Kako obecah tako i ispunih (XIII deo)

sladjamk RSS / 04.05.2009. u 22:38

Ponovo sam u sali.

Pauza se zavrsila.

Ponovo krece nova "Konstalacija". Sada je postavlja jedna druga zena. Sedi do Vlade i jasno moze da joj se vidi uznemirenost na licu. Oci su joj sirom otvorene i tuzne. Trudi se da zadrzi suze i da im ne dozvoli da grunu.

"Dali i ona nosi u sebi svoju lekciju: Suze nisu za pred svet" . pitam se.

U sali je tisina. Vlada drzi mikrofon i objasnjava predhodni rad. Pratim njegova objasnjenja. Ovo je za mene zaista nesto jedinstveno. Prvi put cujem ovakve poglede i za mene su sasvim u redu i prihvatljivi. Imam osecaj, da me dok prica, podseca na nesto, sto sam saznala jako davno, na nesto zaboravljeno. Ipak tu su i stvari koje zaista vidim i cujem prvi put. Nesto potpuno nepoznato. Kao da sam prespavala cas, kada su predavali o njima.

Lutam pogledom po sali i ponovo pronalazim poznata lica. Primecujem da je u tu i jako puno muskaraca, sto i nije tako tipicno za ovakve seminare.  Obicno su zene te, koje su na ovakva predavanja i seminare najbrojnije. Tu i tamo se i pojavi po neki "zalutali" muskarac i toliko. Obicno je odnos 1: 20 . Za mene je zaista iznenadjenje ovako veliki  broj muskaracda. Mozda 1: 5 . 

"Imam osecaj kao da ne zivim zivot koji bi trebala da zivim. Kao da sam upala u neciji" prica zena kraj Vlade.

"Nikako ne mogu da kazem ne .  Ne mogu da se suprotstavim nikom " nastavlja svoju pricu, meni tako poznatu.

Boja glasa joj se menja, postaje sve tisa i uznemirenija. Naprezem se da je cujem. Znam taj osecaj, kada imas potrebu da viknes, ali ti nista ne izlazi iz grla. Znam i  osecaj knedle u grlu.

 

/

 

Pre mnogo godina (  imala sam oko dvadeset i tri godine), odem jedno popodne, kod svog  maticnog lekara. Pozalim se, da imam osecaj da mi nesto stoji u grlu i smeta mi da pricam, da  disem.

Moj lekar je bio stariji covek. Po profesiji lekar, u dusi veliki covek, koji je zaista mnogo voleo ljude. Imao je bogato  profesionalno ali i zivotno iskustvo. Trebalo mu je jos nekoliko godina do penzije. Telo mu je bilo vec oronulo sto zbog godina, sto zbog bolesti, ali najvise zbog licne i porodicne tragedije u kojoj je izgubio sina. Ipak od cele njegove spoljasnosti i od hramljajuceg hoda izdvajale su se plave, gotovo decje oci. U njima si mogao da razaznas neku mudrost i ljubav, zajedno sa  brigom za sve ljude, a u isto vreme i pateticnu decju razdraganost.

Ozbiljno me pogledao i uzeo spatulu, kako bi mi pregledao grlo. Zatim je nesto spolja obema rukama napipavao i gledao. Pritiskao je u predelu krajnika, sa strane, u sredini . Onda se nasmejao i pitao:

"Dali znas pricu o caru Trajanu  i o njegovim kozjim usima? "

"Znam." odgovaram i cudim se pitanju.

" E pa vidis, ti se ponasa bas kao junak i podanik iz te price, koji ne sme nikome da kaze o tome, kakve usi ima car, da  mu ne bi odrubili glavu! " nastavlja.

" Poznajem te godinama.Ti si uvek tako tiha i stalno ljubazna.  Znam te i kada ti je bilo i najteze i najbolnije i na telu, ali i na dusi. Uvek si pazila kakav utisak, ostavljas na okolinu.  Bez razlike kako si se osecala, uvek si bila besprekorno sredjena i nasmejana. Uvek fasada odlicna a iznutra haos i rasulo. Kao da ne zelis da niko vidi kada ti nije dobro, kada se lose osecas. Morala si to da sakrijes, uvek".

"Oduvek  sam zeleo da te pitam: Dali znas da viknes? Dali nekada znas, da toliko mnogo povisis glas i  da mu dozvolis da se pretvori u vikanje?  Dali znas da kazes ne, ne zelim? " pita tiho i prijateljski.

" Ne". odgovaram, " Ne mogu da vicem .  Uvek kada zelim da to uradim ili kada pozelim da kazem ne, reci mi jednostavno stanu u grlo i ne zele da izadju. "

" Ponekad, kada mi neko kaze nesto ruzno i povredi me, ja samo stanem i gledam ga.  Nije da neznam, sta da  mu kazem, ali ne mogu to nikako da izustim. Potpuno se ukocim i cutim . Ili kada treba da odbijem nekoga, zato sto ne mogu ili naprosto ne zelim da uradim, to sto traze od mene, iz bilo kog razloga, ja jednostavno nemam snage da kazem ne .Onda imam problema zato sto se to odrazava na remecenje mojih planova.  Najcesce se otkazujem svojih potreba, da bih udovoljila tudje. "

 Ovo je bilo prviput, da nekome ispricam kako se osecam. Osetila sam da pred tim zivotom izboranim licem i pred decjim plavim ocima, mogu sve da kazem.

Osecala sam kako mi drhti glas i suze kako se uvecavaju i zele da iskoce iz oka.

 

" Suze nisu za pred ljude! "

 Skupim se, stegnem i zakljucam, najbrze sto mogu vrata svoje duse.

"Gotovo, ponovo sam uspela! "  Osmeh na mom licu, uzdah i knedla u grlu, jos veca ne da mi opet da pricam, disem.

"Razum te . Zato sam te i pitao. " nastavlja moj doktor i smeskase nekako sa razumevanjem.

"Secas se u prici sluga je otiso u planinu i iskopao rupu. Tamo je vikao : U cara Trojana , kozje usi!  I bilo mu je lakes, a pritom mu je i glava ostala na ramenima. "smeje se.

" Vidis duso, moras i ti da pronadjes za pocetak, svoju rupu. Kada naucis da u nju vices, uspe ces nauciti da se suprotstavis i ljudima. Ja znam da si udata i da imas malu devojcicu. Ljudi najcesce vicu i govere ne, najmanjima i najneduznijima. Ne zelim da se to desi i tebi.  Moramo da iskopamo sto pre tu  tvoju rupu, jer ce ti ako ovako nastavis, glava brzo pasti sa remena. "

" Sva sreca sto vozis i imas auto i jos jedna sreca je to sto imamo nase Vodno." ( To je planina u samom gradu. Na  podnozju i na onaj nesto nizi deo su  izgradjena naselja.  Visi deo pa i sam vrh je prostor za rekreaciju  i setnju stanovnika Skolja. Zbog zelenila i cistog vazduha stalno je dosta poseceno. )

"Od sutra imas zadatak, da upalis auto i odes do prvog vidikovca. Obicno je tamo manje sveta, ali je u isto vreme i dosta bucno, zbog buke koju prave vozila koja dolaze ili odlaze sa parkin placa. "

"Ja cesto kad  sam prva smena, po podne, negde oko 16 h, odpesacim do tog prvog vidikovca.  U to vreme je jako malo posetioca. Sada je leto i dan je dugacak, tako da nije strasno i ako odes sama. Na prvom vidikovcu u svakom slucaju ima malo posetioca. Ti stani kraj auta i sacekaj da oni krenu kolima sa parking placa. U tom trenutku  kada ostanes sama, pomisli na nekoga,  koga nisi mogla da odbijes i pocni glasno da vices ne.   Videces da sto vise vices, bice ti lakes i knedla ce e postajati sve manja i manja.  Nakon izvesnog vremena, primetices da je  nestala.  Cak i ono bockanje koje osecas u srcu i bol u grudima ce nestati. "

"Ovo mozes da radis uvek i  kada si sama u kuci. Pusti glasno televizor ili radio i onda vici!. "

Gledam u doktora, klimam glavom.

Cudna mi je i prica i "zadatak" koji mi je dao.

 Bojim se da to bas i nece ici tako glatko, jer nije  jednostavno i da sigurno necu moci da vicem na Vodno,  jer je tamo stalno jako frekventno i da kod kuce nije izvodljivo, jer se sve cuje i da  bas i neznam  kako cu to da radim svakog dana, jer je to  bas i nekako neizvodljivo…..   I da bi mozda i mogla negde da vristim, ali neznam gde .

"Dali se secas, da si nekada, makar jednom vristala? "  pita moj dobri doctor.  "Makar kao mala devojcica? "

Osmeh na mom licu i iskre u ocima .

"Jesam , jesam !  Vristala sam i uzivala na pesackom mostu! Secate se onog,  sto je bio kod  "Male stanice"u centru grada, prelaz preko pruge?  Tamo sam vristala svom zestinom, uvek kada prodje voz. Steta, prugu su pre mnogo godina dislocirali a pesacki most rastavili, na sitne delove i sklonili.

 E da mi je on sad tu……

 

 ( nastavlja se u XIV delu)



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunja73 dunja73 22:45 04.05.2009

lepo

Najbolje za praznjenje negativne energije
je odlazak u sumu , spoj sa prirodom i vristanje....
Imam poznanicu koja je htela da ode u prevremenu penziju , pa su je slali
na "praznjenje"
i noj se dopalo....Sad ima i penziju i pozitivnu energiju...
sladjamk sladjamk 22:55 04.05.2009

Re: lepo

Ej Dunja, cao

Bas si me iznenadila! Prijatno

Kad pre ? Hvala na poseti!
Ja postavila tekst pa se vratila da ga sredim. Kad sam zavrsila, vidim ti vec bila i otisla.

Pa nisi ni kafu popila! Ko moja nana brzi voz!

iskreno tekst ispao mnogo dugacak pa sam ga podelila na dva . Sutra pustam i onaj drugi deo , pa izvoli . Mozemo i kafu i ratluka.

Inace imam problema kada postavljam novi tekst. Uvek se poremeti redosled, mislim redovi. Sav se nekako zgusne pa moram da idem da ga sredjujem. dali i ti imas takav problem?
Nekako nisam uskladjena sa mojim komp. i blogom

P. S. Molim Vas kazi te mi vasa iskustva . dali se i vama ovo desava?
dunja73 dunja73 23:03 04.05.2009

Re: lepo

dali se i vama ovo desava?

Da li ,pa ne bas , otkucaj u Word pa unesi
ja tako nekad ..kod mene se dogadjalo
da mi "pukne veza" i odleprsa....tekst....
sladjamk sladjamk 23:09 04.05.2009

Re: lepo

Izvoli prvo ratluk. Kafu necu da sluzim da mozes da spavas!


Ne ne puca mi veza. ja otkucam tekst u Wordu ali kada izadje gore onda se promeni prored. Nije isto kao unos.
dunja73 dunja73 23:15 04.05.2009

Re: lepo

Izvoli prvo ratluk

oo
hvala najlepse..
ne smeta meni kafa kod sna ...ne , ne...
natasavb natasavb 23:18 04.05.2009

Re: lepo

Hej Sladjo znas da smo to Aleksa i ja neki dan radili na Adi. Dok smo se vozili kroz neku sumicu on je vrisnuo i pogledao u mene. Ja mu kazem da slobodno vristi ako mu se vristi i vidim on zbunjen, jer zna da to nije uredu. Da bih mu pokazala da moze ja vrisnem , a on odusevljen prihvati. Smejali smo se i vristali zajedno i da znas da nam je prijalo, oboma. Eto, nisam ni znala da je i to neka terapija.
Kad odem u Skpoje, na Vodno idemo obavezno. Onda mi oni pokazuju i objasnjavaju gde je sta, a gde je nekad bilo. Mnogo je lepo gore.
sladjamk sladjamk 00:30 05.05.2009

Re: lepo

Dunja nema kafa , nikako pa da ostanes budna do jutra

Evo ti nastavak pa citaj. Topao i mirisljav samo sto je izasao iz pecnice.

moram sto pre da izadjem iz sobe jure me ! Aj laku noc citamo se sutra!
sladjamk sladjamk 00:34 05.05.2009

Re: lepo

Da Natasa to je to.

Procitaj naredni tekst, (vec izasao!), pa ces da vidis, kako je to moj deda znao a nije imao nikakve skole iz psihologije, psihijatrije ili medicine.
Tehnika je odlicna i funkcionise. Isprobano
Samo nastavite ti i Aleksa!

Za tebe i njega i
sladjamk sladjamk 10:07 05.05.2009

Re: Natasa

ajde cekam te da idemo gore na jedno vristanje
miloradkakmar miloradkakmar 23:37 04.05.2009

Vikanje

Ovaj tekst sam pročitao , ali ću ga ponovo čitati , kada budem krenuo redom od prvog.
Vikanje pomaže onome ko zna da viče / nrp moja žena / , ali ja kao da sam zaboravio!?
Da li vikanje može da se zaboravi ?
sladjamk sladjamk 00:38 05.05.2009

Re: Vikanje

Oprosteno, zbog nedostatka vremena, iako su oni prvi veselijiI. Valjda sam onda bila nekako raspolozenija, ili sam sada u frci sto se vise priblizava vreme, kada na kraju treba da izbacim i kazem ono zbog cega je prica i pocela.


Postavila sam naredni tekst ,pa izvoli citaj!

Kad Anja poraste da je vodis na vristanje , isto kao moj deda mene!


P. S. Jer su stigle tvoje najlepse devojcice? Kako su?

Za obe i
sladjamk sladjamk 00:48 05.05.2009

Re: Vikanje

Bravo za tvoju zenu, sto zna ono sto neko nikada ne nauci.

I ja sam u zadnje vreme pocela po malo da vicem
Bila bi sramota nakon svih onih para sto dadoh po seminare da ne naucim!

Vikanje moze da se potisne, ali ti onda odpadne glava!

Pusti je neka vice a ti joj se pridruzi ,vicite zajedno ( ali na neki nadvoznjak, ne jedan na drugog!
miloradkakmar miloradkakmar 08:18 05.05.2009

Re: Vikanje


Kad Anja poraste da je vodis na vristanje , isto kao moj deda mene!


Ako nastavi ovako ona će voditi dedu. Grlata je i ima svoju skalu od visokog do dubokog glasa.

PS Postavio sam Anjinu sliku.
sladjamk sladjamk 15:00 05.05.2009

Re: Anja

Oped da kazem. Anja je slatkis i sunce i jedna mala lepota i toplota i dusa mala i ljubav velika dedina i bakina.

A sto je lepa......
Na koga je ovo dete tako lepo?
omega68 omega68 23:22 05.05.2009

Re: Vikanje

Anjinu

Čestitam
edi-va edi-va 07:13 05.05.2009

Shout

sladjamk sladjamk 15:06 05.05.2009

Re: Shout

Jao bas ti hvala, uzivala sam isto ko sto uzivam dok ti citam tekstove. uvek mi legnu pravo na dusu,

Ovo za tebe sto si me obradovala i dosla

Kod kuce sam zakacio me neki virus( Nije praseci, hahahaha) pa se vucem od kreveta do komp. i do kuhinje.

Danas procitah sve lepe tekstove i komentare pa me nekako podigli i bolje mi, na casnu rec!

Odoh da popijem caj i paracetamol , nesto mi hladno pa se vracam!

Ma stavljam bolji smaili

Eto tako , da mi bude bolje!
omega68 omega68 23:25 05.05.2009

JA VIČEM

Na ove moje po kući
Ponekad i previše
sladjamk sladjamk 23:44 05.05.2009

Re: JA VIČEM

Pogresno si razumeo, ne po kuci !!!!! Kuci samo
Zato i zelenis
Ides ili u sumu ili na pesacki most iznad pruge! ( deo IX ) pa si posle

P. S. Hvala na poseti!
omega68 omega68 00:18 06.05.2009

Re: JA VIČEM

Pogresno si razumeo, ne po kuci !!!!! Kuci samo

Znam i ja to , nego kad me biju moram bar da vičem
sladjamk sladjamk 00:20 06.05.2009

Re: ......

omega68
Pogresno si razumeo, ne po kuci !!!!! Kuci samo

Znam i ja to , nego kad me biju moram bar da vičem


E lud li si !!!







dunja73 dunja73 08:38 06.05.2009

Re: ......

Vikanje,cemu?
Nas su koliko me pamcenje sluzi u skoli ucili
da budemo ,jasni i glasni ..
Previse unosenja emocija u govor
oduzima energiju ,medjutim kod nekih to nije slucaj..
znam neke ljude koji tako "galame i raspale" dok razgovaraju , i bas to ih onda drzi fit.
Ustvari ,to je ono , izderem se i lakse mi ..
Mislim da je to jako velika greska , izbacivati kroz razgovor suvisnu energiju , zato se " vristanje u sumi"
preporucuje , ono uzgred , dok setas ili trcis
odvristis rundu i "vozi dalje"
sladjamk sladjamk 13:02 06.05.2009

Re: ......

Bas tako

Ma danas cu bas da odem na Vodno na jedan " Trojanov sesn"

Dva teksta napisah o tome a ne preduzoh nista.


Godinama nisam napravila ovakvo nesto .

Danas idem obavezno!

Hvala na poseti, citanju i komentaru. Tekst ti je divan. Bas su mi slike sa ostrva sada pred ocima
mashha mashha 15:48 06.05.2009

Sinoć pročitah oba teksta

a sad i da se javim...
Razumem taj osećaj knedle u grlu, takođe sam imala snove u kojima bezuspešno pokušavam da dozovem ili upozorim nekog... a glasa- nigde! Uh, kako je to bilo mučno... i onda se probudim, odvrnem neku muziku i urlam da sve nedoknadim Ja sam to povezala sa prećutkivanjem u toku dana- kad bih tako htela nekome nešto da odbrusim a nije po propisima- na pr. roditeljima, nastavnicima/ profesorima, i ostalim tadašnjim autoritetima... i onda sve to progutaj i nije čudo što posle sanjaš tako nešto... Nego, hvala bogu, vremenom naučih da na fin način odgovorim jače nego što bih postigla urlanjem
Mada, naravno, kao ventil je sasvim super metoda!
Evo jedne zanimljive replike "Vriska"
sladjamk sladjamk 19:08 06.05.2009

Re: Sinoć pročitah oba teksta

Mashho, Mashho, pametna glavice. Znas ti kako valja.

Da vristanje samo kao ventil kad si sam, mada iskreno shvatila sam kroz godine, da je ponekad zaista dobro i reci malo glasnije ne i odbiti nekoga " malo tvrdje" i da te onda vise cene i respektuju.

Iskreno trebalo mi je jako dugo da ovo postignem Otprilike koliko jos jedan tvoj zivot.

Zato uci od starijih, jer manje boli kada ucis iz tudjeg iskustva, iako se bolje zapamti na svom .

Zao mi sto sam zakasnila za komentar na tvom zadnjem tekstu, al sam dala preporuku!

Ma uzivla sam i uz kolace i uz baku i dedu i dvoriste, zivotinje ( za mazenje i za hranu! )

Ma majstore Cestitke!!!!![b][/b][i][/i]
mashha mashha 23:27 06.05.2009

Re: Sinoć pročitah oba teksta

Hvaaala na svemu! I baš mi je milo što su ti se dopali kolačići, dugo sam ih pravila!


sladjamk sladjamk 11:25 07.05.2009

Re: Sinoć pročitah oba teksta

Evo da probas malo i moje , samo se ti posluzi i uzivaj

leopold_lady leopold_lady 08:16 08.05.2009

Kad me uhvate bube....

ja uzmem i na ruke perem veš - majce,trenerke,džempere,pantalone - šta se zatekne prljavo..... I dobro ga "istučem" u vodi..... Posle toga sam - sređena.... I mirna.....
sladjamk sladjamk 15:07 08.05.2009

Re: Kad me uhvate bube....

Orginalna kao uvek i prakticna....

Svaka cast !
dzudi dzudi 21:51 10.05.2009

Razumem...

Zaista te razumem. Ne mogu da kažem NE.

Ne mogu da vrištim.

Ali, znam da je bolje iskazivati otvoreno osećanja, nego ćutati.

Idem da čitam nastavak,

odlična si, kao i uvek...pozdrav!
sladjamk sladjamk 20:26 11.05.2009

Re: Razumem...

Dali te ovo na nesto podseca?



A ovo?



Hvala na komplimentima

Kad ces na partiju vristanja????

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana