Tehno košmar: Loš, podao i neprijatan dizajn

Vesna Knežević Ćosić RSS / 01.10.2007. u 15:05

(ovaj blog posvećuem Jelici Greganović zbog metlice u hlebu, slučaja koji je opisala u blogu Nema leba bez seksa) 

Ako posedujete gomilu maštovitih sprava od kojih vas hvata frka & jeza - ne krivite sebe! Padanje u procep koji nameću sprave sindrom je novog doba - i to nije vaša krivica. Jer, dobrih vila kada su mašine u pitanju nema. Sprave sluđuju čak i  posvećene gremline sa srebrnim zaliscima i lukavim očima - koji u oblast "procepa sprava" upadaju kao Alisa iz zemlje čuda u rupu.            

Zato, prestanite da se jedite i govorite sebi "baš sam glup". Jadi sa spravama, bogu hvala, nisu zaobišli nikoga. Čak je i inženjer koji je osnovao Digital Equipment Corporation jednom priznao da nije uspeo da odgonetne kako da skuva kafu u mikrotalasnoj pećnici.

           

Reč je, prosto, o sindromu koji su stručnjaci nazvali "efektom noža švajcarske armije". Naime, proizvod radi toliko mnogo stvari da ih sve ne možemo zapamtiti. Kognitivni naučnici još su stroži, tvrdeći da je problem pre svega u lošem, vašljivom, podlom, neprijatnom dizajnu. 

Okreni-obrni, novotehnološke sprave za svakodnevnu upotrebu toliko su se razmnožile (i tako su fenomenalne) - da čoveku ne preostaje ništa drugo do da preuzme ulogu kućnog ljubimca, izvrne se na leđa i pritiskajući dugmiće - uživa u tehno lagodnostima. Ali, da li je baš tako?            

Prokljuviti kako nešto radi, obično je toliko zametno, da nesrećnog vlasnika novog hi- fi uređaja, video rikordera, midi interfejsa, pegle ili ručnog časovnika, svejedno, već posle prvog entuzijazma obuzima strava ( "šta li mu je ovo"), destrukcija ("baciću ga kroz prozor") ili bar depresija (baš sam glup").          

Don Norman, predsednik odseka za kognitivne nauke kalifornijskog univerziteta u San Dijegu ima inženjersku diplomu sa MIT, doktorat matematičke psihologije - i petlju da prizna da ga novotehnološki dizajn najblaže rečeno - zbunjuje, te da se uredno zaglavljuje sa videorikorderima, hotelskim tuševima, šporetima, prekidačima za svetlo, satovima i vratima.           

"Uvek sam impresioniran kada proizvod uopšte nađe svoj put na tržište, pa još i radi." - kaže ovaj borac protiv tehno košmara.          

Proučavajući greške, uključujući i svoje sopstvene omaške, konsultujući se sa ljudima iz industrije, nuklearne energije i avijacije, Don Norman je utvrdio da se "ljudski faktor" okrivljuje za bar 75 od sto svih nesreća u industriji.           

"Imao sam ljude da se okolo šetaju sa beležnicama, zapisujući svoje greške," kaže on.  "Međutim, što sam više proučavao ljudske greške, kao što je na primer incident na Ostrvu Tri milje, to mi je sve više i više izgledalo da nije u pitanju greška čoveka već dizajn opreme koju su koristili."            

Na primer, otkrilo se da i kad operatori nuklearnih centrala moraju da konsultuju debele priručnike, često nije predviđeno mesto za držanje tomova tih priručnika izuzev na površini kontrolnog panela, gde knjige mogu sasvim slučajno da aktiviraju neke prekidače.          

Daljinski upravljač za TV firme RCA ima 38 dugmića.  Jamahin "digitalni procesor zvučnog polja" za stereo uređaje dopušta da pritiskanjem različitih kombinacija 12 tipki učinite da muzika zvuči prema vašem izboru 23 različita mesta, onako kako bi zvučala u Frajburškoj katedrali, Vilidž Gejtu, ili čak kao na Anahajmskom stadionu - skupa sa ehoima stadionskog razglasa. Možete kupiti elektronsku Bibliju, elektronski englesko-francusko-španski prevodilac fraza i video rikorder koji govori.            

Razvoj "pametne kuće", u kojoj kompjuter kontroliše sve, od svetla i centralnog usisivača za prašinu, do kuvanja kafe - hit je nad hitovima u koji su se vrhunski graditelji uvalili do grla. Uzgred, "pametnoj kući" možete izdavati naređenja i preko telefona u automobilu. Možete proćaskati i sa mikrotalasnom pećnicom i reći joj da započne sa pripremanjem večere, pre nego što slučajno izdate naredbu sistemu za protivpožarnu zaštitu da započne sa opštim potapanjem kuće velikim količinama vode.         

Međutim, nije neophodno sačekati na "pametnu kuću", da bi se osetili savladanima. Već danas se bavimo sa oko dvadeset hiljada "svakodnevnih stvari" - ventilatorima, mašinama za kafu, digitalnim budilnicima, benzinskim pumpama... Kancelarijski telefonski sistemi mogu da prenose pozive, pamte poruke, prosleđuju pozive drugim telefonima i automatski ponovo biraju zauzete brojeve - naravno, sve dok pritiskate prave dugmiće.           

Rezultat: svačiji stres raste, pomnožen procentom svakodnevnih stvari koje imaju greške u dizajnu. A tih grešaka ima u ogromnim količinama.          

U pre-silicijumskom vremenu, jednostavno ste podizali slušalicu telefona i birali. Ili ste uključili radio, okrenuli dugme i tamo je bio radio Luksemburg. Nije vam bila potrebna diploma inženjera.            

Studija Lorensa Feldmana otkriva da danas ogroman broj ljudi smatra da su high-tech sprave koje posedujemo suviše složene za upotrebu.           

I iako je običan čovek sklon da kaže "možda ja i nisam bistar za tehniku", eksperti tvrde da to nije naša greška. Naprotiv!  "Procep koji nameću sprave" - novi je termin za sve one užasne trenutke koje ste proveli očajno pritiskajući dugmiće, rastrzani željom da svoj tehno ponos (šta god on bio) razbijete o zid.  Naravno, sve se obično završi ličnim porazom; protiv armije dugmića kao da niko nema šansi.         

"To je zavera ćutanja", kaže Don Norman, vođa pokreta za pravljenje stvari lakšim za upotrebu i autor knjige "Dizajniranje svakodnevnih stvari". On smatra da smo žrtve sopstvene sramežljivosti: "Kada stvari ne rade kako treba, mislimo da je to naša greška, niko ne priznaje da se našao u nevolji, prema tome - ništa se i ne menja."       

Kada se tome doda da se dizajneri najčešće ponašaju kao da su pali sa Marsa, ignorišući "prirodan raspored stvari", što ne znači ništa drugo do aranžirati kontrole tako da je njihova funkcija jasna - nerviranje je najmanje što vam sleduje.           

Don Norman navodi svoj "slučaj" sa šporetom: četiri gorionika su aranžirana u kvadratu, ali kontrole tih gorionika - i kontrole za pećnicu - u pravoj su liniji. Da bi bili sigurni da ste ukljućili željeni gorionik morate da se udubite u male simbole ili slovni kod pored kontrola. "Ponekad jednostavno uključite pogrešnu ringlu. Iz tog razloga se ja ne tako retko nađem u kuhinji pola sata nakon što sam uključio ringlu ispod čajnika i otkrijem da je hladna kao led, dok je susedna crveno usijana. Da su jednostavno rasporedili kontrole u obliku kvadrata, da odgovaraju rasporedu grejnih tela, znali bi ste koje je dugme pravo čim bi ste pogledali."           

Ništa neobično onda što je omiljeno pitanje zgađenog Dona Normana: "Sve ove kontrole - šta li koja radi?"            

Uzgred, on je nakupio, verovatno najveću na svetu, privatnu zbirku daljinskih upravljača za TV i video rikordere. Ne mrzi ga da ih usmerava prema televizoru i do nesvesti posmatra kako video mašina premotava unapred, zamrzava sliku, usporava do puzanja, premotava unazad. Razlog: Norman analizira pluseve i minuse svakog od daljinaca. "Evo jednog sa nekim kontrolama sakrivenim ispod poklopca, da bi stvari bile u manjoj meri zbunjujuće"- ima običaj da kaže. "To je inteligentno - ali samo ako su sakrivene kontrole one koje ne koristite često. Hm. Jedna od sakrivenih kontrola je tipka za promenu kanala!"         

Iskustvo Ričarda Volkomira, uglednog Smitsonijanovog autora takođe je inspirativno: - Konačno sam pokušao da upotrebim radio u našem automobilu, što je krajnje zbunjujuće, jer smo kupili naš auto pre više od dve godine. Međutim, ovaj radio je jedna od onih modernih tehno-stvari, kao što su to digitalni satovi i mikrotalasne pećnice, koje su izgleda dizajnirane sa skrivenom porukom, koja glasi - umrtviti nas i slomiti nam duh.          

Taj radio ima dvanaest dugmića, prekidača, tipki i poluga za pritiskanje, i neki od dugmića u isti mah imaju i ulogu tipki, dok neke od tipki rade i kao dugmići. Objašnjavanje kako to sve radi zauzima pet strana uputstva za vlasnika, uključujući dijagrame.  Nije mi palo na pamet da pipnem radio kada smo kupili auto jer je u to vreme bilo važnijih kontrola kojima je valjalo ovladati, kao što je "izbegavanje dejstva potezne brave" ili primamljivog "ECT - pogon ili normalno stanje". Stvarno, nikada sa ovima nisam izašao na kraj, sve do nedavno, kada sam bio u snažnom iskušenju da pritisnem "ECT- Pogon", samo da vidim šta će se dogoditi. Sve što vam mogu reći je - ništa se nije dogodilo. 

Ono što čini auto radio takvim tvrdim tehno-orahom za slamanje je činjenica da morate posmatrati drum dok se njime petljate, što sam učinio narednog dana. Pritisak na dugme "napajanje" nije ga uključilo, međutim, kada sam posle toga slučajno zglavkom lupio dugme, displej je zasvetlucao zeleno i zvučnici su ispustili hi-fi urlik. Pritisnuo sam dugme sa oznakom "utišavanje", ali urlik se nije utišao. Dugme je jednostavno kliznulo unutra i tamo ostalo.         

Na semaforu, dohvatio sam priručnik za korisnika koji je lepo kazao da pritiskanje dovodi dugmiće u "prikriven" položaj. Tog časa svetlo se promenilo i vozači iza mene su počeli da trube.  Tako sam isključio radio. Verovatno ću u sledeće dve godine ponovo nešto sa njim pokušati, ako sve ostalo bude u redu.          

Ako ste auto otpisali zbog gnjavaže sa benzinom (a zajedno sa njim i snove o nabavci super radio aparata), kupovina ultra modernog telefona neviđen je mamac i u domaćem okruženju. Od njega se očekuje da automatski bira tuce najčešćih pozivanih brojeva jednim pritiskom na tipku, ali u stvarnosti on ne može da bira na prazno. Potrebno je izvršiti programiranje, koje i znalcu sigurno uzima čitavo jutro. Ruku na srce, malo je onih koji se upuštaju u ovakvu avanturu. Jer, to zahteva pritiskanje dugmića u tajanstvenim sekvencama, plus da se pri tom pazi na opomenu iz uputstva: -Morate okončati unos svakog telefonskog broja za deset sekundi da bi omogućili pravilno memorisanje.           

Posle boravka u Velikoj Britaniji Don Norman naoružao se novim argumentima. "Smučile su mi se engleske slavine i vrata"- kaže.  "Shvatio sam da se stvari koje sam pručavao u vezi dizajna nuklearnih postrojenja i pilotskih kabina putničkih aviona takođe odnose na slavine i vrata."          

Zaista, da li ste se ikad natezali sa hotelskim vratima? Onako staklenim, izuzev poluge za guranje koja se nalazi popreko. Ništa neobično što niste mogli da dokučite da li da gurate ili vučete, na levo ili na desno. O osećanju da se pretvarate u nižeg primata dok isprobavete moguće kombinacije, i da nepričamo.         

Kada su šarke na vratima vidljive, kaže Don Norman, znate da se otvaraju na suprotnu stranu. U međuvremenu, horizontalna ručka ne daje nikakvu informaciju. Može jednako dobro da posluži i za guranje i za povlačenje. Kada bi dizajner stavio metalnu pločicu veličine šake pored one strane vrata koja se otvara, bilo bi jasno da je tu potrebno gurnuti.          

Jednom prilikom Don Norman je držao predavanje koristeći projektor za slajdove kod kojeg je postojao težak problem sa vidljivošću. Kada je njegov asistent pritisnuo dugme za uzimanje sledećeg nosača slajdova, nosač je izleteo unazad i slajdovi su se prosuli po podu. Ni Norman, ni njegovi pomagači nisu mogli da prokljuve spravu. Na kraju, pozvali su tehničara. Rekao im je da kratak pritisak na dugme uvlači nosač, ali dugi pritisak na dugme sigurno izbacuje nosač. Kažite, ko bi se setio?          

Ništa čudno onda što profesor kognitivnih nauka zastupa "prirodan dizajn", koji ne znači ništa drugo do primenu principa kao što je vidljivost za kreiranje proizvoda koje intuitivno razumemo, bez razmišljanja o tome kako rade.          

Kao primer pravilnog pristupa Don Norman ističe električnu kontrolu podešavanja sedišta kod Mercedes-Benz-a: oblikovana je kao sedište. Kada gurnete ili povučete deo kontrole, kao što je na primer naslon, odgovarajući deo stvarnog sedišta se spušta ili diže.          

Međutim, pošto niko nije savršen, i Don Norman se zeznuo, prema svedočenju njegovog sina Erika, tinejdžera. Naime, junak naše priče - kao primer skoro sasvim pravilnog rešenja - dizajnirao je panel sa prekidačima za svetla za svoju dnevnu sobu. Rasporedio je prekidače slično rasporedu svetlećih tela u sobi. Pored kontrole svetala u sobi, radosno objašnjava Erik, prekidači na panelu montiranom na zidu takođe upravljaju i filmskim ekranom smeštenim u stropu. "Gledajte ovo," demonstrirao je jednom prigodom mali, zastajući ispred panela i pritiskajući prekidač. Filmsko platno se glatko odmotalo sa plafona i opalilo njega, Erika, po glavi. "Vidite?" rekao je Erik, "Loš dizajn".          

Normanov kontrolni panel možda delom i ne prolazi test zdravog razuma, ali je dobar primer prirodnog rasporeda, jer raspored kontrola odgovara rasporedu kontrolisanih stvari. To je ono što Norman naziva - "Informacija u svetu koji nas okružuje." Varijanta toga, "raspored kulture," je primer "informacije u našim glavama".         

"Zašto satovi idu u smeru kazaljke na satu?" pita Norman. "To je zato što većina sunčanih satova ide na taj način i tako imamo konvenciju da okretanje nečeg u smeru kazaljke na satu - recimo kontrola jačine zvuka - znači 'više'". Slična je i "konvencija u kulturi" da povlačenje prekidača na "gore" nešto uključuje. U Britaniji je suprotno. Takve kulturne norme su često veštačke, ali dizajneri koji ih ignorišu nas dovode u zabunu.

            Norman navodi još jedan princip prirodnog dizajna - povratnu spregu. Na primer, kada telefonirate sa "normalnog" telefona čujete ton svaki put kada pritisnete dugme, što vas uverava da ste dobro pritisnuli. Sa "bednog" telefona kada pritisnete dugme dobijate samo neprekidni zvuk kuckanja, kao da su na liniji detlići. Bez povratne sprege čovek nije siguran da li uopšte prolazi.        

Dizajneri koji ignorišu principe kao što su povratna sprega, vidljivost i raspoređivanje - iznuruju naše vijuge. Što reče jedna gospođa Lonrensu Feldmanu, profesoru marketinga na Ilinoiskom Univerzitetu: "Ne koristim automatsko isključivanje na mom novom stereo gramofonu jer se bojim da će se pokvariti i spaliti motor."          

Jedan student je pričao Feldmanu o novom programabilnom termostatu: "Jednostavno ispada da niko u našoj porodici nije u stanju da ga programira." U stvari, kaže Feldman, više od polovine vlasnika high-tech proizvoda nikada ne koriste sve mogućnosti.           

U međuvremenu, mogućnosti nastavljaju da pristižu u sve većem obimu.          

Šta reći ako vam je za podešavanje kontrola na TV potrebna džepna baterijska lampa, jer su dugmići sakriveni u tamnom udubljenju ispod ekrana? Ili, da bi ste uopšte nešto uradili sa svojim video rikorderom, morate doslovno da se opružite po podu ispred njega jer je TV stočić dizajniran za liliputance tako da video mašina dolazi dole. U međuvremenu, ne možete baš nikako da prokljuvite na koje se dugmiće odnose odgovarajući natpisi, jer ima toliko mnogo dugmića.           

"Video rikorder je projektovao tehničar ili inženjer" objašnjava Norman. "On ne uzima u obzir da prosečan korisnik nema njegovog specijalizovanog znanja i tako se sve završi redovima dugmića."          

Upravo je navala dugmića, displeja, birača i prekidača koji dolaze sa dominacijom elektronike,ono što je dovelo u prvi plan pitanja dizajna. Kada je počelo naučno proučavanje dizajna posle drugog svetskog rata, ono se fokusiralo na "ergonomiku", prilagođenost proizvoda ljudskom telu. Ali sada, kažu eksperti, fokus se mora proširiti tako da uključi ograničenja ljudskog uma.          

Norman takođe navodi novo rešenje problema složenosti video rikordera: stvar od 60 dolara koja radi sa specijalnim višecifrenim brojevima navedenim u publikacijama sa TV programom.  Ako želite da vaš video nešto snimi, jednostavno ukucate odgovarajuće cifre na tastaturi. "Uređaj sam pošalje signale vašem videu i kaže mu u koje vreme da otpočne sa snimanjem," kaže Norman.          

Melodi Karsvel, profesor inženjerske psihologije na Univerzitetu Kentakija, kaže da kada ona traži od svojih studenata da predlože strategije dizajna različitih potrošačkih proizvoda, "studenti inženjerstva imaju sasvim različite pristupe od ostalih studenata."           

Gospođa Karsvel misli da stvar nije u tome da studentima inženjerstva nedostaje zdrav razum, nego je njihov zdrav razum, usled specijalizovanog obrazovanja, različit od onog koji imaju ljudi kojima tehnika nije preokupacija, ili bar jača strana.            

Džeims Zaiser, vođa odseka za mehaničko inženjerstvo na Buknel univerzitetu tvrdi: "I procep je mnogo širi nego što je to bilo u vreme fordovog Modela T, jer je elektronika mnogo apstraktnija."          

Što je najgore, problem je teško svesti samo na tehnološku kompleksnost. Obično se industrijski dizajn predaje u školama primenjene umetnosti ili arhitekture. Rezultat: mnogi dizajneri se usredsređuju na estetetiku umesto na funkcionalnost. "Razgovarao sam u Japanu o dizajnu koristeći primer Rikoh kamere"- kaže Don Norman. "Imala je crne dugmiće na crnoj podlozi. Kada smo pitali kompaniju zašto je to tako, odgovorili su da bi druga šema boja pokvarila izgled."         

Student dizajna nedavno je pokazao Normanu prototip torbe za odlaganje prtljaga koji nosite sa sobom pri letu avionom. "Taj momak je bio student primenjene umetnosti i torba je bila prekrasna" - ali kada je Norman pokušao da je upotrebi u uskom prolazu dok su se drugi putnici nestrpljivo gomilali iza njega, otkrio je da ju je teško otvoriti. Kaže Norman: "Student je bio šokiran okolnošću da bi neko stvarno pokušao da upotrebi torbu!"           

Ruku na srce, ni mi, potrošači, nismo bez mana. Često smo zasenjeni dugmićima, prekidačima i polugama. Mnoge stvari kupujemo zbog tehničkog izgleda, a ne upotrebljivosti.           

A tehnologija je slična nakitu. Ljudi se prosto pale. Znam gomilu ljudi koji bi radije da kupe bilo kakvu spravu nego "hleba da jedu". Za njih pitanje Dona Normana - zašto je bilo kome potreban sat od 5000 dolara kada pokazuje vreme jednako dobro kao i sat od 20 dolara? - nije drugo do pucanj u prazno.          

Pre nekoliko godina Normanovi studenti proučavali su dizajn aparata za fotokopiranje. Otkrili su da je jedan od najbolje prodavanih aparata u San Dijegu ultra skup i pri tome u suštini neupotrebljiv. Većina advokatskih firmi ga je kupila da bi stajao izložen pored sekretarice, da klijenti mogu lepo da ga vide.  "Niko nikada nije ni koristio ove stvari da bi napravio kopije - bile su tu samo za pokazivanje"- likuje Norman.          

Ne tako davno, neki japanski inženjeri zatražili su od Normana da oceni šest prototipova prekidača za instrument tablu u automobilu.  Stavili su prekidače na njegov sto i nestrpljivo čekali na njegovo mišljenje. "Ovo nije način da se to učini - ne možete ih ispitati na stolu"- rekao je. "Sagradite simulator. Neka ga potencijalni kupci voze, isprobavajući različite prekidače.  Šta ako nose rukavice? Šta ako deca skaču po zadnjem sedištu?"  Inženjeri su prigovorili da bi simulator bio preskup. Norman im je pokazao njihovu sopstvenu brošuru koja je pokazivala maštoviti simulator koji je kompanija sagradila za testiranje apsorbera udara. "Za udare je u redu, ali dizajniranje za ljude je bilo previše skupo - to je uobičajen odnos"- kaže Norman.           

Prema Tomasu Hustadu, ekspertu za marketing u školi biznisa univerziteta Indijana - jedan od razloga zašto kompanije često izbegavaju potrošačko testiranje je ubrzano iznošenje novih modela na tržište.            

"Automatizovali smo proces dizajna i isporuke u toj meri da se može veoma brzo izvesti jednostavno izbacivanje nove varijante proizvoda koja će zameniti prethodnu koja nije bila odgovarajuća"- kaže Hustad, koji je bio predsednik Asocijacije za razvoj i upravljanje proizvodima, međunarodne grupe posvećene unapređenju procesa inovacije proizvoda.           

U međuvremenu, dizajneri postaju tehno pijanci. "Poneseni su novim čudesnim mogućnostima - ne košta previše dodavanje još jedne funkcije, zato hajde da je unesemo"- kaže Hustad. Rezultat je da tehnologija prevazilazi našu sposobnost potrošnje. I poimanja.           

Iako zvuči sumanuto, rešenje za tehnološku zbrku je - još više tehnologije!           

Za ilustraciju, borci protiv tehno gnjavaže uzimaju telefon koji se može nači u svakoj pristojnijoj belosvetskoj kancelariji uz koji ide uputstvo za upotrebu od 24 stranice za objašnjenje "osnovnih" 12 tipki i dodatnih 18 označenih tajnovitom gomilom skraćenica kao što su DND, LNR, SNR i RLS. Da li je rešenje mali ekran na telefonu koji daje uputstva korak-po-korak, na kašičicu? Ili, kako misle zlobniji borci protiv tehno košmara - da se odmah po kupovini elektronskog proizvoda nesrećni kupac prikači na proizvođačev kompjuter, koji po mogućstvu govori i koji bi  ga prošetao kroz programiranje. Naravno, ni mini kurs se ne isključuje. Nije loša ni opcija da kompjuter, preko telefonske žice, programira upravo kupljeni proizvod koji ima sve atribute vašljivog dizajna.          

Novi slojevi kompleksnosti, odnosno "da li će napredak rešiti problem" Hamletovska su dilema u kojoj pesimisti vide budućnost okićenu sa još još više tipki i dugmića.           

Jer, ako ste do sada programiranje vezivali isključivo za kompjuter, vreme je da se otreznite.  Kako stvari stoje, uskoro ćete programirati i pertle na cipelama. Progutaćete ovu rabotu isto onako glatko kao i programiranje videorikordera i sata na noćnom stočiću.          

Rešenje zavisi od dizajnera. Samo nas oni mogu spasiti od tehnološkog košmara. Don Norman misli da su oni za to spremni. "Zadivljen sam brojnim detaljima kojih je svestan dobar dizajner"- kaže on, vadeći jeftinu hemijsku olovku iz džepa. "U ovom peru sam izbrojao sedam različitih materijala i pogledajte kako su linije ovde ravne, a ovde povijene i udubljene da legnu u vašu ruku"- dodaje. "A ovde je rupica za podešavanje promena u atmosferskom pritisku - čak se i u komercijalnim putničkim avionima normalni pritisak održava do visine od nekih 3000 metara; bez te rupice, mastilo bi iscurilo."           

Zato, glavu gore!To što sebe doživljavate kao anahronizam iz primitivne tehnološke ere, teško će vas oprati pred klincima, tehno decom koja koriste kompjuterski šlem i snalaze se u sajberspejsu kao ribice u vodi. To što u potaji mislite da su novi klinci rođeni sa instrukcijama za pritiskanje dugmića kodovanim u njihovoj DNA, ni najmanje ne olakšava poziciju morona u kojoj se hteo-ne hteo svako nađe u sudaru sa nekom bednom elektronskom napravom.          

Za Garija i Kerol Hobdei teško se može reći da su blesani. On je inženjer u velikoj kompjuterskoj firmi. Ona je pisac tekstova o tehnici. I nijedno od njih nije u stanju da smisli kako da spreči ili zaustavi svoje digitalne satove kada počnu da bipuju i kako da nateraju svoj auto radio da radi. Ali njihov sin Kris, koji još nije ni tinejdžer, toliko je tehnički vispren da svojim roditeljima često pomaže pri korištenju kućnog računara i ostalih sprava.          

Don Norman utešno misli da mladi zaluđenici za tehnologijom kao što je to Kris samo izgledaju bistriji za te stvari od nas koji zaziremo od dugmića. To je jednostavno zato što se oni ne plaše: pritisnu svako dugme koje im je pod rukom samo da vide šta će biti, da li će se sprava pokrenuti. I ako nakon toga sprava ispljune tranzistore i čitava se zatamni, nema frke. Oni znaju da dobra vila sa raznovrsnim spravama ima neograničene mogućnosti.          

Da bi stvar bila jasna, dovoljno je da pogledate svoj digitalni ručni sat: prikazuje regularno vreme, dan i datum, ima alarm, a verovatno može da služi i kao štoperica. Par dugmića kontroliše sve te funkcije, zar ne? Ako spadate u onu kategoriju vlasnika koja se ne plaši izmene baterija (odnosno kojoj to rade deca), jer kako ćete zapamtiti redosled pritiskanja dugmića da bi ponovo postavili vreme - vi ste tehno genije! Ili bar srećan roditelj. U suprotnom, naoružajte se istočnjačkim strpljenjem. Jer "mi smo na prelomnoj tački"- tvrdi jedan istraživač.           

Sledeći element za uspeh na tržištu biće jednostavnost - imali smo svoja zadovoljstva sa zamršenim čudesima, a sada moramo primeniti ovu moć na realan svet korisnika.         

I to po mogućstvu što pre, dok nam nervni sistem ne dođe u stanje najvećeg stresa. Ljudi postaju frustrirani jer jednostavno ne mogu sagledati kako te sve stvari rade. "Ja koristim mikrotalasnu peć i stalno očekujem da ću videti vatru."- vajka se jedan psiholog.          

Za utehu, ima nade da će i daljinski upravljači možda postati malo više zdravorazumni. Micubiši je nedavno prikazao model u obliku cigare (kada ga odložite, on se otkotrlja), samo sa osnovnim dugmićima. Na nesreću, tu nema jednog koje se često koristi: "Mute" (naglo utišavanje) - za isključivanje zvuka, kad vam, recimo, u sred akcionog filma uleti vrišteća reklama sa kočopernim pevaljkama.          

Kompanija takođe nudi daljince sa osvetljenim ekranom i dugmićima. I Sony ima daljinac sa samo sedam osnovnih funkcija. "Jedna pogrešna stvar, koja važi za većinu daljinaca, jeste položaj dugmića za uključivanje - isključivanje, koji je suviše lako naći. Jer vi ga koristite samo jednom na početku i na kraju i ne želite da ga u mraku slučajno pritisnete", primećuje Norman.           

Uzgred, tu i tamo iskrsnu i ohrabrujući znaci da bi dizajn proizvoda mogao postati sve bolji. Odgovarajući na nezadovoljstvo mušterija, mnoge kompanije rade na povećanju razumljivosti uputstava za korištenje proizvoda. Što je vrlo pohvalno pod uslovom da prateća dokumentacija ne preraste u biblioteku što se vozi na kolicima.           

Moj bliski prijatelj misli da se čitava gužva svodi na smišljeno zajebavanje korisnika. Domaćim rečnikom rečeno - na zaveru. Jer, zašto je prekidač na lampi tako često blizu sijalice tako da čovek uvek mora da pazi da se ne opeče?  I zašto je dugme za podešavanje na nekim budilnicima tako malo i tako teško za okretanje, da ga je bez klešta nemoguće okrenuti? Ili, kako se, stvarno, postavlja alarm na digitalnom ručnom satu? Priznajem, pojma nemam.           

Jedino što znam jeste da je futurist Artur Klark jednom rekao: "Svaka dovoljno napredna tehnologija ne može se razlučiti od magije."

 

(tekst je kompilacija razlicitih izvora, osnovni je iz Smithsonian Magazine iz 91, ostalo pojma nemam, a i za Smithsonian mi pomog'o Trifun, a na fotki je rad Rona Muecka)

  

Atačmenti



Komentari (80)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 15:35 01.10.2007

JELICA :-)))))

Ja Jelicu citam za dorucak,rucak i veceru...ne treba mi leba.....samo Jelica..sto je moguce vise....alava sam sta cu?)))0
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:02 01.10.2007

Re: JELICA :-)))))

Jao, draga, pa šta da ti kažem, sem veliko HVAAAALA!
dunjica dunjica 15:41 01.10.2007

Dobitak, zgoditak ili košmar

Uf, Vesna, počela era dugačkih, intelektualno zahtijevnih tekstova na Blogu B92. Dobar znak globalno, samo još da uključim dodatne moždane kapacitete ;-)

Često sam znala spočitavati mužu da je ovisnik o novim (najčešće kuhinjskim) električnim spravama, što ga je ponekad ljutilo (moje začikavanje). Kako je životni vijek pojedinih od tih sprava došao svome kraju, na moje iznenađenje, nije trčao u trgovinu da nabavi nove. Sada opet funkcioniramo prilično tradicionalno i čini mi se da sve postižemo s većom lakoćom nego okruženi svom silom multipraktik-naprava. Imam utisak da koliko god te naprave s jedne strane štede vrijeme i snagu, s druge strane nas uključivanje, rukovanje, čišćenje, spremanje i - prije svega razumijevanje funkcioniranja istih - orobljava za taj najvažniji resurs, vrijeme.
jesen jesen 15:49 01.10.2007

Re: Dobitak, zgoditak ili košmar

Najgore je čišćenje....Ja takodje volim te kuhinjske spravice ali kad pomislim na čišćenje lakše mi je da nešto uradim na tradicionalan način...
Kazezoze Kazezoze 16:20 01.10.2007

dugachkog li teksta...

al' je dobar, jer stvarno je sve istina shto norman navodi.
ja sam svoj mobilni kupio pre godinu dana i josh ga nisam potpuno savladao, ustvari nauchi sam osnovno, ali josh nisam ukapirao kako poslati poruku jer se mora prvo (kako sam razumio) instalirati neka vrsta programchica, a meni se neda da prevrcem po svim mogucim i nemogucim opcijama da bi to uradio.
TV , dok sam ga imao, nije mogao da radi bez daljinskog. imao je samo jedno dugme za upaliti i ugasiti. znachi ako se pokvari daljinski, morash kupiti novi TV, jer takav daljinski i takvi TV-i se vishe ne prodaju, izbacheni iz proizvodnje - staromodni.
sada sam svu svoju video i muzichku liniju prebacio na kompjuter, a od kuhinjskih aparata sa puno dugmica imam samo shporet na gas, ali svaki put moram pogledati sa povecalom da li sam ispravnu ringlu upalio, inache mozhe da se desi booooom. zato uvek drzhim povecalo pored shporeta))
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:05 01.10.2007

Maco, hvala ti za posvetu i

detaljno posvećivanje mađiji, ali zaista mađiji "neophodimih" kućevnih aparata... meni je to svakako i dalje mađija i pola dugmića ne znam čemu služe na tim mašinama...meni u stvari bude dosta da rade ona prva tri osnovna, a ovo...nebitno...a da je navlačenje jeste...nekako ovako izgledamo kada se navučemo na te baš, baš, baš potrebne stvari, o koje se posle spotičemo ili nemamo kuda da stavimo nadasve korisne šerpe i lonce, jer celo kujnsko ormarencem, zauzima neko multi-čudo...
jesen jesen 16:16 01.10.2007

Hotel

Prošle godine sam bila u Novom Sadu par dana, sluzbeno..Desila se neka graska u rezervaciji hotela pa smo morali da odsednemo,umesto u centru, u nekom privatnom hotelu na periferiji...I tako posle maltretiranja u trazenju hotela dodjosmo na lice mesta...lice mesta obican mali privatan hotel...Ja potrcah pravo u sobu pa u kupatilo, kad tamo...svemirski brod...Velika kada u kabini a nigde slavine ni tusa vec milion dugmica i na zidu i na kadi i naravno milion otvora-prskalica.Prva misao mi je bila...bas sam glupa...a prvo sto sam uspela da ukljucim je radio koji je takodje bio na "kontrolnoj tabli"....Ipak, trebalo mi je par minuta da skontam pustanje vode na jednom broju "prskalica" sto je zadovoljilo moje potrebe...ostalo nisam proucavala....Sve u svemu ta kada je jedan najobicniji kiceraj a nisam uspela da shvatim ni jednu njenu prednost.....
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:20 01.10.2007

Hm tipicna zenska podvala..

i sto je tekst duzzi..to je i opravdanje, za Jelicu koja je stala sa tehnoloskom revolucijom kod "smederevca" , sve neophodnije...Nemoj ti nama Vesna da uvaljujes kako su zbunjeni ovaj ili onaj, kao da je Jelica na tom nivou..ma ajde molim te....Jelica drzi krisom u spajzu i podrumu sekire, nozeve, zemljane sudove...a u kuhinji susenu crvenu papriku i beli luk radi uroka....Toliko o JG!!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:30 01.10.2007

I ne samo to...

baš nedavno sam pazarila malog "švajcarca", koji ima i opciju čačkalicu, dakle ili imaš u nožiću flastičnu pinceticu ili tu flastičnu čačkalicu, koja je tako fino napravljena da nema kamile kojoj se istom ne bi mogli lepo očačkati zubi...a onda sam, na kuhinjskom sektoru giga-hiper-mega smoposluge, našla i malo veće prekrasne noževe na sklapanje, sa divnom kožnom futrolom i još lepšom drvenastom drškom. Odmah sam pazarila isti i stavila ga u Mari-automoj. Kol'ko posle toga, moj Žmu, od dosade (dok ga vozim) krene da kopa po auto-fiočici i natrapa na moj novi nož-ić, naivno ga otvori i pisne: "Odakle ti čakija? Šta će ti čakija u autu? Gde si ovo kupila?"...ja mu sve lepo objasnim (možda zatreba da se nešto naseče usput, ako stanemo, zatreba nikad ne znaš...), uz dodatak da to nije čakija, nego na uputstvu lepo piše "džepni nož"..."Kako džepni, vidi koliko je ovo! Šta si ti? Kengur?"
I sad svima priča kako imam čakiju u autu...neće da s'vati pa to ti je...
Fakat se meni tehnologija zaustavila kod zemljane tepsije...
Mada zemljak Cole ima druge insinuacije...metlaste.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:48 01.10.2007

Re: I ne samo to...

Jelica Greganović

Fakat se meni tehnologija zaustavila kod zemljane tepsije...
Mada zemljak Cole ima druge insinuacije...metlaste.


Nemam sta da dodam!
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:52 01.10.2007

Jao, znam

te ko zlu paru ))))
ivana23 ivana23 16:57 01.10.2007

Re: I ne samo to...

Jelica Greganović
baš nedavno sam pazarila malog "švajcarca", koji ima i opciju čačkalicu, dakle ili imaš u nožiću flastičnu pinceticu ili tu flastičnu čačkalicu, koja je tako fino napravljena da nema kamile kojoj se istom ne bi mogli lepo očačkati zubi...a onda sam, na kuhinjskom sektoru giga-hiper-mega smoposluge, našla i malo veće prekrasne noževe na sklapanje, sa divnom kožnom futrolom i još lepšom drvenastom drškom. Odmah sam pazarila isti i stavila ga u Mari-automoj. Kol'ko posle toga, moj Žmu, od dosade (dok ga vozim) krene da kopa po auto-fiočici i natrapa na moj novi nož-ić, naivno ga otvori i pisne: "Odakle ti čakija? Šta će ti čakija u autu? Gde si ovo kupila?"...ja mu sve lepo objasnim (možda zatreba da se nešto naseče usput, ako stanemo, zatreba nikad ne znaš...), uz dodatak da to nije čakija, nego na uputstvu lepo piše "džepni nož"..."Kako džepni, vidi koliko je ovo! Šta si ti? Kengur?"I sad svima priča kako imam čakiju u autu...neće da s'vati pa to ti je...Fakat se meni tehnologija zaustavila kod zemljane tepsije...Mada zemljak Cole ima druge insinuacije...metlaste.

Ima cackalicu, nema USB port:
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:59 01.10.2007

Re: Jao, znam

Jelica Greganović
te ko zlu paru ))))



Polako, ali sigurno istina o tebi (kao i o Vlasti, Gordanic....i sl..) ugledace svetlo dana!!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:05 01.10.2007

A nema

ni fen.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:07 01.10.2007

Cole, pozdravlja

te naša mala proizvodna jedinica :)

ivana23 ivana23 15:08 04.10.2007

Re: Vreme, najnoviji broj

nsarski nsarski 16:42 01.10.2007

Mali prilog za antologiju

"Tehno Terorizma".

Za sebe ne bih mogao da kazem da sam neki tehno-wizard, ali neke elementarne tehnicke stvari su mi ipak jasne. (Sa kompjuterima se odlicno snalazim, ali o njima ne ovde nije rec).

1. Daljinski upravljac: koliko shvatam, kad covek gleda TV, treba mu dugme da ukljuci/iskljuci, da menja kanale, i da menja jacinu zvuka. 5 dugmica, maksimalno.
OK, razumem da ima onih koji hoce da surfuju po kanalima, da im u nekom uglu bude ekrancice sa programom na nekom trecem kanalu, itd. Nemam nista protiv - ko voli nek' izvoli. Ali, koliko god trazio, apsolutno je nemoguce pronaci daljinski upravljac sa 5 dugmica! Nigde. Uvek mi nude neki sa gomilom drugih mogucnosti, a sve kao za istu cenu, itd. Nije stvar cene, nego vremena. Sta ce mi da ucim kako se taj super ekstra all-in-one upravljac koristi?! I, uopste, sta ce mi neka skalamerija sa dve numericke tastature, tri dugmeta na kojima pise "prgm", ili "menu" i ostalo. Ukljuci, menjaj kanale, pojacaj/smanji zvuk, iskljuci. Za mene dovoljno. Ne postoji. I jos me ljudi sazaljivo gledaju kad to u radnji trazim. Kao - "iz kog je kamenog doba ovaj dosao?"

2. U mom automobilu ima radio, a ima i CD, sve u jednom. OK, zgodno. Da slusam muziku, ili radio. Medjutim, jednog dana mi se potrosi akumulator, ja ga skinem i stavim novi. E, tu dodje do ozbiljnog problema. Moj audio "junit" vise nece da radi. Na malom ekrancicu trazi da mu ukucam "code". To je kao preventiva, u slucaju da mi neko ukrade radio, nece moci da ga koristi ako ne zna kod. Sad, ja ne znam kod - rekose mi da je to trebao diler da mi da kad sam kupio auto. Well, nije mi dao, ili sam ga ja zaturio, ili zaboravio. Nemam kod.
Problem je da, ako ukucam pogresan kod (tri cifre), posle tri greske, kompjuter se totalno zamrzne, vise ne prima nista, i moram da drzim motor da radi 1 sat da bi se odmrzao. Buduci da imam 10^3 mogucih kombinacija od 3 broja, ako bih isao putem pogadjanja, treba mi 333 sati rada motora da najzad "nabodem" kod (sat rada motora=3 sanse da pogodim). Samo benzin za to bi me kostao vise nego nov radio. O vremenu da ne govorim.
Zovem dilera, pitam, kako da nadjem kod. Kaze on daj mi serijski broj "junita". Hm, nemam ni to. Zapravo, da bih ga procitao, moram da skinem pola instrument table, da izvucem radio iz kucista i pomolim se bogu da je tu negde zapisan serijski broj. Ima i za to leka: U Portoriku postoji sajt koji ce ti reci serijski broj tvog "junita", ako im kazes serijski broj automobila (OK, to pise u papirima za auto). Ne prave pitanja. Jedino sto ova sitna usluga kosta $80.

Ku cu, sta cu, ku cu sta cu - potrosim 1 sat, skinem instrument tablu, izvucem radio, procitam serijski broj "junita".
Zovem dilera telefonom, kazem srecan "Imam serijski broj! Koji je kod za radio?". Ne, kaze on, mi to ne mozemo da damo, otkud mi znamo da ga niste ukrali. Nego, dodjite vi kod nas sa tim radiom, automobilom, vlasnickim listom, radiom, pa cemo vam reci za $5. A oni na 25 milja od moje kuce.
Tako i bude na kraju - odem do njih, daju mi kod, vratim radio na mesto, ukucam kod, sve proradi OK.
Kod sam zabelezio i cuvam ga na najskrovitijem mestu.
mariopan mariopan 18:39 01.10.2007

Re: Mali prilog za antologiju

Ja i tehnika...ha ha ha

Ko ne zna sta treba da radi, treba u kuci da ima dete, a deca sve provale za dva minuta. Nevolja je kada dete odraste pa ode od kuce, to vam je isto kao da vam je odsetalo uputstvo za koriscenje svega sto imate a radi na struju.

Onda je potrebano da imate kompjuter, ICQ, SKIPE, ili internet telefon pa da svoje uputstvo za upoterbu svega i svacega mozete da cimnete u svako doba dana i noci.

Ako ni to ne pomaze ,jer dobijena uputstva , kako god da vam objasne , vama zvuci kineski ili kao uputstvo za upotrebu spejs-satla, vi se onda prisetite kako ste pedeset i kusur godina ziveli bez toga, a ja sam bas dobro zivela i bez toga, pa onda stvar bacite u neku ostavu i cekate da se neki jadni mladi par privenca i da mu udelite sopsveni problem.

Meni nekako uvek zao mladih ,da im tako nesto uvaljujem, pa ubacim u kovertu neku valutu, a stvar iz sentimentalnih razloga cuvam do dana sudnjeg.Da ne kazu deca da sam bacila bas ono sto mi je on-ona kupili.
pnbb pnbb 14:53 02.10.2007

Re: Mali prilog za antologiju

1. Daljinski upravljac: koliko shvatam, kad covek gleda TV, treba mu dugme da ukljuci/iskljuci, da menja kanale, i da menja jacinu zvuka. 5 dugmica, maksimalno.


eh, kako pet... a mute, najvaznije dugme?
pa last - sto te vraca na prethodni kanal - izuzetno zgodno ako hoces da sa kanala 387 predjes na 820 bez da ti prodje pola filam u tipkanju
pa info - da vidis koji je sledeci film na kanalu 481 dok gledas tekmu na 652...

posebno podla zavera je kad zaista naprave daljinac sa 5 dugmica, ali svako ima funkcije pod a-z.... u zavisnosti kojim prstom pritiskas , i relativnog polozaja marsa prema veneri...

salu na stranu, sva ta prica oko suvise 'napredne' thnologije je zvaka, koja omogucava ljudima kao sto je taj norman da zgrcu pare na analizi nicega.... poput life coachinga i slicnih bedastoca...satro , komplikovano je ukljuciti radio u kolima, jer ima mnogo dugmica.... kao sto neko rece, daj svom petogodisnjem detetu bilo koji daljinac, kroz 5 min pokazace ti kako pomocu njega da prisluskujes komsijin telefon....
nsarski nsarski 17:44 02.10.2007

Re: Mali prilog za antologiju

E, e, u tom grmu se krije problem. Mute?! Sta ce ti mute dugmic? Smanjis glasnost i resis posao.
A grm je sledeci: jednom kad dodas "mute", onda se doda i "semi-mute", da ne bude bas totalno bez zvuka, ali da opet bude tih. Utom naidje i ono: hm, bilo bi dobro dugme da me vrati na prethodni kanal...? OK, ubacicemo i to, ali dacemo ti i priliku da izaberes sekvencu kanala, pa da mozes da skocis na prethodni, ali i na tvoj favorite! Yesss! Po izboru - imas memorija za 30 kanala "favorites" - i naravno ekstra dugmic za to.
Nadam se da je jasno u kom pravcu ovaj razvoj ide:) Ubrzo ti je daljinac kao kompjuter na space shuttle-u. Poceli smo od pet dugmica - dosli smo do 50-ak. To be continued....

Ner znam da li taj izraz postoji, ali ja bih ga nazvao "gadgeteering". Nagomilavanje nepotrebnih gadgets!
Miloš Urošević Miloš Urošević 18:34 02.10.2007

Re: Mali prilog za antologiju

5 dugmica, maksimalno.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:09 02.10.2007

Re: Mali prilog za antologiju

na njemu ima 6 s tim sto su dva visenamenska (play/pause) i Menu koji posle onih 5 pretvara u mnogovisenamenske dugmice. a da je lep, lep je...a tek sto mi stoji?!...
Miloš Urošević Miloš Urošević 08:45 03.10.2007

Re: Mali prilog za antologiju

Obzirom da kontroliše DVD player, muziku, foto-galeriju i video, prosek dugmića po programu uopšte nije za zanemariti ;-)
mariopan mariopan 11:33 03.10.2007

Re: Mali prilog za antologiju

NSARSKI ???????? Iscasila sam jedinu mozdanu vijugu koja mi je jos preostala citajuci Vase UPUTSTVO....ali hvala u svakom slucaju...nista nisam razumela....kad god nista ne razumem odmah mi na pamet padne Alchajmer. Pa bila skoro kod DR da utvrdim stanje ...i snimili mi glavu...i kazu tamo NICEG NEMA.... ni tog Alchamera..nema on tu sta da trazi ni da nadje..Pa sada sam sasvim umirena , samnom je sve u redu )))

Zato sam odmah kod kuce iskljucila sve sto svetli i ima lampice... smotala gomilu raznobojnih kablova u klupko i pocela da strikam..frket ..klot...frket...klot..nemam pojma sta ce to biti kad zavrsim..ali dacu deci iz ulice.Kladim se da ce oni odmah znati sta je to i cemu sluzi. )))
Milan Novković Milan Novković 19:59 01.10.2007

Master Dizajner

...Kada se tome doda da se dizajneri najčešće ponašaju kao da su pali sa Marsa, ignorišući "prirodan raspored stvari"...

Još nemamo pojma odakle je ovaj Master Dizajner pao, ali je sasvim izvesno da se i on mučio pa na kraju morao da brzopleto "zaokruži" dizajn.

A i mi, nikad zadovoljni - ne valja ako je jednostavno, a ne valja ni ako je kompleksno :)

Milan Novković Milan Novković 20:10 01.10.2007

Bez dokumentacije !!!

Uzgred, tu i tamo iskrsnu i ohrabrujući znaci da bi dizajn proizvoda mogao postati sve bolji. Odgovarajući na nezadovoljstvo mušterija, mnoge kompanije rade na povećanju razumljivosti uputstava za korištenje proizvoda. Što je vrlo pohvalno pod uslovom da prateća dokumentacija ne preraste u biblioteku što se vozi na kolicima.

Ko mrzi dokumentaciju i tipke.... (jedan naš programer je onomad savetovao: "kad ništa drugo ne uspe, pročitaj dokumentaciju" :)

kuki kuki 20:14 01.10.2007

Da pocnemo

od dece, tj. da se nadovezem na Vesnin (Don Norman) komentar o deci: nije samo da se ne plase da eksperimentisu, vec imaju dovoljno vremena. Novo tehnolosko cudo u kuci je za njih nova igracka kojoj su u stanju da posvete onoliko vremena koliko im to cudo predstavlja izazov i zabavu.

Mi "odrasli" jednostavno nemamo vremena za to. Prelistamo uputsvo (ako i to uradimo), smorimo se vec na pocetku sa svim upozerenjima, pravnim ogradama i zastitama proizvodjaca, i preskacemo na deo kako da se ukljuci. Znajuci da imamo uputstvo na raspolaganju, sve ostalo ostavimo za kasnije, koje nikad ne dodje.

Mi "odgovorni" se trudimo, najbolje sto umemo, da napravimo ta "cuda" sto je moguce intuitivnija. Koliko uspevamo? Pa, po reakciji kupaca, ne bas mnogo. Prvenstveno zbog gorenavedenog nedostatka vremena da se "cudo" prouci, a zatim i zbog nasih pogresnih pretpostavki sta je to "intuitivno".

Najsveziji primer: upravo smo lansirali novi sistem u automobilu koji omogucava upravljanje glasom svom elektronikom - radio, satelit, telefon, MP3, bilo koji bluetooth uredjaj. Jedini uslov je da se nauci novi jezik tj. tacan spisak instrukcija. Npr. ako telefonu kazes "biraj" ocekuje se da kazes broj, a ako kazes "zovi" ocekuje se ime. Kad sam testirao uredjaj, zavrsilo se tako sto sam se sa zenom cuo jedno 10 puta uzastopce, jer nikako nisam mogao da se setim tacne komande za neku drugu opciju pa je telefon "intuitivno" ostajao na redial-u. Polako ucim novi jezik - sync.
gordanac gordanac 20:20 01.10.2007

istorija

Milan Novković Milan Novković 20:20 01.10.2007

Functional requirements

....Moj bliski prijatelj misli da se čitava gužva svodi na smišljeno zajebavanje korisnika. Domaćim rečnikom rečeno - na zaveru....


To 100%. Da bi dizajner bio siguran da će zezanje da se nastavi i dok on(a) spava isprogramirao nas je da zezamo jedni druge :)



gordanac gordanac 20:31 01.10.2007

:))

mother nature technology

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:52 01.10.2007

Re: Functional requirements

hahahahaha:)
milane, uzhasan si!
hahahahaha:)
Milan Novković Milan Novković 20:54 01.10.2007

Re: :))

mother nature technology

Mother nature and father businessman :)

Milan Novković Milan Novković 21:35 01.10.2007

Voxware

Niko nikada nije ni koristio ove stvari da bi napravio kopije - bile su tu samo za pokazivanje

"Što šarenije to bolje" nam, pretpostavljam, pomalo dođe i genetski pošto imamo relativno snažan impuls da to poistovetimo sa zdravijim, moćnijim.

Mene su fascinirali voice interfejsi od kad sam naleteo na njih - onomad, početkom devedesetih, video da Lehman Brothers u New Yorku postavljaju trading floor sa voice interface aplikacijama (trade entry tickets za početak) pa ja poletim da budem prvi u londonskom Cityju i kupim hardware od iste firme da se igram, Verbex Voice Systems. I svaka im čast, continuos speech radio besprekorno, teško ga bilo naterati da pogreši. Doduše, sve je ovo bilo postavljeno za konkretne, industrijske aplikacije, ne diktiranje, pa su rečnici i gramatike bili jednostavni.

Tako impresioniram sredim demoe poletim da se pohvalim Nomuri (ogromna japanska security kuća) gde sam pre toga radio, vrtelo se mnogo programa koje sam ja uradio, ili započeo pa drugi završili - traderi nisu hteli ni da pogledaju. Ispao sam malo smešan i samom sebi pošto sam se setio da smo davno pre toga, na početku saradnje, od tradera dobijali zahteve da u aplikaciji neće da koriste pull-down menije (press-and-hold im bilo komplikovano na mišu), a nepoželjna je bila i tastatura - znači miš, kliktanje na tri tipke, drag-and-drop.

I šteta, Verbex bila cool firma, vidim da su ih Voxware kupili z.a sitnu lovu.

A "mali kućni aparati", kako ih od milošte moja žena zove, i besomučno kupuje, imaju vrlo priproste gramatike, i kad su većina ionako poprilično blesavi bilo bi još veće zezanje da možemo da im pričamo.

Moj favorit je za sada jedan, izgleda ko noša, stavi se na sto, uspe voda, ukljči u struju i počne da generiše paru. Staviš glavu u njega pa, ko je prehlađen, bude mu bolje. Nisam probao, ali sam se slatko smejao. Kao i većina drugih i ovaj je odradio par proba i demonstracija pa sklonjen na sigurno :)
AlexDunja AlexDunja 00:15 02.10.2007

tekmika

elektromika:))
psihodelija,magija....


peter hammill:)))
Atomski mrav Atomski mrav 08:19 02.10.2007

Za Ginisa?

Neka neko proveri, da li je Vesna oborila rekord u dužini posta... :)

Imam samo jedno pitanje - zašto je inženjer koji je osnovao DEC uopšte pokušavao da skuva kafu u mikrotalasnoj pećnici? :) Hm, hm... možda je zato Digital i prošao kako je prošao... :)
dunjica dunjica 08:35 02.10.2007

Re: Za Ginisa?

Jelena Milić ima trenutno jedan duuuugačak post, mož bit da je i duži od Vesninog, al ne mora. Ne znam, nešto je inspirativno u zraku, pa ljudi navalili s dugačkim i zanimljivim/poučnim postovima. Puno poslastica u ponudi.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:40 02.10.2007

Re: Za Ginisa?

mrave, izvini na duzini, mislila sam se ja dal je ok, ili nije.

zašto je inženjer koji je osnovao DEC uopšte pokušavao da skuva kafu u mikrotalasnoj pećnici? :)

tjah, mozda mu je crk'o aparat za kafu, ' oce oni to, mislim sprave za kafu, il' nije imao filtere, varijante su razne, ja sam skoro probala da kuvam kafu u filteru od salvete, propast.

i meni je bilo krivo kad je compaq kupio digital, videla sam to kao pobedu trgovackog duha nad razvojem
Kazezoze Kazezoze 08:56 02.10.2007

Re: Za Ginisa?

a ja mislim da je to zbog toga shto je u upustvu o funkcijama mikrotalasne pecice stoji da je predvidjeno kuvanje kafe... ja video na jednoj chak i pishe opcija za kafu, ali nisam hteo da proveravam... mozhda je samo podgrejavanje kafe, ko ce znati
Lilu Lilu 09:03 02.10.2007

Re: Za Ginisa?


Kad sam kupila DVD, zamolila sam drugaricu koja je savladala tu moćnu spravu da dođe da mi je priključi, i da mi objasni kako se koristi. Jeste, za priključivanje ima samo 3 kabla, ali moj televizor kupljen pre 20 godina nema mesto gde da se ti utaknu. Snašla se ja, kupila novi televizor. (DVD 100 eura, televizor 400 eura).
Objašnje za daljinski: Ovo ti je play, stop, rew, pause. Moje pitanje: čemu služe ovih 40 dugmića koje nisi spomenula? Njen odgovor: nemam pojma, ali ti i ne trebaju.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:31 02.10.2007

Re: Za Ginisa?

čemu služe ovih 40 dugmića koje nisi spomenula? Njen odgovor: nemam pojma, ali ti i ne trebaju.

:)))
pre dosta godina, dok sam jos bila mlada i naivna, moj sin tehnicki nadareni tinejdzer, stavi u kadu moj ljubljeni stampac da ga opere.

dok sam dodavala deterdzent za sudove i totalno zgrozena zurila u printer na dnu kade, priznacete skroz neprilicno mesto za tako finu spravu koja bljuje vredno i poslusno sve moje gluposti koje pisem, moje genijalno dete, osecajuci moje nemo zgrazavanje, samo je diglo glavu i reklo s kezom oko glave:

- 'oladi, higijena je osnovna stvar za sprave. u 80 odsto slucajeva crknu zbog shtroke.

ok, kao roditelj, po sluzhbenoj duzhnosti sam davila sa pranjem i kupanjem, ali printer? alo!!!

kada se operacija pranja printera zavrsila, a ja bila ubedjena da je mrtav mrtvicijat, mali ga je opet povezao i sve je radilo besprekorno.

medjutim, u kadi je ostalo par delova.

naravno, ja ih pokupim i gunem klincu pod nos: - A ovo? A?

- to je visak delova. - iskezi se moj Viktor. - Baci.

Tako je i bilo. Taj iglicni printer radio je neverovatan broj godina, uredno kupan u kadi s vremena na vreme, radio je i kad sam ga zamenila laserskim, pa izvlacila iz zasluzene penzije kada sam ostajala bez tonera.





Atomski mrav Atomski mrav 09:33 02.10.2007

Re: Za Ginisa?

i meni je bilo krivo kad je compaq kupio digital, videla sam to kao pobedu trgovackog duha nad razvojem

Ako cenimo samo po postupku njihovog osnivača, očigledno je da im inovativnost nije falila :) U svakom slučaju, zanimljivo je sledeće: Compaq je kupio DEC, naravno usvojio njihovu tehnologiju tamo gde su mislili da treba (cenim da je to bilo na mnogo mesta)... zatim je HP kupio Compaq i napravili su dogovor da neće pokušavati fuzionisanje tehnologija već da će forsirati tehnologiju jedne od firmi na polju gde je ta firma jača. Rezultat - HP ostao na štampačima, a Compaq ostao na PC računarima i serverima, s tim da se tu i tamo može videti "potpis" Digital-a (kad je reč o serverima) ako čovek malo čita između redova... možda bi ljudi iz HP-a trebali malo više da pokušavaju da skuvaju kafu u mikrotalasnoj... :)
Zaključak - industrija stalno pokušava da tehnologiju koja je razvijena za vojne, istraživačke svrhe primeni i u uređajima široke potrošnje... i često u tome preteraju, jer to rade zbog marketinga a ne zbog toga što bi to zaista imalo neku praktičnu primenu...
pnbb pnbb 15:07 02.10.2007

Re: Za Ginisa?

to je visak delova

stara asirska poslovica kaze -
ako dovoljno puta rasklopis i sklopis bilo koji uredjaj, na kraju ti ostane delova za jos jedan isti takav.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 16:58 02.10.2007

Re: Za Ginisa?

stara asirska poslovica kaze -
ako dovoljno puta rasklopis i sklopis bilo koji uredjaj, na kraju ti ostane delova za jos jedan isti takav.


hehe, asirci, kazes:)))

ostala ja bez racunara, uzas, a nemam pare da kupim nov. kaze meni moj sin, nemoj se sekiras, sutra cu da ti sklopim jedan. khm, chek, nemam pare bre! kaze pile & sunce majkino, nema brines. i sutra dodje i sklopi mi komp, evo ga jos radi, dala sam pare samo za kuciste jer mi je ponudjeno bilo neopvano ruzno. pitam, otkud ti bre delovi, kaze, ima se, cuva se, a malo je osisao i svoj, sestrin i tako, naslo se delova, neki hirovite nater'o da radi, neke skrsene zalemio, plocu mislim i eto, taman da podmiri roditelja:)

Kazezoze Kazezoze 18:35 02.10.2007

Re: Za Ginisa?

i ja sam svoj skoro kompletnog sastavio od delova.onda sam ga povezao sa starim pojachalom, ugradio dobre zvuchnike, kupio polovan ekran 190 S, onaj uski, za 100 eura i usb hard disk od 300GB za istu lovu, da mogu muziku i filmove da chuvam u njemu, a i zgodan je kad negde putujem, mogu ga prikljuchiti na svaki komp i sad imam komp sa kojim sam poprilichno zadovoljan.))
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:47 02.10.2007

e, vesna

fala ti, sad mi je lakše...

dugmići, kratko-dugačko, jednom-dvaput, programiraj-potvrdi-izaberi-poništi, uputstva, upozorenja, small print...joooj
dobar tekst
nsarski nsarski 12:49 02.10.2007

Re: e, vesna

E, pa TO pricam (pogledaj moj post gore).
Dobro, ne trebaju ti ekstra dugmici. Ali, ako se zeznem pa neko od tih nepotrenih dugmica pritisnem - odjednom se cudo napravi! Svi pocnu da pricaju na spanskom i pojave se titlovi i sat u uglu.
Mislim, kako se to postize, ne znam. Meni se desi slucajno, i onda nemam pojma kako situaciju da vratim u normalu. Osim da uzmem uputstvo da proucavam:) A ja to necu!
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 12:56 02.10.2007

Re: e, vesna

evo, treba da pustim grejanje, npr. na ovom termostatu (digitalis) stoji neki program di je isključeno. probala nekoliko puta da napravim programče za dati dan (tj. da uključi/isključi kad ja oću), al' pobrišem sve ostale programe i tako - sad pritisnem jedno, pa drugo, izaberem program da greje ceo dan i otvorim prozor. :)

videla tekst tehno terorizma - imala problem sa kodiranim ključooom, tako nam rekli. (na kraju bio neki cinculator, nešto malo gumeno, plastično i metalno) tip je mog muža zvao - ti što mi dolaziš sa duhovima...pošto nije mogao da provali u čem je stvar.

u stvari inicijalno, htedoh da napišem vesna et all, al' reko, da pohvalim domaćicu
antioksidant antioksidant 14:36 02.10.2007

Re: e, vesna

Osim da uzmem uputstvo da proucavam:) A ja to necu!

Nsarski a sto neces da zitas uputstva?
Vidis kako je Jelica prosla sa uputstvom masine za hleb
Galebar Galebar 12:09 02.10.2007

Zašto jednostavno kad moze koplikovano

''Skuhao'' sam kafu u svojoj mikrovalnoj, nakačio se na b92blog i pronašao text interesantne sadržine.
Ispostavilo se da sam gutao najduži text na blogu IKAD! Kad sam završio i odlučio da dam svoje ''stručno'' mišljenje (ipak sam ja slobodni električar (ko zna razumeće)) srknem onu kafu sa početka texta i shvatim da je hladna!
Da li je text dugačak ili ja sporo čitam ne znam, ali znam da sam ga pročitao od početka do kraja.

Jelice možda ste mogli preuzeti moj naslov, jer se sve danas svodi na to da je bolje što više zakoplikovati stvari da bismo imali, u narednom periodu, šta rješavati.

Pronašao sam se u tim prozivkama hi-fidelity opreme i mobitela...
Što se tiče mobitela odlučio sam da kupujem ISKLJUČIVO obične telefone, a to znači par osnovnih funkcija kao : pozivam, odgovaram, šaljem SMS, primam SMS i da ima prikazivanje sata. Šta vam treba još od mobilnog telefona? Pristup internetu? Morate hitno nekom da pošaljete fotku sa mobitela? Shvatio sam da za sve ostalo imam notebook.
Sve ostalo me podeća na Džirlo proizvod...

Što se tiče hi-fi tu sam bio rešen da se počastim novim kućnim audio-video uređajem i to ISKLJUČIVO Harman-Kardon proizvodnje (pomalo pratim razvoj istih), odem kod lokalnog dilera i on mi pokaže sistem koji je za moje potrebe, sve je super upakovano (kutija je velika kao da je veš mašina unutra), i vadi gospodin zvučnike, super, vadi plejer, super dizajn i ima samo dva dugmića POWER i OPEN/CLOSE, na sredini veliki džog (ono okruglo što se okreće do beskonačno), savršen dizajn...,ja sam bio vidno uzbuđen, ali kad mi je pokazao daljinski upravljač samo je dodao:'' A za ovo ti treba fakultet!''
XY dugmića sa raznim skraćenicama..., i knjiga sa uputstvom za upotrebu debljine Vujaklije... Moje raspoloženje za kupovinu dotičnog aparata je automatski spalo! (koji inače košta oko 1000€)

Prije ili kasnije (valjda) svi shvatimo da težimo jednostavnošću I TO NIJE SVE
ne trebaju nam kojekakve SPRAVE koje imaju ovaj ili onaj dodatak I TO NIJE SVE,
skupim i nepotrebnim SPRAVAMA samo liječimo sopstvene komplekse I TO NIJE SVE,
ako u narednih godinu dana ne naručite ni jedan (ne)potreban proizvod, dobićete na poklon BLAGOSTANJE!!!
Galebar Galebar 12:25 02.10.2007

Izvinjenje

Vesna oprostite što sam Vam se, u svojoj brzopletosti, obratio sa imenom Jelica.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:32 02.10.2007

Re: Izvinjenje

Načisto si me zbunio, skuvaj jaču kafu :)))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 16:46 02.10.2007

Re: Izvinjenje

galebaru, mozes i jelicom da me zoves:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 16:48 02.10.2007

Re: Izvinjenje

sto rek'o drug oibiba il' kaki mu je vec nick, a meni prenela trac moja amsterdamska drugarica, moz' me i nemanja zvati:)
Atomski mrav Atomski mrav 19:08 02.10.2007

Re: Izvinjenje

Ja uvek kažem, zovi me prozor samo me nemoj razbiti :)
Emir Halilovic Emir Halilovic 13:50 02.10.2007

Ima i loseg dizajna...

....ali u vecini slucajeva najbolje rezultate daje RTFM.

Sto se tice dizajna, trziste samo po sebi nagradjuje dobar dizajn, eto iPod nije sa tehnoloske strane nista posebno, a ispade ogroman hit. I na kraju, i za "technologically challenged" ima odgovor. Na primer, ovo je "fixni mobilni" ceske firme Jablotron:



Ovo mnogo dugmica sto ima, to je normalna alfanumericka tastatura za pisanje SMS-ova :), nista komplikovano.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:35 02.10.2007

Fascinantna količina dugmića!

A vidi ove
dunjica dunjica 19:27 02.10.2007

Re: Fascinantna količina dugmića!

Galebar Galebar 19:24 03.10.2007

Re: Fascinantna količina dugmića!

Na kom je ovo jeziku napisano?

Molim odgovor.
dunjica dunjica 19:30 02.10.2007

A za koga je ovaj daljinski?

Atomski mrav Atomski mrav 19:32 02.10.2007

Re: A za koga je ovaj daljinski?

Eh, dunjice... kako izgleda tek ženski daljinski? :)
Mada, siguran sam da ima jedno isto dugme kao i ovaj: PMS OFF :)
dunjica dunjica 19:39 02.10.2007

Re: A za koga je ovaj daljinski?

Atomski, pravo da ti kažem, ne znam kako bi izgledao remote control za masovnu žensku upotrebu, ali ja preferiram tzv. misleće stvorove, odn. one što funkcioniraju i bez daljinskog ;-)
Atomski mrav Atomski mrav 19:43 02.10.2007

Re: A za koga je ovaj daljinski?

E, pa imaju i misleći stvorovi svoje daljinske upravljače... samo mnogo suptilnije nego što je, recimo, ovaj na tvojoj slici... :)
Trifun Trifun 00:37 03.10.2007

autorstvo

Problem jeste zanimljiv, ali...

Da li samo ja mislim da bi, kad neko prevede tudji tekst i objavi ga, to trebalo lepo i da kaze, a ne samo da ga potpise sopstvenim imenom?

Slazem se, cinjenica da su sva imena pomenuta u clanku americka/engleska jeste giveaway, kao i bukvalno prevedena fraza "Imao sam ljude da idu okolo..." ("I had people walking around...", ali autorstvo ne bi trebalo ostavljati dedukciji citalaca.

Koga zanima, pisac ovog teksta je Richard Wolkomir, objavljen je u Smithsonian Magazine, broj za oktobar 1991, a delove originala mozete naci ovde: [url=http://www.mindspring.com/~ddi_pgh/bib.htm][/url]
nsarski nsarski 03:31 03.10.2007

Re: autorstvo

Heh, znao sam.
Evo iz tog clanka:
In response to disgruntled consumers, companies like Mitsubishi and Sony are working to make user manuals and TV on-screen instructions easier to understand.
Taj moj auto (sa sve CD-om) je Mistsubishi. Sesnaest godina proslo - ali nisu napredovali!
Atomski mrav Atomski mrav 07:54 03.10.2007

Re: autorstvo

A šta tek reći za Microsoft? :)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:33 03.10.2007

e

Trifune, 'fala ti ko bratu za trud, iz teksta je jasno da je americki izvor, ta svaki pasus je citat, vrvi od navodnika i imena. Ja vise nemam Smithsonian iz 91, ni druge izvore, tako da ces morati da me izvines za navodjenje, imam samo licnu arhivu meni omiljenih istrazivackih radova, na zalost, ne uvek kompletnu.
Trifun Trifun 11:52 03.10.2007

Re: e

"iz teksta je jasno da je americki izvor"

Ja sam i napisao da se jasno vidi, ali poenta je u tome da se to nigde izricito ne kaze -- na stranici na kojoj su samo uvodni delovi blogova, pise "autor: Vesna Knezevic-Cosic". Ne znam da li je neko poverovao da je ovo vas tekst, no to nije ni vazno -- pitanje je, recimo, bontona da se navede kada se koriste tudje reci. Ako se nemaju vise pri ruci svi podaci o originalu, za svrhu neformalnog medija kao sto je blog bi dovoljno bilo reci "evo, nesto sam vam preveo/la jer mislim da je zanimljivo".

A nemam ni ja Smithsonian Magazine iz '91, ali sam podatke o clanku nasao uz minimalan trud.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:49 03.10.2007

Re: e

ok, posto imam opciju izmene, unosim u inicijalni post. hvala trifune na trudu, steta sto ni vi nemate originalni tekst. al' sigurno imate neki licni primer na temu, tj dal se i vama metlica zahglavila u hlebu, il' vas neki drugi aparat spopleo?:)





Trifun Trifun 14:18 03.10.2007

Re: e

Hvala i vama -- kako je lepo kada se neka neprijatnost, makar i trivijalna, razresi lako i pristojno.

Sto nije slucaj, recimo, s mojim friziderom, koji ume u sred noci da me napadne prodornim pistanjem nalik na protivpozarni alarm... To ocigledno nije, a nije ni znak da je kolicina voca/povrca u njemu pala ispod kriticne granice, jer je suvise star za takvu pamet; sta jeste -- ne znamo, jer je gazda izgubio uputstvo... a dobro bi doslo, cak i na starohelvetskoj demotici ili pisano linearnim A.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:18 03.10.2007

moj frizider

ponekad rze, kao konj. i strese se..:)
mariopan mariopan 17:37 03.10.2007

Re: moj frizider

...a moj pisti u kratkim razmacima ako vrata nisu do kraja zatvorena...ali isto tako pisti i alarm za gas...i alarm za dim...pa smo se muvali po kuhinji svi pomalo u panici dok se nelo nije naslonio na vrata od frizidera i zatvorio ih...neosetno..Pa kad je pistanje stalo, mi nismo znali sta se desilo...dal je to nesto crklo pa ne pisti....ma ludo))0
nsarski nsarski 20:10 03.10.2007

Ma, ljudi,

niko nije do kraja shvatio techno-terorizam ako nije usao u modernu japansku kucu. Mislim ovde na WC. Ja sam jedne godine iznajmljivao stan u Tokiju i imam 30 minutni dokumentarac oko toga kako se upotrebljava WC solja. Tu su dugmici, komande, sve na japanskom. Ako pogresis, javi se neki ljubazni glas (nemam pojma odakle) i kaze ti nesto na japanskom, vise puta.
Samo daska izgleda ovako:



ima bezicne kontrole, i sve. Ma, milina, posebno kad zuris!]


Ima i jednostavniji model:



Evo cele skalamerije:

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:39 04.10.2007

Re: Ma, ljudi,

ovo bre klinicko dijagnosticki centar:)
da li to znaci da u japanu jastuk skenira glavu u vratne prsljenove, sa usputnom anamnezom snova svrstanom prema razlicitim skolama, sta.ja.znam frojd, jung tralala:)

na temu klonje:) mene je shtrecnula u nemackoj, obicna daska, elem, nisam ocekivala da se obrce oko osvoje ose kad se d'izvinete, uspravis, elem, samo videh senku i pokret d'izvinete, iza dubeta, morala sam da repriziram pokret da vidim sta koji moj seta klonja dodjavola:)
nsarski nsarski 00:55 04.10.2007

Re: Ma, ljudi,

Zapazi, na primer, uputstvo za upotrebu koje je zalepljeno na poklopcu. Odlican dizajn! Posebno lako se cita kada ti stoji iza ledja dok koristis istu. Mozda ima prirucni periskop negde - ali to nisam uspeo da provalim:)))
Atomski mrav Atomski mrav 08:17 04.10.2007

Re: Ma, ljudi,

Nadam se da ovaj tehno-klozet nema i uređaj za automatsko vađenje tampona...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:54 04.10.2007

hahahahaha

uređaj za automatsko vađenje tampona...


javlja mi se da bi dizajenri klozeta morali da razmisle i o muskoj i zenskoj varijanti, umesto uniseks solje. sledeca faza bi trebala da bude za levake i desnjake. ja sam levak, necu vise da budem diskriminisana!
Atomski mrav Atomski mrav 09:45 04.10.2007

Re: hahahahaha

Ma pusti LEVORUKE i DESNORUKE (nisi valjda levak, he he he)... zamisli da naprave muške i ženske WC šolje u Japanu... i ja odem i ne smem da sednem ni na jednu, jer naravno japanski ne znam a ne smem da rizikujem da sednem na žensku - odoše jaja :)

Mislim da je od ovakvih perverzija mnogo bitnije urediti javne WC-e kao i one po firmama i raznim institucijama tako da ih invalidi mogu koristiti, da budu pristupačniji za decu i slično... šteta što se ti razni tehnomanijaci ne bave tako normalnim i humanim stvarima umesto što traće (eventualni) talenat na razne besmislice...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:26 04.10.2007

Re: hahahahaha

nisi valjda levak, he he he


aha, klot levakinja
mariopan mariopan 18:19 06.10.2007

Re: Ma, ljudi,

HA HA HA HA .....a sta ako STVARNO MORATE HITNO?.......))))))))))))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:27 04.10.2007

Miša Vasić, u Vremenu uživanja

Švajcarski nož

Šta je muškarac bez švajcarskog noža? Govno na kiši.
Pošto smo parafrazirali dva ugledna umetnika, možemo da pređemo na stvar. Džepni nožić sa više sečiva nastao je početkom XX veka, kao obavezan alat raznih đaka, pisara i ostalih pismenih ljudi koji su njime oštrili pera i olovke (odatle "perorez". Uskoro se pokazalo da je reč o uređaju krajnje korisnom za razne poslove: od zarezivanja olovki pa do kraćenja noktiju. Uopšte uzevši, džepni nož koji se sklapa ("ćakija" imao je već stečenu popularnost kod evropskih naroda. Francuzi, Španci i Italijani imaju dugu tradiciju, na primer; Sremci takođe: njihova "brisa udovica" ("brisa" je tepanje za britvu) i dan-danas je popularna za seckanje kobasica, lubenica, hleba, harmonike i kafanskih protivnika ("Moj si i Bogin!".
Dakle, džepni nož sa jednom jedinom oštricom koja se sklapa u dršku imao je – a ima i dan-danas – izvesnu popularnost širom planete. Ispostavilo se, međutim, da jedna oštrica nije dovoljna za svakodnevna posla ozbiljnom čoveku; ne kolje se on svakoga dana u bircuzu. Iz te praktične potrebe nastao je "švajcarac": službeni nož švajcarske vojske, danas univerzalan i sveprisutan. Ideja je jednostavna i genijalna: neko je razmislio o tome kakve će se sve potrebe pojaviti pred vojnikom i pokušao da im odgovori.
Tako smo dobili prvo veliko i malo sečivo, što ima svaki džepni nožić. Onda su se pridružili otvarač za konzerve (efikasan, ali treba naučiti grif za njega) i šrafciger kombinovan sa otvaračem za pivo (pametno!). Pedesetih godina XX veka, "švajcarac" doživljava apsolutnu eksploziju popularnosti preko klinaca: svaki skaut, izviđač, morao je da ima jedan, a roditelji su sledili. Originalni proizvođač, firma Victorinox, pametno je reagovala i krenula u širenje ponude. Obični "švajcarac" počeo je da raste: prvo u debljinu, a kasnije i u dužinu. Pojavili su se dodaci: spiralni vadičep (bravo!) i šilo; čačkalica i pinceta (probajte i videćete zašto). Na otvaraču za konzerve pojavio se mali, tanki šrafciger za precizne radove, na primer zašrafljivanje onih malih zavrtanja na naočarima, najčešći slučaj. Šezdesetih godina "švajcarac" je, kao i sve drugo, prerastao sve mere: postao je toliko debeo da više nije stajao u džep, što mu je glavna svrha. To jest: stao bi u džep, ali bi ga odmah i pocepao... Bilo je tu testera, makazica, Filipsovih krstastih odvijača; bila je čak i lupa (ne zna se zašto); danas se ta debela varijanta nudi i sa USB memorijskom fleš karticom, pa vi vidite. Ima ih u svim bojama, čak i providnih.
Glavna prednost "švajcarca" (nož se službeno zove "Officier Suisse" jeste solidnost: urađen je izuzetno dobro i teško ćete ga pokvariti. Dobro, sada: ima ljudi koji će pokvariti i nakovanj, ali govorimo o normalnom svetu. Ovom autoru desilo se da mu je pukao spiralni vadičep na "švajcarcu", ali za to su krivi vinari koji ne parafinišu čepove i autor koji je potegao malo jače (čep, a ne vino!). Čelik je vrhunski, ali ga treba čuvati, kao i sve drugo. Naime, nož je fabrički odlično naoštren; treba sečiva samo pametno koristiti, jer nema oštrice koju budala neće istupiti. Ako oštrice već treba naoštriti, najbolje je finim kamenom sa vodom, ili odneti kod oštrača (ako je preostao još koji majstor tog plemenitog zanata). Pravi "švajcarac" je crven, sa metalnim simbolom ravnostranog krsta na dršci. Ima ih, kao što smo rekli, svih mogućih, ali najbolji (iz dugog iskustva autora) spaja masu, dimenzije, upotrebljivost i nosivost u zlatnu sredinu (videti sliku). Testerica je ključna za ovu, malo veću, verziju: oštra je i neočekivano efikasna, možete da prepilite goveđu kolenicu za čas posla, a kamoli granu s drveta da na nju obesite upravo ubijenog srndaća.
"Švajcarcem" će spretni vlasnik popraviti neočekivano mnogo kvarova: od automobila pa do kompjutera (probao!). Ima dužih, ozbiljnih verzija sa sečivom koje se zabravljuje, što će Sremci ceniti, sa hrapavim drškama i svim ostalim potrebnim dodacima (njih vole i lovci). Ima sasvim malih i u stvari beskorisnih; ima ih srednjih (ti su najbolji). Ima tušta i tma falsifikata, najviše kineskih (kao i obično); prepoznaju se odmah iskusnim okom, a kasnije čim se slome ili raspadnu pri prvom ozbiljnijem poslu.
Najozbiljnija konkurencija "švajcarcu" su američki kombinovani alati sistema Leatherman: krajnje kvalitetni uređaji, oštri i inteligentno smišljeni, ali većih dimenzija i smišljeni za nošenje u futroli na opasaču, kako to rade ozbiljni majstori. I tu ima falsifikata, ali se prepoznaju odmah (ili kasnije, kako smo i rekli).
"Švajcarac" je, međutim, nezamenjiv, jer se nosi u džepu (u razumno velikoj, dakle srednjoj verziji), a može sve što je razumno zamislivo od sitnih popravki. Ljudi koji mnogo putuju, nažalost, sada imaju problem pojačane bezbednosti na aerodromima, pa svoje "švajcarce" moraju da guraju u čekirani prtljag, što do 11. septembra nije bio slučaj i što je ojadilo mnoge moje poznanike koji su od svog omiljenog "švajcarca" morali da se rastanu u korist nekog pokvarenog radnika obezbeđenja na nekom aerodromu.
Sve u svemu, švajcarski džepni nož (kao i Zippo upaljač i još neki predmeti) spada u obavezni pribor svakog ozbiljnog muškarca i sve više ozbiljnih žena. Zaista: šta je ljudsko biće bez švajcarskog noža?


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana