Film| In memoriam| Istorija| Na današnji dan| Umetnost| Zabava

Marlene

Srđan Mitrović RSS / 06.05.2009. u 10:41

27. decembar 1901 - 06. maj 1992.

 1901 * Marija Magdalena Ditrih (Maria Magdalene Dietrich), nadimak Leni ili Lena, rođena je 27. decembra u Šonebergu, predgrađu Berlina. Jozef fon Šternberg je tada živeo u Beču, Austrija i imao je sedam godina.

1905 * Otvoren prvi bioskop u Pitsburgu, Pensilvanija

1906 * Marija, koja se umorila od svog nadimka Leni, izmislila je novo ime za sebe. Koristeći prva slova svog imena MARia i poslednja slova svog drugog imena MagdaLENE.



1916 * Kada ne vežba violinu, Marlena provodi vreme flertujući i sa dečacima i sa devojicama.

1919 * Marlenu su poslali na školovanje u Vajmarski konzervatiorijum. Daleko od roditeljskog uticaja, postaje veoma seksualno aktivna.

1921 * Po povratku u Berlin, bila je jedina žena u Orkestru univerzum. Ovaj orkestar svirao je za vreme projekcija nemih filmova. Zbog zdravstvenih problema napušta orkestar, počinje da pokazuje više interesovanja za književnost i odlučuje da postane glumica. Studira dramu, uzima časove engleskog jezika, pevanja i bavi se gimnastikom. Radi i kao manekenka, profesionalna plesačica i dobija prve uloge u pozorištu.

1922 * Snima svoj prvi film. Pojavljuje se kao služavka u filmu The little Napoleon.

1923 * Na audiciji za novi film upoznaje Rudolfa Rudi Zibera. Ovaj put dobija malo veću ulogu u filmu Vilijema Diterla Man by the Roadside, kao i Rudija za muža. Rudijeva verenica izvršava samoubistvo.

1924 * U filmu Johana Gutera Leop into life, Marlena se pojavljuje kao devojka na plaži. U pozorištu glumi u predstavi Le malade imaginaire, a u decembru dobija prvo i jedino dete - ćerku Mariju Elizabet.

1925 * U novembru se pojavljuje skoro naga (u kostimu boje kože) u ulozi Eve u predstavi Džordža Bernarda Šoa.

1927 * Posle male uloge u filmu Aleksandra Kordea A modern Dubarry, odlazi u Beč na šest meseci. Učestvuje na dve revije i dobija glavnu ulogu u Cafe Electric. U Beču uči kako da svira na testeri.

1928 * Glumi u kontroverznoj predstavi Es liegt in der Luft gde peva lezbijsku pesmu Meine beste Freudin. Ova pesma omogućava joj snimanje prve ploče. Ubrzo dobija ponudu da reklamira čarape, da bi potom privremeno napuštila pozorište da bi se posvetila filmu. Radila je sa rediteljima Robertom Landom i Maurisom Turnerom.

1929 * Jozef von Štenberg vraća se iz Holivuda na poziv studija UFA da bi režirao prvi zvučni nemački film - Der blaue Engel. Pošto ju je video na pozornici, i posle zanimljive audicije, Šternberg ulogu Lole Lola daje Marleni. Muzika je dosta uticala na uspeh ovog sada već legendarnog filma, koji se paralelno snimao na dva jezika - nemačkom i engleskom. Lola Lola je nosila šešir i imala piskav glas, nosila je podvezice koje su isticale Marlenine savršeno oblikovane noge. Njene noge su postale simbol Marlenine moći da zavodi publiku.


1930 * U aprilu, pre premijere Plavog anđela, na nagovor njenog Pigmaliona - Šternberga, Marlena se sprema da osvoji Holivud. Prihvata ponudu studija Paramaunt, koji je hteo da lansira novu zvezdu koja bi mogla da se takmiči sa Gretom Garbo, zvezdom drugog studija, MGM-a. Marlena ponudu shvata veoma ozbiljno i počinje da radi na sebi. Za početak je krenula sa veoma rigoroznom dijetom. Ova žrtva se isplatila jer je njen prvi američki film Marocco doživeo ogroman uspeh. U ovom filmu Marlena glumi Emi, ženu koja se potpuno žrtvuje za ljubav svog života - zgodnog legionara koga glumi Gari Kuper.

Šternberg dobija ponudu da snima i sledeći film sa Marlenom. U novom filmu Dishonored, Marlena glumi zavodljivu špijunku (X27) koja je osuđena na smrt streljanjem. Film nije doživeo neki veliki uspeh, a i do kraja života je na njega gledala s velikim prezirom. Marlena se vraća u Nemačku na četiri meseca.

1931 * Šternergova žena podiže optužnicu protiv Marlene jer sumnja u aferu. Za to vreme, Marlena se intezivno druži s još jednim evropljaninom u Holivudu, Morisom Ševalijeom. Bez obzira na tužbu. Marlena snima novi film sa Šternbergom - Shanghai Express. Ovog puta glumi Šangaj Lili, prostitutku koja izluđuje sve muškarce oko sebe, posebno vođu kineskih terorista. Ovaj film bio je tehnološki veoma napredan pa je za zbog svojih kvaliteta dobio i Oskara.

1932. * Marlena je dobila novi scenario za film Blonde Venus. U ovom filmu bi trebalo da glumi nemačku umetnicu Helen Faradej, koja bi učinila baš sve da bi spasila svog američkog ljubavnika. I pored nekih primedbi studija vezanih za moral, Marlena je ponovo dobila priliku da paradira u muškom odelu i da flertuje s igračicama. Za vreme simanja stalno se svađala sa rediteljem fon Šternbergom, ali je stigla da ima i aferu sa ljubavnicom Grete Garbo, Mercedes de Akosta, kao i sa engleskim teniskim šampionom Fredom Perijem.

1933. * U filmu Rubena Mamulijana Song of Songs, Marlena igra mladu seljančicu po imenu Lili koja pozira naga skulptoru Brajanu, dok je proganja stariji mučkarac. Posle snimanja filma, Marlena odlazi u posetu mužu koji živi u Parizu i koji joj obezbeđuje snimanje ploče.

Fon Šternberg priprema novi film za Marlenu - Scarlet Empress. U ovom filmu Marlena glumi veliku Katarinu Drugu, a njena ćerka Marija se pojavljuje u filmu kao mlada Katarina Druga. Kostimi u filmu mnogo su pomogli da magija Ditrih nastavi da deluje.

1934. * Marlena ponovo provodi par nedelja u Parizu i onda počinje sa pripremama za novi film The Devil is a Woman čija se radnja odvija u Španiji. Ona glumi zavodnicu Konču Perez. Ovaj film je njen poslednji rad s rediteljem fon Šternbergom, i ujedno je i Marlenim najomiljeniji film u karijeri. Marlena je bila potpuno svesna opasnosti od narastajućeg nacizma u Nemačkoj, pa u znak protesta uzima američko državljanstvo.

1936. * Pod nadzorom Ernesta Lubiča, ona snima novi film Desire koji režira Frank Borzage i u kome glumi kradljivicu nakita Madelein koja svoj plen stavlja u džep američkog turiste koga glumi Gari Kuper. Marlena takođe započinje snimanje filma I Loved a Soldier Henrija Hataveja, ali film nikada nije završen pošto su Lubiča otpustili. Novi film, prvi Marlenin film u boji, The Garden of Allah (producent Dejvid O' Selznik) je trebalo da se snima u Sahari, ali se reditelj Ričard Boleslavski odlučio za pustinju Mohave gde će Marlena da zavodi Šarla Boajea (glumi sveštenika Antoana koji je izgubio veru u boga).

Marlenin prijatelj Aleksandar Korda, sada kao producent, dovodi Marlenu u London na snimanje novog filma Knight Without Armour u režiji Žaka Fejdera. U engleskoj štampi izbio je veliki skandal kada je procurela vest da je Marlena snimila čuvenu scenu u kadi naga, bez ikakvog kostima na sebi. Njen boravak u Engleskoj produžio se na osam meseci zahvaljujući Daglasu Ferbanksu Junioru., ali ona ubrzo odlazi u Pariz da bi dočekala novu godinu sa Gertrudom Štajn i Kolet.

1937. * Ernest Lubič snima film sa Marlenom pod nazivom Angel, u kome je Marlena deo ljubavnog trougla.

1938. * Dok provodi svoje slobodno vreme na francuskoj rivijeri, Marlena ima aferu s tadašnjim ambasadomor SAD-a Velikoj Britaniji - Džozefom Kenedijem, kao i sa piscem Erihom Marijom Remarkom.

1939. * Producent studija Univerzal, Džo Pasternak, angažuje Marlenu da glumi salonsku pevačicu Frenči u novom vesternu Džordža Maršala Destry Rides Again. Džejms Stjuart glumi šerifa koji se zaljubljuje u nju, kako u filmu tako i u životu. Muziku za ovaj film je komponovao Fredrih Holender.

1940. * Marlena snima svoj prvi film sa Džonom Vejnom. Film se zove Seven Sinners. Marlena počinje veoma žustru antinacističku kampanju.

1941. * Rat u Evropi naterao je mnoge u izbeglištvo, među kojima je bio i francuski glumac Žan Gaben. S njim je Marlena imala jednu od najvećih i najromantičnijih ljubavnih afera. Snima i film Flame of New Orleans u režiji Renea Klera, kao i film Manpower u režiji Raula Volša.

1942. * Marlena, Džon Vejn i Randolf Skot snimaju zajedno još dva filma: The Spoilers i Pittsburgh u režiji Luisa Seilera.

1943 * Marlena se pojavljuje zajedno s Orsonom Velsom i pola Holivuda u fimu Follow the Boys. Posle toga snima svoj film Kismet koji je režirao stari prijatelj Vilijam Diterle. Pored mnogobrojnih kostima, u ovom filmu Marlena se pojavljuje cela ofarbana u zlatnu boju, mnogo pre nego što je slična stvar učinjena u filmu Goldfinger.

1944. * U želji da pomogne podizanju morala vojnika, Marelna posećuje trupe u Kazablanki i Alžiru pre nego što je prešla u Italiju. Na sceni je izvodila trikove, pričala viceve, svirala na violini i testeri, pokazivala svoje noge i pre svega je pevala. Posebno Lili Marlen.

1945. * Marlena se vraća u Pariz, vraća se Žanu Gabenu. Dobija medalju Legije časti, kao i mnogobrojna druga odlikovanja (Chevalier i Commandeur) za njen doprinos u Drugom svetskom ratu.

1947 * Studio Paramaunt zove Marlenu da se vrati u Ameriku zbog snimanja filma Golden Earings. U ovom filmu ona glumi Lidiju, Ciganku koja pomaže dvojici engleskih oficira tokom Drugog svetskog rata.

1948 * Marlena dobija novu ulogu, ovog puta u filmu Bilija Valjdera A Foreign Affair glumi (ponovo) pevačicu.

1950 * Alfred Hičkok angažuje je za svoj novi film - Stage Fright u kome takođe učestvuje i prva žena Ronalda Regana - Džejn Vajman. Marlena ima ulogu pevačice, nosi haljine koje je kreirao Kristijan Dior i peva pesmu Kola Portera, ali takođe peva i čuvenu pesmu Edit Pjaf "La vie en rose". Edit i Marlena bile su jako bliske prijateljice. Posle kratke afere s glavnim glumcem Majklom Veldingom, Marlena počinje novu aferu s Julom Brinerom koja je trajala četiri godine.

1952 * Sa svojim najpoznatijim bivšim ljubavnikom, Fricom Langom, snima novi film Rancho Notorious u kome ima ulogu koja bi bila stovrena za Me Vest.

1953 * Ovu godinu Marlena uspešno završava pevajući tri nedelje u Hotelu Sahara u Las Vegasu. Njene ručno šivene haljine delo su čuvenog holivudskog kreatora Žan-Luisa.

1954 * Uspeh u Las Vegasu omogućio joj je gostovanje u Cafe de Paris u Londonu. Marlena počinje da živi na relaciji Pariz - Njujork.

1956 * Nakratko se pojavljuje u filmu Majkla Andersona Around the World in 80 Days, zajedno s mnogim drugim onovremenim zvezdama.


1957 * Marlena je u Rimu. Štampa uveliko piše o njenoj aferi sa Brinerom, ali i sa kompozitorom Haroldom Arlenom, glumcima Kirkom Daglasom i Frenkom Sinatrom, producentom Semom Spigelom i pevačicom Edit Pjaf. Zahvaljujući Biliju Vajlderu, ona snima najbolji film u karijeri - Witness for the Prosecution. U ovom filmu demonstrira dubinu svog talenta kao glumica. Partneri u ovom filmu bili su joj Tajron Pauel i impresivni Čarls Loton.

1958 * Posle nekoliko uloga prostitutki, Marlena postaje Madam u filmu Touch of Evil. Pojavljuje se u filmu desetak minuta, a na ulogu je pristala samo zbog velikog prijateljstva s Orsonom Velsom. Film je snimala bez honorara.

1959 * Ima nekoliko koncerata u Parizu. Upoznaje i zapošljava mladog, još uvek nepoznatog pijanistu i aranžera Berta Bakaraka.

1961 * Marlena glumi ratnu udovicu u filmu Stenlija Kramera Judgement at Nurnberg. Film je inspirisan čuvenim suđenjem ratnim zločincima iz Drugog svetskog rata. Pored nje, u filmu glume i Spenser Trejsi, Bert Lankaster, Ričard Vidmark, Mongomeri Klift, Maksimilijan Šel i mnogi drugi.

1962 * Pozajmljuje svoj glas u filmu Black fox: The True Story of Adolf Hitler.

1963 * U novom filmu Paris When it Sizzles, Marlena ima mali cameo ulogu. Ona izlazi iz limuzine i ulazi u robnu kuću Dior. Producenti počinju da je izbegavaju, tako da se odlučuje na turneju. Drži koncerte na četiri kontinenta.

1964 * Marlena adaptira tekst nemačke pesme "Theme for the young lovers" za film Wonderful Life.

1965 * Počinje da piše svoju autobiografiju.

1969 * Umire Jozef Sternberg.

1975 * Umire joj sestra Lisel. Na koncertu pada s bine i lomi nogu. Bilo je to njeno poslednje javno pojavljivanje.

1976 * Umire joj i muž Rudi, s kojim je ostala u braku do kraja. Njena druga velika ljubav, Žan Gaben, takođe umire iste godine.

1978 * Ima finansijskih poteškoća, pa prihvata ulogu Baronice von Semering u filmu Dejvida Hemingsa Just a Gigolo. U ovom filmu svoj kambek je imala i Kim Novak , kao i zvezda Dejvid Bouvi.

1979 * Ponovo pada i lekari je ubeđuju da je najpametnije da ostane u krevetu.

1984 * Maksimilijan Šel snima dokumentarni film Marlene. Njen jedini uslov bio je da se u filmu pojavi samo svojim glasom. Gazda apartmana preti da će je izbaciti napolje jer je ponovo zapala u finansijske poteškoće. Stanarinu joj plaća grad Pariz.

1987 * Pojavljuje se njena autobiografija "My life". Pre prvog objavljivanja, knjiga je pisana na nemačkom, pa je prevedena na francuski, pa je sa francuskog prevedena na engleski.

1992 * Marlenino zdravlje naglo se pogoršava i ona umire 6. maja zbog prestanka rada bubrega. Sahranjena je u Parizu, a poslednju počast odalo joj je 3.500 ljudi. Posle ceremonije, njeno telo prenose u Berlin gde je sahranjena na malog Fridenau groblju, nedaleko od kuće u kojoj je rođena. Te godine filmski festival u Kanu bio je posvećen njoj.

1993 * Njena ćerka marija Riva objavljuje knjigu "Marlena", kontroverznu biografiju. Grad Berlin i Kinematek kupuju veliku kolekciju Marleninih privatnih stvari (preko 100.000) za pet miliona evra.

1997 * Na aukciji u Los Anđelesu, prodate su njene stvari iz apartmana u Njujorku za 650.000 evra. U Berlinu, na Potsdamer placu, dobija svoj trg.

MDietrichPltz2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

2000 * Na Potsdamer placu, Berlinski filmski muzej otvara stalnu postavku Marlene Ditrih. Pronađeni su i antologijski snimci s audicije za Plavog anđela.

 

 

2002 * Grad Berlin posthumno ju je proglasio za počasnog građanina.

2008 * Srdjan Mitrović u Narodnom muzeju Zrenjanin u okviru Noći muzeja priredio fenomenalnu video-projekciju posvećenu Marleni Ditrih pod nazivom "Sedam veličanstvenih"

2009: Marlena je i dalje legenda.



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 11:09 06.05.2009

Lepa i duga pesma...

Jedna od ličnosti koje ne samo da su obeležile 20. vek, nego su ga, eto, celog i proživele ...
Moje poštovanje !

Lily Marlene
edi-va edi-va 11:32 06.05.2009

MD

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:37 06.05.2009

Re: MD

znaš kako kažu: "They don't make them like her anymore..."
edi-va edi-va 11:55 06.05.2009

Re: MD

Srđan Mitrović
znaš kako kažu: "They don't make them like her anymore..."


Da. Zena ispred vremena kojoj je kravata i musko odelo prilicilo isto kao i najlepsa haljina ...


Jelica Greganović Jelica Greganović 12:14 06.05.2009

Re: MD

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:28 06.05.2009

Re: MD

Jelica Greganović

samo vi stavljajte te fotografije sa cigaretama, pa kad se ponovo pojavi anti duvanski lobi obrali smo bostan.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:37 06.05.2009

Re: MD



libkonz libkonz 13:34 06.05.2009

Re: MD

kad se ponovo pojavi anti duvanski lobi obrali smo bostan.

da ne kažem Milutin.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:50 06.05.2009

Re: MD

da ne kažem Milutin.

onda za Milutina
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:32 06.05.2009

Re: MD

Znate da je jedna od prvih ako ne i prva anti-duvanska kampanja nastala u NS Nemackoj. Znajuci kako je Marlene 'obozavala' nacije ovi snimci sa cigarama sa sve kravatom i odelom mu dodju kao jos jedno prkosenje njima i toj kampanji. Ne, Marlene ne moze bez cigare.

Inace sam nepusac.
dunja73 dunja73 18:39 06.05.2009

Re: MD

da ne kažem Milutin.

a?
tyson tyson 23:06 06.05.2009

Re: MD

Ne, Marlene ne moze bez cigare.
Pokušavam da je zamislim sa cigarom. al' ne ide. Ipak je cigareta njen zaštitni znak.



Bili Piton Bili Piton 12:24 06.05.2009

Moram da se pohvalim



da sam nekoliko njenih vrlo vrednih ploca iz kolekcije mog oca spasio od propasti. Tamo, devedesetih, kad se iz kuce sve prodavalo da bi se prezivelo, moj cale je prodao kompletnu svoju dzez kolekciju na vinilu, nekoliko hiljada naslova, sve originalne americke ploce iz 60-tih, sto i jedan ludacki raritet. Medju njima se nalazilo i nekoliko Marleninih albuma, koje sam ja bio na svu srecu prethodno preselio medju moje ploce, gde se nalaze i dan danas, zive i zdrave. Sve zajedno spasio sam tako nekih 20-30 ploca i nije mi zbog toga krivo.

Od njih, ova mi je bila najomiljenija - Marlene Dietrich Returns to Germany (uz orkestar Berta Bakaraka kojim ovaj i diriguje). Tu su joj sve kljucne stvari, ukljucujuci i nemacku verziju "Where have All The Flowers Gone". Aranzmani su prelepi, ona je u top formi - jednom recju, ploca da se pamti:

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:27 06.05.2009

Re: Moram da se pohvalim

Medju njima se nalazilo i nekoliko Marleninih albuma, koje sam ja bio na svu srecu prethodno preselio medju moje ploce, gde se nalaze i dan danas, zive i zdrave.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:50 06.05.2009

Re: Moram da se pohvalim

Tamo, devedesetih, kad se iz kuce sve prodavalo da bi se prezivelo, moj cale je prodao kompletnu svoju dzez kolekciju na vinilu, nekoliko hiljada naslova, sve originalne americke ploce iz 60-tih, sto i jedan ludacki raritet.

uh...
Bili Piton Bili Piton 17:30 06.05.2009

Re: Moram da se pohvalim



Da da...ja sam tad vec bio "otisavsi" pa nisam bio tu da to sprecim, ako je ikako bilo moguce - a ocigledno nije.

Mada vidim danas njemu nesto nije mnogo zao zbog toga, ....a siguran sam da je keva potajno presrecna, less clutter in da house.
rapunzel rapunzel 12:58 06.05.2009

kad

porastem biću Marlen

Bili Piton Bili Piton 13:09 06.05.2009

Re: kad

rapunzel
porastem biću Marlen


Jao sto je "Peter" lepa pesma

I ona je na ploci koju pominjem gore, bas ova verzija.

Cudno ali nekako najvise volim pesme gde su u naslovu imena - Peter, Marie-Marie (to je obrada Zilbera Bekoa), Johnny, Wenn Du Geburtstag Hast, Lili Marlen etc.

I naravno Ich Bin Von Kopf Bis Fuss Auf Liebe Eingestelt (Falling In Love Again) koja joj je i signature tune, ili bar jedna od.

rapunzel rapunzel 13:21 06.05.2009

Re: kad

i ja je mnogo volim.
a posedovala kasetu
sa njenim pesmama i to mi
neko konfiskovao početkom 90-tih.
bila sam pretužna, al mi muž kasnije
nabavio cd.
al zavidim ti na pločama,
ja još uvek više volim ploče.
ceo ritual, od vađenja iz omota,
puštanja na gramofon, čak i ono divno krckanje na početku.
ah, al sam matora...
mimi09 mimi09 13:22 06.05.2009

Re: kad

porastem upoznacu Garija

Bili Piton Bili Piton 13:30 06.05.2009

Re: kad

rapunzel
ah, al sam matora...


Nista to....svi smo omatorili pa nam nista ne fali.

A kad slusam nesto ovako osecam se opet kao klinac koji to cuje prvi put.....i lep je osecaj.

Ja imam i inace fetis prema gramofonima i plocama pa razumem sta pricas. ove stare, narocito - sve su teske, masivne, krte, u luksuznim, debelim omotima....mono.....a korice i dan danas mirisu na stampu, cudesno.....
edi-va edi-va 13:43 06.05.2009

Re: kad

Ich Bin Von Kopf Bis Fuss Auf Liebe Eingestelt


Smem li bukvalno da prevedem?

Ja sam od glave do pete podeshena (danas bi rekli: programirana) na ljubav
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:49 06.05.2009

Re: kad

Ich Bin Von Kopf Bis Fuss Auf Liebe Eingestelt (Falling In Love Again)

Bili Piton Bili Piton 13:55 06.05.2009

Re: kad

edi-va
podeshena (danas bi rekli: programirana)


"nastelovana", doslovno.
edi-va edi-va 13:58 06.05.2009

Re: kad

Citala sam da je volela i sa zenama da se ... igra ...
Ona i Greta Garbo, ako sam dobro zapamtila.
edi-va edi-va 13:59 06.05.2009

Re: kad

Bili Piton
edi-va
podeshena (danas bi rekli: programirana)


"nastelovana", doslovno.


Bravo sweetheart:)
mirelarado mirelarado 21:58 06.05.2009

Re: kad

edi-va
Ich Bin Von Kopf Bis Fuss Auf Liebe Eingestelt


Smem li bukvalno da prevedem?

Ja sam od glave do pete podeshena (danas bi rekli: programirana) na ljubav




Од главе до пете за љубав сам саздана.

Хвала за овај текст, Срђане.

die hard die hard 23:06 06.05.2009

Re: kad

Од главе до пете за љубав сам саздана.

Nekad je bilo seksi kad neka ovakva beba ima cigaretu medj usnama, a sad kao nije.Meni je tek sad mnogo cool...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:04 06.05.2009

inspiracija zauvek

myredneckself myredneckself 16:48 06.05.2009

Re: inspiracija zauvek

Plavi anđeo

myredneckself myredneckself 16:50 06.05.2009

Re: inspiracija zauvek

Million dollar legs
Blade Runner Blade Runner 18:00 06.05.2009

Re: inspiracija zauvek

dunjica dunjica 16:54 06.05.2009

Marlene i Berlin

Marlene pjeva svom rodnom gradu. U međuvremenu klasik u izvođenju nekih od najvećih glazbenih imena.

A Berlin je još uvijek kao što ga je ona opisala. Meni osobno posebno draga pjesma: "Das Ist Berlin, Wie's Weint, Wie's Lacht"
bobo92 bobo92 19:51 06.05.2009

Re: Marlene i Berlin

dunjica
"Das Ist Berlin, Wie's Weint, Wie's Lacht"

Dunjice bravo!

"I am a baaaaaaaaaad influence"

Srdjane
dunjica dunjica 20:37 06.05.2009

Re: Marlene i Berlin

Marlene-Dietrich-Platz by night, u neposrednoj blizini Potsdamer Platza


I: Kolekcija Marlene Dietrich u Muzeju za film i televiziju, link
dunja73 dunja73 18:43 06.05.2009

md

U mom gradu se teatar zove po njoj...
prskalica prskalica 19:26 06.05.2009

dopuna biografiji :)

2008* Srdjan Mitrovic u Narodnom muzeju Zrenjanin u okviru Noci muzeja priredio fenomenalnu video-projekciju posvecenu Marleni Ditrih pod nazivom "Sedam velicanstvenih"
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:18 06.05.2009

Re: dopuna biografiji :)

da znaš da ću da dopunim
jeste bilo odlično!
heldin heldin 01:48 07.05.2009

Možda

ju je najlepše opisao Erich Maria Remarque u razgovoru sa njenom ćerkom:

''Nama je potreban ceo sat da bismo je voleli, a ona nas, pak, isto toliko voli u šest minuta.''


gordanac gordanac 10:51 07.05.2009

još jedan iz..

..njenog kruga i sazvežđa:

Alen Boske
Alain Bosquet

"15 poslednjih godina svog dugog života Marlena Ditrih razmenjivala je pisma, razgovarala preko telefona, šalila se, raspravljala o slavi, samoći, starosti i bolesti sa 17 godina mlađim pesnikom Alen Boskeom, Poznavala mu je glas, Nikada se nisu upoznali po njenoj želji",


p.s.
A još jedna zanimljivost: - Alan Boske (ako neko možda ne zna, to je onaj sa čijom je pesmom u džepu, na svome tragičnom kraju, nađen Branko Miljković) je jedan svoj roman - "Potreba za nesrećom" posvetio Branku Miljkoviću.
mozaik92 mozaik92 16:45 07.05.2009

Legenda...

A i tvoji blogovi su legenda za mene...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:08 07.05.2009

Re: Legenda...

predugo nisam video ovaj nick!
veliki pozdrav.
cassiopeia cassiopeia 11:21 09.05.2009

Kako joj odoleti sa ovim pogledom...




Pozdrav
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:23 09.05.2009

Re: Kako joj odoleti sa ovim pogledom...

Kako joj odoleti sa ovim pogledom...

nikako

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana