Ljudska prava

KONTRAST

Freedom of Information RSS / 07.04.2009. u 10:26

Autor: Rodoljub Šabić

Pre nekoliko godina, slovenački Poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti, pozivajući se na princip srazmernosti, zabranio je slovenačkoj filijali jedne strane banke da vrši obradu odnosno iznošenje iz zemlje određenih podataka o ličnosti. Ilustracije radi citiraću deo obrazloženja te odluke: „Poverenik je upozorio banku da je nameravana obrada i iznošenje iz zemlje jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) u svrhu procesiranja platnih i kreditnih kartica (predaju istih kompaniji u SAD koja za račun banke procesira platne i kreditne kartice, priprema podatke za izradu karticu PIN brojeva, vrši autorizaciju između procesnih centara i međunarodnih sistema, vodi bazu podataka o imaocima kartica i baze podataka o prometu, trgovcima...), prekomerna i nesrazmerna, jer potpunu identifikaciju pojedinca omogućava već i poreski broj. Iznošenje i obrada dva podatka koja omogućavaju potpunu identifikaciju pojedinca suvišno je, ako je već jedan dovoljan."
A srpski Poverenik, nedavno je dobio žalbu čiji neposredan povod je bio poziv za „regrutaciju", tačnije poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, još tačnije „Upitnik za uvođenje regruta u vojnu evidenciju", koji se nalazio u prilogu poziva, a koji maloletni regrut treba da popuni. Popunjavanje tog upitnika, pored unošenja svih mogućih podataka o regrutu, pretpostavlja i unošenje jedne, najblaže rečeno, respektabilne količine podataka o roditeljima, braći i sestrama (prezime i ime oca, JMBG, datum i mesto rođenja, mesto stanovanja i adresa, školska sprema i zanimanje, mesto zaposlenja, ime preduzeća ili ustanove u kojoj rade, mesto stanovanja pre sadašnjeg mesta boravka).
Dobar sam poznavaoc raznih „rešenja" iz arsenala našeg ultrakonzervativnog „normativnog" nasleđa, a ipak ne mogu da se setim neke zakonske odredbe koja bi mogla predstavljati izričit osnov za formiranje ovako robusne zbirke podataka. A deluje mi zaista neverovatno da neko „misli" da JMBG, podaci o stručnoj spremi ili zanimanju i adresi zaposlenja regrutove sestre imaju bilo kakav značaj za odbranu zemlje.
Kontrast između dva primera u pogledu „shvatanja" srazmernog i samim tim i dopuštenog je toliki, da se prosto nameće zaključak da je reč o shvatanjima koja se zasnivaju na potpuno oprečnim pravnim standardima. Međutim, to nije tako. I našim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti (čl. 8. tač. 6. i 7.) utvrđeno da je obrada podataka o ličnosti nedozvoljena, ako je podatak koji se obrađuje nepotreban ili nepodesan za ostvarivanje svrhe obrade, ili su broj i vrsta podataka koji se obrađuje nesrazmerni svrsi obrade.
Kontrast između primera iz naše prakse, ne samo u odnosu na primer iz Slovenije, nego i u odnosu na rešenja iz našeg, domaćeg zakona, zna se, nije usamljen, ima dosta sličnih. Zato je sasvim „dobar" povod za razmišljanje na temu (ne)srazmernosti i to, ne samo u kontekstu obrade podataka o ličnosti, nego i u kontekstu razlike između onoga što proklamujemo zakonima i onog što se dešava u našoj stvarnosti uopšte.

 

 



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

deberzerak deberzerak 11:21 07.04.2009

jedan od problema

Iznošenje i obrada dva podatka koja omogućavaju potpunu identifikaciju pojedinca suvišno je, ako je već jedan dovoljan."


To je sasvim logicno, samo je problem sto su , pogotovo kod nas, logika i birokratija vec poodavno u svadji.
Niikola Niikola 12:02 07.04.2009

Ja mislim ...

... da je krajnje vreme da budes smenjen sa ove duznosti. Ti brate samo pravis probleme i uznemiravas narod umesto da pises izvestaje koje ces da prosledjujes nadleznima i da nama objasnjavas kako nema nikakvih problema u javnom informisanju i slobodi govora. Ako nisi znao, kod nas je sloboda govora ustavom i zakonima garantovana pa samim tim i nema sta da se dalje tu petlja. A sto se tice informacija u doticnom formularu za vojnu evidenciju, odakle ti znas za sta im je bitan broj telefona i precizne dimenzije regrutove sestre. Valjda vojska zna sta radi.
construction1 construction1 07:55 08.04.2009

Re: Ja mislim ...

Niikola
Ti brate samo pravis probleme i uznemiravas narod umesto da pises izvestaje koje ces da prosledjujes nadleznima i da nama objasnjavas kako nema nikakvih problema u javnom informisanju i slobodi govora. Ako nisi znao, kod nas je sloboda govora ustavom i zakonima garantovana pa samim tim i nema sta da se dalje tu petlja. A sto se tice informacija u doticnom formularu za vojnu evidenciju, odakle ti znas za sta im je bitan broj telefona i precizne dimenzije regrutove sestre. Valjda vojska zna sta radi.



Ovo je neka zakasnela prvoaprilska posalica?!
moderator05 moderator05 10:47 08.04.2009

Re: Ja mislim ...

Ovo je neka zakasnela prvoaprilska posalica?!

Ne. Ovo je stilska figura - ironija.

Pošto se autor komentara ne oglašava, reagujem u ime moderacije - da je shvaćeno kao 'pošalica', bilo bi obrisano.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:44 07.04.2009

E, pa sad.

Sve banke kod nas (sve banke koje su deo nekog većeg sistema) rade isto. Podaci šetaju po svetu.
Ne znam da li je to loše ali mi se dešava da me neka banka pozove i pita da li telefon (taj i taj) pripada meni a pročitaju mi telefon člana moje porodice koji nije privirio u njihovu banku. Na to ja podivljam, naravno.
A ono što me posebno nervira je tzv.tajnost uloga u bankama. Svaka poreska uprava dobija na kraju godine sve podatke o obračunatim kamatama na svim deviznim računima građana (sa sve partijama i imenima, ne znam da li je uključena i nacionalnost. A to u prevodu na praktični jezik znači da svako u Srbiji zna koliko imaš (ili koliko si imao) para na deviznim računima. Zato, poruka političarima: ne stavljajte pare u banke jer će svaka šuša (Šabić, npr.) da zna koliko ste "zaradili".
thug_b thug_b 19:04 07.04.2009

nije!

A deluje mi zaista neverovatno da neko „misli" da JMBG, podaci o stručnoj spremi ili zanimanju i adresi zaposlenja regrutove sestre imaju bilo kakav značaj za odbranu zemlje.


imaju, na primer u mom kraju, kad su onomad mobilisali godinama, izgleda da nisu imali te sve podatke o regrutima, ili jesu, ali narod dobio otkaze, preselio se kod roditelja... svejedno, mi smo im deca sto sedimo na stepenicama zgrade koju traze bili jedina "veza". na zgradama smo izbrisali brojeve i imena sa postanskih sanducica pa smo ili zbunjeno slegali ramenima, nemamo mi pojama ko je taj sto ga traze, ili bi se prisetili da ima jedan takav ali tamo, u soliterima, pa ih posaljemo da traze petrovica medju 1016 stanova u soliterima.
ili na primer, ja sam se veoma ljutila na brata sto, kad pobegne iz vojske (malo, na dan, pa se sam vrati) ne kaze da je tu. a onda su me jednog dana pozvali, kucu, ali mama i tata nisu bili tu, i vristali, pistali i pretili meni i roditeljima zatvorom ako im ne kazem gde je. noge su mi se odsekle i sve bi im rekla da sam znala. da su oni znali u koju skolu idem i da su me tamo licno presreli, posla bih sa njima da ga trazim.

znaju oni, gospodine s, sa kakvom bagrom imaju posla. vojsci sa takvom vojskom treba sva moguca pomoc. i nisu oni prekrsili zakon. oni ga samo nisu videli, protumacili kako treba, a nismo ni mi, kao ni onaj o tome da se ne selimo iznenada kod tetke sa kojom niko ne razgovara i ne zna gde tacno zivi i radi, kad je mobilizacija:)

Zato je sasvim „dobar" povod za razmišljanje na temu (ne)srazmernosti i to, ne samo u kontekstu obrade podataka o ličnosti, nego i u kontekstu razlike između onoga što proklamujemo zakonima i onog što se dešava u našoj stvarnosti uopšte.


ne da nije sasvim, nego nije uopste, ni malo i ne vise. mislim da razumem vas i zasto ovo (ovako) pisete, a razumete li vi mene i zasto me samo zaboli glava kad ovako nesto procitam, kad mi neko samo ponovi da su "proklamovani zakoni" i "nasa stvarnost" skoro pa dva realma bez dodirnih tacaka? nekako ste to podvukli pre nego, recimo,

"raspitajte se ko, zasto trazi i gde salje vase licne podatke pre nego sto ih date. zakon se ne primenjuje kako i koliko treba, a postoji i postoji jer su mogucnosti za zloupotrebu nebrojene pa je zastita licnih podataka pre svega na vama koji ih dajete"

... tako nesto:)

p.s: javite nam u kom realmu je zavrsila zalba.


nimrod88 nimrod88 01:27 08.04.2009

Formular za regrutaciju

Kad se samo setim tog formulara - stvarno, KGB nam nije bio ravan. Popunjavam ja ono cudo, zovem na sve strane (odakle da znam JMBG cele familije), i na kraju nekako popunim i dajem referentici. I zena gleda i pocinje da vice (bukvalno): "STA IZMISLJAS?! JESAM TI REKLA DA SVE POPUNIS KAKO TREBA !!!".........ja sedim i gledam levo i desno, jer ne mogu da verujem da urla na mene............i nastavlja da vice tako neko vreme, dok ne dodjemo do dela zbog kojeg urla : JMBG mog oca (tj prva cetiri broja) se ne poklapaju sa njegovim datumom rodjenja. I zena se ubi vicuci na mene kako ne smem da izmisljam podatke....i kad je zastala da udahne vazduh, ja krenem da objasnjavam da je on, kao i gomila ljudi rodjenih pre rata ostao bez maticnih knjiga, i da su ga tamo negde kasnih cetrdesetih upisali sa nekim fiktivnim maticnim brojem, ali da se on zaista jeste rodio kad se rodio....na kraju se zavrsilo tako sto je moj otac morao da dolazi i da pokazuje licnu kartu.....kao da njega regrutuju a ne mene.
Naravno, nisam se usudio da pitam sta ce im svi ti podaci, kao sto se ni danas ne usudjujem da pitam sta ce na gomili formulara "zanimanje", zasto recimo operaterka u Telekomu zna moj maticni broj (i kako zna da sam to ja na drugoj strani, te da moze da mi ga nonsalantno izdiktira), odakle ideja nekom da moze u Politici da objavljuje imena i JMBG gradjana koji su upisali nekakve akcije, niti generalno ulazim u detalje administracije Republike Srbije, vec se drzim podalje.
maksa83 maksa83 11:14 08.04.2009

još kontrasta


Saznaj da li ti je IP adresa nadgledana.

(ali u Švedskoj)

"In response to Sweden's recent introduction of new laws (discussed here recently) implementing the European IPRED directive, a new Swedish Web site has been launched allowing users to check if their IP address is currently under investigation. The site also allows users to subscribe for email updates alerting them if their IP address comes under investigation in the future, or to report IP addresses known to be under investigation. This interesting use of people power 'watching the watchers' is possible because the new Swedish laws implementing the IPRED directive require a public request to the courts in order to get ISPs to forcibly disclose potentially sensitive private information. Since all court records are public in Sweden, it will be easy to compile a list of addresses currently being investigated."

Preuzeto sa Slashdota.

Da sumiram - da bi ti adresa bila pod prismotrom potreban je javni sudski nalog Internet provajderu, a svi sudski spisi u Švedskoj su javno distupni, pa napravili ljudi sajt koji poveže te podatke i kaže ti da li te neko monitoriše.
mariopan mariopan 22:32 08.04.2009

Re: još kontrasta

Mene nervira sto me iz raznih banaka zovu i postavljaju razna pitanja, usput nude kredite ili nesto drugo ali sve vreme traze i odgovore( podatke) o tome ko zivi u kuci, da li ima zaposlenih i slicno.

Odakle njima moji brojevi telefona i pravo da me uznamiravaju i pitaju sva ta pitanja? U koje svrhe ce korisititi dobijene informacije? Odakle im pravo da me sve to pitaju?Uz to ja ne znam sa kim pricam ni da li je zaista to neka osoba iz banke kao sto kaze, mozda to uopste nije tako? Mozda je to neko drugi ko tako prikuplja razne informacije koje ce koristiti za neke svoje potrebe?

Nisam paranoicna ali su mi vec dosadili i vec sam se pitala da li neko moze da im zabrani takav nacin ispitivanja stanovnika ?
nimrod88 nimrod88 23:16 08.04.2009

Re: još kontrasta

Pa lepo kazite da ne zelite da odgovorite...........mislim, nista lakse. Oni barem ne mogu da vam zahtevaju podatke kao recimo MUP itd.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana