Domaći zadatak - Kosovo

Jelica Greganović RSS / 28.09.2007. u 15:16

Tokom popodneva, u Njujorku, počeli su direktni pregovori Beograda i Prištine, o statusu Kosova. Kol'ko se čuje, dve strane će, današnje vreme, iskoristiti za predstavljanje svog stava o statusu. Beograd insistira na suštinskoj autonomiji, a predstavnici Kosova dolaze sa dokumentom o međudržavnim odnosima Srbije i Kosova.

 

Obe delegacije su već dva dana na vegeterijanskoj prehrani. Crveno meso je ukinuto, a i beli šećer. Zidovi kancelarije UN, u kojoj se pregovori vode, su obloženi madracima, bez dugmića. Delegacijama je, u kancelariju, zabranjeno unošenje oštrih predmeta, kao što su plajvazi, kašike, češljevi, četkice za zube, značke...Pre ulaska u kancelariju, biće im oduzete pertle i kravate.

 

Zajedno sa obe delegacije, problem pitanja Kosova, aktivno analizira i moja porodica. Mi nećemo biti prisutni na pregovorima, ali smo ništa manje u trilemi. Naime, ničim izazvan, podli profesor geografije, ugledne jezičke gimnazije ovdašnje, uvalio je razredu mog Prestolonaslednika domaći zadatak. Domaći zadatak – Kosovo!

 

Samo kad' bi neko mogao da mi objasni, lakše bi mi bilo, što bre baš Kosovo?! Svega mi, ne razumem. Kada mi je sin, očiju punih očekivanja, došao sa temom, samo što se nisam šlogirala...Sve razumem i ove delegacije što se zlopate i one po belom svetu, što se time bave, a neće im se i samo im to u životu fali i žao mi naroda koji na tom Kosovu živi, kad bi čovek samo mogao da bira gde će da se rodi...sve razumem, ali ne razumem profesora geografije gimnazije ljubljanske.

 

Doduše nisam, do sada, baš razumela ni slovenačke vlasti, koje svako malo se spotaknu o Kosovo i vole njime da se bave, više no 'leba da jedu, a imaju se sučim zanimati kod kuće, nije da nemaju. Jedini razlog, koji sam ja do sada našla u toj priči je – Kada ih niko ne mučaše, oni se mučahu sami. Jerbo, svako iole pametan, kome Kosovo nije u direktnom opisu radnog mesta, gleda kako da se, klimanjem glave i kakodanerazumemomisve, c,c,c, izvuče...A ovi navalili, ne staju. Da ne pominjem razne institute, zavode i centre ovdašnje, koji me dva puta nedeljno bar, a i sportskim sredama, zovu na kojekakva predavanja, na kojima svako, ko je do sada čuo da Kosovo uopšte i postoji, se pretvara u bogomdanog stručnjaka za tu temu i priča gluposti, koje pas s' maslom pojeo ne bi.

 

I to, 'ajd nekako da razumem, svi bi da budu kao nešto aktuelni, da se pohvale razumevanjem same srži problema...ali šta bi profesoru geografije, to mi jasno nije. Kraćim light inkvizitorskim pristupom, od Prestolonaslednika sam izvukla priznanje da oni ni iz istorije, ni iz geografije, do sada o Kosovu, ni božedaj, nisu pričali. Nit' im je ko šta o tome predavao. I sad odjednom, domaći – Kosovo! I to – predstaviti problem Kosova. Kapiram i da se Slovenija sprema za predsedavanje EU, odmah čim Dekijev Portugal odradi svoje, kao i da će Kosovo, da uleti u slovenačko predsedavanje (a Srbija majka još amabasadora ovde nema), ali da se te pripreme, do nivoa gimnazije spuštaju, e to nisam baš očekivala...

 

 

Šta sad...Ja doduše, uopisuradnogmestami, pratim problem...kada me skomolaju na iznenađenje i kolegijalnost, slovenački mediji, pristanem i glumim ludilo, mrcvareći se po slovenačkom medijskom prostoru, pričam o Kosovu. Tu se, obično, okupi krdo kao stručnjaka i kako je i za očekivati, padne davljenje prvorazredno. A za to vreme, onaj narod siroti na Kosovu, ni posla, ni struje, ni vode, ni života, ni budućnosti...nogom ukopano.

 

Idem da pišem domaći. Počećemo Stanetom Dolancom. Ako profa 'oće da se igra i mi konja za trku imamo. Pa, da vidimo, kako je rahmetli Stane, ovdašnji, gušio kosovske demonstracije, izbile, naravno, sve zarad loše hrane u menzama. Moram samo da priznam da me profa, ipak malo razočarao. Trebalo je da od klinaca zatraži i da, uz opis problema, predlože i moguće, kompromisno, rešenje za Kosovo. I da ga onda fwd ovima u Njujork, a njega ako se neko seti za Dan bezbednosti, seti...a mogao bi i da se prijavi za Nobelovu nagadu za mir, u apoenima od sto dolara.

 

Ako ima ko, da zna odakle da počne i to...javite, spremni smo za prepisivanje.

 

 

 

 

 

 

 



Komentari (164)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vucko vucko 15:26 28.09.2007

Krune

a mogao bi i da se prijavi za Nobelovu nagadu za mir, u apoenima od sto dolara

Behu neke švedske krune, 10 meleona, u sitnim, rabljenim novčanicama.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:29 28.09.2007

Re: Krune

Može i u krunama...Nego sučim bi ti počeo domaći, ajd' da čujem...i ne zaboravi za slovenački treći gimnazije...
feeyook feeyook 15:31 28.09.2007

pocetak...


...zna se - 1389. pa naovamo...


ala cete da se napiiiiiiiiiiiisete, ne bila vam ja u kozi...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:35 28.09.2007

Ne pitaj...

nego sve se mislim kako li će oni, čiji se roditelji ne bave tim problemom...
gorran gorran 01:36 30.09.2007

evo kako se to radi

igipop igipop 15:32 28.09.2007

....

Pa kad je geografija neka bude geografija.


lilit lilit 15:41 28.09.2007

Re: ....

igipop
Pa kad je geografija neka bude geografija.


Mislis, nase a svetsko...
Mića Marković Mića Marković 15:44 28.09.2007

Kosovo

Zanimljivo da mi je sinovac koji studira u Beču javio, da su na faksu dobili istu temu i da pod obavezno napišu svoje vidjenje problema.
Ako se ne hvali previše, a nije takav, vrlo je kritičan prema sebi, jedva mi je ispričao da je profesor visoko ocenio rad i rekao da će ga lično proslediti Ahtisariju!?
Izgleda da se radi o akciji na nekim fakultetima u više zemalja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:12 28.09.2007

Ama, Mićo mi

nismo na fakultetu, nego u gimnaziji...samo mi još fali da mi ovi manji donesu takav domaći iz OŠ pa da sednem i plačem.
urbanosaurus urbanosaurus 16:58 28.09.2007

Re: Ama, Mićo mi

iz lichnog iskustva...

u 2. godini gimnazije tema shkola moj drugi dom...ja neshto odlepio zbog neslobode izbora izmedju ponudjenih tema srochim solidno potkovan rad o tome kako je shkola fashistoidna organizacija i da je sve to povezano sa politikom i SMom...i da nije u redu... :))

AS...sa primedbom, sastavljenom zajednichkim naporom vrlih mi profesora i psihologa, duzom od rada...
uz usmeno veeeeoma precizno obecanje nadleznih da ce bilo kakav zalbeni postupak povodom ocene( a imao sam obichaj, nije da nisam) ili bilo kakvo javno chitanje rada( a imao sam obichaj, nije da nisam) biti sankcionisano izbacivanjem iz sskole bez prava ponovnog upisa na teritoriji srbije...ja se kao primirio i rad je morao da ide od ruke do ruke bez javnog izvodjenja...uz naaaaravno 5-6 razgovora sa mojim roditeljima na temu kako to da ja kao neko ko je kroz sport kojim se bavio proslavio ime shkole ima tako loshe mishljenje o istoj i raspitivanje shta sam od subverzivne literature u poslednje vreme chitao sa naglaskom da mi neke oshtrije profesorske velichine i autoriteti nece to tako lako oprostiti...

na maturi, tema teshka iskushenja mog naroda nekad i sad... :))
godina 1996...chini mi se...
ja se griiiiizem i poslednjim naporom pitam ko je u komisiji za ocenjivanje radova...
posle mog insistiranja da je to itekako bitno da uchenici znaju dobijam odgovor...
shodno informacijama koje sam dobio raspalim sve u desetercu o kosovu, gazimestanu i slobi koji se posle 8. sednice pojavljuje i spasava nash narod... :))

5 kao vrata...bez dodatog zareza, tachkice, sveeeee je u redu...savrshenom redu...
prodao sam ideale za maturu kao ispit zrelosti...
u to vreme, mislio sam da sam zrelo postupio chekajuci faks i buduce studentsko sindikalno organizovanje...

stara indijanska...

ratnik koji pobegne, moze opet da se bori... :)))

zato, po mom mishljenju, spremaj se odmah za roditeljski...
Mića Marković Mića Marković 17:38 28.09.2007

Re: Ama, Mićo mi

samo mi još fali da mi ovi manji donesu takav domaći iz OŠ pa da sednem i plačem.

Kako je krenulo, ovaj manji lako može da dočeka temu Belgija.
oldtajmer oldtajmer 19:54 28.09.2007

Re: Ama, Mićo mi

zato, po mom mishljenju, spremaj se odmah za roditeljski...


Ovo obavezno! Mislim da Jelica samo to i ceka. Zalim "geosa"! ;-)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:17 28.09.2007

Da, biće "Dobar dan, ja sam..."

gorran gorran 15:51 28.09.2007

Problem Konga

Nekad davno 1961. ili tako nešto, kad je bila kriza oko Konga, beše tu "progresivni" predsednik Patris Lumumba" (nevina žrtva brojnih đačkih radova na njegovu temu), zlobna belgijska kompanija "Inion Minijer", zavera, pobunjenici, Ujedinjene nacije...
A u jednom planinskom selu, "sekretar partijske organizacije" (od 5 članova) dobio cirkular da svojoj organizaciji objasni kongoansku krizu. Šta će, kod će, naredili, mora se. Njegova tri razreda osnovne tu mu nisu mnogo pomagala...
Sayove on ;ovek partijski, pa krene:
- Ima, ljudi, tamo neđe u Africi, nekaka zemlja Kongo, i u njoj presjednik Lumumba (Lumbaba po drugoj verziji), cio svijet ga brani - ne može ga odbraniti.
- Pa dobro, nađe se u čudu jedan "član", ko ga onda to napada. Da nijesu, nedajbože (koga nema) marsovci?

U poslednje vreme, kad god čujem kako "međunarodna zajednica" nekoga osuđuje, napada, bombarduje, setim se pokojnog Đorđa i njegove eksplikacije kongoanske krize..
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:13 28.09.2007

E, vala svaka

mu čast, al' ga je sažeo.
Doctor Wu Doctor Wu 15:56 28.09.2007

Kosovo je zadatak za

Chuck Norrisa.
MightyNora MightyNora 16:03 28.09.2007

Imam predlog

Kao prvo zasto je taj ubogi profa geografije trazio domaci zadatak na temu Kosovo? U moje vreme nije bre bilo domacih iz geografije. Ili si znao prinos psenice u Peruu ili nisi. Dal je Spanija pretezno stocarska zemlja ili nije. Tako nesto...

Kao drugo evo par predloga pa ako se snadjete snadjete se:

1. Ja bih probao da omasim temu. Ali neprimetno. Dovoljno je siroko data da ti stvarno mozes da pises o cemu god hoces. Jel se zove Kosovo - pises o svemu sto se desavalo na kosovu zadnjih par stotina godina i to direktno prepisujes iz enciklopedije.

2. Napisao bih izmesljenu pustolovinu na Kosovu sa mnom u glavnoj ulozi. Onako kao Indijanu Dzons ili Kroz Kosovo i Prasumu. Samo mi karakterizacija likova nije jaca strana tako da mi je to slabije polje. No dobro ipak je izmisljotina pa onda tako.

3. Napisao bih setove statistickih podataka - APSOLUTNO TACNIH - o tome ko, gde, koliko, kako, bombardovanje, stanovnistvo, i na kraju trenutnu situaciju i zavrsio trazeci da se sve ovo resi sto pre - kao sto i treba!

To sa Stanetom Dolancom ne znam, ali moze i tako...

Eto, insiracija Pozz
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:15 28.09.2007

Ovo avanturističko

teško da će da nam prođe...ali stigli smo na pola. Dogovor je, ja pričam, on piše, a posle sve sam potkrepljuje tačnim datumima i brojkama, statistikama...pa neću valjda sama da pišem domaći...
MightyNora MightyNora 16:20 28.09.2007

Re: Ovo avanturističko

Nisu ni meni pisali tako da podrzavam da pise sam.

Imislim da cete imati najkompletniji i najtacniji domaci...

Stvarno neko spomenu gore... Jadni ovi sto o Kosovu nista ne znaju

Pozz odoh sa posla
Suncana Suncana 17:45 28.09.2007

Re: Ovo avanturističko

Dogovor je, ja pričam, on piše, a posle sve sam potkrepljuje tačnim datumima i brojkama, statistikama

a sta mu ti pricas bez datuma, statistika, brojki....

pa kako ces na oci gordanic?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:16 28.09.2007

E, nemoj

samo molim te, sa tom fer pričom "da piše sam"...znaš li koji posao je sve to, bez redovnog praćenja, sažeti u domaći. Ja bre gledam bar 3 dnevnika istovremeno i svaki dan čitam i pišem vesti ko blesava, pa ne mogu tek tako to da sažmem...a zamisli tek "pravu" slovenačku decu, kako li će se oni sa tim izboriti...pomoću klipinga slo štampe? Pa oni ni imena ne mogu da pogode, da ne govorimo o pišičnim padežnim promenama...jes' da nema baš veze sa ovim, ali nedavno sam se skoro ugušila od smeha jerbo su svi slo mediji preneli vest da je Mercator otvorio prodavnicu u Kakanju. Ostalo im a u Kaknju...
oldtajmer oldtajmer 19:58 28.09.2007

Re: E, nemoj

Ako ne ubacis Staneta, oricem te se preko novina (i to Mladine!)

BTW, kad sve prodje, ocekujemo follow-up blog, i ako Prestolonaslednik da saglasnost, postiraj i sam zadatak :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:59 28.09.2007

Stanetom počinjemo,

bez njega nema šansi...
dragan7557 dragan7557 11:11 29.09.2007

Re: E, nemoj

Jelica Greganović
samo molim te, sa tom fer pričom "da piše sam"...znaš li koji posao je sve to, bez redovnog praćenja, sažeti u domaći. Ja bre gledam bar 3 dnevnika istovremeno i svaki dan čitam i pišem vesti ko blesava, pa ne mogu tek tako to da sažmem...a zamisli tek "pravu" slovenačku decu, kako li će se oni sa tim izboriti...pomoću klipinga slo štampe? Pa oni ni imena ne mogu da pogode, da ne govorimo o pišičnim padežnim promenama...jes' da nema baš veze sa ovim, ali nedavno sam se skoro ugušila od smeha jerbo su svi slo mediji preneli vest da je Mercator otvorio prodavnicu u Kakanju. Ostalo im a u Kaknju...


Tragičan život,nema šta!!! A,bogami i na sadržaju ti ne manjka.

Ako se dobro sećam ti podrža Čomićku u "besplatnom školovanju" kad ono račun kod kuće pre nego što ti zavši tekst??? Plaćanje školstva nije samo u novcu već može i u naturi putem torture.
Prijatan dan ti želim!
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:50 29.09.2007

Radosti materinstva,

ako ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji, trenutno plaćam i na jednom i na drugom.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:08 28.09.2007

Ja znam ali se

bojim da ti prestolonaslednika ne isteraju iz skole....hehehehe...zato samo preporuka...do daljnjeg (moram da se konsultujem sa Vojom Kostunicom...& company)
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:16 28.09.2007

E, neće moći ove noći...

ne prođe li domaći shodno trudu, eto mene kod profesora, pa ćemo malo da popričamo o toj geografiji.
Ideš da spavaš?
Kazezoze Kazezoze 16:17 28.09.2007

Predlazhem

da pochne sa ovim bendom iz Prishtine, jest da nema neke posebne veze sa geografijom al'...
Time Bandit Time Bandit 16:09 28.09.2007

Sta bi trebao da sadrzi taj zadatak

u odgovoru, da bi bio ocenjen (slovno ili brojcano nije tako bitno) pozitivno? Najverovatnije da onaj odgovor koji sadrzi istorijske, pravne, eticke i druge cinjenice na strani Srbije bi bio ocenjen kao nedovoljan (1 ili 2-), a da univerzalne vredcnosti primenjene na slucaju Kosovo, kao sto su ljudska prava, pravo naroda na samooperedeljenje, itd. bi dobio najvisu ocenu.

Dete koje bude navelo najvise cinjenica i koje bi opisalo situaciju najtacnije, paradoksalno bi dobilo najnizu ocenu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:24 28.09.2007

Time...

to ćemo da vidimo, tek...ali sam se nameračila da ako se već mrcvarim, ima da dobijem 5 ili su ugasili. Poslednji put sam tako radila plakat o istoriji astrologije, ali sa osvrtom na Sumere, Feničane i Egipćane...to bilo za 6 razred OŠ (!!!)...Egipćani i nekako, Feničani i Sumeri, živa sam se namučila, a ćer sirota sve dubeći precrtavala sumerske skice i crtala feničanske lađe i sazvežđa...a onda smo dobile 4...pa sam ja malo morala u školu da zamolim učiteljicu da mi uživo kaže šta nije napisano na plakatu i šta fali za pet...ispostavilo se ni da gledala ni čitala plakat nije čestito...nije imala dodataka, a ni ono što smo napisale joj nije bilo poznato. Posle mog potpitanja da mi samo kaže gde i kada su živeli Sumeri i po čemu ih pamtimo, na šta odgovor nije znala...popravi nam učiteljica crvenih ušiju, ocenu na 5. Ako je išta žalosno je da daju domaće, a onda ih mrzi da ih pročitaju i mrvicu o pročitanom razmisle, pre no što ocene.
dragan7557 dragan7557 11:16 29.09.2007

Re: Time...

to ćemo da vidimo, tek...ali sam se nameračila da ako se već mrcvarim, ima da dobijem 5 ili su ugasili. Poslednji put sam tako radila plakat o istoriji astrologije, ali sa osvrtom na Sumere, Feničane i Egipćane...to bilo za 6 razred OŠ (!!!).


Ko, kod tebe ide u školu? Ti,ili deca. Samo da znaš da ovo nisu čista posla.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 16:15 28.09.2007

Jelice,

A što se vi ne napravite lepo ludi? Napišete zadatak u stilu - poreklo stena, klima, najduža reka, nadmorska visina, geografska širina i dužina...
Mislim, ako je naslov domaćeg zadatka "Kosovo", a domaći zadatak je iz geografije, a niko toj deci pre toga nije ni reč rekao o Kosovu, što da ne? Geomorfologija, klima i ostale geografske zavrzlame pristup.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:18 28.09.2007

Draga, to sam

ja odmah kol'ko i pomislila...ali tema je predstaviti problem Kosova. Jedino da se dovatimo reka i stena, pa da napravimo problem oko toga što nisu duže, kraće ili kamenitije.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 16:28 28.09.2007

Re: Draga, to sam

Pa to ti kažem.
Problem Kosova - raslojavanje terena, recimo, pa udariš po stenama i po poreklu stena.
U geomorfologiji ti je spas, a ne mo'š reći da geomorfologija nije problematična.
gorran gorran 16:35 28.09.2007

setio sam se i ja nečega

bifurkacija!
Ima tamo neka reka (dal beše Lepenica) koja se posle nekog vremena raziđe na dve, od kojih jedna pripadne crnomorskom, a druga egejskom slivu.

Šalu na stranu, nije to tako komplikovano.
Srbi zastupaju princip nepovredivosti granica (kojeg su se, posle višegodišnjih upornih nastojanja da povrede granice, iznenada u lucidnom momentu setili).
Albanci zastupaju "samoopredeljenje do otcepljanja".
Ne podnose se - staviš Srbina i Albanca u jednu prostoriju i odmah se počupaju. Kad su vladali jedni, kinjili su one druge. I vice versa.
Plus što su se Albanci, prema stavu Srba, potpuno neovlašćeno i sa krajnje neprijateljskim namerama namnožili. Što Srbima nije uspelo.
I na kraju došla međunarodna zajednica koja se aktivno pravi da je zanima šta imaju da kažu jedni i drugi.
miladin miladin 16:32 28.09.2007

kim

ja bih pisao o predivnim skijaskim centrima ,seoskom turizmu,fantasticnoj infrastrukturi...
o svemu tome sam mastao kada sam kao mali putovao tamo i bio svestan stvarne lepote
prirode i ljudi...
ja bih bas o tome pisao!!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:35 28.09.2007

Ama

kad im je u zagradu stavio geo-politički problem...kud ću sa skijaškim centrima...
Mungos Mungos 16:37 28.09.2007

A na kom jeziku...

... treba da bude napisan taj domaci? Na finskom ili Albanskom?

Mungos
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:38 28.09.2007

Na

slovenačkom, paternjem jeziku.
Mungos Mungos 16:39 28.09.2007

Re: Na

Tek mi sada nije jasno...

Mungos
sara99 sara99 16:59 28.09.2007

domaci

Ma, znate sta Jelice vi meni vasim tekstovima tako ulepsate dan( dane... vec godinu unazad) pisete toliko slikovito da citajuci vase tekstove vec snimim i film.
Nemam nekih predloga za vas domaci,ali zato osmeh od uva do uva.
Sretno i veliki pozdrav
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:25 28.09.2007

Hvala Saro,

ja se već osećam kao da sam u filmu ili da bar izripi neka skrivena kamera i da mi lakne na ono blentavo kao ne palite se sve je ovo šala...cvrc, ja pričam, sin piše...a videćemo...
hercule poirot hercule poirot 17:02 28.09.2007

Jleice

ako profa zna srpski pa kjoš, ako ovo pročita, zamrzeće vam dete.

preporuke, kao i uvjek.

vaš poštovalac
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:26 28.09.2007

Računamo na

slobodu izražavanja, garantovanu demokratskim režimom, u okviru evro-atlantskih integracija, amin.
grlica grlica 17:04 28.09.2007

Kako gimnazijalac o problemu Kosova

Tema tvoja kao uvek zanimljiva je ! Eto , prvi put , pa bi mi dozvoljeno da improvizujem sa pitanjima i odgovorima :
1.- Zašto se slovenačke vlasti spotiču o Kosovo ( Kosmet ) ?
Jednom mi je o sličnim dilemama pričala Marija Todorović - bila je predsednica Saveza Sindikata Jugoslavije i dr a poznata u Beogradu po tome što je na posao i sa posla išla sa tramvajem . Ona mi je rekla : Slovenci znaju svoj posao , oni gledaju samo ekonomski interes i nam bi bilo dosta da činimo kao oni i bilo bi nam bolje , a mi priičamo , pa pričamo . I gde je tu Kosovo ? Slovenačko gospodarstvo već sada je tamo podosta angažovano ,a sa otvorenim i skrivenim političkim potezima stvraju kapital za dalje prodore na to tržište . Njih samo to interesuje i zato , samo zato se spotiču o Kosovo .
2.- Zašto Srbija nema svojega ambasadora u Ljubljani ?
Zato jer nije još naučila lekciju iz prvog pitanja . Kažu da sa Slovencima ide teško ..Delta itd . A znači bez ambasadora će ići lakše . To je sukob poltičkog i ekonomskog interesa i što je država primitivnija , siromašnija i nerazvijenija , to je taj sukob veći , grublji i gluplji .Srbija sve to nije u velikoj meri da ne bi mogla razmeti korist ambasadora u Ljubljani .
..dobro , sve to nije za decu ...
3.- Šta gimnazijalac kaže profesoru geografije o problemu Kosova ?
Korektnije bi bilo da to pitanje postavi gimnazijalac profesoru , zar ne !? Ali o čemu bi mi onda pričali ?
Dakle - Kosovo danas , Kosovo , jučer i Kosovo sutra u geografskim okvirima . Danas je Kosovo autonomna ( ? ) pokrajina u sastavu države Srbije , na Balkanu ..To znači da Srbija graniči s Hrvatskom , Mađarskom , Rumunijom , Bugarskom , Makedonijom , Albanijom , Crnom Gorom , te na kraju s Bosnom i Hercegovinom . Na Kosovu danas živi 90 posto Albanaca , a ostalih 10 posto su Srbi , Crnogorci , Turci , Romi i druge manjine . Zbog nemira na Kosovu , koje su izazvali albanski ultra nacionalisti intervenisali su državni organi Srbije . Zapadne sile ( NATO , EU i SAD ) su cenili i procenili da je ta unutrašnja intervencija bila preterano gruba , pa su zahtevali od Beograda da se prekine . Beograd je ostao pri svome da je to problem države Srbije , a zapad je zatim izvršio vojnu intervenciju na Kosovo , čemu je sledila okupacija , formalno od snaga UN , a suštinski je to NATO . Tako je danas Kosovo zapravo otsečen od Srbije . Većina na Kosovu - Albanci traže za ovu pokrajinu nezavisnost , a Srbija , odnosno većina u Srbiji je spremna priznati Kosovu pravo na autonomiju , stvarnu i veću , nego što su je imali u SFRJ , SRJ , Srbiji i Crnoj Gori i na kraju u Srbiji . Svi u svetu , koji žele mir , bi da dođe do kompromisa , ali geografija danas već nije kao ona jučer , jer na granici Kosova prema Makedoniji , Albaniji i Crnoj Gori nema nijednog organa države Srbije ( ni vojske , ni policije ni carine ) . Ako bude po zapadu , biće nezadovoljni Rusi i Srbi , ako bude po istoku , biće nezadovoljni Amerikanci i Albanci . I u jednom i u drugom slučaju biće mir ugrožen . Ako ipak dođe do kompromisa , neće niko biti zadovoljan , ali će s time biti veća bezbednost za život Srba na Kosovu , a Albanci će sa ekonomskim progresom možda kompenzirati političko nezadovoljstvo ....eto , to je to . ako je nešto za maloga preteško , onda izbacite ili rastegnite , ali rešenje za temu vidim u tim okvirima .
Mungos Mungos 17:12 28.09.2007

Re: Kako gimnazijalac o problemu Kosova

Sedi - 1!

Mungos
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:33 28.09.2007

Grlice, 'ajmo iz

rikverca...3. odgovor ostavljamo još jednom čitanju...

2. pitanje, ne bih se baš složila sa tvojim odgovorom...naime, Srbija nema ambasadora u Slo, otkako se CG otcepila. U tom trenutku momenta, Srbija nije mogla ni merdevine za kačenje zastave da nađe, a nekmoli o ambasadoru da misli...i tako sve do sada. Kol'ko čujem i to će se uskoro sanirati (našli su merdevine, sašili zastave, biće i ambasador...). Mada, obzirom na slo predsedavanje EU, kasnimo, kasnimo...jerbo dok ambasadora odobri precednik, pa dok agremani i ta čuda se odobre ovde...i to...božedaj da stigne do predsedavanja. A sa pitanjem ambasadora Srbije, Slovenija ama baš ništa nema. To je samo i vrlo isključivo pitanje države Srbije. Pa, ako ista ne vidi što bi imala ambasadora u jednoj od zemalja koja će predsedavati EU, em je jedan od najvećih investitora u Srbiji...šta dodati.

3. I kad smo kod investicija, to pitanje ne objašnjava bavljenje ovdašnjih vlasti Kosovom. Jer, na Kosovu Slo ima investicije, ali biiiiitno manje no u Srbiji...dakle...Kad ih niko ne mučaše, oni se mučahu sami.
grlica grlica 17:35 28.09.2007

Re: Kako gimnazijalac o problemu Kosova

Hvala profesore ! Vidimo se na Mljetu , a znaš zašto ?
Mića Marković Mića Marković 17:52 28.09.2007

Re: Kako gimnazijalac o problemu Kosova

Zašto Srbija nema svojega ambasadora u Ljubljani ?

Spoljnopolitički odbor Vlade Srbije postigao je dogovor za 8 ambasadora.
Za Sloveniju to je Predrag Filipov, bivši potpredsdenik DS, koji je diplomatski zanat pekao u Japanu.
/Izvor: Vecernje novosti, 27.IX. strana 4./
grlica grlica 17:53 28.09.2007

Re: Grlice, 'ajmo iz

poštovana i cenjena Jelice !
Možda nisi dovoljno pažljivo pročitala moja prva dva pitanja , jer u biti govoriš isti . dobro , možda ja nisam bio dovoljno jasan pa ću rekapitulirati :
1.- Interes slovenačkih vlasti za Kosovo je pre svega ekonomski , pa i kada se ulizuju zapadu , sve sa ciljem , da budu prvi u stvaranju vrlo važnih početnih ekonomskih pozicija na Kosovu , što ne protivreči puno većoj vrednosti investicija u ostalom delu Srbije .
2.- Pitanje ambasadora u Ljubljani ( nota bene - zastava Srbije je na zgradi JAT-a već pola godine ) je na štetu Srbije i njenih ekonomskih interesa . Pogledaj , da nisam nigde napisao da tu nešto ima Slovenija s time , iako je za ukupne međusobne odnose bolje da to funkcioniše , a ti znaš da postoji zamrznuti problem socijalnog sporazuma , penzija itd ...
grlica grlica 17:57 28.09.2007

Re: Kako gimnazijalac o problemu Kosova

Pročitaj još jednom šta piše Jelica meni u odgovoru . To što pišeš nije dovoljno ( Jelica ti to objašnjava ) i na kraju krajeva to i tako bi bilo predockan , ali bolje ikad nego nikad !
grlica grlica 17:59 28.09.2007

Re: Kako gimnazijalac o problemu Kosova

Mića , dole sam ti odgovorio ..izvini na greški
dragan7557 dragan7557 11:25 29.09.2007

Re: Kako gimnazijalac o problemu Kosova

Mungos
Sedi - 1!

Mungos


The Nepotpisani
Dejan Stanković Dejan Stanković 17:07 28.09.2007

Gledaj da ne pokvariš

detetu ocenu.
Pričala mi moja prijateljica Sonja da je davnih dana od profanke srspkog u gimnaziji dobila zadatak da piše o Branku Ćopiću. A ona ni pet ni šest, pa Branku na vrata. I on joj izdiktira čitav sastav o svom delu.

dobila trojku.

vidi sad kako ćeš.
Mungos Mungos 17:10 28.09.2007

Re: Gledaj da ne pokvariš

Hoces da kazes da Jelicin Prestolonaslednik treba da ide... Ne, ne... Nikada nece zavrsiti taj domaci!

Mungos
Dejan Stanković Dejan Stanković 17:17 28.09.2007

А што не напише

у десетерцу!

Олга је талентована за те ствари. Може да припомогне.

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:41 28.09.2007

Misliš ono...

Bože mili čuda velikoga,
kad se šćahu čete izabrane,
mlađanijeh eto precednika,
što srpskijeh to i kosovskijeh,
u Njujorku za kose počupati.
Al' tu behu svetskije junaci,
kojino ih za sakov vučahu
i koji ih u ured strpaše,
pod nadzorom svetskijh nacija.
Ljuto pište precednici mladi,
ljuto pište do neba se čuje,
proklinju se i rukama mašu,
sve to gleda Starina nam Marti,
pored njega Kontaktnija grupa,
gledaju ih i čudom se čude,
malo čude, a malo se krste...

Dejan Stanković Dejan Stanković 17:44 28.09.2007

Re: Misliš ono...

to, ali ћирилицом i uz gusle
Suncana Suncana 17:48 28.09.2007

Re: Misliš ono...

jelka, petica, al nije na slovenackom
igipop igipop 20:19 28.09.2007

Re: Misliš ono...

Sjajno

:)

jedino mi malo skripi ono

Al' tu behu svetskije junaci,[/quote
Bright Spot Bright Spot 20:27 28.09.2007

Re: Misliš ono...

Jelica Greganović
Bože mili čuda velikoga,


Nije dobro, Jelice. Treba slovenska antiteza. Ono, postavlja se pitanje u prvom stihu, u narednom se odgovara odrično, a onda se slušaocu otvaraju vidici istinom.

Ili grmi ili se zemlja trese?
Il' udara more u bregove?
Niti grmi, nit' se zemlja trese,
Nit' udara more u bregove,
već to... (po želji)...

Hajde ponovo, pliiiiiz :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:28 28.09.2007

Meni sviđaju

labudovi i sneg, a da i njih uturimo u antitezu?
vucko vucko 21:02 28.09.2007

Re: Meni sviđaju

labudovi i sneg, a da i njih uturimo u antitezu?

Labudovi nisu - garant. Sneg nije - nema teorije!
skyspoter skyspoter 17:11 28.09.2007

ni geografija

nije vise sto je nekad bila. mene je profan u II beogradskoj izbacio sa casa sto nisam znala tipove kukuruza koje se proizvode u svetskom institutu zemun polje. posle me je naterao da idem u prodavnicu semena koja je bila u lominoj (cini mi )i da zapisem sve hibride kukuruza koji bili u prodavnici. Kreten.
Mislim da ni profa tvog pretstolonaslednika nije bolji. Neka dete pise o prirodniml epotama, toga bar ima: rudnici, planine, reke. minerali.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:42 28.09.2007

Ne mogu da

verujem da nisi znala tipove kukuruza...ja to u po noći da me probudiš, da ti izrecitujem...
Mungos Mungos 18:23 28.09.2007

Re: Ne mogu da

Jelica Greganović
verujem da nisi znala tipove kukuruza...


Nedopustivo! To je za banovanje, bez oklevanja!

Mungos
blue blue 17:13 28.09.2007

jedan zadatak

- teme su bile:
- "Koštana"
- "Svetlosti nesta, prestadoh da čitam i tuga me obli: opet živim"

Ucenik, V. Ševa, je izabrao ovu drugu i napisao:


Gledam, al' oči su mi sklopljene.
Osećam miris sveže lakiranog drveta.Pomislih kako je moj mrtvački
Sanduk prilično dobar za pare koje sam dao. Da, konačno sam umro.
Slusam popa koji nariče i decu koja se deru: "Kuku! Strikooo!" Odlučih
da se malo prošetam, da vidim je l' mi baba Bosa došla na sahranu. Začudio
sam se kad sam shvatio koliko se lako krećem. Moram priznati da sam
zadovoljan.
Sahrana je prilično dobro uradjena. Mile, prvi gučevački trubač sa
svojim bleh orkestrom dobro je obavljao posao. Svinja se okretala na ražnju,
dok se moj pijani zet valjao u blatu. Baba Stana je sa dedom Milojicom
zamišljeno gledala u moj grob i uzdisala.
Počeh da vičem: "Šta kukaš stara, nije Omoljica mrtav, opet živim",
ali se setih da ne može da me čuje. Pogledah jos jednom moje sirote unučiće i
pomislih: "E deco, deco, ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško
pasti."
Osetih u tom trenutku kako me nešto vuče na gore: "E pa dodje vreme da
se rastajemo". Putovao sam, mogu vam reći, dobrih pet sati. Na vratima
raja stajao je Sveti Petar. "Zdravo Petre, pa dodje vreme da se i mi
ispričamo".
Petar me je mrko gledao, ali konačno prozbori: "Ne piše ti se dobro,
Omoljice, puno si grešio. Bog te čeka." Priznajem, malo sam se
uplasio, jer ovo mi je, znate, bio prvi susret sa Bogom, a to nije mala stvar.
Ćutim ja, ćuti on. I tako ćutimo mi jedno pola sata i konačno se odvažih pa
rekoh:
"Dobar dan, Bože!". Opet ćutimo, a mene već počele i noge da izdaju. Znate, ne umire čovek svaki dan.
Konacno Bog popravi kravatu, promeškolji se malo na svom oblaku i rece: "Kazi Omoljice."
Ovaj govor sam prilicno dugo spremao pa sam rešio da mu kažem sve od prve do posledje reči:
"O Boze, vladaru carstva nebeskog, Ti koji nebom hodaš, Tvorcu mog psa
Marka, sinova Mirka i Žuje, baba Bose i deda Radovana, mog kuma
Spasoja i izvinjavam se ako sam nekoga u svoj brzopletosti zaboravio da
spomenem..."
Tu stadoh i primetih da se zbunio. Zamislite - Bog tako veliki, ja
tako mali, pa se zbunio preda mnom. Medjutim, našao je nekako prave reci, pa
rece:
- Jesi li ti Omoljice pročitao "Koštanu"?
- Nisam - velim ja.
- A jesi li, Omoljice, primetio da svetlosti nesta?
- Nisam - opet ću ja zbunjeno.
- Da li te tuga obli, Omoljice?
- Ne Gospode - rekoh - a zašto?
- Zato što je to, Omoljice, tema ovog pismenog zadatka, i bojim se da
si promašio temu.
Bog je moćan - pomislih u sebi...


(dobio je 5icu)
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:44 28.09.2007

I ja bih

mu dala 5, fakat.
blue blue 17:55 28.09.2007

Re: I ja bih

i ja bih. pa snas'o se decko..
ovo je samo predlog da se i vi snadjete.. nije sve ni u petici.. ima nesto i u snalazenju.
obrnuti zameniti a umetnuti..
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 17:14 28.09.2007

Kosovske vrane nadleću !!



Sujeta ima na hiljade oblika i može silno da zavara, predstavljajući se u ovom ili onom svetlu, često se zaodevajući i u najplemenitije ruho, ili se krijući iza dramatičnih osećanja izazvanih nekom situacijom.

Eno, recimo, postoje ljudi koji, kad odu da nekom izjave saučešće zbog gubitka člana porodice, pa se tu zadrže još neko vreme koje se smatra umesnim i tako malo posede, stupivši u suzdržan razgovor sa onima koji su tu iz istih razloga... Kod takvih se ljudi na trenutke javlja potreba da u samom razgovoru, pred ostalima, pokažu svoje duboko shvatanje stvari, svoju "odraslost", svoju moć nad nekim veoma važnim pitanjima života. Naravno da deluje bizarno, ali takvim ljudima, u pojedinim trenutcima, potajno imponuje što pred ostalima mogu da pokažu taj svoj zreo stav i što im je dato da prozbore koju važnu o smrti kao takvoj, ili, pak, o samoj osobi koja je preminula (čega je sve trebala da se pridržava da bi duže požiivela). Ovaj motiv, inspirisan sujetom (često i nesvesno), na momente biva važniji od samog razloga zbog kojeg se došlo na to mesto. Dakle, težište se premešta sa onoga što se dogodilo (preminuće), na onoga koji o tome zbori.

Pogledaj, Jelice, koliko ljudi uzdiše tako nad Kosovom.

A profesor..? Da, taj profesor (svakako najpametniji na času), mora da je reinkarnacija jedne od onih vrana koje su nakon Kosovske bitke nedeljama nadletale bojište popločano telima izginulih ratnika i hranile se njima.


Jelica Greganović Jelica Greganović 18:11 28.09.2007

Dragane, ovo

prvo i đene đene, al' pretera ga sa ovim vranama...mnogo gadno, čak i kad probam plastično da zamislim profesora kako leće naokolo.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 18:36 28.09.2007

Re: Dragane, ovo-ono


Oh, ne... Ne treba da zamišljaš profesora kako leće naokolo, jer komentar ni u kojoj varijanti ne upućuje na to, već na činjenicu da gomila ljudi danas iz svakojakih (skrivenih, ličnih) razloga pristupa autopsiji kosovskog mita. Na planine i reke Kosova on svakako nije mislio, već na "pitanje kosova". A šta će to na času geografije, i sama se pitaš, i čudiš se, i negoduješ. Ja samo metaforično upućujem na jedan od mogućih načina da se posmatra otkud kod ljudi, pa i u sasvim nenadanim situacijama, tako rada potreba da kosovsko pitanje provlače kroz šake.

Kakvo je vreme u Ljubljani?

Pozdrav
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:10 28.09.2007

Vreme je

kiša do kolena. I hladno je. Greju nas.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:41 29.09.2007

Re: Vreme je



Kod nas je kiša stala predveče. Ulice cakle... Bilo je ugodno za šetnju.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:15 28.09.2007

problemi

lele, jelice, bacila si me sad u frku i sve horor domace bivse , elem ja bih kosovo u problemu, a iz geografije, razvalila po ekologiji, daklem, planincine, reke, gradovi, pa zaganjenje, pa od cega, moz mapu da napravis.

jedan drug, farmaceut, ozbiljan covek, pricao mi kako su godinama s kosova skupljali lekovito bilje, bili smo solidan izvoznik, al sad c, a imas i radijaciju, qq

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:45 28.09.2007

Nije loše, ali

mi napredujemo ka sahranjivanju zagađenja pod lipov lad...imamo još malo.
stephen dedalus stephen dedalus 17:23 28.09.2007

boogie man

ima nekoliko nacina na koji mozete da resite ovaj problem. recimo, mozete da napisete kako covek moze da zivi ako ne zna gde su abu-dabi, singapur, kvanehvato, cejlon (ili kosovo). ali marksizam...
za mene je kosovo uvek imalo funkciju strasila. prica mog detinjstva je bila kako sada mozda zivimo lepo, ali ce kad-tad kosovo da bukne i ode mast u propast... secam se i izraza lica drugara kada smo dobijali odredista za vojsku i kada su neki od njih bili poslati na kosovo. i zucnih rasprava roditelja na temu "oni moje dete da posalju na kosovo, a dete ovog ili onog direktora prakticno kuci." ideja o odlasku na kosovo je bila izvor najveceg uzasa.
usput, da li neko zna sta je bilo sa onim ljudima, izbeglicama siz hrvatske, koji su ziveli u centru "boro i ramiz", u podrumu trideset metara ispod zemlje?
ja sam juce imao intervju za posao u jednoj americkoj vladinoj organizaciji. ljudima bas i nije bilo jasno sta i gde je srbija. elem, jedan od uslova za posao je bila dobra obavestenost o aktuelnim dogadjajima na politickoj sceni. kada je dosao red na velikog sefa da me malo propita, gospodja je napomenula kako je nedavno procitala da belgijanci zele da se razdruze. kaze mi ona kako je za njih belgija uvek bila jedna, jedina i nedeljiva (skoro kao bosna, mislim ja). na to ja ubacih u petu brzinu i krenem da vezem: te valonci ovakvi, te flamanci onakvi, te anahrono, apsurdno, ne shvataju ljudi sta je evropa i to u srcu evrope. gleda zena i misli: ovi, kako se vec zovu, serbs, znaju znanje!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:46 28.09.2007

I? Dobi

li posao?
stephen dedalus stephen dedalus 16:06 29.09.2007

Re: I? Dobi

dobio sam posao. glavni razlog zasto sam dobio posao je to sto imam "drugaciju perspektivu". u biti, "sefu nad sefovima" iliti komesarki se dopalo sto sam obavesten i kako mi je njena zamenica napomenula, moj glavni zadatak ce biti da svakog jutra budem spreman da uz novine i kahvu "bistrim politiku". tek nakon toga cemo se baviti diskriminacijom na radnom mestu. kao tinejdzer sam bio ubedjen da se kafenisanje i bistrenje na radnom mestu desava samo kod nas, ali eto... naravno, u najskorije vreme ce se na naslovnoj strani tajmsa pojaviti i kosovo i tada cu ja dobiti domaci zadatak, odnosno "odgovaracu na tabli". kad razvezem kao bogoljub na dugmetari! mozda dobijem i povisicu!
naravno, za mene svako pominjanje kosova ne moze da prodje bez podsecanja na cuveno trovanje gasom koj deluje samo na albance i vlasijevih banana za rudare. radio sam sa jednim momkom iz peci i cesto smo, opet u toku radnog vremena, bistrili kosovsko pitanje. slozili smo se oko svega osim afere sa trovanjem. on je uporno insistirao da se to zaista desilo, to jest da je zaista postojao gas koji je delovao samo na albance i to devojke.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:11 29.09.2007

Ne zaboravi

"velikega gobarja", rahmetli Staneta i pasulju u menzi, a ni Acu Rankovića i akciju skidanja feredži, naravno demokratskim ubeđivanjem...
stephen dedalus stephen dedalus 23:36 29.09.2007

Re: Ne zaboravi

ja se ne secam staneta niti pasulja u menzi, iako mi polazi voda na usta od pomenute kombinacije. moje secanje pocinje sa milkom planinc. elem, voleo bih da se napravi rubrika na ovom blogu tipa "kucamo na vrata zaboravljenih asova", gde bismo mogli da posvetimo odeljak strasnoj iredenti, koja je svojevremeno vazila za najvece zlo savremenog covecanstva. u stvari, postojali su iredenta, albanksa alternativa i prizrenska liga. ne znam da li se ona radio reklama "liga bez briga sa loptama kombinat "sport"' odnosila i na prizrensku ligu...
Suncana Suncana 17:26 28.09.2007

O Kosovu preko Grcke

Odavno sam cula onaj vic kad je neki djak iz biologije naucio samo lekciju o leptirima, a dobio pitanje o slonu. I snasao se tako sto je rekao da "je slon jedna veeeeeeeelika zivotinja koja ima oci, a tim ocima vidi leptira, koji je insekt iz reda Lepidoptera. Postoje 4 stadijuma u životnom ciklusu leptira: jaje, larva (gusenica), lutka i adult (odrastao leptir). ...", te shodno tome draga Jelice, predlazem da prva recenica u sastavu prestolonaslednika bude "Kosovo se nalazi severno od Grcke, a Grcka je zemlja sa toliko i toliko stanovnika, pa glavni grad, pa bruto nacionalni ... " ma sve sto iz glave iliti uz pomocu neta mozes pronaci ispisi i eto .
Hemičarka Hemičarka 18:32 28.09.2007

Re: O Kosovu preko Grcke

Ili o sovi preko krave:



Kad vec ne pomazem oko domaceg, da te bar malo nasmejem...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:11 28.09.2007

Jesi me nasmejala,

hvala, ovo sam doduše ranije dobila na mail, ali je tako slatko, da prosto ne možeš da se opet ne nasmeješ.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:33 28.09.2007

ja sam i dalje za mapu ekoloskih problema

pun gugli
evo, na primer

Zagadjenje olovom u romskom kampu na Kosovu, 100.5 puta vece od normalnog
Zëri

06 May 2005
Na osnovu izveštaja Svetske zdravstvene organizacije, od 58 testiranih osoba iz romskog kampa u severnoj Mitrovici, kod 34 osobe otkriveno je olovo u krvi, dok je kod 27 ljudi, koliko ih je umrlo u ovom kampu, potvrđeno značajno prisustvo olova u krvi. U romskom kampu u severnoj Mitrovici, nivo zagađenja olovom 100.5 puta je veće od dozvoljenog niva.

Od posledica trovanja olovom, do sada je umro 27 ljudi - Roma, Aškalija i Egipćana koji žive u severnoj Mitrovici. Ovi podaci saopšteni su na debati koju su u sredu organizovali Fond za humanitarno pravo i Evropski centar za prava Roma iz Budimpešte.
dete u romskom kampu


Život Roma u kampu u severnoj Mitrovici doveden je u pitanje kad se kao posledica zagađenja vazduha iz fabrike Trepča pojavilo olovo u krvi. Testovi koje je sprovela Svetska zdravstvena organizacija u romskom kampu u severnoj Mitrovici, pokazuju da je ova sumnja opravdana jer se kod 40 odsto testiranih osoba pokazao visok nivo olova u krvi.

U izveštaju WHO naglašava se da su naučnici ove organizacije primetili visok nivo olova na zemlji, u vazduhu i u vodi. Posledice trovanja olovom uglavnom pogađa decu i trudne žene.
Suncana Suncana 17:46 28.09.2007

Re: ja sam i dalje za mapu ekoloskih problema

vesna, ali kakve veze imaju ekologija i geografija?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:47 28.09.2007

Vesna, ovo ubacujemo u

domaći, računamo uvlakački na pohvalu...

Suncana, bez geografije nema ekologije, ali bez ekologije bi geografije i dalje moglo biti...
Dejan Stanković Dejan Stanković 17:48 28.09.2007

Re: ja sam i dalje za mapu ekoloskih problema

bogami, svakave.
sada deca uče ekologiju i u geografiji i u biologiji i u fizici. (da li sma pogodio padež - da s ene kaze i iz geografije...?)

odgovaram ja, pošto je Jelica zauzeta, piše deseterac.
antioksidant antioksidant 18:01 28.09.2007

Re: ja sam i dalje za mapu ekoloskih problema

sada deca uče ekologiju i u geografiji i u biologiji i u fizici

i od svastarenja niko nista ne nauci. ne treba siriti, treba se fokusirati na konkretan problem i kod kosova i kod ekologije.
Dejan Stanković Dejan Stanković 18:09 28.09.2007

Re: ja sam i dalje za mapu ekoloskih problema

nauce. to je smatram odlicna metoda, uce svake godine, iz gomile predmeta, pa ako s ejedne godine bio malo nepazljiv ili ako si imao loseg profesora, a ti lepo na nekom drugom predmetu ili druge godine nadoknadis.
antioksidant antioksidant 18:15 28.09.2007

Re: ja sam i dalje za mapu ekoloskih problema

u moje vreme je bilo drugacije. ako si nepazljiv jedne godine, ti lepo ostanes u toj godini jos jedanput. pa tako nekoliko puta. imam drugare koji su veci staz za penziju u skoli pokupili nego kasnije na poslu
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:20 28.09.2007

Re: ja sam i dalje za mapu ekoloskih problema

suncana, velike
antioksidant antioksidant 18:30 28.09.2007

Re: ja sam i dalje za mapu ekoloskih problema

ja sam magistrirao na ekologiji (environment and sustainable development ) i ekologija ima veze sa geografijom koliko i sa medicinom (tj nije da nema ali je veza malo nategnuta). a i tema je geopoliticki razvoj/odnosi/sta li vec. pa ako krenes da pravis mapu zagadjenosti - skreces na klizav teren.

ja iskreno preporucujem zamenu teza - neku vrstu zaludjivanja (kao nisam bas pogodio temu ali je nisam bas previse ni promasio)

mada ne slusajte mene - ja o politici znam iz novina ao geografiji bas nista ne znam

a sta se desava ako ne uradi domaci?
Hemičarka Hemičarka 18:39 28.09.2007

Re: ja sam i dalje za mapu ekoloskih probl

sada deca uče ekologiju i u geografiji i u biologiji i u fizici.


A na Univerzitetu u Beogradu postoje sledeci smerovi:

-Diplomirani hemičar za životnu sredinu na Hemijskom fakultetu
-Ekologija i zaštita životne sredine na Biloskom fakultetu
-Geoprostorne osnove zivotne sredine na Geografskom fakultetu.
Dejan Stanković Dejan Stanković 18:39 28.09.2007

Re: ja sam i dalje za mapu ekoloskih problema

veruj mi, ito mi je palo na pamet.
To je samo jedna od tri odliçne opcije:

1) Koje su represalije? Ako nisu neke, nek pobegne iz skole.
2) Da yameni teze, ko ono dete o sovi/kravi. Lepo objasni da mu je tema, kao sinu Srpkinje, preblizu srcu, da je sve sveze i rovito, pa napise nesto o andorri ili malti.
3) da optuzi profu za sadizam po nacionalnoj osnovi, veoma perfidnu verziju diskriminacije sprovedenu cackanjem po zivim ranama koje bole.

Ja bih licno izabrao prvu, a trecoj bih pribegao u slucaju da me profa posle gnjavi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:18 28.09.2007

Valjda mu da

neki minus...a opet je bezveze da nema domaći, nismo ni mi najgori.
antioksidant antioksidant 19:25 28.09.2007

Re: ja sam i dalje za mapu ekoloskih problema

prva predlozena ne dolazi u obzir. pa vidis da jelica danas radi domaci a petak je vece. moramo da idemo na drugu varijantu. treca je opasna jer pocetak je godine, imace da se smara sa profom jos dugo.

a moze i da se predje na teoriju. ka napr:
u medjunarodnom pravu postoje dva principa medjusobno suprostavljena : pravo na teritorijalni integritet i pravo na samoopredeljenje do otcepljenja. to se najbolje vidi na primeru kosova.....

pa oletes gomilom besmislenih informacija da zasija znanje... a od resenja ne nudi nista....

to moze lako da prodje, ja sam gomilu takvih izvestaja uvalio. copy/paste varijanta...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:29 28.09.2007

Nego, evo smo

i mi najašili povelju UN. Ko preživi, pričaće, požaliće on kad' mu je na pamet palo, da opliće takvim temama...neka uzme lepo pitanje Piranskog zaliva, šta fali? Em deca znaju gde je, em im je korisno da se time pozabave, tolerancija na sopstvenoj koži se najbolje vežba.
antioksidant antioksidant 19:49 28.09.2007

Re: Nego, evo smo

Krenes od ovog

Član jedan oba međunarodna pakta o ljudskim pravima koja govore o građanskim i političkim, kao i o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima u međunarodnom pravu od 16. decembra 1966. godine glasi: "Svi narodi imaju pravo na samoopredeljenje. Oni slobodno odlučuju o svom političkom statusu i u slobodi oblikuju svoj ekonomski, socijalni i kulturni razvoj".

Povelja UN svim medjunarodno priznatim državama garantuje nepovredivost granica, suverenitet i teritorijalni integritet

pa skrenes na teoriju pregovaranja (cisto da zamazes oci svojim razmetljivim teoretskim znanjem)

Istraživanje diplomatskog pregovaranja i posredovanja pod prenaglašenim je uplivom teorija pregovaranja i pogađanja koje su izgrađene na postavkama racionalnog izbora i integrativnog pogađanja (win-win).

pa onda zavrsis sa provokacijom

s obzirom da pozeljan ishod (win-win) ovde verovatno nije moguc, potrebno je pripremiti se (regionalno) na lose-lose izlaz iz pregovora, tj na situaciju u kojoj ce oba ucesnika pregovora biti "osteceni" konacnim rezultatom

I za sam kraj pouka - win-win situacija je moguca samo ukoliko obe strane koopertaivno ucestvuju u pregovorima. S obzirom na pocetne informacije (dosadasnje ponasanje oba ucesnika u pregovorima), mislim da je vreme da pocnemo da prihvatamo buduci ishod..... (a koji je nema veze - vazno je da obe strane budu nezadovojne)


i tako - sve teoretski, sve tacno, a nista konkretno....

jos samo neko da mi kaze zasto ja u petak vece radim domaci? ajd odoh, pozdrav
Dejan Stanković Dejan Stanković 19:53 28.09.2007

Re: Nego, evo smo

jeote oksidante, kakva si ti bubalica! Streberu!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana