Slobodan Medij

uniceps RSS / 03.05.2009. u 01:03

Supervisor?
Supervisor?
Ministar Nebojša Bradić ocenio je da su pritisci na novinare u svetu i kod nas i pretnje slobodi i nezavisnosti medija i novinara nedopustivi i za svaku su osudu.
"Pokušaji pritisaka na medijske poslenike od strane raznih aktera društvene scene, sem lošeg predznaka imaju i dobar, jer predstavljaju pokazatelj istinskih kapaciteta jednog medija da ustalasa i kreira javno mnenje", smatra ministar.

"Svetski dan slobode medija"

Hmmm, sloboda medija je veoma diskutabilan pojam.
Sta je zapravo sloboda medija i da li ona zaista i u praksi postoji?
Bojim se da je odgovor negativan.

Osim sto su podlozne zakonima trzista i donekle ekonomije, mediji su takodje uslovljeni urednickom politikom, zemljama porekla, interesnim sferama, lokalnom ili globalnom pokrivenoscu kao i sustinskim stvarima kojima se bave.

Ako slobodu posmatramo kao apsolutan pojam, onda ipak ne mozemo reci da postoji nesto sto se zove "slobodom medija" jer su mediji pre svega okupirani tematikama ili oblastima svoga delovanja.

Ergo, ono sto je okupirano, ne moze biti slobodno, a univerzalna pamet se zove filosofijom, pa tako ni tu mediji nisu nazocni za slobodno misljenje.

Da se ne zavaravamo, slobodni mediji su utopijska ideja neslobodnih ljudi, kako bi na kraju tunela nazirali ikakvu svetlost.

Ovo se posebno odnosi na one zemlje cija su drustvena uredjenja sklona manje diskretnoj represaliji i ciji mediji direktno rade za sistem. U takvim okruzenjima se precesto masta o slobodi medija, kao i demokratiji per se, medjutim, kao sto mediji kreiraju javno mnjenje "tamo", tako kreiraju i "ovde"...ili nedge drugde. Da li ce ta kreacija biti drustveno blagorodna ili ne, to je vec pitanje akutne potrebe za takvim necim.
U medijski razvijenim zemljama je ta fina vestina dovedena do retorickog savrsenstva, a i ljudi imaju pametnija posla od usisavanja svih mogucih informacija, pa se diskreciono pravo nepotpune istine ipak ne oseca u tolikoj meri. Ovo vazi za prosecan um. Naravno, oni koji su svesni, a po pravilu u manjini, imuni su na tu pojavu, kao sto je i pojava imuna na njih. Nesto poput "delta 32" mutacije.

Kako god, tek, price mutiraju same za sebe i gonjene vecitom ljudskom radoznaloscu precesto uzimaju i dusevni mir svojih pratilaca, pa se talasi koje pominje Ministar Bradic, neretko pojavljuju iznenada, nekontrolisano i u tsunamskim proporcijama. Kolateral je ipak gubitak slobode, pre svega individualne.
Sloboda medija, osim privida, ipak ima i svoju cenu - onu koju najcesce placaju njeni ziranti.

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana