Krmeći biznis

edi-va RSS / 05.05.2009. u 06:49

Piše: Dejan Lukić za evropske Vesti - Ponedeljak, 4. maj 2009.


Došlo je vreme da se još jednom spomenemo meksičkog predsednika kada je ispustio onaj uzdah: "Jadni moj Meksiko, toliko daleko od boga, a tako blizu Amerkike!"


Epidemija ili pandemija, svinjski grip koji je krenuo sa obronaka Sijera Madre u Meksiku, nije izvorno meksički nego izvorno američki brend. I pre nego što protivnici teorija zavere - medju kojima sam i sam - odmahnu rukom, zadržimo dah i pogledajmo u fakte.


Prvi slučaj svinjskog gripa zabeležen je u"svinjskoj fabrici" Granjas Karol koju većinski poseduje američki "Smitfild fud", najveći svetski i korporativni lanac za proizvodnju i obradu svinjskih proizvoda. Radi maksimalizacije profita svinje se proizvode na "industrijskoj bazi", u uslovima koje Felisiti Lorens u "Gardijanu" uporedjuje sa Hitlerovim konclogorima Dahau i Belzen. "Smitfild fud" proizvede u Kanjas Karolu oko milion svinja godišnje - globalno 26 miliona - s profitom od 420 miliona dolara. Djubre i otpad - desetine hiljada tona, izbacuje u obližnju otvorenu močvaru - idealan prostor za razvoj i mutaciju trostrukog hibrida koji kombinuje u sebi segment humanog, ptičijeg i svinjskog gripa. Prema ekspertima u Londonu, šest od osam već izolovanih segmenata svakog gripa pokazuju vezu s trostrukim hibridom identifikovanim u "svinjskoj poljoprivrednoj fabrici", nigde drugde nego u - Severnoj Karolini gde je prvi put 1998. godine medju životinjama zabeležena epidemija svinjskog gripa. Sa masovnom koncentracijom životinja na uskom prostoru, koja uzrokuje pad imunog sistema životinja i njihovim hranjenjem antibioticima radi bržeg rasta (profita), ovaj novi svinjski virus "dobio je ubrzani evolucioni zamah da skače izmedju vrsta na do sada nezabeležen način" (Majkl Gregor, ekspert za virusologiju).


Voleli teoriju zavere ili ne, svinjski grip je američki krmeći biznis i još jedno ružno dete američkog korporativnog sistema, a cela nastala afera je fenomen iste bolesti kao i one koja je pokosila globalni finansijski sistem. Afera "Kanjas Karol" je Volstrit američkog krmećeg biznisa. Poput Volstrita, korporativne američke megafarme svinja hrane se ostatkom sveta; kao i na Volstritu, nekoliko gigantskih korporacija vladaju prostorom, deluju bez ograničenja regulativom, na ivici zločina znajući pri tom da će se uvek naći neki Barak Obama koji će ih izbavljati državnim trilionima; zarazna kloaka koju je načinio "Smits fud" u Meksiku ispostavlja sada globalni račun svinjskog gripa i baš kao na Volstritu, milijarde "otrovnih pologa" treba sada da dekontaminiraju narodi širom sveta i plate pandemijom.


Zadržite još malo dah: u oktobru 2005, u vreme "evijan" gripa, Pentagon je naredio da se svi američki vojnici širom sveta vakcinišu. Ministar odbrane Donald Ramsfeld je spremio milijardu dolara za vakcinu "Tamiflu". Buš je dodao još dve milijarde za rezerve vakcine. I gle slučaja: Ramsfeld je predsednik farmaceutske kompanije "Džilid sajans" (Kalifornija) koja u svojim rukama drži patent "Tamiflua", čija je marketinška prava prodala švajcarskom "Rošu". I opet slučajno, Ramsfeld je bio najveći posednik deonica "Džilida" koji dobija 10 procenata od svake doze koju „Roš" proda.


Dobro došli u krmeći biznis, u svet sistema u kome čak i američke svinje prete ostatku sveta, svet u kome je pandemija svinjskog gripa nekome dobra vest, pa makar u njoj nastradali milioni ljudi.



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ecce-florian ecce-florian 08:03 05.05.2009

ko se boji...

natasavb natasavb 08:11 05.05.2009

Re: ko se boji...

Pre tri godine vlade mnogih zemalja su po preporuci SZO kupile zalihe antivirusnih lekova. "Roš" je 2006. i 2007. prodao ogromne količine "tamiflua", za oko 3,5 milijardi dolara. U "Rošu" kažu da rade na povećanju proizvodnje "tamiflua".
Ministar odbrane Donald Ramsfeld je spremio milijardu dolara za vakcinu "Tamiflu". Buš je dodao još dve milijarde za rezerve vakcine.

"Tamiflu" nije vakcina , vec antiviralni lek i ne uzima se preventivno, vec samo u slucaju zaraze.
edi-va edi-va 08:26 05.05.2009

Re: ko se boji...

edi-va edi-va 08:30 05.05.2009

Re: ko se boji...

"Tamiflu" nije vakcina , vec antiviralni lek i ne uzima se preventivno, vec samo u slucaju zaraze.


Ne znam, samo sam prenela text koji mi je zvucao zanimljiv vezano za biznis. Koliko je sve tacno sto Lukic navodi ne umem da procenim ili ocenim, ali da se vrti para - sa tim Tamifluom - to stoji.

P.S.: ja ponudila text jednom blogokolegi koji se vise razume u detalje teorija zavere, medjutim on nema vremena, pa sam zato ja postavila.
sladjamk sladjamk 23:17 05.05.2009

Re: ko se boji...

I dobro sto si ga postavila !
dunja73 dunja73 08:07 05.05.2009

zalosno

prodala švajcarskom "Rošu".

mislis na "roche"
tacno..ni kremu za ruke ne kupujum od njih odavnoo
nabudzena firma maksimalno , kad uporedim neke produkte
nemacke i njihove , mis..im...s obzirom sto nemacke trosi cela EU ,a njihovi su ipak
"uvozni" i testirani na manjoj populaciji...
ps
ovo za ovo u Meksiku , surovo , ali istinito..zalosnoo
edi-va edi-va 08:31 05.05.2009

Re: zalosno

mislis na "roche"


Da, misli na njih - Lukic, ne ja.
edi-va edi-va 09:30 05.05.2009

BIOHAZARD




do not click this link
ecce-florian ecce-florian 17:09 05.05.2009

radi sprečavanja širenja zaraze

preduzimaju se adekvatne higijenske mere

vracarac92 vracarac92 17:38 05.05.2009

Re: radi sprečavanja širenja zaraze

ova nema grip 100%
edi-va edi-va 17:46 05.05.2009

Re: radi sprečavanja širenja zaraze

vracarac92
ova nema grip 100%


bash je sladak ovaj krmak
vracarac92 vracarac92 21:36 05.05.2009

Re: radi sprečavanja širenja zaraze

bash je sladak ovaj krmak

grok!
sladjamk sladjamk 23:20 05.05.2009

Re: radi sprečavanja širenja zaraze

pa gde pronadje ovo??

Pa neke ljude nikad ne uspes da naucis gde treba da vrse...... A ono naucili svinje!

Pa posle nemoj neko nekome da kaze: Ti si svinja! Mislim u zelji da ga uvredi!
Dace mu samo kompliment!
edi-va edi-va 08:31 06.05.2009

Re: radi sprečavanja širenja zaraze

vracarac92
bash je sladak ovaj krmak

grok!


Uppps nije krmak vec krmacha
sladjamk sladjamk 23:15 05.05.2009

Potpuno se slazem!

Voleli teoriju zavere ili ne, svinjski grip je američki krmeći biznis i još jedno ružno dete američkog korporativnog sistema, a cela nastala afera je fenomen iste bolesti kao i one koja je pokosila globalni finansijski sistem.


I istina za volju smucilo mi se vise od cele ludnice i frke oko svega.

Na kraju sve tragedije ( bolesti, ratovi...) su isfabrikovani bas zbog finansiske dobiti pojedinaca.

Kad li ce im doci kraj??? Jednom mora!

Odlicno napisan tekst i preporuka!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana