Društvo| Hronika| Zdravlje

Metode lečenja narkomana, ciljevi, sredstva

KRALJMAJMUNA RSS / 22.05.2009. u 19:55

 

Sada je 22. maj 2009. godine.

Gledam i slušam tužnu priču o „lečenju" narkomana u Duhovno-rehabilitacionom centru Crna Reka kod Novog Pazara.

Reakcije su slične, ovoga puta skoro svi su u Srbiji jedinstveni: strašno, šokantno.

- Ovde kod nas dolaze i teški zločinci, razni robijaši, a ima i dece političara, sudija ili profesora. Mi ih bez sve selekcije primamo, ali nekada su batine jedini način da se izborite sa njima - „recept" je Peranovića (inače po obrazovanju diplomiranog inženjera poljoprivrede), koji tvrdi da su i roditelji štićenika upoznati sa svim korišćenim „metodama lečenja
".

- Jedan od onih koji su prošli ovakvu „rehabilitaciju" potvrdio je za Vreme da u Centru nekad u dvorištu ređaju zavisnike u krug da gledaju „lečenje nevaljalog": Biju motkama, lopatama, pesnicama, šipkama, kaiševima, čim stignu - rekao je taj svedok.

Imam poznanicu koja je sina narkomana poslala u sličan centar u jednoj zapadnoj katoličkoj zemlju. Ne znam kakve su metode  tamo. Sin je sada izlečen, mada ne znam šta to tačno znači. Pitao sam je šta joj je bilo najvažnije. Odgovorila je da joj je najvažnije da joj je sin izlečen. Ne želi da razgovara o metodama. 

Mislim da je strašno i šokantno biti težak narkoman (a po pravilu tu ide i kriminal). Šta se sve dešava u trenucima krize bolje da ne znamo. Snimaka tih kriza, hvala bogu nema. Možda neki igrani film sa tom temom može da posluži kao ilustracija. Bilo je izvanrednih tekstova ovde na Blogu B92 na tu tužnu temu.    

Hvala bogu da nema snimaka ni iz naših oficijelnih ustanova za lečenje bolesti zavisnosti.

Večeras sam gledao emisiju POLIGRAF na TV B92 gde je bio gost  Prvoslav Karanović iz Raške, autor istraživanja i teksta o tretmanu narkomana u centru Crna Reka i dopisnik časopisa Vreme. Čini mi se da je emisija bila inspirativna. Nije se završila zgražavanjem i porukom da u Centar Crna Reka treba slati policiju, državne službenike, lekare nego je Karanović razumno zapitao a šta da se radi sa narkomanima i kako sprečiti dopremanje droge u naše krajeve kroz „meke" balkanske granice.

Ja nisam pametan. Nekako naginjem stavu da je strašnije biti teški narkoman nego izlupati narkomana. Makar i kolenima i lopatom.



Komentari (222)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ssvetlana92 ssvetlana92 21:31 22.05.2009

Postoje metode.

Naravno da postoje metode koje nemaju veze sa batinanjem. Kod nas postoje i Manastiri koji kroz veru, učenje i rad dovode neke do izlečenja. Naravno, to zavisi odpojedinca koji se leči. Postoje u neki Centri koji su takodje uspešni kod nekih zavisničara i niko nije dobio ni šamar. Mogu da odu kad hoće, zavisi sve od njihove slobodne volje. Nekoliko mojih prijateljica su se apsolutno zauzele oko izlečenja svoje dece i cela porodica je odlazila na obuku. Kako prepoznati njihovo ponašanje.
Mahom su svi pre toga bili nezainteresovani. Kada su krenuli da im kradu stvari, navlače policiju na vrat...ili da vraćaju ogromne dugove, seli su i izračunali šta im se više isplati!
Eto na primer, od deset narkomana tri su izlečana. Rade, pišu knjige, bave se edukacijom.
Sedam ih je umrlo od overdoz. Pa kad se malo promisli ni to nije loše. Odnos je sedam na prema tri. Bolje je nego sigurni invaliditet posle onakvih batina! I ne pomišljam na činjenicu da je iz onakvog Logora neko izašao čitav!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:37 22.05.2009

Re: Postoje metode.

Nije loše 7:3. Ali ja mislim da je realni odnos mnogo, mnogo lošiji.
Ne znam da li postoje oficijelne metode koje su uspešne. I ne znam koliko su ti "ljudi" iz Centra CR uspešni. Cilj opravdava sredstva?
ssvetlana92 ssvetlana92 21:56 22.05.2009

Re: Postoje metode.

Posle jednog snažnog šamara mogu nastati velika oštećenja. A posle onakvih batina, koje smo videli ne verujem da je iko izlečen. Samo pretpostavljam da su invalidi, retardirani ili se vraćaju kući sa velikim poremećajima. Samo što tada, okolina nema problema sa policijom i vraćanjem dugova.
margos margos 22:19 22.05.2009

Re: Postoje metode.

Ma velika je tema - na žalost, tj. na sreću, mene okupira povremeno - a pošto imam mnogo oblasti interesovanja - prosto napravim brisanje fajlova, pa idem dalje.

Ono što se sećam je da je zvanična medicina tvrdila da nema izlečenih već samo apstinenata i to je za mene bilo poražavajuće, jer iskustveno znam da to nije istina. Znam izlečene. Ali, ako ovisnicima koji bi želeli da se izleče stručnjak zvanično unapred poruči da će ga smatrati samo apstinentom - onda dođavola lečenje. Znam znam... povratnici i tako to.... znam. Ali ako pođu s tom etiketom, koliko njih će se uopšte upustiti u proces lečenja.

Čak i taj procenat apstinenata je pre neku godinu bio 11% - tri put manje od ovog što Svetlana kaže. Ipak, statistika je čudna nauka - i ni jednog roditelja ili izlečenog ne fascinira cifra, već samo njihov jedinstveni slučaj.

A duhovno isceljenje batinama.... užas. Pokušavam da se stavim u poziciju tučenog... pa onog koji tuče... pa roditelja.... ne uspevam. To nadilazi moju maštu. I drago mi je da je tako.
scabies scabies 22:36 22.05.2009

Re: Postoje metode.

Ono što se sećam je da je zvanična medicina tvrdila da nema izlečenih već samo apstinenata i to je za mene bilo poražavajuće, jer iskustveno znam da to nije istina. Znam izlečene. Ali, ako ovisnicima koji bi želeli da se izleče stručnjak zvanično unapred poruči da će ga smatrati samo apstinentom - onda dođavola lečenje.
Zanima me kada mislis da se za nekoga moze reci da je izlecen? Kad prebrodi prvu apstinencijalnu krizu? Kad prodje mesec, dva, pet?
Mislim da je malo nesporazum oko koriscenja reci izlecen. U ovom slucaju-izlecen je onaj ko je uspeo da do kraja zivota odrzi apstinenciju. Ostali su samo apstinenti. Sto nikako ne umanjuje uspeh koji su postigli. Niti treba da smanjuje motivaciju za lecenje.
Ja smatram da bi mnogo gori efekti po uzivaoce teskih droga bili kad bi se smatralo da je izlecenje tako brzo i moguce. Mnogo bi bilo onih koji su na desetine puta bili izleceni...
Inace, prijateljica koja se izlecila od pusenja pre 4godine propusila ponovo. Znaci-samo je apstinirala...
O alkoholu da ne govorimo. Gubljenje kontrole nad pijenjem je trajan fenomen kada se jednom razvije. Leceni alkoholicar moze godinama da ne pije, ali kad popije jednu casicu-to prevazilazi njegove mogucnosti da kontrolise pijenje.
margos margos 22:39 22.05.2009

Re: Postoje metode.

Sa sajta b92 u dnu je klip iz vesti u kom govori Ombundsman i Žarko Trebješanin.
margos margos 22:54 22.05.2009

Re: Postoje metode.

Zanima me kada mislis da se za nekoga moze reci da je izlecen?

Onda kada kroz svoje životne krize prolazi bez konzumiranja droga (alkohola, lekova....) To je moje mišljenje.
I da je to ''do kraja života'' jedno ogromno opterećenje u samom startu kada osoba ne zna kako će da preživi dan bez narkotika. Jednostavno to ''apstinent'' je etiketa koja po mom sudu otežava proces. Ali to je samo moj stav. Nikada nekog zalečenog neću nazvati apstinentom - i ništa me na to ne obavezuje.
ssvetlana92 ssvetlana92 23:00 22.05.2009

Re: Postoje metode.

Ja se nisam pozivala na statistike, nego na slučajeve koje lično poznajem. Ta tri slučaja koja pominjem su za sada dobro već nekoliko godina, imaju porodicu, posao...živi su. Jeste istina da su apstinenti i da se nikada ne zna kada će ponovo početi. Polazim od toga da je dobro da su nešto uspeli, makar nekoliko godina, pa ako da Bog i ceo život. Koliko, toliko su se doveli u red i imaju nadu. Ovi koji su pomrli, nemaju baš nikakvu!
Ovi koji su premlaćivani nemaju nikakvog izgleda!
scabies scabies 23:09 22.05.2009

Re: Postoje metode.

Nikada nekog zalečenog neću nazvati apstinentom - i ništa me na to ne obavezuje.
Naravno. Nego, bre, mnogo ozbiljno shvatas medicinu
Ima tu jos jedna stvar. Nije tu samo problem u uzimanju narkotika. Ni samo u zavisnosti od njih. Problem je mnogo dublji i ne moze se resiti prostom apstinencijom. A tek kad se taj problem resi-nestaje sansa za recidiv.
Inace, poznajem osobu koja je experimentisala sa heroinom (vise konzumiranja) ali nikada nije postala zavisna. Ne znam da li bi medicina rekla da je narkoman, ni da li medicina uopste veruje da je to moguce. Ja u svakom slucaju znam da je jaka i odgovorna osoba u pitanju-i nazivam je po imenu
margos margos 23:30 22.05.2009

Re: Postoje metode.

Grrrrr.... napisala i kliknula umesto na '&' na F5 i ode ....

Elem, napisah da ne shvatam ozbiljno medicinu ali ozbiljno shvatam etikete, koriščenje statistike i dehumanizaciju medicine. I dubinu problema. I koriščenje idiotskih načina - batina i šaketanja pod parolom lečenje, pa još uz dodatak ''duhovno''.... I udruženi rat farmakomafije i narkomafije - protiv života. I ako ovako nastavim da nabrajam šta sve ozbiljno shvatam - ispašče da sam ozbiljna, a nisam baš toliko.

I ja ću jednog dana da eksperimentišem - kad porastem
ssvetlana92 ssvetlana92 23:50 22.05.2009

Re: Postoje metode.

Grrrrr.... napisala i kliknula umesto na '&' na F5 i ode ..

Tako je to kad radiš sto stvari odjednom. Glej mene, otkucam reč pa stanem..posle još jednu..polako i sigurno! A ne pišem ni duge komentare, da se nešto nepredvidjeno desi!
margos margos 00:21 23.05.2009

Re: Postoje metode.

Jes u pravu si... moraću kod tebe na blogoduhovno lečenje
ssvetlana92 ssvetlana92 00:27 23.05.2009

Re: Postoje metode.

margos
Jes u pravu si... moraću kod tebe na blogoduhovno lečenje

To je , sestro slatka, samo vežba, vežba, vežba!
teodorakaze teodorakaze 10:18 23.05.2009

Re: Postoje metode.

Ovi koji su pomrli, nemaju baš nikakvu!
Ovi koji su premlaćivani nemaju nikakvog izgleda!

Ovo prvo je tacno, ovo drugo je vrlo diskutabilno, da ne kazem neistinito.
jesyblesy jesyblesy 15:05 24.05.2009

Re: Postoje metode.

poznavala sam coveka-mladog koji je bio u programu lecenja narkomanije u dnevnom centru Cuprijske bolnice koja je u taj program dovela vrhunske strucnjake uvela porodicu narkomana kao sponzore,objasnjenja i pomoc umesto batina podrsku i narkomanu i porodici.
Taj mladi covek nije vise medju nama-overdoza i to u trenutku kada je vec daleko bio odmakao u terapiji i ostao jedini u svojoj grupi.
Poenta je sledeca mozemo mi da pruzamo podrsku i lecimo takve ljude i da brinemo o njima statistika je sledeca veoma mali broj bivsih narkomana to upravo i ostane-bivsi narkoman.lose je to sto iza sebe ostavljaju porodice make oceve decu zene....
znam malo sam zbrkana konfuzna i zbrdazdola ali ...podrske bolnickom umesto alternativnom lecenju u vidu batina teskog rada i ponizavanja pa pobogu cak se ni dete ne moze vaspitati batinama i osudjivanjem vec podrskom i cistom ljubavlju!!!!!!Pozz od aktivnog citaoca i neaktivnog pisca!
libkonz libkonz 23:17 22.05.2009

Mnogo je tu faktora

ali najvažnije je pomoći apstinentu. To mora da bude briga države, ali nije.
I dalje vlada odnos prema narkomanima kao štetočinama, koje treba pustiti da umru na miru.
Ako tome dodamo roditelje koji ne prihvataju činjenicu da im je dete narkoman i sposobni su godinama da žive u negiranju, onda vidimo da je Srbija pogodno tle za narko dilere.
ssvetlana92 ssvetlana92 23:30 22.05.2009

Re: Mnogo je tu faktora

onda vidimo da je Srbija pogodno tle za narko dilere.

Ovaj problem nije samo Srpski. Ceo svet je pogodno tlo za dilere i narkomane.
hajkula1 hajkula1 00:46 23.05.2009

Re: Mnogo je tu faktora

libkonz
ali najvažnije je pomoći apstinentu. To mora da bude briga države, ali nije.
I dalje vlada odnos prema narkomanima kao štetočinama, koje treba pustiti da umru na miru.
Ako tome dodamo roditelje koji ne prihvataju činjenicu da im je dete narkoman i sposobni su godinama da žive u negiranju, onda vidimo da je Srbija pogodno tle za narko dilere.



Na zalost, tako je u velikom broju slucajeva. Ovo je tema o kojoj treba mnogo da se prica. Na zalost, mnogi roditelji prosto ne mogu da se suoce sa problemom. Institucije, ne zainteresovane. Moja cerka ide na gradjansko, a cesto imaju zajednicki cas sa onima sto su izabrali veronaku, cesto - kada su prepodnevna smena. Odlicno funkcionisu. Pricaju i o zavisnosti, o nenasilju i drugim zivotnim temama. I ne samo na tim zajednicim casovima.

Evo kako sam proveravala sina. Bilo mi je, opravdano sumnjivo njegovo drustvo i u skoli i u kraju i u igraonici iz koje nisam mogla da ga izvucem... pa me lagao, pa mu se prijede slatko... pa muke moje... Epidemija zutice, ili cujem za neku drugu bolest sto se pojavila, ja odglumatam, kao sta ako bas on dobije... spremim flasicu za urin da on ne zna i samo ga ujutru na brzaka iznenadim - nema kud, ne moze da isfolira a i sta ga kosta da me umiri, da vidim da je zdrav... a analiza moze lako da se uradi, pogotovo u danasnje vreme. Ili cim pocne da kaslje, kija, odem po uput za laboratoriju, on inace mrzi da ceka kod lekara, pa mu cinim uslugu, pola urina odvojim za tajne svrhe. Tada sam koristila usluge poznanice sa klinike. Danas je bar lakse sa svim ovim privatnim laboratorijama. Moze i anonimno. Roditelj mora da bude pazljiv, oprezan jer ako dete oseti pritisak, onda moze i iz inata. Nije lako biti odmeren, pricati samo sta treba i koliko treba. Kao i svako od nas, svako dete je prica za sebe.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:26 22.05.2009

.

meni nije jasna jedna stvar: zasto se narkotici ne zabrane zakonom? ne moze da se drogira u srbiji i tacka. nema ono 'kolicina za licne potrebe', jer nema licnih potreba. nema.
prosto.

ps. o ovi metodama ne znam nista ali znam ljude koji znaju ljude koji su prosli ta 'lecenja' po manastirima i slicnim ustanovama koje vode neka duhovna lica, i navodno su se svi skinuli i svi su zadovolji i sad pomazu drugima da se skinu...samo ne znam koliko cilj opravdava sredstvo u ovom slucaju? opet, to je na dobrovoljnoj bazi i covek moze da ne pristane na sve to, zar ne? ako pristaju, kapiram da im pomaze? zvuci surovo...
libkonz libkonz 23:36 22.05.2009

Re: .

samo ne znam koliko cilj opravdava sredstvo u ovom slucaju?

Čini mi se da sam jedini na blogu se deklarisao da, ako uspevaju da ih skinu sa droge, neka tuku!
ssvetlana92 ssvetlana92 23:36 22.05.2009

Re: .

ps. o ovi metodama ne znam nista ali znam ljude koji znaju ljude koji su prosli ta 'lecenja' po manastirima i slicnim ustanovama koje vode neka duhovna lica, i navodno su se svi skinuli i svi su zadovolji i sad pomazu drugima da se skinu...

Nemaju svi Manastiri ista sredstva izlečenja. U nekima se samo radi u poljima, moli i razgovara. Kad god zažele rezgovor, imaju na raspolaganju neko svešteno lice koje brine i želi svojim znanjem da pomogne. Niko od ovih, za koje znam da su bili na nekom lečenju, nije dobio ni šamar. Obzirom da je sve na dobrovoljnoj bazi.
scabies scabies 23:38 22.05.2009

Re: .

meni nije jasna jedna stvar: zasto se narkotici ne zabrane zakonom? ne moze da se drogira u srbiji i tacka. nema ono 'kolicina za licne potrebe', jer nema licnih potreba. nema.
prosto.
Ali sta ce to resiti? Samo ce narkomani biti hapseni i osudjivani. Ove mere koje vec postoje su dovoljne da se mnogo uradi. AKo se pohapse i osude svi koji proizvode, distribuiraju i prodaju drogu-nece biti narkomanije.
A da ne pricamo da bi kriminalizacija narkomana imala za posledicu to da se ne bi mogli ni hteli dobrovoljno javljati na lecenje...
margos margos 23:39 22.05.2009

Re: .

Postoji i u Vojvodini (da l beše Kovilj, ne znam) ali se ne primenjuju ove metode premlaćivanja ili bar ja nisam čula. A davnih dana sam srela jednog bivšeg BG narkomana u Manastiru Rača - tamo se izlečio i ostao da radi u manastirskoj prodavnici i pomaže na imanju (uzgred, tad sam videla i protu u mantiji na traktoru kako ore:) )
ssvetlana92 ssvetlana92 23:39 22.05.2009

Re: .

libkonz
samo ne znam koliko cilj opravdava sredstvo u ovom slucaju?

Čini mi se da sam jedini na blogu se deklarisao da, ako uspevaju da ih skinu sa druge, neka tuku!

Izvini, ne vidim logiku da se batinama neko izlečio. Samo je eventualno kažnjen..deset po turu. Ovde se dobija sto, ozbiljnih ..po turu! Verujem da svi, ukoliko mogu da stoje na nogama, čim zaborave batine, ponovo se daju na "posao".
libkonz libkonz 23:42 22.05.2009

Re: .

Izvini, ne vidim logiku da se batinama neko izlečio

Ja iskreno pojma nemam kakvi su rezultati. Ali i dalje stojim pri stavu: ako leči u većem procentu, nastavite da tučete, ako ne leči - u zatvor!
ssvetlana92 ssvetlana92 23:46 22.05.2009

Re: .

libkonz
Izvini, ne vidim logiku da se batinama neko izlečio

Ja iskreno pojma nemam kakvi su rezultati. Ali i dalje stojim pri stavu: ako leči u većem procentu, nastavite da tučete, ako ne leči - u zatvor!

Imaju šansu da nam pokažu izlečene! Ako su se izlečili, onda su garant u invalidskim kolicima, pa ne mogu u "nabavku"!
scabies scabies 23:48 22.05.2009

Re: .

Ja bih samo da izrazim sumnju u uspesnost terapije u datom manastiru. Ne verujem bas u te procente kojima masu.
Da ne pricamo o tome da se te metode kose sa elementarnim zdravim razumom. I svako ko se i najmanje razume u problematiq bolesti zavisnosti ce reci da je prica o lecenju narkomanije batinama-naucna fantastika.
Nije tesko uspostaviti apstinenciju, pregurati krizu, narocito kad si izolovan. Ali sta kad se narkoman izlecen vrati u svoj stari zivot? Tu jedino potpuna reorganizacija zivota, izgradnja nove socijalne mreze/sistema podrske, usvajanje novih tehnika prevazilazenja problema mogu odrzati apstinenciju. A koliko znam(o) to se batinama ne moze postici.
I zaboravih da kazem: znam osobu koja se lecila u tom manastiru (ne bas licno). I drogira se i dalje.
scabies scabies 23:51 22.05.2009

Re: .

Ali i dalje stojim pri stavu: ako leči u većem procentu, nastavite da tučete, ako ne leči - u zatvor!
Evo ja imam bolji predlog: ako sticenici misle da im batine pomazu-nek' se samopovredjuju, samobicuju ili stagod. Ako ne misle-niko nema pravo da ih bije, pa taman da je to jedini nacin za oporavak!!! Razumes sad?
builderka builderka 23:52 22.05.2009

Re: .

opet, to je na dobrovoljnoj bazi i covek moze da ne pristane na sve to, zar ne? ako pristaju, kapiram da im pomaze?

Ja kapiram da su oni toliko s.ebani i pogubljeni da bi na svašta pristali kako bi se izvukli.
Zato i ovo "pristali su" ne može da posluži kao opravdanje za batinjanje.
libkonz libkonz 23:53 22.05.2009

Re: .

Žalosno je što znam dosta narkomana, a ni jednog da je prestao. U poslednjih godinu dana je umrlo više ljudi od droge koje sam znao, nego svih godina ranije zajedno. Reče mi prijatelj koji je zbog posla upućen u sve, da se promenila "ekipa" i da je heroin čistiji nego ranije. I umiru ljudi kao muve. A komentari ljudi su užasni, sve u fazonu, neka je i crkao, gov. narkomansko. Niko ne shvata da se SVAKOME može to dogoditi
ssvetlana92 ssvetlana92 23:53 22.05.2009

Re: .

scabies
Ali i dalje stojim pri stavu: ako leči u većem procentu, nastavite da tučete, ako ne leči - u zatvor!
Evo ja imam bolji predlog: ako sticenici misle da im batine pomazu-nek' se samopovredjuju, samobicuju ili stagod. Ako ne misle-niko nema pravo da ih bije, pa taman da je to jedini nacin za oporavak!!! Razumes sad?

Pa, jasno!
scabies scabies 23:56 22.05.2009

Re: .

Niko ne shvata da se SVAKOME može to dogoditi
Ja i ne mislim da moze svakome bas... Ali to ne zanci da su zivoti ljudi kojima se dogodilo manje vredni! Niti da im ne treba pomoci.
JJ Beba JJ Beba 00:00 23.05.2009

Re: .

BebaOdLonchara
meni nije jasna jedna stvar: zasto se narkotici ne zabrane zakonom?


pa zar nije?
ne moze da se drogira u srbiji i tacka. nema ono 'kolicina za licne potrebe', jer nema licnih potreba. nema.
prosto.

mislim da po važečem zakonu nema ni to - količina za sebe. to je nekada bilo, sada hapse i za jedan džoint, prave dosije...

ps. o ovi metodama ne znam nista ali znam ljude koji znaju ljude koji su prosli ta 'lecenja' po manastirima i slicnim ustanovama koje vode neka duhovna lica, i navodno su se svi skinuli i svi su zadovolji i sad pomazu drugima da se skinu...samo ne znam koliko cilj opravdava sredstvo u ovom slucaju? opet, to je na dobrovoljnoj bazi i covek moze da ne pristane na sve to, zar ne? ako pristaju, kapiram da im pomaze? zvuci surovo...

ma kavo bre batinanje, lopate...

nimulid nimulid 00:02 23.05.2009

Re: .

Ali i dalje stojim pri stavu: ako leči u većem procentu, nastavite da tučete, ako ne leči - u zatvor!



Sta ovo znaci? Malo da ih zlostavljaju, malo ne. Ili po zelji?
scabies scabies 00:02 23.05.2009

Re: .

mislim da po važečem zakonu nema ni to - količina za sebe. to je nekada bilo, sada hapse i za jedan džoint, prave dosije.
Privode za jedan dzoint, ali ne pokrecu krivicni postupak. Samo te registruju i puste qci.
margos margos 00:02 23.05.2009

Re: .

Tu jedino potpuna reorganizacija zivota, izgradnja nove socijalne mreze/sistema podrske, usvajanje novih tehnika prevazilazenja problema mogu odrzati apstinenciju. A koliko znam(o) to se batinama ne moze postici.

Nedavno sam čula za neke rezultate lečenja psihoterapijom (ne konkretno bolesti zavisnosti, već svih oboljenja i poremećaja) i bio je neki fascinantan rezultat u svim humanističkim modalitetima koji uključuju i dodir - jer je poznato da je dodir jedna od osnovnih psiholoških potreba čoveka. Tu svakako ne spada udarac kolenom, laktom, šamaranje.

Pre nepunih godinu dana došao mi je momak koga znam ali ga nisam videla 4 godine a u međuvremenu je postao ovisnik. Saopštio mi je da je došao da se pozdravi sa mnom i da ide na most da skoči. Prvo sam logički razmišljala - ako je rešio da se ubije, zašto bi došao kod mene da se pozdravi. Znači - neće, folira... Međutim kako je vreme prolazilo a on zatvoren u svom svetu sa povremenim izlivima besa, a tela totalno neosetljivog i okamenjenog - ja pokušam da mu izrazim svoju tugu, svoju emociju.... ali ga ni to nije dotaklo. Onda sam ga onako mazila po kolenu i ćutali smo neko vreme dok nisam videla odsjaj u njegovoj kosi i onako iznenađeno konstatovala ''pa mali, ti si se farbao... super ti je boja...'' To je bio trenutak kad sam nekako došla do njega. Pitao me je ''Stvarno ti se dopada?'' Rekoh ''Stvarno...'' i onda smo s priče o kosi došli do toga da pozovem njegovog oca, da ga obavestim da je tu.... momak je otišao, poslao mi posle dva sata poruku da ne brinem, a otac mi je posle nekoliko dana javio da je otišao na lečenje i da je primio nekakav blokator i da je dobro.

Ma ne znam što vam ovo ispričah.... jednostavno, nema tih batina koje dolaze do duše. One samo mogu u njihovim otupljenim i okamenjenim telima da stvore još jedan sloj ispod koga bolest ostaje...

libkonz libkonz 00:08 23.05.2009

Re: .

Sta ovo znaci? Malo da ih zlostavljaju, malo ne. Ili po zelji?

znači ono što piše. ako batine daju rezultate, nastavite da bijete. To bi svaki narkoman koji želi da se izleči rekao, svaki roditelj narkomana bi to rekao. Ne volim lažno moralisanje.
margos margos 00:12 23.05.2009

Re: .

znači ono što piše. ako batine daju rezultate, nastavite da bijete. To bi svaki narkoman koji želi da se izleči rekao, svaki roditelj narkomana bi to rekao. Ne volim lažno moralisanje.

Radi se o bolesnim osobama koje kažu 'tuci me... ako će me to izlečiti - tuci me'' i ti uzmeš i tučeš, je l to? Ili platiš da neko drugi to uradi? Ne kapiram - šta je tu lažno moralisanje?
scabies scabies 00:14 23.05.2009

Re: .

Ne volim lažno moralisanje.
Ja ne volim laznu humanost... Kome pomaze i kako onaj manijak koga smo sinoc videli na snimq? Ima dobru nameru? Ili ipak samo visak agresije i mrznje koju ima gde da izlije?
I dalje tvrdim-samo ogranicen covek moze verovati da se batinama bilo kome pomaze.
I tvrdim-samo ogranicen covek misli da je bolje biti prazan i unisten nego narkoman.
Ako zivot nije kvalitetan-potpuno je nebitno na koji nacin se unistava.
nimulid nimulid 00:15 23.05.2009

Re: .

ako batine daju rezultate, nastavite da bijete



poznajem samo jednog `izlecenog` narkomana. I vise je izgledao kao ljudko bice kada je bio narkoman, nego sada kada je izlecen. On kaze da mu je u nekim teskim sitacijama prilikom lecenja, fizicki bol bio spas i olaksanje,u odnosu na sve ostalo sto je prezivljavao.
JJ Beba JJ Beba 00:16 23.05.2009

Re: .

libkonz
Sta ovo znaci? Malo da ih zlostavljaju, malo ne. Ili po zelji?

znači ono što piše. ako batine daju rezultate, nastavite da bijete. To bi svaki narkoman koji želi da se izleči rekao, svaki roditelj narkomana bi to rekao. Ne volim lažno moralisanje.

svašta
narkomanu koji se konfotirao sa sobom, koji je sam doneo odluku o prestanku uzimanja droge nisu potrebne nikave batine, lopte istalo...pomoć im je potrebna, ali ne u vidu lopate, pesnica batininaja i ostalih nasilničkih "metoda" lečenja
lečenje zavisnoti ide iz glave onoga koji želi da se skine - bilo od alkohola, bilo od droge, bilo sa cigareta

taj mansatir za "lečenje " narkomanije je raj za sadiste


edit
bila greška u pravopisu
rako kad se sada pojave ispravljači ima da dude belaja
libkonz libkonz 00:17 23.05.2009

Re: .

Radi se o bolesnim osobama koje kažu 'tuci me... ako će me to izlečiti - tuci me'' i ti uzmeš i tučeš, je l to? Ili platiš da neko drugi to uradi?

Ne vredi, ja u klin, vi u ploču. Pošto sam jedini, očigledno ste vi u pravu. Da pojednostavim moje razmišljanje. Postoje dve opcije:
1. Uspešnost ostavljanja narkotika je veća 30% nego u drugim ustanovama. Bivši narkomani se uključuju u društvo bez problema. U tom slučaju, praštam batine
2. Rezultati su isti ili lošiji nego u drugim ustanovama. Hapsi sve odgovorne u instituciji, bili oni u mantiji ili ne.
ssvetlana92 ssvetlana92 00:18 23.05.2009

Re: .

To bi svaki narkoman koji želi da se izleči rekao, svaki roditelj narkomana bi to rekao. Ne volim lažno moralisanje.
*novo

To su samo reči, jer nema drugu ideju. Narkomanu mozak ne funkcioniše, roditeljima takodje. Jedino što znaju je da mlate, pa ko vele, daj makar nešto.
Medjutim svako normalan će da proba svakakve metode, pre nego odustane i pošalje čoveka na onakvo izivljavanje. Popovi su verovatno tvrdili da je veliki broj izlečenih, a ovi nesrećnici poverovali! Naravno da je krivo i društvo, koje ne ulaže mnogo, a svako lečenje je skupo. Po meni veliku odgovornost imaju roditelji, koji se plaše svoje dece i problem zatrpavaju, dok ne kulminira. Ovi primitivci koji su svoju decu poslali u ovakav Logor, ne žaleći pare, treba takodje procesuirati. Oni su bar bili koliko toliko zdrave pameti, kad su uputili decu tamo.
nimulid nimulid 00:18 23.05.2009

Re: .

taj mansatir za "lečenje " narkomanije je raj za sadiste[/quot


Verovatno i za mazohiste
libkonz libkonz 00:23 23.05.2009

Re: .

I tvrdim-samo ogranicen covek misli da je bolje biti prazan i unisten nego narkoman.
Ako zivot nije kvalitetan-potpuno je nebitno na koji nacin se unistava.

slažem se sa ovim.
On kaze da mu je u nekim teskim sitacijama prilikom lecenja, fizicki bol bio spas i olaksanje,u odnosu na sve ostalo sto je prezivljavao.

lečenje zavisnoti ide iz glave onoga koji želi da se skine - bilo od alkohola, bilo od droge, bilo sa cigareta

Aman, ljudi, žene
postavio sam hipotetičko pitanje, nisam rekao da batine pomažu.
Pitanje moje vama bi bilo : ako pomažu da li biste ih podržali?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:24 23.05.2009

Re: .

ako leči u većem procentu, nastavite da tučete, ako ne leči - u zatvor!

pa da.
ono sto mnogi propustaju u razmisljanju o borbi drustva protiv narkomanije je ta, sto se boris protiv nemani. kako ukrotiti neman sa 6 glava? ti ljudi nisu vise ljudska bica u pravom smislu te reci, njima rukovodi heroin. to mnogima jednostavno nije jasno. kad razgovaras sa heroinskim ovisnikom, ti razgovaras samo sa jednim delom njegove licnosti (koji je preostao dokle god je ovisnik), onim koji svakim jutrom postavlja sebi samo jedno pitanje: gde danas da nadjem pare za heroin?

pricao je jedan dan lekar, mislim da radi u zavodu za lecenje bolesti zavisnosti, da u beogradu postoje heroinske porodice, gde su oba roditelja na heropinu i isti daju deci, te im se smisao zivota svodi samo na jednu osnovnu potrebu: pronaci kintu za heroinsku dozu.
trener92 trener92 00:29 23.05.2009

Re: .

margos
da l beše Kovilj


Kovin !!!
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 00:30 23.05.2009

Re: .

Uspešnost ostavljanja narkotika je veća 30% nego u drugim ustanovama. Bivši narkomani se uključuju u društvo bez problema.

jel moze da se dobije izvor tog podatka?
margos margos 00:31 23.05.2009

Re: .

Pitanje moje vama bi bilo : ako pomažu da li biste ih podržali?

Ne pomažu i ne podržavam.
margos margos 00:33 23.05.2009

Re: .

Kovin !!!

Ne Coach, ne mislim na bolnicu, o Manastiru sam pričala.... al ne znam kako se zove, blizu Sr Karlovaca... Eh kad ne pratim na času...
builderka builderka 00:37 23.05.2009

Re: .

jeste Kovilj
margos margos 00:40 23.05.2009

Re: .

builderka
jeste Kovilj

Hvala
builderka builderka 00:43 23.05.2009

Re: .

Hvala


trener92 trener92 00:44 23.05.2009

Re: .

margos
Kovin !!!

Ne Coach, ne mislim na bolnicu, o Manastiru sam pričala.... al ne znam kako se zove, blizu Sr Karlovaca... Eh kad ne pratim na času...


Ja sam razumeo da pričaš o bolnici , moja greška

builderka


tnx za info
JJ Beba JJ Beba 00:44 23.05.2009

Re: .

margos
Kovin !!!

Ne Coach, ne mislim na bolnicu, o Manastiru sam pričala.... al ne znam kako se zove, blizu Sr Karlovaca... Eh kad ne pratim na času...

tako je margos, u manstiru Kovilj, kod vladike Porfirija, ima narkomana koji pokušavaju da se skinu
ne batinaju ih.
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 01:11 23.05.2009

Re: .

anonymous_alcoholic
Uspešnost ostavljanja narkotika je veća 30% nego u drugim ustanovama. Bivši narkomani se uključuju u društvo bez problema.

jel moze da se dobije izvor tog podatka?

tako sam i mislio; lupas!
hajkula1 hajkula1 01:15 23.05.2009

Re: .

scabies
Ali i dalje stojim pri stavu: ako leči u većem procentu, nastavite da tučete, ako ne leči - u zatvor!
Evo ja imam bolji predlog: ako sticenici misle da im batine pomazu-nek' se samopovredjuju, samobicuju ili stagod. Ako ne misle-niko nema pravo da ih bije, pa taman da je to jedini nacin za oporavak!!! Razumes sad?



Oni se povredjuju. Ne samo kada su intravenozni narkomani a kako sam razumela oni su na lecenju u C.R.
Ti ocigledno ne poznajes narkomane. Kada nemaju drogu, bodu se na ,,suvo,,. seckaju se, ugase sebi cigaretu na jeziku... Poznajem ih vise.

Kazu da je njima neki centar u mozgu razvijeniji od proseka. Taj centar je blizu tj funkcija tog centra je nekako povezana sa centrom za ljubav i centrom za hranu. Objasnili su mi da se taj centar ,,bilduje,, zato raste potreba za sve vecom kolicinom opijata... Postoji fizicka i psihicka zavisnost. Psihicki se teze ,,skidaju,,. Ne zna se kada u zivotu pod pritiskom, zbog nekih i kakvih problema, mogu da pokleknu i ponovo uzmu drogu. Zato kazu da je, kada prestane sa koriscenjem, apstinent. Ovo su mi i sami narkomani pricali a i oni koji se bave lecenjem.

Cula sam, za pricu za lecenje na nekoj ruskoj klinici, pre nekih 15-tak godina. Kao, daju injekciju koja, kao, izazove smrt a onda daju drugu injekciju kojom, kao, ozive. I onda su izleceni a ako kojim slucajem uzmu ponovo, umrece. Ne znam da li je za verovati? Ovo su mi pricali roditelji koji su lecili decu narkomane.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:37 23.05.2009

Re: .

pa zar nije?

jeste, ali zasto onda sve narkomane ne uhapse? to je kolateralna steta. bar ce manje stete nanositi sebi (a i svojoj okolini). neko rece da tako nece biti motivisani da cinkare dilere. a sad kao cinkare?! uostalom, policija zna ko su dileri, u tom grmu i lezi zec okolo narkomanije u srbiji (a i mnogo sire).
hajkula1 hajkula1 02:02 23.05.2009

Re: .

scabies
Ne volim lažno moralisanje.
Ja ne volim laznu humanost... Kome pomaze i kako onaj manijak koga smo sinoc videli na snimq? Ima dobru nameru? Ili ipak samo visak agresije i mrznje koju ima gde da izlije?
I dalje tvrdim-samo ogranicen covek moze verovati da se batinama bilo kome pomaze.
I tvrdim-samo ogranicen covek misli da je bolje biti prazan i unisten nego narkoman.
Ako zivot nije kvalitetan-potpuno je nebitno na koji nacin se unistava.



A ja ne volim ni lazno moralisanje ni laznu humanost.
Protiv batina sam. Ono sto sam od batina videla, momak preko stola nagnut, (cini mi se da ga treci drzi za ruke) a drugi ga lupa lopatom, i ono kako jedan udara u glavu, prvo rukom a onda nogom. Zaista potresno. Ali u svom zivotu sam videla mnogo strasnije i potresnije scene, stvari koje narkomani rade. Moguce da sam dvolicna, ne kazem, da u redu je, cilj opravdava sredstvo, nego pricam o drugoj strani medalje, o jos gorim desavanjima.

Mislim da nije resenje, niti je fer prema zrtvama (...) da samo kritikujemo bez konstruktivnog predloga.
Ja ih nemam puno. Ono u smislu, da se drustvo razvije, edukuje, pa bolnice pa... sve je to okej, kada bude takvo bolje vreme. Koliko sam uzalud bila srecna, kada sam kao, saslusala, utesila, razumela narkomana pa on otisao na lecenje. A koliko puta bila razocarana jer se ponovo vratio na stari put. Ne, stari put, nego uvek gori, tezi.
Pominjemo decu narkomane i jadne roditelje. A ja znam za dva slucaja da je majka narkoman a deca u problemu, pa pomazu da se ,,skine,,, mole je... I INSTITUCIJE NISTA!!! E, njih bih, te majke, da ne bude zabune, u CR, ladno!
teodorakaze teodorakaze 10:26 23.05.2009

Re: .

Čini mi se da sam jedini na blogu se deklarisao da, ako uspevaju da ih skinu sa droge, neka tuku!

Slazem se. I nisi jedini
j.bre j.bre 11:45 23.05.2009

Priča

margos
Postoji i u Vojvodini (da l beše Kovilj, ne znam) ali se ne primenjuju ove metode premlaćivanja ili bar ja nisam čula.

Poznajem dvojicu koji su se iz Kovilja vratili izleceni. Po njihovim pricama, nista slicno batinanju nisu tamo doziveli. Imali su samo reci hvale. Pronasli su Boga i nastavili pravim putem (da ne budem pogresno shvacena, nemam nista protiv religije), redovno u crkvu, redovno kod duhovnika na ispovest, sve je delovalo kao da su izabrali da zive.

Jedan od njih je ozenio moju drugaricu, dobili su klince, kupljen im je stan, auto... ma super. Svi srecni i zadovoljni. Naravno, razlog njegovog boravka u Kovilju bio je tajna za mnoge (sto, ruku na srce, mogu da razumem. U svetu u kom zivimo, druga sansa se ne dobija tako lako. Tacnije, ne znam da li se uopste dobija).

Na zalost, kako su dosli prvi problemi, on je poceo da se lomi pod pritiskom i poceo ponovo da se bode. Onda opet odvikavanja, lecenja, opet nestane, nema ga danima, opet bodenje, opet gomila para u nepovrat... venuo je na nase oci. Mislim da je svima bilo jasno sta se desava, bez obzira sto su ovaj put razloge krili od svih.

Onaj drugi, njegov prijatelj, takodje je zapadao u probleme. Njegova prednost je bila sto je kao licnost bio manje problematican, pitomiji i razumniji, ali ni to nije bilo dovoljno. I on je ponovo potezao za iglom.

Ono sto mislim da je vazno da napomenem, obojica su iz imucnih porodica. Obojici je bilo pruzeno sve, proputovali su svet, uvek imali sve najbolje, najnovije i najmodernije (rec je naravno o materijalnom). Roditelji onog prvog su digli ruke od njega, dok za ovog drugog in dalje brinu, ali iz drugog grada. Nije rec o klincima, prevalili su cetrdesetu obojica, nekada davno imali su dobre poslove, gradili karijere, ali ocigledno je bilo vaznijih, onih manje vidljivih stvari koje su im nedostajale. Tuga je sto su, iako nit' neinteligentni, nit' neuki, nit' nedorasli, utehu probali da nadju u drogama, verovatno verujuci da su dovoljno jaki i pametni i da se njima ne moze desiti da se navuku.

* * *

Sto se tice metoda primenjivanih u CR, ne podrzavam ih, jer duboko verujem da batinanje moze da ima kratkotrajni efekat kada je prestanak drogiranja u pitanju, dok su psiholoski efekti, tj poremecaji i strahovi, tvrdim - trajni.
Ali i pored toga sto kao imam nekakav stav po tom pitanju, ipak se u potpunosti slazem s ovim sto je KM rekao:
KRALJMAJMUNA
ja znam da je lako biti pametan ovako iz fotelje, iz sobe, iz okruženha porodice koja nema tih problema. Lako je meni da pričam kad moja deca nisu blizu takvih situacija (kuc,kuc,kuc).
Kazezoze Kazezoze 12:56 23.05.2009

Psihopatija !

libkonz
samo ne znam koliko cilj opravdava sredstvo u ovom slucaju?

Čini mi se da sam jedini na blogu se deklarisao da, ako uspevaju da ih skinu sa droge, neka tuku!

ja mislim da ovi "doktori", koji upotrebljavaju ovu vrstu terapije, imaju mnogo veci problem nego narkomani - psihopatski problem.
psihopate ove vrste nemaju shansu da se izleche, ali su zato veoma opasni po okolinu i zato mislim da je za njih jedini lek dozhivotna samica, bez ikakve mogucnosti kontakta sa ostalim ljudima, jer psihopatija je zarazna i prenosi se munjevito. to se najbolje videlo u onom nashem zadnjem ratu kada je dobila mogucnost da se rashiri. koja je to pandemija bila.
ovi koji misle da je ova psihopatska metoda "lechenja" ispravna trebali bi se obratiti svom psihijatru zbog prevencije.
shto je sigurno, sigurno je!
dj dj 14:38 23.05.2009

Re: .

teodorakaze
Čini mi se da sam jedini na blogu se deklarisao da, ako uspevaju da ih skinu sa droge, neka tuku!Slazem se. I nisi jedini



nisi. nego ovih drugih ima mnogo. a i ako malo obratis paznju primetices da ima par likova ovde koji na ovu temu ostavise brat bratu po sto komentara..zele ljudi da prosvetle mracne likove koji izronise iz srednjeg veka i ruze nam ovu milinu od zivota...jel provaljujes i da ne citaju, nije to njihov nivo.. ti pitas jedno a oni ma jok.. ne moze batina i tacka.. batina ne pomaze i tacka.. evo se beba o loncara dosetial i da se zabrani upotreba droge!!!! genijalno, kud se niko ne seti ranije

samo da zatvorimo crnu reku i cvece ce opet da mirise, trava zelena da raste i drvece ce plesati na vetru a duga koja ce se nadaviti nad nama, posle ove kise... predivna ce biti.. drzeci se za ruke, svi zajedno, narkomani, blogeri, popovi, i vilenjaci... protrcace ispod a smeh ce odzvanajti vasionom.. i srbijom
dragoljub92 dragoljub92 18:00 23.05.2009

Re: .

nisi. nego ovih drugih ima mnogo. a i ako malo obratis paznju primetices da ima par likova ovde koji na ovu temu ostavise brat bratu po sto komentara..zele ljudi da prosvetle mracne likove koji izronise iz srednjeg veka i ruze nam ovu milinu od zivota...jel provaljujes i da ne citaju, nije to njihov nivo.. ti pitas jedno a oni ma jok.. ne moze batina i tacka.. batina ne pomaze i tacka.. evo se beba o loncara dosetial i da se zabrani upotreba droge!!!! genijalno, kud se niko ne seti ranije

znaš nekad je robovlasništvo i sakaćenje ljudi bilo društveno prihvatljivo.kad su se pojavili prvi protivnici toga ljudi kao ti su istim rečima kao ti branili to stanje.e pa ,druže,u 21 veku je sistematsko premlaćivanje ljudi u cilju lečenja ili dobijanja iskaza društveno neprihvatljiv medtod.i tačka.
to što kažeš
a i ako malo obratis paznju primetices da ima par likova ovde koji na ovu temu ostavise brat bratu po sto komentara..zele ljudi da prosvetle mracne likove koji izronise iz srednjeg veka i ruze nam ovu milinu od zivota...jel provaljujes i da ne citaju, nije to njihov nivo.. ti pitas jedno a oni ma jok.

oni rade ono što javnost i treba da radi ,a to je da opominju da su te pojave neprihvatljive.
treće mi nismo pozvani da dajemo recepte kako da se narkomani leče.nemamo potrepnog znanja za to.i zato je bolje da se uzdržimo od bilo kakvih saveta po pitanju lečenja.jedino što je naše to je da reagujemo na društveno neprihvatljive metode.sem ako ne dođemo do zaključka da društvo treba da se vrati u srednji vek i prihvati njihove obrasce društvenog ponašanja.
scabies scabies 21:47 23.05.2009

Re: .

Ti ocigledno ne poznajes narkomane. Kada nemaju drogu, bodu se na ,,suvo,,. seckaju se, ugase sebi cigaretu na jeziku... Poznajem ih vise.
Eto neces verovati, ali ima ljudi koji se bodu i seckaju a nisu narkomani. To nema veze jedno sa drugim. Odnosno ima, osobe sa odredjenim poremecajima licnosti imaju vece sanse da postanu narkomani...
Komplikovano. U svakom slucaju, generalizacije su los izbor.
dj dj 14:15 24.05.2009

Re: .

oni rade ono što javnost i treba da radi ,a to je da opominju da su te pojave neprihvatljive.treće mi nismo pozvani da dajemo recepte kako da se narkomani leče.nemamo potrepnog znanja za to.i zato je bolje da se uzdržimo od bilo kakvih saveta po pitanju lečenja.jedino što je naše to je da reagujemo na društveno neprihvatljive metode.sem ako ne dođemo do zaključka da društvo treba da se vrati u srednji vek i prihvati njihove obrasce društvenog ponašanja.


vidi, skoro da se upotpunosti slazemo, jedino ne bih rekao da se radi o sistematskom prebijanju i zato i drvim ovde. koliko sam ja razumeo batine su tamo ipak ekces, a ne svakodnevna pojava. o narkomaniji silom prilika znam mnogo vise nego prosecan bloger i dajem sebi za pravo da ne udjem u opstu histeriju dokonih malogradjana, boraca za svoja i tudja prava i sl. poenta price je , ko sto neko mudro napisa ne nekom od brojnih blogova na ovu temu, sto se svi bave formom a ne sustinom.. ok, evo zatvorice crnu reku i sta onda.. za dan dva desice se neko novo sranje i crna reka i svi oni mucenici tamo zavrsice gde su i bili pre ovoga, na margini. da li ce da ih lema pop u manastiru, pandur u stanici, roditelji ili ce da se pobiju medjusobno zbog grama dopa (sto pretostavljam da vecina ovde potajno prizeljkuje) to nije nesto sto ce vas vise da zanima posto ste vi svoju gradjansku duznost obavili.

na moju zalost ni ja nemam recept. ponavljam ono sto sam vec negde drugde napisao. u crnoj reci su neki ljudi pokusavali da spasu zivot nekim drugim ljudima. metode koje su koristili mozda nisu u skladu sa ljudskim pravima u 21. veku, motiv (novac) mozda nije hriscanski (btw.. SPC mi je odvratna) , rezultat (ti silni procenti kojima se svi frljaju) mozda nije savrsen ali ako je ona lopata spasla i jedan zivot.. to je mnogo vise nego sto cemo mi svi ovim svojim tipkanjem po tstaturi uraditi u sto zivota.

prosto i jednostavno. na blogu ljudska prava u crnoj reci ljudski zivot iliti bolje ziv u srednjem veku nego mrtav u dvaesprvom. a?

pozdrav i svako dobro

dragoljub92 dragoljub92 18:49 24.05.2009

Re: .

jeste, ali zasto onda sve narkomane ne uhapse?

iz istog razloga zbog kojeg ne apse sve koji imaju sidu,a mogli su to lepo dA reše jo tamo 80 ih,poapsi sve baci ključ i gotovo
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:36 25.05.2009

Re: .

iz istog razloga zbog kojeg ne apse sve koji imaju sidu,a mogli su to lepo dA reše jo tamo 80 ih,poapsi sve baci ključ i gotovo

ali to nije isto. sida je bolest koja moze da se dobije na razne nacina (transfuzijom npr) i hiv zarazeni mogu dugo i sasvim normalno da zive, cak i decu da imaju. to je sasvim, sasvim nesto drugo.

JJ Beba JJ Beba 00:06 23.05.2009

?

Nekako naginjem stavu da je strašnije biti teški narkoman nego izlupati narkomana. Makar i kolenima i lopatom.


ti braniš batinanje? tebi je to ok? cilj opravdava sredstvo?
crkva zna šta radi?
ko je bre taj pop? čime se on preporučio za lečenje narkomana? batinom? batina je iz raja izašla?
roditelji kojima je to ok neka upitaju sebe šta su oni sami uradili za svoje dete? da li ima njihove krivice što su im deca tu gde su.
jbte kuda ide svet
libkonz libkonz 00:10 23.05.2009

Re: ?

ti braniš batinanje? tebi je to ok? cilj opravdava sredstvo?
crkva zna šta radi?

pusti crkvu, mene samo brojevi zanimaju, procenti uspešnosti, ništa drugo.
scabies scabies 00:15 23.05.2009

Re: ?

pusti crkvu, mene samo brojevi zanimaju, procenti uspešnosti, ništa drugo.
Mene kriterijumi, pa ako bi mogao da mi ih kazes.
Mislim sta je pokazatelj uspesnosti lecenja i kako se proverava?
libkonz libkonz 00:19 23.05.2009

Re: ?

Mislim sta je pokazatelj uspesnosti lecenja i kako se proverava?

Nemam pojma kako se proverava.
Doctor Wu Doctor Wu 00:23 23.05.2009

Re: ?

JJ Beba
Nekako naginjem stavu da je strašnije biti teški narkoman nego izlupati narkomana. Makar i kolenima i lopatom.


ti braniš batinanje? tebi je to ok? cilj opravdava sredstvo?
crkva zna šta radi?
ko je bre taj pop? čime se on preporučio za lečenje narkomana? batinom? batina je iz raja izašla?
roditelji kojima je to ok neka upitaju sebe šta su oni sami uradili za svoje dete? da li ima njihove krivice što su im deca tu gde su.
jbte kuda ide svet

Niko ne brani batinanje po sebi. KM je lepo rekao da on misli da je to manje zlo od 2 i pitao je potencijalne čitaoce šta oni misle.

Psihijatri kažu da su narkići najteži za lečenje jer su slični samoubicama: svaki put kad se šutnu oni se simbolično samoubiju. I KM u skladu s tim postavlja pitanje ko čini veći zločin- samoubica ili onaj koji batinama pokušava da istoga prizove životu. Imaš onog tvog zelenog drugara što se ovde ponekad javlja, ja imam utisak da je on stalno stoned kad se javlja a prilično sam siguran da među blogerima ima još đankoza- bilo bi interesantno da se oni jave, da kažu šta oni misle.

Što se mene tiče ja sam kod Budimca rekao šta mislim: droge treba dekriminalizovati, a klince treba upoznavati sa rizicima koje izbor takvog životnog puta donosi. Punoletne narkomane, u svakom slučaju, treba tretirati kao odrasle osobe koje su napravile neke izbore u životu, ma koliko
JJ Beba JJ Beba 00:29 23.05.2009

Re: ?

libkonz
ti braniš batinanje? tebi je to ok? cilj opravdava sredstvo?
crkva zna šta radi?

pusti crkvu, mene samo brojevi zanimaju, procenti uspešnosti, ništa drugo.

nema ništa od tih tvojih brojeva.
pa šta ako su od straha od teških batina, maltretiranja i bukvalnog ubijanja boga u ljudima privremeno na neku godinu prestali da uzimaju drogu? to nije nikakvo izlečenje.
te brojke ne govore o uspešnoj metodi lečenja narkomana , već o očajnom strahu "izlečenih"; o teškim strahovima i traumama koje sada vladaju njihovim umovima.


JJ Beba JJ Beba 00:38 23.05.2009

Re: ?

Što se mene tiče ja sam kod Budimca rekao šta mislim: droge treba dekriminalizovati, a klince treba upoznavati sa rizicima koje izbor takvog životnog puta donosi. Punoletne narkomane, u svakom slučaju, treba tretirati kao odrasle osobe koje su napravile neke izbore u životu, ma koliko

to je i moj stav
Psihijatri kažu da su narkići najteži za lečenje jer su slični samoubicama: svaki put kad se šutnu oni se simbolično samoubiju. I KM u skladu s tim postavlja pitanje ko čini veći zločin- samoubica ili onaj koji batinama pokušava da istoga prizove životu. Imaš onog tvog zelenog drugara što se ovde ponekad javlja, ja imam utisak da je on stalno stoned kad se javlja a prilično sam siguran da među blogerima ima još đankoza- bilo bi interesantno da se oni jave, da kažu šta oni misle.

nema izlečenja bez ozdluke narkomana o prestanku uzimanja
isto je sa svim zavisnostima
takođe, nisam srela nijedanoj izlečenog heroinca....kad tad se vraćaju

grešiš, batine ne prizivaju životu. da je to tako jednostavno, ne bi bilo nikakvih problema. sve bi se lečilo batinama


nije mi jasno, ako je ta metoda tako kul, zašto ovolike alkokose kojima je prepuna srbija ne leče po manastirima?
ups...kako bi? pa tamo pecara kolko oćeš
ssvetlana92 ssvetlana92 00:39 23.05.2009

Re: ?

Ma deca su nam raspuštena, to treba da shvatimo. Hoće ovo, neće djačku uniformu, hoće skupe trenerke, neće da slušaju (oni sve najbolje znaju)..pa na kraju hoće drogu. Misle da sve mogu da podnesu, slično je i sa alkoholom. Ja bih rekla da roditelje boli uvo, jure za parama, da sve to obezbede zanemarujući osnovne potrebe svoje dece. A to je ljubav i briga! Svi narkomani (koje ja poznajem), pevaju istu pesmu, kao u horu. Moji me nikada nisu voleli, sve su mi dozvoljavali! Samo da se ne bakću sa mojim problemima, da ne sazna familija i prijatelji. Jedino što im je bitno u životu, je ostaviti dobar utisak! Eto im ga utisak sada!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:47 23.05.2009

Re: ?

Moji me nikada nisu voleli, sve su mi dozvoljavali! Samo da se ne bakću sa mojim problemima, da ne sazna familija i prijatelji.

tako je moj drugar od malog genijalca postao kao tezak alkos...
Doctor Wu Doctor Wu 00:50 23.05.2009

Re: ?

takođe, nisam srela nijedanoj izlečenog heroinca....kad tad se vraćaju

grešiš, batine ne prizivaju životu. da je to tako jednostavno, ne bi bilo nikakvih problema. sve bi se lečilo batinama


nije mi jasno, ako je ta metoda tako kul, zašto ovolike alkokose kojima je prepuna srbija ne leče po manastirima?

Odakle ti to da odobravam batine? Samo sam pojasnio kako KM gleda na stvari. Što se mene tiče, stvarno nemam o tome nikakav stav. Adikcije su mračna tema, i dovoljno mi je mojih problema da bih se još i time bavio.

Možda alkose ne leče jer se alkoholizam ne tretira kao bolest u istoj meri u kojoj ovisnost o teškim drogama. Dekriminalizacija bi sigurno mnoge od tih stvari promenila. Pola, pogotovu ženske, Srbije je na prozacima i bensedinima i to niko ne smatra za narkomaniju.
ssvetlana92 ssvetlana92 01:01 23.05.2009

Re: ?

Pola, pogotovu ženske, Srbije je na prozacima i bensedinima i to niko ne smatra za narkomaniju.

Prozak i bensedin smiruju, pa tako nisu opasne za okolinu. Još su i jeftini. Nisu prinudjeni da diluju i kradu da se dokopaju bensedina. Droga i alkohol nisu jeftini, zavisnici su opasni po okolinu. Postaju kriminogeni. Razlika je drastična!
margos margos 01:04 23.05.2009

Re: ?

Dekriminalizacija bi sigurno mnoge od tih stvari promenila. Pola, pogotovu ženske, Srbije je na prozacima i bensedinima i to niko ne smatra za narkomaniju.

I ja sam mislila da je ženske populacije na bensedinima, diazepamima, lorazepamima i ostalim pilulama mnogo više nego muške - ali... situacija se svakim danom menja - sve više muškaraca ih koristi.

Žali se moja komšinica svojoj prijateljici koja je lekar, kako je nervozna, kako brzo plane i sl. a ova joj kaže ''Pa ja ujutru prvo jedan lorazepam pa na posao.... pa šta ti misliš kako bih izdržala?'' Pritisak savremnog življenja.

A jesam za free market, sa sve akcizama. Kakva je razlika kad klinci kupe neke lekove, smućkaju sa pivom, a presecaju nekim žestokim alkoholom... ne znaju ni šta su u sebe uneli ili da su uzeli drogu?

JJ Beba JJ Beba 01:04 23.05.2009

Re: ?

Doctor Wu
takođe, nisam srela nijedanoj izlečenog heroinca....kad tad se vraćaju

grešiš, batine ne prizivaju životu. da je to tako jednostavno, ne bi bilo nikakvih problema. sve bi se lečilo batinama


nije mi jasno, ako je ta metoda tako kul, zašto ovolike alkokose kojima je prepuna srbija ne leče po manastirima?

Odakle ti to da odobravam batine? Samo sam pojasnio kako KM gleda na stvari. Što se mene tiče, stvarno nemam o tome nikakav stav. Adikcije su mračna tema, i dovoljno mi je mojih problema da bih se još i time bavio.

Možda alkose ne leče jer se alkoholizam ne tretira kao bolest u istoj meri u kojoj ovisnost o teškim drogama. Dekriminalizacija bi sigurno mnoge od tih stvari promenila. Pola, pogotovu ženske, Srbije je na prozacima i bensedinima i to niko ne smatra za narkomaniju.


dottore , nisi me razumeo, ja znam da ti ne odobravaš batine
alkoholizam je ogroman problem u srbiji, veći nego narkomanija a tretira se kao socijano prihvatljivo ponašanje.
klinci u osnovnoj cepaju pivo ispred škola, kupuju piće gde hoće, niko im ne brani
državu zabole što alkohol užasno menja psihu; zabole ih što se rađaju metlno zaostala deca zbog alkoholizma; zabole ih što je alkohol često uzrok zlostavljanja, ubistava....to ništa

narkomanija jeste bolest i poterbno je lečiti te ljude.
ali ne batinama.
i zatim, baš me zanima odakle ovoliko droge na ulicama? zašto je tolko ima? zašto je tako jefitna, dostupna deci?
policija eventualno hapsi sitne dilere, đankoze, koji diliju ne bi li sebi nabavili pisić...oni ozbiljni se muvaju po prijemima, putuju, bave se biznisom
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 01:10 23.05.2009

Re: ?

i zatim, baš me zanima odakle ovoliko droge na ulicama?

odakle dolazi ?! pa sta mislis od cega zivi kosovo?
ssvetlana92 ssvetlana92 01:11 23.05.2009

Re: ?

A jesam za free market, sa sve akcizama. Kakva je razlika kad klinci kupe neke lekove, smućkaju sa pivom, a presecaju nekim žestokim alkoholom... ne znaju ni šta su u sebe uneli ili da su uzeli drogu?

Da, a čuli smo kako se dovijaju pa duvaju lepak, auspuh i svašta nešto.
Ja sam mojoj majci uvaljivala vitamine, a ona je mislila da pije bensedine. Hvalila se kako jedino od njih može da zaspi. :))
Klinci ne mogu da kupe lekove za smirenje, sem na recept..a alkohol konzumiraju u velikim i dostupnim količinama.
hajkula1 hajkula1 01:21 23.05.2009

Re: ?

anonymous_alcoholic
i zatim, baš me zanima odakle ovoliko droge na ulicama?

odakle dolazi ?! pa sta mislis od cega zivi kosovo?


i vruce i hladno, hladno... A kako se bese zvao onaj farmaceut, ovde u BG. Tata profesor na farmaceutskom, sin zavrsio farmaciju a takav hohstapleraj... fabrika droge!!!

Kosovo. A nasi SRbi? Kriminal nema naciju.
JJ Beba JJ Beba 01:23 23.05.2009

Re: ?

anonymous_alcoholic
i zatim, baš me zanima odakle ovoliko droge na ulicama?

odakle dolazi ?! pa sta mislis od cega zivi kosovo?

kosovo je srce srbije

droge ima u srbiji mnogo i sa i bez kosva.
onomad u trezoru navatali pola tone heroina..
gde se tolka droga prerađivala, pakovala, sklapala, sekla?
u nekima malim kućnim laboratorijama?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:29 23.05.2009

Re: ?

oni ozbiljni se muvaju po prijemima, putuju, bave se biznisom

najveca kinta je od narkotika, svuda. i sve je veca. zato mi i nije jasno kako neko i moze da se odluci da proba, ako lako moze da dozna Ko najvise zaradjuje od samih juzera i kako?

glede alkoholizma, bendzosa, prozaka: posle heroina, najveca ovisnost je od duvana. niko nije ugrozen od duvanskih narkomana (fizicki), najjeftinija droga ubedljivo, dostupna svakome i svuda, legalna, nema vidljivih i trenutnij efekata po porodicu i decu...i taaaakooo...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:34 23.05.2009

Re: ?

kosovo je srce srbije

a ni irak ni avganistan nisu daleko...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:39 23.05.2009

Re: ?

Ja sam mojoj majci uvaljivala vitamine, a ona je mislila da pije bensedine. Hvalila se kako jedino od njih može da zaspi. :))

hehe, ako je od vitamina mogla da zaspi, ko zna sta si joj davala
hajkula1 hajkula1 02:09 23.05.2009

Re: ?

margos

A jesam za free market, sa sve akcizama. Kakva je razlika kad klinci kupe neke lekove, smućkaju sa pivom, a presecaju nekim žestokim alkoholom... ne znaju ni šta su u sebe uneli ili da su uzeli drogu?



Raznorazni energetski napitci.

Znate li da i bavljenje sportom moze da izazove zavisnost? Povecano lucenje adrenalina, serotonina i jos nekih hormona. I onda prestanak bavljenja sportom, jer ne udje u tim, ne izabere ga neki klub... Posle kazu, bio primerno dete, odlican djak, sportista... ko bi se nadao.

Sory, nekako sam quotirala ne umem da ispravim... probala ali netje
vishnja92 vishnja92 07:36 23.05.2009

Re: ?

nema izlečenja bez odluke narkomana o prestanku uzimanja


na zidu nase skole (osnovne)
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:32 23.05.2009

Re: ?

i JJ zatim, baš me zanima odakle ovoliko droge na ulicama? zašto je tolko ima? zašto je tako jefitna, dostupna deci?

Država je dvolična, da hoće mogla bi da suzbije ulazak droge u zemlju. Ali zarade su ogromne a svaki čovek ima tačku topljenja. Kod nas je ta tačka tj. cena jako niska, sa par hiljada evra možeš da napraviš čudo , a sa par miliona si car. E, sad, drugo je pitanje šta bi se desilo (teoretski) da odjednom nestane droge u našoj zemlji Srbiji ili u bilo kojoj zemlji. Nešto drugo mora da postoji, smisao života za klince je zamagljen, pinkoidan, i oni bi verovatno ubijali po ulicama. Nekako mi se čini da je droga u ovakvom svetu logična. Kao što je u ovakvom sistemu sporta doping, prosto, logičan i nužan. Kao da su droga i doping u osnovi, suštini ovakve civilizacije.
Doctor Wu Doctor Wu 13:58 23.05.2009

Re: ?

Država je dvolična, da hoće mogla bi da suzbije ulazak droge u zemlju.

Mislim da je ovo malo previše naivno. Problem narkomanije nije uzrokovan ponudom, nego potražnjom. Kad nije bilo heroina ljudi su krali morfijum iz bolnica i apoteka, kad nije bilo kokaina, klinci su duvali lepak, trave je uvek bilo. I taj problem je postojao i u staroj Jugoslaviji (iz mog razreda u osnovnoj školi pola je pomrlo što od side, što se poubijalo u apstinentskim krizama) i sada. Po Beogradu je bilo čitavih kvartova gde je droga bila način odrastanja. 11. gimnazija je dugo bila poznata kao 11. narkomanska...

Jednostavno, postoji nešto u odrastanju u gradu, nešto što klince dovodi na tu ivicu, a jednom kad uđu u taj narkomanski milje onda se iz njega jako teško vade. Džankiji i ceo taj minje pushera i dealera se nalaze i prepoznaju svuda: i u NY, i u Londonu i u Beogradu i u Obrenovcu i u Kragujevcu, Raškoj, Kosovskoj Mitrovici, Teheranu. Potrebne su im samo 2-3 reči i kontakt je uspostavljen.

Mislim da je jedini način da se to, nekako, reši to da ih se vrati u okvire normalnog društva, da im se ukine outlaw status: legalizovati proizvodnju i distribuciju narkotika i jednostavno prihvatiti da postoji deo populacije koji ka tome naginje (kao što ima šizofreničara, paranoika) i ne praviti preveliku dramu. To bi ubilo extraprofite švercera i proizvođača, deo para bi se mogao kroz porez vratiti u sistem (i pokušaje na rehabilitaciju), a društvo bi možda nešto moglo i da dobije za uzvrat od narkomana koji bi morali da zarađuju za gajenje svoje navike.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:28 23.05.2009

Re: ?

Wu Mislim da je ovo malo previše naivno.

Doktore, ja jesam naivan ali u ovom slučaju se slažem da je problem narkomanije u potražnji. Ali sam rekao "Nekako mi se čini da je droga u ovakvom svetu logična". I dalje mislim da je država dvolična. S jedna strane vodi kampanje protiv narkomanije čija je posledica hapšenej nekoga sa kilo trave, a sa druge strane ne hvata "velike" a i kad ih uhvati kazne su smešne, a kad nisu smešne onda je boravak u zatvoru skraćen zbog dobrog vladanja i medicinskih razloga.
A da li treba legalizovati drogu - ne znam. Nisam pametan.
dj dj 15:05 23.05.2009

Re: ?

ssvetlana92
Pola, pogotovu ženske, Srbije je na prozacima i bensedinima i to niko ne smatra za narkomaniju.Prozak i bensedin smiruju, pa tako nisu opasne za okolinu. Još su i jeftini. Nisu prinudjeni da diluju i kradu da se dokopaju bensedina. Droga i alkohol nisu jeftini, zavisnici su opasni po okolinu. Postaju kriminogeni. Razlika je drastična!


i vutra smiruje. i jeftina je. a sta cemo sa alkoholom. da li neko razmislja o odnosu krivicnih dela ucinjenih pod dejstvom alkohola i pod djstvom marihunae. i sta sad.. da zatvorimo kafane a u garden centru da otvorimo stand.. aj bas me zanima sta vi mudri ljudi mislite o tome? kad vam neko dodje u goste..pa oko ponoci krene gajbi, onako, posle par rakija i piva.. jda li vi zovete muruji jer potencijalni ubica upravo izlazi iz vase zgrade?
Bili Piton Bili Piton 01:57 23.05.2009

Mislim da


nikada necu moci da se slozim sa batinjanjem u bilo kom obliku, ma koliko se "efikasno" pokazalo u terapiji.

Nisam ni za to da se deca tuku (osim kad su suvise mala da razumeju da ne smeju da guraju prste u steker - ne i kad su dovoljno odrasla da shvate kad im se to kaze) - a kamoli odrasli ljudi. A KAMOLI pod ovakvim okolnostima.

To je po meni cist primitivizam i nista drugo. Uopste mislim da bi kod nas morali da postoje neuporedivo stroziji zakoni za sve vidove fizickog delikta jedne osobe nad drugom u bilo kojoj situaciji.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:00 23.05.2009

Re: Mislim da

(osim kad su suvise mala da razumeju da ne smeju da guraju prste u steker

ni tad. stavis onu zastitu na steker i sklonis ih odatle sa zabrinuti izrazom lica i motris na njih 24/7...jbg.
Bili Piton Bili Piton 02:11 23.05.2009

Re: Mislim da



Steker je samo primer, naravno da se stavi zaklopac Jedan trogodisnjak moze za dve i po sekunde da smisli da izvede nesto vrlo alarmantno i potencijalno opasno. A ne mozes ceo dan trcati za njim i vezivati fioke.
nimulid nimulid 03:24 23.05.2009

Re: Mislim da

Jedan trogodisnjak moze za dve i po sekunde da smisli da izvede nesto vrlo alarmantno i potencijalno opasno. A ne mozes ceo dan trcati za njim i vezivati fioke.



Mozes, i pozeljno je to da radis ukoliko imas trogodisnje dete, a nemas nacin da mu objasnis
Bili Piton Bili Piton 04:20 23.05.2009

Re: Mislim da

nimulid
Mozes, i pozeljno je to da radis ukoliko imas trogodisnje dete, a nemas nacin da mu objasnis


OK u redu. Nisam mislio da zapocnem trol.

Ja licno ne bih bio u stanju da udarim dete i time mu nanesem bol ful stop (vec sam se izjasnio protiv batina on zeneral). Stideo bih se sebe, visestruko.

Ali koliko mi je poznato ni svi strucnjaci se ne slazu sasvim oko toga, da li je u krajnje izuzetnim situacijama (maksimalna uzdrzljivost se svakako preporucuje) - ipak dozvoljivo upotrebiti vaspitnu cusku kod sasvim male ili vrlo svojeglave dece, uvek i iskljucivo po turu. I uvek kao last resort.

Izvinjavam se zbog nehoticne devijacije sa teme.


vishnja92 vishnja92 07:50 23.05.2009

Re: Mislim da

ipak dozvoljivo upotrebiti vaspitnu cusku kod sasvim male ili vrlo svojeglave dece, uvek i iskljucivo po turu. I uvek kao last resort.

cak ni to - stvar je samo referentnog sistema koji postavis. ja sam upravo u "steker" situaciji prestravljeno dreknula, i to toliko jako da se on uplasio jos vise i zaboravio struju za sva vremena.

al to moze samo ako nisu navikli na svakodnevnu viku.

evo, necu ni ja vise

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana