Dete mi je sasvim obično!

sandrajankov RSS / 11.05.2009. u 18:53

Malo je falilo da postanem moj najomraženiji tip keve- ona što je misli da je njeno dete mali genije. Kad se samo setim teta Bilje, komšike iz detinjstva i njenih hvalospeva o sinu- „Moj Goksi je mnogo talentovan za matematiku i fiziku, a nemački tek što mu ide!!!“ znala je da ponavlja svakog dana kod nas na terasi, dok je Goksi ispred zgrade vezivao mačkama petarde za glavu .

Ili jedna iz srednjoškolskog perioda čiji je sin već u najveće sam zarađivao za sebe u 18oj „prodavajući diskove“, čitaj „dilovao drogu“.

Krenem i ja tako da pričam ponekoj drugarici preko telefona „ali zamisli ona je sama uzela maramicu i očistila (dobro pokušala da očisti) žvrljotinu na podu!!“ ili „a kad idemo ulicom ona me fino uhvati za ruku i lepo ide tik uz mene“. Drugarica se verovatno pita“Pustila si je da žvrlja po podu!“ dok se kulturno oduševljava preko telefona „joj, medeno!“ A ja onda nastavljam " A jel ti rekoh da već kaže „miš“ i „koka“... a juče je složila sve kockice po bojama...“

Prosto nekad hvatam sebe kako baš davim, ali uz nešto samokontrole obično se zaustavim trenutak pre nego što sagovornik već počne da zeva.

Ne znam šta se to desi ženi i gde prestaje materinski instinkt i počinje čist raskid s realnošću, tj. Teta Biljin sindrom. Ali kada osetite da ste blizu te granice, preporučujem jedan jednostavan recept.

Meni je konkretno pomogao„Child Genius“ na engleskom „Channel 4“ ali sam sigurna da će jednako pomoći bilo koja emisija o deci genijalcima. Emisija je o deci neverovatno nadarenoj za pisanje, fiziku, matematiku, hemiju, medicinu, slikarstvo.

Jedna devojcica je pocela da pise sa 3 godine i sada sa 8 godina predaje kreativno pisanje po školama širom Amerike preko interneta. Jedan dečak sa 8 godina studira hemiju i najbolji je u grupi.

Bilo je teško pogledati Miu sa istim oduševljenjem što zna da kaže „koka“ posle filma o u kome je neko dete 2 nedelje govorilo „poo“ tj „kaka“.

Sve u svemu, dete mi je sasvim obično!

Atačmenti



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sandrajankov sandrajankov 18:56 11.05.2009

samo da dodam

U odbranu svog sasvim obicnog deteta moram dodati da je ono mnogo sladje od tih genijalaca.
sladjamk sladjamk 20:39 11.05.2009

E mama , ti si bas prava mama !

Smeskam se i citam i uzivam. Bas si prava mama i bas imas pravo dete, najlepse , najpametnije i ma sve naj....

A tako i treba da bude. Samo uzivaj i hvali ga, pogotov sada kada razume, neka stekne samopouzdanje i neka zna da se ceni, ali i da zna da ima potencijala da moze da postigne sve sto zeli. Ipak u svemu treba imati meru i znati sta je dozvoljeno a stane.

Ja i moj suprug smo bili dosta kriticni, kad su nam deca bila mala. Za razliku od drugih koji su hvalili svoju decu mi smo uvek prvo isticali negativne stvari. Proslo je mnogo godina, kada smo ukapirali da njihova deca i nisu bas takva kavim ih njihovi roditelj prikazuju.Mnogo kasnije smo shvatili da gresimo i promenili stav. Onda smo dugo radili na korekcijama.

Znaci moj stav je ne preterivati u nicemu ali u svakom slucaju prvo isticati pozitivne stvari.

Preporuka mami naravno a i Mii
miloradkakmar miloradkakmar 22:41 11.05.2009

Odlično

Sve u svemu, dete mi je sasvim obično -odlično!
bocvena bocvena 23:28 11.05.2009

Fotka je savršena!

Ko je lud da gleda te emisije! Ionako si stalno isprepadan dal' je s detetom sve u redu, a posle dal' znaš šta radiš, pa da li je ovo ili ono normalno...Genijalno dete bi me, najverovatnije, dotuklo.
Volim moju običnu decu i nadam se najboljem.
Što i tebi želim.
sandrajankov sandrajankov 18:25 12.05.2009

Re: Fotka je savršena!

Potpuno se slazam! "Obicna" deca su ipak mnogo sladja i zahvalnija za cuvanje! I mene bi dotuklo neko dete sa vecim IQ od mene!
Dr M Dr M 10:32 12.05.2009

Sve u svemu, dete mi je sasvim obično!


Nema obicne dece, svako je dete jedinstveno.
sandrajankov sandrajankov 18:26 12.05.2009

Re: Sve u svemu, dete mi je sasvim obično!

Dr M

Nema obicne dece, svako je dete jedinstveno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana