Ideja o isplativosti zločina je kancer svake demokratije

Nebojša Milenković RSS / 16.05.2009. u 20:49

Da li im je sve oprošteno
Da li im je sve oprošteno
Dugoročno gledano na pravni, politički, ali pre svega na MORALNI POREDAK jednog društva ništa ne deluje poraznije i razornije koliko postojanje ideje/svesti o nekažnjivosti i isplativosti zločina. Stvari su prilično jasne: vladavina prava i zadovoljenje pravde preduslovi su stvaranja zdravog, stabilnog i prosperitetnog društva. Ukoliko isto izostane ─ posledica je zakonska nesigurnost i moralna zapuštenost. Pogađate već u današnjoj Srbiji na delu je svojevrsna simbioza navedenog. Slabost srpske demokratije ni u jednoj oblasti nije izražena toliko koliko u nedostatku sposobnosti i potencijala našeg društva i institucija da se inicira započinjanje procesa lustracije.

Iako je priča o lustraciji zauzimala značajno mesto u brojnim političkim kampanjama ─ kako bi izbori prošli ista je silazila sa političkih agendi i bila jednostavno zaboravljana. U Srbiji danas ovom temom bavi se nekoliko listova, par organizacija koje se bave ljudskim pravima, dva veb sajta i po jedna TV i radio emisija. Umesto dileme na koji bi se vremenski period lustracija odnosila: na vreme od 1945.godine ili od trenutka dolaska na vlast režima Slobodana Miloševića ─ priča je tendenciozno skrenuta na odgonetanje da li je lustracija u Srbiji uopšte moguća, s podrazumevajućim negativnim odgovorom. Međutim, da li je baš tako?

Odlaganje lustracije svedoči o slabosti demokratije

Ključni "argument" ovdašnjih političkih elita je taj da je šansa propuštena i da je za lustraciju kasno ─ pri čemu se zagovornici iste etiketiraju kao ekstremisti, revanšisti i zagovornici čistki. Svesno ili ne,prećutkuje se činjenica da je dejstvo lustracije prevashodno preventivne prirode, te da se odnosi isklučivo na sprečavanje povratka na pozicije vlasti i moći ljudi za koje postoje pouzdani dokazi da su: podsticali ili vršili zločine organizacijom i izvršenjem pojedinačnih ili kolektivnih ubistava i egzekucija, organizovali deportacije, mučenja, zatvaranja i druge oblike teških kršenja ljudskih prava, davali medijsku i (intelektualnu) logističku podršku u vršenju zločina, sistematski sprovodili psihički ili fizički teror, ograničavali slobodu štampe, mišljenja i izražavanja, sprečavali razvoj političkog pluralizma i demokratskog organizovanja, učestvovali u masovnim pljačkama... Dakle, onim krivičnim delima koja su zakonima ove zemlje i inače kažnjiva. Lustracija podrazumeva moralnu osudu svih koji su vršili krivična dela zarad očuvanja vlasti, privilegija ili vlastitih finansijsko-političko-policijskih položaja.

Lustracija takođe nije, kako se često misli, nikakav preki sud. Njoj prethodi komplikovan dokazni postupak u kom su osobi koja je predmet lustracije ─ pretendentu na visoku javnu funkciju ─ garantovana sva zakonska prava na fer odbranu. Zavisno od izabranog pristupa lustracija je direktna ili indirektna. Direktna lustracija sastoji se u zakonskom sankcionisanju krivičnih dela za koja postoje neposredni dokazi ─ s podrazumevajućom zabranom daljeg bavljenja javnim poslovima. Indirektna lustracija sastoji se u preventivnom delovanju kroz rad tzv. komisija za istinu. Preventivna lustracija, koja se sprovodi u većini istočnoevropskih zemalja, sastoji se u tome da se osoba za koju se utvrdi da je kršila ljudska prava upozna sa saznanjima komisije, uz pretnju da će, ako se kandiduje ili se trenutno nalazi na nekoj javnoj funkciji, navedeni nalazi biti objavljeni.

Lustracija kao moralna katarza

Primeri postkomunističkih država Istočne Evrope svedoče da je sprovođenje lustracije direktno povezano s pitanjima demokratskog sazrevanja i moralnog p(r)očišćenja i ozdravljenja jednog društva. U tom kontekstu Parlamentarna skupština Veća Evrope na svom zasedanju januara 2006. usvojila Rezoluciju 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka, baš kao i Rezoluciju 1096 o uklanjanju nasleđa bivših komunističkih totalitarnih režima. S obzirom da krivična dela koja lustracija podrazumeva nisu podložna zastarevanju, u većini postkomunističkih zemalja proces lustracije otpočeo je reformama službi bezbednosti ili osnivanjem novih s nekompromitovanim ljudima. Kod nas, međutim, od 1944. godine kada je formirana UDB-a pa do danas nisu jasno utvrđene čak ni nadležnosti MUP-a, BIA, dve vojne službe bezbednosti ili službe pri Ministarstvu spoljnih poslova. Na inicijativu Građanskog saveza Srbije Zakon o lustraciji donet je 2003.godine. Iako predviđa obavezu kojom pretendenti na visoke javne funkcije prethodno moraju biti podvrgnuti proveri da li su učestvovali u kršenju ljudskih prava ─ odredbe Zakona do danas nisu bile obavezujuće. Komisija zadužena za sprovođenje Zakona takođe nikad nije osnovana. Jedina ličnost koja je do danas lustrirana, i to odlukom suda, je bivši poslanik DS iz Novog Sada Alen Selimović. Pripadnici Brozovog i Miloševićevog režima prećutno su abolirani ─ mnogi od njih i danas su na javnim položajima, pojedini su bili čak i na ministarskim funkcijama, kao što su nakon 5. oktobra na funkcijama ostali i šef DB-a te načelnik generalštaba iz vremena prethodnog režima. Takođe, nijedna od dosadašnjih vlada na listi svojih prioriteta nije imala suštinske reforme službi bezbednosti. O civilnoj kontroli istih da i ne govorimo.

Lustracija i kontroverze

Proces lustracije praćen je otvaranjem arhiva i dosijea tajnih službi što je učinjeno u gotovo svim postkomunističkim zemljama Istočne Evrope. Najdramatičniji raskid s prošlošću nakon ujedinjenja Nemačke obavljen je na prostoru bivše DDR gde je, zbog saradnje sa zloglasnom tajnom policijom Štazi, iz javne službe otpušteno na hiljade političara, sudija, profesora i nastavnika. Kao najblaži uzima se češki primer gde je od 1991. iz javnih službi uklonjeno nekoliko stotina, u svakom slučaju ne više od hiljadu osoba. Tačan broj ne može se utvrditi pošto je češki model licima za koja je utvrđeno da su bila pripadnici ili saradnici tajne policije ostavljano po 15 dana da se dobrovoljno povuku sa javnih funkcija ─ pod pretnjom da će, ukoliko to ne učine, njihovi dosijei biti obelodanjeni. Za uzoran uzima se i mađarski model. Počev od 1994.godine u Mađarskoj lustracija se odnosila na lica na najvišim državnim i javnim funkcijama: predsednik države, premijer i ministri, gradonačelnici glavnog grada, sudije i javni tužioci, visoki oficiri vojske, rektori i dekani univerziteta, direktori velikih firmi i banaka, predsednici UO kao i novinari i urednici listova sa tiražom većim od 30.000 primeraka.

Poljske kontroverze
Poljske kontroverze
Najviše kontroverzi izazvao je poljski model  "četvrte republike" iz perioda dolaska na vlast braće Leha i Jaroslava Kačinjskih, kad se pristupilo dovršenju onoga što nije uspela do kraja da dovede "treća republika" ustanovljena 1989. Najpoznatiji primer "treće republike" je iz 1995, kada je, zbog optužbi da je bio doušnik ruske obaveštajne službe, Juzef Oleksi bio primoran da podnese ostavku na mesto premijera. Vladavina braće Kačinskih obeležena je brojnim optužbama po kojima je lustracija bila zloupotrebljavana za zavođenje diktature, tj. čišćenje državnog aparata od nepodobnih kadrova. Ipak, nepobitno je da je ovaj model imao niz pozitivnih primera koji pokazuju da u lustraciji nema nedodirivih. Lustracijom u Poljskoj bavi se Institut nacionalnog sećanja. Svi pretendenti na visoke javne funkcije (političari, sudije, novinari, ali i sveštenici, intelektualci, prosvetni radnici, čelnici velikih kompanija) dužni su da od prethodno od Instituta zatraže proveru svoje biografije i pribave potvrdu da nisu bili istaknuti pripadnici režima ili njegove tajne policije. Popularna poljska vicepremijerka i ministarka finansija Zita Gilovska 2006. smenjena sa funkcije nakon što je utvrđeno da je bila doušnica tajne policije. Institut je, takođe, 2007. sat vremena pre zvanične inauguracije na ostavku primorao i tek izabranog varšavskog nadbiskupa Stanislava Vjelgusa. Suočen s dokazima nadbiskup je zatražio oproštaj, priznavši da je počev od 1967. delovao kao doušnik tajne policije te da je bio zadužen za vrbovanje sveštenika pogodnih da budu angažovani kao saradnici.

Žrtva koja upozorava

Zločin koji opominje...
Zločin koji opominje...
Nesprovođenje lustracije u Srbiji posebno pogubno odražava se na medijsku scenu. Postojanje različitog papirnatog žutog đubreta koje se kupuje na trafici ali nisu novine direktna je posledica nesprovedene lustracije. Najpoznatija žrtva ove nesposobnosti društva svakako je premijer Zoran Đinđić. Mesecima pred atentat bili smo svedoci otvorenog paktiranja kriminalaca i ubica sa pojedinim medijima i predstavnicima pravosuđa. Podsetimo, premijer je nazivan šefom mafije, naručiocem ubistava, objavljivani su tekstovi u stilu "ako Đinđić preživi Srbija neće", kriminalizovani su njegovi najbliži saradnici... Zatim su se, kao u kakvom monstruoznom pozorištu, pred očima javnosti odvijale medijske pripreme atentata, njegove generalne probe, neuspešni pokušaji ─ da bi se na kraju sve okončalo ubistvom premijera i usporavanjem, odnosno zaustavljanjem reformi. Nažalost čak ni ovo monstruozno upozorenje nije shvaćeno ozbiljno. Umesto jačanja uloge pravosuđa i uvođenja reda u medijsku scenu, političke stranke izabrale su opasnu igru u kojoj tabloide koriste u svrhu vlastitih internih obračuna. Sve je relativizovano do mere da je apsolutno sve moguće i dopušteno.

Afirmacija stava po kom se zločin isplati za krajnji ishod ima gubitak poverenja građana u državu, njene zakone, pravne i medijske institucije, zatoje, uprkos izgubljenom vremenu, suočenje s prošlošću i dalje moralni imperativ našeg društva. Ma koliko bolna istina o prošlosti preduslov razvijanja demokratske svesti, poštovanja načela pravne države ─ kao i garancija da se slični zločini i nepravde neće ponavljati i ubuduće.

Napomena:

tekst je objavljen u današnjem vikend-izdanju BORBE

Atačmenti



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:13 16.05.2009

Pozz

Pozdrav Nebojša...
Dobra tema i obiman tekst. No nigde ne vidim da pominješ najzaslužnije za to što izostaje sve, od lustracije do apsolutne moralne tuposti koja je zahvatila društvo.
Šta, Tadića izgleda nije preporučljivo pominjati, šta li...
Vidiš prijatelju, nemože biti lustracije kad teče potpuno obrnut proces. Vlada ideologija "tzv. nacionalnoga pomirenja".
U tim okolnostima ne samo da neće i ne može biti lustracije, nego se radi i potpuna revizija istorije. Pogledaj odnos prema drugome svetskome ratu i fašizmu. Teku rehabilitacije zlikovaca, slika Milana Nedića visi u Vladi Srbije, a slika Dragog Jovanovića, krvnika Beograda, u Skupštini grada.Onoga što je čitava sela u okolini Beograda i čitave ulice dogonio u Banjički logor kako bi se mogla namiriti kvota 1 za 100. Onoga što je Nemcima predao na hiljade Jevreja u Srbiji, kako bi mogli biti pogušeni ili postreljani u Jajincima. Nisam čuo da je LDP ikada zucnula nešto na tu temu, a učestvuje u gradskoj vlasti. Dolaze na posao tamo neki naši kadrovi i prave se da to i ne vide. Gde smo to zaglavili?
Šta nam je to postalo važno, kad ne vidimo ono što nam je pred nosom...
A te slike tamo drži Boris Tadić...ne Nikolić, ne Koštunica, ne Velja..Oni se o tome ne pitaju mada verovatno ne bi imali ništra protiv...
Dakle, Nebojša, kako bre može biti lustracije iz devedesetih kad se događa revizija onoga što je već prošlo i redovan sud i sud istorije...
lutherblisset lutherblisset 21:22 16.05.2009

Re: Pozz

Nisam čuo da je LDP ikada zucnula nešto na tu temu,



Haha, sada mi je stvarno tragikomično što ja moram da branim LDP, ali danas je na skupštini predsednik partije rekao koju reč o tome.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:30 16.05.2009

Re: Pozz

lutherblisset
Nisam čuo da je LDP ikada zucnula nešto na tu temu,



Haha, sada mi je stvarno tragikomično što ja moram da branim LDP, ali danas je na skupštini predsednik partije rekao koju reč o tome.

O čemu?
dragan7557 dragan7557 21:39 16.05.2009

Re: Pozz

Iako je priča o lustraciji zauzimala značajno mesto u brojnim političkim kampanjama ─ kako bi izbori prošli ista je silazila sa političkih agendi i bila jednostavno zaboravljana.

Prema definicij lustracija se dešava posle radikalnih promena u nekom društvu.
U srpskom društvu nije došlo do takvih promena i zato lustracija nije ni urađena.

5 Oktobar nije bio nikakva revolucija u očima elite već je to farsa koja je prodata narodu kako bi se nastavilo sa onim što je bilo započeto odavno.

dragan7557
lutherblisset lutherblisset 21:43 16.05.2009

Re: Pozz

O čemu?



Pogledaj odnos prema drugome svetskome ratu i fašizmu. Teku rehabilitacije zlikovaca, slika Milana Nedića visi u Vladi Srbije

lutherblisset lutherblisset 21:46 16.05.2009

Re: Pozz

Prema definicij lustracija se dešava posle radikalnih promena u nekom društvu.
U srpskom društvu nije došlo do takvih promena i zato lustracija nije ni urađena.

5 Oktobar nije bio nikakva revolucija u očima elite već je to farsa koja je prodata narodu kako bi se nastavilo sa onim što je bilo započeto odavno.



Od reči do reči.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:49 16.05.2009

Re: Pozz

Tadića izgleda nije preporučljivo pominjati, šta li...

Drago, otpozdrav i vama - što se gornjeg citata tiče
- moram da vam kažem kako ipak niste pratili na času
Ostala pitanja i sam sebi postavljam
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:53 16.05.2009

Re: Pozz

Drago, otpozdrav i vama - što se gornjeg citata tiče
- moram da vam kažem kako ipak niste pratili na času
*novo


Možda, ali sam pogledao ponovo i nigde Tadića...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:57 16.05.2009

Re: Pozz

ispravka: časovima

Iako je priča o lustraciji zauzimala značajno mesto u brojnim političkim kampanjama ─ kako bi izbori prošli ista je silazila sa političkih agendi i bila jednostavno zaboravljana.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:07 16.05.2009

Re: Pozz

Nebojša Milenković
ispravka: časovima

Iako je priča o lustraciji zauzimala značajno mesto u brojnim političkim kampanjama ─ kako bi izbori prošli ista je silazila sa političkih agendi i bila jednostavno zaboravljana.

Dobro...de...
A štaćemo sa slikama...sa revizijom istorije, sa potpunim ludilom. Ne može se u civilizacijskom smislu dublje dotaći dno, nego kad u jednoj zemlji u najvažnije državne institucije vratiš nacist....Jovanović i Nedić su to bili...
Kakvog smisla ima pričati o lustraciji ako se događa obrnut proces a na čelu toga procesa su naši koalicioni partneri. Pogledaj TV dnevnik...svaki skup SPS-a, našega koalicionoga partnera. Dačić, graditelj Mrkonjić i iza njih ogromna Miloševićeva slika. Državno izdavačko preduzeće "Službeni glasnik" štampa rasističku knjigu oca nacije, a na njegovom čelu, jedan od najznačajnijih ljudi DS-a kome mi svakoga dana uputimo bar jednu poruku za saradnju.
Dakle, ovo je regresija kojom upravlja Boris Tadić....
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:12 16.05.2009

Na istu temu

schweppes92 schweppes92 12:46 17.05.2009

Re: Pozz

Drago Kovacevic
nigde ne vidim da pominješ najzaslužnije za to što izostaje sve, od lustracije do apsolutne moralne tuposti koja je zahvatila društvo.

".U tim okolnostima ne samo da neće i ne može biti lustracije, nego se radi i potpuna revizija istorije.

Dakle, Nebojša, kako bre može biti lustracije iz devedesetih kad se događa revizija onoga što je već prošlo i redovan sud i sud istorije...


A da li će biti lustrirani oni koji su svojim činjenjem/nečinjenjem doveli do "Oluje", oni koji su pomogli da Miloševićev autodestruktivni trgovačko-politički naum postane zbilja?
Da li i ti likovi danas učestvuju u reviziji dogadjanja iz 90-ih, predstavljajući se kao građanska opcija, najradikalnije napadajući svoje dojučerašnje gazde?
vracarac92 vracarac92 13:18 17.05.2009

Re: Pozz

A da li će biti lustrirani oni koji su svojim činjenjem/nečinjenjem doveli do "Oluje", oni koji su pomogli da Miloševićev autodestruktivni trgovačko-politički naum postane zbilja?
Da li i ti likovi danas učestvuju u reviziji dogadjanja iz 90-ih, predstavljajući se kao građanska opcija, najradikalnije napadajući svoje dojučerašnje gazde?

Nece.
Oni su oprali svoje biografije a od svoje proslosti beze kao djavo od krsta.
Ali nam sada drze moalne pridike sta bi trebali da ucinimo sa svojom zemljom, kako da razmisljamo, da se ponasamo... a bas me zanima da li su to objasnjavali i svom (tada) voljenom i cenjenom bosu Slobodanu Milosevicu dok su zajedno kafenisali na kanabe(t)u?
Biti ministar i gradonacelnik glavnog grada jedne drzave a sada tu istu drzavu proglasavati besmislenom tvorevinom i idiotizmom mogu samo ljudi debelog obraza.
l_m_d l_m_d 22:28 17.05.2009

Re: Pozz

то се каже: "људи код којих је образ као опанак"
Unfuckable Unfuckable 21:19 16.05.2009

pozdrav

Nebojša.
dobro došao nazad
Dragetz, što se Grada tiče : i vi pomalo tamo dižete ruku, kaj ne ?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:32 16.05.2009

Re: pozdrav

Dragetz, što se Grada tiče : i vi pomalo tamo dižete ruku, kaj ne ?

Čitaj šta pišem, ne seiri....
inagadadavida inagadadavida 21:42 16.05.2009

lopina sam tim se dicim .....

Sve dok se u Srbiji bavljenje politikom bude dozivljavalo ISKLJUCIVO kao visokoprofitabilno zanimanje, gde je moguce preci put od gologuzana do bumbara, krace nego sto moze jedan posteni diler kokainom u nekoj juznoamerickoj dzungli, od lustracija, odgovornosti za pocinjeno i nepocinjeno, od kaznjavanja i sudjenja nema nista.

A posto ni na obzorju ne postoji niti jedna politicka opcija ili licnost koja bi nagovestavala promenu tog hajduckog politikantstva, gde vrana vrani oci ne vadi , a riba ribi ne grize rep..................Srbilend ce biti jos duuugo vremena eldorado za zlotvore i kradljivce , secikese i opcenare, lazove i prevarante svih boja i oblika u kojima ih imamo prilike gledati vec ohoho godina.

Ukratko, a u vezi sa naslovom.........zlocin je u Srbiji najisplatljivija rabota, a od demokratije naravno, jos dugo necemo videti ni D.......
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:43 16.05.2009

Re: pozdrav

dobro došao nazad

Hvala - mada nisam ni odlazio
jedino sam možda bio malkice umoran.
Od svega. Najviše od Srbije i svih njenih lica
(fotomontaža:e-novine)
pozzz.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:11 16.05.2009

Malo morgen, Nebojša

Da nije ovako kasno naveo bih ti mnogo istorijskih primera koji bi opovrgli tvoju početnu tezu:

Dugoročno gledano na pravni, politički, ali pre svega na MORALNI POREDAK jednog društva ništa ne deluje poraznije i razornije koliko postojanje ideje/svesti o nekažnjivosti i isplativosti zločina

Sve velike imperije zasnivale su svoje bogatstvo i moć na zločinima nad drugim narodima. Od Rima pa do današnje imperije SAD.

Većina bogatih ljudi svoj prvi milion su zaradili na moralno sumnjv način.


Prvo dugme na sakou si pogrešno zakopčao, pa dalje nisma hteo ni da čitam.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:15 16.05.2009

Re: Malo morgen, Nebojša

Sve velike imperije zasnivale su svoje bogatstvo i moć na zločinima nad drugim narodima.

Ma sve je to ok, ali ja ipak nisam pričao o bogatstvu već o moralnosti.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:18 16.05.2009

Re: Malo morgen, Nebojša

Moral je istorijski, društveno uslovljena i promenjiva kategorija.

Kant je lupetao o moralnom imperativu.
noboole noboole 22:34 16.05.2009

Re: Malo morgen, Nebojša

Ni Kant ne cita blog, tako da ne moze da ti odgovori na slander. Lako je reci Kant je lupetao, zar ne?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:54 16.05.2009

Re: Malo morgen, Nebojša

Odgovori mi ti, ako misliš da katgorički imperativ postoji, tj. da je Imanuel bio u pravu.
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:01 16.05.2009

Re: Malo morgen, Nebojša

Ma sve je to ok, ali ja ipak nisam pričao o bogatstvu već o moralnosti.

Morality is the best of all devices for leading mankind by the nose.
Friedrich Nietzsche
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:06 16.05.2009

Kant

Impresioniraju me samo dve stvari: zvezdano nebo nada mnom i moralni zakoni u meni.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:10 16.05.2009

Re: Kant

Deluje snažno, naročito ovako boldovano i duplirano.

Nebojša, moram te razočarati moralni zakoni i u Kantu, a i u tebi su promenjivi, a kakvi će biti određuju ih oni koji imaju moć.
A što se tiče zvezda, neke su se odavno ugasile i mi na zvezdanom nebu vidimo samo njihov odsjaj.

Panta rei.
ecce-florian ecce-florian 23:10 16.05.2009

Re: Malo morgen, Nebojša

Danas nije bilo oblačno, mogao bi večeras da vidiš zvezdano nebo iznad sebe ,za početak, a za ostalo ipak treba truda Jeremija, zar ne?
edit:
kokanda mala preklapanja
i zakoni a i zvezde su promenjive ili ti konačne, tu si potpuno u pravu
ali ipak postoje privremeno , kao i mi koji ih posmatramo, zar ne?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:22 16.05.2009

Re: Malo morgen, Nebojša


Verujem da si se ti dobrano potrudio, sve gledajući zvezde, iste one kao i Kant.
I do kakvih si zaključaka došao?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:01 17.05.2009

Re: Kant

moram te razočarati moralni zakoni i u Kantu, a i u tebi su promenjivi, a kakvi će biti određuju ih oni koji imaju moć.
ok. za kanta - ali otkud znate kakvi su moralni zakoni "u meni"?
Od moći o kojoj ovde govorite - ne zavise svakako!
A Libero kaže:

Moja su prava zakonita. Ja sam im zakonodavac. Ako mi duša pomahnita, duša mi i daje pravac.

A što se tiče zvezda, neke su se odavno ugasile i mi na zvezdanom nebu vidimo samo njihov odsjaj.
Zvezdani uticaji nada mnom - ko da ih suzbije?
ecce-florian ecce-florian 00:20 17.05.2009

Re: Malo morgen, Nebojša

I do kakvih si zaključaka došao?

Ma nema napretka .
A konsultovao sam i noviju literaturu

kao i u opravdanom odsustvu mojih profesora etike i opus njihovih savremenika

Šta da ti kažem
Porazno
Imam snažan osećaj da me nešto ipak nagoni da se u proučavanju vratim na još raniji period

Moraću se pomiriti s tim da je meni najinteresentniji deo novije domaće istorije prekrio takav talog pomiritelja i lidera koje su proizveli iz kruga prijatelja i njihove dece, da je pitanje da li ću na neka pitanja oko osvete za pokušaj oceubistva i edipovog kompleksa na našoj političkoj sceni doživeti da saznam detalje koji me interesuju.
Sloga našeg naroda je ipak iznad ovakvih partikularnih interesa, zar ne?Pogotovo ako omogućuje obnašanje vlasti u Beogradu a i diljem naše otadžbine.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 01:16 17.05.2009

Re: Malo morgen, Nebojša

Zlo koje nije jasno i na vreme imenovano ne može da proizvede
ništa drugo osim novo zlo. U drugačijem. Izmenjenom. Ušminkanom.
Kud-i-kamo opasnijem vidu i obliku
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 01:22 17.05.2009

Moral

Priča o moralu jeste, prevashodno, priča o tome kako niko nema prava da u ime žrtava daje abolicije njihovim dželatima. Moralna odgovornost, po Jaspersu i Arentovoj, jeste ona koja svakoga čini sa/učesnikom.
Odgovorni smo, dakle: što nismo učinili ništa, što nismo učinili dovoljno, što smo činili pogrešno, što smo ćutali a nismo trebali niti smeli... Niz možete slobodno nastaviti...
Goran Vučković Goran Vučković 02:41 17.05.2009

Re: Moral

Odgovorni smo, dakle: što nismo učinili ništa, što nismo učinili dovoljno, što smo činili pogrešno, što smo ćutali a nismo trebali niti smeli... Niz možete slobodno nastaviti...

Meni su uglavnom prebacivali da sam neodgovoran... nikad narodu ugoditi...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:36 17.05.2009

Re: Kant

Nebojša Milenković
moram te razočarati moralni zakoni i u Kantu, a i u tebi su promenjivi, a kakvi će biti određuju ih oni koji imaju moć.
ok. za kanta - ali otkud znate kakvi su moralni zakoni "u meni"?
Od moći o kojoj ovde govorite - ne zavise svakako!

Svi čovekovi socijalni stavovi, pa dakle i moralni, formiraaju se od ranog detinstva u porodici, školi i socijalnom okruženju. Njihv izvor je u vladajućem moralu društva u kojoj se jedinka formira.
Moć, o kojoj ja govorim, je i direktno i indirektno odredila vladajući moral. Taj proces dugo traje i nikad se ne dovršava.
Dakle, Nebojša, moralni zakoni u tebi se ne razlikuju mnogo od moralnih zakona drugih jedinki aktuelne nam zapadne civilizacije.

Nebojša Milenković

A Libero kaže:
Moja su prava zakonita. Ja sam im zakonodavac. Ako mi duša pomahnita, duša mi i daje pravac.

To je lepo rečeno. Međutim, apsolutna sloboda jedinke u izboru moralnih zakona je samo privid.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 11:26 17.05.2009

Re: Kant

Vojislave,
hvala na objašnjenju & obrazloženju
priznajem da sam se
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:37 17.05.2009

Re: Kant

Nema na čemu, ja sam samo malčice podsetio na opšta mesta.
Zverilla Zverilla 19:05 17.05.2009

Re: Malo morgen, Nebojša

Vojislav Stojković
Moral je istorijski, društveno uslovljena i promenjiva kategorija.

Kant je lupetao o moralnom imperativu.


ako je moral promenljiv, mozemo zakljuciti da je i nemoral promenljiv
a kod nas je stabilan kano klisurine.
srbija, zemlja paradoksa.
raj za filozofe i krimose.

usput, lustracija u 2009oj bi manje vise jednako potkacila sve bitne stranke, sto nikome ne odgovara.
te se onda lepo zbratime, sloze da je bolje ne cackati mecku, i nastave s proverenom praksom kraduckanja. zahvaljujuci demokratskom nacelu smenjivosti vlasti, svi ce doci na red da kraduckaju.

pa tako kad su glavni finansijeri najvecih stranaka nepostojece prodavnice zvaka i grisina - niko se ne buni. stavise, opozicija prepisuje ideje od pozicije i obratno.
kad se nasilno menja svrha trotoara ispred skupstine u parking, lako se skupi 250 od 250 glasova. al zato kad se usvaja zakon o saobracaju, jedva se za kvorum nadje, a podnese se par stotina amandmana...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:15 17.05.2009

Malo morgen

Pored toga što smo nemoralno - ovo je i strašno
nesolidarno društvo... Zato što su sve patnje lični
problem onih koji pate, zato što su protesti neokoordinisani
zato što svako gleda svoja posla... zato što se za 1. maj
radnici radije odluče za roštilj nego za proteste i zahteve
za vlastita (zakonom inače "garantovana" prava...
U tom kontekstu, slažem se, i priča o lustraciji verovatno
deluje kao mega-utopija što, naravno, nikako ne
značiu da s vremena na vreme na nju ne bi trebalo
podsećati
djole63 djole63 22:35 16.05.2009

Sto vazi za Jupitera ne vazi za magarca

Lako je u Srbiji raspredati price o "neisplativosti zlocina".
Ali naslovna tvrdnja Ideja o isplativosti zločina je kancer svake demokratije je netacna. Upravo oni koji se busaju demokratijom i izvoze je drugima napalmom, osiromasenim uranijumom, a uzimaju sta im se cefne, gadno je opovrgavaju - moreover - ne dozvoljavaju da im iko sudi !!
Al ko sto rekoh u naslovu ...
rankot rankot 17:53 18.05.2009

Re: Sto vazi za Jupitera ne vazi za magarca

djole63
Lako je u Srbiji raspredati price o "neisplativosti zlocina".
Ali naslovna tvrdnja Ideja o isplativosti zločina je kancer svake demokratije je netacna. Upravo oni koji se busaju demokratijom i izvoze je drugima napalmom, osiromasenim uranijumom, a uzimaju sta im se cefne, gadno je opovrgavaju - moreover - ne dozvoljavaju da im iko sudi !!
Al ko sto rekoh u naslovu ...

Ако претпоставимо да у САД влада демократија, што је нетачно. Тамо имамо оно што је тоталитаризам друге врсте од оног кроз који смо ми пролазили 50 година. Ако мислимо на оно што би заиста требало да буде демократија - избор освешћеног и образованог народа - онда је Небојша у праву.
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:15 16.05.2009

ISTORIJA, UČITELJICA ŽIVOTA!

U naredjenju od 12. januara 1945. godine Josip Broz Tito pominje, izmedju ostalog, i "intelektualne začetnike zločina".
Moralno naredjenje današnjice je da se imenuju i osude intelektualni začetnici zločina, počinjenih tokom poslednje decenije XX veka, koju je ratni zločinac Slobodan Milošević označio kao "godine raspleta".

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:41 17.05.2009

Re: ISTORIJA, UČITELJICA ŽIVOTA!

Filipe, ne znam za tvoju, ali moja učiteljica istorije bila je kurva.
ecce-florian ecce-florian 23:17 16.05.2009

lustracija i pomirenje

nikako ne idu zajedno zar ne?
ta tu
gorran2 gorran2 00:55 17.05.2009

Panem et circenses, et lustrationem

Ideja o isplativosti zločina je kancer svake demokratije
Ne postoji "demokratija uopšte" ni "svaka demokratija".
Građanska demokratija nije mnogo više nego prolazni cvet na procesu kapitalističke ekspanzije i degeneracije.
Cvet kome latice jako brzo otpadnu. I pokaže se plod - šipak.

Lustracija je u redu, hipotetički, metafizički, i moralno-teorijski. U nekom apsolutnom referentnom sistemu morala.
Koji u stvarnosti ne postoji.
Ovako ispada da jedni lopovi hoće da lustriraju druge. Lopovi iz devedesetih lopove ih četrdesetih, lopovi iz dvehiljaditih lopove iz devedesetih.
Kao da niko nikad nije čitao "Gospodu Glembajeve" - pa sad smatra vrhunskim moralnim imperativnom i civilizacijskim dostignićem da se njihovim potomcima vrati njihov krvavi novac.
Nije problem u tome koji lopovi su u pravu.
Problem je tu tome što su sa "građanskog društva" spale sve maske civilizacije, i ostala samo slika brutalne i bezobzirne kapitalističke korupcije i degradacije.

Bezobzirne, zato što ne postoji intelektualna platforma, ni realna društvena snaga koja bi bila nosilac alternative.
Zato se sve svodi na to da jedna lopovska elita smenjuje drugu.

Da se razumemo, - ko se poduhvati toga, ima moj puni blagoslov da smrsi konce Miri Marković, i njenom krugu biznismena, "ideologa" i "političara".

I da opelješi Kariće do poslednje pare. (Ili se radi samo o tome da se oni moralno posrame?)

I, naravno, Miško, kao sledeća generacija.

Tome će se posebno radovati Matić, Sugar man Kostić i ini.

Ali i njima ćemo možda "stati nogom za vrat" - upravo stasavaju novi "mladi lavovi", ponikli u krilu DS-a, G17-a i drugih stranki, izrasli iz sprege državne birokratije i "biznisa", žedni njihove krvi, tj njihovog novca.

Ljudi još nisu provalili tu predstavu. Očajni su toliko da sebi seku prste - a ne znaju šta da traže. Nemaju idejnu osnovu. Samo znaju da im je dosta.
Dosta cirkusa. Dosta kurti i murti, privatizacija i lustracija, novih ekonomskih planova, novih spasonosnih investicija i novih-starih autoputeva.
Dosta politike! Dosta demokratije! Dosta morala! Ovo društvo ima danas jednog jedinog neprijatelja - a to je Država.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 01:06 17.05.2009

Re: Panem et circenses, et lustrationem

Ljudi još nisu provalili tu predstavu. Očajni su toliko da sebi seku prste - a ne znaju šta da traže. Nemaju idejnu osnovu. Samo znaju da im je dosta.
Dosta cirkusa. Dosta kurti i murti, privatizacija i lustracija, novih ekonomskih planova, novih spasonosnih investicija i novih-starih autoputeva.
Dosta politike! Dosta demokratije! Dosta morala! Ovo društvo ima danas jednog jedinog neprijatelja - a to je Država.
Mislim, šta reći - osim:
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 01:13 17.05.2009

Re: Panem et circenses, et lustrationem

formula je, nažalost, prilično jasna i, plašim se, predvidiva:

nacionalne frustracije + politička žabokrečina + ekonomska kriza = (put u) novi totalitarizam

Trebalo je da budemo oprezni. U životu nacija, kao i u životu pojedinaca, dobro zdravlje je
privremeno stanje, koje ne predskazuje ništa dobro...

Žak Žilijar, Fašizam koji nadire...
gorran2 gorran2 01:28 17.05.2009

Re: Panem et circenses, et lustrationem

formula je, nažalost, prilično jasna i, plašim se, predvidiva:
nacionalne frustracije + politička žabokrečina + ekonomska kriza = (put u) novi totalitarizam
Nažalost je to vrlo realno.
Oligarhije su učinile mnogo, i bile vrlo uspešne u tome, da relativizuju sve pojmove, da kompromituju sve ideje.
I da igraju na najprostiji mogući pozorišni igrokaz. Ili ćete biti za nas, ovakve kakvi smo, korumpirani, bezobzirni, spremni da vas opelješimo do gole kože - ili će doći zli Karađoz.
Zli Karađoz je izmišljen u njihovoj laboratoriji - ali zato nije ništa manje realan.
I nikakvo čudo neće biti ako nam to čudovište iz bajke zasedne na vlast, i to potpuno demokratski. Jer "demokratske" snage nemaju ugrađene unutrašnje kočnice zloupotrebe i korupcije.
U tome ima neke neumoljive logike - ako ste vi tako loši, lažljivi i beskrupulozni, onda možda ono čime nas stalno plašite i nije tako strašno.

Najtužnije u svemu je nepostojanje neke stvarne, ozbiljne, konstruktivne i realne alternative.
Zato smo, bojim se, osuđeni na nova lutanja i greške...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 11:34 17.05.2009

Re: Panem et circenses, et lustrationem

Oligarhije su učinile mnogo, i bile vrlo uspešne u tome, da relativizuju sve pojmove, da kompromituju sve ideje.
U ovoj zemlji, kako vreme prolazi, ništa se ne umnožava u tolikoj meri koliko je to slučaj sa zločinima bez kazne.
I da igraju na najprostiji mogući pozorišni igrokaz. Ili ćete biti za nas, ovakve kakvi smo, korumpirani, bezobzirni, spremni da vas opelješimo do gole kože - ili će doći zli Karađoz.
Zli Karađoz je izmišljen u njihovoj laboratoriji
Birači stranaka koje sebe nazivaju demokartskim sve su manje ubeđeni u ono u šta bi, valjda, trebali da veruju. Zato je svakim danom sve više ljudi kojima je blizak stav: zašto i da izlazim na izbore - kada su svi isti, ili: kada će sve biti/ostati isto. Gledano na duge staze - a to su valjda jedine staze na koje bi ljudi s vizijom koji imaju ozbiljne namere trebali gledati - čitava ova situacija itekako ide na ruku upravo Karađozima koje spominjete. Svejedno da li su sa ili bez bedža - tek čini se da im u današnjoj Srbiji toliko toga ide na ruku...
vracarac92 vracarac92 11:54 17.05.2009

Re: Panem et circenses, et lustrationem

Birači stranaka koje sebe nazivaju demokartskim sve su manje ubeđeni u ono u šta bi, valjda, trebali da veruju. Zato je svakim danom sve više ljudi kojima je blizak stav: zašto i da izlazim na izbore - kada su svi isti,

Na zalost, takav stav je dobio potvrdu u praksi.
Izlazak na izbore i zaokruzivanje rednog broja ispred imena stranke postalo je sinonim za omogucavanje novog ciklusa nepostenja, lazi i mahinacija. Pokazalo se da su sve stranke u Srbiji iste-gramzive, nemoralne, neprincipijelne. Svrha njihovog postojanja i delovanja nije dobrobit drustva i drzave vec licna korist i omogucavanje lagodnog zivota na veoma visokoj nozi ljudima iz vrha stranaka.
I zaista nema razlike izmedju stranaka. DS, SRS, DSS, LDP, SNS, G17, SPS....nema razlike. Isti su.

Zbog toga se sve veci broj gradjana odlucuje za "pecanje" umesto za glasanje. Svaki izbori se zavrse na kraju zavrse sa istim rezultatom - Dobro za stranke i politicare a nastavak muke za obican narod.
U Srbiji u ovom trenutku na postoji NI JEDNA stranka, NI JEDAN politicar koji zeli i koji moze da uradi nesto novo, nesto pozitivno, imamo samo gomilu "bivsih" (sve stranke i svi politicari su vec u nekom trenutku bili na vlasti) ciji su rezultati identicni - ucinili su jedno veliko NISTA.
A takvima ja svoj glas ne dam!!!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:08 17.05.2009

Re: In medias res, gorane


Britko, lepo i tačno, posebno poenta:
gorran2
Ovo društvo ima danas jednog jedinog neprijatelja - a to je Država.[/b]

In medias res, gorane.

Dok sam bio mlađi pitao sam se zašto ovaj narod ne voli i ne poštuje svoju državu (čitaj: vlast).

Prvo moguće objašnjenje je bilo: zato što smo pet vekova robovali pod Turcima, a ne može se voleti nametnuta vlast.
Dakle, nismo navikli na svoju vlast, a kad smo na jedvite jade dobili svoju državu, već nam je ušlo u gene da mrzimo svaku vlast.
Drugo moguće objašnjenje je bilo: vlast se sama nametnula, nismo je birali. To se odnosi na period od polovine, pa do kraja XX veka.
Oba objašnjenja deluju razumno.

A onda je došla ponovo demokratija, i počeli smo sami da biramo svoju vlast. Mislio sam sada će sve biti OK. Mi je biramo, kada je izaberemo, mi je poštujemo, a ako ne radi kako treba, izabermo novu vlast.
Kad ono Q..c, sve je po starom - i dalje ne volimo svoju vlast.
Načisto sam se sludio i čak posumnjao da sa nama, narodom, nešto nije kako treba..
Srećom, negde kod treće izmene vlasti sam shvatio: narod je normalan, ali vlast ne valja. Kako koju izaberemo ona radi za sebe, a ne za narod.

Da građanska demokratija nije baš posebno dobro rešenje, drugi su shvatili daleko pre mene.
Evo, šta o demokratiji kaže moj omiljeni pisac Dž.M. Kuci:

U doba kraljeva, podaniku se govorilo: Nekad si bio podanik Kralja A, sada je Kralj A mrtav i - gle čuda! – ti si podanik Kralja B. Onda je stigla demokratija, pa je podaniku ponuđen izbor: Da li ti (kolektivno) želiš da nad tobom vlada Građanin A ili Građanin B?
Običan čovek rado bi rekao: Ponešto od A i ponešto od B, a u drugim prilikama ni A ni B već nešto sasvim drugačije. Država odmahuje glavom. Moraš izabrati, kaže država: A ili B.
Kao što bi u doba kraljeva naivno bilo misliti da će kraljev sin prvenac biti najsposbniji za vladanje, tako je i u našem dobu naivno misliti da će demokratski izabran vladar ujedno biti i najsposbniji.
(Dnevnik loše godine)
deset_slukom deset_slukom 13:20 17.05.2009

Re: Panem et circenses, et lustrationem

gorran2
Ovo društvo ima danas jednog jedinog neprijatelja - a to je Država.


Prevedeno na srpski: Svako ko pokuša da sprovede lustraciju, biće ubijen...
dragan7557 dragan7557 14:50 17.05.2009

Re: In medias res, gorane

A onda je došla ponovo demokratija,

Ovo liči na komunistički agit-prop:

I Josip Broz je došao na čelo KPJ !?

Ja sam mislio da je besmislenost ovakvih bedž slogana prošlo.

dragan7557
vracarac92 vracarac92 14:58 17.05.2009

Re: In medias res, gorane

Za one koji su zaboravili sta su nam nasi preposteni politicari obecavali pre godinu dana i sta sada cine:

Pre godinu dana, 11. maja oko ponoći, sabraše glasove građana Srbije: najveći broj dobila je koalicija DS-G17-SDP-SPO-LSV-ZKG-DSHV. Zato možda nije loše da se podsetimo šta su baš u noći izbora govorili kako pobednici, tako i oni koji su pre 365 dana poraženi na izborima

Lider DS-a i predsednik Srbije Boris Tadić pravo u glavu: „Koštunica neće biti premijer", a potom reče da su „građani glasali za EU i Srbija će biti u EU!" Godinu dana kasnije isti predsednik iste zemlje i iste stranke kaže da je „pristupanje Srbije EU dalje nego pre pet godina".

I Oli Ren, čim je saznao ko je pobedio na izborima, pohitao je da saopšti da je „EU spremna da ubrza evropski put Srbije, uključujući i status kandidata". Danas, iz Brisela stiže poruka da „nije vreme za kandidaturu".

„Mi smo pobedili", uskliknu pre godinu dana Ivica Dačić i najavi da će njegova mala koalicija ići samo sa onima koji se zalažu za socijalnu pravdu i očuvanje teritorijalnog suvereniteta. I upravo ti borci, ti heroji socijalne pravde, ovih dana ni da pogledaju radnike koji su danima štrajkovali glađu, ili jeli sopstveni prst!

Lider LDP-a Čedomir Jovanović zakle se da će biti „najveća brana vlasti SRS-DSS-SPS". Nešto kasnije, za nekoliko apoteka u Beogradu, ode u koaliciju sa socijalistima.

Radikali, sada „naprednjaci", bejahu još vidovitiji. Tomislav Nikolić, čim mu javiše da su ih „žuti" potukli, reče da će „Srbija imati vladu DSS-SRS-SPS ili nove izbore". Posle godinu dana nema ni Nikolićeve vlade, ni novih izbora, ali ima Nikolića na čelu omiljene opozicione stranke predsednika Srbije.

Vojislav Koštunica, kada je obavešten o rezultatima glasanja, konstatova da su „nepremostive razlike između DS-a i DSS-a", a da je „sve ostalo stvar daljih analiza i toga ko može da obezbedi većinu". Analizu još nije završio jer i dalje traga za partnerima koji bi mu pomogli da sruši i ovu vladu.

A mi, građani, šta smo naučili za godinu dana? Da su pobednici slagali jer „zbog krize" nijedno obećanje nisu ispunili. Da u Srbiji očito nema političke alternative lošoj vlasti. I da treba da zaboravimo na EU!

Danas iz DS-a poručuju da će izbora biti tek za tri godine! Dovoljno vremena da naučimo još mnogo toga.


I za njih treba da glasam???
Nema sanse.
milisav68 milisav68 15:05 17.05.2009

Re: Panem et circenses, et lustrationem

Ljudi još nisu provalili tu predstavu. Očajni su toliko da sebi seku prste - a ne znaju šta da traže. Nemaju idejnu osnovu. Samo znaju da im je dosta.
Dosta cirkusa. Dosta kurti i murti, privatizacija i lustracija, novih ekonomskih planova, novih spasonosnih investicija i novih-starih autoputeva.
Dosta politike! Dosta demokratije! Dosta morala! Ovo društvo ima danas jednog jedinog neprijatelja - a to je Država.

Kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare

preporuka
dragan7557 dragan7557 16:01 17.05.2009

Re: In medias res, gorane

Danas iz DS-a poručuju da će izbora biti tek za tri godine!


Puta TRI MILIJARDE €€€€€€€€€€€€€€€ € € DEVET MILIJARDI ako je i $$$$$$$$ mnogo je.

dragan7557
uniceps uniceps 02:07 17.05.2009

Definisi demokratiju

"Afirmacija stava po kom se zločin isplati za krajnji ishod ima gubitak poverenja građana u državu, njene zakone, pravne i medijske institucije, zatoje, uprkos izgubljenom vremenu, suočenje s prošlošću i dalje moralni imperativ našeg društva. Ma koliko bolna istina o prošlosti preduslov razvijanja demokratske svesti, poštovanja načela pravne države ─ kao i garancija da se slični zločini i nepravde neće ponavljati i ubuduće."


Mislim da se kreces odebljom linijom idealizma. Demokratija = Utopija. Demokratija se kod nas, a i u nekim idealno naivnim polustistemima dozivljava kao 1+1=2. A nije tako.

Sto se paralele sa kvazi-komunistickim drzavama tice, mislim da je kontekst Srbije potpuno pogresno postavljen. Jednom i za svagda: Niti su Srbija, niti Jugoslavija bile komunisticki sistemi. Tacka.
Poljska, Ceska, a onda i Madjarska, Rumunija, Bugarska i ostali sovjetski dominioni su relativno prislino prihvatili komunizam kao ideologiju, dok se u Jugoslaviji, a posebno u dinaroidnim grupacijama komunizam odomacio na nivou kucne ikone, pa opet, sistem nije uspeo da se nametne u tolikoj meri kao sto je to slucaj sa neposlusnijim (citaj - katolickim narodima) jer su, recimo, nemirniji Poljaci uredno zvali jedne drugima pane, ilti gospodine; a u Ceskoj je bio cest slucaj visedecenijskog anatemisanja komsija-komuniste. I to se zove lustracija...u anticipiranoj formi.

Kod nas zapravo nema sta da se lustrira jer bi to znacilo izmestanje citavog trusta (bar 50%) narodnih mozgova i naseljavanje nekog apriori (De)lustriranog naroda. Nemaca recimo. Oni su zgodni za takve akcije. Ova nacija se malo teze oblikuje, upravo zbog svoje heterogene prirode.

Ubistvo premijera je svakako za svaku osudu, ali - uz opasnost da ne ispadnem trendovski sudija Roy Bean, dopustices da u njegovom MO ipak postoje neki slavom indukovani propusti koji su uzrokovali da i sam snosi deo odgovornosti za pucanj na sopstvenu funkciju, u tom smislu ne smatram ZDJa zrtvom, vec palim borcem. Kako i zasto, e to je vec lustrativno pitanje.

Mislim da je ideja o isplativosti zlocina zapravo u samoj sustini ljudske prirode i tu altruisticke ideje nemaju sta da traze, osim da se bave masovnom psihijatrijom, u cilju ublazavanja i eventualne inhibicije na globalnom homo sapiens nivou. Tocak istorije je uvek ubrzavao veliki zlocin, pre nego ravnolinijska situacija, jer ona moze trajati potencijalno beskonacno, ali gde je tu evolucija?

Dualitet dobro-lose je sustinska odrednica ne samo ljudske prirode, veci univerzuma kao takvog. Lustriramo li jedno, ono drugo ce posve izgubiti na smislu. Sustina je ipak u neostrascenoj ravnotezi.
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 06:06 17.05.2009

nije kasno

nego je cak prerano
Ključni "argument" ovdašnjih političkih elita je taj da je šansa propuštena i da je za lustraciju kasno ─ pri čemu se zagovornici iste etiketiraju kao ekstremisti, revanšisti i zagovornici čistki.

jer nije se ostvario ni prvi i najvazniji preduslov, a to je da neki drugi i veoma drukciji dodju na vlast.
dragan7557 dragan7557 06:52 17.05.2009

Re: nije kasno


jer nije se ostvario ni prvi i najvazniji preduslov, a to je da neki drugi i veoma drukciji dodju na vlast.

Ima li drugih i drukčijih???????????????

dragan7557
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 11:37 17.05.2009

Re: nije kasno

Ima li drugih i drukčijih???????????????
Moralo bi ih biti ako ostanemo bez ove iluzije/utopije, šta li već, hmmmm... šta tad...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 11:40 17.05.2009

Kraj je uvek glup

Narod bez vere, nade, iluzija, ideala, ... čak i utopijskih je narod bez budućnosti.
leopold_lady leopold_lady 08:27 17.05.2009

Teško pitanje...

moje mišljenje neću izneti - jer se ne slaže sa 99,99999 % mišljenja blogera - bar javno.... Ali,ono što želim da pitam - šta je sa svim onim drugim koje nisi pomenuo - koji su dokazano bili zločinci - a šetaju,živi i zdravi ulicama Beograda grada..... Da samu sebe vratim na komentar koji malopre napisah kod nekog drugog - Bog će im suditi? Hm... Opet će nedužna deca ispaštati zbog grehova roditelja svojih - a oni koji nemaju decu - već su jednim delom kažnjeni....
uniceps uniceps 10:20 17.05.2009

Re: Teško pitanje...

leopold_lady
....Hm... Opet će nedužna deca ispaštati zbog grehova roditelja svojih - a oni koji nemaju decu - već su jednim delom kažnjeni....


Nije toliko problem sto ce nevina deca ispastati zbog grehova SVOJIH roditelja, vec sto ce nevina deca ispastati zbog grehova TUDJIH roditelja.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 11:23 17.05.2009

Re: Teško pitanje...

moje mišljenje neću izneti - jer se ne slaže sa 99,99999 % mišljenja blogera - bar javno....

lady,
po meni - to je samo razlog više da mišljenje izneseš
zato: samo napred
leopold_lady leopold_lady 21:54 17.05.2009

Re: Teško pitanje...

zato: samo napred


Hvala Nebojša,ali dosta sam ja svojim izjavama "upropašćavala" blogove dosta blogera - pa ne bi baš da i tvoj "upropastim" .... Rekla sam suštinu....


vec sto ce nevina deca ispastati zbog grehova TUDJIH roditelja.


Verovatno u tome ima istine.... BTW.,samo jedan primer.... Nevezan za temu,ali vezan za moj komentar.... Ljudi su mislili da mogu da rade šta žele,zapustili svoje dvoje dece,toliko da se jedno razbolelo - od leukemije.... Na kraju su gledali da učine sve da dete spasu - na žalost prekasno.... Posle smrti tog deteta - rodili su još jedno i ne znam koliko veruješ,ali ja znam da je istina - da su od tada se vratili u normalu i vode jedan relativno normalan život...Tuga i bol za izgubljenim detetom ostaju....

sybil sybil 15:30 17.05.2009

kako da se izvrsi lustracija

kada su ovi sto hoce da lustriraju u manjini. ne moze manjina da lustrira vecinu.
6. oktobra- nista, posle kostunica u vladi, a sada sps.
da je ldp umesto sps-a u vladi, moglo bi da se lustrira. medjutim-nista.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana