Policija s one strane zakona

loshmi021 RSS / 23.04.2009. u 20:18

odakle,pa odakle?
odakle,pa odakle?
 

 

 

Policijski kriminal ili kriminalci sa znackama… kako to zvuci normalno i obicno kad se cuje a u poslednje vreme i procita u novinama. Verujem da ne postoji samo kod nas, ali isto tako verujem da nigde nije toliko uobicajno da ispred kafica stoji parkiran najnoviji BMW i belo-plavi Pezo. 
Svima je vrlo poznata, i sad vec izdjikana prica o sprezi kriminala i policije tokom devedesetih, gde su se hapsili samo “ulicari” tj. ne poslusni pioni. A onda su dosle petooktobarske promene i velika nada za bolje sutra. Sva ta silna obecanja o kraju kriminala koje ce se kasnije zavrsiti vanrednim stanjem i hapsenjem svakog ko ima dzokavac u dzepu. Kratak podsetnik …
Deveta godina je tranzicije, jbg, mi smo od onih naprednijih… i kao sto kazu zapadni imperijalisti- zemljama u tranziji je najteze, treba iskoreniti kriminal i korupciju. E tu su se malo prevarili, zar oni ne shvataju Balkanski mentalitet kriminalca- policiju prvo zbrinuti da ne place. 
Naime, vesti u poslednje vreme su se pretvorile u suvo izcitavanje crne hronike i time davanja do znanja krimosima ko je sledeci i to preko javnog servisa. Ubistva, kradje, pljacke, pune stubce e-novina… sa najvise komentara, i jedino sto je pozitivno su osude komentatora koje lice jedna na drugu. Rec jeste jaka i mocna, ali je metak mocniji i ne moze da se “delite”. Pa tako kad ubiju govornika ili se baci bomba na kucu, vidis da im nista nije sveto, mislim sto se porodice tice. 
Ali sta je zanimljivo? U poslednjih nekoliko ubistava ili hapsenja bila su usko vezana sa lokalnim policajcima od kojih se jedan ili dva ubio po saznanju hapsenja njegove ekipe(http://www.blic.rs/hronika.php?id=85222) . Sta li rade u zatvoru sa pokvarenim policajcima? Kako to lobiras ili ucenis policajca da cuti, saradjuje ili nesto trece…? Ili on sam bude razocaran malom platom i pricom pridje lokalcima? Da li se to zove samo saradnja policije sa organizovanim krimi grupama ili su oni “legalni” pripadnici te grupacije? Poslednji primer, za sada, sprege policije i kriminala je bio u Valjevu, gde je pandur pozajmio uniformu radi ubistva. Moje pitanje je, kako to u mestu velicine pomenutog, gde su Bg inspektori resili par ubistava za dva dana, niko nije znao nista? U mestu gde svako zna gde ko sedi u kaficu, ko izlazi na koja mesta, cija zena se sa……….. itd. 

Pre neko vreme uhapsili su dvojicu koji su svercovali pistolje u kachicama sa kajmakom. Ma nemoj molim te, policajac zaustavio, zavukao ruku u sir i eto ti pistolja. A to bi mozda zaveli pod operativni rad, smesno….Mislim da smo jedina zemlja koja moze da se pohvali da su njeni policajci na protestu zvizdali tuzilastvu. I tako price idu u ne dogled. 
Postavlja se pitanje, koliko je profitabilno biti plavi kriminalac u Srbiji? Malo zazmuriti, okrenuti glavu na drugu stranu ili pak pozajmiti znacku? Zasto ne i sam odraditi koju pljacku (http://www.blic.rs/hronika.php?id=66407) ? 
Napadi- ubistva sudija i to u malim sredinama, jesu li oni poslednji stub odbrane, posto se u Bg-u samo pustaju dojave o bombi pred svaki pocetak nekog sudjenja(http://www.blic.rs/hronika.php?id=89479) . Da li su dojave podsetnici o uplacenim honorarima koji se moraju opravdati? Ali to j vec drugo poglavlje usko povezanog miljea... da se vratimo prici obicnih kerova.

Korumpirani policajci u srbiji se bave ucenama, zelenastvom, krijumcarenjem droge, lekova, stoke, voca, cigara, goriva, tehnike ... saucesnici su u ubistvima, kao i pljackama i optuznice za primanje mita. Lista ide dalje... izdavanje razne papirologije (nelegalne naravno) za oruzje... hapseni su i za nasilnicko ponasanje. 
Samo na internetu sam uspeo da nadjem za pet minuta da je u Decembru `08 i do sada uhapseno oko cetrdeset policajaca za gore navedena dela. E sad, ako uzmemo da ta cifra moze biti samo u plusu- jos veca od objavljenih u novinama, to i dalje predstavlja mali procenat na broj pripadnika u citavoj drzavi. I naravno ne racunajuci one koji tek treba da se uhvate… Jeste da u zitu ima kukolja, al kod nas ga bas ima.
Ministar najvljuje borbu i hapsenje kriminalnih grupa, a naslovi “uhapseni policajci” se redjaju, mozda hoce da pocisti prvo svoje dvoriste? Tumbs up! 
  

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana