Kako sam ugasio radnju ili šta sve može u Srbiji

Marko Jevtic RSS / 21.04.2009. u 18:28

entrepreneurship1.jpgPodaci Agencije za privredne registre, po kojima je od 1. januara do 13. aprila ove godine iz registra privrednih subjekata obrisano 10.508 preduzetnika - ili pet odsto od ukupnog broja upisanih preduzetnika u Srbiji, pokazuju koliko je situacija u Srbiji ozbiljna. Ako su ovo samo obrisani, ostaje nepoznato koliko je njih zamrlo svoj status, jer verovatno ni za paušal (poreze i doprinose) ne mogu da zarade ili ne mogu da naplate ono što zarade. Situacija je stvarno ozbiljna i kraj godine će biti još teži. Čak i kada su uslovi prilično bolji, teško je osnoviti nešto, zapošljavati i biti makar na pozitivnoj nuli, a svaki investitor želi i povraćaj na investiciju. Evo kako je to u Srbiji, možda ima i komičnih stvari ali to je ono što zovu realica.

Kada sam prvi put osnivao agenciju (preduzetničku radnju), kontaktirao sam Poresku upravu da mi objasne da li, pošto sam je sa ortacima otvarao, mogu da otvorim ortačku radnju koja će isto plaćati paušalni porez. Sad za one koji manje znaju o ekonomiji, postoje preduzetnici (preduzetnička ili ortačka radnja) i firme (društva) koje imaju status društva sa ograničenom odgovornošću, ortačkog društva, akcionarskog društva i sl. Pošto su mi iz Poreske uprave objasnili da mogu da imam ortačku radnju i da plaćam paušal, doduše telefonom, krenuo sam u osnivanje ortačke radnje. To je izgledalo ovako:

1. Odlazak u Agenciju za privredne registre (APR)

Prvi put registrujem firmu, te postoji i neko uzbuđenje. Prijavljujem u APR-u ortačku radnju i ortake, plaćam troškove prijavljivanja, izrade pečata i sl.. I milijarderi su tako krenuli...

2. Poreska uprava

Odlazak u Poresku upravu da bi se prijavili za PIB i sl. U kancelariji nas je, nakon dužeg čekanja, sačekao čovek koji nas prvo pita za prezime jer su podeljeni po prezimenima pa neće ni da priča ako nismo u njegovom reonu. Kada smo rekli, dali sve papire, i kada je video da je ok, prvo što sam ga pitao DA LI ORTAČKA RADNJA MOŽE PLAĆATI PAUŠAL? Rekao je - reci mi ponovo prezime. Kažem ja prezime i još jednom ponovim pitanje. On gleda i kuca u onom kompjuteru, traži da li sam već bio registrovan. I dalje pauza. Pita me onda da li sam bio registrovan, ja kažem nisam i on na to odgovori "čekaj ja da proverim, neki ortaci su nam se tako izgubili".  I tako on proverava, a ja treći put ponovim pitanje. On, posle bezuspešnih pokušaja da me nađe u kompjuteru i da vidim dal sam već imao neku radnju, vraća mi papire i kaže mi NE MOŽE.

3. Odustajemo od ortačke radnje, otvaramo preduzetničku.

Idemo u APR da platimo novu taksu (brisanje). Ponovo kao kada sam prijavljivao radnju sedam sa savetnikom, dajem papire a on kuca po kompjuteru. Završava i daje mi potvrdu o brisanju koju ja stavljam u fasciku, a predajem papire za otvaranje preduzetničke radnje. Opet troškovi prijavljivanja, pečata ... Ipak nada da će prihodi biti veliki, ne pravi problem o tekućim sitnim troškovima.

Odlazim kući, posle nekoliko dana sređujem krš u sobi i tu je i ona fascikla.. Otvaram je kad ono šok. Potvrda jeste o brisanju radnje, ali ne moje već nekog frizerskog salona. Ni kriv ni dužan obrisao sam iz APR-a neki frizerski salon a svoju ortačku radnju ostavio u životu. Otišao sam odmah i sat vremena objašnjavao šta se tačno deslilo, i da je verovatno pogrešno ukucao matični broj radnje ovaj što je to radio, te da ja niti znam čija je frizerska radnja, niti sam imao ovlašćenje.. Ne znam kako su sve rešili, ali meni su dali rešenje o brisanju ortačke radnje.

3. Ponovo Poreska

Ovaj put idem sam kod poreskog savetnika, daje mi šta treba da uradim i ja to završavam.. Otvaramo račun u banci i krećemo. Paušal (doprinosi, porez i sl) iznosi mesečno oko 150 eur, što nam ipak ne predstavljali mali trošak ali računamo da ćemo moći da se nosimo s tim. Entuzijazam na nivou.

4. Kraj

Sedam, osam meseci mučimo se, a uz to radimo, studiramo, završavamo civilno (neki i više stvari odjednom) i ipak više ne stižemo da se bavimo. Skoro godinu dana trajala je jedna priča koja je po počecima ličila na uspečne priče, poput one o Stiv Džobsu i Stiv Voznijaku.Svi porezi i doprinosi su regulisani, račun u banci zatvoren, APR obrisao radnju ...

5. Ili sam ja bar mislio da je kraj

Stiže nam godišnja taksa za isticanje radnje, za prošlu godinu. Nešto što su tek uveli i rešili valjda retroaktivno da primenjuju. Obračun za celu godinu uopšte nije bio naivan, te sam, pošto sam u međuvremenu izgubio potvrdu o brisanju radnje, morao odmah do APR-a, pa onda da priložim u Poreskoj taj dokaz, da bi mi umanjili iznos, koju sam na kraju morao da platim. Tako se završila saga, posle koje sam neko vreme žalio što sam se upuštao u sve to.



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 18:35 21.04.2009

Isticanje radnje

taksa za isticanje radnje

Da, ljudi po pravilu ne znaju za ovaj namet...ako je neko društvo krenulo recimo da se likvidira po pravilu jedan od poverilaca će biti PU po ovom osnovu koji pominješ pa makar sve ostale poreze uredno plaćalo....
drug.clan drug.clan 18:47 21.04.2009

ima jos

sreca vasa pa u srbiji jos nisu poceli da naplacuju carbon tax - porez na disanje

rastinjak rastinjak 19:16 21.04.2009

Re: ima jos

drug.clan
sreca vasa pa u srbiji jos nisu poceli da naplacuju carbon tax - porez na disanje



Ima, ima.... u Zrenjaninu, poznata vazdušarina, šta mu je to niko ne zna, ali eto ima

Zrenjanin, grad sa vizijom
thebee269 thebee269 19:43 21.04.2009

Re: ima jos

pa ako ti kazem da mi je za gasenje d.o.o bilo potrebno skoro dve godine, mislim da si srecan covek.
zao mi sro nisam sve potanko zapisivao korak po korak pa objavio knjizicu,[pa kad neko drugi krene, da mu olaksam .
Ili da se odmah ubije ili da ga ubijaju natenane.
drug.clan drug.clan 20:30 21.04.2009

Re: ima jos

rastinjak
drug.clan
sreca vasa pa u srbiji jos nisu poceli da naplacuju carbon tax - porez na disanje



Ima, ima.... u Zrenjaninu, poznata vazdušarina, šta mu je to niko ne zna, ali eto ima

Zrenjanin, grad sa vizijom


Vazdusarina je porez na imovinu baziran na zapremini stambenog ili poslovnog prostora i placaju je samo vlasnici nekretnina. To su samo zrenjaninski vlastodrsci osmislili lep nacin da nazovu dodatni porez na imovinu.

Ovaj carbon tax kada pocnu da nam naplacuju placace svako ko je ziv, imao nesto ili ne.
malena_nis malena_nis 00:06 22.04.2009

hmmm

a bas sam ovih dana u razmisljanjima da li da se upustam u avanturu sa privatnom radnjom.....ali kako teku dani....sve vishe razmisljam a entuzijazam opada...
hajd nekako bi prevalila i nadrndane cinovnike preko glave , i gomilu papira, ali najteze pada gomila nejasnoca, nista mi nije jasno, i samo idem okolo i sve zive molim da mi objasne, i nikako da sastavim sliku. mislim da neko u gornjem komentaru rece da je trebao da sastavi knjizicu potrebnih koraka. e pa verujem da bi se ta knjizoca prodavala barabar sa onim mnogobrojnim formularima.
eto ideje , i otplatis taksu za isticanje radnje.
mariopan mariopan 09:05 22.04.2009

Re: hmmm

Procitala sam o tome u medijima , tako mnogo zatvorenih malih preduzetnickih "preduzeca" zaista znaci propast. Kao da nekome to nista i ne znaci. Upravo drzavi koja bi od njih uborala neki porez kao da je svejedno da li posluju ili se zatvaraju, oni ce i jedno i drugo da naplate i tu se za njih zavrsava prica......kada se sete ( ako se ikada sete ) da su mogli godinama da naplacuju (porez) kada bi se njima olaksalo da rade, onda ce im biti jasno kakva je steta ucinjena.

Moja prijateljica je otvorila kiosk koji je stalno pljackan i obijan, zarada je bila mizerna , nije mogla da placa radnike pa su se ubijali od posla, radila je nekada ceo dan i noc sama.... i zatvorila ga je...kostao je ceo posao ko svetog Petra kajgana. Drzava je sve svoje naplatila , i otvaranje i zatvaranje. Pita se i sada sta joj je sve to trebalo.
leopold_lady leopold_lady 10:53 22.04.2009

A činjenica je...

da će uskoro opet početi da daju Start up kredite za nezaposlene.... I kako da im to vratim ako mi firmu ugase???

nikvet pn nikvet pn 11:39 22.04.2009

Lični osećaj ...

... preduzetnika u Srbiji je otprilike kao praseta u Teheranu ... Ko ne veruje neka proba ...
Evo navlakuša : Start-up krediti, pripravnici ... Ajmo ljudi, otvarajte, rajska vrata vas čekaju ... !
Baš nijedan intervju od ovih 10 000 taze zatvorenih da čujemo.
Ribozom Ribozom 12:35 22.04.2009

Otvaranje firme

Hoce li neko na blogu objasniti kako ide otvaranje male proizvodne firme (ako ima iskustva).
Ustvari, zanima me koliko ima pomoci agencija (za mala i srednja preduzeca), oko resavanja birokratskih 'formalnosti'. Da li su sva iskustva sa lokalnom birokratijom - buranijom teska?
Koliko kosta to: pecati, memorandumi , logo i sl. u Srbiji.
nikvet pn nikvet pn 13:52 22.04.2009

Re: Otvaranje firme

Jesi li probao na crno ? Vredi li taj biznis legalizovanja ?
Ako vredi onda se ne zamaraj pošto su pečati i šalteri; uz manje ili više para i nervoze to se savlada. Veće je pitanje - a šta posle ?
Naša država se trudi da se prikaže kao majka za biznis a realno je najcrnja zla maćeha.
sentinel26 sentinel26 22:38 23.04.2009

Nijesi morao

da platiš tu taksu za isticanje firme ukoliko nijesi imao istaknutu firmu ili ako nijesi prilikom podnošenja poreske prijave PPDG-1, dao izjavu da ćeš da je istakneš..

Žao mi je što za taj problem nijesam saznao ranije.

U Beogradu je formirana Gradska poreska uprava u čijoj je nadležnosti naplata takse na firmu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana