Dan posle

Jelena Milić RSS / 21.05.2009. u 09:43

  Aleksandar Bajin, Goran Verežan, Predrag Ignjatović, Branimir Krnjajić, Slaviša Veljković, Vojin Pejčinović i Dragan Tankosić,  Branka Bošković, Zora Brkić,  Radosav Novaković

Poginuli pre deset godina, na jučerašnji dan,  u NATO bombardovanju

Juče je bilo dest godina od bombardovanja kamiona  u kojojma su bili momci iz vatrogasne brigade. Sami. Bez nadređenih. Kamioni su bili parkirani pored civilnog objekta-bolnice Dragiša Mišović. Poginulo je 7 momaka i tri pacijenta.

Juče je u Beogradu bio podpredsednik SAD Džozef Bajden.

Na pomen nastradalima od srpskih zvaničnika došao je samo gradonačelnik Dragan Đilas. Gest vredan pažnje i pohvale. Preno samo skoro Kurir od novina koje sam preletela,  i niko više, ima i na sajtu B92, al vrlo povrsno, ko u Kuriru, ni reči o okolnostima, o tome otkud vojni kamioni pored ograde bolnice....Malo se i generalno kod nas priča o "našim" zloupotrebama civilnih objekata u vojne svrhe.

Što se mene tiče, Bajden je komotno mogao da položi i vence tamo. Bila bi to poruka da zaista stoji iza svoje politike. Ali i poruka da je možda još neko debelo odgovoran za smrt tih ljudi.

Bajden je, tokom svoje posete, položio i venac na mestu gde je ubijen premijer Đinđić. Još jedan  gest vredan pomena. Igrom slučaja znam čoveka čija je ideja bila da se polaganje venaca  uvrsti u protokol. Hvala mu na svom lobiranju i čestitke na uspehu. Onako od srca. Bio mi je to, sad kad čujem da je i Mišković sinoć bio na večeri i kad pomislim da svi redom zbog toga treba da uzmemo pillulu za dan posle,  u stvari jedini svetao momemenat cele posete. Hvala D, od srca, kapiram da je ovo drugo daleko od tvojih moći bilo.

Ali....

Čini mi se da se  polako odustaje od zahteva da se detaljnije ispita ono što se po meni pogrešno i zove „politička pozadina" ubistva premijera Đinđića, jer mislim da tu ima odgovornosti kriviče  još onoliko, po službenoj dužnosti, po komandnom lancu, po opisu posla.... Nikad mi nije bio jasan ni  spin da „nikad nećemo doći do pune istine, kao ni kod Kenedija", što, jer ne behu neka druga ubistva politčka rešena, što se hvatamo baš za to. Ili mi je savršeno jasno. Al ne želim da na mene deluje. I neće.  Bar kad su Topčider, RTS, Leskovac i Dragiša Mišović u pitanju. Bar dok se sve pravne procedure ne iscrpe, i svaka rupa u lancu komandovanja ne pretrese i pitanje odgovornosti nadležnih ne otovri i pretrese na pravi način.  Mislim da u suštini isto osinje gnezdo vuče konce i oko tih slučajeva, i oko ubistva premijera. I svih sporih iili nesproverdenih straga.

To su ne samo topnimi stradanja već i toponimi naše široko rasporstranjene nezainteresovansti za sistem u kome živimo, nezainteresovanosti kome daje mandat da koristi silu i kojim prilikam, sve do nezainteresovanosti i kad taj mandat sebi neko mimo procedure prisvoji i u svoje ime i u ime svojih interese čini nedela. Ta nezainteresovanost se onda lako i moze svesti pod davanje zelenog svetla našeg za sve to.  Demokatija su prava ali i obaveze.

Lako je optuživati druge, pogotovu kad u tim optužbama ima toliko legitimnih neslaganja, ako što su;  utemeljenost, definicija, kažnjivost i druge dileme u vezi sa  kolateralnim žrtvama. Novi koncepti, nova priroda ratova, a veliki istoričar Erik Hobsbom kaže da je to najveća društvena promena u 20 veku koja nam se desila, promena prirode rata, celu priču još dodatno komplikuje. Mnogo je teže tu krivicu dobro artikulisati i prezentovati. Još je teže to činiti iz sistema, ili u okruženju delovima tog sistema, koji se i mnogo gorim stvarima služio. A tek boriti se protiv tog „vlastitog" odmetnugog sistema, protiv nedela koje je on učinio i nama i drugima, izgleda mi kao najteža stvar. Od koje je Srbija, a sumnjam na još neke,  mahom digla ruke. To je, s druge strane, jedino što se prvo mora rasčistiti, a šteta paralelno sanirati kroz proces reformi koje se sprovode, da bi se uopšte negde suštinski drugačije stiglo.  Sve drugo, miškovići, luke, kusturice, nestali mladići, sve drugo su samo posledice, ne uzrok problema.

Međunarodni odnosi su, inače,  malo „labavije" uređeni nego unutrašnja zakonodavstva stabilnih i razvijenih zemlja.

A Srbija? Deset godina posle raspada sistema, u kome se nije uvek ni  faktički ni formalno znalo da li je vojska podređena policiji ili obrnuto, kako stvari danas stoje? Deset godina posle „privatizacije" sistema koja je legitimizovana puštanjem virusa nacionalizma iz labaratorija istih tih sistema, i davanjem masovne biračke podrške „investitorima" u sisteme, a zbog kojih smo još uvek na repu integracija u EU, još uvek bez širih jasnih konsenzusa oko svoje budućnosti, gde smo u vezi toga danas.

Kako stoje stvari sa parlamentarnim nadzorom nad vojnim  obaveštajnim službama, nad policijom, nad BIA? Od toga da se lako može reći kakav - Parlament takav i nadzor- nadalje. Ako poslanici nisu vlasnici glasova, ako tvrdimo da tajkuni drže gro poslanika na listama, via stranke, koje na uzici drže poslanike, zašto se ista logika ne bi mogla primeniti i na to da otuđeni-nekontrolisani centri moći drže i odbore ili usporavaju uspostavljanje procedura za bolji parlamentani nadzor, za uspostavljanje generalnih inspektorata u službama, svega onoga što nam ni državni vrh ne poriče da ne postoji. Da nije tako, zar bi tako teško bilo doći do saznanjana ko je i zašto žrtvovao civile i vojnike, i u sukobu sa NATO i posle. Zar bi tako teško bilo isporučiti Mladića.

U takvoj situaciji, čuli smo juče, tokom Bajdenove posete,  da se vojna saradnja doboro odvija, da se planira jačanje bilatralne  vojne saradnje SAD i Srbije.  

Ovo se može tumačiti na dva načina. Povoljniji  bi bio da je i  SAD jasno koliko je vojska nerasčišćena, koliko se tragova i afera vuče, da im je jasno da ona šaka jada isporučenih generala  nije mogla sve zločine sama počiniti, i da stabilnosti na Blakanu nema dok se to ne sredi, dok se to srce tame ne razbije, pa su uzeli stvar u svoje ruke. Ne baš čiste, ako pogledate broj civilnih žrtava u Afganistanu. ( Broj samoubilčko-ubilačkih napada u Iraku je druga priča, meni to samoubilački napad nekako amnestiranje, ako se ubiješ u rušenju zgrade prazne, ajde, al kad pobiješ i 70 civila to je ubistvo prvo, ubilački napad prvo, ako mene pitate). Onda, ipak, da se nadamo da će se i neka od ovih vrlo spornih pitanja, sa suviše indicija, rasvetliti do pune istine i odgovornosti, a Mladić uskoro naći u Hagu.

U tom slučaju mi sledeća stvar, sa naše strane tako da kažem,  nije jasna-zašto smo neutralni vojno, nećemo u NATO a oćemo bilateralno sa SAD. Poed SAD i Kanade, i Norveške, pa zar u NATO nisu pretežno EU zemlje! I to one koje su bile uzdržane mahom oko američke, ne NATO intervencije u Iraku! I da li mi to imamo „društveno-plitičku podršku" za tu bilateralnu saradnju, onu istu koju nemamo za NATO kako je Tadić juče rekao Bajdenu. Ne verujem da bi Đinđić dopustio da mu zemlja ovako deiletantski deluje, i drugima i samoj sebi.

Nepovoljnije tumačenje bi bilo da e Amerikancima žuri, da im trebaju partneri za Afganistan. I to zato što neke druge zemlje, NATO, zemlje, sa kojima mi nećemo, ne šalju puno vojnika. Da li  će zbog te  potrebe solidno progledavati kroz prste onima sa kojima planiraju da intenziviraju „bilateralnu" vojnu saradnju. Znate li gde je sve Guri radio u poslednjih  pet-šest godina!? (Faktor Rusija se verovatno pojavljuje u oba scenarija.)

Koja je cena, za drugu opciju? Garancija da EU neće praviti pitanje oko prijema Srbije u EU, pitam jer smo nešto slično, čuli juče od Bajdena! Sad da li on za to ima pokriće ili ne, nadam se da nema. Evo i zašto.

Cena je po Srbiju, dugoročno, u tom slučaju mnogo nepovljnija. Meni se čini da je jedino formalna proces pridruživnja Srbije u EU, uz ispunjavanje svih uslova, i onih iz izveštaja EK i onih koje primena SAA podrazumeva, ali pre svega onih najopštijih iz Kopenhgena, na koje je čini mi se i EU malo zaboravljala dok je finalizacija  priče o Kosovu trajala, jedini način da se Srbija suštinski uredi, u smislu da se i službe i vojska i policija stave pod standardni demokratski nadzor. Pitanje Kosova, traljavog ustava, to, takođe usporava i otežava i oko toga EU mora da ima jasniji stav.

Lopta je u EU dvorištu, a Bajden ako oće da pogura oće, nek krene sa odmrzavanjem, nek pusti članstvo, to neka EU vidi. Mladić je "zajednička" tema, i ocena saradnje, i Hag. Članstvo baš i nije. Odmrznuti SAA i bez Mladića, jer Mladića neće ni biti  u Hagu, dok je ovakvo stanje stvari, a ovakvo stanje će se održavati ili pogoršavati, ako Srbija ne nastavi strogo kontrolisani proces EU integracija. Ovakvo stanje upravo koristi nekontrlisanim službama. Tajkuni ga samo vešto koriste. I svi ostali skloni korupciji, građevinskom i svakom drugom haosu. Dok nam je pravosuđe tu gde jeste. I tu je lek, samo dalje ispunjavanje uslova  reformi, koga nema u sadašnjem ćorsokaku! EU se, mora, takođe, relativno brzo izjasniti i oko mogućnosti da Srbija, kad bi isporučila Mladića, kad bi se reformisala mogla da postane član, bez proznavanja Kosova. O tome sam i pre posete pisala kao o jedinoj povoljnoj opciji. Dan posle, sve je, ako mene pitate, oko toga isto. Osim što EU sad ima i zgodan lid, Bajdenovu jučerašnju poruku oko naše EU budućnosti, koja je u stvari poruka ohrabrenja nikom drugom nego vukuijareiparejeremiću. EU bi morala jasno da se odredi i izjasni. I svoje reputacije radi, i nas radi. I mira na Blakanu radi, u koji nešto baš ne verujem, ako Srbija i SAD  krenu onom nepovoljnijom opcijom, a EU ostane bez jedinstvenog stava, bar oko budućnosti Srbije. Ponavljam, Španija na primer, ima „izgovor" zašto je u EU a ne priznaje -Kosovo. Batajnicu.



Komentari (70)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 09:48 21.05.2009

Pitanje

sad kad čujem da je i Mišković sinoć bio na večeri i kad pomislim da svi redom zbog toga treba da uzmemo pillulu za dan posle

A što je toliki problem što je Mišković bio na večeri?
baroniknez baroniknez 11:01 21.05.2009

Re: Pitanje

niccolo
sad kad čujem da je i Mišković sinoć bio na večeri i kad pomislim da svi redom zbog toga treba da uzmemo pillulu za dan posle

A što je toliki problem što je Mišković bio na večeri?


ma ne Miskovic, problem je sto nije bio Rokfeler, e bas steta
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 02:51 22.05.2009

Re: Pitanje

Problem to sto Miskovic nije biznismen vec ratni profiter. Sve sto je stekao, stekao je u nergularnim uslovima i uz pomoc porodice Milosevic. Ako ikada udjemo u EU, posle 15 dana Miskovic moze da stavi katanac na sve svoje biznise. Cim dodje prava konkurencija monopolisti i slobini biznismeni pucaju. A o onom debilu od njegovog sina necu ni da pricam. zajahao Zvezdu da je sroza pa ce posle tata da mu je kupi za nekoliko Evra. Kao on mnogo voli zvezdu pa bi da pomogne. Videcete za koju godinu, ako budemo ovako tapkali u mestu Miskovici ce biti gori od Milosevica. Vec je kupio celu vladu, pomaze sve stranke itd sledi otvorena diktatura.

Miskovic je bio na veceri sigurno da pita Bajdena kada ce moci da dobije vizu za SAD. Ili bi mozda da investira u Americi? da bude konkurencija Wal Martu.
niki m niki m 10:19 21.05.2009

nase zloupotrebe

reno samo skoro Kurir od novina koje sam preletela, i niko više, ima i na sajtu B92, la vrlo povrsno, ko u kuriru, ni reči o okolnostima, o tome otkud vojni kamioni pored ograde bolnice....Malo se i generalno kod nas priča o "našim" zloupotrebama civilnih objekata u vojne svrhe.


Glupo bi bilo pominjati zlocine NATO, a da se ne spomenu i "nase zloupotrebe" civilnih objekata u vojne svrhe. Pretpostavljam i da kada vas bez razloga napadne najveca vojna masina nije nikakva zloupotreba.
Jelena Milić Jelena Milić 10:23 21.05.2009

Re: nase zloupotrebe

il niste procitali ceo post, il ste bas .....vama na cast
Atomski mrav Atomski mrav 10:26 21.05.2009

A ja naivan mislio...

... da se Bajden setio sam da položi venac na mesto ubistva Zorana Đinđića.
Jelena Milić Jelena Milić 10:36 21.05.2009

Re: A ja naivan mislio...

imao si i pametnije komentare

od bajdena je, cini mi se, sasvim dovoljno sto je prihvatio i ukljucio ideju u svoj program
Atomski mrav Atomski mrav 11:01 21.05.2009

Re: A ja naivan mislio...

Pa bilo bi glupo da je odbio...
Pridružujem se čestitkama onome ko je to osmislio. Da je to bio Bajden himself, bio bih impresioniran...
Jelena Milić Jelena Milić 11:03 21.05.2009

Re: A ja naivan mislio...

a ti bi kao znao
Atomski mrav Atomski mrav 11:05 21.05.2009

Re: A ja naivan mislio...

Znao šta?
Jelena Milić Jelena Milić 11:07 21.05.2009

Re: A ja naivan mislio...

pa da je recimo bio predlog a on odbio
Atomski mrav Atomski mrav 11:08 21.05.2009

Re: A ja naivan mislio...

Svašta procuri u javnost... cenim da bi ti to sigurno napisala na blogu, ako ne neko drugi.
Jelena Milić Jelena Milić 11:19 21.05.2009

Re: A ja naivan mislio...

vrlo lose cenis
Atomski mrav Atomski mrav 11:22 21.05.2009

Re: A ja naivan mislio...

I was sarcastic.
markonio92 markonio92 11:28 21.05.2009

Re: A ja naivan mislio...

Svaka čast Ms Milić, spuštaš čoveka za medalju.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:57 21.05.2009

Re: A ja naivan mislio...

... da se Bajden setio sam da položi venac na mesto ubistva Zorana Đinđića.

posle kilo viskija? nadam se da zna i gde je bio...
stopalo stopalo 10:41 21.05.2009

odrednica je srbija ili sad?

"To su ne samo topnimi stradanja već i toponimi naše široko rasporstranjene nezainteresovansti za sistem u kome živimo, nezainteresovanosti kome daje mandat da koristi silu i kojim prilikam, sve do nezainteresovanosti i kad taj mandat sebi neko mimo procedure prisvoji i u svoje ime i u ime svojih interese čini nedela. Ta nezainteresovanost se onda lako i moze svesti pod davanje zelenog svetla našeg za sve to. Demokatija su prava ali i obaveze."

sto veca i mocnija zemlja i obaveze bi trebalo da budu vece ali da ne otvaramo ponov diskusiju o intervencijama i koalicijama
djole63 djole63 10:54 21.05.2009

Iznenadjenje ...

... po meni je sastav ljudi koji su pozvani na veceru. Izgleda da se Bajden ama bas nista o tome nije pitao. Niti ga je neko pitao - sa kim bi zeleo da se vidi. Jasno je da je BoTa "delio propusnice" (ko sto se nekad delilo za Zvezdu i KST)

Ovo potpisujem:
EU se, mora, takođe, relativno brzo izjasniti i oko mogućnosti da Srbija, kad bi isporučila Mladića, kad bi se reformisala mogla da postane član, bez proznavanja Kosova. O tome sam i pre posete pisala kao o jedinoj povoljnoj opciji.


Ono cime medjutim nisam iznenadjen je danasnji post, u skladu sa ocekivanim
Jelena Milić Jelena Milić 10:56 21.05.2009

Re: Iznenadjenje ...

sluzim narodu
alselone alselone 11:01 21.05.2009

Re: Iznenadjenje ...

djole63
... po meni je sastav ljudi koji su pozvani na veceru. Izgleda da se Bajden ama bas nista o tome nije pitao. Niti ga je neko pitao - sa kim bi zeleo da se vidi. Jasno je da je BoTa "delio propusnice" (ko sto se nekad delilo za Zvezdu i KST)


Ma da! Sigurica, 1-1.

djole63 djole63 11:18 21.05.2009

Re: Iznenadjenje ...

Ma da!

Pa tu nije bilo mnogo ljudi koji za politiku SAD imaju mnogo vise razumevanja, od aktuekne vlasti
Na to sam mislio ... uostalom, bili su najavljeni i predstavnici nevladinog sektora, s tim sto ja osim Sonje Liht i Ivana Vejvode, slabo koga procitah na spisku.
markonio92 markonio92 11:27 21.05.2009

Re: A ja naivan mislio...

djole63
Ma da!

Pa tu nije bilo mnogo ljudi koji za politiku SAD imaju mnogo vise razumevanja, od aktuekne vlasti
Na to sam mislio ... uostalom, bili su najavljeni i predstavnici nevladinog sektora, s tim sto ja osim Sonje Liht i Ivana Vejvode, slabo koga procitah na spisku.

Iskreno, mislio sam da će i Milićku pozvati.
alselone alselone 11:31 21.05.2009

Re: Iznenadjenje ...

djole63
Ma da!

Pa tu nije bilo mnogo ljudi koji za politiku SAD imaju mnogo vise razumevanja, od aktuekne vlasti
Na to sam mislio ... uostalom, bili su najavljeni i predstavnici nevladinog sektora, s tim sto ja osim Sonje Liht i Ivana Vejvode, slabo koga procitah na spisku.


Ma razumem ja tebe.
Potpuno je logicno da je Bota odredjivao Bajdenu sa kime ce se videti i vecerati, dok Manter kaficu kuva.
alselone alselone 11:32 21.05.2009

Re: A ja naivan mislio...

markonio92

Iskreno, mislio sam da će i Milićku pozvati.


To kasnije, posle konjaka i cigare.
baroniknez baroniknez 11:10 21.05.2009

Bajden

Ponavljam, Španija na primer, ima „izgovor" zašto je u EU a ne priznaje -Kosovo. Batajnicu.


sta je pisac teksta hteo da kaze!?
markonio92 markonio92 11:19 21.05.2009

Re: Bajden

baroniknez
Ponavljam, Španija na primer, ima „izgovor" zašto je u EU a ne priznaje -Kosovo. Batajnicu.


sta je pisac teksta hteo da kaze!?

Valjda je mislila na Baskiju.
Jelena Milić Jelena Milić 11:25 21.05.2009

mislila je na BATAJNICU

."Na pitanja tipa što bi Srbija priznala Kosovo, kad Španija čalanica nije, lako je dati odgovor-Španija nešto baš i nije pravila Batajnice, mada su baskijski separatisti solidno opake teroriste. Ali, to beše onaj polzni princip koga su se u EU odrekli. Pa možda je vreme da ih baš Bajden podseti, a Srbija da se stavi pred jasan izbor. "



kao sto sma i u proslom txt pre posete rekla
baroniknez baroniknez 11:38 21.05.2009

Re: mislila je na BATAJNICU

ma da im posaljemo one nase teroriste oni bi se odusevili! eno ko ne veruje, nega pogleda presude haskog suda i videce da su svi oni nevini

nadam se samo da cemo mi ostati bozji narod ko sto jesmo i da necemo dozvoliti otimanje
markonio92 markonio92 11:42 21.05.2009

Re: mislila je na BATAJNICU

Jelena Milić
."Na pitanja tipa što bi Srbija priznala Kosovo, kad Španija čalanica nije, lako je dati odgovor-Španija nešto baš i nije pravila Batajnice, mada su baskijski separatisti solidno opake teroriste. Ali, to beše onaj polzni princip koga su se u EU odrekli. Pa možda je vreme da ih baš Bajden podseti, a Srbija da se stavi pred jasan izbor. "



kao sto sma i u proslom txt pre posete rekla


Meni i dalje nije jasno kakve veze ima Batajnica sa nepriznavanjem Kosova od strane Španije. OK, kontam da Španci nisu pravili takva sranja, ali zar logika ne nalaže da im Batajnica bude upravo izgovor da PRIZNAJU Kosovo?

Btw, ovo što ste napisali znači da prećutno izjednačavate Baskiju sa Kosovom, a baskijske separatiste i teroriste sa kosovskim separatistima i teroristima. Ili grešim?
Jelena Milić Jelena Milić 11:59 21.05.2009

gresite

uporedila sam spanski i srpski odgovor na terosristicke akcije
neprekomernu i prekomernu upotrebu sile

ako bih se usudila, ali ovo je vrlo licno, cini mi se da je vrlo dugo kosovski pokret za nezavisnost ( koju sto se mene tice nisu morali da dobiju dokle god nije bilo prekomerne upotrebe sile, Badinter, etc, ali je bio legiitman) bio nenasilan etc, a ikad je dobio oruzano krilo, islo se na pripadnike polciije i vojske pre nego an civile

baskijci kad postavljaju bombe bas i ne biraju
stopalo stopalo 12:07 21.05.2009

Re: gresite

Jelena Milić
uporedila sam spanski i srpski odgovor na terosristicke akcije
neprekomernu i prekomernu upotrebu sile

ako bih se usudila, ali ovo je vrlo licno, cini mi se da je vrlo dugo kosovski pokret za nezavisnost ( koju sto se mene tice nisu morali da dobiju dokle god nije bilo prekomerne upotrebe sile, Badinter, etc, ali je bio legiitman) bio nenasilan etc, a ikad je dobio oruzano krilo, islo se na pripadnike polciije i vojske pre nego an civile

baskijci kad postavljaju bombe bas i ne biraju


sve je relativno moj alberte
ne vidim da je ikada bilo ko razmatrao nezavisnost srba u hrvatskoj, cak ni nakon, ako to mozemo tako nazvati, "prekomerne" upotrebe sile od 120.000 hrvatskih vojnih i policijskih snaga na max 40.000 srba u akciji oluja. i naravno sve ovo po analogiji da se srbi mogu smatrati teroristima, sa cime se ne slazem
neka i drago kaze neku na ovu temu ako smatra da je potrebno
markonio92 markonio92 12:21 21.05.2009

Re: gresite

Jelena Milić
uporedila sam spanski i srpski odgovor na terosristicke akcije
neprekomernu i prekomernu upotrebu sile

ako bih se usudila, ali ovo je vrlo licno, cini mi se da je vrlo dugo kosovski pokret za nezavisnost ( koju sto se mene tice nisu morali da dobiju dokle god nije bilo prekomerne upotrebe sile, Badinter, etc, ali je bio legiitman) bio nenasilan etc, a ikad je dobio oruzano krilo, islo se na pripadnike polciije i vojske pre nego an civile

baskijci kad postavljaju bombe bas i ne biraju


Dakle, "naši" teroristi su išli "samo" na vojsku i policiju, dok su "njihovi" lošiji pa udaraju "malo" po građanstvu, "malo" po uniformama. Ali upravo obrnuto, mi smo prema "našim finijim" teroristima bili brutalniji, dok španci prema "njihovim lošijim" teroristima blagi. OK, to kontam.
I pored svega ovoga, meni i dalje nije jasno kakve veze ima Batajnica sa španskim nepriznavanjem Kosova.

P.S: Neću ni da pominjem kako posredno priznaješ vojsku i policiju kao "legitiman" cilj delovanja terorista.
Jelena Milić Jelena Milić 12:27 21.05.2009

Re: gresite

zavisi kako pobunjenike u gradjanskom ratu kategorizujes

nije u vakom gradjanskom ratu svaka akcija teoristicka

nije svaki prekomerni odgovor na teroriyam uvek pacen i masovnim grobnicma etc,

a za batajnicu, pa ako ne shvatas sam, tesko da ti tu mogu mnogo pomoci

ajd ovako

jel ima negde u madridu neka masovna grobnica civila baskijaca
baroniknez baroniknez 12:37 21.05.2009

Re: gresite

dok je klintonova administracija podrzavala albanske teroriste, dotle je ignorisala dogadjaje u turskoj. zasto kazem albanske teroriste? pa zato sto veliki deo albanskog naroda nije podrzavao te akcije UCK, ali i dan danas cute o tome jer ne smeju nista da kazu

sto se tice Srba u Hrvatskoj tu je na delu bilo licemrje SAD, koje su u Srbiji primenile etnicki princip, a pre toga teritorijalno administrativni
gorran2 gorran2 12:43 21.05.2009

Re: gresite

jel ima negde u madridu neka masovna grobnica civila baskijaca
Možda ne u Madridu, ali da ih ima - ima.
Evo jedne slike nepoznatog mladog umetnika na tu temu:

markonio92 markonio92 12:44 21.05.2009

Re: gresite

Jelena Milić
zavisi kako pobunjenike u gradjanskom ratu kategorizujes

nije u vakom gradjanskom ratu svaka akcija teoristicka

Slažem se, ali onda u slučaju građanskog rata ne možemo govoriti o terorizmu, zar ne?

Jelena Milić
nije svaki prekomerni odgovor na teroriyam uvek pacen i masovnim grobnicma etc,

Ako prekomerni odgovor podrazumeva velike žrtve, zar je toliko važno da li je grobnica masovna ili pojedinačna. Ljudi su poginuli kao posledica prekomerne upotrebe sile i to je to. Mislim, glupo je da se sada gađamo sa grobnicama, ali prekomerna sila je prekomerna sila, manje je bitno (ali ne i nebitno) šta se posle radi. Eto recimo, složićeš se da je NATO bombardovanje bila prekomerna upotreba sile. Zar je to manji zločin od Batajnice samo zato što su žrtve pokopane širom Srbije a ne na jednom mestu?

Jelena Milić
a za batajnicu, pa ako ne shvatas sam, tesko da ti tu mogu mnogo pomoci

ajd ovako

jel ima negde u madridu neka masovna grobnica civila baskijaca


Verovatno nema. Nadam se da nema.
Ali Jelena, i dalje ne shvatam. Razumem na šta ukazuješ, ali ne mogu to da povežem sa španskim nepriznavanjem nezavisnosti Kosova. Daj mi tu vezu i ukapiraću
Jelena Milić Jelena Milić 13:05 21.05.2009

Re: gresite

pa mislila sam od ulaska spanije u eu....
stopalo stopalo 13:08 21.05.2009

Re: gresite

zavisi kako pobunjenike u gradjanskom ratu kategorizujes

to je novi i politicki korektan govor u hrvatskoj a inace su do skoro bili srbo-cetnicki agresori

nije u vakom gradjanskom ratu svaka akcija teoristicka

da li ovo znaci da su pod "odredjenim" okolnostima su srbi imali pravo da se brane?

nije svaki prekomerni odgovor na teroriyam uvek pacen i masovnim grobnicma etc,

da li je bas tako? pogledati irak i avganistan, mada daleko bilo da ja bilo sta od toga odobravam (tek da se zna)

a za batajnicu, pa ako ne shvatas sam, tesko da ti tu mogu mnogo pomoci

i dalje je nategnuto tumacenja cak i sa
jel ima negde u madridu neka masovna grobnica civila baskijaca


drug.clan drug.clan 13:36 21.05.2009

Re: gresite

stopalo
Jelena Milić
uporedila sam spanski i srpski odgovor na terosristicke akcije
neprekomernu i prekomernu upotrebu sile

ako bih se usudila, ali ovo je vrlo licno, cini mi se da je vrlo dugo kosovski pokret za nezavisnost ( koju sto se mene tice nisu morali da dobiju dokle god nije bilo prekomerne upotrebe sile, Badinter, etc, ali je bio legiitman) bio nenasilan etc, a ikad je dobio oruzano krilo, islo se na pripadnike polciije i vojske pre nego an civile

baskijci kad postavljaju bombe bas i ne biraju


sve je relativno moj alberte
ne vidim da je ikada bilo ko razmatrao nezavisnost srba u hrvatskoj, cak ni nakon, ako to mozemo tako nazvati, "prekomerne" upotrebe sile od 120.000 hrvatskih vojnih i policijskih snaga na max 40.000 srba



Samo da dodam "pod zastitom ujedinjenih nacija"


Kurdi inace nikada nisu bili smatrani ni za sta drugo osim za terorista a ovih dana smo svedoci kako su Tamili prosli na Sri Lanci iako nemaju svoju nacionalnu drzavu
corn mouth corn mouth 16:42 21.05.2009

Re: gresite

baroniknez
dok je klintonova administracija podrzavala albanske teroriste, dotle je ignorisala dogadjaje u turskoj. zasto kazem albanske teroriste? pa zato sto veliki deo albanskog naroda nije podrzavao te akcije UCK, ali i dan danas cute o tome jer ne smeju nista da kazu

sto se tice Srba u Hrvatskoj tu je na delu bilo licemrje SAD, koje su u Srbiji primenile etnicki princip, a pre toga teritorijalno administrativni


Nije drzava osoba pa da joj se pripise licemerje.

I kod nezavisnosti Kosova u pitanju je i dalje administrativni princip: nema podele.

Ovde jos uvek malo ko deli sa mnom misljenje da odvajanje Kosova odgovara Beogradu. Dugorocno nema stabilnog Z Balkana sa Kosovom u Srbiji. Na dan proglasenja nezavisnosti u mojoj kuci se zbog toga slavilo.

Za 20-ak godina ce to biti sire prihvaceno stanoviste i u Srbiji.
pnbb pnbb 22:05 21.05.2009

Re: gresite

a ikad je dobio oruzano krilo, islo se na pripadnike polciije i vojske pre nego an civile

gresis ti..
prvo se islo na nelojalne albance
jinks jinks 11:41 21.05.2009

Zar se

nije jasna-zašto smo neutralni vojno, nećemo u NATO a oćemo bilateralno sa SAD
nije i Rusija u nekoliko navrata izjasnjavala o nasem eventualnom ulasku u Nato. Kako onda ista zemlja gleda na bilateralnu saradnju sa SAD, da li je to poznato?

Kako je u tom slucaju povucena granica, da se zadrzi u neku ruku i zahtevana neutralnost a da se opet odrzava bilateralna saradnja sa jednom od sila.
Jelena Milić Jelena Milić 11:49 21.05.2009

Re: Zar se

ne dolivajte ulje na vatru
baroniknez baroniknez 11:56 21.05.2009

Sa bombama ušao u Predsedništvo!

Sa bombama ušao u Predsedništvo!
21. maj 2009. | 12:28 -> 12:36 | Izvor: B92
Beograd -- Nepoznata muška osoba, naoružana sa dve ručne bombe, ušla je u zgradu Predsedništva Srbije u Beogradu, nezvanično saznaje B92.
djole63 djole63 12:04 21.05.2009

Re: Sa bombama ušao u Predsedništvo!

.
Jelena Milić Jelena Milić 12:11 21.05.2009

Re: Sa bombama ušao u Predsedništvo!

ajd sad ja da opet zvocam, nisam u tripu za sale kad su ovakve situacije


ako jeste tamo, taman da jedan radnik iz zgrade unutra pa je grozno i strasno
d_sandic d_sandic 12:14 21.05.2009

Re: Sa bombama ušao u Predsedništvo!

Jelena Milić
ajd sad ja da opet zvocam, nisam u tripu za sale kad su ovakve situacije ako jeste tamo, taman da jedan radnik iz zgrade unutra pa je grozno i strasno


Da, gadna situacija. Bojim se da će tu raditi hekler. Nadam se da će pregovarač biti uspešniji od udarnog tima.
toda78 toda78 13:42 21.05.2009

Re: Sa bombama ušao u Predsedništvo!

baroniknez
Sa bombama ušao u Predsedništvo!
21. maj 2009. | 12:28 -> 12:36 | Izvor: B92
Beograd -- Nepoznata muška osoba, naoružana sa dve ručne bombe, ušla je u zgradu Predsedništva Srbije u Beogradu, nezvanično saznaje B92.

Definitivni dokaz da ona polovina Srbije, koja vec nije, treba da bude na nekim lekovima. Definitivni dokaz nesposobnosti MUP-a. Pored hiljada pandura, covek im hladno useta sa dve bombe, a sve to najavi mailom vece pre.
drug.clan drug.clan 13:46 21.05.2009

Re: Sa bombama ušao u Predsedništvo!

toda78
baroniknez
Sa bombama ušao u Predsedništvo!
21. maj 2009. | 12:28 -> 12:36 | Izvor: B92
Beograd -- Nepoznata muška osoba, naoružana sa dve ručne bombe, ušla je u zgradu Predsedništva Srbije u Beogradu, nezvanično saznaje B92.

Definitivni dokaz da ona polovina Srbije, koja vec nije, treba da bude na nekim lekovima. Definitivni dokaz nesposobnosti MUP-a. Pored hiljada pandura, covek im hladno useta sa dve bombe, a sve to najavi mailom vece pre.


Nije nepoznata osoba vec Dragan Marić.

Covek koji samo nije shvatao da je najbolji biznis model u Srbiji: Budi blizak sa vlastima!
JJ Beba JJ Beba 14:13 21.05.2009

Re: Sa bombama ušao u Predsedništvo!

Nije nepoznata osoba vec Dragan Marić.

Covek koji samo nije shvatao da je najbolji biznis model u Srbiji: Budi blizak sa vlastima!

naravno da nije ne poznat čovek - danima je ležao ispred parlamneta i štrajkovao glađu..čoveka je sjebala država
Zar nismo onomad na ONOM milićkinom blogu rekli da je odsecanjem prsta cena povećana?
corn mouth corn mouth 16:22 21.05.2009

Re: Sa bombama ušao u Predsedništvo!

Бомбаш ухапшен
Полицајци одузели бомбу и ухапсили Драгана Марића, који је раније данас упао у зграду Председништва Србије.
PTC
lutherblisset lutherblisset 13:59 21.05.2009

Ko je osoba u Predsedništvu

Ko je osoba u Predsedništvu

Dragan Marić ima dvoje dece Saru i Vladimira. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u Valjevu. Studirao je Prirodno-matematički fakultet, odsek turizam.

Osamdesetih godina je radio u Radio Valjevu, a 1983. godine je osnovao svoju privatnu firmu “Sito štampa”.

Od 1984. godine je prvi u staroj Jugoslaviji počeo proizvodnju sira mocarela. Njegovi poslovi su zatim varirali od proizvodnje insekticida do proizvodnje malih šibica.

U Valjevu je bio poznat i po prodaji tehničke robe, a osnovao je i “Grand Inter Leasing Ltd.” 1989, jednu od prvih “joint-venture” firmi osnovanih u bivšoj Jugoslaviji.

Devedesetih je počeo sa proizvodnjom betona, pa izvoz malina.

Imao je firme po Lihtenštajnu, Hong Kongu, Teheranu, kao i mešovite firme sa desetinama najvećih državnih preduzeća: Fabrika cementa "Popovac", "Jumko", ŽTP "Beograd", "Luka Bar", "Beko"...

Na svom sajtu je svojevremeno objavio da je imao ukupan promet od dve milijarde dolara, a u svojoj biografiji je Marić navodio i to da se popeo na vrh Mon Blan 1973. godine.

Dakle, čovek koji je radio sve i svašta je 2004. godine 80 dana štrajkovao glađu ispred Skupštine Srbije.

Tokom 2007. javno nudio bubreg na prodaju, a nedavno je pretio i da će da se zapali.



Koliko sam čuo na vestima, zahtevi mu uopšte nisu ideološki, već traži vansudsko poravnanje u sporu sa JAT-om.
Jelena Milić Jelena Milić 14:03 21.05.2009

Re: Ko je osoba u Predsedništvu

joj.

mozda cete me sad razapeti, ali tim pre, uopste niej tema za "simpaticnu" i smesnu satirum tipa daj da ja sebi odsecem pisu

bojim se da ce ovoga biti jos
lutherblisset lutherblisset 14:11 21.05.2009

Re: Ko je osoba u Predsedništvu

Jelena Milić
joj.mozda cete me sad razapeti, ali tim pre, uopste niej tema za "simpaticnu" i smesnu satirum tipa daj da ja sebi odsecem pisu bojim se da ce ovoga biti jos


U pravu ste. Najbolje od svega je što je ovaj čovek ovo uveliko najavljivao, slao mejlove, itd. Mislim da je poslednji mejl stigao dva ili tri sata pred ovaj događaj.

Valjda će se sve dobro završiti.
Jelena Milić Jelena Milić 15:23 21.05.2009

80 dana ?

Dakle, čovek koji je radio sve i svašta je 2004. godine 80 dana štrajkovao glađu ispred Skupštine Srbije.



meni se cini da niko zivi ne moze 80 dana da izdrzi bez hane
Jelena Milić Jelena Milić 15:35 21.05.2009

sa stitom ili na njemu

Dan posle BajdenaObjavljeno: Čet, 21. 05. 2009. 13:25 BOMBOM U PREDSEDNIŠTVO

PHOTO: BETA/NENAD PETROVIĆ

U zgradu Predsedništva Srbije u centru Beograda, ušao je čovek sa ručnom bombom. Reč je o Draganu Mariću iz Valjeva koji je od ranije poznat policiji, a građanima Beograda je poznat jer je 2004. godine 80 dana štrajkovao glađu pred zgradom Skupštine Srbije, nezadovoljan sudskim sporom e-Novine
Marić je navodno u zgradu ušao kroz bočni ulaz sa Andrićevog venca, gde inače dolaze građani da na pisarnici predaju žalbe i druga dokumenta. Ušetao se sa dve ručne bombe tipa M-85. Napadač preti da će se razneti i stoji na ulazu u zgradu Predsedništva. Kako RTS nezvanično saznaje, izvukao je sigurnosnu iglu iz jedne od bombi, a tvrdi se da je jutros poslao preteću poruku elektronskom poštom policiji i na 11.000 adresa, mahom državnim institucijama.

“Uspeli smo da ga izolujemo i u toku su pregovori da položi oružje”, kažu u policiji.

Šefica pres službe Jasmina Stojanov rekla je novinarima da su predstavnici policije i vojske oduzeli jednu bombu. Ona je novinarima, pred zgradom Predsedništva, rekla da je osoba u tu zgradu ušla na "donji" ulaz, iz Andrićevog venca i da je zaustavljena odmah pre prolaska kroz sigurnosna vrata.

"Sada se vode pregovori", rekla je Stojanov novinarima koji su u velikom broju okupljeni u Pionirskom parku, ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Oko zgrade Predsedništva je veći broj policajaca naoružanih “dugim cevima”, a ulica Kralja Milana je ograđena žutom trakom i zaustavljen je saobraćaj. Ceo prostor oko zgrade Predsedništva obezbezbeđuje policija i zabranjuje prolaz građanima.

Ispred zgrade predsedništva su i kola hitne pomoći a oko 14:30 u zgradu Predsedništva ušao je i predsednik Tadić. Ispred zgrade okupljaju se i poslanici iz Skupštine među kojima i večiti opozicionar Tomislav Nikolić.

Ko je Dragan Marić?



PHOTO: BETA/MILAN OBRADOVIĆ


Preduzetnik koji je imao pregršt firmi od kojih nekoliko u inostranstvu. Marić je 80 dana štrajkovao glađu ispred Skupštine Srbije optuživši JAT i državu za prevaru iz devedesetih godina. Konkretno, kako su mediji pisali tih dana Marić je 1992. godine uložio novac u izvoz valjevskih malina u Englesku. U to vreme radio je sa Irancima koji su na ostrvu Kiš gradili rafineriju i poslovni centar. S firmom "Azergan kiš", formalnim nosiocem koncesije za izgradnju ostrva, sklopio je ugovor shodno iranskom zakonu - plan da izvozi hranu iz Srbije, a potom i da njegova firma održava rafineriju. Vrednost posla procenjena je tada na nekoliko stotina miliona dolara. Usledile su sankcije Jugoslaviji, a iranska vlada je, tvrdio je Marić JAT-u zabranila transfer stečenih dolara van ove zemlje.

Posle dugotrajne borbe, on je 1997. godine uspeo da sa čelnicima JAT potpiše ugovor o poravnanju na 25 miliona dolara, ali je prema njegovim rečima ponovo prevaren i opljačkan i tada je stavljena tačka na taj slučaj. Marić je tražio da se preispitaju tadašnja sudske odluke i obnovi postupak, počinioci prevare kazne, a on i porodica dobiju makar deo "opljačkanog i otetog".

Bio je poznat i po prodaju tehničke robe, tačnije televizora, a nakon štrajka glađu koji nije doneo nikakve rezultate Marić je 2007. godine dao oglas da prodaje bubreg. “Prodaću deo sebe, prodaću jedan bubreg, ne bi li mogao normalno da plaćam stan i da imam hleb i nešto malo sa njim”.

U januaru ove godine Marić je najavljivao da će se spaliti ispred zgrade Predsedništva. U intervjuima datim tih dana na konstataciju da je možda nelogično prozivati novu administraciju, Marić je rekao: “Ne mislim, zato što su kriminalci iz tadašnjeg pravosuđa unapređeni”.

Svega dve nedelje pre upada u Predsedništvo Marić je i na forumu B92 pokušao da ukaže na “postojanje Pravosudne Mafije, na čelu sa Radomirom Don Lazarevićem, predsednikom Višeg Privrednog Suda Srbije”. Na kraju posta, rezigniran zbog ignorisanja pisama i zahteva najavljuje: “Znači, treba nešto znatno življe, nešto što će stvarno uzburkati i javnost i vas. Zato, smislio sam akciju, senzacionalnu jednu. Širom Sveta odjeknuće ona. I čuće se, za mesec-dva. Biće to Breaking News širom Sveta. Jer, kada vas neko satera u "mišju rupu", onda dalje nemate kud'. Sledi ili da pucate samom sebi u čelo ili svima njima da "pokažete zube".

Sadržaj poslatog maila



PHOTO: www.rts.rs


Predsednik Srbije Boris Tadić, 23. aprila 2009. u Novom Sadu:

"... i dokazaćemo da je DS vodeća snaga u borbi protiv oganizovanog kriminala"

Beograd, 21. maj 2009, 11:00

U zgradi Predsednika Republike, Borisa Tadića

Predajem ovaj dokument i osigurač od ručne bombe

Držim aktiviranu ručnu bombu!

Ne želim i neću nikoga da povredim. Odmah se svi udaljite.

Do 16 časova da ja i Vlada Srbije potpišemo UGOVOR O VANSUDSKOM PORAVNANJU. U suprotnom, bomba će eksplodirati, tačno u naznačeno vreme. I Smrt ovde je bolja od dalje TRpnje tiranije ovog Režima. Moje RAZUMNE predloge za poravnanje predajem u zatvorenoj koverti za Predsednika Tadića.

Ja ovde zalažem svoj život, a ne tuđi i mogu da naudim samo sebi.

Poslao sam ovu poruku na preko 11.000 email adresa, iz tri različita izvora:

Komesarima Evropske Komisije

Predsednicima država i predsednicima vlada članica Evropske unije

Poslanicima Parlamenta Evropske unije

Redakcijama TV i novinskih kuća u državama EU, Rusije i SAD

Misijama država članica Ujedinjenih Nacija u Njujorku i Ženevi

Ambasadorima u Beogradu

"SA ŠTITOM ILI NA NJEMU!"









ivana23 ivana23 16:58 21.05.2009

Bez stita...



BEOGRAD, 21. 05. 2009.
Predsednik Srbije dolazi u zgradu Predsedništva Srbije. U zgradu Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu, u centru Beograda, oko 12 časova, sa dve ručne bombe ušla je osoba za koju se tvrdi da je Dragan Marić iz Valjeva

(FoNet)
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 17:48 21.05.2009

Re: Bez stita...

Da, ušao je u zgradu nakon što je bombaš zauzeo sporedni ulaz i time demonstrirao javnosti da mu bezbednost ipak nije ugrožena.

Po svemu sudeći, ipak izgleda da Bajden, dan pre, nije bez razloga tražio policijsku blokadu pola grada kako bi njegov boravak ovde bio sasvim bezbedan...

corn mouth corn mouth 18:07 21.05.2009

Re: Bez stita...

niko vise ne obraca paznju na to sta Bajden danas prica u Pristini, i svima je jasno da je bilo neophodno da pola grada bude blokirano juce

Doctor Wu Doctor Wu 19:02 21.05.2009

Re: Bez stita...

corn mouth
niko vise ne obraca paznju na to sta Bajden danas prica u Pristini, i svima je jasno da je bilo neophodno da pola grada bude blokirano juce

Evo šta je izjavio:
Biden
Institucije Kosova su postigle značajan napredak i treba da nastave da funkcionišu kao demokratske i multietničke. SAD će podržati Kosovo sve dok bude tako

Pametnom dosta.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 00:05 22.05.2009

Re: Bez stita...

Srbija je fascinantna zemlja. Biti profesionalan, sta je to? Pazi, covek upao sa dve bombe u zgradu predsednistva dan posle Bajdenove posete. Sta to znaci? Pala je koncentacija odgovornih za obezbedjenje? Nema dovoljno ljudi u obezbedjenju samo dan posle the day-a? Sta se desilo, dobili su svi slobodan dan, pa nije imao ko da radi? A onda vesti: oduzeli mu jednu bombu, a on je, samo sto nije, drugu vec spremio. A sto mu ne oduzese i drugu o istom trosku? Fantasticno!
palilula92 palilula92 04:16 22.05.2009

Re: Bez stita...

Pala je koncentacija odgovornih za obezbedjenje?


Ma da je samo koncentracija, poslao covek 11 000 poruka da ce to da uradi. Trebao je da objavi preko Bastilje valjda, ne bi li obezbedenje culo. Zamisli kako tek sakupljaju tajne podatke, kad ove javne nisu u stanju. A precednik kaze oni su dobro obavili posao.......
miloradkakmar miloradkakmar 17:25 21.05.2009

Otac Bajden



Ceo dan kroz glavu mi protiču reči ministra Šutanovca izrečene u " Kažirpstu " kako je i Bajdenov sin u Iraku. Svaka čast momku, ali kada ti rođeni otac napravi uslove za to / čitaj smesti /, ja bih se malo zapitao.

PS ms Milić , odličan tekst.
drug.clan drug.clan 18:40 21.05.2009

Re: Otac Bajden

miloradkakmar


Ceo dan kroz glavu mi protiču reči ministra Šutanovca izrečene u " Kažirpstu " kako je i Bajdenov sin u Iraku. Svaka čast momku, ali kada ti rođeni otac napravi uslove za to / čitaj smesti /, ja bih se malo zapitao.

PS ms Milić , odličan tekst.



Bajdenov sin je u Iraku dok mu zagarntovano mesto u senatu cuva Ted Kaufman. Pa ce kada se vrati odmah u senat.

I onda neko ovde prica o demokratiji. Pa tako se nisu nasledjivala mesta ni u domu lordova pre 400 godina.
baroniknez baroniknez 18:42 21.05.2009

Re: Otac Bajden

drug.clan
miloradkakmar


Ceo dan kroz glavu mi protiču reči ministra Šutanovca izrečene u " Kažirpstu " kako je i Bajdenov sin u Iraku. Svaka čast momku, ali kada ti rođeni otac napravi uslove za to / čitaj smesti /, ja bih se malo zapitao.

PS ms Milić , odličan tekst.



Bajdenov sin je u Iraku dok mu zagarntovano mesto u senatu cuva Ted Kaufman. Pa ce kada se vrati odmah u senat.

I onda neko ovde prica o demokratiji. Pa tako se nisu nasledjivala mesta ni u domu lordova pre 400 godina.


a nije ni da cemo mi bas da ih naucimo kako treba graditi drzavu
drug.clan drug.clan 19:39 21.05.2009

Re: Otac Bajden

baroniknez
drug.clan
miloradkakmar


Ceo dan kroz glavu mi protiču reči ministra Šutanovca izrečene u " Kažirpstu " kako je i Bajdenov sin u Iraku. Svaka čast momku, ali kada ti rođeni otac napravi uslove za to / čitaj smesti /, ja bih se malo zapitao.

PS ms Milić , odličan tekst.



Bajdenov sin je u Iraku dok mu zagarntovano mesto u senatu cuva Ted Kaufman. Pa ce kada se vrati odmah u senat.

I onda neko ovde prica o demokratiji. Pa tako se nisu nasledjivala mesta ni u domu lordova pre 400 godina.


a nije ni da cemo mi bas da ih naucimo kako treba graditi drzavu



Naravno da ih necemo uciti samo bi mogli da im pojasnimo da to sto oni zovu demokratija i nije bas demokratija i da mi ne zelimo takvo nesto kod nas!
baroniknez baroniknez 20:22 21.05.2009

Re: Otac Bajden

Naravno da ih necemo uciti samo bi mogli da im pojasnimo da to sto oni zovu demokratija i nije bas demokratija i da mi ne zelimo takvo nesto kod nas!


pa mi dom lordova i nemamo, prvo zbog toga sto ne znam ko bi bili lordovi poslednji koji su to mozda i mogli da budu su pobijeni pre nekih 60-tak godina sto od crnih sto od ovih drugih a za to niko nije odgovarao. reci ces pa nije niko ni za gvantamo odgovarao - i to je tacno - takvu demokratiju zaista ne zelimo!
nemanja_99 nemanja_99 20:55 21.05.2009

Re: Otac Bajden

drug.clan
miloradkakmar


Ceo dan kroz glavu mi protiču reči ministra Šutanovca izrečene u " Kažirpstu " kako je i Bajdenov sin u Iraku. Svaka čast momku, ali kada ti rođeni otac napravi uslove za to / čitaj smesti /, ja bih se malo zapitao.

PS ms Milić , odličan tekst.



Bajdenov sin je u Iraku dok mu zagarntovano mesto u senatu cuva Ted Kaufman. Pa ce kada se vrati odmah u senat.

I onda neko ovde prica o demokratiji. Pa tako se nisu nasledjivala mesta ni u domu lordova pre 400 godina.


Zar bi mu trebalo zabraniti nastup na izborima? Vas izgleda interesuje takva demokratija. I da mu je ne znam ko otac, morace da dobije najveci broj glasova da bi zauzeo mjesto u Senatu.

A sto se tice odsluzivanja vojnog roka, to je, mislim, za svaku pohvalu bez obzira na to sta vi ili ja licno mislili o tom ratu, a narocito ako se uzme u obzir da je imao svaku priliku da taj opasan i nezahvalan zadatak izbjegne.
baroniknez baroniknez 08:46 22.05.2009

demokratija na delu!

http://www.youtube.com/watch?v=O4yXopGs5Lw

niko nije ni rec rekao za ovog coveka!
jaksa scekic jaksa scekic 13:44 22.05.2009

Re: Otac Bajden

drug.clan
miloradkakmar


Ceo dan kroz glavu mi protiču reči ministra Šutanovca izrečene u " Kažirpstu " kako je i Bajdenov sin u Iraku. Svaka čast momku, ali kada ti rođeni otac napravi uslove za to / čitaj smesti /, ja bih se malo zapitao.

PS ms Milić , odličan tekst.



Bajdenov sin je u Iraku dok mu zagarntovano mesto u senatu cuva Ted Kaufman. Pa ce kada se vrati odmah u senat.

I onda neko ovde prica o demokratiji. Pa tako se nisu nasledjivala mesta ni u domu lordova pre 400 godina.


Pa valjda imaju neki izbori, zar ne?

J

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana