Društvo

Noć muzeja

gordanac RSS / 16.05.2009. u 05:56

Noć muzejan52350941775_3020.jpg"Umetničko produkcijska grupa Noć muzeja okupiće u maju čak 40 gradova u Srbiji s jednim ciljem - da stotinama hiljada građana priredi najbolju zabavu u gradu u kome žive!"

"Manifestacija Noć muzeja 16. maja će po šesti put otvoriti vrata brojnih muzeja i galerija. Posetioci će moći da uživaju u zanimljivim izložbama, performansima, koncertima i revijama na više od sto devedeset lokacija, na kojima će biti predstavljeno gotovo četiristo različitih sadržaja. Ovogodišnja manifestacija održava se kao deo evropske Noći muzeja, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Evropske komisije i organizacije UNESCO.

Prati stazu - štedi vreme - Redovi su sastavni deo svake Noći muzeja, bilo da se ona odvija u Berlinu, Beču ili Beogradu. Kako bi vam ovo veče ostalo u lepom sećanju i kako biste stigli da vidite što više zanimljivih sadržaja koje smo pripremili za vas, predlažemo vam da sami organizujete svoju muzejsku avanturu onako kako vam najviše odgovara, odnosno da sami sačinite svoju stazu."


Stazu kreirate jednostavno.

Noćmuzejsku zabavu 2009 iskusiće

Aleksandrovac - Aranđelovac - Bačka Topola - Beograd - Bor - Čačak - Ćuprija - Inđija - Jagodina - Kikinda - Kladovo - Knjaževac - Koštunići - Kragujevac - Kraljevo - Kruševac - Leskovac - Niš - Novi Pazar - Novi Sad - Pančevo - Petrovac na Mlavi - Požarevac - Prokuplje - Šabac - Sirogojno - Smederevo - Smederevska Palanka - Sokobanja - Sombor - Sremska Mitrovica - Sremski Karlovci - Srpska Crnja - Subotica - Užice - Valjevo - Velika Plana - Vranje - Vrbas - Vršac - Zaječar - Zrenjanin

Prošetaj po muzejima svog grada ili "skokni" do susednog grada ili se pridruži na:

You Tube FaceBook My space

Noć muzeja je prilika koja se ne propušta ako ste željni dobrih doživljaja, kreativnih ljudi, lepih susreta, opuštanja i osećanja fine lakoće i bezbrižnosti u dobrom okruženju, uz lepe slike, uz zanimljivu muziku pri magičnom svetlu majske noći.

Povedite nekog ko vam je drag, sretnite nekog ko vam je još draži ili još bolje - sanjarite u lepoti noći muzeja o svima njima ili o samo nekom.

U Nova Sadu kažu "`ajmo se otrovat` kulturom !" :))
 
 
 
I - moj predlog šta se može lagano zviždukati (znate da zviždite, naravno, što bi rekla Lauren Bacall "samo skupiš usta i - duneš!", nešto se već desi :)) :
 

 
Da još negde ima impresionista ili bar izložba crteža e.e.cummings za pogledati još jednom večeras, ova "Noć muzeja" bi bila najbliže onome što se može opisati kao "savršena majska noć".
...još kad bi koja lipa svojim mirisom bar malko noćas objavila da postoji negde u Nova Sadu...
 
 

 



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bauer. bauer. 06:18 16.05.2009

Noć muzeja...

Povedite nekog ko vam je drag, sretnite nekog ko vam je još draži ili još bolje - sanjarite u lepoti noći muzeja o svima njima ili o samo nekom.


...jel važi ovo i za nas prečane? ja bi voleo da uradim ono citirano, u beogradu pre svega, ali znam da se neće desiti ovoga maja. kod mene su muzeji uglavnom ovakvi.
gordanac gordanac 06:44 16.05.2009

Re: Noć muzeja...

bauer.
Povedite nekog ko vam je drag, sretnite nekog ko vam je još draži ili još bolje - sanjarite u lepoti noći muzeja o svima njima ili o samo nekom.


...jel važi ovo i za nas prečane? ja bi voleo da uradim ono citirano, u beogradu pre svega, ali znam da se neće desiti ovoga maja. kod mene su muzeji uglavnom ovakvi.

:))))
...naravno da važi i za prečane, i za sve...
ma, desiće se nekog drugog maja, nesebrigaj!
.."dok je nama nas..."

p.s.
vidi, kakodatikažem, mislim čak da bi se i u ovom primeru muzeja koji si naveo - moglo provesti ugodno parče vremena!
bauer. bauer. 07:26 16.05.2009

Re: Noć muzeja...

u mom gradiću nema mnogo klasičnih muzeja, više se po hotelima organizuju ekskluzivne izložbe slika iz privatnih kolekcija, gde su i ulaznice bezobrazno skupe. postoje muzeji na otvorenom, kao na primer old mormon fort, mesto gde je začet grad las vegas kao stanica poštanske kočije na putu sa srednjeg zapada amerike ka kaliforniji.

preporučio bih onima koji su u prilici, da obiđu muzeje u washington, dc. sa posebnim osvrtom na smithsonian ogranke, čak i kada nepravedno favorizuju nekog američkog naučenjaka naspram pridošlice iz evrope. ima se mnogo toga lepog za videti, i gotovo svi su besplatni. ni naše tarabe ovde nisu baš tako novog datuma (nalazim za ohrabrujuće da ovde u tehničkim krugovima svi redom navijaju za teslu, naspram edisona, tako da nije sve izgubljeno).

i na posletku, preporučujem luvr. najružnija zgrada na svetu ali pravi dragulj iznutra. nama se ukazala prilika, i urezalo nam se u sećanje :)

ps.
.."dok je nama nas..."

znači i ti si sa nama? baš mi je drago, neka crkne od muke onaj naš gari
gordanac gordanac 11:19 16.05.2009

jedan moj gari i ...

..i ja imamo ovu himna-pesmu uz koju može da se pomalko podvikuje, pocupkuje, može i da se lupka po kolenu ili ošine petama jednom o drugu, a ne samo da se zvižduće..

Aco-Braco, derane moj tršavi
ti i ja smo država u državi
pukoše na vražjoj burzi
Franjo Josip i Habzburzi
Boljševici cara skefali
otiš'o na doboš Kajzer ko poslednji šalabajzer
samo nama ništa ne fali

Aco-Braco, derane moj stasiti
kad si vatra svi te 'oće gasiti
vračaju nam i zavide
al' to valjda tako ide
samo lepo možes ružiti
neg', ogrni jankel štofan
šušte suknje ko celofan
zavist valja i zaslužiti

Malo mame, malo ćerke
opajdare, kaćiperke, kibicuju i zagledaju
šiparice, gradske šmizle, porumene ko ribizle
kad sa nama pripovedaju
ne bije nas džabe glas
zadeni za šešir klas
i mater vetru dok je nama nas

Aco-Braco, derane moj srditi
da te grdim to mi je k`o sebe grditi
to il' nemaš ili imaš
da te s vrata spazi primaš
gušt je dati, a ne stiskati
nije gazda kesa šuplja
što budzašto novce skuplja
gazda je ko ume spiskati
Aco-Braco, derane moj čestiti
Bog nek` gleda di će koga smestiti
od Bođana do Opova
sila hulja i lopova
koji grabe šta odaberu
od Opova do Bođana
još je dobrih Vojvođana
da im s neba 'leba naberu

Uglazbio i napravio Đorđe Balašević
bauer. bauer. 20:02 16.05.2009

Re: jedan moj gari i ...

Uglazbio i napravio Đorđe Balašević

pozdrav i tebi i gariju i panonskom mornaru od pustinjskog mornara. išlo se na novogodišnje koncerte onoliko. bili su ravni onima u beču. reci mu to kad budeš u prilici, ako već nije čuo ranije
thug_b thug_b 07:12 16.05.2009

super!

ovde ima(mo) looptopia (-u).

prve godine su neki umetnici studenti postavili nesto sto izgleda kao veeeeliki durbin. ali je uperen ka zidu - ?
prodje poneko, pita sta je to, a studenti cute i kazu da pogleda sam. poneko resi i gvirne ... pa se skroz zabezekne... pa gvirne opet, pa se izmakne i smeje se... i tako nekoliko puta dok ne pohvali "projekat" i nastavi da ide ulicom slatko se smejuci.
"ocu i ja da gvirnem", kazem drugaricama da me sacekaju (volem durbine:) - ugledam veeeeliko oko. trepne! znaci necije veliko oko? odmaknem se... pa se primaknem opet - ugledam sada dve klinke kako se presavijaju od smeha. primakne se, polako, jedna od njih opet - pa se "uplasi" od mog oka.
kazem drugarici da gvirne sad ona. "sta vidis, sta vidis?", pitam. "two asian girls laughing and waiving at me!?!"

ispostavilo se da je isti takav "durbin" postavljen istovremeno i u hong kongu (cini mi se). 5 minuta smo crkavali od smeha, mahali i slali poljubce jedni drugima.

uzivajte!!!!

vishnja92 vishnja92 09:34 16.05.2009

zvizdukanje

(znate da zviždite, naravno, što bi rekla Lauren Bacall "samo skupiš usta i - duneš!", nešto se već desi :))

goooodinama vezbam.

verujem da ce se poklopiti - kad budem naucila da zvizdim doci ce i vreme da odem u noc muzeja: za par godina, tako nesto. kada im dosade price pred spavanje :)
shumska shumska 09:46 16.05.2009

muzeji čuvaju svakodnevicu istorije

ova višegodišnja akcija je definitivno jedna od najboljih - po pitanju onoga kako gradjane vratiti njihovim institucijama kulture - muzejima. jako mi je drago što je zaživela, jer se svake godine još i proširuje.
podrška muzejima (imamo ih sjajnih)-posećivanju istih i preporuka blogu.

edit: ko dugo nije bio u Etnografskom, obavezno da ode):)
hajkula1 hajkula1 10:21 16.05.2009

PREPORUKA


Bez objasnjenja!

PS
Zar su potrebna??


prskalica prskalica 10:41 16.05.2009

a u zrenjaninu...

u muzeju dozivite afriku kroz izlozbe predmeta iz zaira, malija, kenije, slike na stenama i slike na telu, zaigrajte uz afro-ritmove perkusionista iz beograda, neka vam nasi body artisti oslikaju telo, kupite neki predmet sa africkog bazara i neka vam sve to bude inspiracija u nasoj grafickoj radionici...crtajte, vajajte i restaurirajte u arheoloskoj radionici, ucestvujte u nagradnoj igri "na slovo, na slovo", pogledajte do sada ne izlagane predmete, opustite se uz ponocni jazz koncert...

u biblioteci se druzite sa miljenkom jergovicem, u pozoristu odgledajte predstavu "patafizika", u galeriji ucestvujte u skoli crtanja i vajanja, u istorijskom arhivu se upoznajte sa neorenesansnom arhitekturom budimpeste, prosetajte se glavnom ulicom u kojoj se "vreme meri vekovima", a za sve ucesnike u noci muzeja sprema se zurka u atrijumu pozorisnog kluba "zeleno zvono" sa vrtacima vatre...

dobro nam dosli
miloradkakmar miloradkakmar 10:52 16.05.2009

Ogled

U mojoj varošici u toku je izložba slika Olje Ivanjicki, u blizini je i jedini muzej, ne računajući dve-tri zavičajne zbirke. Predložio sam nadležnima, iako nismo u zavničnom programu, da galerija i muzej budu otvoreni u " noći muzeja", kao ogled.

PS Čujem da se ove godine naplaćuje ulaz.
"samo skupiš usta i - duneš!"

Moraš i jezik da prilagodiš, namestiš...
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 10:55 16.05.2009

.

obicicu sto vise mesta, narocito u smederevu, hvala vam na podsecanju
sentinel26 sentinel26 10:57 16.05.2009

Pojasnite ovo

Prošetaj po muzejima svog grada ili "skokni" do susednog grada ili se pridruži na:

You Tube FaceBook My space
Da bih mogao da prošetam do muzeja nekoga grada moram ipak prvo da se pridružim (prijavim ) pa tek onda da šetam.

Dakle izbor ( ili ) koji nudite ne postoji.

Nijesam znao da više nije poželjna individualna posjeta muzejima već samo grupna.

gordanac gordanac 11:22 16.05.2009

`ajd da probam da pojasnim...

Nijesam znao da više nije poželjna individualna posjeta muzejima već samo grupna.

Jedno od nas dvoje nešto nije dobro razumelo, ne znam šta je kod tebe, ali znam da ja i ove godine idem sama, kao i prošle, nikakve grupe, ne znam gde si ti razumeo da "mora grupne posete", u kom gradu ili muzeju ?
sentinel26 sentinel26 11:48 16.05.2009

Re: `ajd da probam da pojasnim...

gordanac
Nijesam znao da više nije poželjna individualna posjeta muzejima već samo grupna.Jedno od nas dvoje nešto nije dobro razumelo, ne znam šta je kod tebe, ali znam da ja i ove godine idem sama, kao i prošle, nikakve grupe, ne znam gde si ti razumeo da "mora grupne posete", u kom gradu ili muzeju ?
Izvinjavam se što je zbog ubačenog "grama" humora moje pitanje postalo nejasno.

Ja ne mogu da pristupim nijednom gradu (linku ) gore, dobijem poruku neovlašćen pristup i poziv da se prvo registrujem i prijavim (na isti - sličan način kako sam već registrovan na ovom blogu ) pa tek onda mogu da pristupim željenom gradu.

Što je njima važno ko ih je posjetio, brojnost posjeta mogu i na drugi način da registruju.
Zašto ih interesuju naše adrese ?
Ja nemam posebnih razloga da od njih krijem adresu ali želim da znam razloge kada i zašto mi je neko traži.

O tem se radi.
gordanac gordanac 11:56 16.05.2009

Re: `ajd da probam da pojasnim...

..i - idi begaj, bre!
Uradiš "klik na slik", svaku posebno, bilo kog grada i dobiješ kratak opis događaja, satnicu, adresu itsl. i itd.
Registracija ti služi samo kao hoćeš da sam sebi praviš "sopstvenu stazu", interaktivno je, da na vreme znaš šta ne želiš da propustiš...da se možda malo igraš šta bi obišao i u gradovima do kojih večeras nećeš stići...itakoto
sentinel26 sentinel26 12:18 16.05.2009

Re: `ajd da probam da pojasnim...

gordanac
..i - idi begaj, bre!Uradiš "klik na slik", svaku posebno, bilo kog grada i dobiješ kratak opis događaja, satnicu, adresu itsl. i itd.Registracija ti služi samo kao hoćeš da sam sebi praviš "sopstvenu stazu", interaktivno je, da na vreme znaš šta ne želiš da propustiš...da se možda malo igraš šta bi obišao i u gradovima do kojih večeras nećeš stići...itakoto
Zahvaljujem. Probao sam, sada funkcioniše.

Moguće je da sam ja prvi put "udario" dvostruki klik, ali zaista se tako zbilo, pa sam bio prosto zbunjen (ne i uvredjen ) pa nijesam probao ponovo.
gordanac gordanac 13:27 16.05.2009

Re: `ajd da probam da pojasnim...

....pa sam bio prosto zbunjen (ne i uvredjen ) ....


:))))
U Nova Sadu štampaju rade i male - program kataloge (i to ih odlično prave! i verovatno je tako i u drugim gradovima) tako da je od pomoći u odbiru događaja (jer ne može sve da se stigne, naravno).
Ono što se meni najviše sviđa je to nenametljivo, fino, skoro "usputno" informisanje o "svemuisvačemu" što inače (da nije Noći muzeja) verovatno nikada ne bi bilo "vest" koja privlači pažnju. a saopštena u kontekstu ovakvog događaja, čita se. pamti i - eto, lepo je.
Na primer:
Berkasovo kod Šida i tri šlema "od suvoga zlata" iz nalazište kod Berkasova
Eh, kad bi ti šlemovi umeli da pričaju još i više od onoga što arheolozi iz njih čitaju!
vishnja92 vishnja92 13:34 16.05.2009

Re: `ajd da probam da pojasnim...

Ono što se meni najviše sviđa je to nenametljivo, fino, skoro "usputno" informisanje o "svemuisvačemu" što inače (da nije Noći muzeja) verovatno nikada ne bi bilo "vest" koja privlači pažnju. a saopštena u kontekstu ovakvog događaja, čita se. pamti i - eto, lepo je.

i aj cik neka neko posle ovoga ne ode :)
(ko moze)

divota...
sentinel26 sentinel26 14:29 16.05.2009

Re: Berkasovo

gordanac
......:))))U Novom Sadu štampaju rade i male - program kataloge (i to ih odlično prave! i verovatno je tako i u drugim gradovima) tako da je od pomoći u odbiru događaja (jer ne može sve da se stigne, naravno).Ono što se meni najviše sviđa je to nenametljivo, fino, skoro "usputno" informisanje o "svemuisvačemu" što inače (da nije Noći muzeja) verovatno nikada ne bi bilo "vest" koja privlači pažnju. a saopštena u kontekstu ovakvog događaja, čita se. pamti i - eto, lepo je.Na primer:Berkasovo kod Šida i tri šlema "od suvoga zlata" iz nalazište kod Berkasova Eh, kad bi ti šlemovi umeli da pričaju još i više od onoga što arheolozi iz njih čitaju!
Zanimljivo !

Ovo:
" ... u drugoj polovini proslog veka, mnogi su shvatili da zivot u Berkasovu bas i nije bog-zna-sta."
sam razumio,

ali ovo na kraju :
" ... na njemu su prikazane dve osobe, a jedna od njih ima crnu put."
nikako.

Ima li tu kakve simbolike ili možda neka polu-skrivena poruka.
gordanac gordanac 14:47 16.05.2009

Re: Berkasovo

Ima li tu kakve simbolike ili možda neka polu-skrivena poruka.

Ma, jok!
Samo dodatne zanimljive informacije o arheološkom lokalitetu, evo i na internet strani Muzeja Vojvodine:

Muzej Vojvodine Antička zbirka

"Dva najznačajnija predmeta, raskošni pozlaćeni kasnorimski šlemovi, stigli su 1955. godine u vlasništvo Muzeja Vojvodine sa lokaliteta Berkasovo u Sremu, u blizini Šida. NJih je vlasnica njive slučajno okrila tokom oranja. Potonjim sondažnim iskopavanjem konstatovano je sa su šlemovi činili deo ostave, zajedno sa dva srebrna okova za pojas, jednom cevčicom od srebrnog lima, jednom srebrnom gajkom za remen, nekoliko fragmenata gvožđa i pozlaćenog srebrnog lima. Šlemovi su izrađeni od kovanog gvožđa, prevučenog tankim pozlaćenim limom, a pretpostavlja se da su imali kožnu podlogu. Raskošniji od dva šlema dodatno je ukrašen imitacijama smaragda, kalcedona i oniksa, izvedenih u staklenoj pasti i postavljenih u ležišta različitog oblika. Od posebnog značaja su natpisi na grčkom i latinskom jeziku, za koje postoje brojna tumačenja.

Šlemovi iz Berkasova pripadaju grupi krestastih ili paradnih kasnorimskih šlemova. U evropskim oblastima, koje su se nalazile u određenim periodima pod rimskom vlašću, do danas je pronađen mali broj šlemova ovog tipa. Prema ornamentici izdvajaju se upravo šlem iz Berkasova i budempeštanski šlem, a njihova sličnost, kao i sam način ukrašavanja, bili su predmet brojnih naučnih rasprava. Očigledna skupocenost izrade govorila je o tome da su vlasnici ovih šlemova morali bili ličnosti iz visokog društva, istaknute vojskovođe, ljudi sa visokim položajem u vojsci ili čak vladari. Na osnovu oštećenja na raskošnijem šlemu, izazvanih udarcem oštrog predmeta i tragova mrlja plave boje, koje ostavlja krv oksidirana na metalu, pretpostavljeno je, između ostalog, da je su šlemovi ostavljeni posle borbe u kojoj je nosilac pomenutog šlema bio ranjen. Događaj se mogao odigrati oko 320. godine, kada je Panonija bila poprište mnogih ratnih sukoba."


"Muzej Vojvodine je 2007. godine otkupio još jedan pozlaćeni šlem, sličan manje dekorisanom šlemu iz Berkasova. Veoma fragmentiran, otkriven je u selu Jarak, u blizini Sremske Mitrovice. Nalazač je njegove delove, ne poznajući funkciju i karakter, lepio na kartonsku podlogu i tako konzervatorima stvorio dodatnu teškoću za njegovo rekonstruisanje. Trenutno je ovaj šlem u prosecu konzervacije i restauracije, a Muzej Vojvodine će imati priliku da ga sa zadovoljstvom predstavi publici, čim se okončaju radovi na njemu."
(konzervacija gotova)

E, ovaj TREĆI šlem se sada prvi put izlaže. Premijera. :))

I - još jedan događaj danas u Dunavskom parku (preko puta muzeja)
Vojne vežbe legionara
(ponavljanje na svakih sat vremena)
"Kroz ovaj preformans prezentovaće se vojna doktrina rimskih legionara u toku borbe sa varvarskom vojskom uz korišćenje replika opreme tadašnje rimske vojske"(Autor Zaviša Lučić i udruženje Green Banner iz Novog Sada)

marta l marta l 12:16 16.05.2009

blago vama...

...ovde ima i muzeja i noci i opet nista. Nista nama bez vas.
mariopan mariopan 13:11 16.05.2009

Re: blago vama...

I sve to a ja nisam kod kuce

Bila sam prosle godine i stvarno je super.
Neko vreme cinilo mi se da se prostor za kulturna desvanja smanjuje ali sada se sve vise lepih stvari dogadja i u mom gradu. Bila je skoro izlozba Olje Ivanjicki, pa Zdravka Mandica.........a sinoc sam nekoliko sati bila u poseti nasem slikaru Branku Popovicu Miles-u i pogledala njegove fenomenalne akvarele i ostala odusevljena

Raspolozen je da napravi izlozbu i kod nas , bila bi steta da, ako vec donese slike u Srbiju tu izlozbu ne vide i drugi gradovi, bilo bi to lepo za sve nas.

Moze li pitanje na pp o tome?
Pozdrav
gordanac gordanac 13:29 16.05.2009

pp...

..može, naravno (ako mene pitaš)
mariopan mariopan 14:09 16.05.2009

Re: pp...

Hvala :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:33 16.05.2009

Re: blago vama...

...ovde ima i muzeja i noci i opet nista.

како бре ништа. види





marta l marta l 17:40 16.05.2009

Re: blago vama...

ne vidim sliku
nego, ima svasta ovim povodom, izlozbe, besplatni ulazi u muzeje dve nedelelje....
ali nema ona jedna noc
vishnja92 vishnja92 18:51 16.05.2009

Re: blago vama...

ali nema ona jedna noc

lavinia_amaldi lavinia_amaldi 14:41 16.05.2009

!

divna kulturna manifestacija, zaista bih volela jednom da budem u beogradu te noci.. eh.. kada bi maj padao negde u julu ili avgustu :)
Unfuckable Unfuckable 15:17 16.05.2009

redovi

Redovi su sastavni deo svake Noći muzeja,

najzad neki koji mi ne idu na živce
myredneckself myredneckself 18:44 16.05.2009

Re: redovi

sviđa mi se što će ceo NS večeras biti muzej, pa makar i samo večeras, biće to dobar predah, u običnom koračanju kroz svakodnevicu, da se "napijemo" kulture i svi mislimo lepo
mirelarado mirelarado 21:51 16.05.2009

Re: redovi

myredneckself
sviđa mi se što će ceo NS večeras biti muzej, pa makar i samo večeras, biće to dobar predah, u običnom koračanju kroz svakodnevicu, da se "napijemo" kulture i svi mislimo lepo


Мнооого лепо вече и у Београду. Ко није прошетао, још није касно, како каже Горданац:
Povedite nekog ko vam je drag, sretnite nekog ko vam je još draži ili još bolje - sanjarite u lepoti noći muzeja o svima njima ili o samo nekom.


И један Моне:
jasnaz jasnaz 00:41 17.05.2009

večernji akt 09





gordanac gordanac 06:39 17.05.2009

Noć je bila...

...a u noći svega i svačega, ne mo`š postići, bole noge od kulture! :))
Prve procene kažu da je u gradovima Srbije, u muzejskim i galerijskim prostorima, na otvorenom, na raznim malim koncertnim događajima, noćas bilo više od 400 000 ljudi...neke vesti kažu - skoro pola miliona šetalo i provodilo se po muzejima....divota jedna.
Novi Sad je imao odličnu ponudu i izdvajam nekoliko "najboljih od svih dobrih utisaka"

Galerija Pavle Beljanski, Izložba šibica



"Bile su neizostavni deo naše svakodnevice. Upakovane u kutije sa sličicama, privlačile su kolekcionare. Sakupljao ih je knez Pavle, koji je u njih uložio svoju dvanaestogodišnju ušteđevinu; sakupljala ih je, par decenija kasnije, i Jasna Novak (Zagreb, 1925 – Beograd, 2004), glumica, dramaturg i prevodilac. Pravljene su u serijama širom sveta; sa motivima japanskih minijatura, španske koride, američkog pop-arta, slikarskih remek-dela, egzotičnih životinja... Preko 25.000 čudesnih predmeta jedinstvene kolekcije koju će posle premijernog izlaganja u Pragu pre više od četiri decenije, videti i novosadska publika. Iz zaborava će izroniti čitav jedan minuli svet..."

Muzej Vojvodine



"Brazil i Indonezija - kolevke strukturalizma, tragovima Kloda Levi-Strosa i J.P.B. de Joselin de Jonga"

Otvoreni prostor



"Multidisciplinarni studio Aspect brand design je pokrenuo projekat FACE NOVI SAD - portret grada koji ima za cilj kreiranje pozitivne slike (brand image-a) Novog Sada kao primamljive investicione i turističke destinacije. Posetioci će moći premijerno da vide fotografije Novog Sada koje su napravljene na 1. novosadskom foto maratonu, a koje će biti objavljene u knjizi Face Novi Sad – a portrait of an up and coming city. Fotografije su nastale na teme: Novi pogled na stare stvari, Heroji iz senke i Miris grada."

Muzej Vojvodine



"Izložbom će biti predstavljena tri pozlaćena paradna šlema iz IV veka: dva paradna šlema iz Berkasova kod Šida i, prvi put, šlem koji je u fragmentima pronađen u Hrtkovcima i na kome je proces konzervacije i rekonstrukcije trajao više od godinu dana. Ova tri raskošna primerka predstavljaju simbol rimske moći i svetske raritete od neprocenjivog značaja. Šlemove će čuvati rimski vojnici-stražari i devojke odevene u haljine rimske aristokratije iz IV veka."
mariopan mariopan 12:59 17.05.2009

Re: Noć je bila...

Skoro pola miliona ljudi je sve to videlo? Impresivno!
Onda neka mi neko kaze kako smo nekulturni
Hvala na izvestaju, uvek se obradujem ovakvim vestima
mimi09 mimi09 14:15 17.05.2009

Re: Noć je bila...

A je l' video neko vojnu vezbu legionara u Dunavskom parku?
jasnaz jasnaz 22:43 17.05.2009

šetate li?



Dragoljub Zamurović na Kalemegdanu
gordanac gordanac 06:40 18.05.2009

i na kraju...

...sinoć - Mihail Barišnjikov u SNP u Novom Sadu
Radost igre u tri solo i dva dueta...
ili
Kad igra vlada pozornicom...
Mnogo lepo bilo...



A danas je počela svoj internet život jedna sjajna nova stranica:

Wolfram Alpha


Making the world's knowledge computable

"Today's Wolfram|Alpha is the first step in an ambitious, long-term project to make all systematic knowledge immediately computable by anyone. You enter your question or calculation, and Wolfram|Alpha uses its built-in algorithms and growing collection of data to compute the answer. Based on a new kind of knowledge-based computing... "
(preporučujem)

Najavljeno pre sedam dana i na BlogB92:

Wolfram Alpha - njanja_de.manccini
mimi09 mimi09 12:48 18.05.2009

Re: i na kraju...

nisam htela da trolujem sa Barisnjikovim... ali kad si ga vec spomenula, bilo je divno i tuzno, jer je to pocetak njegovog oprastanja sa baletom.



Ovako su izgledali on i njegova partnerka Ana Laguna, a sve sto je igrao je bilo neko setno secanje na bivsa vremena. Bila na sceni i projekcija mladog Barisnjikova u Kirovu pre jedno 45 godinica kako vrti beskrajnu piruetu, dok ovaj sadasnji samo rezignirano odmahne rukom.

Za sve nas koji ovo cekamo trideset godina, utisak je bio zagorcan ponasanjem Lune Lu avec l'entourage, u prvom redu.
sentinel26 sentinel26 20:59 18.05.2009

Užički pioniri - SPO - 1 : 0

Pokušaj cenzure u Užicu nije uspio.

Sramni pokušaj SPO da briše deo istorije nije uspio i završio se onako kako je i trebalo.

Planirani performans djeca su izvela uz saglasnost roditelja.
Političke obmane i pokušaji cenzure u užičkoj Noći muzeja
Pioniri ipak položili zakletvu
Izvor, "Danas", 18.05.2009.
Autor: N. Kovačević
Užice - Iako je Nikola Gogić (SPS), direktor Narodnog muzeja Užice, bio decidan da u Noći muzeja, tokom programa pod nazivom Snaga mladosti i moć autoriteta, „neće biti nikakve pionirske zakletve“, a ovdašnji SPO se pohvalio da je od gradske vlasti isposlovao da se ona izbaci iz tog programa, užički osnovci su to preksinoć ipak učinili.
………………
Uprava te ustanove ističe da cilj programa nije da veliča lik i delo Josipa Broza Tita, kult bilo koje ličnosti niti idolopoklonstvo, što su bile zamerke SPO, već da današnjim mladim ljudima pokaže period naše istorije posle 1945. godine kada je tadašnja omladina na radnim akcijama obnavljala zemlju posle Drugog svetskog rata i imala svoje vrednosti i uzore. U prepunoj sali muzeja program je počeo performansom Tito i pioniri, tokom kojeg su užički osnovci sa crvenim maramama i titovkama, nakon intonirane himne Hej Sloveni, simbolično položili pionirski zakletvu. Stariji Užičani sa nostalgijom su se prisećali tog vremena, a neki nisu uspeli da prikriju jake emocije i suze.
Šta treba da se dogodi pa da neka gospoda shvati da se istorija ne može ni brisati ni "uljepšavati" po volji gospode kojoj se ne dopada.

S druge strane na performans o hajducima niko nije imao primjedaba niti tražio kakvu cenzuru.
Hajduci u Sirogojnu
Izvor, "Danas", 18.05.2009.
Za razliku od socijalističke prošlosti u užičkom muzeju, kustosi Muzeja Staro selo u Sirogojnu pripremili su izložbu o našoj ranijoj istoriji - o hajducima i hajdučiji. Posetioci su imali priliku da saznaju nešto više o tom periodu, kako su hajduci izgledali i zbog čega su postajali odmetnici. Atmosferu davnog vremena pojačala su dva konja, koje su jahali hajduk i hajdučica, zvuci gusala, tradicionalne pesme i gastronomski specijaliteti tog doba.
Gledano sa današnjeg aspekta riječ "hajdučija" više priliči novijoj istoriji. Ali i o tome će neki performans kroz narednih 100 godina "svjedočiti".
dunjica dunjica 17:21 19.05.2009

:-)

"`ajmo se otrovat` kulturom !"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana