Zaslužuju mesto ....

leopold_lady RSS / 22.10.2009. u 12:11

na mom blogu ....

 

Hvala im svima - od srca ..... 

 

Preuzeto sa sajta www.blic.rs 

 

 

 

Opasna i teška zanimanja Sestra u šok-sobi

Na liniji između života i smrti

Autor: Nebojša Radišić | Foto:N. Raus | 21.10.2009. - 05:00

jovanka-otasevic-v.jpgJovanka Otašević Kada neko doživi tešku saobraćajnu nesreću, kada izađe iz hirurške sale posle teške operacije, kada bilo kako dospe u takvo stanje da mu život visi o koncu, stiže pravo na intenzivnu negu. Narodski rečeno, u šok-sobu. Tu ga čeka medicinska ekipa, priključuje ga na aparate... Sve što se dalje dešava je u božjim i njihovim rukama...- Ovde sam 20 godina. To mi je bio prvi posao, javila sam se, nekada davno, na konkurs. I odmah sam uletela u vatru. Teško je, ali sam ostala tu. Radimo osam sati. Pauza ne postoji. Bez prestanka pazimo na ljude koji se bore za život. Mnogo je teško... Tek svaki treći je svestan. Ostali su u komi, ne znaju za sebe. A gotovo niko ne može da izgovori ni reč. Naši pacijenti ne mogu da kažu šta im fali, šta ih boli. Priključeni su na aparate. A mi ih gledamo, pratimo puls, pritisak, količini kiseonika u krvi... Kada se nešto poremeti, medicinska sestra to mora da vidi i da odmah alarmira lekare. Bukvalno, sekunde su bitne... - priča Jovanka Otašević, već tri godine glavna sestra u šok-sobi Kliničkog centra u Kragujevcu.
Na intenzivnoj nezi je u pravom smislu dramatično. A i to je mala reč koja može da opiše šta se tamo dešava. Tu, u 19 postelja, leže i stari i mladi, i muško i žensko, i svi su životno ugroženi. Dok su neki tu zbog starosti i bolesti, drugi su u postelju legli zbog teških saobraćajnih nesreća. Polomljeni, probušeni, operisani...
Ekipa od nekoliko sestara je stalno tu. One ne hodaju, već bukvalno trče između kreveta. Rade kao tim. Prate aparate, pacijente koji su u nesvesti okreću, brišu ih specijalnim rastvorima, menjaju im čaršave, proveravaju vene, menjaju flastere...
- Mada je to teško objasniti, ali svi mi koji ovde radimo, volimo ovaj posao. A malo nas je koji smo ovde izdržali. Računali smo, i saznali da tek svaki deseti pripravnik ostane. Da bi neko radio na intenzivnoj nezi, mora ne samo da zna svoj posao već i da ima veliko srce i dušu koja nema granica. Iako je smrtnost velika, jer svaki treći pacijent ne preživi, mi se do poslednjeg trenutka borimo za njega. Plačemo kada nekoga izgubimo, a radujemo se kada neko odavde izađe oporavljen. Lepota ovog našeg posla se vidi kada se neko seti pa nas poseti, tek onako, da nas vidi... Pre neki dan je došao momak koga smo primili bez znakova života, reanimirali ga i spasli ga iako nema dela tela koji mu nije bio polomljen. Oporavio se, a zapamtio nam je imena. To je jedino čega se sećao. I takvih je mnogo. U svoj našoj muci, ima i trenutaka kada se nasmejemo. Eto, pre nekoliko meseci je baka posle teške operacije danima bila u komi. Postepeno je počela sama da diše, i jednog jutra se iznenada probudila iz kome. Prvo što je videla bila je naša mlada koleginica koja je stajala tu kraj kreveta. Pitala ju je: „Ćero, je l’ sam ja to došla u raj?“ A kada je shvatila da do raja treba još da sačeka, rekla je: „Lakše je onima u rudniku nego vama ovde“.
Jovanka Otašević ima porodicu i dvoje dece. Svoj posao voli iako je među najtežima koji postoje. Ona se svakodnevno brine o ljudima koji su na tankoj liniji između života i smrti. Nema nikakve privilegije, nema beneficiran radni staž. Radi isto kao i da je na nekom običnom mestu. Ali, kako sama kaže, ne bi ga menjala ni za šta na svetu. Neko je, jednostavno, rođen za taj plemeniti posao.

 Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 15:11 22.10.2009

***

„Ćero, je l’ sam ja to došla u raj?“

E, dabogda mi nikada ne trebale, ali nikad neću zaboraviti nakon jedne operaacije jednu mršavicu koja me je tako stručno premetala po krevetu, presvlačila i podizala - da sam je zapanjeno pitala 'odakle joj snaga?'.
leopold_lady leopold_lady 15:24 22.10.2009

Re: ***

E, dabogda mi nikada ne trebale


Da znaš .... Ali,lepo je znati da su tu i da vole svoj posao..... Koji je btw malo plaćen .... Sećam se,nesuđenog muža sestra je bila medicinska sestra u Urgentnom (neću reći kom - nije u Beogradu) ..... Šta je sve videla - nikad nikom ne priča.... Ali,taj posao voli i dobro obavlja....
4krofnica 4krofnica 20:12 22.10.2009

*

te zene su predivne vile.
shumska shumska 01:13 23.10.2009

Re: *

4krofnica
te zene su predivne vile.

e baš to.
svaka im čast, a da je zdravstvo neko imale bi bar duplo veće plate od sadašnjih. više od bilo kog službenika u nekoj gradskoj upravi koji verovatno pola radnog vremena igra pasijans (ili bloguje).
požrtvovanost.
retka osobina danas. pa još na radnom mestu...
miloradkakmar miloradkakmar 22:13 22.10.2009

Zaslužuju

mesto u našim srcima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana