ANDREJA - HVALA ŠTO STE PODRŽALI ŽIVOT

Branislav Kovačević Cole RSS / 22.09.2007. u 08:21

Andreja se odlicno oseca i polazi u skolu u januaru...

Andreja
Andreja
 

To je informacija koju želim da podelim sa Vama, koji ste učestvovali u stvaranju mogućnosti da se Andreji izvrši blagovremena operacija transplatacija jetre..O svemu i o samoj akciji koju je vodila Snezana Mihajlovic iz Kragujevca i ona sama piše, ali zbog bojazni da njen Blog neće svi primetiti....postavljam njen Blog i na ovom mestu....

HVALA SVIMA !

BK Cole

život - ovde i sada

Pre par meseci je na blogu objavljena priča-apel (Cole: Život je negde drugde) o Andreji, iz Kragujevca, kome je potrebna transplantacija jetre.

Andreja je operisan početkom leta i u utorak su se vratili iz Italije. Na pitanje: „Kako je Andreja?", Dragana mi je samo rekla: „Videćeš, nećeš ga prepoznati."

Život ipak nije negde drugde, već je ovde i sada... šta da vam kažem, osim - hvala što ste podržali ovo.


Iako su me razni ljudi iz mog najbližeg okruženja savetovali da se ne uključujem u ovakve akcije, radi zaštite mentalnog mi zdravlja..."jer ako ne uspe, biće mi jako teško, a i šanse da dečak uopšte ode u inostranstvo su minimalne, o pronalaženju organa da ne govorimo, itd.", ja probala i preživela.

Pre par godina sam na TV-u videla priču o petogodišnjoj devojčici koja je rodjena bez rektuma. I tada su me priupitivali za zdravlje. Šta da kažem - nema mi pomoći, razmišljala sam moleći ljude iz Crvenog Krsta (koji su za slučaj takodje čuli sa TV-a, i naravno bili maksimalno potreseni istim), da papirče što im dadoh ne završi u korpi, na šta su se široko osmehnuli, rekavši da ne brinem, ali istovremeno obaveštavajući me da oni nemaju para. E, za ovu priču su bitne tri stvari:

1. Da je devojčica operisana ranije - sada ne bi nosila kateter, već bi funkcija bešike bila normalna

2. Sled iz broja 1 - zar niko od medicinskih radnika nije mogao da predloži da se zahvat odradi ranije? (valjda su hteli da budu sigurni, pa nisu žurili, al' ja još jednom da kažem, za svaki slučaj - dete je rodjeno bez rektuma)

3. Lekar, koji je operisao, je sve odradio pro-bono, ali to nije toliko važno. Važno je da se on redovno javlja roditeljima , prateći pacijenta koji više nije njegov pacijent, jer bi on, eto želeo da ta devojčica može da ima normalan seksualni život, a samim tim, jednoga dana, ako tako želi, postane majka. S tim u vezi je zanimljivo i to da te prepiske prevodim ja (jer nema nikog drugog uputnijeg), pa svaki put, pošto sa medicinom nemam nikakve veze, pišem po dve-tri varijante, sa naznakom da mi se kaže ako nešto zvuči „sumnjivo", a složićete se da se ovde ne bi valjalo pogubiti u prevodu.

Izabrah samo ove dve priče, nije da ih nemam više - imam, ali priči nikad kraja. Neka bude da je i ovo previše.

Jutros čitam Vesnin blog o devojčici iz slama...i razmišljam

Da li da tretiram sve ove (i slične slučajeve) kao neminovnost naše napaćene zemlje?

Da li da se nerviram, pa da mi bude žao, pa da se opet nerviram?

Da li ja, kao pojedinac mogu nešto konkretno da preduzmem?

Ima li vas još voljnih?

Da li ovo što pišemo na blogu može uroditi plodom da se konačno izorganizujemo, ili da čekamo da se iskristališe pravi trenutak?

Snezana Mihajlovic, KG

 

Atačmenti



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:10 22.09.2007

jedna ispravka

nisam ja vodila nikakvu akciju
samo sam želela da pomognem
i budem deo te priče

i evo, još jednom
hvala svima koji su se (na ovaj, ili onaj način) uključili u tu priču

Vučko je, čini mi se napisao da će Andreja možda postati bloger jednog dana kad mu ne budemo dosadni - ne znam za to, ali će definitivno pocepati mnogo patika....
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:56 22.09.2007

Živ bio,

veliki porasto, samo neka cepa patike, tako i treba! Snežana, zlato si ti jedno veliko!
Ja sam spremna da pomognem oko Delfine. Jedino što mi je teško jer nisam blizu.
vucko vucko 12:49 22.09.2007

Patike

Samo da pozdravim naše drage Kragujevčane i da im poželim sve najbolje.

Andreja će postati šta god bude želeo. Pretpostavljam da će mu u početku na Internetu biti interesantnije ovakve stvari... u tom smislu mu želim da pocepa više pravih patika nego virtuelnih :)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:53 22.09.2007

Re: Patike

Vucko...
Hvala na zeljama i pozdravima...
bkc
cincili cincili 14:51 22.09.2007

divna vest

drago i snezana - hvala vam oboma na novostima. mnogo mi je drago da je andreja dobro i nadam se da ce brzo biti u stanju da patnje koje je prosao postanu sam secanje...
Emina Emina 10:51 23.09.2007

lijepo...

sjećam se dječaka iz Srebrenice koji je rođen sa sličnom anomalijom tamo negdje '92., '93....Bože, kakva patnja. Niko nije imao sluha, ni Holanđani, ni Srbi.. Preživio je. Pitam se šta li je sad s njim..
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:25 24.09.2007

Re: lijepo...

Emina
sjećam se dječaka iz Srebrenice koji je rođen sa sličnom anomalijom tamo negdje '92., '93....Bože, kakva patnja. Niko nije imao sluha, ni Holanđani, ni Srbi.. Preživio je. Pitam se šta li je sad s njim..


Secam se mnoge dece..koja u periodu 1990..pa nadalje nisu imala priliku za normalan zivot....NAZALOST!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana