Ekologija| Hobi| Nauka| Putovanja| Životinjski svet

Višak prstiju na ruci, ili, u potrazi za krstašem

albicilla RSS / 08.05.2009. u 11:07

Foto: Maciej Szymanski
Foto: Maciej Szymanski
Pošto sam ustao u vrlo necivilizovanih 3.45h, u sam cik zore sedim u kolima pored pašnjaka sa tekunicama. Još je hladno. Ni tekunica nema - i one čekaju prve zrake sunca. Ja, doduše, ne čekam tekunice, već orla krstaša, da dođe na doručak. A krstašu je brojnost u Srbiji toliko opala, da se gnezda na prste jedne ruke mogu izbrojati - i da vam nekoliko prstiju ostane višak. Ali, ni od njega ni traga.

 

Par vuga me nadleće, jedna peva iz obližnjeg voćnjaka (pesme potražite u dnu teksta). Kobac juri nešto što ne uspevam dobro da vidim. A krstaša, ni od kuda. Dobro, krupan je on, očekivao bih da sačeka da ogreje, da se topao vazduh stane uzdizati, kao besplatan lift, da ne troši džabe kalorije na mahanje krilima...

Struji prohladan vetrić, pa zatvaram prozor. Krešteći, vivci nadleću dolinu obližnjeg potoka, očigledno brane teritoriju na kojoj se gnezde. Prva kukavica koju ove godine vidim, sleće na žbun, okrenuta mi prefinjenoprugastim trbuhom. Crnoglava travarka, crnoglava grmuša... nigde orla. Velika strnadica peva sa vrha obližnje voćke. Iz dubine kadra čuje se tečno i zvonko, bučnim mehurićima nalik, glasanje pčelarica; takođe, mojih prvih ove godine. Tek pre nekoliko dana su stigle iz Afrike.

Foto: Maciej Szymanski
Foto: Maciej Szymanski
Najzad, bude se i prve tekunice. Neke se hrane, pridržavajući zalogaj prednjim šapicama, poput veverica. Druge se jure, treće svađaju. Četvrte stražare, uspravljene poput merkata. (Kako je ovih dana već ocenjivan rad 'javnog servisa', evo još jedne zamerke: zahvaljujući Tijanićevom bezmalo-ukidanju ekološke redakcije, prosečan građanin Srbije mnogo bolje poznaje živi svet Kalaharija, nego svoje zemlje. A BBC-ju čak i ne plaća pretplatu.)

I tekunice su sve ređe: sa prestankom napasanja stoke, pašnjak zarasta i one odatle nestaju (o stočnom fondu drugi put). Preoravanjem, i sam pašnjak biva uništen, a one zauvek nestaju.

Neki se pašnjaci unište na moderniji način: skine se trava sa sve busenovima i zemljom, da završi kao tepih-trava kakva se prodaje po garden centrima. Tekunice ostaju bez doma, orao bez hrane..., ali će travnjak nekog novog tržnog centra ili banke biti zaista lep i zelen.  (Ne mogu, a da se ne setim utiska Vedrane Rudan iz šetnje Beogradom. Citiram po sećanju: Pa nismo li mi njih pobedili u ratu? A čemu? Da nas sve jebe isti nilski konj?).  

Nekom ranijom prilikom sam posmatrao krstaša kako ovde lovi. Ne razbeže se sve tekunice uspaničeno čim ga vide - tako bi ostale gladne. Tek svaka, možda, deseta stražari uspravljena, a ostale se hrane, dok orao kruži nad pašnjakom. Stražari dovoljno poznaju orla, da po nekoj tananoj promeni u načinu leta znaju kada da oglase uzbunu, pa se tek tada sve stušte ka svojim rupama.

Foto: Bratislav Grubač
Foto: Bratislav Grubač
Jedan zec ležernim skokovima prolazi između tekunica... Eno ga! U daljini, krstaš kruži. Predaleko da bi bio opasnost za tekunice, pa se one i dalje jure i svađaju, hrane ili stražare. A globalno ugroženi orao, kruži u termalu i postaje sve manji, tačkica tek, dok konačno ne nestane s vidika. I onda ga nema više.

 

 

 

Za kraj: u interesu zaštite samih orlova, ne pitajte me gde se mogu videti. To vam neću reći. Takođe, želim da obeshrabrim komentare čitalaca u kojima se otkriva lokacija - takve ću izbrisati.

 

Pesme:

 

vuga

http://www.scricciolo.com/eurosongs/Oriolus.oriolus.wav

vivak

http://www.scricciolo.com/eurosongs/Vanellus.vanellus.wav

velika strnadica

http://www.scricciolo.com/eurosongs/Emberiza.calandra.wav

pčelarica

http://www.scricciolo.com/eurosongs/Merops.apiaster.wav

        Vrste koje se pominju:

crnoglava grmuša

Sylvia atricapilla

Blackcap

crnoglava travarka

Saxicola torquata

Common Stonechat

kobac

Accipiter nisus

Sparrowhawk

kukavica

Cuculus canorus

Common Cuckoo

orao krstaš

Aquila heliaca

Imperial Eagle

pčelarica

Merops apiaster

European Bee-eater

tekunica

Spermophilus citellus

Suslik

velika strnadica

Miliaria calandra

Corn Bunting

vivak

Vanellus vanellus

Northern Lapwing

vuga

Oriolus oriolus

Golden Oriole

zeba

Fringilla coelebs

Chaffinch

zec

Lepus europaeus

Brown Hare

 

Atačmenti



Komentari (43)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 11:18 08.05.2009

HELP!

izvinjavam se autoru na trolu, ali treba mi hitno pomoc, naime na mojoj terasi su se upravo izlegla devet divljih pacheta i mi ne znamo kako da im pomognemo.

napravili smo im sklonishte, dali hranu i vodu, ali oni to izgleda ne prepoznaju i trchkaraju na otvoreno, pa mi deluju da su lak plen kobcima, koji oblecu.

Drugo, terasa je visoko i postoje razni prolazi, kroz koje bi oni mogli da se provuku i da padnu- mi smo njih probali da zapushimo, ali nisam sigurna da je to dovoljno.

palo mi je na pamet, da ih odnesemo negde na reku, ali ne znamo kako da uhvatimo majku i da li bi to bio stres za njih.

probala sam da nadjem telefon orke, ali nisu prijavljeni na 988, a neki mobilni koji sam nashla na internetu-vishe ne vazi.

je l ima neko ideju, shta da se radi u ovom sluchaju?
albicilla albicilla 11:33 08.05.2009

Re: HELP!

kobac je prirodna pojava, to je ok.

na kom ste spratu? koliko daleko od reke? i ima li izmedju vas i reke ulica?

mozda jos uvek i nema pravog razloga za uzbunu?
angie01 angie01 11:54 08.05.2009

Re: HELP!

albicilla
kobac je prirodna pojava, to je ok. na kom ste spratu? koliko daleko od reke? i ima li izmedju vas i reke ulica? mozda jos uvek i nema pravog razloga za uzbunu?


na zadnjem 20 setom, blizu smo reke, ima ulica,

evo nashli smo na netu drushtvo za zashtitu divljih ptica, ali sa nekorektnim brojem-vishe ne vazi i takosje nema novi na 988
albicilla albicilla 11:59 08.05.2009

Re: HELP!

auh, bas previsoko. par spratova ne bi bio problem, ali ovo... ni ulice ne valjaju

problem je majka koju tesko da mozete da uhvatite, a premestanje mladunaca bez nje je beskorisno

probacu da vam pronadjem neki savet sta uciniti, javicu se kasnije
angie01 angie01 12:36 08.05.2009

Re: HELP!

javicu se kasnije


evo, ja nashala na netu silna neka udruzenja, za zashtitu divljih ptica, divljih zivotinja, ovo, ono,.samo nikome nisu ispravni postavljeni telefoni????, bash chudni neki chuvari, brizni dozlaboga,...

na kraju zovem prirodjnjachki muzej, oni kazu da zovem zoo, a oni opet da ih donesemo sve kod njih, pa ce oni da ih zbrinu, pa kad dodje vreme da ih puste,..jedino ne znam kako da ih navatamo?

hvala vam najlepshe!
angie01 angie01 15:20 08.05.2009

Re: HELP!

jedino ne znam


navatani u kutiji, chekaju prevoz:)))
albicilla albicilla 20:42 08.05.2009

Re: HELP!

svi? i majka? bravo!

dobijao sam razne savete, svi su bili dobronamerni, mada ne znam i koliko izvodljivi:

Naći korpu i jako dugačko uže,pačiće skupiti u korpu i polako spuštati užetom duž fasade zgrade da ih patka vidi i čuje u korpi. Kad stignu na zemlju istovariti ih i polako usmeravati ka vodi. Patka ih neće napustiti kad ih čuje i vidi.

ili:

Cisto spekulacija s moje strane - da probaju da uhvate i patku, i da ih sve zajedno puste na neko zgodno mesto? Pretpostavljam da nije bas sigurno to da ce se stresirana majka vratiti, ali koliko god bili lagani, pad sa dvadesetog sprata.. :|

angie01 angie01 00:02 09.05.2009

Re: HELP!

svi? i majka?


svi i majka!
jedno pache se zaglavilo u nekoj rupi prema oluku, jedva je izvadio moj sin-pa samo ga malo stavili u kadu-da se oporavi:)) i super je i on, odvezeni su u zooo, sutra ce da ih pregleda doktor i nadam se da ce sve biti uredu-ne znam kako da zakachim foto-da vidite kako su saltki, (probacu da navatam nekog da mi prebaci snimke na photobuket, samo da malo izadjem iz guzve,..jer su medeni).

hvala josh jednom i izvinite na trolu!
NNN NNN 02:42 09.05.2009

Re: HELP!

svi i majka!

Svaka čast (patka je "sveta" kanadska životinja )
albicilla albicilla 08:22 09.05.2009

Re: HELP!

odvezeni su u zooo, sutra ce da ih pregleda doktor i nadam se da ce sve biti uredu


u vrt dobre nade??? ili neki drugi... palicki bih vam jedini u ovoj zemlji preporucio.... i mi povredjene ptice tamo vozimo.

da ne zapocinjem temu o bojovicu i beogradskom zoo vrtu; ali gde, pored onolikog ratnog ostrva (ako ste u bgd) i divnih sibljaka u kojima se patke skrivaju, tamo kod malog ratnog - pa i vi ste pominjali "reku"; bas u zoo vrt?

ono sto vase patke ceka je odsecanje letnih pera i zivot u ogradjenoj barici.... :(
angie01 angie01 08:53 09.05.2009

Re: HELP!

ono sto vase patke ceka je odsecanje letnih pera i zivot u ogradjenoj barici.... :(


meni su u zoo rekli, da ce ih hraniti i paziti dok ne porastu, a posle ih pushtaju,...a sve po preporuci kustosa iz prirodnjachkog muzeja-to je jedini telefon koji funkcionishe, sve registrovane org za zashtitu zivotinje, ptica, bla, bla,...su telefoni nekih privatnih stanova i bash svi kazu, pa evo vec godilnu, dve, to nije vishe tel pomenute or, i ni jedna nije registrovana na 988???, pri tome svi mobilni brojevi- ne postoje.

nemojte sada josh da me bedachite,...i onako smo imali nameru da ih posecujemo i pratimo, ako neshto ne bude u redu-uzecu ih nazad-nadam se da to moze.
albicilla albicilla 09:08 09.05.2009

Re: HELP!

hmmm.... recimo samo da ne mislim da su oni u vrtu sposobniji da se brinu o pacicima i njihovom obrazovanju od majke, pa makar ona bila i lujka koja polozi jaja na 20-om spratu

njoj ce biti potkresana krila, ukoliko ce biti u onoj barici, a ako joj ne potkresu, onda ce ih drzati u kavezu... u svakom slucaju nece biti u prilici da pacice primerom uci sta i kako da rade u prirodi

mislim da bi, na slobodi, odradlila mnogo bolji posao nego sto ce ikada moci u zatocenistvu... al' dobro, prezivece i ovako
angie01 angie01 10:43 09.05.2009

Re: HELP!

al' dobro, prezivece i ovako


malo pre sam zvala, kazu nece da joj kreshu krila i samo ce ih hraniti dok ne budu sposobni da odu, a onda ih pushtaju-ici cu od ponedeljka da proverim.
albicilla albicilla 12:08 09.05.2009

Re: HELP!

onda ih pushtaju


da te ne bedacim vise, verovatno stvarno i hoce, pataka makar imaju
daliborkas daliborkas 08:01 11.05.2009

Re: HELP!

Kojeg crnog kustos iz Prirodnjackog muzeja? Kusosi vikendom ne rade, samo cuvari. Taj sto vas je "ljubazno uputio" na zoo vrt, nema pojma. Mene niko nije obavesti i pitao, a ja sam kustos.....
daliborkas daliborkas 08:02 11.05.2009

Re: HELP!

kako da ne.... svasta oni kazu.... sad je gotovo, oprostite se od pacica i patke
albicilla albicilla 08:26 11.05.2009

Re: HELP!

daliborkas
Kojeg crnog kustos iz Prirodnjackog muzeja? Kusosi vikendom ne rade, samo cuvari. Taj sto vas je "ljubazno uputio" na zoo vrt, nema pojma. Mene niko nije obavesti i pitao, a ja sam kustos.....


i mene je malo zbunilo pominjanje muzeja.... ako ti je lakse, iz prve sam bio 100% siguran da takav savet nije od tebe potekao
albicilla albicilla 08:47 11.05.2009

Re: HELP!

daliborkas
kako da ne.... svasta oni kazu.... sad je gotovo, oprostite se od pacica i patke


moj prijatelj je juce bio u (cinicno nazvanom) 'vrtu dobre nade', pa mi pise:

"bio juce posle 6 godina... sve zivotinje, a narocito ptice grabljivice drze u vrlo prljavim uslovima, i na vecini kaveza za ptice ne pise vrsta...

od vrsta: 2 muzjaka i 1 zenka eje mocvarice u jednom kavezu
1 prelepa crna lunja
par vetruski, koliko sam video 1 muzjak i vise zenki/mladih
dve ucveljene kukumavke sa gomilom polu-trulih pilica (kokosijih) velicine same kukumavke razbacanih po podu ?!
desetak kukuvija i malih usara, kao i par misara u nemoguce malim kavezima
jedno pet buljina
beloplecani u nesto vecem kavezu sa ogromnim drvetom koje zauzima ceo kavez
dve kanje i b supovi u istom kavezu
jedan mladi belorepan i jedan matori sa povredjenom nogom
siva caplja u 2 sa 2
seoski vrapci sa tigricama
tri nesretna usamljena gavrana u minijaturnim kavezima
i tuce raznih fazana koji su mu (vuku) izgleda omiljeni

o sisarima da ne pricam"

da se ne bavim drugima, ali bele kanje se danas tek sporadicno gnezde u srbiji, i prakticno su izumrle. zoo vrt u palicu ih uspesno razmnozava u zatocenistvu, sa ciljem ponovnog pustanja ptica u prirodu iz koje su iscezle. u beo zoo vrtu 'dobre nade', ptice nemaju ni elementarne uslove za to. isto je i sa, kod nas izumrlim, orlom bradanom. treba li dodati da je poslednji crni strvinar do smrti camio sam u svom kavezu, a da je vec odavno izumro u srbiji?

pominjani beloplecani, odnosno belopleci orlovi belorepani haliaeetus pelagicus sa ohotskog mora su na prvom spisku cites liste, sto znaci da je svaka trgovina njima strogo zabranjena. tim povodom su vuka posetile inspektor za zivotnu sredinu i biolog zavoda za zastitu prirode, tada gospodja koju je tek par godina delilo od penzije. pricu sam od nje i cuo.

njih dve su sedele u vukovoj kancelariji, njegova sekretarica listala knjigu ulaza, da pronadje papire o uvozu orlova, a vuk se zabavljao pijuci lozu. posto je nesrecna sekretarica stigla do kraja knjige (a vuk do kraja flase), rekla je da izgleda nema nista o orlovima u knjizi. na pitanje inspektorke odakle mu, on je izjavio da su ptice koje se gnezde samo u ohotskom moru, a zimuju samo na severu japana, eto, same sletele na njivu kod kule, pa ih je on tamo uhvatio.

potom je obadve gospodje, preteci im "govnjivom motkom" ako ih ponovo vidi u vrtu, uz glasne psovke isterao odatle.

a grad se valjda saglasio da zasluzni vajar dobije pocasno zvanje dozivotnog direktora, kad je vec i svoj trg (unutar vrta) dobio, te da ce mu vrt, odnosno deo beogradske tvrdjave, pripasti kao brozu brioni, brdo kod kranja i sta vec ne?
NNN NNN 10:05 11.05.2009

Re: HELP!

isto je i sa, kod nas izumrlim, orlom bradanom
Zovi me optimistom (i mazohistom), ali voleo bih da napišeš nešto o bradnu (u Srbiji). U postu Stranica bloga (gde sam pisao kako bi mogla da izgleda neka hipotetička stranica b92loga na kojoj bi se videli svi tekstovi), pa kao nabrajam (izmišljene) primere, sam stavio "Albicilla - Bradan u Srbiji", pa sam posle promenio u nešto (za mase) zanimljivije.

Jako me rastužuje ovakvo stanje životinja u Beo zoo vrtu.
albicilla albicilla 10:10 11.05.2009

Re: HELP!

angie01
malo pre sam zvala, kazu nece da joj kreshu krila i samo ce ih hraniti dok ne budu sposobni da odu, a onda ih pushtaju-ici cu od ponedeljka da proverim.



pise mi poznanica: "A mozda, da predlozis gospodji da patku i paciche uzme odmah, ako joj ih daju uopste, mozda nije sve izgubljeno, da bude uporna, da je nasla bolje resenje itd... Mogli bi je pustiti ovde kod nas na [Resnicko] jezero i tada bi mali odrastali uz majku i u normalnim uslovima. Ovde ima pataka sa pacicima ali ne mnogo, 10-ak, jezero je relativno malo i mogli bi je kontrolisati i pratiti dok mali rastu, da g-dja uvek zna kako su. Majka ih ne napusta dok su tako mali a i nema gde da odleti. Mi i ovako stalno idemo tamo i bilo bi bolje da mali odrastu u prirodnom okruzenju nego u zoo-vrtu jer im to nista nece znaciti posle.

Ovo je samo predlog koji mi je sinuo, pa proceni jel to OK. Patke s pacicima niko ne dira a ni ostale vodene ptice , mislim da bi im bilo dobro, mnogo bolje nego u zoo, odusevili bi se kad bi videli pravu vodu i sevare.."
albicilla albicilla 10:15 11.05.2009

Re: HELP!

NNN
isto je i sa, kod nas izumrlim, orlom bradanomZovi me optimistom (i mazohistom), ali voleo bih da napišeš nešto o bradnu (u Srbiji). U postu Stranica bloga (gde sam pisao kako bi mogla da izgleda neka hipotetička stranica b92loga na kojoj bi se videli svi tekstovi), pa kao nabrajam (izmišljene) primere, sam stavio "Albicilla - Bradan u Srbiji", pa sam posle promenio u nešto (za mase) zanimljivije. Jako me rastužuje ovakvo stanje životinja u Beo zoo vrtu.


ono, jes' da sam o beloj kanji cak i jednu naucnu belesku objavio, a da je nikada nisam video :( , ali se inace trudim pisati u prvom licu i iz licnog iskustva - a bradana nikada video nisam...

no, kad ga jednom i vidim (najvece sanse na kritu, reliktna i, nazalost, izolovana i ukrstanju strodnika sklona mini-populacija), cucete vec, i da hocu, o takvom cemu ne bih mogao da cutim

da, i bas ti hvala sto se, kao moj citalac, smatras mazohistom, to bas ohrabruje... :(
albicilla albicilla 10:22 11.05.2009

Re: HELP!

NNN
stavio "Albicilla - Bradan u Srbiji", pa sam posle promenio u nešto (za mase) zanimljivije. Jako me rastužuje ovakvo stanje životinja u Beo zoo vrtu.


vidim da sam ja bio zaduzen za temu "16:12 13.01 2009. Albicilla - Odbegli pingvin nađen na Dorćolu Preporuka(6-0) Komentara(18)"

znam za jos zanimljivijeg pingvina, nazalost, ne secam se vise vrste, ali je uz obalu aljaske izvadjen iz ribarske mreze, snimljen na palubi i onda vracen u more

nije bio galapagoski, vec neki "pravi" antarkticki, za koga se veruje da je pratio neki brod pa... debelo promasio hemisferu
angie01 angie01 11:46 11.05.2009

Re: HELP!

daliborkas
Kojeg crnog kustos iz Prirodnjackog muzeja? Kusosi vikendom ne rade, samo cuvari. Taj sto vas je "ljubazno uputio" na zoo vrt, nema pojma. Mene niko nije obavesti i pitao, a ja sam kustos.....


govorimo o petku,...ne znam shta da vam kazem,na telefon se javio chovek, kaze da je kustos i reche mi to, kao shto sam napisala.

isto tako, kao shto i vi kazete da ste kustos.

dobila sam poruku na pp, sa predlogom koji mi deluje super, pa cu organizovati neshto.

eto shta je ispalo, iz najbolje namere chovek ovde ni pticu ne moze na sachuva- mora da bude dobro upoznat sa meshetarenjem zvanichnih institucaja, kojima je posao da se time bave,...neke su lazno prijavljene, a neke zloupotrebljavaju-katastrofa.

U Kanadi, ako hocete da usvojite mache, (ostavljeno od nekoga), morate da prodjete ozbiljan intervju i provere, da bivam ga dali, a ovde vam se na telefon za udomljavanje istih, javi mucavo, loshe srochena 'sekretarica", bez mogucnosti da ostavite poruku, niti se oni vama ikada jave.
angie01 angie01 11:47 11.05.2009

Re: HELP!

pa proceni jel to OK.


super je predlog, organizovacemo neshto, hvala najlepshe.
NNN NNN 14:10 11.05.2009

Re: HELP!

da, i bas ti hvala sto se, kao moj citalac, smatras mazohistom, to bas ohrabruje... :(
Napisao sam optimista, jer se sve nadam da će bradan da se pojavi i ti da ga vidiš, a napisao sam mazohista zato što "guram" priču o bradanu a ona za sad nije srećna.
znam za jos zanimljivijeg pingvina, nazalost, ne secam se vise vrste, ali je uz obalu aljaske izvadjen iz ribarske mreze
A ovo je stvarno neverovatno! (pa zašto onda ne bi "zalutao" i kod nas neki par "kondora starog sveta" )

albicilla albicilla 14:34 11.05.2009

Re: HELP!

NNN
Napisao sam optimista, jer se sve nadam da će bradan da se pojavi i ti da ga vidiš, a napisao sam mazohista zato što "guram" priču o bradanu a ona za sad nije srećna.
A ovo je stvarno neverovatno! (pa zašto onda ne bi "zalutao" i kod nas neki par "kondora starog sveta" )


salio sam se :))))

a bradan, mozda koji i dalje ume da zaluta na kosovski deo sare, ukoliko ga jos ima na makedonskim padinama. nekada ga je tamo bilo, no proslo je dosta vode vardarom od tada

inace se uspesan projekt reintrodukcije bradana obavlja u alpima, sa pticama nabavljenim iz centralne azije. ako im bas krene, mozda pocnu i dinaridima da se sire ka jugu, ali sporo se oni reprodukuju, nije se tome nadati u skorijoj buducnosti. i u alpima su jos retki
NNN NNN 03:07 12.05.2009

Kad već istrolovah...


Bradan
albicilla albicilla 08:30 12.05.2009

Re: Kad već istrolovah...

gledam ga... i tesko mi je danas poverovati da je tako fascinatna ptica nekada zivela u srbiji
loader loader 11:59 08.05.2009

Divota i tuga ..

Divno, kad se pomisli na sav taj mali svet koji vrvi zajedno s pašnjakom,

i tužno, kad se pomisli da taj svet sve više nestaje, menja se...

vishnja92 vishnja92 14:21 08.05.2009

helou :)

ustao u vrlo necivilizovanih 3.45h

zasto "necivilizovanih"? to je najlepse vreme za ustajanje :)
mozes da docekas sunce...
NNN NNN 17:47 08.05.2009

Re: helou :)

to je najlepse vreme za ustajanje :)
mozes da docekas sunce...
vishnja, the ranoranilac , ja obično dočekam Sunce, pa odem da spavam

Da ne jurim po netu, je l' ima neki pristojni linkovi sa pesmama ptica (mada imam dosta na hard disku, ali nemam sipsak, pa za većinu ptica ne koje su )
albicilla albicilla 20:46 08.05.2009

Re: helou :)

ima glasova po raznim sajtovima, ovi su sa
http://www.scricciolo.com/eurosongs/canti.htm

nasi nazivi vrsta dostupni su u excel fajlu na
http://www.ptica.org/newsletter/SrpskaNomenklaturaPticaEvrope(LOA).xls
albicilla albicilla 22:26 08.05.2009

Re: helou :)

zasto "necivilizovanih"? to je najlepse vreme za ustajanje :)
mozes da docekas sunce...


hmmmm... slatko.. a koliko cesto to sama i radis?
vishnja92 vishnja92 06:44 09.05.2009

Re: helou :)

:)))
nisi me uhvatio!

do pre pola godine - svakog jutra.
trenutno nemam mogucnosti, ali bice opet. jedva cekam.... :)
albicilla albicilla 08:27 09.05.2009

Re: helou :)

do pre pola godine - svakog jutra.


mene i dalje ptice nerviraju sto su takvi ranoranioci, jer ja to sigurno nisam
vishnja92 vishnja92 08:54 09.05.2009

Re: helou :)

mene i dalje ptice nerviraju

:)))))))))
ovo je beskrajno sarmantno :)
tacno mogu da te zamislim.....

al znas sta - nema lepseg prizora nego kad bledi nebo, pa potom nastupi trijumf svetlosti.
skuvas kafu, stanes na istocni prozor i radujes se i kazes "zdravo, sunce".
godi paganskoj prirodi i uklanja bore :)


vishnja92 vishnja92 08:56 09.05.2009

Re: helou :)

vishnja, the ranoranilac , ja obično dočekam Sunce, pa odem da spavam

jel se secas kad smo se sreli u jedno takvo nedoba? posle su me mangupi mesecima prozivali za ono "ti si mi cetrdeseti".... :))))
NNN NNN 12:45 09.05.2009

Re: helou :)

vishnja92
vishnja, the ranoranilac , ja obično dočekam Sunce, pa odem da spavam

jel se secas kad smo se sreli u jedno takvo nedoba? posle su me mangupi mesecima prozivali za ono "ti si mi cetrdeseti".... :))))
Sećam se , zbog toga sam i napisao "the ranoranilac", ostavio sam i komentar gore oko 20 do 4, ali se nisam usudio da pogledam da l' si "on-line" (mislim šta ako jesi, a ti ustvari opet spavaš ).
background noise background noise 19:13 09.05.2009

Jos jedan trol

Ali prava je prilika:

Bilo je to 1995 godine, ja i supruga smo ziveli u Bgd ( "momak i devojka", na sedmom spratu na Dorcolu, spremali diplomske i setali pored Dunava. Vratili se i videli da komsija, po profesiji baletan u SNP, a adresa je Panciceva 20 i nadam se da ce se i da ce ga neko prepoznati, nesto shutira iza vrata na ulazu u zgradu. Pogledamo mi, a tamo golupcic, poluodrastao, lici na goluba, goluzdrav, nikakav, preplasen, ne moze da leti. Gurnem ja onog bednika, uhvatimo golupce belo i pirgavo nikakvo odnesemo na terasu. I nabavimo mrvljene zitarice, pa ekspandirane i sta je moglo da se nadje.

Ali ono niti ume da jede ni da pije vodu. E onda mi uzmemo avan pa jos sitnije izmrvimo sve to, pa pomesamo sa vodom, pa ja uzmem spric pa ga kljukam. A na kraju da zasladi ( i sad mi se povraca kad se setim) izgnjecene crve sto sam ih kupovao u ribolovackom klubu Mika Alas ( posle cuo da golubovi ne jedu crve, ne znam da li je tacno).

Svaki put mu tim kljukanjem i spricanjem zapusim nozdrvice na kljunicu pa mu onda to cistim zatupljenom cackalicom. Ogradu na terasi blokiramo kartonima i postavimo strasilo zbog svraka ( jednom su nam napale gnezdo sa gugutkama, pa smo naucili da kad ima pticica drzimo strasilo).

Posle dve i po nedelje, budimo se Olja i ja, ona ode da skuva kafu i zove me, pa onda utrci u sp. sobu i vce: "Jeeedeee!!! Jeeedeeee!!!" "A? Sta?" - a sav bunovan. "Piju-piju ( tako smo ga zvali) jeedeee!!! Saaaam jeeedeee!!!" Onda smo ga videli da je kljucnuo i u cance sa vodom.

Kupimo mi dve kese po 5 kg hrane za ptice za u miraz, pa u zoo-vrt i tamo ga zajedno sa nekom devojkom pustimo u ogradjen deo sa puno ptica. On proleprsa, jos nije znao da leti, uplasi se od neke pticurine pa ponovo prema jatu. Trckara, trckara i onda se mi okrenemo i odemo, nocu u zoo pustaju velike pse da ne bi dolazile macke da love ptice cuo sam ( a najvise od ljubimaca volim macku Zazu, koju sam doneo bolesnu iz shume, pripitomljenu, nepredvidljivu, opasnu, pisacu drugom prilikom)

Tako je odrastao nas Piju-piju!
Unfuckable Unfuckable 04:17 10.05.2009

Re: Jos jedan trol

background noise
tvoja Olja i Ti ste moji lični heroji, perfektno dosledno požrtvovanje, ništa manje od stojećih ovacija za trud koji je - o, falimtisebože - vredeo.

ps : ja sam jedared malo išamarao lika koji je premlaćivao svog psa - u ulazu zgrade u Vlajkovićevoj.
Ekšli, tukao ga je, agonija je počela dakle, još od parkića u Kosovskoj, ispod Skupštine (lokalci znaju gde je to) i ja - spuštajući se od parkinga gore, snimim incident.
Problem je bio taj što nije prestajao da ga mlati, vukući ga na kaišu kao mrcinu. I to je trajalo...i trajalo..a ja sam se spuštao nizbrdo jednim okom snimajući sve to, dok mi se pomrčina spuštala na vidokrug....
i onda mi je pukao film kada sam video kako ga cima u kapiju.
Najbolje od svega je bilo kada je izbezumljeni pas skočio da me, skoro pa - ujede nakon mog činodejstvovanja na Zlotvoru.
Pas...jebiga
NNN NNN 11:22 10.05.2009

Re: Jos jedan trol

Trebalo je da išamaraš kera i svi bi bili zadovoljni
Unfuckable Unfuckable 11:38 10.05.2009

Re: Jos jedan trol


jbg, to su one retke situacije kada mi stvarno samo - padne roletna, ne ponosim se baš tim uradkom, a sa druge strane žao mi je kada vidim ko sve ima i na kakav način drži te nesretne životinje.
Nekim psima život je zaista - pseći
background noise background noise 19:51 10.05.2009

Re: Jos jedan trol

Hvala, hvala,

Ima tu jos prica, pomenuta divlja macka Zaza iz shume je nesto o cemu bi trebalo da pisem. Lenj sam, ali ko zna, mozda uskoro. Tu su i Jessie, kerusa rase cacanski nogavichar i pokojna Buba - popovski gonic obe izvadjene iz kontenjnera . . .

Parafraziracu misao koju sam negda cuo: "Covek se ceni po tome kako se ponasa prema slabijima i onima koji ne mogu da mu uzvrate". Eto prilike da se trudimo da budemo bolji, kad vec znamo da niko nije u svemu dobar.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana