Nema 'leba bez seksa

Jelica Greganović RSS / 29.09.2007. u 20:47

350px-Kuvarica1.jpgMrzim uputstva za upotrebu. Iz dna duše. Zato ih nikada do kraja ne pročitam. Ne čitaju ih ni oni što ih pišu. Ali ovo uz, danas, kupljen aparat za pečenje hleba, me više no obradovalo. Novi kućni aparat, za uspešno narastao hleb, pretpostavlja prethodni seks vlasnika.

 

Sve je počelo tako što je naš Prestolonaslednik, odlučivši da iskontroliše svoje gabarite (100 kg x 1,98 m), otklipsao u obližnju filijalu španske inkvizicije, marke Fitnes-teretana. Mi smo akciju podržali, računajući na budući blagodejni uticaj, iste, na naš kućni budžet, stavka - hrana. Iz teretane-fines, veseli Prestolonaslednik, je dogalopirao ushićen odlukom svog, upravo stečenog, ličnog trenera, koji je odlučio da se gabariti objekta smanje za samo 5 kg, a sav resto pretvori u mišićnu masu. Odlično! Umesto dvokrilnog ormana, trener će nam, za sitnicu od finasijskog podsticaja, proizvesti petokrilni plakar. Što je potvrdio i prvi zahtev naše Bebe, da mu kupimo laneno ulje. Moj deda Jova je lanenim uljem, dva puta godišnje, timario svoj orman za knjige. Dakle, to je to.

 

Dalji zahtevi budućeg, proširenog, garderobnog objekta, su se ticali zdrave prehrane. Kao prvo integralno brašno, kod kuće pečen hleb i shodno tome testenine. Ostale zahteve, proteinsko-belančevinaste, će nam radnik inkvizitorskog odeljenja, proslediti docnije.

 

Da ne bi, već na prvom koraku, demotivisali kućnu planinu, koja namerava da se preformira u planinski venac, Žmu i ja smo, danas, odmileli u radnju zdrave hrane. Po istoj je lelujala ekipa gegi-vegi, izgladnelo kupujući zemljane kolačiće, napravljene bez brašna, bez šećera i bez svega što bi moglo da pokvari prirodni ukus gline iz mongolskih stepa. U voćno-povrćnom delu su se šepurile, prirodno uzgajene, lubenice veličine retardiranih jabuka, breskve napredne kao kupine i limunovi uz priloženu lupu. Na polici za žitne proizvode smo našli prirodno brašno egipatskih piramida, koje je izgledalo kao upravo sastrugano sa istih, pirinač odgajen pod budnim okom dalaj-lame, koji se kupa samo kišnicom, kao i žitarice, čija imena se koriste za logopedske vežbe u prisustvu stručne osobe, uz bradavičave kukuruze, obrane na još uvek neotkrivenim zabitima planete. Kupili smo dve kile nečega i dodali testenine, boje zemlje posle monsunske kiše, u obliku svrdla, koje proizvode ručnim putem, pod hipnozom, sveštenici tajnog, indonezijskog kulta.

 

Usput smo se upoznali sa japanskim parazitima u prahu i kineskim gljivama, koje rastu samo noću, na bambusu i u slobodno vreme su afrodizijak za pande albine. Obaška su nas oduševile krpene vreće, pune ljuštika oraha, kojima se hrane crvenorepi majmuni, a služe za pranje veša, milion puta, bez praška. Cena, prava sitnica – litar krvi i levi bubreg. Kada smo ugledali prirodni toaletni papir, shvatili smo da je vreme da napustimo zdravu i 'ajd zdravo radnju. Dok su se prirodne kese, od prirodnog papira, cepale prirodnim putem i iz njih, za nama, ispadali još prirodniji proizvodi, vesela kasirka je, samo od našeg računa, za dve i po kile nečega i 0,089 mililitara lanenog ulja, uplaćivala turistički let u svemir i za ostatak kupovala preostale deonice Arsenala.

 

Nakon toga smo pristupili kupovanju kućnog pekača za 'leb. Odlučili smo se za model sa najviše sjajnih dumića, drškom i preporučenom sposobnošću da nas, natempiran, ujutru probudi nožnom masažom i sveže pečenim zemičkama.

 

Kod kuće sam, novokupljenu prinovu, izvadila iz stiroporskih pelena i pristupila pregledavanju tri priložene biblije-uputstva za upotrebu. Uz 2.897 crteža jednostavnog postupka u tri koraka, u prve dve biblije, priloženi su i prateći tekstovi na inuitskom, mongolskom, jezicima kineskih manjina i sumerskom izumrlom narečju.

 

Da se razumemo, ja ta uputstva iskonski ne podnosim. Uputstvo za fen izgleda kao astronaustski priručnik »Uradi sam«. Kod čitanja uputstva za auto, ja već na pola verujem da sam pazarila vasionski brod, sa viškom funkcija. To ili Žmu pročita, pa mi sažme i prepriča ili pristupim prirodnoj komunikaciji. Ja, inače, komuniciram sa svime što me okružuje, od ljudi, preko semafora, cveća i životinja, do kućnih aparata, među koje ubrajam i kompjuter. Ako neće da rade, šta im je posao, od cvetanja do usisavanja, ja pristupam sugestivnoj komunikaciji, potkrepljenoj decibelima, koja se ponekad završava i isključivanjem iz struje. Da vi'š kako posle rade. Žmu kaže da je to zato što sam veštica. Što je sujeverna predrasuda, sve je u komunikaciji.

 

Dakle, u trećoj bibliji-uputstvu, sakrivenoj pod stiropor-pelenom, uspeli smo da nađemo kolekciju sentenci za korišćenje 'lebo-pekača, na maštovito prevedenim balkanskim jezicima. Zadržali smo se na narečju podalpskih sela, u poznu jesen. Posle 359. strane jednostavnih uputstava, za još jednostavnije stavljanje u pogon pekača, naišli smo i na upozorenja povodom moguće neuspelog hleba. Elem, tu negde nastupa i iznenađenje...uz moguće uzročnike loše veličine i oblika vekne, piše da neuspela vekna može takva da ispadne i zbog, citiram: »Premalo kavsa«. D'izvinete, to će značiti : »Premalo tucanja«. Iz čega sledi...tu smo se Žmu i ja osvrnuli oko sebe. Dnevna soba puna dece. Kujna preblizu. Kako ispeći hleb?

 

...Eno ga , sada, pekač srećno grokće, kao prehlađeni aligator i žvaće gnjecavo testo. Iz njega se zahvaljući prirodnosti brašna i još prirodnijem prašku za pecivo, širi teflonski miomiris...mada, vekna bi, jer držali smo se, do detalja, uputstva, morala da uspe. Veličinom i oblikom.

 

 

 



Komentari (112)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 21:10 29.09.2007

HA HA HA

Ne znam sta da kazem ,jos se smejem..... ali imam jedan predlog..

Procitala sam negde izjavu nase divne glumice Eve Ras gde ona kaze da iz radnji sa zdravom hranom izlaze neki tanki i namrsteni ljudi a iz mesare debeli ,srecni i nasmejani....pa batalite tu zdravu hranu..pogotovo ako vam je kuca puna dece,gde cete taj hleb mesiti? Vec vas vidim posle ihahaj vremena da vec nemate maste trazeci slobodno mesto gde bi taj hleb mogao da se mesi..pa cerez toga,bolje odmah batalite...i krenite sa zdravom domacom hranom.Pozdrav.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:12 29.09.2007

Evo se

ispekao 'leba. Dobar oblik, dobro narastao, shodno uloženom trudu, jedino ona metlica za mešenje, ostala u njemu...da l' da je izjedemo i kako da je izvadimo napolje, do sad' smo gvirili u hleb...u uputstvu ništa ne piše.
mariopan mariopan 21:16 29.09.2007

Re: Evo se

Pa onda ste ga svojski izmesili ...i pazljivo sa metlicom treba i za drugi put. Nista mi nije lepo kao vasi tekstovi..oh i g Cerevicana izdvajam ..Preporucila al ne vidi se ? pozdarv i polako samo ,ima jos dva kom deteta kojima ce taj leb da zatreba.....mesicete vi jos dugoo. ))
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:20 29.09.2007

Hvala na preporuci,

koja će brzom poštom i još bržim internetom da stigne sa kašnjenjem od oko samo 15 sati.
Lektorka Lektorka 23:33 29.09.2007

Re: Evo se

jedino ona metlica za mešenje, ostala u njemu...

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
49 41 49 41 03:12 30.09.2007

Re: HA HA HA

mariopan
Ne znam sta da kazem ,jos se smejem..... ali imam jedan predlog..Procitala sam negde izjavu nase divne glumice Eve Ras gde ona kaze da iz radnji sa zdravom hranom izlaze neki tanki i namrsteni ljudi a iz mesare debeli ,srecni i nasmejani....pa batalite tu zdravu hranu..pogotovo ako vam je kuca puna dece,gde cete taj hleb mesiti? Vec vas vidim posle ihahaj vremena da vec nemate maste trazeci slobodno mesto gde bi taj hleb mogao da se mesi..pa cerez toga,bolje odmah batalite...i krenite sa zdravom domacom hranom.Pozdrav.

Jelice,
Recept imas za NEBESKI LEBAC; skokni do Sumadiju nabavi brasna; ako nema u tvom selu nabavi u susednom- razmesi ga RUCNO-bez ikakvih seksualnih fantazija i ispeci ga ISPOD crepulju, moze i sac; ako nema ni jedno ni drugo ima neka rerna "na drva".

Ne moj mi LEBOPEKACE; kroz kucu su mi prosli jedno tri komada.

P.S.
Pitaj u prodavnici ZDRAVE HRANE-zbog uvecanja asortimana i "odvaljivanja oba bubrega na kasi"; dal' su zainteresovani za prodaju: "Cistog polarno-Artickog NEZAGADJENOG VAZDUHA spakovanog u aluminijumske (kao pivske) kantice.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:30 30.09.2007

Bojim se

da će ovo čudo doista da bude vraćeno u stiroporsku pelenu i nazad u radnju, jerbo, uprkos svom uloženom trudu, beskvasni hleb se ispekao kao blato na mesečini...
Ovaj rad sa crepuljom znam i ja, samo 'oće komšije da se uznemire ako to radiš na 4. spratu zgrade...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:27 30.09.2007

Pa, de si

meni do sada? Evo i Žmu kaže "Gde si Lektorko!"...I pozdravi velikog i poljubi malog čoeka.
nsarski nsarski 21:14 29.09.2007

A jel

"premalo kavsa" znaci "premalo seksa" na Slovenackom? Da nisu mislili "kvasa" (ako to znaci kvasac)?
Inaceeee....seks u kuhinji...pa, sve zavisi od kuhinje:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:17 29.09.2007

Bukvalno

znači "premalo j....a". Jesu mislili na kvasac (kvas), ali čitaj kao što je napisano i sledi uputstva.
Kazezoze Kazezoze 21:20 29.09.2007

evo jedan

link zdrave hrane za prestolonaslednika;-)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:22 29.09.2007

Ako nemamo

pastu od đumbira, možemo li da probamo sa pastom za zube?
antioksidant antioksidant 21:26 29.09.2007

Re: Bukvalno

Mrzim uputstva za upotrebu. Iz dna duše. Zato ih nikada do kraja ne pročitam


zar ti sad nije zao zbog ovog? ko zna sta ste sve propustili zato sto nisi citala uputstva...
nsarski nsarski 21:32 29.09.2007

Re: Bukvalno

Dobro, uputstva su korisna, ponekad. Znas kako se cesto kazde kad ti neko postavi debilno pitanje - RTFM! (Read the F***ing Manual). Ali, nekad ima i debilnosti da ne poverujes.
Na kartonskoj kutiji smrznute pice: "Izvaditi picu iz kutije pre nego sto je stavite u sporet"
Na kutiji novog TV - "izvaditi iz kutije ako zelite nesto da vidite".
Na otrovu za bubasvabe: "Nije za jelo!".
Mića Marković Mića Marković 15:24 30.09.2007

Re: Bukvalno

Stvarno su načisto "zakavsali" to uputstvo.
U vreme kada smo ovde imali sankcije, "neopravdano uvedene i ničim izazvane", mnogi su rešili da kupe tu zakavsanu spravu. Nekako sam uspeo da ubedim sqvo da nam to ne treba, a i da je bolje da sačekamo iskustva drugih.
Vrlo brzo su te skalamocije bile sklonjene u neki zabačen kutak stana, gde se i danas nalaze, ako u medjuvremenu nisu bačene na djubrište /istorije/.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:34 30.09.2007

Videh i ja

Mićo da to nije za mene i da sam se zatrčala na dugmiće. Eno ga aparat, uredno vraćen u kese i kutije, u gepeku, sutra ima da ga vratim de sam ga pazarila...a mogu ti reći i da je to prekabasto da se pogurne u neko ćoše, ako nagomilam takve "potrebne" stvari po stanu, moraću da se odselim sa familijom u izlog neke radnje da živim...ajd da je neki mikserčić i to...ali ovaj monumentalni aparat teže može da se skloni tek tako.
igipop igipop 21:17 29.09.2007

:)

stalno me nasmejes

lepo ce ti da pazaris ako objavis ovo

Sav internet da otplatis

i da ostane za novi pekac

:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:22 29.09.2007

Iz tvojih usta

u božje uši...a sutra ima da odem opet u radnju, ko zna kakva su tek uputstva za multipraktik.
Vlasta Vlasta 21:28 29.09.2007

Jelice,

sestro, ne zameri, sutra ćemo čitati tekst jer ne možemo da se dogovorimo koja da čita naglas. Bićemo prisutne na ovoj žurci, kojom prilikom i vas zovemo na našu. Vrata iznad.
jk &vsr
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:31 29.09.2007

Slavljenice,

ja tumaram po sali-hali, tražim 'de si me rasporedila, a ti ovde? Beži nazad! Stiže klopa-ispomoć iz komšiluka i reci gostima, koje ne budeš mogla da rasteraš, da ne trupkaju na sabajle.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:31 29.09.2007

kolica za priručnik

Hehehe, sestro slatka, razvijeni deo planete sve više liči mitskom ostrvu Eji na kojem Medejina tetka, čarobnica Kirka baca čini na savremene Odiseje željne novotehnološke avanture:)

Evo kako je Džef Raskin preko tostera potkačio kompjutersku industriju. Priča je malo bajata, jer je iz vremena zelenih monitora, al radi:

Pogledajmo kako bi to izgledalo kada bi kompjuterska kompanija proizvodila tostere. Probudite se i želite parče tosta za doručak. Da je toster konstruisala neka obična firma, stavili bi ste hleb u njega i sve bi bilo gotovo, ali ne, ovaj toster je konstruisala kompjuterska kompanija!

Kao prvo, dvominutna provera tostera. Tada stavite sistemski disk i butujete ga. Posle toga stavite svoj disk za doručak i otkucate Load "Tostiranje".

Onda se pojavljuje meni. Pita: - Koju vrstu hleba želite? Ako je to kalifornijski program, nudiće kiflu, domaći hleb, zemičke, i na dnu, beli hleb.

Označeni su sa A, B, C, D, E, pa zato pritiskate C jer vam se ovog jutra jede baš zemička. Naravno, ništa se ne događa jer ste zaboravili da pritisnete RETURN.

Da li mislite da će se sada išta dogoditi? Naravno da neće! Toster je konstruisala kompjuterska kompanija. Zato on pita:- Jeste li sigurni?

Sada ste već spremni da ga razlupate o zid. Ali, zato što ste potrošili par hiljada dolara na njega, podnosite njegovu glupost kao i većina ostalog sveta.

Zato otkucate "Da" i pritisnete RETURN, ali dobijete poruku o grešci jer ste trebali da pritisnete nešto drugo. Gledate u priručnik, ali on vam ne govori ništa, jer su ljudi koji su ga pisali opisivali prototip koji je promenjen.

Konačno, stavite hleb u prorez, naznačite da li želite lako pečen, normalan ili ozbiljno pregoreo i kompjuter vas pita: - Da li želite da sačuvate proceduru ovog doručka zato da ne biste morali ponovo da prolazite kroz sve ovo?

Brzo otkucate "Da", našta vam on kaže da ubacite disk u drajv 1, ali vi tada otkrivate da nemate više formatiranih disketa. Nazovete svog prodavca i pitate ga da li ima ikakvog načina da formatirate disketu, a da ne izgubite ono što ste napravili tog jutra? On vam odgovara:

- Da, samo kupite ovaj hard disk od 1000 dolara sa novim MS-DOS i to će rešiti sve vaše probleme. Dobijate ga sa priručnikom i kolicima. Kolica su za priručnik…
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:32 29.09.2007

Ja ipak

ne znam kako da izvadim onu metlicu-lopaticu-štagod...
mariopan mariopan 21:40 29.09.2007

Re: Ja ipak

VADI PAZLJIVO...treba za opet...a sad kad sam ja tebi pomogla savetom ...ajde sapni gde si to kupila,...nemoj da svi cuju. Meni nesto ne ide sa tim lebom pa bi ja ipak da procitam uputstvo...do kraja. Otkad ja nisam neko uputstvo citala..
grlica grlica 21:43 29.09.2007

Re: Ja ipak

ne znam kako da izvadim onu metlicu-lopaticu-štagod.

Imamo taj aparat . Metlica ostane u hlebu , razrežeš hleb i oslobodiš metlicu . I to je sve !?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:48 29.09.2007

Pa, to onda znači

da odmah moram hleb da rasečem na pola...pa da se sasuši...a onda moramo da mesimo novi, nije loše, nije loše...
Srki Srki 21:32 29.09.2007

leba

Pih, makina za leba, kakav ste amater Jelice! Ne verujem ja u to ni najmanje, sam svoj leba mesim, sa "high altitude" brasnom (uvoz iz Madjarske - jebo te, pa ko me to podj...ava?!?). A tek kad razvucem testo za strudlu, tetka sa sela bi mi priznanje odala...samo zena mi ne voli mak, kaze da ima miris hrane za morske prasice. Oh, o kiflicama sa sirom necu ni da govorim! Bas se ostrim da zgodnoj komisinici od prekoputa vratim tanjir pokriven mojim ovim najboljim proizvodom - nije red da joj vracam prazan... Ovde moj komsiluk misli kako su muzevi koji umeju da mese testo sasvim uobicajena pojava u Srbiji ;-).
A sto se tice citanja "upuctva" i ja ga obicno zavrljacim cim otpakujem gadget i tako navalim, reko, ma ko ih bre sisa, sta oni znaju sto ja ne mogu da provalim. Ali se obicno posle dosta izgubljenog vremena podvije rep i baci na plan B: "RFM".
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:35 29.09.2007

More, mesila sam i ja,

, sa sve lisnatim pogačama i kiflicama i svečarskim hlebovima, nabila sam bicepse k'o kalifornijski guverner...pa, ko velim da se i ja osevapim od tehnoloških dostignuća...i nije loše, mogu ti reći...hleb više manje...
ivana23 ivana23 21:56 29.09.2007

Re: More, mesila sam i ja,

Jelica Greganović
, sa sve lisnatim pogačama i kiflicama i svečarskim hlebovima, nabila sam bicepse k'o kalifornijski guverner...pa, ko velim da se i ja osevapim od tehnoloških dostignuća...i nije loše, mogu ti reći...hleb više manje...

aleksandrija aleksandrija 21:43 29.09.2007

Sestro slatka,

da je moja baba što je poživela bog da joj dušu proti 97 bez dva meseca a ceo život jela samo meso, šunku, pohovano, a kad toga nije bilo onda masti i bela leba, jer je sramota bilo jesti crni u paorskoj kući, videla te radnje sa zdravom hranom ne bi jadna tol'ko poživela. Odma bi se presamitila, od tolike zdrave hrane. To me podseti na onog sirotog psa ovdašnjeg "podalpskog" predsednika (što bi ti rekla) što ga je predsednik, taman, naučio da ne jede meso, a on lipso i njemu bog da dušu prosti, zaboravila sam mu ime.

Zato pazi čime raniš naslednika. Ja brate imam slab stomak ne podnosim tu zdravu hranu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:50 29.09.2007

Rahmetli Artur...

gledam kako da ubacim neki čvarak u taj 'leba...ima stenovit izgled...da ga malo ozdravimo.
nsarski nsarski 22:00 29.09.2007

Re: Rahmetli Artur...

Pork fat rules!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:07 29.09.2007

Jes' ofhors!


Nema bolje alge od praseta.
kata kata 22:28 29.09.2007

Re: Jes' ofhors!

Mi sahranismo ovih dana deda Miku. Ne doceka da napuni 90. Trebalo mu jos mesec-dva. Osim slanine, taj nije priznavao druge zdrave hrane... al' on je iz Gradca, a u tom kraju Sumadije, kao sto se zna, zrnevljem se hrane samo pilici. I pokoji golub.
Nego, dobro to uputstvo.... ja ih uglavnom ostavim u kutiji. Od sad ima da citam, i deo na kineskom....
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:34 29.09.2007

Čekaj Kato,

deda Mika je brat mog dede, moj deda stric iz Graca, kod Kragujevca. Je l' Ilić?
kata kata 22:41 29.09.2007

Re: Čekaj Kato,

Radojevic je moj pokojni deda Mika. Mada, cim sam pocela da istrazujem sumadijske veze, jos na nekoj od onih tema kad sam te nagovarala da pises knjigu, dosla sam do saznanja da je moja familija kumstvom povezana sa Milenkovicima iz Badnjevca... :)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:43 29.09.2007

Aaa,

jerbo u drugoj gradačkoj familiji, bio deda Mika, al' kol'ko znam i poprisećam se, on je već umro...pa sam se iznenadila...a ovo...pa, drago nam je, vidi ti, kol'ko sam ovde na blogu, nabavila kumova, lepota...:) E, pa kuma Kato, baš se radujem!
kata kata 22:57 29.09.2007

Re: Aaa,

Moj deda Mika je poslednji deda koga sam imala. Svi ostali su vec otisli, a on ostao da se bori... tako da ja vise nemam koga da zovem dekom, sto je najsigurniji znak da sam ostarila. Pricao je Cole Kovacevic svojevremeno kako znas da si postao star onda kad pocnes da zastajes kod bandera i citas citulje... eh...
Nego, da se vratim na temu: moj poslednji deda je mnooogo voleo da jede. Uvek. I uvek je imao jedno 50 kila vise. A nikad se nije zalio da mu nesto fali. A njegova zena, baba Draga, e, ta je uvek, kao i ja, imala dvaes' kila manje. I stalno je bolela glava, i jos svasta nesto. I otisla je na onaj svet pre tri godine... A sto je to ljubav bila!!! Kako su se oni voleli, oduvek. Kako je deda nju pazio, i mazio, do poslednjeg dana. Eeee...
nsarski nsarski 23:11 29.09.2007

Re: Aaa,

Kato,
ovde se kaze da je prvi znak da si postao star je onda kad svi policajci pocnu da ti izgledaju kao mladici. Deca, takoreci.
mariopan mariopan 23:13 29.09.2007

Re: Aaa,

Kad odes u mesaru ,pogledaj junetinu i seti se da je ta krava bila vegetarijanac ...i pogledaj sta joj se desilo.....
ivana23 ivana23 23:25 29.09.2007

Re: Aaa,

mariopan
Kad odes u mesaru ,pogledaj junetinu i seti se da je ta krava bila vegetarijanac ...i pogledaj sta joj se desilo.....

Pa sad, jel' june il' krava?
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:09 30.09.2007

Ne znam

šta ću sad...posle predviđenih sat i po, lebac se ispekao sa sve lopaticom. Iste smo u simbiozi ostavili da se olade i onda pristupili spasavanju lopatice-metlice...kojom prilikom smo utvrdili da lebac ima lepu, peščanu, boju pustinje Gobi, a i da je fino narastao...ali mu je struktura identična strukturi žvakaće gume, koja se parila sa tutkalom...ja sam bacila pogled na uputstvo. Žmu je zbrisao u kupatilo i odlučio da tamo provede noć. Spavaće u kadi i tako prikupiti snagu za novo mešenje hleba. U skladu sa uputstvima.
Unfuckable Unfuckable 01:32 30.09.2007

Re: Aaa,

nsarski
Kato,
ovde se kaze da je prvi znak da si postao star je onda kad svi policajci pocnu da ti izgledaju kao mladici. Deca, takoreci.


..Uf..jbt........
pogodilo me ovo...
Meni odavno kljunovi izgledahu ko klincheki ....
.......nisam to povezivao sa godinama ...vishe sa ENDULGENCIJOM ..; ))))
marta l marta l 05:21 30.09.2007

Re: Jes' ofhors!

Nema bolje alge od praseta

ni tice bez prasice
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 06:34 30.09.2007

Re: Ne znam

Žmu je zbrisao u kupatilo i odlučio da tamo provede noć. Spavaće u kadi i tako prikupiti snagu za novo mešenje hleba. U skladu sa uputstvima.

pa naravno da se užvakavio kad niste pažljivo primenjivali uputstva...
žvakaće gume, koja se parila sa tutkalom.

hihihihi
mariopan mariopan 11:54 30.09.2007

Re: Aaa,

Pa kad kupujes i placas mesar se kune da je june ,ma kakvi june ,tele je to ,mladooo, a kad dodjes kuci pa kuvas satima utvrdis da je to krava lipsala od starosti... Biraj sta ti se svidja ,za mesara je to teletina..))))
MIM MIM 21:31 01.10.2007

Re: Jes' ofhors!

HOBOTNICA NA SRPSKI NACIN

SASTOJCI

1 MALO PRASE ( DO 15 KG.)
1 VECA HOBOTNICA ( ca. 2 kg)
KROMPIR

PRIPREMA

Dok se prasence vrti na raznju - hobotnica se kuva sa krompirom u puno posoljene vode.
Kad je hobotnica gotova, a prase peceno, izvade se krompiri, voda prolije,
a hobotnica se baci machkama i kerovima, da ne zahebavaju dok mezimo..
Prase servirati uz hladno pivo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:04 02.10.2007

Recepat je,

mogu ti reći, ooodličan! Zdrav, light, ukusan...šta više očekivati od recepta...mada se malo brinem za mačke i pse...
Hemičarka Hemičarka 00:28 30.09.2007

E, Jelice...

...nikako da naucim da se uz tvoj blog ne pije kafa. Za malo da se sva ispolivam, srecom sam stavila poklopac na solju (morala sam da kupim solju sa poklopcem, bez poklopca ne pustaju u biblioteku).

Srecom, nabavila sam majicu na kojoj vec imaju stampane mrlje od kafe, pa ako se polijem, nece da se primeti...




Jelica Greganović Jelica Greganović 10:53 30.09.2007

qq ženo

što radiš nedeljom?
Lepa ti majica, fraktična za dodavanje, po želji fleka...to mi se jako sviđa.
Dejan Stanković Dejan Stanković 01:38 30.09.2007

hahaha

genije!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:37 30.09.2007

Hvala

komšija,
ljub
:)
Unfuckable Unfuckable 01:50 30.09.2007

Kapa dole !

Jelice..
upisao sam te odavno u moje favorite.....bas odavno.
Privukla si moju paznju - osim insider info-ima o Mariboru ...
..leprsavim i odmereno - opicheno - doziranim - postovima
poshtovanjem komentatora
jezgrovita si
upucena si
neiskompleksirana si
realna si
konstruktivna si
slojevita ..u domacoj zadaci especially
duhovita ..i -ako je to kompl od mene ovakvog... - inteligentna zena..

A ovo je nesto najbolje i najlepse sto sam ovde imao prilike da citam .
Svaka cast...izula si me !


Jelica Greganović Jelica Greganović 09:43 30.09.2007

Unfackable,

HVALA, ovako temeljit komplimenat nisam nikad dobila :)))
Oko izuvanja...mogu papuče?
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 02:03 30.09.2007

Dugmići ...


" "...Odlučili smo se za model sa najviše sjajnih dumića..." "


Odličan izbor. Mislim, kriterijum za izbor modela. Veliki je dar imati njuh za te stvari. Konačno, umanjuje se rizik od kupovine modela sa manje dugmića. Nedavno mi je jedan prijatelj ispričao kako mu je u ruke dopao nov model nekog stonog časovnika, koji je, inače, kako mi je taj prijatelj kazao, bio jako lepo dizajniran, ali je za podešavanje svojih 10-tak funkcija imao samo dva dugmeta (i to dva dugmeta veoma slabo osetljiva na pritisak), pa je bilo muke. Ovako, sa više dugmića...
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:47 30.09.2007

Ja odmah

priznajem da me fasciniraju sjajne stvari sa mnogo dugmića...što i proizvođači znaju, pa zarad svraka kao što sam ja, dodaju desetak dugmića više...ničem ne služe, sem boljoj prodaji aparata, što i nije zanemarljivo...
U ovom slučaju je odlično bilo to što u uputstvu piše da, između ostalog, pritisnemo dugme br.16...posle trostrukog listanja biblije i uporednog okretanja pekača i naglavce, utvrdili smo da dugmeta br. 16 uopšte i nema...kao ni broja 17. Ima 18., što je blizu 16., pa smo to pritisli...
stephen dedalus stephen dedalus 04:37 30.09.2007

upozorenja

da li je u sklopu uputstava bilo i pratecih upozorenja tipa "ne stavljati macku u pecnicu" i slicno? nedavno sam bio svedok rasprave na temu gorepomenutog upozorenja. jedan je poznanik ismevao to sto je njegova nova mikrotalasna dosla uz upozorenje da u nju ne stavlja macku. drugi je poznanik na to odgovorio kako je njegov prijatelj, valjda u nedostatku upozorenja, odlucio da svoju macu, nakon kupanja, osusi u pecnici. setio se nakon pola sata. sta je nasao u pecnici mozete da zamislite. na jednoj od majica stoji pristojno upozorenje: "ne stavljati u vatru!" tek da se zna.

usput, da li vas prestolonaslednik vice "ja sam sav(l)ama!" kao sto je nama nas onomad vikao, kada ga je vuk draskovic doveo iz engleske?
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:48 30.09.2007

Naš Prestolonaslednik,

boguhvala, za razliku od pomenutog, vlada maternjim jezikom dovoljno dobro da bi sutra mogao da aplicira za juvelirski proizvod zvani kruna.
sabi sabi 13:39 01.10.2007

Re: upozorenja

Pa valjda mikrotalasnu ukljucis na odredjeno vreme, odnosno ne mozes nesto da zaboravis, mozes samo pogresno da procenis koliko ti vremena treba da nesto ispeces/osusis?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:56 30.09.2007

Ceka te onaj stari

"Smederevac"....Da ga bacim?
bkc...(koji se smeje i uziva!)
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:50 30.09.2007

Zemljače, ne bacaj

smederevca ni slučajno! Ovo čudo će uprkos maštovitim uputstvima, ipak biti vraćeno u radnju i zamenjeno za kolekciju, uvek potrebnih peškira...lebac je ispao, da ti ne pričam...kao da smo našli ostatke starih Sumera, koji su pre 3.000 godina kampovali, pa im preteko leba i oni ga ostavili...
Vlasta Vlasta 09:37 30.09.2007

Savest grize

kada vidim kako neki brinu. Ja doručkovala šunke. Strašno....Doduše, uz integralni gleb i jogurt 0,9 mm, ali grize svejedno. A za aparate razumem, ja sam nedavno uzela na otplatu neki spejsšatl koji radi SVE, i sada ništa na njemu ne radim. Dok je prikopčam glavni poklopac na pomoćni poklopac od glavne posude u koju stavim ne glavni, nego onaj nož br. 22, pa proverim da li je zubac ušao u onu rupicu na pomoćnoj posudi, pre nego što zatvorim rupicu na sigurnosnom poklopcu od pomoćne rezervne posude, ne pije mi se domaći sok. Ovo mije omiljeni deo:

"Nikoli ne potopite aparata, kabla ali vtikača v vodo."
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:51 30.09.2007

A ako ga ipak potopiš

i držiš se za isti, možeš da postaneš Sokvumen i svetliš noću.
cincili cincili 11:24 30.09.2007

:-)))

slatka, vazda si me nasmejala. i sto bi rekla moja nastavnica srpskohrvatskog jezika: imas razvijeno poredjenje ))))

ja dobila za rodjendan tu spravu kao rezultat gusenja naroda oko sebe mojim poduhvatom da sama umesim hleb. nasla neki recopis gde se kasikom zamesen hleb 12 h ostavi da stoji, onda promesa kasikom pa jos 12 h i onda se ispece i to bude super ... nazalost nisam bila primetila da gusim u svom odusevljenju i onda mi spravu uvalise za rodjis! uzas jedan. isti problem bese s tom metlicom koja se nigde ne spominje. a extra sto nema sanse da zaspis ako sprava radi. meni dnevna soba nije odvojena od kuhinje neprobojnim vratima, a na sofi se tako lepo dremne... jok, vise se to cudo ne ukljucuje i sprema mu se selidba u podrum! ubuduce ne pravim recepte iz new york times-a!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:12 30.09.2007

Ja sam

ovo čudovište, uprkos nadasve simpatičnim uputstvima, spakovala u kesu, stiropor-pelene i kutiju, samo još da nađem raču i monstrum ima da se vrati životu u radnji. Leba ćemo mesiti ručno i rerno i dalje...iz ovog čuda se takav miris prilikom pečenja širio, da sam dobila želju da leba više u životu ni ne vidim, a kamoli jedem.
Cakisa63 Cakisa63 11:43 30.09.2007

Fen

Obradujem pre neki dan ženu, uzmem u "Big bang- u" fen sa jonskim?? sušenjem kose, fen pola kutije, druga polovina uputstva pa ti vidi, ne žalim se na bogatstvo jezika kojima su napisani, možda ih smao dinosaurusi da vaskrsnu ne bi razumeli ali obim... Sve mi se čini da sam više platio uputstva nego sam fen, alo judi pa radi se smao u sušenju kose...
E pa nije, sad je tu podešavanje 12 različitih temperatura i brzina duvanja a vrhunac- jonsko sušenje las. E to nisu valjda razumeli ni stručnjaci NASA- e, kao uputstvo za "space shuttle" da sam dobio uz fen, ama da ne gnjavim, još se držimo starog kupjenog u Šparu :(
Pozdrav iz danas sunčanog Mb.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:14 30.09.2007

Caki, ja

kupila taj jon-fen, otom u Leclercu, za budzašto, bacila uputstva i uključila skota samoinicijativno i intuitivno...super je, suši kosu, a kamo su joni, to još nisam provalila...ali je veličine usisivača, a taman toliko je i zgodan za držanje u jednoj ruci...
Cakisa63 Cakisa63 16:43 30.09.2007

Re: Caki, ja

sorry danas smo "trgali staro trto", elem jaci je fen nego nekadasnje grejalice, a joni??? J...m li ga, mali su pa se valjda ne vide Ma smao da je moja draga zadovoljna i da ima da cita uputstvo :)
pozdrav
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:29 30.09.2007

Pa te trte mnogo nema,

biće da ste se više veselili i izgovarali na trgatev, no što ste trgali...u čemu i jeste poenta trgatve...nego, otkako sam ovde, baš se pitam kako li bi se prevele sarmice od vinova lišća?...trtine? trtave?
Cakisa63 Cakisa63 20:40 30.09.2007

Re: Pa te trte mnogo nema,

trtaste???
Ono malo grožđa što je bilo pokupila ekipa sa Malečnika i kraj... A da se popilo jeste vala, Maribor je to, hvale se da panduri uređaje za alko- test moraju najpre da kalibrišu na Štajerski vazduh u kome je već 0,5 promila alk.
Pozdrav
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:35 30.09.2007

metla

jelice, jelice ))
nego nesto gledam, 2 posta za weekend, saturday nite, o sexu i jedan party )))))) sve samo virt partiji...procitah pre dve godine u nemackim novinama da su srbi u vrhu po sexualnim aktivnostima, u evropi...hmhm, mora da mi ovde na blogu bas i nismo deo te nacije, a?
a to sto Zmu ne razume tvoj nacin komunikacije sa zivim&nezivim stvorovima...pa probaj za pocetak da metlu drzis tamo gde ne moze da je pronadje ))))

evo ti moja sa pedalama, ako je za utehu!


a ova dole? ne, to nije metla. to je ram za slike


ps. zar hleb nije najbolji iz furune? (sta god furuna bila...)

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:16 30.09.2007

Jašta da je

najbolji, samo još furunu negde da navatam. Imala sam ja napad da zidam kujnu, onako ciglama, pa prečkice između za zavesice, a odozgo pult. Shodno tome sam provalila i da u ćošku kujne imamo odžak-rupu i tražila od Žmua da kupimo nešto forme smederevca, ali je isti odbio da zida kujnu i kupuje šporete na drva i predložio mi vrlo finu, cenovno pristupačnu banju, sa stručnim osobljem, koje sa pacijentima fino komunicira...
A metle su ti ko lutke, naročito ova pedalasta je hit, jesi ih pokazala Vlasti...mogle bi da obnovimo vozni park...
urbanosaurus urbanosaurus 12:54 30.09.2007

mini troll ali zanimljiva knjiga...

Jelica Greganovic
Mrzim uputstva za upotrebu. Iz dna duše. Zato ih nikada do kraja ne pročitam. Ne čitaju ih ni oni što ih pišu.


zen i umetnost popravljanja motorcikla...
ne secam se ko je pisao... :(

radnju nosi lik koji pishe uputstva za upotrebu i govori o tom fenomenu na jedan veoma interesantan nachin...
Черевићан Черевићан 12:58 30.09.2007

олебу

гђо Jelicе Greganović , удавих се умало од загрца кусајући синтетичку кифлу умочену ушољу смлијеком кад сам набасао на онај део саставаВам описа асортимана радње здраве хране . . . Ви сте (ев)ГЕНИЈА уистину , жмуу сумњам да је икада са вама досадно.у дијалогу.
елем,
кад смо кодлеба, невређам, нове технологије удружене са немањем времена су одвелике помоћи домаћицама, ту збора нема.е сад што се конпарације укуса тог производа са оним који ја памтим откадгод отом би се могло дописивати, да је каде, јер. . .укус леба из сеоске пекаре, на кукурзовини печен, па га маајка онако врућ намаже машћу па . . нас исигре намами, а ми деца по парче ушаку па бегај нисокак гризућига халапљиво да се одјарцања штогод непропусти, уз обавезан испуст парчета напут у прашину,страну на коју је пао, погађате, завазда еталон укуса хлеба непцу наметну.
но кад размислим да су и укуси подложни променама тјст прилагодби . . онда од присета баш вајде никакве.
Черевићан Черевићан 12:58 30.09.2007

олебу

гђо Jelicе Greganović , удавих се умало од загрца кусајући синтетичку кифлу умочену ушољу смлијеком кад сам набасао на онај део саставаВам описа асортимана радње здраве хране . . . Ви сте (ев)ГЕНИЈА уистину , жмуу сумњам да је икада са вама досадно.у дијалогу.
елем,
кад смо кодлеба, невређам, нове технологије удружене са немањем времена су одвелике помоћи домаћицама, ту збора нема.е сад што се конпарације укуса тог производа са оним који ја памтим откадгод отом би се могло дописивати, да је каде, јер. . .укус леба из сеоске пекаре, на кукурзовини печен, па га маајка онако врућ намаже машћу па . . нас исигре намами, а ми деца по парче ушаку па бегај нисокак гризућига халапљиво да се одјарцања штогод непропусти, уз обавезан испуст парчета напут у прашину,страну на коју је пао, погађате, завазда еталон укуса хлеба непцу наметну.
но кад размислим да су и укуси подложни променама тјст прилагодби . . онда од присета баш вајде никакве.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:22 30.09.2007

Jes, nije

mu dosadno...a ovo zdravo i to, ja se vraćam na proju snajkinog recopisa iz Graca: dve šake sklopiš za umivanje i zavatiš neprosejanog projinog brašna (još ako je belo, gospocki) i tako dva puta. U to turiš prašak za pecivo, so može, a i ne mora i vode da se zabrka masa koja se jedva sa kašike otkida...to pripljeskaš u đuvečaru, pliću, koja je prethodno posuta snežno već pomenutim brašnom i na 180-200 peći i bog da te vidi. I zdravstveno. A ako ti šta posle desetak dana ostane, od toga može da se zida pomoćni objekat u dvorištu.
Olga Medenica Olga Medenica 13:51 30.09.2007

Jel'

se taj hleb pravi
jedan po jedan
ili mogu i dva zajedno?

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:01 30.09.2007

Re: Jel'

silkonski 'lebaTZ )))
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:19 30.09.2007

Draga,

prave se uspravno...što mi je obaška čudno i ne mogu da budu okrugli nikako, zarad oblika kantice teflonske.
bolid1 bolid1 14:19 30.09.2007

Zdrava Hrana

Hehe pa tvoj pretsolonaslednik i ja imamo slican problem, tako i ja krenuo u teretanu ali se nisam dao navuci na pricu o zdravoj hrani...bio sam GLADAN po ceo dan...

Ima u Veselim 70-tim divna recenica, kad Kitty krene da se tripuje sa zdravom hranom, a Red kaze: "That's not food, that's what food eats!!"
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:23 30.09.2007

Bogami, ja

nisam sigurna da to i hrana hoće da jede...
Olga Medenica Olga Medenica 20:00 30.09.2007

Nedelja uvece

gde su svi otisli?
Da peku hleb.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:32 30.09.2007

Re: Nedelja uvece

Biće da je to draga...a i bila terevenka sinoć na spratu iznad, kod VIP Vlaste, pa su sad na rasolu...al' je primetno da se sve umirilo, tu i tamo netko zaluta i malo kao nešto napiše...gvirne ispod obloge na glavi i vrati se mešenju hleba.
Olga Medenica Olga Medenica 21:27 30.09.2007

Re: Nedelja uvece

Juce proslava rodjisha
tu niz ulicu.
Ja definitivno na rasolu, I.E. na Blogu + boji gaja.
No, hleba nikad previshe.
gordanac gordanac 23:07 30.09.2007

lebac

e, setila si me 92/93/94/99 kada nije bilo lebaca da se kupi u radnjama (kao ni bilo čega drugog, iz raznih neobičnih razloga), pa smo mesili isti svaki dan, kao što smo pravili "ludo testo od kog možeš sve da napraviš" i "palačinke bez jaja" (jako ukusno, kao i domaći eurokrem)
Ovako je bilo: kad god da ga ispečem . oni pojedu odmah i nema za posle. Rešim ja da im doakam i da ga zamesim oko 22.00 (kad već sve spava), da ga pečem oko ponoći, da ima za ujutru, pa mi onda lakše još jedan "preko dana".
U "po crne noći" došljapkaju komada tri ( u džakovima) - probudio ih miris lebaca.
Onda su ga jeli u jedan ujutru, a ja sam prešla na pečenje lebaca svaka tri sata, bez roptanja.
Doakali mi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:46 01.10.2007

eh...ni

ovi moji ne opraštaju ručku za dva dana...taj pojam samo verbalno postoji kod nas...kao termiti.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 18:10 01.10.2007

Re: lebac

Sad sam se ja setila moje tetke onih godina. Kaže jedan dan bila je na pecanju, a ja znam da je uopšte ne zanima pecanje, pa naravno u čudu pitam otkud sad to. Kaže tetka - Pa šta ti je, ne pecam samo ja, ceo Futog peca. Moram deci da upecam večeru.
A mama i danas peče hleb, ostala joj navika, a i naravno lepši je. Ali u najobičnijoj rerni, majka priroda dala :) ništa mikrotalasi, pekači, uputstva i sl.
jasnaz jasnaz 23:48 30.09.2007

. obično .

U svakom slučaju postoje žene, prilično retke, koje su sasvim svesne šta kuvaju; u ajnpren supi takvih žena može se odlično otkriti ukus majke zemlje. Ona se ne može spravljati bez srdačne ljubavi. Većina, ako je supa gruba, brani se time što je to samo ajnpren supa. Kao da opšte mesto nije nešto najviše, kao da ono što je obično ne može biti viši stepen vrednosti. Ukus ajnpren supe najsrodniji je ukusu zrna mlečnog žita. Ako ga čovek okusi, sve je saznao o milini života. (...) Plemeniti i pravi hleb smo gotovo već izgubili. Jedva da ima većeg gubitka od toga, i zbog toga ni dubljeg bola. Ajnpren supa je tako prosta i skromna da nikome i nije palo na um da je falsifikuje. Možda i zbog toga što je tako jeftina, i ne isplati se. Naš položaj u svakom slučaju nije beznadežan; imamo još Bahovu muziku i palatu Piti, imamo Velaskeza i Helderlina, normalnost još nije sasvim nestala sve dok imamo svoju ajnpren supu, krompir i kuvani pirinač.

(Bela Hamvaš, Ajnpren supa, Patam I)
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:48 01.10.2007

Kažu ljudi,

da je prava hrana, dobra hrana, samo ona koja se rukama napravi...ona u velikim mašinama i velikim mašinama napravljena, nema više ukus na ruke i trud i ljubav...i nije ona prava...odleteo aparat u gepek, sa sve jedva izvađenom metlicom. Samo mi žao uputstva. Mogla bih da ga zadržim.
Mića Marković Mića Marković 00:52 01.10.2007

Re: Kažu ljudi,

Samo mi žao uputstva. Mogla bih da ga zadržim.

Fotokopiraj ga za uspomenu i dugo secanje.
jasnaz jasnaz 07:40 01.10.2007

Re: Kažu ljudi:

ma, vredelo je probati + povod nije bio mali + nikad ne znaš gde možeš da naiđeš na dobru literaturu !
konst konst 01:14 01.10.2007

Pekač

Mi to cudo u kuci imamo jos iz vremena Ante Markovica.
U pocetku je bilo pravo odusevljenje da tajmerom mozes ujutro sabajle da imas vruc hleb za dorucak na stolu. Valjda smo tada jos uvek ziveli u iluziji da nam se nece dogodito sve ovo sto nam se dogodilo.

Vremenom je entuzijazam opao, pa sada to cudo koristim samo da nam izmulja testo, a onda na klasicnoj dasci formiram po volji oblik hleba, ili pravim pogacice s cvarcima, kiflice od heljdinog brasna... pa sve u klasicnu rernu da se pece.

Nekako lepse je kada se bas iz rerne izvuce takva roba.

Miroslav Konstantinovic

Indiana Indiana 04:23 01.10.2007

Pa dobro....

... posle svih ovih negativnih komentara o pekacu, ja moram da kazem:
-Volim svoj pekac vise nego i jednu drugu spravicu u ovoj mojoj maloj indijanskoj kuhinji.
Cak imam i ime za njega od miloste - Mika!
Nema, Jelice, u SADu dobrog hleba za razumnu cenu. Svi vecinom jedu sudoperski sundjer - hleb, koji bi bio bezukusan da nije - sladak. Vekne kao nase se ovde zovu artisan bread i kostaju 4-5 puta vise, tj. od cetiri do sedam dolara.
Mog Miku sam opremila svim zivim i nezivim vrstama brasna (ovseno, razeno, belo, nebelo, mleto, zrvnjato...), semenchicama (suncokret, ovsene pahuljice, crni i zuti susam, lan, mak i kim) i najboljim kvascem koji mogu da nadjem.
Posto je glasan, Miku ukljucim ujutro, pre nego sto odem u skolu, a onda me on saceka nasmejan i mirisljav i nikada me ne ostavi gladnom.
On najvise pravi uspravni francuski leb i leb od svega-zivog-gore-nabrojanog, koji je krckav i podjednako dobar sa nutelom kao i sa margarinom. Mozda sam ja ovde suvise dugo, ali plodovi Mikinog prijateljstva su mirisni i ukusni i iznad svega nemaju nikakve vestacke aditive od kojih americki kupovni hlebovi traju zastrasujuce dugo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:10 01.10.2007

E, izvini, to ti

zaista verujem i u pravu si...ali ovde u Slo, gde je svaka prva kuća mlekara, a svaka druga pekara, u kojoj se kupuju hiljade vrsta hleba (sa sve onim biserima trobojnih hlebova od tri brašna, o punozrnatim da ne goovorimo), shvatila sam da je ovo zaista malo potrebno...zaletela sam se...a ovde ima i varijanta da kupiš čebate, zemičke-čebate, veknice i bagetiće, punozrnate i obične, u "drgoj fazi", tj. samo staviš na 10-15 min u vruću rernu, da se dopeku i budu fenomenalni i vrući za doručak....
yu1bcd yu1bcd 16:10 01.10.2007

Re: E, izvini, to ti

Gazdarice, debelo sumnjam da si se na ovaj iracionalni potez kupovine pekaca za hleb odlucila posle domaceg zadatka o Kosovu iz protesta protiv ovdasnjih privatnika

Prestolonaslednik tako mlad pa vec hoce da bude docent (manje od 100 kG). Ja se skoro pedeset godina borim za taj status, bre!

35 sati sedenja za radiostanicom preko vikenda posle pet dana suncanog Visa. Valja izdurati...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:12 01.10.2007

Ma kakvo Kosovo i pekač leba...

to je zbog zaradi zdravog života, a i rekao trener hleb da bude em zdrav, em nekupljen...jer kao ni jedan kupljen nije zdrav...baciću ja njega na proju, pa će da mu zdravlje izađe na uši.
yu1bcd yu1bcd 19:36 01.10.2007

Re: Ma kakvo Kosovo i pekač leba...

Pazi samo, da ga trener ne baci na steroide! Kada bude veliki, bice Schwartzenegger
fixer fixer 09:10 01.10.2007

nema sexa bez motike:.

velike želje imaju ušće koje ih pretvara

u zajednički okean..

veliki čvor ume jako lepo da mi se isfigura..

ja često imam teški san, običan malecki teški san

u kome sam za pedalj bliže ponekoj zvezdi il vanilici..

il uz pomoć kvaasca

nekoj jakoj i veseloj ptici..




u zoru, od svega toga čitavo nebo izraste

na našim rukama utrnulim i željama snenim..

a dan je nalik na neke zenice s upitnicima

oivičene plavim a zelenim..



i uopšte, zvedo, vanilico i ptico,

uopšte - celi svete,

divno je kad se u nama "ovo" stvori,

izbroj po sebi svoje ponovo otkrivene lepote

i to u večnost pretvori..

znaj da sve sto žmureći smisliš i poželiš

ostaće zauvek tako..


raširi sad kolena.. pooooolako
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:27 01.10.2007

Uuuuuh...

kako je ovo lepo fixeru :)
šumadinac šumadinac 10:52 01.10.2007

hleb. sex. kuhinja. hlebopekač

Kao pojava hleb je u redu, ali je mene majka moje dece ubedila da je taj prehrambeni proizvod loš po zdravlje, pa ga je zabranila i sebi i meni. Deca jedu, a ja gledam i hvatam zazubice. Sex- volim ga i rado ga se sećam. Sex u kuhinji - još radje ga se sećam ali bi se složio sa nekim pre mene da sve zavisi od kuhinje. Hlebopekač - jednom sam dobio neke pare, pa smo otišli u Tehnomarket kod Fontane i kupili tu glupost, televizor i mikser. Eno ih ostaci te gluposti sad u garaži kod tasta, on u onoj posudi drži šrafove, a motor i prekidače je iskoristio za neku svoju majstoriju koja za razliku od hlebopekača radi kako je zamišljeno.



Jelica Greganović Jelica Greganović 15:55 01.10.2007

Zdravo zemljače,

ti si nov ovde? Dobrodošao :)
Što se zdravlja i hleba tiče, kao nije zdrav onaj beli hleb i kupovni na belu temu, a kažu i da crni hleb boje (?!!), ali je zato nenormalno i apsolutno fenomenalno zdrav pravi lebac, koji kod kuće uprizoriš...e, sad ja u mom dijasporičnom stanju, priznajem, ne mogu da se opsetim kako se kod nas zove ta vrsta pšenice, neka retro, zove se ovde "pira". E, to brašno, kao i raženo, od heljde i sl. je turbo zdravo, pa još umesto kvasca staviš prašak za pecivo (jerbo kao i kvasac nije više popularan), malečko soli i vodu, obaška naguraš unutru one semenčice razne i to ispečeš i iskoče vitamini B i ostale korisne pojave, veliki kao jabuke i od toga si zdrav kao konj ( a i zubi ti toliki niknu, da bi mogao da pržvaćeš tu lepotu od leba). E to ću ja da uprizorim danas, u normalnoj rerni. Samo da navatam muža, bojim se da bez njega neće leba imati dobar oblik i veličinu. Možda lebopekač nije bio dobra ideja, ali uputstvo za upotrebu mu je carsko.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana