Zdravlje| Život

... O odgovornosti

MightyNora RSS / 13.11.2009. u 23:39

Ma, samo kratka vest. A vi sami odlučite. Posvetite ovome 10 minuta. Ja sam neću komentarisati ovaj blog.

P.S.

Hvala draga...

 

Prevod:

 "Желим да нагласим да је током мог дугогодишњег рада као лекара опште праксе моја главна максима била „ Пре свега не чинити ником зло/не наудити ником". То сам правило понела са собом при доласку на место министра здравља.

Када сам била у ситуацијама да неком препоручим лек, увек бих се, као и, верујем,већина доктора, прво запитала „Да ли бих овај лек дала својој старој мајци, свом детету?".

Управо ме је та мисао нагнала да са великим опрезом преиспитам информације везане за лек који би ускоро пољско министарство здравља требало да препоручи сваком Пољаку, милионима Пољака који немају никакво медицинско образовање, нити оно које њихов министар здравља има, а посебно не оно знање које има један стручњак: професор Бридак који као стручњак ради на проблему грипа већ преко 40 година. Он ради у једном од 189 истраживачких центара широм света који се баве проблемом грипа, један од тих центара је управо у Пољској. Може ли нас ико оптужити да немамо потребно знање о грипу? Може ли ико да доведе у питање знање неког ко се више од 40 година бави грипом, и то не само једном његовом врстом , и који је објавио на стотине чланака о томе?

Имам само једно основно питање: Желимо ли да се боримо против пандемије грипа?

Данас знамо да неки чланови споразума које су произвођачи вакцине потписали са другим, много богатијим земљама, садрже одређене додатке/прилоге (ставке којима се те куће ограђују од одговорности од штетних последица вакцине).

Такође знамо шта је предложено Пољској. Пошто су преговори тренутно у току, не могу о свему да говорим,али могу вам рећи једну ствар: наше Министарство правде пронашло је најмање 20 ставки тог будућег споразума које изазивају подозрење.

Шта је дужност Министра здравља? Да потпише уговоре који су за добробит пољског народа, или да потпише уговоре који иду у корист фармацеутских компанија?? (аплауз)

Постоје три вакцине на тржишту, све три од три различите комппаније. Свака има другачију количину активне супстанце а опет, за чудо, свака се третира на исти начин? Није ли стога оправдано да министар здравља и други стручњаци сумњају у њих?

Можда је једна од вакцина која у себи садржи само трагове те активне супстанце у ствари само „света водица" за коју треба да верујемо да лечи свињски грип? Треба ли да за то платимо?

Дајем пример Немачке која је купила 50 милиона вакцина, до сада је употребљено тек 10%. Данас само 13% Немаца жели да узме тај „магични лек". Али тај податак је необичан јер Немци имају веома висок проценат људи који примају вакцине, тако да када у Пољској од 1000 људи 53 прими вакцину , у Немачкој на 1000 људи прими њих 238 (23%).

Шта се то дешава кад само 13 % Немаца жели да прими ту вакцину против грипа а не оних 23% колико их редовно прима сезонску вакцину против обичног грипа? Њихова влада им је купила вакцине и даје их бесплатно а они их неће? Шта се десило?

Могу ли нас ове чињенице натерати да се предомислимо у вези куповине ових вакцина или не? Предомишљати се да ли да купимо вакцину која је на неки начин и тајна?

Постоје интернет странице на којима произвођачи вакцина имају обавезу да објаве могуће штетне последице узимања вакцине. Вакцинације су у Европи почеле 1 октобра. Замолила бих вас да посетите те интернет странице и прочитате има ли икаквих штетних последица код овог лека. И најмања ситница, барем алергијски свраб на месту убода игле. То се може појавити и код најбезбеднијег лека. Тога нема. „Савршени" лек.

Па пошто је тако чудотворан, зашто онда фармацеутске куће неће да га пусте на слободно тржиште и преузму одговорност за њега? Зашто једноставно не кажу „ Ово је диван, безбедан лек и стога ћемо стати иза њега и преузети одговорност, ставићемо га на тржиште и све ће бити јасно и отворено." Уместо да сву тежину одлуке пребаце на нас-купце.

Немамо резултате клиничких испитивања, детаљан састав лека,податке о штетним последицама. Вакцине су сада у четвртој фази испитивања, веома кратког испитивања, и још увек немамо те податке. Такође је било и веома мало узорака, једна врста вакцине је испитана на само 160 доборовољаца, 20-60 година старости,сви су били здрави, ниједан није био заражен вирусом (па да је онда испитан лек). Друга врста вакцине је тестирана на њих 600, 18-60год, сви здрави. Је ли то довољно, поготово за овде присутне докторе? То по мени није довољно добро.

Желим да будем довољно уверена/сигурна да бих могла да препоручим ову вакцину. Ми нисмо исапли из реда за вакцину, желимо да одвојимо довољно времена током ових преговора како би смо сазнали што више можемо о тој вакцини. Па ако комитет за пандемију одлучи да је потребно, купићемо је.

Такође, око милијарду људи сваке године оболи од сезонског грипа, милион их сваке године умре. И то се не дешава тек последње годину, две. То се дешава већ дуго времена.

Да ли је ико игде прогласио пандемију због тога? А обични сезонски грип је много опаснији од свињског, последице су веома озбиљне и некад смртоносне. Да ли је икаква пандемија проглашена?

Ви који ме притискате да купимо вакцине, питам вас: „ Заштио нисте вриштали и викали прошле године, пре две године или 2003? 2003. године је 1.200.000 Пољака оболело од сезонског грипа! Да ли је ико у овој просторији викао „ Купимо вакцине против грипа!" ? Не сећам се тога.

На крају бих хтела да кажем једну ствар: пољски народ је веома мудар. Пољаци умеју врло добро да разликују лаж од истине. Такође могу да виде шта је објективно, а шта је само „игра/превара".

 Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 23:45 13.11.2009

bingo

Такође, око милијарду људи сваке године оболи од сезонског грипа, милион их сваке године умре. И то се не дешава тек последње годину, две. То се дешава већ дуго времена.
Да ли је ико игде прогласио пандемију због тога? А обични сезонски грип је много опаснији од свињског, последице су веома озбиљне и некад смртоносне. Да ли је икаква пандемија проглашена?
Ви који ме притискате да купимо вакцине, питам вас: „ Заштио нисте вриштали и викали прошле године, пре две године или 2003? 2003. године је 1.200.000 Пољака оболело од сезонског грипа! Да ли је ико у овој просторији викао „ Купимо вакцине против грипа!" ? Не сећам се тога.

+
Пре свега не чинити ником зло/не наудити ником".

Sa ovom sasvim pristojnom pričom, naudiće nečijem buđelaru.
A možda i svom zdravlju, sirota žena, velike su pare u pitanju
margos margos 23:48 13.11.2009

***

Baš danas kako pročitah ovo - na vestima u 16 gospodin Kon reče da je vrlo ružno i opasno sve to što kruži internetom. Stvarno treba biti smiren i mudar i odlučiti za sebe, posle svega što se priča, objavljuje i da - kruži mejlovima i po internetu, bogu hvala :)
4krofnica 4krofnica 00:08 14.11.2009

Re: ***

На крају бих хтела да кажем једну ствар: пољски народ је веома мудар. Пољаци умеју врло добро да разликују лаж од истине. Такође могу да виде шта је објективно, а шта је само „игра/превара".

blago Poljacima, mi smo ga bas ucabrili....-
margos margos 00:37 14.11.2009

Re: ***

Priča mi drugarica - bila juče u Domu zdravlja, čeka prijem kod doktorke da joj da nekakve upute za dalje pretrage, i odjednom iz ordinacije iskače medicinska sestra, histerično viče i sateruje ih u drugi deo hodnika, objašnjava nešto nesuvislo iz čega zaključuju da pacojentkinja koja je u ordinaciji ima H1N1. Pacijentkinju sprovode duž hodnika - ne znam gde, ove isteruju napolje i napolju im uručuju knjižice i upute.

Možda ta panična reakcija i nije tako loša - izazvala je salve čuđenja i smeha. A smeh je zdrav, nes pa?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:50 14.11.2009

Re: ***

Pacijentkinju sprovode duž hodnika - ne znam gde

verovatno u svemirski brod

jeste velika kinta i to sve, ali ako poljska ne kupi vakcine onda ne nudi svom narodu opciju da bira. sasvim je druga stvar ako se vakcine kupe, ponude a ministarka zdravlja posavetuje narod da je ne prime. onda je na narodu da je uzme ili ne. ovako, samo se "igraju rata" po tudjim glavama.
alfred_turbina alfred_turbina 20:49 14.11.2009

Re: ***

Možda ta panična reakcija i nije tako loša - izazvala je salve čuđenja i smeha. A smeh je zdrav, nes pa?Mais oui, oui, smeh je lek i, ako smem da primetim, daleko bolji od onih koji nam se trenutno nude. Ne bih ni komentarisao kolika se manipulativna moć "upućenih" krije pod šifrom H1N1. Da je ovaj grip stvarno pošast iz nekog kataklizmičnog SF ostvarenja, svi bismo bili nemoćni.

Ovako, opušteno.
loader loader 00:09 14.11.2009

Rezultanta

Kad saberemo i oduzmemo sve činjenice o verovatnoj (mnogo većoj) pandemiji, o prirodi novog gripa i o efikasnosti same vakcine protiv njega, odnosno podatke koji se kreću od populističke brige mnogih pojedinaca zbog mogućih posledica po građane, preko histerije, pa sve do sugestivnih uveravanja da je vakcina neophodna - naći ćemo se pred onim krajnje pojednostavljenim pitanjem: Da li primiti vakcinu, ili je ne primiti?
Naravno, ako bi svaki dom zdravlja imao po nekoliko ovakvih dama, koje vrše vakcinaciju, stvar bi iz domena opiranja potekla u smeru voljnog odlaska na pelcovanje :)

No, pustimo ljupki trol. Vratimo se mi našoj muci :(
Pitanje je pre svega zdravstveno. To što se za samu temu lako lepi i teorija zavere, odnosno činjenica da neko želi da na gripu zaradi novac, ipak je spram zdravlja makar za nijansu u drugom planu (da sad ne zalazimo u fakat da se novac zarađuje u svakom slučaju, na bilo kom leku, i da su mnogi od tih lekova sumnjive efikasnosti). Gore pomenuto pitanje bi trebalo da ostavi samo onaj zdravstveni aspekt. Dakle, da, ili ne? Da li je veća korist primiti vakcinu, ili je ne primiti? Može i drugačije. Ako je pretpostavka da vakcina nije savršena, pitanje treba da glasi: Da li će lošije posledice po nekoga biti ako vakcinu primi, ili ako je ne primi?

Daleko je od jednostavnog.

Konačno, to pitanje nije ni samo lično pitanje. Ono se tiče i svih onih koji će biti u kontaktu sa osobom koja eventualno oboli od novog gripa, a prethodno je odlučila da ne primi vakcinu. Specifična težina te odgovornosti se povećava ukoliko među tim ljudima koji će sa zaraženim biti u kontaktu ima teških hroničnih bolesnika, asmatičara... Stoga se i te činjenice moraju uzeti u obzir pri odgovaranju na gore pomenuto pitanje.


dunja73 dunja73 00:10 14.11.2009

--

evo i prve pesme o gripu ..
"ko skonta- skonto je "

posle reklame pocinje
Hansel Hansel 14:49 15.11.2009

Re: --

dunja73
evo i prve pesme o gripu .."ko skonta- skonto je "posle reklame pocinje
Evo i naše, još iz juna. Baš malopre dobih na mejl... Nije nešto, ali...


ivana23 ivana23 01:20 14.11.2009

Vec sam kacila kod Spajica...

ali, kako je ova vest direktno povezana sa postom, ponavljam je i ovde:

17:08 - 13.11.2009.
ПОЉСКИ ОМБУДСМАН ПРЕТИ МИНИСТАРКИ ЗДРАВЉА
ВАРШАВА – Пољски омбудсман Јануш Кохановски запретио је министарки здравља Еви Копач да ће у понедељак поднети против ње кривичну пријаву ако до тада не уговори набавку вакцине против новог грипа бар за групу највећег ризика.„Не шалимо се. Време за шалу је истекло”, поручио је Кохановски министарки која у преговорима са три произвођача вакцина одбија да наручи и плати четири милиона вакцина за Пољаке, све док фармацеутске компаније не пристану да оне преузму одговорност за евентуалне нежељене последице вакцинације.

Или док вакцине не прођу комплетне тестове и на трудницама и деци, јер су до сада тестиране само на одраслим здравим људима, те тако суседна Чешка која је уговорила испоруке вакцине децу неће вакцинисати док бар чешки лекари на обаве тестове.

Управо труднице и деце од шестог месеца живота заједно са здравственим радницима и људима одговорним за функционисање инфраструктуре у држави спадају у Пољској у ту ризичну групу за коју Кохановски тражи вакцину.

Омбудсман је већ припремио кривичну пријаву да министарка Копач отезањем да купи вакцину излаже становништво Пољске великом ризику по здравље а три параграфа кривичног закона по основу којих намерава да је пријави тужилаштву могли би да отерају министарку чак на 12 година у затвор.„Ако се ситуација до понедељка не промени и министарка не предузме конкретне кораке, поднећу пријаву. Лежи већ код мене у канцеларији. Те бајке да је вакцина опаснија од самог новог грипа су опасне. У профилактици могу да нас врате 100 до 200 година унатраг”, рекао је новинарима Кохановски.

Пољска на 38 милиона становника има 234 потврђена случаја новог грипа, ниједан смртни а од почетка новембра од сезонског грипа оболева око 25.000 Пољака недељно, што је осам пута више него претходне јесени.„Пољска је једина земља у Европи која суочена са епидемијом новог грипа задржава ледени мир. То мора да престане”, запретио је Кохановски.

Министарство и санитарне власти упозоравају да је сезонски грип опаснији од новог, од кога у Пољској оболевају углавном млади људи, па епидемиолози претпостављају да су старије генерације Пољака 1950-их и 1970-их већ дошле у додир са сличним вирусом као што је сада А Х1Н1.„Вакцина нису бомбоне. Када је тако безбедна и чудотворна, зашто је компаније не пусте у слободну продају”, упорно одбија нападе Ева Копач.„Такви потези омбудсмана отежавају преговоре које министарство води са фармацеутским компанијама”, реаговао је данас за телевизију ТВН24 заменик министарке здравља Јакуб Шулц.

Бета
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:49 14.11.2009

Kud svi Turci tu i mali Mujo

Ne znam kako da počnem. Moram prvo da se ogradim.
Prva ograda: alergičan sam na organizacije i ljude kojima je nacionalnost zanimanje i koji potežu pištolje, noževe, kašike, viljuške, tatstature i pera kad čuju da se neko ne preziva na -ić ili ima nečisto nacionalno poreklo.
Druga ograda: ne volim kad se belosvetski ološ ostrvi na mene i moju zemlju* kao na dežurnog krivca za sve mrtve, ranjene, silovane i unakažene na ovim našim prostorima.
Treća ograda: to što ne volim zajapurene** nacionalne budale i ubice ne znači da navijam za NVO koje mi nabijaju kompleks da nisam normalan i teraju me da se navikavama na budalaštine kao što su antifašistkinje i antifašisti.
Četvrta, najviša, ograda: ne volim teorije zavere ali znam da je istorija puna, kao oko, zavera, prevara i laži.

Elem, očekivao sam ovih nedelja da se na bilo kom mediju povede rasprava o novom gripu i vakcini. Ne razgovor - nego rasprava.
Osim Bloga B92 (i, može biti, drugih INTERNET kanala) ništa. Samo ugodni razgovori gde sede zajapureni** istomišljenici, zvaničnici ili stručnjaci koji su uplašeni za svoju karijeru. Mislim i na Utisak nedelje, naravno. Tu sam očekivao malo grmljavine i oluje, ali opet ništa. Otuda i naslov ovog komentara.

E, pa kad je tako, kad se niko nije setio da pozove ljude koji misle malko drugačije, kad se niko nije potrudio da nađe eksperte (odvratne li reči) u Srbiji koji bi mogli da sučele mišljenja setila se omražena organizacija DVERI SRPSKE.

Ako na najavljenoj raspravi budu učestvovali ljudi za koje sam čuo da će učestvovati (ne želim da kažem imena dok organizatori to ne objave) to vredi čuti i videti.
Mogu da razumem da se ljudi plaše za svoju karijeru, plate, položaj, zaposlenje dece,...i da neće da se eksponiraju. Znam kakva sujeta vlada među lekarima, znam kako je teško biti usamljen protiv struje. Ali, ali, ali, ali... kad se radi o zdravlju dece, trudnica, građana ove zemlje tu padaju sve ograde i opravdanja: mora se reći istina ma koliko bila bolna, ma ko da organizuje tribinu, ma ko da je na vlasti, ma ko da stoji iza i ispred pandemije.

Четвртак, 19. новембар 2009.

СВЕ ШТО (НЕ) ЗНАМО О ВИРУСУ НОВОГ ГРИПА И ВАКЦИНАЦИЈИ
Стручна јавна расправа на неотворену тему
Амфитеатар Машинског факултета у Београду у 19 часова

*Kad kažem moja zemlja mislim i na SFRJ i na Srbiju.
** genije koji je smislio dijagnozu ZAPALJENJE LIČNOSTI da se odmah kandiduje za Nobelovu nagradu!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:18 15.11.2009

Re: Kud svi Turci tu i mali Mujo

** genije koji je smislio dijagnozu ZAPALJENJE LIČNOSTI da se odmah kandiduje za Nobelovu nagradu!

Ako je tačan rumor da je Unf izmislio dijagnozu ZAPALJENJE LIČNOSTI za ministra ... ipak nemam šta da dodam na gornju nominaciju.
Hansel Hansel 14:44 15.11.2009

Re: Kud svi Turci tu i mali Mujo

Ja to pročitao u postu stasave, da je ona negde čula. Ko god da je, zaslužuje bar medalju!
angie01 angie01 09:01 14.11.2009

ja vec rekla,

na nekom od prvih blogova na ovu temu- meni je moja femilidoktorka u Torontu, na pitanje, da li da uzmemo vakcinu za ptichiji grip-u slichnoj euforiji, rekla- ne mogu da vam odgovorim na to pitanje- samo cu vam reci, da ja svoje dete necu da vakcinishem.

podatak da umiru ljudi svake godine od raznih gripova- mozete chuti od svakog lekara i koda nas- samo ne znam zashto josh niko nije istupio sa tim podacima.

kao i podatak da u sluchajevima pandemije, kada se masovno ljudi vakcinishu- mnogo njih umre od vakcine- kao kada je bila variola vera- zato i traze da potpishesh ako hocesh i da potpishesh ako necesh- sva odgovornost je na tebi- a sve sa nekim poluistinama- da ne spominjem sada vecinsku, slabo pismenu populaciju.

Pri tome- niakave mere predostroznosti na javnim mestima nisu preduzete.
jednatanja jednatanja 11:26 14.11.2009

Nazovem

ja svoje juče, i između ostalog im kažem da se kod sina u zabavištu pojavio jedan slučaj H1N1. 5 sekundi mrtve tišine. "JAOOOO! KUKU!!! LELE!!! JADAN MALI....JAOOOO BOŽEEEE!", i onda slede saveti o vitaminima, hrani, čajevima, čak i spominjanje maske, "DA SI ČUVALA TO DETE!!! NEMOJ ovo NEMOJ ono" itd. Pomislim bože, kakve vam signale u vezi gripa RTS1 šalje u Srbiji svako veče da ovako paničite. Da se razumemo, nije ni meni svejedno, ali ipak, please...
alfred_turbina alfred_turbina 20:59 14.11.2009

Re: Nazovem

Pomislim bože, kakve vam signale u vezi gripa RTS1 šalje u Srbiji svako veče da ovako paničite. Da se razumemo, nije ni meni svejedno, ali ipak, please...


Draga Tanja, da je po RTS-u, sina lepo za ruku, pa pod zvono ( ono od najkvalitetnijeg neprobojnog stakla). Stvar je u tome što niko neće javno priznati da se ni od H1N1 ni od bilo kog drugog PODJEDNAKO OPASNOG gripa ne može sakriti.

Mislim, RTS.... bljak
Kazezoze Kazezoze 13:56 14.11.2009

Da dodam...

Poljski premijer Janusz Palikot je izjavio da je vakcina protiv svinjske gripe jedna ogromna prevara i da opasna gripa ne postoji. On je farmaceutske kompanije nazvao mafijom.
MMNews navodi da sve vishe zemalja koriste svinjsku gripu kao povod za proglashavanje vanrednog stanja i suzbijanje osnovnih ljudskih prava.
Izdvajajuci Srbiju kao primer, navodi se da je Srbija proglasila vanredno stanje dozvoljavajuci vladi da zabrani javna okupljanja, da se zatvaraju shkole i da se zabranjuju posete ljudima u bolnicama uprkos chinjenici da je do sada zvanichno prijavljeno samo 260 sluchajeva oboljelih od svinjske gripe i 7 smrtnih sluchajeva...
visnja92 visnja92 01:51 15.11.2009

... O odgovornosti...

bas dobar naslov obzirom sta me muci. Elem, ne podlezem bas nesto panici (izdresirala me vlast jos od pomracenja da im prvo ne verujem...a onda proveravam). Slusam to svasta nesto o pandemiji vec mesecima. Vec nekoliko godina unazad nas dramaticno upozoravaju svakog sekunda se ocekuje pandemija koja ce desetkovati stanovnistvo planete (kao avioni, pa brze i nezaustavljivo napreduje virus). Pa onda pokusaj sa SARSom, pa pticiji grip(ljudi i knjige onako ambiciozno napisase o njemu), i evo - treca sreca, ovaj pelcer u vidu svinjskog gripa se primio. Eto tako meni to izgleda. Sad vakcina, u kontekstu predhodne price mnogo brzo je ta vakcina dosla na trziste. Lek(kao i vakcina) bi nekoliko godina trebao da se ispituje pa onda na trziste, koliko znam. Stvarno nigde da cujes neko kriticno misljenje, makar ogradu iz javnih glasila. Prosto vredja inteligenciju koliko se svi slazu. I na kraju na tenderu za uvoz vakcine na potpuno stupidni nacin (jedina pravilno postavila tender ili tako nekako, ne razumem, pa nisu se ostali valjda prvi put javljali na tender pa ne znaju kako se to radi!?) pobedi farmaceutska kuca koju ce zastupati svestrani gosn Miskovic. E, ovde mi je bilo vec dosta i gripa i vakcine. Ma nema sanse da je primim - i tacka. Za to vreme dramaticna upozorenja, sve vise bolesnih, sve vise umiru. Imam troje dece. Imam li ja pravo da odlucim da se oni ne vakcinisu (mislim moralno) ili imam li pravo da zazmurim i da dozvolim da moja deca budu zamorcici. Lomim se danima. Eto, toliko o odgovornosti...
vishnja92 vishnja92 08:57 15.11.2009

Re: ... O odgovornosti...

helou visnja

vishnja
Kazezoze Kazezoze 09:20 15.11.2009

Re: ... O odgovornosti...

prvi korak...

visnja92 visnja92 11:35 15.11.2009

Re: ... O odgovornosti...

oooo slatka...eto nas ol tugedr agen
Unfuckable Unfuckable 03:02 15.11.2009

Živa vatra ovaj Ministar

ovo bi možda zahtevalo poseban, jako nadrkan, blog - ali iz respekta prema Drugu Mimohodnom, osvedočenim glupacima kezićemo se - odavde.
Da počnemo :
naslov bi bio
Neodgovorni Ministar zbunjuje narod
ispod bi išlo par lakih poena druga TM tipa :
"sve vakcine koje su prošle evropsku kontrolu dobre", Milosavljević je u intervjuu za "Politiku" naveo da je "svaka vakcina protiv gripa napravljena tehnologijom koja je strogo kontrolisana, očiščena i maksimalno prilagođena standardima koji su uvek u farmaceutskoj industriji visoki".

ok, propuštamo tu ruku i ne koljemo se sa Tomijem oko...pa recimo standarda farmaceutske industrije, kupljeno.
Dolazimo sada u minsko polje, spremite kišobrane, hašiš, šlemove i kese za povraćanje :

"A tome su 'kumovali' i neki lekari neodgovornim izjavama koje samo zbunjuju narod. Ne može svako da napravi vakcinu. Spominje se da u vakcini ima žive. Ima je u onolikoj količini koliko u konzervi tunjevine koju kupujete da jedete", kazao je ministar zdravlja.

Ministar je upravo pao na farmakologiji, (farmakokinetici, ako se dobro sećam Zabavnika) i još svačemu - samo to i ne zna. Jošte.
Ali evo zaludnog Unfuckable intelektualca u "tranzitnoj - od ničega - ka nečemu - krizi", još uvek besnog glede taliban - antismoking - zahvata, da mu to malo pojasni, zabaci šestičavi (ma, čuj ? petičavi !) index kroz prozor i prezrivo mu promrmlja, bez gledanja : "Mrš napolje, neznalico!"

Dakle, ok je da u konzervama tunjevine ima žive. Istina je to, zato rekoh da je ok.
Ima i ostalih teških metala, kao i u svakoj drugoj ribi koju pecate / kupujete - to je sudbina života na ovoj i ovakvoj Planeti : ribe su nam malo teže nego što izgledaju, bogo moj - i ne samo naše, ne samo naše.
Elem, (Tomice, prati 'vamo sad) - šta se dešava sa fuckin' tunom koja ima "n" nanograma žive, recimo, (upamtimo ovo "n", bitno je)
i klizi kroz naše duboko srpsko grlo ?
Ošašavi je par enzima u ustima pošto je smrvljena zubima i izmantana jezikom,
malo se gužva u jednjaku, pa posle maltretiranja hlorovodoničnom kiselinom u akciji sa još par enzima u želucu
(ko ga uopšte i ima posle ovakvog lupetanja kandidata Tomice)
upada u creva gde se bazno, ništa bolje provodi sa još par enzima i nešto malo žuči.Ostalo iza toga je - istorija.
Poenta : Holifakingšit količina svačime ošašavljene žive, ako je od nje uopšte išta i preostalo - onda se ima resorbovati u krvotok (upamtimo : krvotok!) i otići tamo daleko negde da napravi neprocenjivu nanogramsku štetu, ako je i "n" od nanograma posle sve te torture ostalo!
To se, (naš kandidat je loše spavao vidi mu se po faci) zove : resorpcija.
Upamtimo i ovo, kad već fuckin' Nedogovorni (tako piše u linkovanoj vesti, ne pucajte u mene!) Tommy nije.
Ok, idemo sada da zabodemo "n" (isti onaj "n" ) nanograma žive u debelo meso ili biceps brachii vaskolikog, strahom i medijima polupanog, Srbina/ - pkinje/ - pčeta :
dakle, sadržaj ulazi u mišić, a odmah, bez ikakve dodatne obrade (ili maltretiranja) - i u krvotok.
Zaključak ? Imamo li zaključak, Ministre...ideja bar ?
Nemate, pa da.
Da imate ne bi ste ovoliko neodgovorno lupetali.
Evo zaključka intelektualca u pokušaju, poznatijeg kao Unfuckable :
- ne može se upoređivati efekat iste količine žive unete na usta (enteralno) i u mišić (parenteralno)
- lupetate, krajnje neodgovorno i samo dodatno maltretirate dobar deo sluđene srpske populacije


takođe, da budem dosledan do kraja :
mislim da količina žive u vakcini koju "pušta" evropska agencija nije škodljiva, iz prostog razloga što savršeno verujem da i fuckin' evropska agencija voli svoju decu, too
topcat topcat 05:45 15.11.2009

Re: Živa vatra ovaj Ministar

Unfuckable

iz prostog razloga što savršeno verujem da i fuckin' evropska agencija voli svoju decu, too


Vjerujem da evropsku agenciju savršeno boli neka stvar za djecu, ali je činjenica da Ministru nije lako s tobom. ; ))
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:34 15.11.2009

Re: Živa vatra ovaj Ministar

ošašavljene žive


Ništa luđe nisam čula godinama...
visnja92 visnja92 11:42 15.11.2009

Re: Živa vatra ovaj Ministar

fenomenalno! ovaj post bolne(sumnjom) leci, preporuka . Ovo je odprilike medicinski formulisana sumnja nas medicinski nepismenih.
maca22 maca22 11:52 15.11.2009

Re: Živa vatra ovaj Ministar

Živa je metal. Element. Nikakvo varenje neće učiniti da ono prestane da bude metal.
Unfuckable Unfuckable 12:20 15.11.2009

Re: Živa vatra ovaj Ministar

i gvožđe je neki hevi metal, maco,
cink i bakar takođe,
kao i do nedavno korišćene plombe za zube od amalgama - žive.
niccolo niccolo 12:37 15.11.2009

Re: Živa vatra ovaj Ministar

i gvožđe je neki hevi metal, maco,

Jel ovako?
Hansel Hansel 14:18 15.11.2009

Re: Živa vatra ovaj Ministar

Je l' sumpor opasan? Valjda jeste ako se predozira, ali, ako se dobro sećam, nalazi se prirodno u organizmu i hrani i potreban je, čak neophodan - ako se dobro sećam...
A kiseonik?
A vodonik?

E, sva tri, i samo ta tri elementa imate u sumpornoj kiselini. Mislim da ne treba objašnjavati više od ovoga.

Mi ne znamo koliko žive iz konzerve tunjevine uđe u krvotok i u kom obliku, kao što ne znamo ni kako deluje ova živa iz konzervansa...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 16:32 15.11.2009

...

moj komentar nema veze sa postom, a za koji bih, šta god bio rezultat ili mišljenje, rekla:
žena ima balls.

ali,
ovaj tvoj naslov: o odgovornosti me je, malko žacnuo pa bih, redom ako može, možda neko i ovo pročita.

1. kada trudnica dodje na redovan pregled, da li je moguće da se u ženskom domu zdravlja, odredi dan da kada ta ista trudnica (izvinte što sam stalno zapela za ove trudnice, al' to mi je trenutno manir) ne sedi šesnaestipo sati sa raznoraznim ženama (a sedi, ukoliko joj te iste žene ustupe svoje dobro čuvano mesto, al' to je za drugi blog, mada...) koje joj krljaju u facu i takobližeitakodalje. ukoliko je to moguće, a verujem da je moguće, pošto svi lekari u tom istom ženskom dispanzeru, takodje vode i trudnoće raznim trudnicama, onda: zašto se ne zakaže samo dan za trudnice. ili su možda planirali da, pošto ćemo sve bržebolje da se pelcujemo: nema potrebe za uvodjenjem spec. pogodnosti. (ovde da ne pominjem zakazivanje pregleda, koje je isto takodje nemoguće, a ooooogrrrrooomnim slovim napisano na jednoj od tabli: vaša je obaveza i pravo da zakažete pregled, trtmrt, pa onda u potpisu sledi - na obostrano zadovoljstvo.
(no, da ne širim dalje: ja neću da se vakcinišem i ne bih da sedim, pardon, stojim sat vremena pored gripozne žene, što mi se i dogodilo pre par nedelja, pa sam, je li, dobila: v i r u s.)

2. kada već pričamo o odgovornosti i nemarnim i već kakvim lekarima,
DA LI BI BIO NEKO ljubazan,
da kaže ljudima da ne kače transparente u kojima ih obaveštavaju da:
ukoliko nemaju temp. nemaju ni ovaj grip
i
da, ukoliko povraćaju i imaju proliv, takodje nemaju ovaj novi grip,
jer ti podaci jednostavno nisu tačni,
bar koliko sam ja čitala,
a verujte, trudna žena mnogo čita, barem ova ovde. (i to u tolikoj količini, da mogu drugi put u životu da se prijavim za čitalačku značku)

3. kada već pričamo o odgovornosti, da li bi neko od lekara bio LJUBAZAN da objasni kako je to vakcina bezbedna za s v e trudnice, pošto je i to jedna od stvari koja se mogla čuti (ne znam sad ko je baš to rekao, al, ministar sigurno zna)

4. kada već pričamo o istoj toj odgovornosti i o tunjevini u konzervi - zar nije ista zabranjena za trudnice, tj. zar se ne kaže za istu da je trudnice ne konzumiraju? daklem, kako sad da tretiram taj podatak?

5. kada već pričamo o odgovornosti (da, da, svaku stavku ću ovako), da li gosn ministar zna da mnoge trudnice (izvini mighty, em ti blokiram blog, em mi niko neće odgovorit, tj. ne mora ni da odgovara - samo nek RADI NEŠTO) moraju da rade, iako se ne osećaju dobro, jer će:
izgubiti posao (ovo važi i za državne firme, čisto da napomenem)

6. znam da je bila i stavka šest, ali, na vašu sreću, a bogme i mojih ukućana (ručak neće zagoreti),
zaboravih.

daklem,
dobar naslov:

o odgovornosti...


________________________
a tek ove tri tačke.... eeee, brale.
moram da sednem i da i ja napišem otvoreno pismo,
a ne ovako da se smucam po blogovima i to.

hvala.

i ps.
ukoliko pojedini delovi nemaju smisla (ili ukoliko je ceo komentar besmislen) ne uzmite mi za zlo,
mnogo sam gladnaaaa i žurim.
Kazezoze Kazezoze 17:46 15.11.2009

Re: ...

mnogo sam gladnaaaa i žurim.

obozhavam te !
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:25 16.11.2009

Izvinjavam se za trol, delimični...

Ja bih prvo da Snežani ponudim

koji se konzumiraju isključivo sa

kome se dodaju poznate novembarske


a i da pomenem, kako god...mi se vakcinisati nećemo. Fala.
vishnja92 vishnja92 20:54 16.11.2009

Re: Izvinjavam se za trol, delimični...

bljaaaaaaaaak :)))

meni se nije jelo nista - nisam imala stomak i bila sam skroz sportska trudnica ali su mi zato svi organi bili otisli otprilike pod grlo. dva zalogaja za svaki obrok - i to je to. skroz zavidim i ne mogu da zamislim te lude tripove sa hranom :)

ps - i mi se verovatno necemo vakcinisati krajem leta, takoDZer hvala.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 06:50 17.11.2009

Re: Izvinjavam se za trol, delimični...

eto, šta napravih.
izvinjavam se i ja za trol, ali nedelimični i kratko ću.
jelice, fala ti ko veštici, sve ovo obožavam (naročito sliku dva, a kad razmislim i jedan i tri, ali slika dvaaaa, joooj) iako (paisad višnja) nemam nikakve tripove oko hrane.
onog dana kad sam pisala komentar, stvarno sam bila mnogo glaaadnaaa, mislim i da mi je malkice pao šeker, o pritisku da vam i ne pričam - prilikom merenja su me samo ovlaš razrogačeno pogledali i rekli - a je l' vama dobro?
i tako...
što se obožavanja tiče, kaz, fala - služimo narodu. :))))
kleinemutter kleinemutter 20:14 15.11.2009

odgovornost

Odgovorno odbijam da dozvolim da mom detetu koje ima epilepsiju, dakle bolest neuroloske prirode , daju ovu vakcinu, kao i mojoj bebi od 10 meseci koja je zdrava i ne fali joj ni dlaka s glave.
Odgovorno tvrdim i da je doktorka Maja Pantic iz bolnice Narodni Front aljkavo vodila moju trudnocu sve sa dijagnozom placente previje i dovela i moj i zivot gore mog pomenutog deteta u opasnost i da i njoj i bilo kome ne otpade ni dlaka s glave, a ja se ubih pokusavajuci da koliko toliko moje dete osposobim za zivot i ucinim mu zivot podnosljivijim, kad je vec moj zbog ovako odgovornog Ministarstva postrao nepodnosljiv.

Izvinjavam se svima sto malo skrenuh s teme.

Pedijatar mojeg deteta koje boluje od epilepsije mi danas rece, da on svojoj deci nece dati vakcinu, i da mi preporucuje da ni ja svojoj istu ne dajem.

Pozdrav svima.
Kazezoze Kazezoze 15:32 16.11.2009

Re: odgovornost

- Znaš,dobio sam H1N1!
- Nije to ništa,ja već nekoliko godina imam MP3.
idrah.rimidalv idrah.rimidalv 08:47 17.11.2009

zamisli scenario

da se nisi vakcinisao (kao što ni ja neću) i zakačiš h1n1.
koja je prva misao koja ti prođe kroz glavu?
visnja92 visnja92 14:49 17.11.2009

Re: zamisli scenario

prva misao bi mi bila, recimo, au...kako bi mi tek bilo da sam primila vakcinu
Kazezoze Kazezoze 09:15 19.11.2009

Razmishljao sam,

gde ovu vest da stavim, pa skonto da bi mogla najbolje ovde da pashe...nije grip, al moglo bi da predstavlja globalni problem.
Naime, proteklih dana su bile tri vesti koje naizgled nisu imale veze, ali sada izgleda da su sve ,zapravo, jedna vest.
Prvo je bilo ono da je CERN opet dozhiveo maler, ovaj put u vidu ptice kojoj je iz kljuna ispao komad hleba, i pao bash na neki vanjski uredjaj CERNA, te su oni morali zaustaviti pripreme za ponovno pushtanje akceleratora u pogon.
Vishe u Blicu...
Medjutim, ovde kazhu da po kremlju kruzhi vest da su 1. 11. nauchnici CERNA zapocheli seriju experimenata u okviru priprema za ponovno pushtanje akceleratora. E, onda su bili shokirani kad su otkrili da su time narushili zemljino magnetno polje i da su ispalili "vremenski talas“ u smeru zemaljske jezgre.A njihovi uredjaji su josh pokazali da se taj talas okrenuo pravo prema „Kapiji Sunca“ u bolivijskim Andima."Kapija Sunca“ je onda taj talas prosledila dalje u prostor nad Juzhnom Amerikom i doslovno se isprechila pred Airbusom A330-300 koji se upravo spremao sleteti u Santa Cruz u Boliviji.

Avion se onda naglo "trenutno i misteriozno“ nashao nad Santa Cruzom u Shpaniji oko 8900 km dalje. Svi putnici i posada su bili u redu, samo su se putnici zhalili shto im niko nije objasnio kako je do takve greshke moglo doci.
CERN je odmah iskljuchio mashine i optuzhio onu pticu za kvar.
Ruski nauchnici tvrde da je "Kapija Sunca“ taj talas poslala do sistema juzhnoamerichkih piramida, shto je izazvalo nestanak struje za 70 000 000 ljudi.

Slika

Josh kazhu da posledice nisu time iscrpljene nego da je narasla seizmichka aktivnost u podruchju i da ce dalje rasti.
Mozhda bi trebalo Lidiju neshto priupitati o tome...
vishnja92 vishnja92 12:46 19.11.2009

Re: Razmishljao sam,

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana