клопка живота

Черевићан RSS / 06.04.2009. u 22:53

 

листам дневникми из 2005 те набасам на прибелешку . . . . . ' за разраду '

(краниста)

1997,мај .Ј.сам затекао на градилишту новог хотела хилтон на малти.ћера крана. ожењен.немају дјеце.она М.конобарише по кафејима .избјеглице су из сарајева.исчекују папире за канаду. посао нас повезао па се дружисмо пар година. вазда ми је напричао о себи, говорљив.после се нешто са одиласком у обећану земљу прекокеана покарабасило и он .. .пуче .након лечења овде рад на крану није долазио у обзир, а и малта га почињала гушити омеђена водом те одилазе 2001 за србију ,она има рођену сестру тамо удату па да се пробају скућити .неуклапају се у окружење и настају му наново психички проблеми те његово поновно лечење и онда . . .

(усмрт ајмо)

након небројених психотерапијских сеанси и вишемесечне хоспитализације,лекови којима се вазда опирао напосљетку (ипак) недају резултате, па му је након 2 мучне године, 'камен у прсима' почео бујати, крути осећаји јачати стисак и малко-помало наступио је психички крах који је резултирао вешањем окрушку удну србијанског дворишта. . .

истовремено са његовим крахом код женему се разбуктава депресија која је годинама - неприметно за околину - тихо тињала, и нажалост окончала (такође) суицидом ,подвоз .пруга им ома ' нузкућу ишла'. . .

(животе, јебемте)

не без ироније анализирати окружење те xивот Ј.& М. обележен аутоматизмом условљеним припадношћу нижој 'средњој' класи; наиме живело се радећи што се морало, беспоговорно и бесконфликтно (не)прихваћајући стварност каква јест и оно што долази у невидљивој измаглици избора 

                        radnici-foto-AFP.jpg

(одлука)

из свега неумитно следи како се наши животи накрају испостављају крајње непредвидљивим, насумичним и посве неотпорним на већину покушаја контроле .уствари ми смо напросто заробљени у клопку живота те се не треба чудити када након дуготрајне борбе са депресијом самоукокавање постаје доказ како се ипак поседује слободна воља да се управља властитом судбином . или је то правдање предсобом ?

. . . . . .

ништа ново, рећиће начитани. тужна судбина каквих има а и бићеих ,но посебност 'овом случају' даје сазнање да сам са поменутим се дружио , личили су на посве уобичајене људе , били слични размишљањима мени умногоме . . . . . и онда.

присећам се речи Ј. када ми се у овдашњој болници 'правдао' због своје болести те му назрех обећање да ће он већ умети да реши своју бољку, да небринем.но нерече како,но post festum одговор ко да уочих кроз стихове знанеми поетесе И. која у песми насловљеној ти оклеваш да уђеш у моје снове ,  вели  . . ."док сасвим не нестанем... (публика увек пропусти овај део). . .и престанем да постојим . ..". а што мени сасвим довољан повод  би за писање оњима двома, неприлагођеним.

------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

опаска (9 нов. 2005 ) уз ово горе,

читам у данашњој штампи : током осам месеци ове године у србији је било 636 суицида, од чега су жртве 492 пута били мушкарци, а 144 пута жене . и у овој години најчешћи начин је било вешање: 431 пут...

лето 2008, пак, штампа указује,

да  преко 1500 особа у србији заврши суицидом. Мушки су бројнији ,70% у односу на 30% жене , што нас сврстава на 13 место у свету а 10 у европи по броју самоубистава. У свету се преко милион особа годишње самоубије, а предњаче мађарска и  русија, док најмању стопу суицида имају грчка, в. Британија, португалија, француска . . .

у бившој југославији словенија је предњачила док је на косову било најмање суицида

април 2009 . . . прибелешка и даље разраду чека . . .



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:56 06.04.2009

Pogodi me,

nemoj tako tužno.
Черевићан Черевићан 23:04 06.04.2009

ха

г.Кингу, јебемлига, уме живот, потакнут окружењем и на ту страну да се преусмери понекад . хвала на јавки, поноћној.
MightyNora MightyNora 23:10 06.04.2009

Tako beše...

... i u Istočnoj Nemačkoj par godina pred krah Zida, ako je verovati izvorima filma: "Životi Drugih Ljudi" - ne verujem da je daleko od istine. A šta je analogija, ne bi umo kazti...

Dobro Veče Mister Č, long time no see

M.
Черевићан Черевићан 23:27 06.04.2009

драгомије

г MightyNora на поновном сусрету у ове касне малтешке сате ,поготову.о да, има тога, само колико смо спремни да те вести пратимо редовно. хвала на јавки.
4krofnica 4krofnica 20:59 07.04.2009

Re: Tako beše...

"Životi Drugih Ljudi"

do-bar
Budimac Budimac 23:15 06.04.2009

...

у бившој југославији словенија је предњачила

Ovaj podatak me je iznenadio jer sam bio ubeđen (a sad ne znam zašto) da je to bila Vojvodina.
Черевићан Черевићан 23:21 06.04.2009

тако

ето прочитах уштампи ( политика, рубрика друштво, но има томе) , г будимац. годи када сте са нама у друштву. хвала.
ivana23 ivana23 23:51 06.04.2009

Re: тако

Черевићан
ето прочитах уштампи ( политика, рубрика друштво, но има томе) , г будимац. годи када сте са нама у друштву. хвала.

U Ljubljani je u vreme SFRJ (ne znam podatak za kasnije) postojao klub samoubica.
Черевићан Черевићан 23:56 06.04.2009

те

према сазнањима из штампе очигледно није мањкао са чланством, упс. хвала на овом податку мрс Ивана, као и на дружењу.
thebee269 thebee269 13:32 07.04.2009

Re: тако

U Ljubljani je u vreme SFRJ (ne znam podatak za kasnije) postojao klub samoubica.
*novo


a kad si postajao clan, pre ili posle samoubistva?


Черевићан Черевићан 13:36 07.04.2009

ово

је потпуно исправно али чисто техничко питање које је верујем ( било ) регулисано статутом друштва , упс.

хвала на шали ( акоје) г Којићу , те дружењу снама.
ivana23 ivana23 13:51 07.04.2009

Re: тако

thebee269
U Ljubljani je u vreme SFRJ (ne znam podatak za kasnije) postojao klub samoubica.
a kad si postajao clan, pre ili posle samoubistva?

Nije bas za salu, al' da ti odgovorim. Naravno - pre. Periodicno su iz neke posude izvlacili ime onog ko ce sledeci izvrsiti suicid.
jesen92 jesen92 23:18 06.04.2009

Nekako..

..nisam navikla na ovako tuzne price od Vas...al dobro , nije zivot samo pesma...
Черевићан Черевићан 23:34 06.04.2009

знате

мрс јесен , ја у своју белешницу много тога прибележих па када се саберу године тих записа материјала има подоста.понекад докон волим да те записе прелиставам, а понеки разрадим како сам замислио. можда због свих ових несрећа оконас а и по свету о којима смо сваки дан иформисани и ја на овакав 1 мој никад дорађен запис пажњу обратих . . .

фала што нам дружење омасовисте . . .
49 41 49 41 23:25 06.04.2009

Tek onako;...

preporuka.

Sroza me, ionako danassrozanoga.
49 41 49 41 23:26 06.04.2009

Tek onako;...

preporuka.
Черевићан Черевићан 23:39 06.04.2009

па

шта сад ,одједном 2 пут ми црвенила за ушима г . 18 ( у збиру) . онда ћу ија толко пута да Вам се захвалим те на дружењу исто.
mirelarado mirelarado 23:26 06.04.2009

Тужно

Много је депресије, безнађа око нас... Као да страшне деведесете, године пропадања, распада земље, ратова још увек узимају данак, а нова криза и неизвесност већ испостављају свој рачун. :((
Черевићан Черевићан 23:43 06.04.2009

једном

нарушена (назови) стабилност како светска тако и у региону захтева дуг временски период за санацију разлога који до ње доведоше. тога се мора бити свестан, па ко потраје . . .

хвала мрс mirelarado на посети овде.
jesen92 jesen92 00:51 07.04.2009

Re: једном

нарушена (назови) стабилност како светска тако и у региону захтева дуг временски период за санацију разлога који до ње доведоше. тога се мора бити свестан, па ко потраје . . .
...ne znam samo sto nama pripalo da ceo zivot budemo u nekoj krizi..il je nasa ili je svetska...nama uvek isto...al ipak, prezivecemo..........
nsarski nsarski 00:04 07.04.2009

The question of suicide...

...leave it a question.

Relativno malo je o tome pisano na popularan nacin (madi ima romana u kojima je junak tako skoncao). Ljudi se trude da ne misle suvise o tome (Sartr je mislio), i takve zavrsetke zivota obelezavaju kao "tragicno preminuo", i slicno.
Jedna od najbljih autobiografskih beleski te vrste se moze naci kod A. Alvareza (on je slucajno preziveo pokusaj samoubistva) u knjizi "Okrutni Bog" (The Savage God), koja je i kod nas davno prevedena. On tu analizira zivote Pavezea i Silvije Plat, i naravno, svoj.

Uzgred, sin Silvije Plat se nedavno (24. marta) ubio. Son of Sylvia Plath Commits Suicide
Черевићан Черевићан 00:48 07.04.2009

и сада ми је у сећању прочитано

Hladnog zimskog jutra Silvija Plat je u svom stanu pripremila doručak za djecu koja su još spavala, zagrijala je mlijeko i narezala hljeb. Potom je još jednom provjerila jesu li dobro pokriveni, a onda, pazeći da ih ne probudi, zatvorila za sobom vrata kuhinje glavu zavukla u rernu plinskog šporeta i otvorila plin. Bilo je to 11. februara 1963. godine. Bilo joj je tek trideset godina.

николас син ето оде мајчиним стопама. неће ивер далеко од кладе ,вели народна. па зар и у овој работи ?

хвала г нсарски на указу на књигу Алварез-ову, те дружењу овом, наравски.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:25 07.04.2009

Re: The question of suicide...

Nsarski
Uzgred, sin Silvije Plat se nedavno (24. marta) ubio

Uzgred, eksperti za suicid tvrde da suicid nije nasledna pojava, niti pak dolazi iznenada. (Ispitivanja pokazuju da čak 85 posto svih onih koji izvršavaju samoubistvo tu svoju nameru prethodno izražavaju).

Evo kako pomenuti A. Alvarez, u svojoj knjizi "Okrutni Bog", piše na jednom mestu:

"Imao sam u školi neobično dobrodušnog i pomalo nesredjenog nastavnika fizike, koji je u šali stalno pričao o samoubistvu. Bio je malenog rasta, širokog crvenog lica, krupne glave pokrivene tršavim prosedim uvojcima, stalno zabrinutog osmeha. Govorilo se da je od školske inspekcije, za razliku od većine svojih kolega, dobio najvišu ocenu za predavanje svog predmeta. Jednog dana je na kraju časa blago primetio kako onaj ko želi sebi da prereže grlo, treba da vodi računa o tome da prethodno stavi glavu u džak kako za sobom ne bi ostavio strašan nered. Svi smo se smejali. A onda se u jedan sat po podne oglasilo zvono i dečaci su pojurili na ručak. Nastavnik fizike je biciklom otišao pravo svojoj kući, stavio glavu u džak i prerezao sebi grlo. Nije napravio veliki nered. To me je izuzetno impresioniralo..".

N. B. Svaka aluzija na druge profesore fizike je - slučajna.

Čer, izvini za ovo malo duže pisanje, nadam se da nije potpuno "offtopic".
P. S. Preporuka za dobar tekst.
Черевићан Черевићан 21:35 07.04.2009

госн Петровићу

пре свега хвала да Вас је мој састав намамио да коментар оставите а о offtopic-у ни помисли неможе бити.што се пак метода тиче како се (sui - sebe + occidere - ubiti) остварује ево шта нађох у литератури

Burning oneself (self-immolation) (samospaljivanje)
Car collision (izazivanje automobilske nesreće)
Drowning (davljenje u vodi)
Electrocution (električnom strujom)
Hanging (vješanje)
Lethal injection (letalna injekcija)
Overdosing (predoziranje hipnoticima, antidepresivima, sredstvima protiv bolova, barbituratima, sodium pentobarbitalom je dozvoljeno u Oregonu kao legalni suicid asistiran od liječnika)
Plastic bag method (korištenje plastične vrećice i gušenje ugljičnim dioksidom)
Poisoning (trovanje)
Seppuku (srednjovjekovni način, hara-kiri)
Shooting (ustreljivanje samog sebe)
Slashing throat (rezanje velikih arterija, traheje)
Slashing wrists (rezanje vena)
Starving to death (gladovanje do smrti)
Suffocation by Carbon Monoxide (CO) Poisoning (gušenje, trovanje ugljičnim monoksidom)

можда под Slashing throat још додати ово . . са џаком ,упс
nsarski nsarski 21:37 07.04.2009

Re: The question of suicide...

Svaka aluzija na druge profesore fizike je - slučajna.

Cemu? He, he, he...

Ako zaista zelis da postanes fan A. Alvareza, preporucujem knjigu "Hers". (On je, btw, dugo vremena radio za Penguin books - urednik za poeziju). Knjizevnih referenci koliko hoces (Sekspir uglavnom) i prilicno profound opis stanja u kome se nalazio.
Ivana Knežević Ivana Knežević 00:04 07.04.2009

Vec je naslov puno rekao

Uhvatim sebe, dragi Cher, kako posmatram opste veselje medija koji, i kad pokazuju uzasne vesti igraju na kartu da je onima koji gledaju bolje od onih koje gledaju, jedino veselje promovisu, i kao zacarana sam, cini mi se. Jer ljudi cak i ne lice puno na one u medijima - sminka, valjda - i ugao snimanja je bitan, i ne vidi se bas sve... ali zaista ne lice.
Zivoti se zive, i onda vise ne. To je sve.
Черевићан Черевићан 07:03 07.04.2009

улога

колаж програма који нам нуди те-ве , радио , управо то и има за циљ да нас небаци у бедару зарад горке истине која нас окружује него умотано у шаренило, ( и песму по потреби ) усмери нас у сфере сумње да је то што смо видели - чули и ние тако како смо ми евидентирали . . . ма, живот је 1, нетрауматизирајмо га непотребностима . . . весело само !

хвала гђо кнежевић на посети.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:09 07.04.2009

Na Kubi posle Revolucije

kazu, nema suicida. Mozda jedan ili dva. Neki starci sto su onemocali i snuzdili se silno...
Kuba je cudo, mili chere !
49 41 49 41 00:55 07.04.2009

Re: Na Kubi posle Revolucije

Kuba je cudo, mili chere !

Proporcionalno obrnuto uvek bilo u zivotu.

Oni sto hodaju sa rupom na cipelama; kao nekad u bosni i kosovu bila im nepoznanica.
Slovenci i Vojvodjani prednjacili.

Kad nas zapljusne za 10-tak g. pohod na istok, ...
Черевићан Черевићан 00:59 07.04.2009

о куби

сам , од подоста њих који су је посетили , чуо занимљиве утиске. па није бадава хемингвеј тамо штацију изабрао кадгод. додуше и г. фидел је чудо. . . .

фала Вам на дружењу и указу г .Randjelovic -у . козна, није куба прекосвета . . . за допливати доње.
pnbb pnbb 14:51 07.04.2009

Re: Na Kubi posle Revolucije

kazu, nema suicida

jebiga nestalo kanapa..
a svi znaju da plivaju
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 18:33 07.04.2009

Re: Na Kubi posle Revolucije

a svi znaju da plivaju

I to uz muziku, pesmu i igru...
Черевићан Черевићан 21:00 07.04.2009

и те две околности

могуће да су допринеле изостанку појаве суицида накуби, г pnbb . хвала на луцидномВам закључку .
49 41 49 41 21:19 07.04.2009

Re: о куби

козна, није куба прекосвета . . . за допливати доње.

Znam, cuti i plivaj. Daleko je.

Kao u skotskom vicu; kad su otac i sin - da bi ustedeli, krenuli u Australiju plivajuci.
49 41 49 41 00:47 07.04.2009

Dzek London

najavio svoju klopku zivota.
Mornar na konju - Autobiografski roman.
Kasnije mu "pecatirali"-klopku u Martin Idn-u biografski roman.
Blade Runner Blade Runner 03:28 07.04.2009

Razni ljudi, razni razlozi ...

Kleopatra

Черевићан Черевићан 06:44 07.04.2009

мамљива

историјска приповетка, г. Blade Runner - е, истина највероватније, учинила је поменуту особу занимљивом помињања током векова, па ето, зхваљујући Вама и ми је се присетисмо. . . . хвала на дружењу.
shumska shumska 04:14 07.04.2009

O vešanju, konopcem čvrstim

Od svih poznanika koji ovaj put izabraše - posebno gorak, grdan trag duši mojoj ostavio je jedan - uvek nasmejan, a verovatno turoban kad ostane sam. Obesio se pre dve godine, u zoru, konopcem čvrstim. Trudim se da se često sećam pokojnika bliskih. Tako će, nadam se, još poživeti.
Черевићан Черевићан 06:39 07.04.2009

у мислима док су

оних који нема трају . стварни крај им је , када се престану помињати . . .

болештином начет, блиски ми рођак, загризе цеви ловачке пушке марке Browing , скупоцене, те прогута метка комада 2, одзаправо и смири се заувек главе разнете ( сакупише је једва ) , неред у соби правећи. беше за трајања оличење животне енергије, снажан, шаљив и весељу склон, радан и онда живот, тај шаљивџија , загади му тело болештином, истумба догађаје који га слудише, те прозва присећања која му у сан давала нису ( прибележио у опоруци) , те се одлучио суициду.
на сахрани подоста њих је коментарисало
- био је уствари слаба личност, борба за живот је изазов,најлакше се убити
црква одби да га сахрани, како приличи, јер самоубице то не заслушују. ипак 1 поп очита молитву и препоручи опрост , грешном.
мене искрено ожалошћеног , а осетљивог, догађај усмери поезији . . .

брбот живота

покиданост . . целином ме кида
ноћи чекам по васцели дан
слутим болест у телу злослутну
присећања . . . исчекују сан

а кад смрачи нервоза ме хвата
шта са собом, појешће ме мрак
кревет зјапи - нигде места наћи
чекам јутро, то је грешке знак

тек по дану . . сви ме нервирају
све ме једи, пукао сам скроз
најбоље ће бити . . . . се убити
мог живота пропућко је воз


хвала на посети , те потсећајућими коментару , shumska .
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 05:04 07.04.2009

Izbeglice

Bio sam, nažalost, u prilici da sa njima radim, družim se, posmatram. Kažem nažalost, jer bolje bi bilo da sam ih upoznao u nekim lepšim okolnostima.
Kad su izbegli bili su srećni što su izvukli žive glave. Hrabro su podnosili sve teškoće, uslove stanovanja, neimaštinu.
A, onda, jedno po jedno, gubili su nadu, padali u depresiju.
Sećam se jednog od njih, profesor fizike, snažan čovek. On na jednoj strani sveta, supruga i deca na drugoj. Hrabrio je druge da izdrže, vraćao im nadu.
Sretnem ga jednom kraj kola, na ulici. Plače bez glasa, samo mu suze teku. Pitam šta je. Kaže, crko mu žmigavac, a nema šrafciger da ga popravi. Ništa strašno, kažem, imam ja alat. On ćuti i gleda u prazno.

I onda mi ispriča kako je imao lepu i veliku kuću u Sarajevu, sa garažom i svim alatom, novu tek završenu, bili srećni i on i supruga i deca, a onda...
Pričao je dugo.

Naravno, nije šrafciger bio razlog za plač tog snažnog, odraslog čoveka. Bio je samo okidač.
Черевићан Черевићан 06:19 07.04.2009

нажалост

васпитани смо тако да нам увек материјално превагне над духовним па је посве нормално да се човек тешко тјст никако немири са губитком. имовине посебно . задњу деценију на малти сам имао сусрета са десетинама сличних судбина и само ретки су . . кретали живот испочетка без манифестовања личних траума. како им је у души притом , то само они знају . . .

дилема

ко раздраган врабац међ мачјим зубима
откидамо трајање од живота ритнути
подуго нас неће . . . наде вазда има
лежемо уморни, будимо се кљокнути

живот се при томе своди на нервозу
око нас су . . . сва лица смркнута
милијон проблема гура у психозу
живци као праћка, ил рана такнута

и шта да чинимо, можда суицида
па се докопати паралелног света
ил пустити да нас удаве немири
постати од тога личне спрдње мета


фала на коментару, г стојковићу,
Черевићан Черевићан 07:38 07.04.2009

једни се убијају, други чуде

прочитах,

Suicidalno ponašanje ili suicidalnost, je definisano kao kontinuum, od suicidalne ideacije (zamišljanja), preko pokušaja suicida, pa sve do izvršenja suicida. Najčešće, suicid se definiše, kao fatalni čin samopovređivanja, sproveden pod manje više svesno samodestruktivnom namerom.

ZABLUDE O SUICIDU

- Ubijaju se samo ludaci. Izgube razum i ne znaju što rade, pa se ubiju

- Ubijaju se slabići koji se ne mogu suočiti sa životnim problemima

- Ubijaju se kukavice


ISTINE O SUICIDU

- Samoubistvo, bilo da je izvršeno ili pokušano, nije posledica ludila, nego dugotrajne neizdržive patnje

- Najčešći su uzroci samoubistva nelečena depresija ili anksioznost, moždane bolesti koje izazivaju teške duševne patnje

- Nezainteresiranost, neinformiranost i bešćutnost okoline pogoduju samoubistvima
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 08:12 07.04.2009

Re: једни се убијају, други чуде

- Brate dođi odmah na salaš obesio nam se otac - zvao je telefonom brat brata plačući. Telefoni tek izašli, ali oni bili veoma bogati mogli su imati sve, tako da su i na salašu imali telefom?

Brat došao odma kolima i popeli se na čardak da ga skinu. Deda oko šezdeset i neke.., bio visok oko metar i sedamdeset. obesio se u čardaku od metar i šezdeset...

Sve imao samo nije imao prostor da se obesi, ali je ipak uspeo...

Šta li je njega nateralo na takakv čin..., da izdrži sve to, savijenih nogu...???

Preporuka, ovo je tekst današnjice.

Moj dobar drug ima radnju za sanduke i ostalo... Svi u njoj rade, žena i dve ćerke. ostale dve ćerke su male. ..DIrektno u bolnici imaju radnju. Sve rade kupaju, oblače, šminkaju posle saobraćajki...

BBBRRRRRRRR......
Черевићан Черевићан 10:11 07.04.2009

има

у поводу суицида вешањем + Мика Антић једну песму

Od svih si devojaka bila tiša,

zbunjena, sama neprimetna, bleda.

Ej, zasto nisi bar porasla viša,

bar visa za pola pedlja?


Jedne je noci udarala kisa

tako krvicki ko cuvari reda...

Ej, zasto nisi bar porasla viša,

bar visa za pola pedlja,


jer kada si se o drvo kraj vrta

obesila jednom u svitanja seda,

izmedju bosih nogu i blata

bilo je razmaka samo - pola pedlja.


овај стари несретник, којега поменусте г павловићу, ето наум оствари и у нижем простору од висинему.
ха, кад се човек реши . . . .
miloradkakmar miloradkakmar 07:55 07.04.2009

Bezizlaz


Pomeranje čovekovog fizičkog bića iz korena dovodi do nesagledivih posledica po njegovo mentalno biće i zdravlje. O tome se prozbori tek kada se nesreća dogodi ili više ne može da se izbegne. Dobru uhranjenost i zdravlje tela mora da prati i očuvan i zdrav duh.
Često se kaže : vidi ga, ko od brega odvaljen, a unutra jad i beda . Čovek danas , na ovim prostorima, puca po svim šavovima. Načet 90.-ih , sada je dovoljno da podvikneš, zapretiš tananoj duši i ona se nađe u sopstvenoj nemilosti, bezizlazu. Otkazi , krpljenje kraja s krajem , nemaština, nesigurni odnosi u druđtvu, nesređeni u porodici ... doprinose bržoj odluci o samoubijanju.
Danas je Svetski dan zdravlja, iznosiće se statistike, pričati kako se treba zdravo hraniti ... a ponajmanje će se govoriti kako hraniti dušu, sačuvati zdrav razum, izbeći patnju... A , da li vredi i govoriti o tome ?
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 08:18 07.04.2009

Re: Bezizlaz

a ponajmanje će se govoriti kako hraniti dušu, sačuvati zdrav razum, izbeći patnju...


Mi blogeri možemo dušu nahraniti kod G, chera na blogu, pod uslovom da ne piše, više, ove životne istine!
Черевићан Черевићан 08:27 07.04.2009

указах

- Nezainteresiranost, neinformiranost i bešćutnost okoline pogoduju samoubistvima . . .

у овом отуђеном свету којег смо савременици пуно је тога што се отело контроли, додуше никад и није било у стању да се поменуто контролише. хумано друштво којем претендујемо треба на томе радити па ће кроз време можда и помака ка бољем бити.ако се дотада неразбуца наша плава планета васионом . . .

хвала на коментару г miloradkakmar - у
Черевићан Черевићан 08:32 07.04.2009

а мождаје

г павловићу и ова немамљива тема садржај meny- a за душу, ко зна. в. ми је драго да сте са нама и овај пут.
mariopan mariopan 08:41 07.04.2009

Re: Bezizlaz

Vaseg rodjaka koji se , sluteci tesku bolest, sam ubio - razumem.

Podrzavam ideju da se dozvoli eutanazija, mozda bi, znajuci da ce neko da mu pomogne u teskom casu , i taj rodjak ziveo duze, mozda bi cekao da taj teski cas dodje i ne bi unapred sebi uzeo pravo da ode kako on hoce.

Gledala sam izbliza muke umiranja dragih mi bica i zato razumem sta je on zeleo da izbegne.

Mene uvek pogodi samoubistvo dece.
Sta se dogadja u njihovim dusama kada potegnu na onaj svet zbog ocene ili straha sta ce im reci roditelji ako su nesto pogresno uradili? Kako se niko nije nasao da primeti sta se sa njima dogadja i koliko pate? Tome uvek predstoji teska patnja i borba unutrasnja a nikoga nema da to vidi? Za to uvek optuzujem okolinu i roditelje , ako ih dete ima.

Navikla sam na veselije price iz vaseg pera ali znam da ove sto zivot znace, ili smrt, ravnopravno idu podruku sa onim prvim i da ih necete preskociti, jer zivot je to, svud oko nas.

Pozdrav
Черевићан Черевићан 10:42 07.04.2009

драга гђо мариопан

нажалост рођак је био лекар , усто и пасионирани ловац и свестан својега краја учини суицид можда сувише театрално , закључак је фамилије уже. неко чак дода . . и себично .питање је остало ко такав чин уопште може да оцењује.
сиуцид деце је пак посебност. иако веле упознати да у том чину има подоста помодности ? углавном читамо да су разлози крајње неприхватљиви разуму. само колико се разумом влада у таквим ситуацијама.

елем,
можда су оку мамљивије веселије теме и ја се тиме углавном поводим код мојих прилога ,но можда и случај би, да листајући забелешкеми ,баш ме ова, од силине других, овога пута привуче.

поз. узвраћам. хвала на дружењу.
Vlasta92 Vlasta92 08:26 07.04.2009

Če...

Kada sam ukucala Če, izbacilo mi mogućnost - poslednju rečenicu na ČE, koju sam ukucala kao naslov: "Čestitaj pubecu rođus". Ze Jeličin blog, kada je sinu bio rođendan. Zatekao me nametnut naslov i zaustavio u nameri da napišem nešto zaista gadno. Tako je i u životu. Koliko god bude gadno, a gadno je ne možemo ni zamisliti koliko, nastavljaš da živiš.
Черевићан Черевићан 08:37 07.04.2009

нагон

за самоодржањем људске врсте је чудо једно. бациш нас наглаву, паднемо наглаву, ал се отресемо и терај . . јово наново. што казо + ћопић . . знам ја нас, јебо ти нас

в. ми је драго гђо власто да сте у нашем друштву овог пута.
Vlasta92 Vlasta92 20:57 07.04.2009

Ja sam

cesto u vasem drustvu, kada god mogu da stignem, a i kada ne ostavljam traga, ne znaci da nisam tu (procitala, preporucila i zadovoljna, mada pomalo polupana, otisla da nastavim da radim)..ovdi uvek lepo, fino neko drustvo. nema svadja, svi pomalo pesnicki raspolozeni (fiju fiju kroz kapiju), ma, milota jedna.
leopold_lady leopold_lady 09:11 07.04.2009

Uh......

Teška tema.... Ma,ne znam šta je to sa ljudima uopšte.... Ok,neću sada da morališem...Bilo je teških dana,bilo je i težih... Ali,kad nešto razmislim - nikad nisam imala taj poriv - da se ubijem .... Nekako isuviše volim život - bez obzira na sve što mi se dešava........
Черевићан Черевићан 10:27 07.04.2009

љубав

према животу управо је та танка граница која дели вољу за трајањем од маама суицида . код неког она се временом изгуби . . .

фала Вам мрс leopold_lady на откривањунам интимеВам . трудите се да истрајете у тој љубави на коју указујете.
loocifer48 loocifer48 09:21 07.04.2009

Баш тако.

Дух Ваш, нама насушни, с правом исцртава данас тамне боје. Чисто да истакне племениту светлост својствене Вам (и нам, ако дозволите), господске војвођанске ведрине. Хвала лепо.
Черевићан Черевићан 10:18 07.04.2009

г loocifer-е

може се окренути глава од непријатности међутим тада човек није искрен према себи самом, а то неваља , стога и овакве теме , незаобилазне вазда, гласну се (понекад) у нама те их је нужно евидентирати.

Вама хвала на надахнутим реченицама.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 11:09 07.04.2009

MORAM DODATI...

... Imam jednog druga koji je četiri (4) puta bio na operacionom stolu i sva četiri puta bio operisan, preživeo sve te muke plus saobraćajka, teška kao trepča...

Taj moj drug i dalje živi i radi, i dalje je veoma nasmejan, i dalje mu se svi oko njega smeju ne znajući kako je on prošao u životu jer je uvek bio skroman i nikada se nije žalio...
E, taj moj drug, mogao se ubiti bilo kada i mnogo puta posle toga, ali nije...

Eto, recimo razlike između tog mog druga i onog dede koji se obesio skvrčenih nogu, imao sve u životu...
Život nema pravila, pravila postoje da bi se prekršila, što mi činimo veoma mnogo i veoma često, i odemo veoma čudno.., ponekad..?


- Lalo, hajde ti nama reci kako je hasu udario voz - upitaše inspektori lalu jedinog svedoka na njivi dok su kopali. Hasa radoznao očo da vidi prugu i dok je voz nailazio lala mu vikao da beži, ali ovaj, nije ga valjda čuo ..
- Oćete dužu verziju ili kraću - upita ih lala
- Ajd onu dužu pošto si ti jedini svedok..
- Dooobrooo, bilo je to davne, 56-te kada je haso došao u Srem...
- Hmm ajd bolje onu kraću - zamoliše ga inspektori..
- Aaa. ok , kako došo tako ošo....

Черевићан Черевићан 12:39 07.04.2009

мотивисаност

је г. павловићу права реч која је веровати је и вама познатог из бедаре усмерила ка трајању . е сад колики % након толико личних наеба утоме успе то је за проверу, но добро је знати . . . . да их има .

а госн Лала ко . . . исваки Тулипан .
dolybell92 dolybell92 22:42 07.04.2009

no comment

Права пролећна тема.
Сви људи су самоубице само су начини различити,
што узрокује да им се смрт догађа у
различитим периодима живота - како коме.
Неко то чини брзо и ефикасно а неко читав живот
истраје да би завршио исто.
Неко то чини радом, неко храном, неко разним
такозваним пороцима - рекли би и алкохолом,
неко ризичним начином живота,
брзом вожњом... свако има своје "лудило"
којим живот скраћује или прекраћује.

поздрав Мр Cher...

Черевићан Черевићан 06:30 08.04.2009

о

како сте само у праву мрс dolybell92 да се сви ми натенацке укокавамо (не)свесно за разлику од оних који поступак убрзају ,упс

хвала вам на дружењу и указу свима јасном али ипак прикривеном у нади трајањанас и поред множине изазова
leopold_lady leopold_lady 16:43 08.04.2009

Setila se ovog tvog ....

unosa u blog....

Gledala danas poslednju epizodu Dr House - a ... (poslednju koja je prikazivana) i radilo se o samoubistvu njegovog lekara... On je (ludi Dr House ) išao dotle da nije verovao da bi mu se kolega ubio... Na kraju je stavljen sajt za pomoć suicidnim osobama .... Što je recimo po meni - pohvalno..... Mada,Amerikanci su čudo prirode.... Drugačijeg mentalnog sklopa nego mi.....
Черевићан Черевићан 20:43 08.04.2009

Како избећи клопку

Re: Setila se ovog tvog ....

прочитах
. . . . живот увек има смисла, живот је дар, треба га волети, стално упознавати, поправљати одржавати. оваквим ставовима треба допрети до особа које су покушале суицид. У развијеном свету већ се увелико ради предикција - предвиђање могућности суицида – простије речено ,зашто се у ту клопку улази. Стога би било пожељно основати национални центар за примарну превенцију суицида . . . . .

сајтова пак, који ову тематику обрађују има усрбији већ множина . . .
bocvena bocvena 10:54 09.04.2009

Tema

me toliko privatno muči, da me parališe da o njoj pričam.
Zato preporuka tebi koji imaš sluha da o njoj prozboriš na pravi način.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana