Lepljivo & Slatko

aleksandar.skywalker RSS / 30.08.2009. u 18:21
 Autor: Aleksandar Stojaković
 
Madonna je konačno došla u Beograd sa svojih 90 šlepera, binom širokom 65 metara, visokom 22 i 8 LED ekrena. Odmah nakon toga je i otišla podigavši prašinu za sobom.

6728_1231101460562_1319888593_660222_1264588_n.jpg


Posle neverovatnog uspeha i rekordne zarade od 290 miliona koju je prvi deo Sticky & Sweet turneje zaradio prošle godine, Madonna i koncertna kuća Live Nation doneli su odluku o nastavku turneje za 2009. godinu. Jedan od razloga produženja turneje je i velika potražnja gradova da ugosti najveću svetsku senzaciju današnjice, pa je zato na spisak po prvi put i dodato nekoliko novih destinacija. Među njima se našla i srpska prestonica.

Armija obožavaoca opkolila je koncertni prostor na Ušću od ranih popodnevnih časova iščekujući da njeno veličanstvo stupi na scenu.

6728_1231097260457_1319888593_660219_2360616_a.jpg
Tako je i bilo. Madonna je na scenu izašla sedeći na čuvenom M tronu sa štapom u ruci uz početne tonove pesme Candy Shop. Publika vrištanjem i aplauzom pozdravlja kraljicu. Počinje prvi od četiri segmenta koncerta – Pimp.

Pimp je estetski i vizuelno možda i najbolji deo koncerta. Prestavljen je kao omaž dvadesetim godinama prošlog veka u „art-deco“ estetici sa elementima „gangsta“ stila. Madonna je odevena u crnu Givenchy kreaciju, a boje koje nam dolaze sa reflektora su pretežno slatkasto roze, kao omot novog albuma. Koreografija je kombinacija igranja i glume u kojoj se igrači prema Madonni odonose kao prema svom boss-u.

Odmah nakon ide živahna Beat Goes On sa zahtevnijom koreografijom, a prvi segment koncerta zatvara pesmom Vogue u novom aranžmanu uz elemente pesme 4 Minutes.

Uz taktove Die Another Day sledi bokserski meč sa odlično uigranom koreografijom. Madonna se vraća na scenu sa vijačom i pesmom Into The Groove. Sledi drugi deo koncerta pod nazivom „Old School“.

Old School je inspirisan Njujorkom ranih osamdesetih godina, u vreme kada se i njena zvezda rađala, zbog toga je odabir početne pesme sasvim očigledan. Oživljavajući duh ranih dana brejkdensa i disko klubova, dok se na video ekranima pojavljuju poznati radovi umetnika i aktiviste Keitha Haringa, Madonna priređuje pravu zabavu na sceni. Ona preskače vijaču, dok su fanovi uključeni u koncert i pevaju njene pesme. Koreografija je slobodnija i sve se, manje-više, svodi na free-style.

6728_1231091020301_1319888593_660191_7750392_n.jpg
Scenografija segmenta "Old School" sa radovima Keitha Haringa


Gypsy segment je scenografski najzahtevniji i najuspešniji, iako ga otvara jako loše urađeni animirani klip praćen pesmom Here Comes The Rain Again. Beogradska publika se, posle prvobitnog šoka, skroz „poklopila“ sa Madonnom, a vrhunac je bio izvođenje velikog hita La Isla Bonita sa elemntima pesme Lela Pala Tute, ukrajinske grupe Kolpakov Trio, koja je nakon toga sama izvela pesmu Doli Doli, dok je Madonna sedela na jastucima, pila vino i posmatrala.

Ako uporedimo dve poslednje Madonnine turneje, svakako je Confessions bila veća umetnička ekspresija, vizuelno i koreografsko savršenstvo. Sticky & Sweet je velika žurka, zabava. Svi igraju, svi skaču. Boje šljašte na sve strane, pleasači se zabavljaju zajedno sa Madonnom koja je u prilici da bude bliska sa publikom, da peva sa njom i da posmatra njihovo oduševljenje.

Madonna uspeva da održi koncertni nivo i da mnogobrojnu publiku drži na nogama skoro 2 sata koncerta.

Provokacija i politički angažman su sastvani deo njenih koncerata. Podrška koju je prošle godine dala Obami je ove zamenjena sa scenama gladnih ljudi u Africi, kao i scenama političkih previranja i maskra, sve to spakovano kroz Get Stupid krosover sa rečima pesme Beat Goes On. Njen poziv za povećanje svesti o svetu u kome živimo i bavljenje problemom nikad nije izostao, ali, čini se da je ovog puta on bio malo manje izražen nego ranije, uključujući i prvi deo turneje.

Seksualni aspekat i poigravanje sa homoseksualnošću na direktan način, ostalo je po strani ovog puta. Scena ljubljenja sa igračicom obučenom u venčanicu kao asocijacija Madonnine Like A Virgin faze u pesmi She’s Not Me je ostavila mlak utisak.

6728_1231097940474_1319888593_660221_7785447_n.jpg


Madonnina povezanost sa homoseksualcima, naravno, nije izostala. Ona se ogleda u gotovo svakom aspektu koncerta. Madonna je jadna od najvećih kreatorki „gej kulture“, ali i jedna od najvećih konzumenata. Uzajamni uticaj je ono što je dovelo da Madonna bude danas ono što jeste i da veliki deo publike čini upravo gej populacija koja je došla da uživo čuje svoju ikonu.

Poslednji deo koncerta pod nazivom Rave je kombinacija elektronske muzike i roka. Počinje virtuelnim plesom sa Justinom Timberlakeom u pesmi 4 Minutes, a nastavlja se na jako lošu remiks verziju pesme Like A Prayer, koja je uprkos tome naterala publiku da skače sve vreme izvođenja.

Možda najslabiji deo koncerta je bilo izvođenje Frozen, koja je u 2009. zamenila Hung Up iz originalne postavke. Veoma zahtevnu melodiju Madonna je otpevala bez želje da kod publike probudi emocije koje se očekuju od pesme.

Finale se dogodilo uz Give It 2 Me sa jednostavnom koreografijom koja je brzo preneta na publiku. Celo Ušće je skakalo, a Madonna je sišla među obožavaoce i zajedno sa njima otpevala refren pesme.

A nakon toga - Game Over!
 
 Objavljeno na sajtu GSA.


Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pakita pakita 00:18 31.08.2009

Svaka čast!

Odlična recenzija i naravno preporuka

Posebno mi se dopada ovaj deo:
"Madonna je jadna od najvećih kreatorki „gej kulture“, ali i jedna od najvećih konzumenata. Uzajamni uticaj je ono što je dovelo da Madonna bude danas ono što jeste i da veliki deo publike čini upravo gej populacija koja je došla da uživo čuje svoju ikonu."

aleksandar.skywalker aleksandar.skywalker 00:35 31.08.2009

Re: Svaka čast!

Hvala ti, Pakita.
Drago mi je da ti se svidela recenzija.
pakita pakita 01:11 31.08.2009

Re: Svaka čast!

Uvek za tebe, blogeru genijalni

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana