W.A. MOZART

annmay RSS / 26.04.2009. u 16:56

1984. Cetvrti razred osnovne. Cas muzickog. Nastavnica uporedjuje Mocarta i Betovena. Prica nam o rodjenju, zivotima i sahrani obojice. Vec tada formiram misljenje, koje je ostalo i do danas. Vec tada nastaje osecaj u vezi Mocartove muzike....Nastavnica nam pusta Turski mars. I njegovu rok obradu. Letnje je vreme. Verovatno maj. Zamisljam beskrajne klavijature ispred sebe i "sviram". Hvatam ritam, nemustim sviranjem. Zavolela sam.

Stariji razredi osnovne... citam Ocevu knjigu "Ajnstajn" od Kuznjecova. Ajnstajn (Albert) je voleo Mocarta. Sa razlogom. Bilan Hans je napisao: "Kada je zapevala Ajnstajnova violina, ucinilo mi se da su se zidovi prosirili i da se preda mnom prvi put pojavio pravi Mocart, u oreolu helenske lepote, s njegovim jasnim crtama, cas nestasno gracioznim, cas mocnim i uzvisenim. "To je bozanstveno, moramo ponoviti" - govorio je Ajnstajn"

Srednja skola. Vec ozbiljno slusam Mocartovu muziku i prepoznajem je. Pisem u dnevniku i iskucavam na pisacoj masini: "... onakvu muziku, divnu, melodicnu, carobnu, opojnu, bozanstvenu, muziku zivota, radosti, savrsenu, veselu i tuznu u isti mah.... tonove koji opijaju, koji me navode da ih volim  zelim da se sjedinim sa tom muzikom, da zauvek bude sa mnom, da je nikada ne zaboravim" ..... itd. itd.

Citam "Zlatno pero", knjigu Alfreda Ajnstajna, gledam "Amadeusa", otkrivam Rekvijem...

1992. Leto pred pocetak studiranja dolazim da upoznam Beograd. Dolazim kod bake. Lutam Knez Mihajlovom. Kupujem "Pisma ocu". Mocartova.

Slusam ga u podstanarskim stanovima.... utemeljujem se, ponovo zaljubljujem. Ne moze se to opisati recima.

2000-te... citam i druge knjige... "Mocart u Pragu", "Udati se za Mocarta", "Mocartov efekat"....

2009. Knjiga-studija Volfganga "Mocart" Volfgang Hildeshajmera. Dosta novog otkriva. Dosta slaganja u misljenjima pronalazim....Pisem prikaz...http://www.tvorac-grada.com/forum/viewtopic.php?t=13474&start=45

I nekoliko dana posle zavrsetka citanja te knjige odlazim u Bec. Imam 35 godina, onoliko koliko je imao Mocart kada je umro.

Ulazim u "Figarovu kucu", prolazim ulicama kojima je on prolazio, ulazim u dvoriste zgrade njegovog prvog stana u Becu... posecujem groblje St.Marx, gde je podignut spomenik-obeleznik Mocartu.

 

W.A.M.

 

Vecita moja misterija i vecita moja ljubav.

Ana Atanaskovic



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana