srbijanski predsednik?

Tadić je predsednik Republike Srbije...To je najpreciznije određenje..
Pojam "srbijanski" je uže od toga, a pojam "srpski" šire od toga....
mikimedic mikimedic 09:20 19.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

Tadić je predsednik Republike Srbije...To je najpreciznije određenje..
Pojam "srbijanski" je uže od toga, a pojam "srpski" šire od toga....


drago, slazemo su u potpunosti. preporuka za dosad najprecizniji komentar na ovu temu.

na zalost, mnogi ce nastaviti da ga upotrebljavaju u drugim kontekstima ili iz neznanja ili zlonamerno.

kod obicnog sveta mogu da razumem, ali ne i kod onih koji imaju pretenzije da budu kreatori javnog mnjenja.

sve najbolje.

p.s. krkar se naravno nece sloziti...
jarovid jarovid 09:39 19.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

Drago Kovacevic
drago, znaci tadic nije srbijanski predsednik?

Tadić je predsednik Republike Srbije...To je najpreciznije određenje..
Pojam "srbijanski" je uže od toga, a pojam "srpski" šire od toga....


Ако је појам "српски" шире од најпрецизнијег одређења (не кажем ни да није ни да јесте), онда је по истој аналогији и појам "хрватски председник" шире од председник Републике Хрватске.

Исто важи и за Бугарску, Немачку, Словенију, Русију, Француску, или не важи?
intrepid intrepid 13:04 19.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

znaci tadic nije srbijanski predsednik?rec srbijanski (srbijanci) su prvi poceli da upotrebljavaju hrvatski desnicari i to kao pogrdan naziv za srbe i srbiju. posle izvesnog vremena ga je oficijalno prihvatila i dalekovidnica, HRT, gde su raznorazne hloverke a posebno ona rigidna hercegovka dijana culjak, dozivljavale orgazme govoreci o "srbijancima i srbijanskom predsjedniku". tako je sve pocelo a danas na moje veliko iznenadjenje i dodigova RTRS upotrebljava isti termin. dodiku bi neko trebao dobro natrljati nos zbog toga.
ed_novipazar ed_novipazar 07:56 20.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

mostarac

Da li se moze reci za Ganica da je Srbijanac?

Ne moze, Ganic je Sandzaklija.
ed_novipazar ed_novipazar 08:00 20.03.2010

Re: Oko ovoga bas nisam siguran.

Doctor Wu

... U vezi s tim hteo bih da pitam autora zasto se nikada ni na jednom sudu nije utvrdjivala krivica ljudi odgovornih za masakr u ulici Vase Miskina? To je jedan od najsokantnijih zlocina koji se odigrao tokom bosanskog sukoba, direktno je iskoriscen za uvodjenje sankcija SRJ, pa se o njemu ipak jako malo prica i zna.

Zato sto svijet, ma koliko lud, ipak nije toliko poludio da se povodi za jeftinom propagandom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana