Student nije zapalio žito

Jelena Milić RSS / 12.05.2009. u 09:19

 Da li to znači da sumnjate da je bilo zloupotreba VBA?
- U ovom trenutku ne postoji efikasan mehanizam kontrole tih službi. Verujem ljudima koji ih vode, ali je moguće da se zloupotrebe metode i mere tih službi i da se uradi nešto mimo zakona. Potpuno svesni toga, želimo da postavimo generalnog inspektora i demistifikujemo njihov rad i da ministar odbrane, predsednik i Vlada mogu da dobiju informaciju ukoliko je prekršen zakon. Ne sumnjam da ove službe rade po zakonu, ali će svima biti lakše kada se ustanovi i generalni inspektor, jer tada više niko neće moći da paušalno optužuje vojne službe.

Iz Intervjua koji je ministar vojni Šutanovac dao Blicu, 30.4.2009.

Bramerc je u Beogradu, uskoro će doći  i Bajden. Jeremić je tu negde u obiti u prvoj  kosmičkoj brzini. Samo Mladića i dalje nema. Ni interesa da se otkrije šta sve bi u i oko bombardovanja zgrade RTS, sa navodno samoubijenim vojnicima u kasarni u  Leskovcu, žrtvovanim vojnicima u kasarni kod  Dragiše Mišović i u Topčideru.

Činimo sve, kažu Šutanovac i Rasim.  No, šta još Šutanovac kaže? Kaže, eno u intervju Blicu od 30.4. kaže  da nad VOA i nema baš kontrole (toplo ga peporučujem, eno i atačmenta) i da to uvođenje generalnog inspektorata nešto i ne ide. Ima i ljudi u skupštinskom Odoboru za bezbednost, koji pokušavaju isto da nam saopšte, eto recimo oko BIA, koja bi vlajda isto trebala d aradi sve oko Mladića, al nam je sve drugo nekako preče. Ako se i ova "sitnica" oko stanja kontrole  vojnih službi  i BIA ima u vidu, te izjave oko Mladića  u stvari znače "činimo sve, sa onim što nas kobojagi sluša" ili "činimo sve što mi znamo da činimo sa onima koji možda to čine sa nama" a...Jako brate.

Šutanovac je, čini se, donedavno kod Amera mnogo bolje stajao nego Jeremić. Dobro, to i nije tako teško, i upravo zato  mu se moglo da godinu ipo dve skoro ćuti o NATO, a da se vodi kao pro NATO. Videlo se to i po tome kako je preživeo fajt sa Ponošem. No, nešto se, rekla bih, menja. Evo ga i Verko počeo, i Vuk sve eksplicitniji, dve  decenijske "investicije" Amera su počele o NATO.  Mark my words, Ms Milić koja je guknula još onomad i bila solidno usalmljena u tom javnom stavu, uskoro će biti samo jedna od mnogih. A da, guknuće, kladim se, uskoro i kontroverzni Atlantski savet, kome je to valjda bila osnovna misija, a koji je tokom pregovora o Kosovu, kada je anti-NATO retorika dosegla nekritičke i činjenično netačne vrhove, bila na vrhuncu. ( Pro and con NATO debata, pogotovu imajući iskustvo sa NATO agresiju na Srbiju je jedna stvar, vrlo potrebna Srbiji, ali onaj spin pun netačnosti  je nešto drugo, što samo otežava racionalno razmatranje) Dobro, imali su preča posla, oko raskrckavanaj vojne imovine, uspostavljanja lukrativnih kontrakta za sebe i vojnu industriju, privatizovanu i onu drugu, al teško i za grašanstvo i Srbiju kao takvu.  Tako kaže Kurir. Sudnji dan, Ms Milić, kad ti u to skoro sve  veruješ.

Svako gura svoje. Amere možda boli uvo oko gnerala Ćirkovića i njegove uloge u stradanju vojnika u kasarni u Leskovcu, ako ima sanse da poslaje trupe negde gde se Ameri "streach thin,"  i otud pesmica o dobroj vojnoj saradnji. Ništa novo, i Mušaraf je nekad OK. To što naimenovanje  "Časnog Ćire" ili kako ga već krsti duboko grlo Lazanjski prođe bez osvrta na slučajeve navodnih samoubistava u kasarni u Leskovacu za vreme njegovog mandata kod nas, to mi mnogo više smeta. A da tu ima nešto, ima, čim su i Ms Milić morali da daju mesta u Politici. To da će Dragišić reći Kuriru da, NGOs,  anlitičari i žene nema šta da pričaju o vojsci i nameštenjima u generalštabu, pa i to ne iznenađuje, čekaju se nameštenja, ukazi, savetničke uloge, inspektorske uloge, samo mu još i zvocavi  NGO trebaju.

Kako stoji Šutanovac  na berzi kod DS i Amera ovih dana ne znam tačno, imam neke procene, al me mnogo i ne zanima. Mnogo me više zanima zašto se upliće ko pile u kučine oko RTS, i tvrdi da vojska ništa nema i ništa ne zna, a isto kao i za Mladića, po istoj logici, ako sam tvrdi da VOA nije baš pod kontrolom, teško onda  može biti siguran šta vojska i VOA imaju a šta ne, šta možda kriju a šta ne oko RTS.

 Ovom prilikom i ovim putem želim javno da ga obavestim o sledećem:

Ocena novinarke NINa, Milene Miletić,  u tekstu o uvođenju generalnog inspektora u poslednjem NINu, Bitka za vojne službe-sedamsto metara moći- da čaršija i visoki vrhovi pričaju kako opasne optužbe protiv Šutanovca oko toga da krije činjenice da su državni i RTS vrh znali da će zgrada RTS biti bombardovana stižu iz kabineta predsednika su, pa, hm, kako bih vam rekla, ...Dotična novinarka  pri tome nije našla za shodno da obavesti čitaoce da postoje i neanonimni, vrlo vidljivi "centri" poput porodica nastradalih u zgradi RTS koji to javno tvrde i traže daljnji pretres! ( pogledajte atacment, tu je ceo tekst iz poslednjeg NINa)

Možda nešto i odatle stiže, al  da Žanka Stojanović, koja mal infarkt nije dobila kad je Tadić onomad hteo i Milanovića da proglasi za heroja rada, pa bio ping-pong, nisam  je Marovic je  (vidite i taj atacment, tekst RFE iz 2005.)  radi nešto po instrukcijama iz kabineta predsednika ne verujem.

Za sebe i CEAS koji vodi projkat pravne i medijske  pomoći za RUC, a koji je podržao Fond za otovreno društvo, zasigurno znam da nas drug predsednik nije kontaktirao. Uskoro će biti gotov izveštaj pravnog stručanjaka Dragoljuba Todorovića o stanju svih predmeta kojima se CEAS bavio, i o kojima sam  vam i ovde pisala, tako je u stvari sve i počelo, i njega ćemo javno publikovati. Drug Tadić nije ni koautor, ni sponzor. Ni volonter u celoj priči. Ni prstom nije mrdnuo. U pravcu u kome bi smo to mi očekivali. Iako je kojekava izborna manekenska obećanja davao i samim RUC.

Nešto mi ni Peščanik ni e-novine, koji su omogućili da priča Lakića Đorovića dodje konačno do javnosti, i koji redovno prenose detalje borbe Žanke i njenih prijatelja,  ne liče na Tadićeva duboka grla.

A da je još neko tvrdio da ima indicija, ili zahtevao da se navodi roditelja i dokumenata koja poseduju razmotre u regularnim sudskim postupcima, u poslednje vreme, nisam  čula. Ona NGO inicijativa od pre par godina je zamrla. Toliko o NINu.

A Pravda za vikend ima tekst izvesnog Deajna Anđusa pod naslovom Ludilo u Srbiji, u kome se kaže da je Žanka Stojanović opasna, pogledajte ga, zaslužuje pažnju, eno skena u atačmentu! I da, spominje se, opet, priča o mentalnom stanju Đorovićevom. Odakle je, iz koje to kuhinje, moglo krenuti. Porodice znaju da su to čule od Šutanovca in vivo. Curenje-spinovanje i u Pravdu !?  I posle Ms Milić našla da trubi kako  još uvek postoji razlika između Tadića i Nikolića.

a sad 1, 2, 3...

Atačmenti



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 09:25 12.05.2009

Dodatak jelu

Šutanovac je, čini se, donedavno kod Amera mnogo bolje stajao nego Jeremić.
Pitanje je da li će iko stajati dobro sa velikim zapadnim bratom, jer - eno - Obama preko Bajdena upravo poručuje da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari Kosova, i da ne podstiče separatizam u delovima gde žive Srbi .. A?
Pa, kao dopuna prilično veselim srpsko-američkim odnosima - tu je i slučaj M.Kovačević, opet u prvom planu, pošto porodica Štajnhauer pokreće novu privatnu tužbu, traži odštetu, navodi neke nove detalje.. (uzgred, pokazane su i fotografije prebijenog koji sa cevčicama u nozdrvama, sav u podlivima i bez svesti, leži na bolničkom krevetu),

'Aj baš da vidimo kako će naša diplomatija, uz osmeh, da nastavi svoj srpsko-amerikanski slalom...
Jelena Milić Jelena Milić 09:32 12.05.2009

Re: Dodatak jelu

o bjadenovoj poseti posebno
neces verovati, i o tome imam stav
Atomski mrav Atomski mrav 09:35 12.05.2009

Re: Dodatak jelu

tu je i Miladin Kovačević, opet u prvom planu, pošto porodica Štajnhauer pokreće novu privatnu tužbu, traži odštetu...

Zar nisu dobili odštetu? I kako, kad se žrtva ničeg više ne seća?
loader loader 09:36 12.05.2009

Re: Dodatak jelu

neces verovati, i o tome imam stav
E, sad.. stvarno..! Ne, ne verujem dok ne vidim! To je za mene suviše !! :)
Atomski mrav Atomski mrav 09:34 12.05.2009

Potpisujem

Amere možda boli uvo oko gnerala Ćirkovića i njegove uloge u stradanju vojnika u kasarni u Leskovcu, ako ima sanse da poslaje trupe negde gde se Ameri "streach thin," i otud pesmica o dobroj vojnoj saradnji. Ništa novo, i Mušaraf je nekad OK.
drug.clan drug.clan 13:17 12.05.2009

Re: Potpisujem

Atomski mrav
Ništa novo, i Mušaraf je nekad OK.


Ma sta mislili o njemu cini mi se da ce vreme pokazati da je njegova smena bila njihova najveca greska!
sentinel26 sentinel26 09:54 12.05.2009

Ruski štim ?

Dotična novinarka pri tome nije našla za shodno da obavesti čitaoce da postoje i neanonimni, vrlo vidljivi "centri" poput porodica nastradalih u zgradi RTS koji to javno tvrde i traže daljnji pretres!
Možda joj još nijesu javili da oni i postoje, a ka' će, ne zna se.

Spinovanje je trenutno najatraktivnije zanimanje, a relativizacija najtraženija roba u Srbiji.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:19 12.05.2009

Re: Ruski štim ?

relativizacija najtraženija roba u Srbiji.

chicadacha chicadacha 10:14 12.05.2009

Cutke

Vecina politicara (pogotovo tzv. uspesnih) na politiku gleda kao na nacin da se stekne. I to nije bogznakakva novost. Usputni, eventualni, prolazni, kratkorocni i slucajni uspesi sluze radi pojacavanja referenci, cak i kad odnosni politicar ama bas nikakvog udela u tome nije imao, vec kakav-takav sistem, koji kako-tako funkcionise. A neminovni porazi, afere i zloupotrebe (bilo da se otkriju ili ne) vreme pojede.

Malo je tu ozbiljnog htenja i motiva da se prihvaceni posao (citaj funkcija) valjano obavlja. Vecina, cini mi se, i ne stigne (odsustvo zelje) da udje dublje u problematiku, odnosno radije se, poput nasledjenih obrazaca ponasanja, bave formom. I kadrovskom problematikom po sistemu cinim ti, cinis mi.

Demokratija se gradi godinama, jasno je. Ali nije demokratija u interesu vlastodrscima.

Zato bi pojedine NGO morale da se pozabave pribavljanjem para za sudske procese protivu pojedinaca u vlasti (sve tri, sto da ne), u zemlji, ali i u inostranstvu: za prikrivanje informacija, za zloupotrebe polozaja, za gusenje drugacijeg misljenja....

baroniknez baroniknez 12:04 12.05.2009

bajden

Ja ne znam sta nasi imaju uopste da pricaju sa Bajdenom. Gospodinu se treba zahvaliti i reci da ne dolazi.
Atomski mrav Atomski mrav 12:37 12.05.2009

Re: bajden

baroniknez
Ja ne znam sta nasi imaju uopste da pricaju sa Bajdenom. Gospodinu se treba zahvaliti i reci da ne dolazi.

baroniknez baroniknez 12:40 12.05.2009

Re: bajden

ne treba ga lupiti po glavi.

znate li vi sta je sve bajden rekao za srbe?
drug.clan drug.clan 13:18 12.05.2009

Re: bajden

baroniknez
ne treba ga lupiti po glavi.

znate li vi sta je sve bajden rekao za srbe?



Bajden je opste poznat kao covek koji govori svasta! Njega vise niko ne slusa.
baroniknez baroniknez 13:54 12.05.2009

Re: bajden

zar obami nije palo na pamet da nekog drugog uzme sa potpredsednika, pa jbt ima 300 miliona ljudi u SAD a on nasao bajdena. kako uopste u tamosnjem sistemu takvi ljudi opstaju!?!?!?!
rankot rankot 14:48 12.05.2009

Re: bajden

baroniknez
zar obami nije palo na pamet da nekog drugog uzme sa potpredsednika, pa jbt ima 300 miliona ljudi u SAD a on nasao bajdena. kako uopste u tamosnjem sistemu takvi ljudi opstaju!?!?!?!

Исто као што у Србији опстају Тадић, Крстић и Шапер, да не наводим даље.
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:49 12.05.2009

Re: bajden

baroniknez
Ja ne znam sta nasi imaju uopste da pricaju sa Bajdenom. Gospodinu se treba zahvaliti i reci da ne dolazi.

mislim da bi trebalo da samo lupimo reprizu ponašanja od 90tih.
sve je već razrađeno.
a korenja imamo.
Bajden je opste poznat kao covek koji govori svasta! Njega vise niko ne slusa.

really?
to je za mene novost.
daj neku info.
zar obami nije palo na pamet da nekog drugog uzme sa potpredsednika, pa jbt ima 300 miliona ljudi u SAD a on nasao bajdena.

mogao je al uinat srbima.
samosmomuminapameti.
nemadrugaposla.
baroniknez baroniknez 15:16 12.05.2009

Re: bajden

Exitus Letalis
mislim da bi trebalo da samo lupimo reprizu ponašanja od 90tih.
sve je već razrađeno.
a korenja imamo.


za koju cenu bi primila ahmadinedzada? kazi mi koliko su nasi naplatili bajdenovu posetu i spasli nas korenja?

mogao je al uinat srbima.
samosmomuminapameti.
nemadrugaposla.


dobro to znamo da je u inat srbima, ali mora da postoji jos neki razlog? mozda bi se bolje onda razumeli obama i bajden i dobrica cosic i seselj
Исто као што у Србији опстају Тадић, Крстић и Шапер, да не наводим даље.


poznate su tadiceve i krsticeve rasisticke izjave o amerikancima
napolitanac92 napolitanac92 14:36 12.05.2009

Jelena ima stav

o svemu i svacemu. Reklo bi se tipicna zenska posla. Ponovicu njomzi da moj fan,ali se desilo da i corava koka ubode neko zrno. Dobro je kljucnula ovoga puta i to na "musku " temu koja je rezervisana za vecite strucnjake anlaiticare i komentatore bezbednjake,koji se nekako uvek namestaju za neku od kljucnih uloga,ali im one redovno izmicu. Iako u sustini kiping text je dobro saziman i poredjan tako da cini dobru ceelinu za poimanje problema na koji
zenski (zensveno) ukazuje gospodja Jelena.
Probemi ministra vojnog,koji je to nerado postao tipovao je sebi onako kumovski da je najbolje da bude Direktor BIA ili ministar UP,stavljaju u proce i na vetrometinu Predsednika drzave. Zassto? Ministar je okruzio Predcednika Kobrama,od KOSa ne moze da digne glavu ,jer ga ta pticurina rlo cesto dezinformise poluistinama i informacijama bez pokrica,a ostatak Labradora i ostalih iz Milosevicevog vremena cine situaciju takvom da su i Precednik i ministar vojni
dezavuisani i dezinformisani u bitnim stvarima,koje uticu na vodjenje drzavne politike. nad VOA se "bas nema kontrola"potpuna,sve afere su pod tepihom(Topcider,Leskovac,RTS,...).,ne postoji efikasan sistem kontrole organa vojne bezbednosti (relana je pretpostavka da su bivsi KOS i sadasnji otudjeni pojedinci VOS koji su ostali tamo gde su i bili uvreme dok su sluzili Milosevicu i Kostunici,jednostavno ne zeke da se Mladic nadje na optuzenickoj klupi u Hagu).
U tom zacaranom krugu ministar odbrane,govori ono sto mu se servira,a manjka mu da govori ono sto bi po prirodi stvari trebalo da zna.Izuzetost VS od efikasne demokratske civilne kontrole,ne samo da podriva Minisrra odbrane time sto ga drze na stapu i sargarepi,vec debelo utice na efikasnost Predcednika drzave koji ima poveranja u tako skrojenu bezbednosnu farmaciju kojom je okruzen.Ima takvog ministara kojise mnogo nemesa u svoj posao ,zbog cega su moduce kojekakve negaativne bezbednosne implikaccije
srki92 srki92 16:44 12.05.2009

Re: Jelena ima stav

napolitanac92
o svemu i svacemu. Reklo bi se tipicna zenska posla. Ponovicu njomzi da moj fan,ali se desilo da i corava koka ubode neko zrno. Dobro je kljucnula ovoga puta i to na "musku " temu koja je rezervisana za vecite strucnjake anlaiticare i komentatore bezbednjake,koji se nekako uvek namestaju za neku od kljucnih uloga,ali im one redovno izmicu. Iako u sustini kiping text je dobro saziman i poredjan tako da cini dobru ceelinu za poimanje problema na koji
zenski (zensveno) ukazuje gospodja Jelena.
Probemi ministra vojnog,koji je to nerado postao tipovao je sebi onako kumovski da je najbolje da bude Direktor BIA ili ministar UP,stavljaju u proce i na vetrometinu Predsednika drzave. Zassto? Ministar je okruzio Predcednika Kobrama,od KOSa ne moze da digne glavu ,jer ga ta pticurina rlo cesto dezinformise poluistinama i informacijama bez pokrica,a ostatak Labradora i ostalih iz Milosevicevog vremena cine situaciju takvom da su i Precednik i ministar vojni
dezavuisani i dezinformisani u bitnim stvarima,koje uticu na vodjenje drzavne politike. nad VOA se "bas nema kontrola"potpuna,sve afere su pod tepihom(Topcider,Leskovac,RTS,...).,ne postoji efikasan sistem kontrole organa vojne bezbednosti (relana je pretpostavka da su bivsi KOS i sadasnji otudjeni pojedinci VOS koji su ostali tamo gde su i bili uvreme dok su sluzili Milosevicu i Kostunici,jednostavno ne zeke da se Mladic nadje na optuzenickoj klupi u Hagu).
U tom zacaranom krugu ministar odbrane,govori ono sto mu se servira,a manjka mu da govori ono sto bi po prirodi stvari trebalo da zna.Izuzetost VS od efikasne demokratske civilne kontrole,ne samo da podriva Minisrra odbrane time sto ga drze na stapu i sargarepi,vec debelo utice na efikasnost Predcednika drzave koji ima poveranja u tako skrojenu bezbednosnu farmaciju kojom je okruzen.Ima takvog ministara kojise mnogo nemesa u svoj posao ,zbog cega su moduce kojekakve negaativne bezbednosne implikaccije


Ovo mi lici na dobru staru teoriju koju su penzosi po parkicima imali o Slobi. On je kao divan, zlato od coveka, ali je okruzen sve samim protuvama, koje mu rade iza ledja a i o glavi...


srki92 srki92 16:36 12.05.2009

sve je to lepo

Nego, jel' mi to opet skupljamo parice za iskupljenje grehova gospodina Bivola Kovacevica?!
Evo ja sam procitao jutros vest i popizdeo sam. Mislim pitam, da se organizujemo za veci dotur love iz emigracije, tu smo, ako treba, sve za rodnu grudu



toda78 toda78 02:11 16.05.2009

hag, nato, nvo, etc

Apsolutni sam pristalica da se svi zlocinci nadju tamo gde im je mesto, ali oprostite mi dame i gospodo, vise mi je muka i od Haga i od njihovih nvo satelita u Srbiji. Onih istih satelita koji sa podsmehom komentarisu obelezavanje stradanja Srba u Celebicima ( nesrecnu godisnjicu je organizovao FHP ) i pokusavaju da ovu jadnu zemlju pokazu u sto gorem svetlu. Nisam Ilija Cvorovic, ne vidim svuda zaveru, ali haj'mo malo biti relani. KOji Hag bre!?!!?!?!?! Onaj isti koji je oslobodio Orica ili Haradinaja? Koja medjunarodna pravda bre?!?!?!?! Da li je to ona pravda koja opravdava milosrdna andjeoska bombardovanja. Ne sporim krivicu tadasnje vlasti, ali haj'mo goniti sve. Pravda, ipak, izgleda nije dostizna, jer je ni mi sami ne trazimo!
toda78 toda78 02:22 16.05.2009

Re: hag, nato, nvo, etc

toda78
Apsolutni sam pristalica da se svi zlocinci nadju tamo gde im je mesto, ali oprostite mi dame i gospodo, vise mi je muka i od Haga i od njihovih nvo satelita u Srbiji. Onih istih satelita koji sa podsmehom komentarisu obelezavanje stradanja Srba u Celebicima ( nesrecnu godisnjicu je organizovao FHP ) i pokusavaju da ovu jadnu zemlju pokazu u sto gorem svetlu. Nisam Ilija Cvorovic, ne vidim svuda zaveru, ali haj'mo malo biti relani. KOji Hag bre!?!!?!?!?! Onaj isti koji je oslobodio Orica ili Haradinaja? Koja medjunarodna pravda bre?!?!?!?! Da li je to ona pravda koja opravdava milosrdna andjeoska bombardovanja. Ne sporim krivicu tadasnje vlasti, ali haj'mo goniti sve. Pravda, ipak, izgleda nije dostizna, jer je ni mi sami ne trazimo!

Izlozeno je digresija, koja sustinski nema mnogo veze sa temom, a rezultat je nakupljenog besa.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana