Kako obecah tako i ispunih (XV deo)

sladjamk RSS / 12.05.2009. u 23:30

Nije da nemam bracu, imam ih od strica i od tetke sa tatine strane, ali oni nisu isto. To su mi bratucedi ( na Makedonskom oni koji ti nisu rodjena braca - misli se na drugo koleno) a ovo dvoje su moja prava "braca"!

Za volju istine po porodicnoj hierarhiji oni bi trebali da mi budu isto sto i druga braca ( bratucedi) ali nisu. Lagala bih kada bih rekla da jesu. Mozda i zbog toga sto su oni drugi bili mnogo stariji od mene studenti ili porodicni ljudi a ovo dvoje mi je bilo najblize po uzrastu. Ali za mene su uvek bili moja braca i moja braca ( bratucedi) od teke, od strica....

Ovo dvoje sam obozavala i odvajala od drugih i uvek su za mene bili i ostali nesto najrodjenije. Ovo osecanje imaju i moje sestre ( ova rodjena Ani koju mi je moja mama rodila i ova druga Mimi koju mi je rodila moja teta Ljilja).

Leta smo najcesce provodili zajedno. Ja sam u leto, za raspust isla u Beograd.

Na letnji odmor, na more smo opet isli  zajedno u Vrsaru . Svake godine letujemo u isto mesto ali uvek tamo stgnemo razlicitom marsrutom.  Na kraju se i obavezno obidje neka susedna zemlja, tako da je i povratak uvek bio razlicit.

  Jedne godine krenemo iz  Skoplja, pa preko  Cakora, uz more, magistralom putujemo  nekoliko dana u Vrsar.  Usput stajemo gde nam se prohte. Ostanemo dan – dva, uzivamo, setamo, pa produzimo dalje, do Vrsara.

 Drugi put mi odemo u Beograd pa auto putem preko Hrvatske opet uz poputno zastajanje makar  samo na jednu noc, drugog dana stignemo u  Vrsar. Uz put , zna se, prenocimo kod tetka " snase, " tecine tetke, u jedno malo licansko selo.

Mnogo godina kasnije, saznam da mu ona ustvari  nije  ni bila prava tetka. Nije mu cak  ni  nikakav rod.

Bila mu je komsinica,  koja ga je za vreme rata,( kada su ustase streljale svu njegovu porodicu), prihvatila i podigla, starala se o njemu kao rod-najrodjeniji.

Neznam zasto je on nju zvao  "snaso "ali znam da smo je mi deca zvali "tetka snasa".

Uvek kada krenemo na more  iz Beogrda, znalo se, idemo kod tetka "snase" , da je vidimo i da tamo prenocimo.

Tetka "snasa" je bila starija zena. Zivela je sama u maloj kucici , belo okrecenoj i cistoj.

 Uvek kada se  prisecam te  kucice , u dusi mi postane toplo i milo. Kao da je sam Generalic naslikao onako malu na zelenom brdu, nestvarno lepu .

Valjda zato i obozavam Generalica jer me svaka njegova slika podseti na  tetka "snasinu" kucicu.

 Dvoriste je bilo strmo i zeleno . Po njemu nekoliko vocaka rasirilo grane i jedna stara kruska tik do kuce.  Sa desne strane kuce bunar. U njemu ladna i pitka voda .

 Kada dodjemo, prvo se umijemo, tom vodom iz kofe, koju nam moj teca naspe. Onda pocnemo  da pijemo onu ladnu vodu, koje nikakao da se nasitimo.

Na kraju, teca uzme i stavi u kofu lubenicu, veliku i zelenu i spusti je u bunar, da se ladi.

Za to vreme tetka "snasa" nasmejana, sa crvenim obrazima(sto od uzbudjenja, sto od onog cistoh seoskog  zdravog vazduha), trci po  kuci i uzurbano sprema veceru.

 Usput  stane na kratko, da da instrukcije mojoj mami i teta Vukici, ko ce gde da spava i iz kojih sanduka da izvade carsave, jastuke i dunje, kako bi namestile postelje.

Mi deca jurcamo po dvoristu, za kokoskama i guskama. Veremo se po granama i jedemo zeleno voce. Pokusavamo da dozovemo sivo- belog macora, koji se sklonio na sigurno na krovu i gleda nas ispod oka, onako dremljiv ali i predostrozan.

Kako se polako spusta vece, po dvoristu pocinju da se sire mio mirisi, koji nam govore da  ce brzo mrak a sa njim i vecera.

Spusti se mrak i  zahladi. Mi  najmanji, pilici tetka "snasini" , rumeni i umorni od puta i od silnog  jurcanja po avliji, nekako usporeni i gladni, jedva cekamo  da veceramo.

Po kuci se siri miris toplog hleba, najlepseg na svetu, koji je tetka "snasa" umesila samo za nas. Onada mladi sir za decu, a stari i rakijica za nase roditelje. Iznosi  tetka "snasa"puter, zlatni seoski i pusene kobasice i meso.  Pecena kokoska i przena jaja , ona zuta.  Nama deci  daje toplo i mirisljavo mleko,  ono sto greje grla i tera na san.

Onda nas nase mame ususkaju u dunje i jastuke od paperja, a mi polako ko na oblacima tonemo u san . Iz susedne sobe  cujemo glasove.  

Obmotana i ususkana ovako paperjem i njihovim  smehom mirisem i upijam sve mirise, slusam i sakupljam sve zvukove, osecam sve dodire, krckave i ciste posteljine, pomesane mekocom dunja sa paperjem. Sve ovo skladiram u moju malu glavicu, zakljucavam i ostavljam da traje, za nekad, kada mi pritreba  secanje na ukus  ove lepote.

Jos se dugo kroz noc cuje, zamor i smeh, iz male kucice na brdu, dok ja, moja sestra i nasa braca, ko mali pilici spavamo  i  sanjamo najlepse ususkane perjane snove.

Proslo je od onda toliko mnogo godina.

 Tetka "snasa" je odavno umrla, kao i moj teca Slavko, ali se ja i danas secam svega i jos uvek pamtim dodir bele ustirkane posteljine i mekocu kada upadnes u ono paperje sto mirise na srecu.

Trazila sam ja i kupovala kod nas i po svetu perjane jastuke i jorgane najboljih brendova ali nikada, nikada nisam pronasla tako meke i vazdusaste kao sto je imala nasa  tetka "snasa".

Praznike smo provodili zajedno i verske i drzavne, kako kada, cas u Beograd, cas u Skoplje .   

Zimske raspuste dok smo bili mali u Skoplje. Posle su oni postali veliki i poceli da se bave sportom i skijanjem ( mislim moja braca ), pa su poceli da odlaze sa drustvom na planine.

Ja i sestra smo se jos neko vreme sankale, zimi sa drugom decom, po padinama Vodna . Sada sam ja bila ta, koja je upravljala sankom  i sedela prva. Nije bilo vise tako lepo i ja se nisam osecala bezbedno. Usput sam imala i odgovornost da pazim na sestru.  Uvek sam dok smo se spustale  po stazi, ceznjivo  gledala u decu, dole u podnozje, ne bi li ugledala  svoju nasmejanu bracu, kako nas docekuju.

Nazalost to se nije desilo, pa mi je uloga kormilara ostala od njih u nasledstvo. Tako se i desilo da sam jednog dana  izgubila kontrolu, napravila pogresan zaokret i nas dve smo naletele pravo na jedno drvo. Obe smo pale sa  sanke. Ja sam bila samo malo ugruvana a moja sestra je dobila dve velike masnice, na celu i  na ruci. Sanka je bila polupana i tu je bio kraj.

Iduce zime su mi kupili skije. Pocela sam da idem na skijanje i nikad vise nisam provela, ni jedno zimovanje sa mojom bracom. Nekako nam se nisu podudarali putevi….

 

/

Odjednom me prenu urlik,  pa zatim plac, jak neobuzdan. Znate onaj plac koji naprosto izleti iz duse, ne nikako iz grla , bas iz duse gde je skrivan godinama.

Zena koja je postavila svoju " Konstalaciju" place. Pala je na kolena i place.

Osecam da me je uznemirila.Cak sam osetila da mi se u oku skupljaju suze, "koje nisu za pred  svet" i osecam knedlu kako raste u grlu.

Zena i dalje place, ali nekako smirenije.

Gledam u onu zenu i vidim je kako stoji na onom pesackom mostu i vidim vozove, zahuktale i brze kako prolaze ispod nje i razanajem miris i cujem zvizduk. Vidim Vladu kraj nje i znam da je tu da bi uspela i da se raduje sto je tako. 

Toplo mi na dusi zbog nje, zato sto znam da sada moze da produzi dalje.  

 

 

 



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunja73 dunja73 02:09 13.05.2009

sk

Uvek kada se prisecam te kucice , u dusi mi postane toplo i milo. Kao da je sam Generalic naslikao onako malu na zelenom brdu, nestvarno lepu .

Valjda zato i obozavam Generalica jer me svaka njegova slika podseti na tetka "snasinu" kucicu

lepo si ovo napisala , a ja imam vec snasinu kucu pred ocima..
meni se ovo javi u nekoj muzici najcesce , bas tako , da me ono od tad i tad
vrati i podseti na pesmu..i zavolim pemu jer je to od tad ,u njoj sad
Blade Runner Blade Runner 03:53 13.05.2009

Re: sk



Na kraju, teca uzme i stavi u kofu lubenicu, veliku i zelenu i spusti je u bunar, da se ladi.

sladjamk sladjamk 14:03 13.05.2009

Re: Dunja

Valjda zato i obozavam Generalica jer me svaka njegova slika podseti na tetka "snasinu" kucicu



Izvoli jedan Generalic za tebe .Nisam uspela da nadjem ono sto sam htela li evo ova kako uteha.

Pa dobro ne bas svaka, ali po neka. Uglavnom mr njegove slike podsecaju na selo. Nazalost ja nikada nisam imala nikog bliskog, koji je ziveo na selu pa i nisam imala gde da odem . Ovo je bio moj prvi susret sa selom u teta" sanasinom" selu i uvek mi je bilo lepo.
Kao mala zaviela sam deci koja kada dodju praznici i raspist kazu: Idemo kod bake i dede na selo.
Ja nisam imala takvu mogucnost zato sto su moje nane i dede zivele tu u mom gadu. Nisam imala rodjake na selu. Mozda su mi i putovanja za Beograd bas toliko znacila zato sto smo za praznike i za raspust najcesce odlazili tamo. Nakon udaje sam opet dosla u porodicu koja isto tako nema nikoga sa sela. Potrebu za prirodom sam mogla da nadoknadim samo na zimovanju kada odemo na skijanje i za vikende i setnje. Onda smo nakon tri godine braka poceli da letnje odmore provodimo u kampove, gde smo iskreno uzivali. Oboje od rodjenja zivimo u centru grada, sada u stanu al smo rodjeni u kucama koje su isto tako bile u strogom centru. Stalno imamo tu potrebu da smo duze napolje.

Inace pre 14 god smo izgradili kucu na planini u jednom selu koje je polu napusteno i ima 10 aktivnih kuca . Sada ima puno novih izgradjenih vikendica u njemu. Nalazi se na prelepom vestackom jezeru izgradjenom i napunjenom pre 5 godina. Tamo uzivam i prelepo mije.
Tamo smo ja i moj muz nadoknadili zelju za prirodom i selom . Tamo smo nasli Generalica,
sladjamk sladjamk 14:22 13.05.2009

Re: Bl. Ru.

Hvala za kucicu i za kofu
Bas takva , na casnu res!

Nasla sam ovu sliku koja me podsetila na teta " snasinu" stalu i na dvoriste

dunja73 dunja73 14:54 13.05.2009

Re: Dunja

Tamo smo ja i moj muz nadoknadili zelju za prirodom i selom . Tamo smo nasli Generalica

divno Sladjo ...
velika je stvar umeti uzivati u prirodi...
mashha mashha 17:36 13.05.2009

Lepo pripovedanje...

sinoć sam čitala, i tako... izazvala si mi baš neku bujicu lepih emocija... i okice mi se malo zasuziše... i tako...
Ma prelepo umeš da dočaraš svaki detalj

Edit: Moram da priznam i da mi se baš prijele lubenice!
sladjamk sladjamk 00:00 14.05.2009

Re: Lepo pripovedanje...

E oblacicu , havala na poseti

Hvala na lepim recima. Pratim posecenost na tvom poslednjem tekstu.
Braco do sada 33 preporuka. Masice pobivas sve rekorde
Bravo , bas me zanima jos koliko ce da bude.
mashha mashha 14:57 14.05.2009

Re: Lepo pripovedanje...


Slađice, ti kad mi se obratiš, u sekundi nestane sva napetost izazvana čitanjem nekih političkih blogova tj. komentara... stvarno si melem...
sladjamk sladjamk 15:18 14.05.2009

Re: Lepo pripovedanje...

ma nemoj Masice da citis politicke blogove

ili citaj ovako: red politike, pa fil lepi tekstovi (koji te nasmeju, oraspoloze i razgale dusu ), pa opet politika pa lepi.... ko rozen torta.

Posebna preporuka:
Ako je neki tekst toliko Hard onda obavezno veci fil od lepih , jedno dva -tri!

Maso zatebe
reanimator reanimator 20:16 14.05.2009

Re: Lepo pripovedanje...

Oblačiću...sladjice...mašice...
Da vam napunimo bazen čokoladom, pa da vidimo koja je jača?
sladjamk sladjamk 21:39 14.05.2009

Re: Lepo pripovedanje...

Ih bre sto si okrutan.
Pa to su ti zenski razgovori

Sto se mesas?

Hvala na poseti!
Sto nisi rekao da ces da dodjes pa da razvucem jednu pitu, zeljanicu.

Evo ova iz zamrzivaca, samo sto sam je podgrejala, izvoli
reanimator reanimator 21:44 14.05.2009

Re: Lepo pripovedanje...

sladjamk
Ih bre sto si okrutan.
Pa to su ti zenski razgovori

Sto se mesas?

Ne mešam se...samo posmatram iz prikrajka. Uvek posmatram iz prikrajka kad postoje nagoveštaji da...khm,khm...ovaj...da, mešam se
sladjamk sladjamk 21:51 14.05.2009

Re: Lepo pripovedanje...

Evo stiglo i posluzenje, da prezalogajis malo, izvoli

Komentar zanemarujem.

Jel moze i jedano kiselo mleko?
dunja73 dunja73 23:24 14.05.2009

Re: Lepo pripovedanje...

Evo ova iz zamrzivaca, samo sto sam je podgrejala, izvoli

Jao u Skoplju Sladjo , ovaj zvrcak pod sacom ili sacEm (kako je pravilno?) ...u orahovoj ´ladovini ....
mashha mashha 00:56 15.05.2009

Re: Lepo pripovedanje...


Jao bre Re, što imaš poganu maštu... uzmi bolje nešto da prezalogajiš, izgleda su i tebe iscrpeli oni napeti blogovi
sladjamk sladjamk 15:15 15.05.2009

Re: Lepo pripovedanje...

dunja73
Evo ova iz zamrzivaca, samo sto sam je podgrejala, izvoli

Jao u Skoplju Sladjo , ovaj zvrcak pod sacom ili sacEm (kako je pravilno?) ...u orahovoj ´ladovini ....


Pod sacom , tako kazu kod nas. A ono za orahovu ladovinu, ajde dodji pa da te vodim u jednu nasu kafanuzove se , zamisli "Oreov lad" ili Orahova ladovina . tamo prave bas ovakve pod sacom.




Pa mislim da sam te dovoljno isprovocirala. Doduse fotke su male al se mislim dobro vidi.
dunja73 dunja73 16:50 15.05.2009

Re: Lepo pripovedanje...

Pa mislim da sam te dovoljno isprovocirala. Doduse fotke su male al se mislim dobro vidi.

pa zato sam ti i pomenula ´ladovinu orahovu ...
kako necu znati , kafana je super , ustvari ponuda je izmisljena
ima i u Sumadiji do jaja kafana , ali pite pod sacom ...i to kakve ...nema ih Evropa....
Proslog leta bila ...
sladjamk sladjamk 21:42 15.05.2009

Re: Lepo pripovedanje...

Ohooo, pa vi ste vec bili i videli, ahaa. Imali ste i degustaciju. Bravoo sve ti je jasno. Pa sta da pricam jos.

Ovo se zove : Vec vidjeno!
miloradkakmar miloradkakmar 18:00 13.05.2009

Maršruta

Drugi put mi odemo u Beograd pa auto putem preko Hrvatske opet uz poputno zastajanje makar samo na jednu noc, drugog dana stignemo u Vrsar


Mi smo za Biograd išli od NS preko Šapca - Loznice , Zvornik, Kladanj , Semizovac, pa severno auto -putem prema Zeneci , pre Zenice skreneomo levo na Bugojno , onda dolazi Kupres , Livno, Bosansko Grahovo, Knin, Benkovac i na kraju Biograd.
Ja sam tvorac maršrute. Čini mi se da tim putem nikad više nećemo proći.
sladjamk sladjamk 23:56 13.05.2009

Re: Maršruta

Boze pa ja sam sve pozaboravila . Bas ti hvala lepo si me prosetao i prisetio na sva mesta . Sad cu da otvorim kartu pa da pogledam kako ste to isli "Precicom pree a okolo i lepse i brze!"
Ma ti si odlican majstor parade. Svaka cast.
I nemoj da mi govoris drugi put:
Čini mi se da tim putem nikad više nećemo proći.


Moras da vodis Anju!
majacvet73 majacvet73 11:36 14.05.2009

Perjani jastuci

Onda nas nase mame ususkaju u dunje i jastuke od paperja, a mi polako ko na oblacima tonemo u san . Iz susedne sobe cujemo glasove.

E, Sladjo, najlepse je detinstvo...
sladjamk sladjamk 13:01 14.05.2009

Re: Perjani jastuci

Jeste Majice, najlepse je detinjstvo, a moje je bilo tako davno.
Ipak ti utisci koje onda pokupis, ostaju sacuvani i traju celog zivota.

Hvala na poseti i ma komentaru

Aevo samo za tebe, tvoje majsko cvece

natasavb natasavb 07:12 15.05.2009

Re: Perjani jastuci

Onda nas nase mame ususkaju u dunje i jastuke od paperja, a mi polako ko na oblacima tonemo u san . Iz susedne sobe cujemo glasove.

mene ovo podsetilo na moju baku i njenu sobu.
pomesani mirisi bosiljka i dunje....
sladjao, divno , kao i obicno.
sladjamk sladjamk 15:25 15.05.2009

Re: Perjani jastuci

Natasa jel ovakve dunje

Hvala na lepim recima i na poseti i jos nesto za tebe , madatuzno ali lepo
zeks92 zeks92 14:59 14.05.2009

Bolje te nasao ...

sladjamk sladjamk 15:26 14.05.2009

Re: Bolje te nasao ...

Jaoooo, evo me!

Dobro mi dosao!

Izvini, bila sam malo po komsiluku, da vidim sta rade.

Al evo izvoli, malo posluzenje! Ko svaka dobra domacica.



Pa kako si, kako ide?
dunjica dunjica 23:54 14.05.2009

Ovo sve budi sjećanja...

... na selo mog djetinjstva -Gazije. Tamo su moji roditelji bili kupili jednu seosku kuću želeći nadoknaditi što nemamo nigdje rodbine na selu koju bismo mogli posjećivati i dijete uživati u prirodi i zdravoj hrani. A Gazije... raj na Zemlji!

sladjamk sladjamk 15:45 15.05.2009

Re: Ovo sve budi sjećanja...

Jeste to smo i ja i moj moz napravili, razumem te potpuno.

Buduci da smo oboje iz grada i da nemamo nikoga na selu. Pre 14 god smo kupili plac na selu. Selo polunapusteno ostali samo starci. pre 4 godina izgradili su vestacko jezero Kozjak pa nam sad jos lepse. Doduse imali smo i pre veliku reku Tresku, al je sad predivno. Moj muz je znao za izgradnu i radio na realizaciji pa tako smo i doznali za selo i kupili plac. Meni je ranije bilo prelepo, onako, polunapusteno, divlje i egzoticno. Sada se sve vise grade vikendice, tako da nije isto mada i ovo ima svoju draz. Samo se bojim da se ne prenaseli.

Evo jedna slika to ja vidim sa naseg чардака или терасе.


Hvala na poseti i lepim recima

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana