Pismo Žanke Stojanović D. Bujoševiću i zahtev S. tužilaštvu

Jelena Milić RSS / 02.05.2009. u 08:01

Napomena: U prvom prilogu je pismo Žanke Stojanovic gloduru Politike Draganu Bujoševiću povodom njegovog intervja Politici datog 30.4. 2009. pod naslovom Ne krijemo dokaze o bombardovanju RTS. Ceo Šutanovčev intervju okačen je i kao komentar na postu.

U drugom prilogu na ovom postu je zahtev Specijalnom tužilaštvu koji su  Žanka Stojanović Kuzman Stoimenovski, kao predstavnici porodica stradalih radnika RTS, u prisustvu Dragoljuba Todorovića, advokata, pre neki dan predali na ruke Specijalnom tužilastvu.

 Jelena Milić

 

Poštovani uredniče,

 

U intervjuu za vaš list, za izdanje od 30. aprila, ministar odbrane Dragan Šutanovac govorio je o jednom sastanku kojem sam i ja prisustvovala, kao predstavnica porodica žrtava bombardovanja Televizije Srbije, a na kojem je takođe bio i tadašnji funkcioner Pravne uprave Ministarstva odbrane potpukovnik Lakić Đorović.

 

Razlog što vam pišem je taj što bi vaše čitateljstvo steklo potpuno pogrešnu sliku o tom sastanku ukoliko bi poverovalo da ministar govori istinu.

 

Evo njegovih reči: “Jedini čovek koji je izneo informacije o mogućnosti postojanja transkripta jeste penzionisani potpukovnik Lakić Đorović sa kojim sam, u prisustvu predstavnika porodica poginulih radnika RTS-a, obavio razgovor. Nisam uspeo da dođem ni do jednog validnog podatka na osnovu koga bi ova istraga mogla da dobije konačan epilog”.

 

Potpukovnik Đorović nije jedini, niti je bio prvi koji je porodicama posvedočio o postojanju tranksripata presretnutih razgovora pilota NATO pred napad na RTS, ali to sad na stranu.

Na pomenutom sastanku (koji se odigrao 9. oktobra 2007), u prisustvu ministra Šutanovca, sekretara njegovog kabineta Dragana Radulovića, potpukovnika Đorovića, Miroslava Bojčića i mene, potpukovnik Đorović posvedočio je da je, kao ovlašćeno lice Pravne uprave Ministarstva odbrane, a postupajući u vezi sa slučajem RTS, između ostalog imao uvid i u izveštaje koje su oficiri bezbednosti napravili na zahtev Sekretarijata Ministarstva odbrane. U tim dokumentima citirani su i presretnuti razgovori pilota NATO, iz kojih sledi da je Vrhovna komanda bila unapred obaveštena o predstojećem bombardovanju Televizije. Potpukovnik je rekao da se ministar vrlo lako može osvedočiti u istinitost njegovih reči: dovoljno je da se donese predmet Pravne uprave broj 466/2001 u kojem su pohranjeni ti izveštaji.

Ministar je to odbio, rekavši da “oni” u tom predmetu nisu našli ništa.

Potpukovnik Đorović je rekao da je to nemoguće, jer je on lično sastavljao košuljicu tog predmeta (na njoj stoji njegov rukopis), da u predmetu ima više od 20 dokumeta, uključujući izveštaje oficira bezbednosti, ali i dva njegova izveštaja nadređenima, u kojima su takođe citirani ti transkripti, a na osnovu izveštaja oficira bezbednosti.

Ministar je rekao da predmet neće biti donet (“Usuđejete li se da kažete da ja lažem”).

Potpukovnik Đorović na to je zamolio ministra da se onda donese predmet broj 209/2001, u koji je (očito iz predostrožnosti, iako to nije rekao) sklonio kopije svojih izveštaja nadređenima.

Ministar je i to odbio, jednostavno prešavši na drugu temu.

Da je sastanak tekao tako može, sem potpukovnika Đorovića, da posvedoči i g. Bojčić. Ne sumnjam, uostalom, da je taj sastanak bio snimljen.

Iako je potpukovnik Đorović tada bio u nemilosti (zbog svedočenja u Hagu protiv generala Pavkovića i ostatka kosovske zločinačke grupe), još uvek nije bio (prevremeno) penzionisan; svojim svedočenjem puno je stavljao na kocku, a ništa nije mogao da dobije.

Sastanak je zaključen ministrovim predlogom da pravni zastupnik porodica, g. Srđa Popović, izvrši uvid u predmet broj 466/2001. Ministarsvu je trebalo četiri meseca da primi g. Popovića, ali mu dotični predmet nikada nije pokazan: sekretar Radulović jednostavno mu je rekao da “tamo nema ničega”, ali da se “naravno znalo da će RTS biti bombardovan”. Krajnji rezultat: nula.

Ministar u intervjuu takođe tvrdi “ni vojska ni Ministarstvo odbrane 1999. nisu mogli da donesu odluku koja bi rezultirala namernim žrtvovanjem radnika RTS-a”.

To je zapanjujuća i potpuno neosnovana tvrdnja. Ona u velikoj meri osvetljava ministrovu poziciju u ovom slučaju: ministar time unapred oslobađa odgovornosti Miloševićeve generale.

 

Ministar bi, zapravo, morao da tvrdi potpuno suprotnu stvar, jer mu je dobro poznato (obavestile su ga pordice žrtava, na sastanku krajem septembra 2007.) da funkcioner Sektora Civilne odbrane njegovog ministarstva pukovnik Petar Pajčin, koji je bio direktno nadležan za nadzor naređene mere Savezne vlade o obaveznoj evakuaciji RTS-a na rezervno mesto rada, nije 1999. izvršio svoju obavezu, što je dovelo do smrti šesnaestoro radnika televizije.

 

Užasavajuće je ministrovo tvrđenje da on “ne može da se bavi” visokim funkcionerom svog ministarstva, potencijalnim saučesnikom brutalnog ubistva šesnaestoro ljudi, zato što „za krivična dela postoje nadležni organi”. Zašto ne bi mogao da se “bavi”, to jest da obavi internu istragu (za šta je po zakonu ovlašćen), ili da uputi odgovarajući zahtev tužiocu. Šta ga je dve godine sprečavalo da to učini?

 

Dobro je poznato pravilo novinarstva da se uvek obavezno saslušaju obe strane u nekom događaju. Vaš novinar prekršio je to osnovno pravilo, tim pre što je tendenciozno preneo razgovor sa potpukovnikom Đorovićem, predstavivši ga odmah na početku u negativnom svetlu, kao nekoga ko je paranoičan. Po rečima vašeg novinara, potpukovnik Đorović pristao je da da izjavu, “iako je na početku razgovora izrazio sumnju da se ne radi o pozivu novinara već „pripadnika tajne službe”.

 

Od koga je, međutim, vaš novinar mogao da dobije telefonski broj penzionisanog potpukovnika ako ne od Šutanovčevog kabineta (ili od vojne bezbednosti)? Prema tome, Đorovićeva opaska o “službi” nije bila sumanuta, niti paranoidna (kakvom je nepotpisani novinar predstavlja), nego razložna.

 

Nepotpisani novinar, dakle, slobodno prepričava razgovor sa Đorovićem umesto da ovoga citira, i pri tom proizvoljno menja značenje sagovornikovih reči: jednostavno nije moguće da je potpukovnik Đorović izjavio kako “ne zna da li transkripti eventualno presretnutih razgovora pilota i baze u Avijanu uopšte postoje, ili ih je neko zlonamerno izmislio”. Jedino što je on mogao da izjavi, a što stoji u skladu s njegovim ranijim svedočenjem, jeste da ne zna da li ti transkripti postoje “ili ih je neko sklonio ili uništio“. A nerma sumnje da su ti koji su to uradili svakako morali biti u vezi s Ministarstvom odbrane.

U ime porodica žrtava, Žanka Stojanović, učiteljica u penziji

............................................................

Specijalno tužilaštvo

za organizovani kriminal,

Beograd 
 

Z A H T E V 

Na osnovu: 

  1. mnogobrojnih novih dokaza, od kojih pojedine sada prilažemo,
  1. kao i na osnovu onih dokaza koje je Okružni sud u Beogradu propustio da uzme u razmatranje tokom suđenja bivšem direktoru Radio Televizije Srbije (RTS) Dragoljubu Milanoviću 2001-2002, koji su uglavnom objavljeni, sakupljeni i analizirani u knjizi "Tišina u Aberdarevoj", predatoj Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal 2006,
 
  1. i po osnovu dokaza koje, kao zainteresovana strana, poseduje Ministarstvo odbrane,
 

porodice žrtava obraćaju se Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal sa zahtevom za obnovu i proširenje postupka u slučaju mogućeg žrtvovanja šesnaestoro radnika RTS-a, koje su, po uverenju samih porodica i šire javnosti, izvršili državni i vojni vrh Republike Srbije tokom intervencije NATO 23. aprila 1999. u dva časa i šest minuta. 

Na suđenju pred Okružnim sudom u Beogradu 2001-2002, Dragoljub Milanović pojavio se kao pojedinac, a na kao deo društvene, političke i vojne hijerarhije (u ratu je imao čin generala) čiji je deo bio, i čija je naređenja izvršavao. Iako se sud, između ostalog, uopšte nije upustio u ispitavanje Milanovićeve motivacije da svesno prekrši jednu ratnu naređenu meru vrhovnih vlasti (za šta se ratnim uslovima ide pred preki sud), niti u funkcionisanje kratkog komandnog lanca koji je stajao iznad Milanovića, svejedno mu je dodelio jedinstvenu kaznu zatvora od 10 godina, pre svega zbog kršenja vladine naređene mere o obaveznom izmeštanju Televizije na rezervno mesto rada, u skladu sa Planom odbrane zemlje ("naredba broj 37").   

Zahtevamo, dakle, da se postupak obnovi i proširi: 

  1. i na druga lica koja su nastupila kao saučesnici ili naredbodavi Milanovića u kršenju naređenih mera i naredbi iz Plana odbrane,
  1. na institucije i organizacije koje su mu išle na ruku da ostvari zločinački plan o žrtvovanju radnika Televizije, odnosno na nadležna i rukovodeća lica u tim telima,
 
  1. na lica koja su, znajući da će Televizija biti bombardovana, svesno dovela u zabludu radnike RTS-a, govoreći im da opasnosti nema, ili lica koja su od radnika RTS-a prećutala smrtnu opasnost za koju su pouzdano znala,
 
  1. i na sva druga lica čiju moguću krivicu Tužilaštvo utvrdi po osnovu lične ili komandne odgovornosti.
 
 

U vezi sa tačkom 1.  našeg zahteva, posebno želimo da skrenemo pažnju Tužilaštva da je bivši tehnički direktor RTS-a Milan Topalović i sam prekršio jednu naređenu meru iz Plana odbrane ("naredba broj 48") o izmeštanju tzv. Stacionara, dakle upravo onog dela Televizije u kojem je našlo smrt šesnaestoro ljudi, na rezervno mesto rada. 

U vezi s tačkom 2, želimo da skrenemo pažnju Tužilaštva na pukovnika Petra Pajčina. Naime, po odluci Savezne vlade od 1. jula 1994. (Službeni list broj 54, tačka 5), Televizija Srbije proglašena je za veliki tehnički sistem od interesa za odbranu zemlje, i kao takva, u ratnim uslovima, bila je pod ingerencijom Ministarstva odbrane, tačnije Sektora za civilnu odbranu. Za nadzor sprovođenja naređene mere Savezne vlade o izvršenju Plana odbrane zemlje i obaveznog izmeštanja Televizije na rezervno mesto rada bio je nadležan službenik Ministarstva pukovnik Petar Pajčin. On je očigledno prekršio svoju dužnost, zbog čega je nastupila smrt više lica. Posebno molimo Tužilaštvo da utvrdi motivaciju Pajčina da počini inkriminisano delo. 

U vezi sa tačkama 1, 2. i 3, molimo Tužilaštvo da utvrdi potencijalnu krivicu bivšeg zamenika Informativnog programa RTS-a i generala u rezervi Dušana Vojvodića, koji je po tvrđenju nekoliko međusobno nezavisnih svedoka - ta svedočenja prilažemo Specijalnom tužilaštvu - neposredno pred bombardovanje došao iz Podgorice i izveo iz zgrade RTS-a svoju kći Nataliju Sinanović; ona je svojim kolegama pre izlaska iz zgrade signalizirala da bombardovanje neposredno sledi, ali ih je Vojvodić uveravao kako to nije istina. Vojvodić se na suđenju Milanoviću 2001-2002. neprestano pozivao na "vojnu, državnu i službenu tajnu", ne rekavši ništa, a sud mu je to dopustio, propustivši istovremeno da makar sasluša njegovu kći Nataliju Sinanović, kao i svedoke Petra Jakonića i Mila Lekića, koji su u istražnom postupku dali izjavu koja ozbiljno tereti Vojvodića.       

S tim u vezi, molimo Tužilaštvo da od Ministarstva odbrane zatraži da onemogući Dušana Vojvodića da se poziva na vojnu, državnu i službenu tajnu, kao i da sud snabde podacima o ulozi Vojvodića na Televiziji, kako u mirnodopskim, tako i u ratnim uslovima.   

Takođe, porodice zahtevaju od Tužilaštva, a u vezi sa već postojećim dokazima koje podnosimo, da Ministarstvo odbrane konačno snabde Tužilaštvo i nadležne sudske instance i svim drugim mnogobrojnim potencijalnim dokazima o slučaju RTS-u, u svrhu konačnog zadovoljenja pravde. 

U tom pogledu posebno skrećemo pažnju Tužilaštva na sledeće dokumente kojima nesumnjivo raspolaže Ministarstvo odbrane: 

  1. Izveštaje oficira bezbednosti sa citatima presretnutih razgovora pilota NATO, o kojima govori svedok Lakić Đorović, ali i Sekretarijat Ministarstva odbrane u svom dopisu broj 1114-2 iz 2001. Ti izveštaji morali bi da se nalaze u predmetu Pravne uprave Ministarstva odbrane broj 466/2001.
  2. Dva izveštaja samog Lakića Đorovića višoj instanci, u kojoj se takođe citiraju pomenuti tranksripti. Ministarstvo sada tvrdi da ti izveštaji ne postoje, iako je Pravna uprava naložila da oni budu sačuvani trajno.
  3. Dokumenta koja se tiču dužnosti Sektora Civilne odbrane Ministarstva odbrane u pogledu RTS-a, a posebno uloge pukovnika Petra Pajčina.
  4. Sva druga dokumenta koja se tiču odbrane RTS-a i njegovog delovanja u ratnim uslovima, kao i uslovima neposredne ugroženosti, uključujući Plan odbrane.
  5. Procene stupnja ugroženosti Televizije nakon što ju je NATO proglasio za legitimni cilj. Te procene za Vrhovnu komandu moglo je da pravi jedno posebno telo pri Generalštabu, ili sama Vrhovna komanda. 
  6. Izveštaje i upozorenja Vrhovnoj komandi od strane vojnih službi bezbednosti da će RTS biti gađana, o kojima govori bivši šef Vojno-bezbednosne agencije, pukovnik Momir Stojanović: "Državni i vojni vrh tačno su znali šta će i kada biti gađano, jer smo ih o tome pravovremeno obaveštavali" (u intervjuu Nedeljnom telegrafu 31. decembra 2003.).
  7. Izveštaje o praćenju i prisluškivanju stranih novinara, koji su tri dana pred napad bili o njemu obavešteni, i to saznanje, po vlastitom tvrdđenju, nisu krili od svojih kolega.
  8. Sve druge dokumente koje poseduje.
 

Budući da bi se Ministarstvo u obnovljenom postupku pojavilo zainteresovana strana, jer bi se ispitala moguća krivica njegovih službenika i funkcionera za ozbiljne zločine, ili makar ozbiljne propuste, skrećemo pažnju Specijalnom tužilaštvu na moguće uklanjanje kompromitujućih dokumenata, kako po samo Ministarstvo, tako i po njegove funkcionere. 

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal 2006. već je primilo jedan komplet dokaza o potencijalnoj krivici državnog i vojnog vrha za žrtvovanje radnika RTS-a tokom intervencije NATO, obećavši da će se o njima izjasniti. To je, pre tri godine, učinio portparol Tomo Zorić.

Prilozi: 

  1. Potpisano svedočenje potpukovnika u penziji Lakića Đorovića,
  2. Kopija dokumenta Ministarstva odbrane broj 1114-2/2001, u vezi sa svedočenjem potpukovnika Đorovića,
  3. Pismo pukovnika Zorana Puhača, bivšeg portparola Ministarstva odbrane,
  4. Analize dokumenta Ministarstva odbrane broj 1114-2/2001 i pisma portparola Puhača,
  5. Izjava Dragane Kuzmanović, generalne sekretarke JUL-a Radiju Slobodna Evropa,
  6. Nemontirani video materijal sa svedočenjem Danice Kostić, radnice RTS-a.
 Napomena: 

Porodice žrtava ubrzo će Specijalnom tužilaštvu podneti i druge nove dokaze o zločinu, drugi materijal, kao i listu novih svedoka, čija će svedočanstva, dakle, Specijalni sud moći da iskoristi kako u novoj i proširenoj istrazi, tako i tokom samog obnovljenog sudskog postupka. 

U ime porodica žrtava, 
  Žanka Stojanović,

učiteljica u penziji

 

 

 



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelena Milić Jelena Milić 08:11 02.05.2009

sutanovcev intervju


Шутановац: Не кријемо доказе о бомбардовању РТС-а
Транскрипти разговора пилота НАТО-а не постоје, као што не постоји ни заставник Крстевски који је, по наводима потпуковника Ђоровића, наводно пресрео тај разговор, каже министар одбране
Драган Шутановац (Фото СТА)

Министар одбране Драган Шутановац је у изјави за „Политику” негирао да постоје транскрипти разговора пилота авиона НАТО-а са својим командујућим у ноћи када је бомбардована зграда Радио-телевизије Србије, о чему се последњих дана спекулисало поводом обележавања десет година од ове трагедије.

„Ти транскрипти не постоје, као што не постоји ни заставник Крстевски који је, по наводима пензионисаног потпуковника Лакића Ђоровића, наводно успео да пресретне комуникацију пилота и команде”, каже Шутановац.

Он наглашава да лично никада није тврдио да „не постоји могућност да је неко знао који су циљеви и шта ће бити бомбардовано”, али Министарство није дошло до валидних доказа о томе. Он је рекао да ни војска ни Министарство одбране у то време нису могли да донесу одлуку која би резултирала намерним жртвовањем радника РТС-а.

„У питању су изузетно озбиљне ствари, животи невиних људи, па проблему треба приступити на изузетно озбиљан начин. Уколико је било ко свесно жртвовао, не само раднике РТС-а, већ било чији живот у данима бомбардовања са жељом да то искористи као свој адут пред међународном заједницом, тај свакако мора да одговара. Министарство одбране ће на основу онога што тужилаштво и истражни органи траже доставити апсолутно сва документа”, рекао је министар.

Он је додао да ни након две године трагања за доказима у оквиру Министарства одбране није нашао ниједан документ који би „демистификовао ситуацију”, нити му је било ко од високих официра скренуо пажњу да би докази о којима је реч могли заиста да постоје.

„Једини човек који је изнео информације о могућности постојања транскрипта јесте пензионисани потпуковник Лакић Ђоровић са којим сам, у присуству представника породица погинулих радника РТС-а, обавио разговор. Нисам успео да дођем ни до једног валидног податка на основу кога би ова истрага могла да добије коначан епилог”, рекао је Шутановац.

„Подсећам да сам од првога дана широм отворио врата Министарства одбране за породице погинулих, не само у бомбардовању 1999. године, већ и касније. Са свих докумената сам скинуо ознаку војне службене тајне, иницирао сам да се на месту погибије припадника Гарде после девет година постави споменик. Чиним све што је у мојој моћи да олакшам бол и тугу породицама, не само погинулих припадника Војске Србије, него и других грађана.”

На питање шта је предузимано против пуковника Петра Пајчина који је, како тврде представници породица погинулих радника РТС-а, лажно сведочио на суђењу одговорнима за смрт радника РТС-а, Шутановац је одговорио да „за кривична дела постоје надлежни органи” и да Министарство тиме не може да се бави. „И полиција приводи на основу захтева тужилаштва”, додао је он.

„Не постоји ниједан разлог због којег бих ја прикривао било које злочиначко дело режима Слободана Милошевића јер сам и сам био жртва тог режима”, рекао је Шутановац.

Р. Д.

-----------------------------------------------------------

Ђоровић: Можда је неко злонамерно измислио причу о транскриптима

Пензионисани потпуковник Лакић Ђоровић, бивши референт у одељењу за прописе Правне управе Министарства одбране, пристао је јуче за „Политику” да да изјаву иако је на почетку разговора изразио сумњу да се не ради о позиву новинара већ „припадника тајне службе”. Како је објаснио, кабинет министра одбране му је својевремено поверио да састави правно мишљење

Министарства као одговор на захтеве истражног судије Вучка Мирчића, који је због истраге против бившег директора РТС-а Драгољуба Милановића тражио да се петорици безбедњака из МО запослених у РТС-у скине обавеза чувања службене тајне, али и да му се одговори да ли је МО имао обавештење од НАТО-а да ће РТС бити бомбардован.

Део одговора биле су и три службене забелешке, које су сачинила тројица пуковника из војних служби безбедности, чијих се имена и презимена Ђоровић не сећа. Он каже да не зна да ли транскрипти евентуално пресретнутих разговора пилота и базе у Авијану уопште постоје, или их је неко злонамерно измислио. Оно у шта је сигуран јесте да је видео да се у белешкама цитира пресретнути разговор пилота са базом у Авијану.

[објављено: 30/04/2009]
stampanje posalji prijatelju
jean.marseiile jean.marseiile 00:24 03.05.2009

Re: sutanovcev intervju


Део одговора биле су и три службене забелешке, које су сачинила тројица пуковника из војних служби безбедности, чијих се имена и презимена Ђоровић не сећа. Он каже да не зна да ли транскрипти евентуално пресретнутих разговора пилота и базе у Авијану уопште постоје, или их је неко злонамерно измислио. Оно у шта је сигуран јесте да је видео да се у белешкама цитира пресретнути разговор пилота са базом у Авијану.


Uz veliko postovanje prema cinu pukovnika Djorovicu i njegovoj iskazanoj hrabrosti, zeleo bih da ukazem na jedan detalj gde je potreban oprez: avion AV-8B koji je lansirao bombu na zgradu RTS nije nad Beograd doleteo iz Avijana, pa je tako svaka prica koja vodi ka tome da je presretnut razgovor tog pilota sa Avijanom vrlo upitna u njenu krajnju nameru, i gde se u potpunosti slazem sa pukovnikom Djorovicem. Ovaj avion je bio deo MEU (ekspedicione grupe americkog marinskog korpusa) stacionirane na brodovima u Egejskom i delom u Jadranskom moru pred obalama Albanije. Komunikacija koju su tokom ovog napada vodili ovaj pilot i njegov kolega u paru, oznacivac cilja, najverovatnije je tako primarno isla prema maticnom brodu i zatim radarskoj bazi u vazduhu, a ne ka Avijanu. Sa Avijanom je mogao da dalje komunicira pomenuti avion radarska baza, ali ne i piloti koji su te noci bili iznad Beograda. Pilot koji je, navodno, uocio ljude u zgradi RTS je to izgovorio, ukoliko se secam dobro, u obracanju svom paru za koga je obelezavao zlosretni cilj...
Doctor Wu Doctor Wu 12:03 03.05.2009

Uh, na šta se ovo svelo...

Na medijsku borbu 2 PR tima: jednog koji stoji iza ex-Miloševićevaca (Šutanovac, Lazanjski & co) i drugog koji stoji iza NATO-a (Jelena, Bojčić, Janić & co).

A ona jadna žena stoji usred svega toga sa svojom nesrećom. Užas.
angie01 angie01 12:17 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

Doctor Wu
Na medijsku borbu 2 PR tima: jednog koji stoji iza ex-Miloševićevaca (Šutanovac, Lazanjski & co) i drugog koji stoji iza NATO-a (Jelena, Bojčić, Janić & co).

A ona jadna žena stoji usred svega toga sa svojom nesrećom. Užas.


sve, sve,..al ovako neshto da izjavish Wu-katastrofa!!!!
Doctor Wu Doctor Wu 12:37 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

Dobro, Angie, ti sa svojom više puta javno proklamovanom podrškom Janiću i fascinacijom njegovim infantilnim seksualnim maštarijama teško da se možeš svrstati u neutralne. Jer da jesi, makar malo, sigurno bi te više od toga šta ja pišem pogodilo to do koje mere je Bojčić nastojao da NATO liši skoro svake odgovornosti za ubistvo ovih ljudi u ovim tekstovima koje Jelena Evroatlantskaintegracija objavljuje.

Ajd sad nastavi da pljuješ. Umeće, valjda, zokster da nagradi ove tvoje napore.
soraya soraya 12:56 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

Doctor Wu
Na medijsku borbu 2 PR tima: jednog koji stoji iza ex-Miloševićevaca (Šutanovac, Lazanjski & co) i drugog koji stoji iza NATO-a (Jelena, Bojčić, Janić & co).

A ona jadna žena stoji usred svega toga sa svojom nesrećom. Užas.


ima li dna u talogu?
Exitus Letalis Exitus Letalis 13:15 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

Na medijsku borbu 2 PR tima: jednog koji stoji iza ex-Miloševićevaca (Šutanovac, Lazanjski & co) i drugog koji stoji iza NATO-a (Jelena, Bojčić, Janić & co).

pa da neprećera malo dotore?!?!
evo, ja, na primer, nisam nikakav fan ni janića ni ostalih.
ali ovde vidiš pogrešno dve strane.
na jednoj su žrtve a na drugoj počinioci.
navedena grupa, među ostalima, bori se da se ispita istina (konačno) i to uz velku
podršku žanke stojanović.
ona, zajedno sa porodicama, želi da se to istera na čistac.

A ona jadna žena stoji usred svega toga sa svojom nesrećom. Užas.

njena nesreća je svakako dovoljna.
nije potrebno da nam ti otvaraš oči.

niko ne amnestira nato. samo se pitamo, bar ja, zašto su zaposleni ostali u zgradi?
zašto nisu ostali u drugim zgradama televizije (iste ove: novi sad, pristina, kragujevac etc.)?
zašto je vojvodić došao po svoju ćerku helikopterom iz crne gore?
kako je znao da treba da dođe?
ko je njemu javio?
zašto nije ispitan?

tako nekako bi trebalo da ide, po nekom takvom redu.
mislim, da vidimo ko je ovde odgovoran, da ne kažem kriv.

p.s. javnost je nešto što svakako mora da postoji u svim društvima.
bez javnosti mnoge stvari bi ostale zataškane.
mnoge i onako jesu.
većina jeste.
JJ Beba JJ Beba 13:34 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

Doctor Wu
Na medijsku borbu 2 PR tima: jednog koji stoji iza ex-Miloševićevaca (Šutanovac, Lazanjski & co) i drugog koji stoji iza NATO-a (Jelena, Bojčić, Janić & co).

A ona jadna žena stoji usred svega toga sa svojom nesrećom. Užas.


doktore ta žena ima svoje ime - Žanka Stojanović. Ona ne stoji između ničega i nikoga.
Žanka samo pokušava da shvati žašto joj sin žrtvovan, ubijen , ko je to naredio, ...pitanja kolko hoćeš, a odgovora niodkuda.
ti ne bi postvljao pitanja doktore da si u žankinoj situaciji?
ne bi pokušao da shvatiš, da racionalizuješ besmisao tih smrti, da nađeš smirenje?
svi ti šutanvci, dačići, tadići štite svoje, zabole ih za tuđu decu, nisu njihova. Njihva su na vreme bila sklonjena iz zemlje, povučena sa televizija......

U toj Žankinoj potrazi za istinom i smirenjem Žanki jedino pomažu njeni prijatelji Jelena, Bojčić, Janić & co. koji su po tebi doktore na strani NATOa. Ti dakle woo tvrdiš da je i Žanka na strani NATOa? Da i Žanka i porodice pobijenih stoje na strani NATOa?
doktore bolesno, mnogo bolesto
Doctor Wu Doctor Wu 13:39 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

samo se pitamo, bar ja, zašto su zaposleni ostali u zgradi?
zašto nisu ostali u drugim zgradama televizije (iste ove: novi sad, pristina, kragujevac etc.)?
zašto je vojvodić došao po svoju ćerku helikopterom iz crne gore?
kako je znao da treba da dođe?
ko je njemu javio?
zašto nije ispitan?

Sve su to legitimna pitanja. Ali da bi se potpuno osvetlila prava priroda ovog zločina, ispred njih treba da stoje i neka druga pitanja kao, na primer:
Da li je bombardovanje TV Beograd akt državnog terorizma nad civilnim stanovništvom?
Ko je naredio gađanje TV Beograd? I zašto?
Da li je TV Beograd bila legitiman vojni cilj ili ne?
AI je o svim ovim pitanjima rekao svoje.

A u svojoj najnovijoj kampanje se kaplar Bojčić čak ubija da dokaže kako je NATO zaboga dojavljivao Miloševiću šta će se kada bombardovati (kao da ih to nešto pravda, jer čak i da je to sve tačno to ih samo može činiti saučesnicima u teroru nad civilnim stanovništvom).

Propagandna bitka dva PR tima u, što reče onaj tetreb gore, talogu bez dna.

edit:
JJBeba
U toj Žankinoj potrazi za istinom i smirenjem Žanki jedino pomažu njeni prijatelji [/i]Jelena, Bojčić, Janić & co. koji su po tebi doktore na strani NATOa. Ti dakle woo tvrdiš da je i Žanka na strani NATOa? Da i Žanka i porodice pobijenih stoje na strani NATOa?

Da li joj pomažu ili je samo koriste kao sredstvo za publicitet odnosno propagandne ciljeve? Jelena, makar, nije krila svoja pro-NATOovska opredeljenja i nikad do sada nisam pročitao njen tekst u kome je problematizovala ulogu NATO-a u ovom zločinu.

A ova lupetanja i podmetačine o Žanki ne bih komentarisao i ostavio bih tebi na čast (koje, sudeći po ovome, i nemaš baš previše).
angie01 angie01 13:40 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

Doctor Wu
Dobro, Angie, ti sa svojom više puta javno proklamovanom podrškom Janiću i fascinacijom njegovim infantilnim seksualnim maštarijama teško da se možeš svrstati u neutralne. Jer da jesi, makar malo, sigurno bi te više od toga šta ja pišem pogodilo to do koje mere je Bojčić nastojao da NATO liši skoro svake odgovornosti za ubistvo ovih ljudi u ovim tekstovima koje Jelena Evroatlantskaintegracija objavljuje.

Ajd sad nastavi da pljuješ. Umeće, valjda, zokster da nagradi ove tvoje napore.



koje proseravanje, al nevidjeno, shta si sve umiksovao- a pojma nemash-koju ja to fascinaciju bilo kime ispoljavam, narochito tu koju si opisao, krajnje si postao osoba, chiji su gnojni komentari potpuno nevalidni, jer spinujesh zlonamerno,...no to je vec tvoj odabir,....a da si se samo malo informisao, saznao bi da su ti koje optuzujeshm na zalost, jedini u ovoj drzavi, koji konkretno pomazu porodicama da dodju do istine.

i ne kapiram da ti pored svega shto pishesh, nekome zamerash pljuvanje,...pa ovaj moj komentar tebi je kranje umeren zabezek na shta si sve spreman, a iskreno mi nije jasno zashto,....ja nemam ni sa kim nikakve odnose i obaveze, da iskazivanjem lichnog mishljenja, treba da ochekujem tapshanje, niti to meni treba, pa ni sa janjicem,..tako da si i tu u krivu.
adam weisphaut adam weisphaut 13:40 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

Doktor je samo nervozan jer mu je sidekick Domayet poginuo od Milana M. Ćirkovića na ovoj temi.
Razumimo ga.
JJ Beba JJ Beba 14:45 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

A ova lupetanja i podmetačine o Žanki ne bih komentarisao i ostavio bih tebi na čast (koje, sudeći po ovome, i nemaš baš previše).

to si ti rekao doktore
sećaš se logike?

premisa 1. na jednoj strani stoji grupa iza NATO-a -Jelena, Bojčić, Janić & co.
premisa 2. Žanka Stojanović je prijatelj sa Jelena, Bojčić, Janić & co.
----------------------------------------------------------------------------------------------
zaključak : Žanka Stojanović stoji takođe na strani NATOa (koja je ubila nebojšu, žankinog sina i janjićevog i Bojčićevog drugara)


drugi razred gimnazije, sećaš se?
i onda ja podmećem???
bolest je uzela maha

fali još ono strani plaćenici, apologete natoa itajrad

wo o časti?
gle
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:52 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

fali još ono strani plaćenici, apologete natoa itajrad

zaboravila si lokatore, bejbi.
kakakv propust, cccc!
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:56 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

Jelena, makar, nije krila svoja pro-NATOovska opredeljenja i nikad do sada nisam pročitao njen tekst u kome je problematizovala ulogu NATO-a u ovom zločinu.

so what?
svako ima pravo na stav.
i garantujem ti, samo ako nato bude hteo da primi srbiju, da će i srbija
postati članica nato-a.

to je neminovnost, isto kao i globalizacija.
međutim, kao tako gadljiv, što se nisu odselio u belorusiju ili rusiju?
one neće nikad u nato.
tu bi bio bezbedan.
i ostavio bih tebi na čast (koje, sudeći po ovome, i nemaš baš previše).

opa!
krenulo je vređanje.
nije baš da je neočekivano.
ali koja si ti morlna gromada da uopšte o nečijem moralu govoriš!!!
Doctor Wu Doctor Wu 15:10 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

self confessed addict
bolest je uzela maha

Vidim.
JJ Beba JJ Beba 15:16 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

i ostavio bih tebi na čast (koje, sudeći po ovome, i nemaš baš previše).


opa!
krenulo je vređanje.
nije baš da je neočekivano.
ali koja si ti morlna gromada da uopšte o nečijem moralu govoriš!!!

strašno je zanimljivo da ljudi koji vole žanku, koji su njeni prijatelji i koji joj jedini pomažu u svakom smislu bivaju proglašavani ljudima bez časti , ljudima koji je koriste za neke svoje potrebe kojegod to oni smislili, a lenard, komrakov, jovan ristić te šutanovac, tadić, dačić & comp to jesu - časni ljudi.
hmmm

JJ Beba JJ Beba 15:17 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

Doctor Wu
self confessed addict
bolest je uzela maha

Vidim.


nadam se da češ si onda pomoći
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:34 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

pa da neprećera malo dotore?!?


Ne, malo...Nije samo prećerao nego je presrao..
I čemu tepanje, ovo "dotore"...Nije to "dotor" nego nesretluk....mislim pojavno ne formalno...
Ama gde god treba reći nešto krivo....evo ga...nepogrešivo je tu....
P.S. I uvek je malo pametniji ujutro nego iza podneva....
JJ Beba JJ Beba 15:56 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

Drago Kovacevic
pa da neprećera malo dotore?!?


Ne, malo...Nije samo prećerao nego je presrao..
I čemu tepanje, ovo "dotore"...Nije to "dotor" nego nesretluk....mislim pojavno ne formalno...
Ama gde god treba reći nešto krivo....evo ga...nepogrešivo je tu....
P.S. I uvek je malo pametniji ujutro nego iza podneva....

pa šure to mu je nik, kako zašto ga tako oslovljam?
ja kapiram da wu sebe smatra doktorom, da mu je to važno inače titulu ne bi stavio u nik.
da bi poreko da nije reko ono što je rekao morao bi da shavti koja od gornjih premisa nije istinita:
njegova tvrdnja da jelna, zokster, carlo & comp stoje iza interesa NATOa i da rade za njihov benefit ili onaj drugi.
jer ovaj iskaz uistinu nije istinit, ali je smislen i valjan

Tvrdnja wua da karlo, zokster i kompanija rade za nato je besmislena i nije istinita
istinit iskaz mora imati smisla, dok smislen iskaz ne mora biti istinit
adam weisphaut adam weisphaut 16:10 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

njegova tvrdnja da jelna, zokster, carlo & comp stoje iza interesa NATOa.

Kao i templara, framasona, velikog orijenta, karbonara i (mojih rođenih) Iluminata...
Bebo, misliš da Wu-u nije jasno implikacija onog što govori? Ja mislim da jeste, i da mu to nimalo ne smeta.
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:20 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

pa šure to mu je nik, kako zašto ga tako oslovljam?

imao je on razne nikove. neki kapetan koji klopa lignje i jastoga po malti.
ako se sećamo...

komandni kadar, nema šta!
JJ Beba JJ Beba 16:38 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

adam weisphaut
njegova tvrdnja da jelna, zokster, carlo & comp stoje iza interesa NATOa.

Kao i templara, framasona, velikog orijenta, karbonara i (mojih rođenih) Iluminata...
Bebo, misliš da Wu-u nije jasno implikacija onog što govori? Ja mislim da jeste, i da mu to nimalo ne smeta.

da, adame, mislim da je tačno znao šta govri.
wu uvek tačno zna šta govori, šta implicira...to je on - zloban, zao, cinik, ruga se ....
misli da je najpametniji, pun sebe...jednom rečju doktor za sve to
dosledan u tome
JJ Beba JJ Beba 16:40 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

Exitus Letalis
pa šure to mu je nik, kako zašto ga tako oslovljam?

imao je on razne nikove. neki kapetan koji klopa lignje i jastoga po malti.
ako se sećamo...

komandni kadar, nema šta!


kapetan kuka?
parobrod parobrod 22:03 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

Da li je bombardovanje TV Beograd akt državnog terorizma nad civilnim stanovništvom?
Ko je naredio gađanje TV Beograd? I zašto?
Da li je TV Beograd bila legitiman vojni cilj ili ne?
AI je o svim ovim pitanjima rekao svoje[b][/b]

i da sve to jeste tako i da je NATO zbog toga kriv zasto zgrada nije bila prazna kao sup , beli dvor i genralstab.
ZA to NATO nije kriv to su razni Milosevici, vojvodici, pajcini, i ostali branili zemlju tudjim glavama.
Nema opravdanja, nema izgovora, kako da je samo jedan odgovoran, kakva je uloga bila sabrace ristica i drugara , otkud komrakov oma tu itd ..
JJ Beba JJ Beba 22:27 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

i da sve to jeste tako i da je NATO zbog toga kriv zasto zgrada nije bila prazna kao sup , beli dvor i genralstab....

...kao ostale medijske kuće koje su gađane - TV Pink, Košava i u kojima niko nije poginuo jer su bile ispražnjene a i za njih, kao za RTS , se znalo da će biti mete.
znalo se od samog početka.
zanka zanka 23:43 03.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

Iznenadjena sam da g.Doktor Wu,prepisuje , davno izrecenu dijagnozu <JADNA ZENA > od strane Dr.Seselja . Da za ovoliko Seseljevo tamnovanje nije nista naucio.

Ocigledno je da nekome ni nauke za bezobraznuk nisu potrebne.S pravom se pitam ,dokle srpske kuhinje stizu i ko moze vise da ih vari?

Pozdrav
Zanka Stojanovic
Domazet Domazet 21:14 04.05.2009

Odlichno je to shto ti poshtujesh...

jean.marseiile

Део одговора биле су и три службене забелешке, које су сачинила тројица пуковника из војних служби безбедности, чијих се имена и презимена Ђоровић не сећа. Он каже да не зна да ли транскрипти евентуално пресретнутих разговора пилота и базе у Авијану уопште постоје, или их је неко злонамерно измислио. Оно у шта је сигуран јесте да је видео да се у белешкама цитира пресретнути разговор пилота са базом у Авијану.


Uz veliko postovanje prema cinu pukovnika Djorovicu i njegovoj iskazanoj hrabrosti, zeleo bih da ukazem na jedan detalj gde je potreban oprez: avion AV-8B koji je lansirao bombu na zgradu RTS nije nad Beograd doleteo iz Avijana, pa je tako svaka prica koja vodi ka tome da je presretnut razgovor tog pilota sa Avijanom vrlo upitna u njenu krajnju nameru, i gde se u potpunosti slazem sa pukovnikom Djorovicem. Ovaj avion je bio deo MEU (ekspedicione grupe americkog marinskog korpusa) stacionirane na brodovima u Egejskom i delom u Jadranskom moru pred obalama Albanije. Komunikacija koju su tokom ovog napada vodili ovaj pilot i njegov kolega u paru, oznacivac cilja, najverovatnije je tako primarno isla prema maticnom brodu i zatim radarskoj bazi u vazduhu, a ne ka Avijanu. Sa Avijanom je mogao da dalje komunicira pomenuti avion radarska baza, ali ne i piloti koji su te noci bili iznad Beograda. Pilot koji je, navodno, uocio ljude u zgradi RTS je to izgovorio, ukoliko se secam dobro, u obracanju svom paru za koga je obelezavao zlosretni cilj...
...Djorovicev chin. Pretpostavljam da onda nece biti previshe ochekivatgi od tebe da ga sledeci put tachno navedesh.

Tragikomichno je kako sada naknadno pokushavash da skinesh odgovornost sa komande NATOa. Chak i u ovoj tvojoj verziji postoje samo dve mogucnosti. Ili je komanda izrichito dozvolila pilotima da bombarduju zgradu iako u njoj ima civila ili je pilot na svoju ruku bombardovao zgradu punu civila pa je zbog toga ratni zlochinac. A komanda NATOa je kriva po dva osnova, kao sauchesnik u zlochinu, kroz prikrivanje pojedinachne odgovornosti pilota i (kako je to sada postalo uobichajeno) kroz komandnu odgovornost.
vvendi vvendi 22:08 04.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...

Doctor Wu
Dobro, Angie, ti sa svojom više puta javno proklamovanom podrškom Janiću i fascinacijom njegovim infantilnim seksualnim maštarijama teško da se možeš svrstati u neutralne. Jer da jesi, makar malo, sigurno bi te više od toga šta ja pišem pogodilo to do koje mere je Bojčić nastojao da NATO liši skoro svake odgovornosti za ubistvo ovih ljudi u ovim tekstovima koje Jelena Evroatlantskaintegracija objavljuje.Ajd sad nastavi da pljuješ. Umeće, valjda, zokster da nagradi ove tvoje napore.

je li, čoveče, da li ti možeš da zamisliš da neko ima sopstveno mišljenje koje se slučajno podudara sa mišljenjem nekog drugog, ili polazeći od sebe sve smatraš ovcama koje daju slepu podršku?
vvendi vvendi 22:18 04.05.2009

Re: Uh, na šta se ovo svelo...




Doctor Wu
samo se pitamo, bar ja, zašto su zaposleni ostali u zgradi?zašto nisu ostali u drugim zgradama televizije (iste ove: novi sad, pristina, kragujevac etc.)?zašto je vojvodić došao po svoju ćerku helikopterom iz crne gore?kako je znao da treba da dođe?ko je njemu javio?zašto nije ispitan?Sve su to legitimna pitanja. Ali da bi se potpuno osvetlila prava priroda ovog zločina, ispred njih treba da stoje i neka druga pitanja kao, na primera li je bombardovanje TV Beograd akt državnog terorizma nad civilnim stanovništvom?Ko je naredio gađanje TV Beograd? I zašto? Da li je TV Beograd bila legitiman vojni cilj ili ne?AI je o svim ovim pitanjima rekao svoje.A u svojoj najnovijoj kampanje se kaplar Bojčić čak ubija da dokaže kako je NATO zaboga dojavljivao Miloševiću šta će se kada bombardovati (kao da ih to nešto pravda, jer čak i da je to sve tačno to ih samo može činiti saučesnicima u teroru nad civilnim stanovništvom).Propagandna bitka dva PR tima u, što reče onaj tetreb gore, talogu bez dna.edit:

JJBebaU toj Žankinoj potrazi za istinom i smirenjem Žanki jedino pomažu njeni prijatelji [/i]Jelena, Bojčić, Janić & co. koji su po tebi doktore na strani NATOa. Ti dakle woo tvrdiš da je i Žanka na strani NATOa? Da i Žanka i porodice pobijenih stoje na strani NATOa?Da li joj pomažu ili je samo koriste kao sredstvo za publicitet odnosno propagandne ciljeve? Jelena, makar, nije krila svoja pro-NATOovska opredeljenja i nikad do sada nisam pročitao njen tekst u kome je problematizovala ulogu NATO-a u ovom zločinu.A ova lupetanja i podmetačine o Žanki ne bih komentarisao i ostavio bih tebi na čast (koje, sudeći po ovome, i nemaš baš previše).




kakve veze ima pitanje odgovornosti NATO za bombardovanje sa pitanjem odgovornosti onih koji su bili obavešteni da će zgrada biti bombardovana pa propustili da o tome obaveste potencijalne (i kasnije na nesreću stvarne) žrtve?
po čemu oni nisu saučesnici u njihovom ubistvu? ti stalno povlačiš pitanje prvog da bi odvratio pažnju od drugog. koga ti ovde zamajavaš?
adam weisphaut adam weisphaut 08:40 02.05.2009

Zašto?

Ministarsvu je trebalo četiri meseca da primi g. Popovića, ali mu dotični predmet nikada nije pokazan: sekretar Radulović jednostavno mu je rekao da “tamo nema ničega”, ali da se “naravno znalo da će RTS biti bombardovan”.

Ako nemaju šta da kriju?
znik znik 09:44 02.05.2009

Namera a ne nepažnja

Odgovornost vojnog i političkog rukovodstva za pogibiju radnika RTS uopšte nije sporna, kao ni činjenica da je NATO unapred objavio da RTS smatra legitimnim ciljem. Činjenica da je mogućnost bombardovanja RTS bila najavljena ne oslobadja NATO odgovornosti za pogibuju radnika RTS, ali višestruko povećava odgovornost onih koji su dozvolili njihovu pogibiju. (Ovde se može govoriti o nameri, a ne o nepažnji.)

Međutim... Moram priznati da mi sve te priče o "presretanju" razgovora američkih pilota deluju kao lovačke priče, poput onih o desetinama oborenih aviona itd. Isto tako, malo mi je nejasno to sa generalskim činom Dragoljub Milanovića.
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:32 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

sudski postupak bi verovatno razrešio mnoge stvari ako je sudstvo nezavisno i ako postoji politička volja.
nejasno je koga štiti šutanovac.
jasno je ko dan da je vojvodić, general, urednik etc. izveo svoju kćer.
i to tako što je helikopterom došao iz crne gore po nju uoči bombardovanja.
zašto on nije nikada saslušan?
dakle, sudski postupak, izvođenje dokaza, pa da vidimo.
da vidimo šta narečeni general ima da kaže.
nije samo instinkt u pitanju.
ako jeste, svaka čast.
dobili smo novu vangu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:05 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

da vidimo šta narečeni general ima da kaže.

Mislim da je ovo važna stvar..
soraya soraya 13:31 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

Exitus Letalis
sudski postupak bi verovatno razrešio mnoge stvari ako je sudstvo nezavisno i ako postoji politička volja.


dva krupna uslova
očigledno je da politička volja ne postoji, a sudstvo je na potezu da pokaže koliko je nezavisno
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:07 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

Mislim da je ovo važna stvar..

mislim, zar ga nije niko nikada pitao zašto je u radno vreme došao po ćerku.
a drugo, kako je ona smela da napusti posao u radno vreme.

mungos92 mungos92 17:25 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

znik
Odgovornost vojnog i političkog rukovodstva za pogibiju radnika RTS uopšte nije sporna, kao ni činjenica da je NATO unapred objavio da RTS smatra legitimnim ciljem.


To je ono na šta ja stalno poentiram! Još PRE POČETKA bombardovanja se znalo da će RTS biti jedna od meta sa prioritetne liste.

znik
Međutim... Moram priznati da mi sve te priče o "presretanju" razgovora američkih pilota deluju kao lovačke priče, poput onih o desetinama oborenih aviona itd.


To posebno... Koliko se ja razumem, a prililčno je, šanse za presretanje STVARNE komunikacije su bile ravne nuli, osim ako neko iz NATO-a nije snabdeo VJ adekvatnim "skenerima".

Mungos, The Upućen
soraya soraya 17:54 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja


To posebno... Koliko se ja razumem, a prililčno je, šanse za presretanje STVARNE komunikacije su bile ravne nuli, osim ako neko iz NATO-a nije snabdeo VJ adekvatnim "skenerima".

Mungos, The Upućen


Део одговора биле су и три службене забелешке, које су сачинила тројица пуковника из војних служби безбедности, чијих се имена и презимена Ђоровић не сећа. Он каже да не зна да ли транскрипти евентуално пресретнутих разговора пилота и базе у Авијану уопште постоје, или их је неко злонамерно измислио. Оно у шта је сигуран јесте да је видео да се у белешкама цитира пресретнути разговор пилота са базом у Авијану.

Nameće se logično pitanje na osnovu čega su napravljene službene zabeleške od strane vojne službe bezbednosti(za koje LakićĆorović tvrdi da ih je video svojim očima)Ako ne postoje transkripti presretnutih razgovora,na osnovu čega je sačinjena službena zabeleška koja citira navodni transkript?
mungos92 mungos92 18:08 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

soraya

To posebno... Koliko se ja razumem, a prililčno je, šanse za presretanje STVARNE komunikacije su bile ravne nuli, osim ako neko iz NATO-a nije snabdeo VJ adekvatnim "skenerima".

Mungos, The Upućen


Део одговора биле су и три службене забелешке, које су сачинила тројица пуковника из војних служби безбедности, чијих се имена и презимена Ђоровић не сећа. Он каже да не зна да ли транскрипти евентуално пресретнутих разговора пилота и базе у Авијану уопште постоје, или их је неко злонамерно измислио. Оно у шта је сигуран јесте да је видео да се у белешкама цитира пресретнути разговор пилота са базом у Авијану.

Nameće se logično pitanje na osnovu čega su napravljene službene zabeleške od strane vojne službe bezbednosti(za koje LakićĆorović tvrdi da ih je video svojim očima)Ako ne postoje transkripti presretnutih razgovora,na osnovu čega je sačinjena službena zabeleška koja citira navodni transkript?


Ne znam, veruj mi! Da li su to transkripti presretnutih razgovora (malo verovatno) ili možda SNIMLJENIH u bazi ili na AWACS-u koje je neko iz Avijana doturio ovamo (što nije nemoguće!), nikako ne bih mogao da tvrdim.
Želim samo da napomenem da se često prilikom vazdušnih operacija fingira komunikacija, preko "otvorenih" kanal, da bi se zbunila protivnika strana, ali mislim da je to sada potpuno irelevantno.

Dalje ne bih da govorim, pre nego što g-dji Žanki iznesem moj stav.

Mungos, The Upućen
soraya soraya 18:20 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

Bloger znik:

Međutim... Moram priznati da mi sve te priče o "presretanju" razgovora američkih pilota deluju kao lovačke priče, poput onih o desetinama oborenih aviona itd.

To posebno... Koliko se ja razumem, a prililčno je, šanse za presretanje STVARNE komunikacije su bile ravne nuli, osim ako neko iz NATO-a nije snabdeo VJ adekvatnim "skenerima".

Mungos, The Upućen

Odgovor:

Od početka intervencije NATO Vojska Jugoslavije je imala na raspolaganju vrhunsku opremu za prisluškivanje - što i ne čudi, s obzirom na bogato pedesetogodišnje iskustvo u korišćenju te opreme (ne samo u vojne svrhe) - i njihove službe prisluškivale su svakodnevno šifrovane razgovore i izveštaje između posade "avaksa" i pilota u avionima, čiji je zadatak bio da bombarduju određene ciljeve po srpskoj teritoriji. Za prisluškivanje se Vojska Jugoslavije služila najmodernijim uređajima, a služba koje se time bavila radila je u okviru tzv. centra za elektronsko izviđanje i protivelektronsko dejstvo, čiji su operateri bili raspoređeni širom zemlje po određenim operativnim zonama. Te činjenice da ih protivnička strana prisluškuje, naravno, bili su svesni oficiri NATO - i to nije bilo sporno. Sporno je, međutim, to što je komunikacija unutar NATO bila zaštićena, odvijala se uz pomoć šifri i kodirane karte, pa samo prisluškivanje nije bilo dovoljno da srpska strana, dole na zemlji, predupredi posledice mogućih napada. Shodno onom što je Vojska dala da se objavi u štampi (nekih tri godine i više po okončanju sukoba), njihove vojne obaveštajne službe došle su, međutim, u posed kodirane karte NATO već prvih dana kampanje, a ubrzo zatim i šifre i tzv. zemne tačke, i to su bila tri neophodna elementa da bi vojni operateri u roku od nekoliko sekundi bili u stanju da dešifruju tačne koordinate navedene u razgovoru između pilota u bombarderu i "avaksa". Za provaljivanje šifre NATO bilo je neophodno da operateri danima sravnjuju stotine i stotine raznoraznih podataka, da bi dvanaestog dana rata sve kockice bile složene; ključ za NATO šifru bila je reč od deset slova "BRICKHOUSE". Kako je to u praksi izgledalo? Ispod reči se ispišu brojevi od 0 do 9, pa kad komanda iz "avaksa" prosledi, na primer, šifrovanu naredbu da je lokacija mete KOICNB, to bi, uz primenu šifre, značilo da se na kodiranoj karti pomenuta lokacija nalazi na koordinatama 462351. Od časa kad je šifra provaljena, operaterima u vojnim centrima za elektronsko izviđanje trebalo je svega nekoliko sekundi da dešifruju ono što su čuli u razgovoru između pilota i komande u "avaksu", zatim bi kliknuli na taster kompjutera, krstić bi označio tačnu lokaciju napada, a oficir iz centra bi odmah javio komandantu na položaju da predstoji napad; ovaj bi, u zavisnosti od vremena koje mu stoji na raspolaganju, uklanjao ljudstvo, ili ljudstvo i borbena oruđa, a ukoliko je bilo dovoljno vremena, na položaje bi isturao lažne mete u vidu maketa tenkova, oklopnih vozila itd., po kojima bi zatim bombarderi NATO delovali. U osnovi, to znači da je Vojska imala saznanja o cilju napada skoro istovremeno kad i pilot bombardera koji bi krenuo u akciju.

Potvrdu ovoga što smo napred izneli nalazimo u memoarskim zapisima Momira Bulatovića, bivšeg predsednika SR Jugoslavije, u njegovoj knjizi pod naslovom "Pravila ćutanja". Bulatović tu na jednom mestu opisuje svoju posetu Straževici, komandnom mestu za odbranu celokupnog vazdušnog prostora Srbije, smeštenom na obodu Beograda duboko ispod zemlje i projektovanom da izdrži udar i atomske bombe.

Bili smo u samom srcu odbrane vazdušnog prostora naše otadžbine. Vidjeli su se radarski ekrani, kompjuterski sistemi i oficiri koji rade svoj posao - zadivljujuće staloženi, timski uigrani i potpuno posvećeni svojim zaduženjima... Za centralnim radarskim ekranom sjedio je markantan pukovnik. Video sam zastrašujuće mnogo elektronskih tačkica za koje sam, iako potpuni laik, zaključio da moraju biti radarski odrazi neprijateljskih aviona... Pukovnik je mirno sjedio i radio svoj posao. Istog časa, iz mora nepromijenjenih radarskih tačkica, začuo se njegov glas. Obraćao se nekoj jedinici na terenu i rekao: "Tri iz Mađarske prema tebi..." Veza se čuvala, bila je ekstremno kratka. Nekoliko sekundi kasnije, iz zvučnika koji prenosi razgovore napadača, čuo se glas 'Majke' ("avaksa": "Otkriveni ste, vraćajte se u bazu!"

Dodatnu potvrdu daje i šef službe Vojne bezbednosti Srbije pukovnik Momir Stojanović (protiv koga je kasnije podignuta tužba zbog odavanja vojnih podataka sredstvima javnog informisanja), koji je u decembru 2003. u jednom intervjuu, na konstataciju novinara: "Niste odgovorili na deo pitanja o tome da li je za Službu NATO bombardovanje naše zemlje bilo iznenađenje" , odgovorio sledeće:
"Ni slučajno. Znali smo kada će bombardovanje početi, kako će se odvijati, koje će ciljeve NATO gađati (kurziv naš). O svemu tome na vreme smo informisali vojno i državno rukovodstvo zemlje."

Vratimo se memoarskoj prozi Momira Bulatovića i njegovim zabeleškama:

Iz jednog zvučnika se čula komunikacija na engleskom jeziku. Objašnjeno nam je da je to razgovor posade aviona "avaksa"... i pilota borbenih aviona koji su se primicali našem nebu. "Znači", pitao sam, "vi ste u stanju da pratite ove razgovore?" "Ih...!", odgovorili su odmahujući rukom, kao da sam ih pitao da li znaju da hodaju.

To da je Vojska imala saznanja o ciljevima NATO potvrđuju s dve strane dve različite ličnosti, i to na najvišim državnim položajima: predsednik SR Jugoslavije Bulatović i šef Vojnobezbednosne službe Stojanović. Po svedočenju prvog, na pitanje jesu li u stanju da prate razgovore između pilota NATO i komande u "avaksu", oficiri za radarskim ekranom kažu lakonski "Ih...!" odmahujući rukom, kao da ih Bulatović pita "da li znaju da hodaju"; drugi jasno tvrdi, to jest hvali se, da su vojne službe bezbednosti "znale koje će ciljeve NATO gađati i o tome na vreme informisali vojno i državno rukovodstvo zemlje" (kurziv naš).

Njihove reči potvrđuje i Vilijam Koen, američki sekretar odbrane, koji u julu 1999. pred Senatom izjavljuje: "Vojska Jugoslavije znala je kada će i koji ciljevi biti gađani, jer komunikacioni sistemi koji su korišćeni tokom napada nisu bili zaštićeni. "

Nakon rata, Vojska nije demantovala izveštaje koji su se povremeno pojavljivali u štampi, da je imala svoje obaveštajce među komandnim kadrom NATO snaga, a major Pjer-Anri Binel koji je uhvaćen kao špijun mnogo pre početka intervencije po svoj prilici nije bio usamljen u svojim obaveštajnim aktivnostima. Već i mapa koju je predao Miloševiću imala je ucrtane neke od glavnih ciljeva. Stoga se lako može pretpostaviti da je bilo i drugih obaveštajaca i drugih mapa, jer se komandna struktura NATO jednako žalila da u planiranju akcija učestvuje previše ljudi i da informacije stalno cure i stižu do srpske strane.

Tisina u Aberdarevoj, str. 121-124
soraya soraya 18:27 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

U sadejstvu sa vojskom od prvih dana rata delovali su i radio-amateri. Njihova uloga nipošto nije bila zanemarljiva. I oni su tokom svih sedamdeset i osam dana vazdušne kampanje davali svoj doprinos odbrani zemlje (u unapred izgubljenom ratu) prateći razgovore pilota i izveštavajući o pravcu kretanju aviona. Bili su odlično informisani i neretko upoznati sa metama, jer su im pomoć pružali radio-amateri okolnih zemalja, a uz to, bili su u stalnom kontaktu i između sebe. Koliko su duboko zašli u tajne šifrovanih razgovora i bili uspešni u prisluškivanju pilota NATO najbolje svedoči priznanje koje im je Milošević uručio nakon završetka rata (Orden zasluga), kao i izrazi zahvalnosti Vojske i mnogobrojne plakete.

O njihovoj "izuzetnoj informisanosti" i brzini delovanja svedoči takođe ispovest Ratka Bulatovića, zamenika načelnika Štaba civilne zaštite koji je izgubio obe noge u ponovljenom napadu na zgradu Generalštaba u Beogradu u noći između 29. i 30. aprila 1999. Tada se prvi put dogodilo da NATO ponovi udar po istom objektu; Bulatović je nastradao u drugom udaru: "Dobili smo upozorenje od radio-amatera samo dvadesetak sekundi pre raketa i nismo stigli da reagujemo".
Nakon što je bio oboren "stelt F 117", tzv. "nevidljivi avion", upravo su radio-amateri bili u kontaktu sa vojnim jedinicama što su izašle na teren. "Jedinice su krenule ka mestu pada aviona", svedoči Čedomir Janjić, direktor Muzeja vojnog vazduhoplovstva, "a radio-amateri su nam stalno javljali da smo meta. NATO je hteo da bombarduje ostatke aviona da se niko ne bi domogao njihove tehnologije". Radio-amateri su, dakle, javljali vojsci da bi njene jedinice mogle biti meta bombardera NATO u realnom vremenu koje se meri doslovno sekundama, koliko je potrebno da prođe od razgovora pilota NATO sa "avaksom" do dešifrovanog transkripta tog razgovora prosleđenog vojsci. Radio-amateri su stoga morali da imaju informaciju najmanje deset minuta pre napada na RTS: avion je doleteo negde sa Jadrana, a odatle do cilja iznad Beograda trebalo mu je upravo tih desetak minuta. Kojem civilnom štabu su radio-amateri tu vest prosledili? Kome je civilni štab dalje preneo tu informaciju? Na kom mestu je presečena linija saradnje između radio-amatera i Vojske, koja je inače besprekorno funkcionisala?

Tisina u Aberdarevoj, str. 125
mungos92 mungos92 18:51 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

soraya
Bloger znik:

Međutim... Moram priznati da mi sve te priče o "presretanju" razgovora američkih pilota deluju kao lovačke priče, poput onih o desetinama oborenih aviona itd.

To posebno... Koliko se ja razumem, a prililčno je, šanse za presretanje STVARNE komunikacije su bile ravne nuli, osim ako neko iz NATO-a nije snabdeo VJ adekvatnim "skenerima".

Mungos, The Upućen

Odgovor:

Od početka intervencije NATO Vojska Jugoslavije je imala na raspolaganju vrhunsku opremu za prisluškivanje - što i ne čudi, s obzirom na bogato pedesetogodišnje iskustvo u korišćenju te opreme (ne samo u vojne svrhe) - i njihove službe prisluškivale su svakodnevno šifrovane razgovore i izveštaje između posade "avaksa" i pilota u avionima, čiji je zadatak bio da bombarduju određene ciljeve po srpskoj teritoriji. Za prisluškivanje se Vojska Jugoslavije služila najmodernijim uređajima, a služba koje se time bavila radila je u okviru tzv. centra za elektronsko izviđanje i protivelektronsko dejstvo, čiji su operateri bili raspoređeni širom zemlje po određenim operativnim zonama. Te činjenice da ih protivnička strana prisluškuje, naravno, bili su svesni oficiri NATO - i to nije bilo sporno. Sporno je, međutim, to što je komunikacija unutar NATO bila zaštićena, odvijala se uz pomoć šifri i kodirane karte, pa samo prisluškivanje nije bilo dovoljno da srpska strana, dole na zemlji, predupredi posledice mogućih napada. Shodno onom što je Vojska dala da se objavi u štampi (nekih tri godine i više po okončanju sukoba), njihove vojne obaveštajne službe došle su, međutim, u posed kodirane karte NATO već prvih dana kampanje, a ubrzo zatim i šifre i tzv. zemne tačke, i to su bila tri neophodna elementa da bi vojni operateri u roku od nekoliko sekundi bili u stanju da dešifruju tačne koordinate navedene u razgovoru između pilota u bombarderu i "avaksa". Za provaljivanje šifre NATO bilo je neophodno da operateri danima sravnjuju stotine i stotine raznoraznih podataka, da bi dvanaestog dana rata sve kockice bile složene; ključ za NATO šifru bila je reč od deset slova "BRICKHOUSE". Kako je to u praksi izgledalo? Ispod reči se ispišu brojevi od 0 do 9, pa kad komanda iz "avaksa" prosledi, na primer, šifrovanu naredbu da je lokacija mete KOICNB, to bi, uz primenu šifre, značilo da se na kodiranoj karti pomenuta lokacija nalazi na koordinatama 462351. Od časa kad je šifra provaljena, operaterima u vojnim centrima za elektronsko izviđanje trebalo je svega nekoliko sekundi da dešifruju ono što su čuli u razgovoru između pilota i komande u "avaksu", zatim bi kliknuli na taster kompjutera, krstić bi označio tačnu lokaciju napada, a oficir iz centra bi odmah javio komandantu na položaju da predstoji napad; ovaj bi, u zavisnosti od vremena koje mu stoji na raspolaganju, uklanjao ljudstvo, ili ljudstvo i borbena oruđa, a ukoliko je bilo dovoljno vremena, na položaje bi isturao lažne mete u vidu maketa tenkova, oklopnih vozila itd., po kojima bi zatim bombarderi NATO delovali. U osnovi, to znači da je Vojska imala saznanja o cilju napada skoro istovremeno kad i pilot bombardera koji bi krenuo u akciju.

Potvrdu ovoga što smo napred izneli nalazimo u memoarskim zapisima Momira Bulatovića, bivšeg predsednika SR Jugoslavije, u njegovoj knjizi pod naslovom "Pravila ćutanja". Bulatović tu na jednom mestu opisuje svoju posetu Straževici, komandnom mestu za odbranu celokupnog vazdušnog prostora Srbije, smeštenom na obodu Beograda duboko ispod zemlje i projektovanom da izdrži udar i atomske bombe.

Bili smo u samom srcu odbrane vazdušnog prostora naše otadžbine. Vidjeli su se radarski ekrani, kompjuterski sistemi i oficiri koji rade svoj posao - zadivljujuće staloženi, timski uigrani i potpuno posvećeni svojim zaduženjima... Za centralnim radarskim ekranom sjedio je markantan pukovnik. Video sam zastrašujuće mnogo elektronskih tačkica za koje sam, iako potpuni laik, zaključio da moraju biti radarski odrazi neprijateljskih aviona... Pukovnik je mirno sjedio i radio svoj posao. Istog časa, iz mora nepromijenjenih radarskih tačkica, začuo se njegov glas. Obraćao se nekoj jedinici na terenu i rekao: "Tri iz Mađarske prema tebi..." Veza se čuvala, bila je ekstremno kratka. Nekoliko sekundi kasnije, iz zvučnika koji prenosi razgovore napadača, čuo se glas 'Majke' ("avaksa": "Otkriveni ste, vraćajte se u bazu!"

Dodatnu potvrdu daje i šef službe Vojne bezbednosti Srbije pukovnik Momir Stojanović (protiv koga je kasnije podignuta tužba zbog odavanja vojnih podataka sredstvima javnog informisanja), koji je u decembru 2003. u jednom intervjuu, na konstataciju novinara: "Niste odgovorili na deo pitanja o tome da li je za Službu NATO bombardovanje naše zemlje bilo iznenađenje" , odgovorio sledeće:
"Ni slučajno. Znali smo kada će bombardovanje početi, kako će se odvijati, koje će ciljeve NATO gađati (kurziv naš). O svemu tome na vreme smo informisali vojno i državno rukovodstvo zemlje."

Vratimo se memoarskoj prozi Momira Bulatovića i njegovim zabeleškama:

Iz jednog zvučnika se čula komunikacija na engleskom jeziku. Objašnjeno nam je da je to razgovor posade aviona "avaksa"... i pilota borbenih aviona koji su se primicali našem nebu. "Znači", pitao sam, "vi ste u stanju da pratite ove razgovore?" "Ih...!", odgovorili su odmahujući rukom, kao da sam ih pitao da li znaju da hodaju.

To da je Vojska imala saznanja o ciljevima NATO potvrđuju s dve strane dve različite ličnosti, i to na najvišim državnim položajima: predsednik SR Jugoslavije Bulatović i šef Vojnobezbednosne službe Stojanović. Po svedočenju prvog, na pitanje jesu li u stanju da prate razgovore između pilota NATO i komande u "avaksu", oficiri za radarskim ekranom kažu lakonski "Ih...!" odmahujući rukom, kao da ih Bulatović pita "da li znaju da hodaju"; drugi jasno tvrdi, to jest hvali se, da su vojne službe bezbednosti "znale koje će ciljeve NATO gađati i o tome na vreme informisali vojno i državno rukovodstvo zemlje" (kurziv naš).

Njihove reči potvrđuje i Vilijam Koen, američki sekretar odbrane, koji u julu 1999. pred Senatom izjavljuje: "Vojska Jugoslavije znala je kada će i koji ciljevi biti gađani, jer komunikacioni sistemi koji su korišćeni tokom napada nisu bili zaštićeni. "

Nakon rata, Vojska nije demantovala izveštaje koji su se povremeno pojavljivali u štampi, da je imala svoje obaveštajce među komandnim kadrom NATO snaga, a major Pjer-Anri Binel koji je uhvaćen kao špijun mnogo pre početka intervencije po svoj prilici nije bio usamljen u svojim obaveštajnim aktivnostima. Već i mapa koju je predao Miloševiću imala je ucrtane neke od glavnih ciljeva. Stoga se lako može pretpostaviti da je bilo i drugih obaveštajaca i drugih mapa, jer se komandna struktura NATO jednako žalila da u planiranju akcija učestvuje previše ljudi i da informacije stalno cure i stižu do srpske strane.

Tisina u Aberdarevoj, str. 121-124


Da li je onaj ko je ovo pisao ikada imao u ruci i najobičniju digitalnu radio stanicu?

Radio-komunikacija se ne prati klasičnim radarima, već tzv. pasivnim radio-skenerima! (Npr. ruski, tipa Kolčuga - ali prozvodjen u Ukrajini - kakve NISMO imali tokom bombardovanja)

Ciljevi se ne obeležavaju samo slovima nego kombinacijom slova i brojeva.

NATO vojni stratezi nisu amateri, kao što ni NATO nije amaterska organizacija, te je gore opisano "šifrovanje" smešno diskutabilno.

U osetljivim vazdušnim operacijama koristi se takozvana "radio-tišina", tj. piloti ISKLJUČUJU radio-stanicu (kao što je i naša PVO naizmenično isključivala PA radare) od ulaska u širu zonu dejstva pa do momenta pogotka cilja.

Treba biti i tehnički i vojno-tehnički edukovan da bi se odmerila relevantnost gore iznetih činjenica i one odgovorno objavile i tvrdila njihova tačnost, pogotovo ako ih iznose političari...

Mungos, The Vrlo Upućen - Odrastao U JRV i PVO


soraya soraya 19:12 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja


Mungos, The Vrlo Upućen - Odrastao U JRV i PVO

Moraces o toj temi da prodiskutujes sa Momirom Bulatovicem, bivšim predsednikom SR Jugoslavije, zatim sa Vilijamom Koenom, americkim sekretarom odbrane, kao i Momirom Stojanovicem, nekadasnjim šefom Vojnobezbednosne službe. Nadam se da ces ih nauciti pameti i poduciti osnovama ONO i DSZ. A usput im mozes odrzati i kratak tecaj iz JRV i PVO.
mungos92 mungos92 19:15 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

soraya

Mungos, The Vrlo Upućen - Odrastao U JRV i PVO

Moraces o toj temi da prodiskutujes sa Momirom Bulatovicem, bivšim predsednikom SR Jugoslavije, zatim sa Vilijamom Koenom, americkim sekretarom odbrane, kao i Momirom Stojanovicem, nekadasnjim šefom Vojnobezbednosne službe. Nadam se da ces ih nauciti pameti i poduciti osnovama ONO i DSZ. A usput im mozes odrzati i kratak tecaj iz JRV i PVO.


Al smo naivni... Sve u službi politike!


Mungos, The Upućen

P.S. To što radite ti i naš zajednički prijatelj je jako kontrapdroudktivno, ako Vam je ZAISTA stalo do pravde, prava i pravnih pincipa.
soraya soraya 19:39 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

mungos92
soraya

Mungos, The Vrlo Upućen - Odrastao U JRV i PVO

Moraces o toj temi da prodiskutujes sa Momirom Bulatovicem, bivšim predsednikom SR Jugoslavije, zatim sa Vilijamom Koenom, americkim sekretarom odbrane, kao i Momirom Stojanovicem, nekadasnjim šefom Vojnobezbednosne službe. Nadam se da ces ih nauciti pameti i poduciti osnovama ONO i DSZ. A usput im mozes odrzati i kratak tecaj iz JRV i PVO.


Al smo naivni... Sve u službi politike!


Mungos, The Upućen

P.S. To što radite ti i naš zajednički prijatelj je jako kontrapdroudktivno, ako Vam je ZAISTA stalo do pravde, prava i pravnih pincipa.


Nema ljutiš
Pravda nije isto što i pravo ili pravni principi.Do pravde se i dolazi primenom pravnih principa i zakona.Kad se makne politika.
talicni talicni 20:07 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

Slazem se sa Mungosom, ova prica o presretanju i desifrovanju u knjizi Tisina u Aberdarevoj je najblaze receno smijesna.

Sve mi se vise cini da neko manipulise porodicama postradalih.
talicni talicni 23:43 02.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

Za provaljivanje šifre NATO bilo je neophodno da operateri danima sravnjuju stotine i stotine raznoraznih podataka, da bi dvanaestog dana rata sve kockice bile složene; ključ za NATO šifru bila je reč od deset slova "BRICKHOUSE". Kako je to u praksi izgledalo? Ispod reči se ispišu brojevi od 0 do 9, pa kad komanda iz "avaksa" prosledi, na primer, šifrovanu naredbu da je lokacija mete KOICNB, to bi, uz primenu šifre, značilo da se na kodiranoj karti pomenuta lokacija nalazi na koordinatama 462351.


Ovo su price za malu djecu.

znik znik 04:32 03.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

talicni
Slazem se sa Mungosom, ova prica o presretanju i desifrovanju u knjizi Tisina u Aberdarevoj je najblaze receno smijesna.

Slažem se.

Od početka intervencije NATO Vojska Jugoslavije je imala na raspolaganju vrhunsku opremu za prisluškivanje... U sadejstvu sa vojskom od prvih dana rata delovali su i radio-amateri. Njihova uloga nipošto nije bila zanemarljiva.


Samo jedan detalj: u to vreme je bio zabranjen izvoz internet pretraživača (browsera) koji su koristili kod za enkripciju veći od 56 bita. Jedina zemlja koja je bila izuzeta je bila Kanada. Ostatak čovečanstva je koristio 40 bitne pretraživače, u SAD i Kanadi su se koristili 128 bitni. Američka vojna enkripcija je bila bolja od onoga što su koristili američki internet pretraživači pravljeni za domaće tržište, a što ostatak čovečanstva nije mogao da razbije.

Mislim da je standardni način komunikacije unutar američkog vazduhoplovstva uz upotrebu enkripcije.Odnosno, da je potrebno isključiti enkripciju da bi drugi mogli da te čuju. Ako je tako, onda su Bulatović i društvo mogli da čuju samo ono što im je servirano da čuju. Ideja da je neko izlagao riziku sopstvene pilote da bi ga čuli Bulatović i društvo ne izgleda mi verovatna, bez obzira šta je ko napisao u svojim memoarima.

Što se tiče radio amatera, oni su mogli da jave ono što čuju i vide, a ne da prisluškuju NATO komunikacije.

mungos92 mungos92 13:40 03.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

znik
talicni
Slazem se sa Mungosom, ova prica o presretanju i desifrovanju u knjizi Tisina u Aberdarevoj je najblaze receno smijesna.

Slažem se.

Od početka intervencije NATO Vojska Jugoslavije je imala na raspolaganju vrhunsku opremu za prisluškivanje... U sadejstvu sa vojskom od prvih dana rata delovali su i radio-amateri. Njihova uloga nipošto nije bila zanemarljiva.

Samo jedan detalj: u to vreme je bio zabranjen izvoz internet pretraživača (browsera) koji su koristili kod za enkripciju veći od 56 bita. Jedina zemlja koja je bila izuzeta je bila Kanada. Ostatak čovečanstva je koristio 40 bitne pretraživače, u SAD i Kanadi su se koristili 128 bitni. Američka vojna enkripcija je bila bolja od onoga što su koristili američki internet pretraživači pravljeni za domaće tržište, a što ostatak čovečanstva nije mogao da razbije.
Mislim da je standardni način komunikacije unutar američkog vazduhoplovstva uz upotrebu enkripcije.Odnosno, da je potrebno isključiti enkripciju da bi drugi mogli da te čuju. Ako je tako, onda su Bulatović i društvo mogli da čuju samo ono što im je servirano da čuju. Ideja da je neko izlagao riziku sopstvene pilote da bi ga čuli Bulatović i društvo ne izgleda mi verovatna, bez obzira šta je ko napisao u svojim memoarima.
Što se tiče radio amatera, oni su mogli da jave ono što čuju i vide, a ne da prisluškuju NATO komunikacije.


Upravo tako! Samo bih napomenuo da digitalnu enkriptovanu komunikaciju ne koristi samo USA vazduhoplovstvo, već ceo NATO.
Ono što još ne znaju "eksperti" za "pravdu" i pisanje i prodaju knjiga sa sumnjivim sadržajem, je da se u modernoj doktrini upotrebe vazdušnih snaga, tokom operacija koriste avioni za zavaravanje.
U bombardovanju SRJ su za to korišteni npr. stari F-104 "Starfighter" (od milošte zvan "flying coffin" ), čija je uloga bila da navlače na sebe sisteme protivvazdušne odbrane i upravo da, preko NEENKRIPTOVANIH radio-veza zasipaju etar lažnim informacijama i glupostima, kako bi doveli u zabludu protivničke snage, skoro identično kao što radi slavni pisac Zoxter, The Veliki.

Mungos, The Upućen
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:45 03.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

nejasno je koga štiti šutanovac.

Jasno je koga štiti..Iste one koje štiti wu...Štiti ljude koji su ostavili i podmetnuli tuđu decu da izginu u zgradi RTS-a...
Nego pitanja moraju ići ka vrhovnom komandantu..po više osnova. Najpre on je u ovoj zemlji za sve najodgovorniji pa i za vojsku. A bio je i ministar odbrane koliko se ja sećam...
treger92 treger92 01:27 04.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

Što se tiče tog prislušnog uređaja iz Ukrajine šta misliš zbog čega su Rusi jurili iz Bosne da se dokopaju Prištinskog aerodroma. Da bi posle kada su završili posao seli u kamione i kući.
mungos92 mungos92 01:40 04.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

treger92
Što se tiče tog prislušnog uređaja iz Ukrajine šta misliš zbog čega su Rusi jurili iz Bosne da se dokopaju Prištinskog aerodroma. Da bi posle kada su završili posao seli u kamione i kući.


Iz nekih drugih razloga.

Mungos, The Obavešten
vvendi vvendi 22:28 04.05.2009

Re: Namera a ne nepažnja

mungos92

sorayaBloger znik:Međutim... Moram priznati da mi sve te priče o "presretanju" razgovora američkih pilota deluju kao lovačke priče, poput onih o desetinama oborenih aviona itd.To posebno... Koliko se ja razumem, a prililčno je, šanse za presretanje STVARNE komunikacije su bile ravne nuli, osim ako neko iz NATO-a nije snabdeo VJ adekvatnim "skenerima".Mungos, The UpućenOdgovor:Od početka intervencije NATO Vojska Jugoslavije je imala na raspolaganju vrhunsku opremu za prisluškivanje - što i ne čudi, s obzirom na bogato pedesetogodišnje iskustvo u korišćenju te opreme (ne samo u vojne svrhe) - i njihove službe prisluškivale su svakodnevno šifrovane razgovore i izveštaje između posade "avaksa" i pilota u avionima, čiji je zadatak bio da bombarduju određene ciljeve po srpskoj teritoriji. Za prisluškivanje se Vojska Jugoslavije služila najmodernijim uređajima, a služba koje se time bavila radila je u okviru tzv. centra za elektronsko izviđanje i protivelektronsko dejstvo, čiji su operateri bili raspoređeni širom zemlje po određenim operativnim zonama. Te činjenice da ih protivnička strana prisluškuje, naravno, bili su svesni oficiri NATO - i to nije bilo sporno. Sporno je, međutim, to što je komunikacija unutar NATO bila zaštićena, odvijala se uz pomoć šifri i kodirane karte, pa samo prisluškivanje nije bilo dovoljno da srpska strana, dole na zemlji, predupredi posledice mogućih napada. Shodno onom što je Vojska dala da se objavi u štampi (nekih tri godine i više po okončanju sukoba), njihove vojne obaveštajne službe došle su, međutim, u posed kodirane karte NATO već prvih dana kampanje, a ubrzo zatim i šifre i tzv. zemne tačke, i to su bila tri neophodna elementa da bi vojni operateri u roku od nekoliko sekundi bili u stanju da dešifruju tačne koordinate navedene u razgovoru između pilota u bombarderu i "avaksa". Za provaljivanje šifre NATO bilo je neophodno da operateri danima sravnjuju stotine i stotine raznoraznih podataka, da bi dvanaestog dana rata sve kockice bile složene; ključ za NATO šifru bila je reč od deset slova "BRICKHOUSE". Kako je to u praksi izgledalo? Ispod reči se ispišu brojevi od 0 do 9, pa kad komanda iz "avaksa" prosledi, na primer, šifrovanu naredbu da je lokacija mete KOICNB, to bi, uz primenu šifre, značilo da se na kodiranoj karti pomenuta lokacija nalazi na koordinatama 462351. Od časa kad je šifra provaljena, operaterima u vojnim centrima za elektronsko izviđanje trebalo je svega nekoliko sekundi da dešifruju ono što su čuli u razgovoru između pilota i komande u "avaksu", zatim bi kliknuli na taster kompjutera, krstić bi označio tačnu lokaciju napada, a oficir iz centra bi odmah javio komandantu na položaju da predstoji napad; ovaj bi, u zavisnosti od vremena koje mu stoji na raspolaganju, uklanjao ljudstvo, ili ljudstvo i borbena oruđa, a ukoliko je bilo dovoljno vremena, na položaje bi isturao lažne mete u vidu maketa tenkova, oklopnih vozila itd., po kojima bi zatim bombarderi NATO delovali. U osnovi, to znači da je Vojska imala saznanja o cilju napada skoro istovremeno kad i pilot bombardera koji bi krenuo u akciju.Potvrdu ovoga što smo napred izneli nalazimo u memoarskim zapisima Momira Bulatovića, bivšeg predsednika SR Jugoslavije, u njegovoj knjizi pod naslovom "Pravila ćutanja". Bulatović tu na jednom mestu opisuje svoju posetu Straževici, komandnom mestu za odbranu celokupnog vazdušnog prostora Srbije, smeštenom na obodu Beograda duboko ispod zemlje i projektovanom da izdrži udar i atomske bombe.Bili smo u samom srcu odbrane vazdušnog prostora naše otadžbine. Vidjeli su se radarski ekrani, kompjuterski sistemi i oficiri koji rade svoj posao - zadivljujuće staloženi, timski uigrani i potpuno posvećeni svojim zaduženjima... Za centralnim radarskim ekranom sjedio je markantan pukovnik. Video sam zastrašujuće mnogo elektronskih tačkica za koje sam, iako potpuni laik, zaključio da moraju biti radarski odrazi neprijateljskih aviona... Pukovnik je mirno sjedio i radio svoj posao. Istog časa, iz mora nepromijenjenih radarskih tačkica, začuo se njegov glas. Obraćao se nekoj jedinici na terenu i rekao: "Tri iz Mađarske prema tebi..." Veza se čuvala, bila je ekstremno kratka. Nekoliko sekundi kasnije, iz zvučnika koji prenosi razgovore napadača, čuo se glas 'Majke' ("avaksa": "Otkriveni ste, vraćajte se u bazu!"Dodatnu potvrdu daje i šef službe Vojne bezbednosti Srbije pukovnik Momir Stojanović (protiv koga je kasnije podignuta tužba zbog odavanja vojnih podataka sredstvima javnog informisanja), koji je u decembru 2003. u jednom intervjuu, na konstataciju novinara: "Niste odgovorili na deo pitanja o tome da li je za Službu NATO bombardovanje naše zemlje bilo iznenađenje" , odgovorio sledeće:"Ni slučajno. Znali smo kada će bombardovanje početi, kako će se odvijati, koje će ciljeve NATO gađati (kurziv naš). O svemu tome na vreme smo informisali vojno i državno rukovodstvo zemlje."Vratimo se memoarskoj prozi Momira Bulatovića i njegovim zabeleškama:Iz jednog zvučnika se čula komunikacija na engleskom jeziku. Objašnjeno nam je da je to razgovor posade aviona "avaksa"... i pilota borbenih aviona koji su se primicali našem nebu. "Znači", pitao sam, "vi ste u stanju da pratite ove razgovore?" "Ih...!", odgovorili su odmahujući rukom, kao da sam ih pitao da li znaju da hodaju.To da je Vojska imala saznanja o ciljevima NATO potvrđuju s dve strane dve različite ličnosti, i to na najvišim državnim položajima: predsednik SR Jugoslavije Bulatović i šef Vojnobezbednosne službe Stojanović. Po svedočenju prvog, na pitanje jesu li u stanju da prate razgovore između pilota NATO i komande u "avaksu", oficiri za radarskim ekranom kažu lakonski "Ih...!" odmahujući rukom, kao da ih Bulatović pita "da li znaju da hodaju"; drugi jasno tvrdi, to jest hvali se, da su vojne službe bezbednosti "znale koje će ciljeve NATO gađati i o tome na vreme informisali vojno i državno rukovodstvo zemlje" (kurziv naš).Njihove reči potvrđuje i Vilijam Koen, američki sekretar odbrane, koji u julu 1999. pred Senatom izjavljuje: "Vojska Jugoslavije znala je kada će i koji ciljevi biti gađani, jer komunikacioni sistemi koji su korišćeni tokom napada nisu bili zaštićeni. "Nakon rata, Vojska nije demantovala izveštaje koji su se povremeno pojavljivali u štampi, da je imala svoje obaveštajce među komandnim kadrom NATO snaga, a major Pjer-Anri Binel koji je uhvaćen kao špijun mnogo pre početka intervencije po svoj prilici nije bio usamljen u svojim obaveštajnim aktivnostima. Već i mapa koju je predao Miloševiću imala je ucrtane neke od glavnih ciljeva. Stoga se lako može pretpostaviti da je bilo i drugih obaveštajaca i drugih mapa, jer se komandna struktura NATO jednako žalila da u planiranju akcija učestvuje previše ljudi i da informacije stalno cure i stižu do srpske strane.Tisina u Aberdarevoj, str. 121-124Da li je onaj ko je ovo pisao ikada imao u ruci i najobičniju digitalnu radio stanicu?Radio-komunikacija se ne prati klasičnim radarima, već tzv. pasivnim radio-skenerima! (Npr. ruski, tipa Kolčuga - ali prozvodjen u Ukrajini - kakve NISMO imali tokom bombardovanja)Ciljevi se ne obeležavaju samo slovima nego kombinacijom slova i brojeva.NATO vojni stratezi nisu amateri, kao što ni NATO nije amaterska organizacija, te je gore opisano "šifrovanje" smešno diskutabilno.U osetljivim vazdušnim operacijama koristi se takozvana "radio-tišina", tj. piloti ISKLJUČUJU radio-stanicu (kao što je i naša PVO naizmenično isključivala PA radare) od ulaska u širu zonu dejstva pa do momenta pogotka cilja.Treba biti i tehnički i vojno-tehnički edukovan da bi se odmerila relevantnost gore iznetih činjenica i one odgovorno objavile i tvrdila njihova tačnost, pogotovo ako ih iznose političari...Mungos, The Vrlo Upućen - Odrastao U JRV i PVO


evo ga još jedan koji podmeće istu stvar. ajd se ti mani NATOa i otvori temu na kojoj se priča o tome, umesto da ovu upropašćuješ offtopic komentarima.
johnny011 johnny011 16:02 02.05.2009

Otkad se....

.... razgovori s ministrom objavljuju potpisani inicijalima novinara?!

Da li je Politici taj "razgovor" dostavjen iz ministrovog kabineta (maltene je identičan onome iz Blica od pre neki dan - u kiojem je novinarka dva puta napisala da se penz. potpukovnik zove Lakićević Đorović) ili je nekome bilo... neprijatno da se potpiše ispod ovakvog teksta?
soraya soraya 17:13 02.05.2009

Re: Otkad se....

johnny011
.... razgovori s ministrom objavljuju potpisani inicijalima novinara?!

Da li je Politici taj "razgovor" dostavjen iz ministrovog kabineta (maltene je identičan onome iz Blica od pre neki dan - u kiojem je novinarka dva puta napisala da se penz. potpukovnik zove Lakićević Đorović) ili je nekome bilo... neprijatno da se potpiše ispod ovakvog teksta?


Inicijali ispod teksta ne odgovaraju ni jednom imenu i prezimenu iz impresuma politike,tako da je lako zaključiti da je tekst mogao napisati bilo ko ,kratko rečeno naručeno iz neke druge kuhinje.
mungos92 mungos92 17:20 02.05.2009

Re: Otkad se....

soraya
johnny011
.... razgovori s ministrom objavljuju potpisani inicijalima novinara?!
Da li je Politici taj "razgovor" dostavjen iz ministrovog kabineta (maltene je identičan onome iz Blica od pre neki dan - u kiojem je novinarka dva puta napisala da se penz. potpukovnik zove Lakićević Đorović) ili je nekome bilo... neprijatno da se potpiše ispod ovakvog teksta?

Inicijali ispod teksta ne odgovaraju ni jednom imenu i prezimenu iz impresuma politike,tako da je lako zaključiti da je tekst mogao napisati bilo ko ,kratko rečeno naručeno iz neke druge kuhinje.


U "Politici" je uvek bio i, kako izgleda, biće neki U.R. (U vreme SM to je bio Uroš Šuvaković)

Mungos, The Pamti Kao Slon
soraya soraya 19:27 02.05.2009

Re: Otkad se....

Iz danasnjeg interjvua Blicu, gde Sutanovac priznaje da niko ne kontrolise vojnu bezbednost:

"Da li to znači da sumnjate da je bilo zloupotreba VBA?
- U ovom trenutku ne postoji efikasan mehanizam kontrole tih službi. Verujem ljudima koji ih vode, ali je moguće da se zloupotrebe metode i mere tih službi i da se uradi nešto mimo zakona."

zelenovic92 zelenovic92 14:25 03.05.2009

...


obavestenje za dr wua. zanka
Submitted by zokster on Sun, 03/05/2009 - 13:57.
Obavestenje za Dr Wua.

Zanka Stojanovic i njen sin Nebojsa 1999. stanuju na Miljakovcu, u istoj zgradi gde je Bojcic imao garsonjeru u prizemlju - Zanka i njen sin ziveli su na drugom spratu, a zokster i Bojcic u prizemlju. Dakle, Bojcic, Zanka, nastradali Nebojsa i zokster poznavali su se godinama pre nego sto se desilo to sa RTS-om. Svi mi koje pominje Dr Wu smo iz iste zgrade, iz istog ulaza. Nastradali Nebojsa, Bojcic i zokster isli su zajedno na zimovanje na Kopaonik pre nego sto je Nebojsa stradao dve godine zaredom. Toliko o "iskoriscavanju".
mungos92 mungos92 16:34 03.05.2009

Re: ...

zelenovic92

obavestenje za dr wua. zanka
Submitted by zokster on Sun, 03/05/2009 - 13:57.
Obavestenje za Dr Wua.

Zanka Stojanovic i njen sin Nebojsa 1999. stanuju na Miljakovcu, u istoj zgradi gde je Bojcic imao garsonjeru u prizemlju - Zanka i njen sin ziveli su na drugom spratu, a zokster i Bojcic u prizemlju. Dakle, Bojcic, Zanka, nastradali Nebojsa i zokster poznavali su se godinama pre nego sto se desilo to sa RTS-om. Svi mi koje pominje Dr Wu smo iz iste zgrade, iz istog ulaza. Nastradali Nebojsa, Bojcic i zokster isli su zajedno na zimovanje na Kopaonik pre nego sto je Nebojsa stradao dve godine zaredom. Toliko o "iskoriscavanju".


A zašto onda, famozni Zoxter, The Veliki, ako im je toliko veliki prijatelj, objavljuje i priča gluposti koje su samo naškodile i škode rasvetljavanju celog slučaja i dostzanju pravde?
Ja, prema svojim prijateljima, nikada ne bih mogao da budem toliko neodgovoran!

Mungos, The Neupućen
Jelena Milić Jelena Milić 18:23 03.05.2009

to wu i slicni povrsni a sveznajuci

napomene: u prilogu je "disklajmer" koji sam stavila u komentare na postu ZASTO

slican disklajmer moze se naci i na par mojih psootva od ranuije, na slicne teme, rts, topcider, leskovac, dragisa misovic

............
napomena jelene milic #Link Replika: 0jelena je bila u krusevcu poslom, nije nista brisala

jelena smatra da je nato kriv za bombardovanje rts i smrt 16 radnika

jelena smatra da su milanovic/milosevic krivi za bombardovanje rts i smrt 16 radnika rts

jelena se nada da se tako nesto vise nikad nece ponoviti

jelena smatra da je upotreba civiljnih objekata u vojne svrhe i vojna dejstva po civilnim ciljevima sve cesca pojava u gradjanskim /medjunarodnim sukobima koji sve manje lice na konvencionalne ratove tipa dve vojske na livadi, i da postojece medjunarodno humanitarno pravo nema adekvatne mehanizme zastite civila

jelena smatra da je R2P koncept ok i da zavredjuje daljnju razradu i legitimizaciju

jelena podrzava zahteve AI oko izjasnjavanja NATO za smrt RTS radnika

jelena i pored svega toga smatra da je srbiji mesto u NATO

zanka stojanovic zna za ove jelenine stavove

jelena se trudi da zanki i porodicama vojnika nastradalih u topcideru, leskovcu i u dragisi misovic pomogne, onoliko koliko ona kao obican gradjanin moze, da obezbede pravnu pomoc i istraju u svojim naporima da dodju do pune istine-da se kazne svi odgovorni



Jelena Milić Jelena Milić 18:29 03.05.2009

ako nekog ovde osim par casnih izuzetaka .

uopste znaima....

Bujketova Politika, koja je danas izasla u redovnom nedeljnom broju, nije objavila Zankino pismo iako ga im je ona prvima uputila
Domazet Domazet 03:53 04.05.2009

Losh internet u Belizeu pa ne stizhem...

...da se posvadjam sa dobrim doktorom oko njegove pogreshne tvrdnje da Jelena, Carlitto, Zoksterito i prateci vokali rade za interese NATOa. Ja mislimda rade protiv istih. I to iz sve snage.

A evo i zashto tako mislim. Ajde da pretpostavimo da sam se ja zahebao i da je onaj transkript o chijem smo postojanju bili tako pravovovremeno i sa takvim prigodnim detaljem upoznati na proshlom blogu, zaista postoji. Kazem, 'ajde da pretpostavimo da taj transkript postoji. Ako taj transkripot postoji i bude dostavljen na uvid javnosti kako to nasha a capella grupica zahteva, postace jasno da je komanda NATOa bila potpuno svesna da je u zgradi RTSa bilo civila a ipak nije nishta uradila da sprechi razaranje zgrade. I moci ce da se kaze da su chekali da zgradu napuste samo strani novinari da bi je razorili (sa svim shto se zatekne unutra). Pomenuti dokument bi samo pokazao direktnu krivicu NATOa a ko god hoce da veruje da tadashnej vlasti nisu verovale da ce NATO da bombarduje zgradu punu civila imace opravdanja za to. Ako je pomenuti dokument jedini dokaz, on ne dokazuje krivicu tadashnjih vlasti jer na osnovu njega one jednostavno nisu imale vremena da reaguju i evakuishu zgradu. A ako i nije jedini, uvek ce moci da se kazhe da tadashnje vlasti zapravo nisu verovale da ce NATO stvarno bombardovati zgradu punu civila. Ako je bio iznenadjen jedan od pilota, shto ne bi b bili iznenadjeni i oni.

Koliko javno raspravljanje, koje se nece moci izbeci, o ovome gore moze odgovarati nekim/svim Ambasadama chlanica NATOa, narochito posle Abu Ghraiba, Gitmoa, sve uchestalijih porituzhbi na brojne civilne zrtve u Avganistanu i u toku rasprave o legitimnosti torture, je jasno svima kojima mozak nije prokljuchao od mesijanskog kompleksa. Tako da, ako dokument zaista postoji, sadashnje srpske vlasti odbijaju da ga dostave javnosti ne da bi zashtitile ondashnje vlasti vec (prvenstveno) zbog toga shto to ne odgovara Zapadu. Na zhalost, to ili je shapnuto nashem malom pevachkom drushtvu pa oni nisu, u zharu pesme, chuli ili su jednostavno nisko na komunikacionoj lestvici pa to josh do njih nije stiglo. Toliko o interesima NATOa. A sada o interesima Pevachkog Drushtva i njihove Cose Nostre. Mozhete misliti koliko ce NATO omiliti srcu prosechnog Srbina kada mediji pochnui da mashu time kako je NATO komanda svesno pobila ljude u zgradi RTSa. I time da je NATO prvo sachekao da stranci odu pa onda gadjao zgradu punu civila iz Srbije.

Dakle, Pevachko Drushtvo ne samo da radi protiv interesa NATO nego i protiv svojih sopstvenih. Ne radi se ovde ni o kakvoj veleizdaji vec o (ponovljenoj) manifestaciji diletantskog zealotizma. Za razliku od onog sluchaja sa ambasadom gde su gurnuli sami sebi nogu u usta ovde su ugurali nogu sa sve cokulom i u usta Zanke Stojanovic. Mogu da mislim kako ce da krenu da je chereche mediji naklonjeni radikalima (i ne samo oni) zbog ove ishitrene rechenice o 'srpskoj kuhinji', samo ako/kada zatreba.

Najsmeshnije je shto nishta od ovoga nece dopreti do njihovih ushiju iz prostog razloga shto su suvishe zaglibili. Zastajanje makar za trenutak i makar kakva retrospekcija bi, kako kulu od karata, srushila Vishu Istinu oko koje su sagradili svoje (celokupne) zhivote. Jedini koji verovatno kapira moguce posledice je Drago. Medjutim, njegovi poslednji threadovi su posvecen i iskljuchivo izazivanju shto veceg haosa. Shto mi ukazuje na to da je verovatno potpuno skrajnut na rub politickog zhivota u Srbiji pa sada zheli da nanese (svima) shto vishe shtete. O njegovim ostalim motivima necu da shpekulishem (Okamova oshtrica, hebi ga...).
palilula92 palilula92 04:55 04.05.2009

Re: Losh internet u Belizeu pa ne stizhem...

je jasno svima kojima mozak nije prokljuchao od mesijanskog kompleksa.


il jakog sunca na Belizima
Domazet Domazet 05:03 04.05.2009

Znash shta Palilule...

palilula92
je jasno svima kojima mozak nije prokljuchao od mesijanskog kompleksa.


il jakog sunca na Belizima
...bilo bi u redu da nauchish kako se zove glavni svetski zagadjivach!
angie01 angie01 07:00 04.05.2009

Re: Losh internet u Belizeu pa ne stizhem...

i vec o (ponovljenoj) manifestaciji diletantskog zealotizma. Za razliku od onog sluchaja sa ambasadom gde su gurnuli sami sebi nogu u usta ovde su ugurali nogu sa sve cokulom i u usta Zanke Stojanovic


je l ima neko da kontrolishe ovakve boleshtine, ili ce sada da padaju preporuke?
Domazet Domazet 21:29 04.05.2009

Ti ochigledno zhivish u Kvebeku...

S pravom se pitam ,dokle srpske kuhinje stizu i ko moze vise da ih vari?
...pa nisi chula za izraz 'putting the foot in someones own mouth'. Mada, u stvari ti verovatno ne vidish nishta problematichno ovome:
S pravom se pitam ,dokle srpske kuhinje stizu i ko moze vise da ih vari?
Muka je u tome shto osobe sa neshto manje izrazhenim mentalitetom shalterushe od tebe mogu da se zapitaju da li je uputno davati podrshku nekome ko ih tako paushalno svrstava u 'nesvarljive kuhinje'. Posebno ako se javna pisma, dakle i zahtevi za podrshkom javnosti, malchice obrade u svetlu diletantizma i ostrashcenosti ispoljenih na blogovima podrshke. A siguran sam da se ti i ja slazhemo u jednom, u Srbiji svakako ima onih koji ce se itekako rado pozabaviti takvom vrstom obrade, samo ako se za to ukazhe potreba.

vvendi vvendi 22:23 04.05.2009

Re: Losh internet u Belizeu pa ne stizhem...

Domazet
...da se posvadjam sa dobrim doktorom oko njegove pogreshne tvrdnje da Jelena, Carlitto, Zoksterito i prateci vokali rade za interese NATOa. Ja mislimda rade protiv istih. I to iz sve snage.A evo i zashto tako mislim. Ajde da pretpostavimo da sam se ja zahebao i da je onaj transkript o chijem smo postojanju bili tako pravovovremeno i sa takvim prigodnim detaljem upoznati na proshlom blogu, zaista postoji. Kazem, 'ajde da pretpostavimo da taj transkript postoji. Ako taj transkripot postoji i bude dostavljen na uvid javnosti kako to nasha a capella grupica zahteva, postace jasno da je komanda NATOa bila potpuno svesna da je u zgradi RTSa bilo civila a ipak nije nishta uradila da sprechi razaranje zgrade. I moci ce da se kaze da su chekali da zgradu napuste samo strani novinari da bi je razorili (sa svim shto se zatekne unutra). Pomenuti dokument bi samo pokazao direktnu krivicu NATOa a ko god hoce da veruje da tadashnej vlasti nisu verovale da ce NATO da bombarduje zgradu punu civila imace opravdanja za to. Ako je pomenuti dokument jedini dokaz, on ne dokazuje krivicu tadashnjih vlasti jer na osnovu njega one jednostavno nisu imale vremena da reaguju i evakuishu zgradu. A ako i nije jedini, uvek ce moci da se kazhe da tadashnje vlasti zapravo nisu verovale da ce NATO stvarno bombardovati zgradu punu civila. Ako je bio iznenadjen jedan od pilota, shto ne bi b bili iznenadjeni i oni.Koliko javno raspravljanje, koje se nece moci izbeci, o ovome gore moze odgovarati nekim/svim Ambasadama chlanica NATOa, narochito posle Abu Ghraiba, Gitmoa, sve uchestalijih porituzhbi na brojne civilne zrtve u Avganistanu i u toku rasprave o legitimnosti torture, je jasno svima kojima mozak nije prokljuchao od mesijanskog kompleksa. Tako da, ako dokument zaista postoji, sadashnje srpske vlasti odbijaju da ga dostave javnosti ne da bi zashtitile ondashnje vlasti vec (prvenstveno) zbog toga shto to ne odgovara Zapadu. Na zhalost, to ili je shapnuto nashem malom pevachkom drushtvu pa oni nisu, u zharu pesme, chuli ili su jednostavno nisko na komunikacionoj lestvici pa to josh do njih nije stiglo. Toliko o interesima NATOa. A sada o interesima Pevachkog Drushtva i njihove Cose Nostre. Mozhete misliti koliko ce NATO omiliti srcu prosechnog Srbina kada mediji pochnui da mashu time kako je NATO komanda svesno pobila ljude u zgradi RTSa. I time da je NATO prvo sachekao da stranci odu pa onda gadjao zgradu punu civila iz Srbije.Dakle, Pevachko Drushtvo ne samo da radi protiv interesa NATO nego i protiv svojih sopstvenih. Ne radi se ovde ni o kakvoj veleizdaji vec o (ponovljenoj) manifestaciji diletantskog zealotizma. Za razliku od onog sluchaja sa ambasadom gde su gurnuli sami sebi nogu u usta ovde su ugurali nogu sa sve cokulom i u usta Zanke Stojanovic. Mogu da mislim kako ce da krenu da je chereche mediji naklonjeni radikalima (i ne samo oni) zbog ove ishitrene rechenice o 'srpskoj kuhinji', samo ako/kada zatreba.Najsmeshnije je shto nishta od ovoga nece dopreti do njihovih ushiju iz prostog razloga shto su suvishe zaglibili. Zastajanje makar za trenutak i makar kakva retrospekcija bi, kako kulu od karata, srushila Vishu Istinu oko koje su sagradili svoje (celokupne) zhivote. Jedini koji verovatno kapira moguce posledice je Drago. Medjutim, njegovi poslednji threadovi su posvecen i iskljuchivo izazivanju shto veceg haosa. Shto mi ukazuje na to da je verovatno potpuno skrajnut na rub politickog zhivota u Srbiji pa sada zheli da nanese (svima) shto vishe shtete. O njegovim ostalim motivima necu da shpekulishem (Okamova oshtrica, hebi ga...).


još jedan mlatimudan koji podmeće istu priču kao i "dr.wu"
Domazet Domazet 23:28 04.05.2009

Wendi je video Istinu...

vvendi
Domazet
.
.
.


još jedan mlatimudan koji podmeće istu priču kao i "dr.wu"
...odavno. I shta sad ima dalje da gleda. Neko pomenu slepu podrshku...
lakipingvin lakipingvin 12:47 05.05.2009

Mazel tov!!!

Izraelska organizacija tuži NATO zbog Srbije
Autor: Tanjug | 05.05.2009. - 08:05

Izraelsko udruženje žrtava terora Almagor je saopštilo da dovršava tužbu protiv zvaničnika NATO-a koji su odobrili bombardovanje Srbije 1999, u kome je ubijeno 2.500 civila.

Ovaj postupak izraelskog udruženja usledio je nakon što je sudija španskog Nacionalnog suda Fernando Andreu odlučio da pokrene istragu o izraelskom bombardovanju u gradu Gazi, 2002. godine, kada je ubijen jedan od vođa Hamasa i još 14 ljudi.
Nekoliko istaknutih Španaca, uključujući visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solanu, koji je bio generalni sekretar NATO-a od 1995. do 1999. pominje se u tužbi Almagora, kao i zvaničnici iz mnogih drugih evropskih zemalja i SAD.
Predsedavajući organizacije Meir Indor izjavio je za izraelsku štampu je da se tužba privodi kraju, nakon što se Andreu odlučio na istragu.
"Mi smo pripremali slučaj ionako, zasnovan na uspehu tužbe protiv Arafata ( bivšeg lidera PLO )", rekao je Indor.
Almagor je tužio Arafata belgijskom sudu 2001. godine, nakon što su Palestinci podneli tužbi istom sudu protiv tadašnjeg izraelskog premijera Arijela Šarona. Trinaest žrtva terora je išlo u Belgiju da svedoči u ime Almagora i na kraju su Belgijanci odustali od slučaja protiv Šarona.
Indor je rekao da njegova organizacija razmatrala čak i tužbu protiv španske kraljevske porodice zbog španske inkvizicije u 17. veku i proterivanje španskih Jevreja 1492. godine i konfiskaciju njihove imovine.

On je potvrdio da slučaj Srbije može da otvori Pandorinu kutiju, pa će se ubuduće dobro razmisliti pre nego što se prihvate tužbe protiv Izraela, koje podnose Palestinci.
"Mi na to gledamo kao na stvar koja ukazuje na duple standarde Evropljana koji optužuju Izrael za ratne zločine, dok su te iste zemlje počinile mnogo gore zločine u okviru NATO-a", rekao je Indor.
On je naglasio da će svaka evropska zemlja članica NATO biti pomenuta i da će tužba biti podneta u svakoj zemlji koja odluči da tuži izraelske zvaničnike protiv ratnih zločina navodno počinjenih u Gazi u pomenutom bombardovanju, kada su poginula i deca ili nedavno, misleći na ofanzivu Izraela u pojasu Gaze.
"Čak i sada generali IDF ( izraelske armije) ne mogu da putuju u Veliku Britanju zbog straha da će biti uhapšeni onog trenutka kada kroče na aerodrom", ukazao je predsedavajući Almagora.
Delegata organizacije koji je trenutno u Srbiji Indor je identifikao kao gospodina D, a radi se o izraelskom biznismenu koji se našao u unakrsnoj vatri kada je bombardovanje počelo. On i dalje vodi poslove u Srbiji.
Srbi su s entuzijazmom prihvatili vest da je Almagor pokrenuo njihov slučaj, tvrdi gospodin D.
Almagor se smatra humanitarnom ogranizacijom koja predstavlja žrtve terora globalno, ne samo u Izraelu i nastoji da obezbedi punomoć od Srba (žrtava bombardovanja) da predstavlja njihov slučaj.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana