2007-12-15 08:45:01

Naučena bespomoćnost

dracena RSS / 15.12.2007. u 09:45

American_Eagle.jpg

Dracenine "Mrvice"

Pozaboravljali smo već srednjoškolsko gradivo o eksperimentima I.P. Pavlova sa psima. A nije trebalo, jer bi nam sad bilo od koristi da sebi i drugima objasnimo šta nam se dešavalo i dešava. Podsetiću vas da su ovi eksperimenti, izmedju ostalog, potvrdili da životinje umeju da uoče pravilnost u zbivanjima, ukoliko ta pravilnost postoji, a zatim da odaberu onu reakciju koja je najkorisnija za njih.

Medjutim, kad u zbivanjima nema nikakve zakonitosti ili pravilnosti, nakon početne uznemirenosti i agresivnosti, izostaje bilo kakva reakcija, životinja pasivno trpi šokove, ali poremećaji u njenoj probavi svedoče o njenoj patnji.

 
2007-12-03 11:12:47

Две сфере музике

dracena RSS / 03.12.2007. u 12:12

Autor teksta: Jaril

shau_clock.jpg

Разликовање уметничке и популарне музике се узима здраво за готово. Свако ће ту разлику (између овога и овога), мање више препознати и констатовати без удубљивања у некакво суштинскo разликовање самих особина. То, међутим, доводи до разноразних забуна, као што је на пример она у којој један певач популарне музике (свршени музички академац) каже да је популарна музика својеврсна уметност. Доста њих ће рећи да је то забуна и да популарна музика није уметност, али врло мало њих ће понудити конкретно образложење. Па да почнемо.

 
2008-08-23 19:41:36

Srebrenica iz drugog ugla (1)

dracena RSS / 23.08.2008. u 20:41

Za masovne zločine nad muslimanskim civilima u Srebrenici i okolini u ovim našim poslednjim divljačkim balkanskim gradjanskim verskim ratovima sudilo se i sudi velikom broju optuženih (vojnika i političara iz Republike Srpske i Srbije) pred Haškim tribunalom, pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Srbiji i sudovima BiH. O njihovoj krivici i zločinima redovno pišu svi svetski i naši mediji.

Nasuprot tome, stradanja pravoslavnog stanovništva na ovom prostoru, izgleda, nikog ne zanimaju, ni sudove ni medije. Jedan od retkih optuženika koji su uopšte izvedeni pred sud za ovu vrstu zločina, Naser Orić, već je odavno slobodan čovek koji veselo šeta sa zvaničnom potvrdom od suda da ono što je učinio i nije zločin, skoro se može reći pozivnicom od medjunarodne zajednice da i ubuduće on i svako ko poželi samo izvoli i ubija pravoslavce bez straha od posledica.

A ubijeno ih je nepodnošljivo mnogo na nepodnošljivo okrutan način.

 
2008-09-14 17:27:39

Srebrenica iz drugog ugla (3)

dracena RSS / 14.09.2008. u 18:27

   Zločini nad hrišćanskim-pravoslavnim civilnim stanovništvom u Istočnoj Bosni 1993.-1995.

07. januar 1993. (Ježestica opština Bratunac)

Ovo selo je već ranije stradalo u napadu od 8. augusta 1992. a 7. januara, na pravoslavni Božić, dan ljubavi, blagosti, pomirenja i sloge, jake muslimanske oružane snage su ga napale, a zatim ubijale meštane, pljačkale i palile, tako da od njega nije ostao kamen na kamenu.

Ubijeni su civili:

429. Trišić (Mikailo) Vidosav

 
2008-09-26 16:50:53

Srebrenica iz drugog ugla (4)

dracena RSS / 26.09.2008. u 17:50

jungsystems_feuer.jpg

U neposrednoj blizini Srebrenice i na dohvat ruke Naseru Oriću, sela opštine Zvornik su tokom ratnih godina prolazila slično kao srebrenička. Civili su nemilosrdno ubijani, ranjavani, trovani, zlostavljani, mučeni, masakrirani, progonjeni, njihova mrtva tela bacana u masovne grobnice, bare i reku, a imovina pljačkana, paljena i na druge načine uništavana. 

 

09. maj 1992. (Baljkovica opština Zvornik)

Delove sela Baljkovica nastanjenie pravoslavnim življem u jutarnjim satima su napale muslimanske oružane snage iz više pravaca. U tom napadu ubijeno je i ranjeno mnogo civila. Pokretna imovina opljačkana a oko 60 kuća sa pratećim objekatima je spaljeno i razrušeno.

Ubijeni su:
541. Bojić (Milorad) Slavko rodj. 1927.
541. Bojić (Dimitrija) N. (kćer Dimitrija Bojića)

 

Autor teksta: Jaril

Како је Драцена већ најавила ово је требало бити текст о класичној и "не-класичној" музици. Међутим, како ја више волим савете како неки проблем функционише, а не како се конкретно

 
2008-10-02 11:44:57

Zločin bez kazne (2)

dracena RSS / 02.10.2008. u 12:44

Autor teksta: Ipsi

slavonski_brod_bridge1878.jpg„...kakav besmisao! Šta smo mi dobili, a šta su oni izgubili? I nas i njih okružavao je jedan pobjednik, potpuni mir prastare zemlje, ravnodušne prema ljudskom jadu... Ne znam kako sam te noći uspio da preživim stravu, u meni i oko mene, i najdublju tugu poraza, poslije pobjede, nejasan sam sebi. U mraku, u magli, u kricima i zvižducima, u očajanju kojem nisam nalazio razlog, u toj dugoj noći nesna, u crnom strahu koji nije od neprijatelja, već od nečega od mene, rodio sam se ovakav kakav sam, nesiguran u sve svoje i u sve ljudsko."

Meša Selimović, Tvrdjava
 

Srbima u opstini Bosanski Brod veoma rano je stavljeno do znanja da je njihov strah od ponavljanja patnji koje su preživjeli tokom drugog svjetskog rata opravdan. Na mostu koji spaja Bosanski i Slavonski Brod, a koji je i granica Bosne i Hercegovine i Hrvatske jos 1991. godine postavljen je natpis: „Zabranjen prelaz za Srbe i pse".
 

Autor teksta: Jaril

woods.jpg1. Слобода избора

Историја европске цивилизације се може посматрати као историја освајања слободе избора. Око слободе избора има доста интересантних ствари. На пример:

- слобода избора је основна животна потреба коју људи морају да освајају и коју још увек не поседују;

- слобода избора је описана као прва (или међу првим) Божјим заповестима у Старом Завету (избор имена животиња);

- слобода избора је темељ свих друштвених система, са разликом да ли је та слобода заснована на оспоравању туђе слободе (фашизам) или у потпуности поштује туђу слободу (либерална демократија?);

 
2007-06-16 08:38:29

Konflikti i NIH-sindrom

dracena RSS / 16.06.2007. u 09:38

 

Dracenine "Mrvice"

Dinamično i kompleksno okruženje kakvo vlada u ekonomiji današnjice jako je povećao rizike poslovanja. Organizacije su često prinudjene da brzo generišu nova rešenja i da ih implementiraju u procese, strukture i proizvode, čak i ako ne raspolažu dovoljnim brojem kompetentnih stručnjaka.

Da bi nadoknadile nedostatak kompetencija, odnosno maksimalno iskoristile postojeće kompetencije, čak i one koje kod nekog zaposlenog postoje tek u tragovima, organizacije pribegavaju timskom radu tj. umrežavanju znanja. Medjutim, timovi, naročito oni brojniji, veoma su podložni konfliktima koje je ponekad vrlo teško rešiti.

 

Najčešći uzroci konflikata su:

- Svadje oko resursa i podele statusa i moći

- Želja za osvetom radi kompenzovanja ranijih poraza i izgubljenih bitaka za moć i uticaj

- Iracionalno ponašanje odraslih ljudi prouzrokovano frustracijama iz detinjstva

- Nesigurnost i osećaj inferiornosti usled čega neki članovi tima postaju agresivni

- Istrajavanje na sopstvenom stavu i nerazumevanje tudjih stavova

- U toku uvodjenja promena često se javlja tzv. Not Invented Here - sindrom

 
2007-12-24 13:48:28

Kompetitivne prednosti Srbije

dracena RSS / 24.12.2007. u 14:48

(ili šta mi možemo globalno ponuditi)

Autor teksta: Time Bandit

cimg0962_large.jpg

Naravno da Dracena i ja nemamo mogućnosti da kao vlada Srbije eksperimentišemo uživo, takodje ne moramo da gledamo kroz naočare domaćih, polustranih a i stranih privrednika - jer im ništa ne dugujemo, i na kraju ne moramo da sledimo političke lidere i nejake Uroše i objašnjavamo ili produbljujemo njihove vizije.

Zbog toga možemo probati da zajedno sa vama napravimo model koji će nam pomoći da shvatimo naše mogućnosti (naše zemlje), mane i potencijalne šanse kao i šta dalje da radimo sa time. Vi imate to znanje, a i vaše mišljenje je sasvim dovoljno - vi znate šta je dobro za vas, šta može da vam godi, a šta svakodnevno nervira i smeta...

 

dracena

dracena
Datum rоđenja:  - Pol:  Ženski Član od:  25.09.2006 VIP izbora:  60 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana