strana 211

Jelena Milić RSS / 03.04.2009. u 10:39

 

„Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog varvarskog Balkana uzima za saveznika Ameriku i EU protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda - srpskog naroda".

Dobrica Ćosić o Albancima  u nedavno objavljenoj i naširoko promovisanoj  knjizi „Vreme zmija"

Eto, otac nacije nam je svima učinio uslugu. Sve ono što su HO, YUCOM, i neke druge nevladine organizacije  i pojedinci skupljali, tvrdili, upozoravali  godinama, a mi načelno, odbijali da čujemo i razumemo svu pošast toga što otac govori  i radi, otac je lepo opet sažeo na strani 211 nove knjige.

Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog varvarskog Balkana uzima za saveznika Ameriku i EU protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda - srpskog naroda".

Tako crno belo, da crnobelje ne može biti. Ko Batajnica.

HOLJS i YUCOM su podneli krivičnu prijavu. Sa razlogom.

Tužilac je na potezu. Ali ne samo on. Svi mi. Potreban je i JASAN JAVNI STAV SVIH AKTERA DRUŠTVENOG ŽIVOTA O OVAKVIM IZJAVAMA. Odnos prema ovoj tužbi i rekacijia tužilaštva će biti lakmus test za Srbiju: da li će večno ostati zakopana na strani 211 ili će smoći snage da okrene novi list. Kakav pritisak na tužilaštvo, kavi bakrači, ovo što je javno napisao i objavio, toliko je crno-belo da deileme ne sme biti.

Ali, evo  neki genije Željko Ivanji  iz G17+ smatra da ovde nema elemenata za krivično delo i trtlja nam o pristojnosti i nepristojnosti tužakanja umetnika umesto toga. Ja sam BTW načula i da je Hitler bio slikar, mislim stvarno nepristojno je tužakati slikara. A Legija, je li on pisac? I opet, ko za našeg Minju, ko za zakon o antidiskriminaciji, ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zverka pokaže trag.

„Nikada ne bih mogao da se složim s tako negativnom kvalifikacijom celog jednog naroda. Pojedinci mogu biti loši ili zli, ali se nešto ne može pripisivati narodu. S druge strane, nepristojno je tužiti pisca koji je izneo impresiju. Prema takvoj logici, onda bi mogla da se podnese i prijava protiv Petra Petrović Njegoša zbog 'genocida' nad turskim narodom".

 

Pogađate, us-gb-oliren-reformisaniproevropski-cestitamovam-i-dolazimo-vam-na-stranacke-skupove-i-sedimo-u-prvom-redu Nikolić i pratnja mu Crnčević nemaju dilemu da su Sonja i Biljana u krivu.

A kod vas, ima li dileme?



Komentari (176)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunjica dunjica 10:47 03.04.2009

?!

Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog varvarskog Balkana uzima za saveznika Ameriku i EU protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda - srpskog naroda".

je l´ ovo neki prvoaprilski zaheb?
Jelena Milić Jelena Milić 10:55 03.04.2009

Re: ?!

nazalost, nije prvoaprilski zajeb, vec zivotni zajeb

to je srbija u kojoj zivimo, kojoj se klanjamo, koja je nasa intelektulana elita i moralna vertikala dunjice

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:32 03.04.2009

Re: ?!

Hm pa kad se vec ponavljaju teme evo ja cu onda prepisati sta sam vec napisao kod Lektorke o izjavi Biljana Kovačević-Vučo:

E jaka mi je ovo pravnica ... i ja kao laik vidim da ovo sto ona zakljucuje nema blage veze sa razumom. Bar se ne vidi iz ove citirane recenice. Ako nigde ne stoji eksplicitno da se odnosi na albanski narod onda ovo "Taj socijalni politički i moralni talog tribalnog varvarskog Balkana" se odnosi na vodjstvo teroristicke UCK sto ne spada pod udar zakona ... a osim toga je i istina. Inace narodi se mogu uporedjivati po stepenu razvoja demokratije, civilizacijskom i nivou prosvecenosti ... niko nece reci da su po tim kriterijumima Englezi i narod Papue Nove Gvineje isti ... i to ne znaci da je jedan vredniji od drugog pa samim tim tu nema rasizma... Ko to kaze on onda implicitno tvrdi i da je recimo skolovan covek vredniji od nepismenog - sto bi pak bio (prikriveni) rasizam ...

ps. ja licno ne mislim da je srpski narod "naj" po gore pomenutim kriterijumima ... ali spada u naprednije na Balkanu. Naravno pricamo o proseku ...

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:37 03.04.2009

Re: ?!

ps. ja licno ne mislim da je srpski narod "naj" po gore pomenutim kriterijumima ... ali spada u naprednije na Balkanu. Naravno pricamo o proseku ...

Pa gde si Vaso sokole...
Opet citiraš sebe....u "proseku"..
Dušan Maljković Dušan Maljković 11:41 03.04.2009

Re: ?!

Taj socijalni politički i moralni talog tribalnog varvarskog Balkana" se odnosi na vodjstvo teroristicke UCK


To je i meni ostalo nejasno. U citatu se nigde ne kaže da se to odnosi na Albance. Da li neko ima kompletan citat iz koga se vidi na koga Dobrica tačno misli?
vracarac92 vracarac92 11:53 03.04.2009

Re: ?!

Pa gde si Vaso sokole...
Opet citiraš sebe....u "proseku".

O gradonacelnice i vi ste tu, pa Dobrica je bio i vas veliki uzor u demokratskoj RSK.
Nadam se da niste zaboravili.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:25 03.04.2009

Re: ?!

Dušan Maljković
To je i meni ostalo nejasno. U citatu se nigde ne kaže da se to odnosi na Albance. Da li neko ima kompletan citat iz koga se vidi na koga Dobrica tačno misli?


Da se odnosi na albanski narod onda bi to svakako bio tezak nacionalisticki ispad koji zasluzuje i moralnu i zakonsku osudu. Ali sam ubedjen da nije tako - inace bi ovi tzv. borci za ljudska prava to sigurno i naveli/citirali. Tako da sve vise lici na politicku propagandu odnosno pokusaj diskreditacije politickih protivnika pod formom borbe za ljudska prava - sto je njihova zloupotreba.

Ali ako je tako, ne bi im bilo prvi put: Helsinski odbor je vec pravio "crne liste" (i slao ih po celom svetu) javnih licnosti u Srbiji sa kojim se politicki ne slaze (citaj: onima koji ne zastupaju stavove LDPetc). Bilo je dovoljno da covek kaze da je za podelu Kosova, odnosno ostanak severnog Kosova pa da se nadje na takvom spisku. Drugim recima Helsinski odbor gusi i krsi jedno od osnovnih ljduskih prava: pravo na slobodno izrazavanje misli...
Dušan Maljković Dušan Maljković 12:33 03.04.2009

Re: ?!

Da se odnosi na albanski narod onda bi to svakako bio tezak nacionalisticki ispad koji zasluzuje i moralnu i zakonsku osudu. Ali sam ubedjen da nije tako


Nema tu šta puno da budemo ubeđeni u jedno ili drugo. Lako se da utvrditi na šta se "taj" kod Dobrice odnosi kada vidimo ceo odeljak.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:44 03.04.2009

Re: ?!

Dušan
Nema tu šta puno da budemo ubeđeni u jedno ili drugo. Lako se da utvrditi na šta se "taj" kod Dobrice odnosi kada vidimo ceo odeljak.


Slazem se ... i jedva cekam da vidim kontekst ove mngocitirane a prilicno "sakate" recenice. Ja licno nikad ne bih ni napisao ovakav blog-temu a da ga nisam prethodno video - nadajmo se da je domacica bloga (ili njena istomisljenica Lektorka) to uradila i da ce nam ga predociti. Hm, mada imajuci u vidu ponasanje slusalaca-vernika pescanika ... ne bi mi cudilo i da to nije slucaj. I da su odmah udarnicki krenule ... u pljuvacinu onog ciji im se politicki stavovi ne svidjaju ...
adam weisphaut adam weisphaut 13:09 03.04.2009

Re: ?!

Da se odnosi na albanski narod onda bi to svakako bio tezak nacionalisticki ispad koji zasluzuje i moralnu i zakonsku osudu.

Vidim da se ti oduševljavaš kao i uvek Vasilije kada se mrzitelji kriju iza dvosmislenosti.
Šta li te toliko raduje?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:12 03.04.2009

Re: ?!

adam
Vidim da se ti oduševljavaš kao i uvek Vasilije kada se mrzitelji kriju iza dvosmislenosti.
Šta li te toliko raduje?


Adi, idi i pokusaj da smislis neko drugo pitanje koje ima veze sa onim sto si citirao ... a i sa zdravim razumom. Ako si u stanju ... u sta se ne bih kladio ...
adam weisphaut adam weisphaut 13:17 03.04.2009

Re: ?!

Uf, uf što bi rekao satrap ti, Maljković-u korenu si me sasekao
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:38 03.04.2009

Re: ?!

adam weisphaut
Uf, uf što bi rekao satrap ti, Maljković-u korenu si me sasekao


Pa sta da ti radim kad si dosadan k'o zubna bolest ... bolje da si otisao da kupis i procitas "vreme zmija" ... mogao si bar sad da nam ovde citiras ceo kontekst ove inkirminisane recenice ... Evo ja bacio pogled na Jelenine i Lektorkine linkove (E-novine i Borba): citavi traktati o ljudskim pravima, citati iz krivicnog zakona ... jedino nigde citata iz same knjige. Ne znam sto su i tu jednu recenicu citirali, valjda je bio dovoljan neki zakljucak politickog saveta LDP o Dobrici Cosicu ... pa da ga tretiramo kao pravosnaznu sudsku presudu ...
adam weisphaut adam weisphaut 13:48 03.04.2009

Re: ?!

bolje da si otisao da kupis i procitas "vreme zmija"

A jes' pa da finasiram Dobricu i Manju

citavi traktati o ljudskim pravima, citati iz krivicnog zakona ... jedino nigde citata iz same knjige.

Ali ono što je interesantno je da ti nisi ni čitao tužbu, niti je Bljaković, Beli i Wu... kako onda znate da ona nije dobro obrazložena ako je niste čitali? Prekognicija ?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:55 03.04.2009

Re: ?!

Adam
Ali ono što je interesantno je da ti nisi ni čitao tužbu ... kako onda znate da ona nije dobro obrazložena ako je niste čitali? Prekognicija


Ja sam gore u prvom postu ostavio link na moj originalni post u kome je bila prvo citirana izjava Biljane Kovacevic-Vuco Borbi (koju je Lektorka iznela u njenom postu) ... i moj tekst se i odnosi na tu njenu izjavu. Ovo je citat na koji se odnosi moj komentar:

Evo kako glasi ta Ćosićeva rečenica: „Taj socijalni politički i moralni talog tribalnog varvarskog Balkana uzima za saveznika Ameriku i Evropsku uniju protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg, balkanskog naroda - srpskog naroda."

Biljana Kovačević-Vučo je za Borbu rekla: „Dve stvari su alarmantne u tom iskazu. Prvo, Ćosić njom raspiruje diskiminaciju protiv Albanaca jasno ih odredivši kao manje vredna bića koja su zaostala u razvoju. S druge strane, pisac u istoj rečenici insistira na superiornosti sopstvenog naroda kao najvrednije nacije, što je klasičan primer rasne diskiminacije".

Covek u belom Covek u belom 13:56 03.04.2009

Re: ?!

adam weisphaut
Ali ono što je interesantno je da ti nisi ni čitao tužbu, niti je Bljaković, Beli i Wu... kako onda znate da ona nije dobro obrazložena ako je niste čitali? Prekognicija ?
Isto tako ko sto ti znas da mi nismo citali tuzbu.
adam weisphaut adam weisphaut 14:01 03.04.2009

Re: ?!

Isto tako ko sto ti znas da mi nismo citali tuzbu

Ajde onda jedan copy paste
Artur Dent Artur Dent 14:39 03.04.2009

Re: ?!

adam weisphaut
Ali ono što je interesantno je da ti nisi ni čitao tužbu, niti je Bljaković, Beli i Wu... kako onda znate da ona nije dobro obrazložena ako je niste čitali? Prekognicija ?

Pa logicno je, uklapa se u nedavne brutalne nasrtaje na sve sto je Belo, Srpsko, Pravoslavno, Heteroseksualno, Nebesko...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:51 03.04.2009

Re: ?!

to je srbija u kojoj zivimo, kojoj se klanjamo, koja je nasa intelektulana elita i moralna vertikala dunjice

a mi koji o tome pricamo izdajnici....
Covek u belom Covek u belom 10:48 03.04.2009

Mali Perica u akciji...

A obzirom da se na blogu kod lektorke raspravljalo o istoj temi mnogo ozbiljnijim argumentima, ovo ovde deluje poprilicno naivno. Izgleda zaista da je u modi srozavanje kvaliteta tekstova na blogu (opet cast izuzecima)...
Jelena Milić Jelena Milić 10:50 03.04.2009

Re: Mali Perica u akciji...

gle cuda ti si se javio

znam da je to tebi tesko da razumes, al neki od nas pisu i objavljuju i sebe i svoje savesti radi

blog je dnevnicki online zapis

ja zelim da znam da sam na ovo reagovala

ti, kako hoces
Goran Miletic Goran Miletic 10:57 03.04.2009

Re: Mali Perica u akciji...

(opet cast izuzecima)...


Pretpostavljam da su izuzeci za tebe oni blogovi koji sadrze:

1. lepe vesti
2. price o muzici, prirodi, sportu...
3. oni koji pljuju na nesto sto bi se moglo nazvati "evropski standard" (ima i sve vise)
4. oni koji opisuju "patnje Srba" kao jedine and/or primarne na Balkanu
Lektorka Lektorka 10:58 03.04.2009

Re: Mali Perica u akciji...

jelena m. & jelena g. u ovom slučaju reaguju isto, čak imaju iste asocijacije. reč "lakmus" sam i ja juče oko podne napisala, ne na blogu, nego na jednom drugom mestu. ako objave, videće se i to.
prema tome, ne vidim u čemu su to "ozbiljniji argumenti" kod mene na blogu od ovih ovde. poenta je u određivanju javnosti prema ovim čika dobricinim rečima, jašta.
Jelena Milić Jelena Milić 11:02 03.04.2009

Re: Mali Perica u akciji...

ciao,
hvala na javljanju i na razumevanju zasto sam i sama osetila potrebu da se javno odredim

Lektorka Lektorka 11:04 03.04.2009

Re: Mali Perica u akciji...

Jelena Milić
ciao,
hvala na javljanju i na razumevanju zasto sam i sama osetila potrebu da se javno odredim


apsolutno :)
tema je važna i treba o njoj pričati.
poz
Covek u belom Covek u belom 11:10 03.04.2009

Re: Mali Perica u akciji...

Lektorka
jelena m. & jelena g. u ovom slučaju reaguju isto, čak imaju iste asocijacije. reč "lakmus" sam i ja juče oko podne napisala, ne na blogu, nego na jednom drugom mestu. ako objave, videće se i to.
prema tome, ne vidim u čemu su to "ozbiljniji argumenti" kod mene na blogu od ovih ovde. poenta je u određivanju javnosti prema ovim čika dobricinim rečima, jašta.
Imas kod sebe na blogu Wu-ovu argumentaciju, a i svoju, pa sad pitaj nekog prijatelja sa strane (a koji nije dupeuvlakac) da ti iskreno kaze sta misli...
Politicki autizam je zaista pravi naziv za vas "neprofesionalne". GMiletic je ipak nesto drugo...
alselone alselone 14:47 03.04.2009

Re: Mali Perica u akciji...

Jelena Milić

ja zelim da znam da sam na ovo reagovala


ti da znas da si reagovala ili da se zna tamo gde treba da si reagovala?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:52 03.04.2009

Re: Mali Perica u akciji...

A obzirom da se na blogu kod lektorke raspravljalo o istoj temi mnogo ozbiljnijim argumentima, ovo ovde deluje poprilicno naivno. Izgleda zaista da je u modi srozavanje kvaliteta tekstova na blogu (opet cast izuzecima)...

CuB, pazi sta pricas, mogao bi neko da te oporezuje...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:55 03.04.2009

Re: Mali Perica u akciji...

ja zelim da znam da sam na ovo reagovala

ti, kako hoces

Covek u belom Covek u belom 14:56 03.04.2009

Re: Mali Perica u akciji...

Aleksandar Stosic
A obzirom da se na blogu kod lektorke raspravljalo o istoj temi mnogo ozbiljnijim argumentima, ovo ovde deluje poprilicno naivno. Izgleda zaista da je u modi srozavanje kvaliteta tekstova na blogu (opet cast izuzecima)...

CuB, pazi sta pricas, mogao bi neko da te oporezuje...
A ja mislio da je srozavanja kvaliteta bloga B92 poboljsanje za Srbiju iz ugla onih sto ih ti nazivas nacosima? Nekonzistetan si Stosicu...
mrvicak mrvicak 15:22 03.04.2009

Re: Mali Perica u akciji...

alselone
Jelena Milić

ja zelim da znam da sam na ovo reagovala


ti da znas da si reagovala ili da se zna tamo gde treba da si reagovala?


Alselone, koliko ti god neverovatno zvučalo: Da, ima nas i koji račune polažemo sopstvenoj svesti i savesti - i to jeste dovoljan razlog javnog iznošenja stava i reagovanja. Makar i ne bilo rezultata, a bogme ima ih, ipak...

Jelene, preporuka!
Dr M Dr M 10:52 03.04.2009

Lakmus test

"Odnos prema ovoj tužbi i rekacijia tužilaštva će biti lakmus test za Srbiju"

Lakmust test pokazuje nijanse ruzicaste i ljubicaste boje.


"Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog varvarskog Balkana uzima za saveznika Ameriku i EU protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda - srpskog naroda"."

Ovaj tekst prikazuje samo crnu boju.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:05 03.04.2009

Re: Lakmus test

Dr M
"Odnos prema ovoj tužbi i rekacijia tužilaštva će biti lakmus test za Srbiju"

Lakmust test pokazuje nijanse ruzicaste i ljubicaste boje.


"Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog varvarskog Balkana uzima za saveznika Ameriku i EU protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda - srpskog naroda"."

Ovaj tekst prikazuje samo crnu boju.

"Strepnja mi je dublja od nade" što bi rekao "otac nacije", da neće biti nikakve reakcije nadležnih organa. U najboljem slučaju će reagovati kao Željko Ivanji. Relativizovati stvar, pričati kako se ne vidi da je mislio na "ceo narod", vaditi se na umetničke slobode i slične gluposti.
No i to je lakmus....
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:33 04.04.2009

licemerno

EU protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda - srpskog naroda"."

ovo je tipičan nacionalisti pristup koji nas je mnogo puta mnogo koštao.
Narodi ne mogu biti i nisu ni najbolji, i ništa mi nismo ni bolji ni gori od grugih.
Da li smo najdemokratskiji, pa i sami tvrdimo da nije bilo demokratije do 5.oktobra a i ova sada ima mnogo šta da popravi da bi iz partokratije prešla u demokratiju.
Najcivilizovaniji, po čemu, po tome što nam je uzor srednjovekovna Srbija, lažemo sami sebe da bi se ubedili da smo ono što nismo a da jesmo ono što nismo.O civilizovanosti se možemo svakodnevno uveriti u komšiluku, na ulici , po selima i najubedljivije u narodnoj skupštini.
Najprosvećeniji, pa koliko još imamo nepismenih i polupismenih, neznanje je svuda vidljivo iz aviona.
Jedino što je tačno jeda smo taman toliko koliko i drugi Balkanci primitivni, samohvalisavci,, da svoje greške pravdamo većim greškama drugih, da je dobro sve što mi uradimo njima a loše sve što oni urade nama.
I drugo, tačno je, ni jedan drugi balkanski narod nije dostigao takav stepen meditacije da se smatra nebeskim narodom.
Licemerno je kad jedan takav čovek tuca svoj narod u zdrav mozak i laže ga, držeći ga u uluzijama dok civilizacijski dani teku.
Kraja Kraja 18:13 04.04.2009

,,,,sve rekao covek...

...vaditi se na umetničke slobode i slične gluposti....
Goran Miletic Goran Miletic 10:53 03.04.2009

misljenje...

a ima onih koji ce da smisle da "on nije mislio nikog da uvredi"
Dr M Dr M 10:59 03.04.2009

Re: misljenje...

a ima onih koji ce da smisle da "on nije mislio nikog da uvredi"


Bilo bi bolje da je samo hteo da uvredi, to je ljudski.

Hteo je njih da obezvredi, nas da ubedi. To nije ljudski.
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:37 04.04.2009

Re: misljenje...

Goran Miletic
a ima onih koji ce da smisle da "on nije mislio nikog da uvredi"

Ja mislim da nije to rekao u afektu da bi nekoga uvredio već što tako istinski razmišlja. To je jednostavno nacionalistički okvir razmišljanja.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 10:57 03.04.2009

nema semse

svaka tuzba bila bi mu cista usluga i promocija. ovakve stvari se, po pravilu, ignorisu.
Jelena Milić Jelena Milić 11:01 03.04.2009

Re: nema semse

ovakve stvari se, popravilu, ignorisu


sori stankovicu, daj primer

gde to? srbija, il svet ima li neki primer

ko to?

mislis u srbiji do sad on zeneral, slobinoj srbiji, kostunicinoj srbiji, ili ovoj turbonajproEU srbiji?
Lektorka Lektorka 11:02 03.04.2009

Re: nema semse

knjiga vreme zmija nije roman, nego su piščevi zapisi. dnevnički. naravno da će diskusije ići u tom pravcu da se ospori pravo da se reč napisana u dnevniku jednog pisca tretira kao njegov, lični, iskaz. to je klasičan scenario srpske političke scene. na kraju ćemo čuti da dobrica nije napisao što jeste napisao.
Dr M Dr M 11:06 03.04.2009

Re: nema semse

ovakve stvari se, po pravilu, ignorisu.


Pa nam, posle, oni koje ignorisemo propisuju pravila.
No pasaran!
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 11:14 03.04.2009

Re: nema semse

fora je u tome sto primera nema. ja ne mogu da se setim nijednog.

znas li ti slucaj da je neko negde u skorije vreme zabranio knjigu?
zabranama i progonom umetnika se bavi napolitianska Kamorra i onomad ajatolasi.
uopste nije pitanje dal je to sto je napisao akt mrznje i rasizma ili ne, posto jeste (poduslovom da se odnosi na neki narod u celini a ne na vojsku ili pokret, npr. UÇK). nego je pitanje sta bi se s tim postiglo. kolika je kazna (novcana i povlacenje knjige, jer nije pozivao na rat i pokolj) i kolika nagrada (popularnost, medijska paznja itd.). daklem, da ne bude dala baba gros da udje u kolo tuzilastva ovakve slucajeve ne iznose pred sud. rec je naime o zloupotrebi slobode govora i jos pride u knjizevnosti, suvise klizav teren da bi se bilo ko po njemu setao.
Spiridon Spiridon 11:14 03.04.2009

Re: nema semse

svaka tuzba bila bi mu cista usluga i promocija. ovakve stvari se, po pravilu, ignorisu.


"pametniji popušta" izmislila je vlast plašeći se svrgavanja. U nekim stvarima ne sme se popuštati. Nema veze sa živcima nego sa stavom.

RA
Covek u belom Covek u belom 11:24 03.04.2009

Re: nema semse

Spiridon
U nekim stvarima ne sme se popuštati. Nema veze sa živcima nego sa stavom.
A ti lepo ne popustaj i dalje ko i do sada i milina...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 19:23 03.04.2009

Re: nema semse

suvise klizav teren da bi se bilo ko po njemu setao

Osim onih sto vole da se glupiraju..., ovaj, blogiraju on-line.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:01 03.04.2009

Crno - belo

Tužilac je na potezu. Ali ne samo on. Svi mi. Potreban je i JASAN JAVNI STAV SVIH AKTERA DRUŠTVENOG ŽIVOTA O OVAKVIM IZJAVAMA. Odnos prema ovoj tužbi i rekacijia tužilaštva će biti lakmus test za Srbiju: da li će večno ostati zakopana na strani 211 ili će smoći snage da okrene novi list. Kakv pritisak na tužilaštvo, kavi bakrači, ovo što je javno napisao i objavio, toliko je crno-belo da deileme ne sme biti.

Nije li jedna rečenica, ipak premalo za tako čvrst crno - beli stav, ili treba da te podsetim na Rišeljea?

Ne bih da zauzimam stav dok ne pročitam knjigu, a pošto Ćosića ne čitam, ostaću uzdržan.

PS: Protiv verbalnog delikta u bivšoj SFRJ borili su se i oni koji danas sebi daju za pravo da procenjuju svaku reč i rečenici u bilo kojoj knjizi, da je izvlače iz konteksta, podnose krivične prijave i kao narečeni Rišelje traže da se pisac obesi.
Samo što se sad verbalni delikt naziva govor mržnje.
Covek u belom Covek u belom 11:04 03.04.2009

Re: Crno - belo

Vojislav Stojković
Nije li jedna rečenica, ipak premalo za tako čvrst crno - beli stav, ili treba da te podsetim na Rišeljea?

Ne bih da zauzimam stav dok ne pročitam knjigu, a pošto Ćosića ne čitam, ostaću uzdržan.

PS: Protiv verbalnog delikta u bivšoj SFRJ borili su se i oni koji danas sebi daju za pravo da procenjuju svaku reč i rečenici u bilo kojoj knjizi, da je izvlače iz konteksta, podnose krivične prijave i kao narečeni Rišelje traže da se pisac obesi.
Samo što se sad verbalni delikt naziva govor mržnje.
Drz se dobro sad, stizu NVO jastrebovi...
Jelena Milić Jelena Milić 11:08 03.04.2009

Re: Crno - belo

nisam se s vama upustala ozbiljniju u polemiku ni oko ratnih zlocinaca, necu ni sada smatram da ne zasluzujete
mada je tajming bio vrlo inidikativna, i blog b92 bi generalno trebo da se zapita

PS: Protiv verbalnog delikta u bivšoj SFRJ borili su se i oni koji danas sebi daju za pravo da procenjuju svaku reč i rečenici u bilo kojoj knjizi, da je izvlače iz konteksta, podnose krivične prijave i kao narečeni Rišelje traže da se pisac obesi.
Samo što se sad verbalni delikt naziva govor mržnje.


upavo zbog ovakvih bezuspesnih pokusaja simplifikacija i zamena teza
nadam se da necu biti osudjena zbog ovog verbalnog -pisanog delikta za koji smatram da NIKAKO NIJE ISTO STO I GOVOR MRZNJE cija je osuda civilizacijska tekovina u 21 veku

Covek u belom Covek u belom 11:12 03.04.2009

Re: Crno - belo

Jelena Milić
civilizacijska tekovina u 21 veku
Supalj novogovor, sve odzvanja. Pocinjes da zvucis ko onaj nesrecni Glas Amerike...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:23 03.04.2009

Re: Crno - belo

Jelena Milić
nisam se s vama upustala ozbiljniju u polemiku ni oko ratnih zlocinaca, necu ni sada smatram da ne zasluzujete
mada je tajming bio vrlo inidikativna, i blog b92 bi generalno trebo da se zapita

Tipično za vrstu mišljenja koja svet i ljude oko sebe vidi samo u crno-belom koloritu.
Jelena Milić Jelena Milić 11:26 03.04.2009

Re: Crno - belo

Tipično za vrstu mišljenja koja svet i ljude oko sebe vidi samo u crno-belom koloritu.


jos jedna vasa neuspela zamena teza i providna simplifikacija bez i jendog dokaza-argumenta dakle, pausalizacija, i potvrda zasto niste zasluzili polemiku

ne, ja svet vidim u raznim nijansama, ali imam crno-beo stav prema govoru mržnje

Covek u belom Covek u belom 11:36 03.04.2009

Re: Crno - belo

Jelena Milić
ne, ja svet vidim u raznim nijansama, ali imam crno-beo stav prema govoru mržnje
koji pritom ne umes ni da definises...da, da...how yes no sto bi rekli neki nasi...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:41 03.04.2009

Re: Crno - belo

Argumenti su u vašem postu i odgovoru na moje komentare, citirao sam ih, ali vi ih ne vidite.
Takva vam je optika.
Jelena Milić Jelena Milić 12:00 03.04.2009

Re: Crno - belo

postedite me
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:04 03.04.2009

Re: Crno - belo

svakako, a i sebe.
Dušan Maljković Dušan Maljković 11:11 03.04.2009

Nema sumnje...

Mislio sam da je reč o nekom citatu Nikole Samardžića, kad ono Kobrica Ćoske... Pa nisam baš ni preterano promašio, zar ne?

Ta izjava je nesumnjivo rasistička. Hard core rasistička. I treba da se reaguje.

No, mene zanima jedna druga stvar. Kada će, u skladu sa svojom konsekventnom borbom protiv rasizma, Sonja Biserko podneti prijavu protiv -- Sonje Biserko? Mislim, pre svega, na njenu izjavu da je "naučno dokazano" da je u Jasenovcu ubijeno 70.000 ljudi i da su ostale cifre preuveličane. To je sa pozicija zvanične istoriografije direktni revizionizam zasnovan, između ostalog, i na relevantnom naučnom izvoru kakav je Franjo Tuđman, koji je i tvrdio dotičnu cifru. Za slične teze u Nemačkoj se krivično odgovara, i ja bih zaista voleo da vidim Sonju kako iznosu na sudu "naučne dokaze" u prilog svojoj tezi.

A onda da idemo dalje -- da vidimo kakva je rasistička pozadina teze Nikole Samardžića iz 2007. da Srbijom vlada "azijatska mentalna despotija". I šta je to čuvena dramska spistaljica htela da kaže kada je rekal da je Meril Strip "ruska seljanka u duši". I zašto Nenad Prokić tvrde da Albanci nisu u stanju da sami vode Kosovo jer nemaju takve kapacitete. Itd.
Jelena Milić Jelena Milić 11:15 03.04.2009

Re: Nema sumnje...

bez namere da branim samardzica za gadosti koje je pisao po pogledima, niti cak i one koji su "samo" pisali za iste,
maljkovicu, ostav !

prvo da naucis, mada se vrlo vesto prodajes za obrazovanog, sta su uvrede, neprimerene ocene, politicki glupe izjave, a sta govor mrznje i rasizam

uz punu svest da ovim rizikujem blogorazvod

ne bi mi bio prvi

ps

( btw, za samardzica daj tacan citat da se setim, samo azijatija nije dovoljna, to je pezorativno ali nije govor mrznje bas, znam da je bilo antizapadnjacko i antiglobalisticko, nacionalisticko, to sve da...al ja ne jurim verbalni delikt ili slobodu misljenja ili pro and con mog ubedjenja , dok ne dodje do govora mrznje)
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 11:18 03.04.2009

Re: Nema sumnje...


"azijatska mentalna despotija" - postoji - persija na primer ima dugu tradiciju.
ruski seljaci takodje postoje, i imaju dusu, kosovu je ocigledno potreban dadilja, tamo se ljudskaprava neprekidno krse.

mozes li mi objasniti sta jeod gore navedenog sporno?
Jelena Milić Jelena Milić 11:20 03.04.2009

Re: Nema sumnje...

ne moze

jer ne zna
Dušan Maljković Dušan Maljković 11:24 03.04.2009

Re: Nema sumnje...

Mislim da vas više ne pratim, draga Jelena.

Ja sam bio vrlo precizan -- govorio sam o rasizmu. Vi miliste da nacizam nije i rasistička ideologija ili pak da se kroz revizionizam on ne rehabilituje? Vi milite da smanjenje broja žrtava u holokaustu ne proizvodi rasističke učinke? Niej reč o tome da je to direktni "govor mržnje", ja to ni ne tvrdim, nego tvrdim da je krajnji rezultat takvog diskursa rasistički. To je nešto daleko gore -- rehabilitacija fašizma.

Ostalo su tipični primeri rasističkih projekcija -- azijate je karakteristična mentalna despotija, biti "ruska seljanka" -- pazite RUSKA -- je nešto izrazito loše, a kosovski Albanci nemaju sposobnosti da sami vode svoju državu. Sve su to teze da su neki narodi deficijentni ili da imaju neke primitivne i samo njiam svojstvene karakteristike.
Jelena Milić Jelena Milić 11:29 03.04.2009

Re: Nema sumnje...

Ostalo su tipični primeri rasističkih projekcija -- azijate je karakteristična mentalna despotija, biti "ruska seljanka" -- pazite RUSKA -- je nešto izrazito loše, a kosovski Albanci nemaju sposobnosti da sami vode svoju državu. Sve su to teze da su neki narodi deficijentni ili da imaju neke primitivne i samo njiam svojstvene karakteristike.


samosvojstvenost postoji

inace ne bi bili razliciti

pezorativnost i poredjenje u smislu kvaliteta nisu iste stvari

mislim da olako koristis termin rasisticka projekcija

polako

ovo su lose, vrlo lose sterotipije koje su koristene

nije svaki uvredljiv stereotip bas govor mrynje

to je vec pre polje za politicku korektnost

koja je ipak stvar dobre volje zar ne

Dušan Maljković Dušan Maljković 11:36 03.04.2009

Re: Nema sumnje...

Jedno je stepenovanje unutar rasizma -- ima tu čitava skala, svakako. Ali to ne znači da neke izjave, ako su manje rasističke, nisu rasističke.

I o kakvim to samosvojstvenostima govorite? Vrlo bih voleo da vidim tu kvalifikaciju naroda na tom osnovu. Takođe, primetite da kažem "i": primitivne i samo njima svojstvene.

Kao što vi sada branite ove izjave, tako neki drugi brane Dobricu. Umesto da se osudi svaki rasizam, svaki tabor svoje brani. Divota.

vracarac92 vracarac92 11:56 03.04.2009

Re: Nema sumnje...

Mislio sam da je reč o nekom citatu Nikole Samardžića, kad ono Kobrica Ćoske... Pa nisam baš ni preterano promašio, zar ne?

Xe, xe
Jelena Milić Jelena Milić 11:58 03.04.2009

Re: Nema sumnje...

ne ja ne branim nikakav svoj tabor, vec vidim razliku

a vi ste trpanjem i ruskih seljanki bas pokazali da ne razumete materiju

Dušan Maljković Dušan Maljković 12:09 03.04.2009

Re: Nema sumnje...

Drago mi je da "vidite" razliku. No nikako da je verbalizujete, da je napišete. Vaša argumentacija izgleda ovako -- ti ne znaš, ti si neobrazovan, ti ne razumeš. Sasekli ste me u korenu, moram priznati: posle ovako ubedljivog nastupa predajem vam štafetu mladosti. A vi nosite dalje, ako hoćete.

A onda pravite i ingenioznu raliku između "stereotipa" i rasizma? A na čemu se molim vas rasizam zasniva ako ne na (rasističkim) stereotipima? Recimo, Jevreji su gramzivi. To je stetreotip, ali je nesumnjivo i antisemitizam u pitanju. Naravno, nije isto to tvrditi i tvrditi svetsku jevrejsku zaveru genetski deficijentnog naroda, ali je i jedno i drugo rasizam.

Ovde je reč o omome što je i više od stereotipa: kada kažete "azijatska mentalna despotija" vi ne mislite na despotiju kao oblik vladavine koji se javlja u Aziji, KOLEVKI CIVILIZACIJE, i to ne svuda i uvek, već mislite na mentalno stanje ljudi u Aziji koje je despotsko, nesposobno za slobodu, zaostalo u odnosu na Zapad, itd. To je inače stara rasistička teza zapadne filozofije, imate to i kod Hegela, niej Samardžić to prvi ustvrdio.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 12:18 03.04.2009

Re: Nema sumnje...

vi ne mislite ... već mislite
pitao bih te maljkovicu otkud znas ko sta misli u svoj pamet?
nego necu, jer cim se pomene hegel, ostanem razoruzan, dignem ruke u vazduh i kazem: predajem se.
adam weisphaut adam weisphaut 14:00 03.04.2009

Re: Nema sumnje...

Vi milite da smanjenje broja žrtava u holokaustu ne proizvodi rasističke učinke?

Slavko Goldštajn je onda takođe Holocaust-denier?
QED.
Željka Buturović Željka Buturović 14:13 03.04.2009

Re: Nema sumnje...

nije svaki uvredljiv stereotip bas govor mrznje.

ok, dakle, da je dobrica cosic, umesto onog sto jeste rekao, rekao da su albanci na kosovu na nizem civilizacijskom nivou od srba u srbiji, da li biste trazili da se to osudi? da li mislite da je to istina?
markonio92 markonio92 14:36 03.04.2009

Re: Nema sumnje...

Jelena Milić

a vi ste trpanjem i ruskih seljanki bas pokazali da ne razumete materiju

Sram Vas bilo Maljkoviću, trpate ruske seljanke!
Dušan Maljković Dušan Maljković 17:04 03.04.2009

Re: Nema sumnje...

ok, dakle, da je dobrica cosic, umesto onog sto jeste rekao, rekao da su albanci na kosovu na nizem civilizacijskom nivou od srba u srbiji, da li biste trazili da se to osudi? da li mislite da je to istina?


I to bi takođe spadalo u diskurs rasizma.
Domazet Domazet 17:22 03.04.2009

Mislim da ovde nisi u pravu...

Dušan Maljković
ok, dakle, da je dobrica cosic, umesto onog sto jeste rekao, rekao da su albanci na kosovu na nizem civilizacijskom nivou od srba u srbiji, da li biste trazili da se to osudi? da li mislite da je to istina?


I to bi takođe spadalo u diskurs rasizma.
...to bi spadalo u diskurs rasizma ukoliko se kao objasnjenje tog nizeg nivoa ponudi nekakva genetika. Ukoliko se konstatuje da su na nizem stepenu razvoja (ja mislim da jesu mada je sasvim validno pitanje koliko) zbog istorijsko-socijalnih razloga onda svakako da ne spadaju u diskurs rasizma.
adam weisphaut adam weisphaut 17:34 03.04.2009

Re: Mislim da ovde nisi u pravu...

Ukoliko se konstatuje da su na nizem stepenu razvoja (ja mislim da jesu mada je sasvim validno pitanje koliko) zbog istorijsko-socijalnih razloga onda svakako da ne spadaju u diskurs rasizma.

Da li misliš da oni Evropljani koji konstatuju da su zemlje Balkana (Serbia included) na nižem stepenu razvoja takođe u pravu dokle god ne objašnjavaju to genetikom? Da li to primiš sa filozofskom mirom takođe?
Dušan Maljković Dušan Maljković 17:51 03.04.2009

Re: Mislim da ovde nisi u pravu...

Upravo taj prelaz, sa genetike na kulturu, jeste obeležje savremenog rasizma tj. kultur-rasizma. Kako je genetski to nepotkreljivo tj. kako je razvoj genetike kao nauke pokazao da nema osnova u genetskom kodu za rasne odnosno etničke podele na "više" i "niže", onda se prešlo na mnogo manje egzaktan teren kulture, pa se tvrde da postoje razvijenije i manje razvijene. Naravno, ovo je opet vrlo problematično -- koji su kriterijumi u pitanju na osnovu koji se "meri", kako dati sud o celokupnoj kulturi i sl. Lično, mislim da je to nemoguće i da je svako govor o višem ili nižem stupnju kulturnog razvoja izvanredno problematičan i da ne spada čak ni u pseudonauku nego u čisto naklapanje. On, međutim, ima rasističke konsekvence i to je problematično.
Domazet Domazet 19:24 03.04.2009

Nisam ja taj koji ...

adam weisphaut
Ukoliko se konstatuje da su na nizem stepenu razvoja (ja mislim da jesu mada je sasvim validno pitanje koliko) zbog istorijsko-socijalnih razloga onda svakako da ne spadaju u diskurs rasizma.

Da li misliš da oni Evropljani koji konstatuju da su zemlje Balkana (Serbia included) na nižem stepenu razvoja takođe u pravu dokle god ne objašnjavaju to genetikom? Da li to primiš sa filozofskom mirom takođe?
...ima problema sa istinom Amadchicu. Dok god to objasnjavaju istorijsko-socijalnim razlozima bice u pravu. Jer ce jednostavno konstatovati ociglednu istinu.
Domazet Domazet 19:35 03.04.2009

Upadas u besmislenu...

Dušan Maljković
Upravo taj prelaz, sa genetike na kulturu, jeste obeležje savremenog rasizma tj. kultur-rasizma. Kako je genetski to nepotkreljivo tj. kako je razvoj genetike kao nauke pokazao da nema osnova u genetskom kodu za rasne odnosno etničke podele na "više" i "niže", onda se prešlo na mnogo manje egzaktan teren kulture, pa se tvrde da postoje razvijenije i manje razvijene. Naravno, ovo je opet vrlo problematično -- koji su kriterijumi u pitanju na osnovu koji se "meri", kako dati sud o celokupnoj kulturi i sl. Lično, mislim da je to nemoguće i da je svako govor o višem ili nižem stupnju kulturnog razvoja izvanredno problematičan i da ne spada čak ni u pseudonauku nego u čisto naklapanje. On, međutim, ima rasističke konsekvence i to je problematično.
...PC zamku Dusane. Prvo, nisam govorio o kulturi, govorio sam o istrrijsko-socijalnim razlozima. Busmani jesu na nizem stepenu drustvenog razvoja od vecine drugih drustava iz prostog razloga sto nisu kao drustvo prosli kroz razlicite stepene drustvenog razvoja koroz koje su neka druga drustva prosla. Pri tome ja ne mislim da bilo koji Bushman, kao pojedinac, iz bilo kog razloga moze apriori da se smatra manje vrednim od bilo kog drugog pojedinca. Nisam spreman ni da vrednujem bushmansku kulturu u odnosu na druge mada zauzimati apriori stav kako nema razlike mislim da predstavlja besmislenu relativizaciju. Ali jesam spreman da kazem da Bushmani nisu iznedrili Rene Descartesa a Francuzi jesu. Sto nikako ne daje pravo ni jednom Francuzu da se smatra boljim od bilo koga/svih Bushmana. Iz istorijsko-socioloskih razloga...

Btw, ovo tvoje oko kultur-rasizma, zar ti se ne cini da jednostavno negira evoluciju kao opsti proces?
adam weisphaut adam weisphaut 19:51 03.04.2009

Re: Nisam ja taj koji ...

...ima problema sa istinom Amadchicu. Dog god to objasnjavaju istorijsko-socijalnim razlozima bice u pravu. Jer ce jednostavno konstatovati ociglednu istinu.

Ok, ja takođe mislim da su zemlje Zapadne Evrope razvijenija društva, pitao sam čisto testa doslednosti radi, ali zašto onda Dobrica govori o narodu a ne o zemlji? I da li ako govorimo o stepenu razvijenosti kao faktoru da li zajednice istog naroda sa različitih prostora imaju nužno isti stepen društvenog razvoja?
Dušan Maljković Dušan Maljković 20:33 03.04.2009

Re: Nisam ja taj koji ...

Ok, ja takođe mislim da su zemlje Zapadne Evrope razvijenija društva, pitao sam čisto testa doslednosti radi, ali zašto onda Dobrica govori o narodu a ne o zemlji?


Naravno da tako mislite, jer ste rasista.To je opšte mesto svakog rasizma: društvo A je razvijenije od društva B. Ali ostaje pitanje -- zašto? Zašto su društva Zapadne Evrope -- koja su među sobom takođe različita -- naprednija od npr. Japana, Kine, Indije ili Australije? Naravno, nikakva naučna argumentacoija tu me može da se isposluje -- pogeldajmo samo radove K. Levi-Strosa, oca strukturne antropologije, pa ćemo videti da su takve komparacije zasnovane na nepoznavanju drugih društava (uprao onih "primitivnih", kako neko ovde reče u svojoj neprosvećenosti -- Bušmani?!) i da je paradigma, poserdstvom koje se mere kulture, zapravo lokal-patriotska: Evropljani smatraju da je "evropska kultura" -- izvanredno problematična sintagma -- ta koja predstavlja univerzalni etalon, itd.
adam weisphaut adam weisphaut 20:47 03.04.2009

Re: Nisam ja taj koji ...

Zašto su društva Zapadne Evrope -- koja su među sobom takođe različita -- naprednija od npr. Japana, Kine, Indije ili Australije?

Ja nisam govorio o upoređenju ni sa jednim od ovih zemalja, ja sam poredio Srbiju sa zemljama ZE.
Mislim da je to bilo prilično jasno Ako ćemo da poredimo društva, ja predlažem (relativno) opipljive kriterijume: obrazovanje, infrastruktura, razvijenost demokratskih institucije, zdravstena zaštita, BDP...
Naravno da je ovde "razvijenost" čisto materijalna kategorija.
Inače da li ti zaista imaš toliku kompulsivnu potrebu da obesmisliš reč rasizam?
Dušan Maljković Dušan Maljković 20:56 03.04.2009

Re: Nisam ja taj koji ...

Stvarno? Jel parlament demokratska institucija? U Italiji, Austriji i Nemačkoj, u parlamentiam sede neonacisti/fašisti (u Nemačkoj za sada samo u regionalnim). U Srbiji još ni jedan poslanik Nacionalnog stroja nigde. I šta je zaključak?

Ja smatram da po mnogim kriterijumima koje se danas i u Srbiji uzimaju relevantnim za ocenu razvoja društva Srbija zaostaje. Tako nešto je i za očekivati, s obzirom na skoru istoriju. Nema tu ničeg spornog. Ali teza da je zato Srbija "primitivna", da su Srbi "zaostao narod", a da je politka u pred-politškom stanju, to je već čist rasizam.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 21:04 03.04.2009

Re: Nisam ja taj koji ...

Ali teza da je zato Srbija "primitivna", da su Srbi "zaostao narod", a da je politka u pred-politškom stanju, to je već čist rasizam.

Evo ga ! Opet madjionicarski trikovi !
Ako je mrtvo pile nuznost jeftinog trika, kakve veze ima da li je zaostalo u razvoju ili mu je sve bilo na svom mestu. Pre trika ?
adam weisphaut adam weisphaut 21:10 03.04.2009

Re: Nisam ja taj koji ...

U Srbiji još ni jedan poslanik Nacionalnog stroja nigde. I šta je zaključak?

Koliko sedi predstavnika SRS? Stranka koja je imala svoju paravojnu formaciju?
Koja je imala činove četničkih vojvoda?
Neo- naravno javno ne deklarišu svoj fašizam i nemaju program zbog koga bi se mogli zabraniti.
Sloboda govora i političkog delovanja je jedna od tekovina demokratskog društva, često se naravno i zloupotrebljava. I čisto tehnički Italija je JE a Nemačka i Austrija Mittel Europa.
Tako nešto je i za očekivati, s obzirom na skoru istoriju

Pa šta misliš da li su pre "skorije istorije" po tim kriterijumima razlike između recimo Francuske i Srbije bile neprimetne?
Ali teza ....to je već čist rasizam.

E sad me samo citiraj gde spominjem nešto od ovog između ova dva dela.
Domazet Domazet 22:07 03.04.2009

Slusaj Dule...

Dušan Maljković
Ok, ja takođe mislim da su zemlje Zapadne Evrope razvijenija društva, pitao sam čisto testa doslednosti radi, ali zašto onda Dobrica govori o narodu a ne o zemlji?


Naravno da tako mislite, jer ste rasista.To je opšte mesto svakog rasizma: društvo A je razvijenije od društva B. Ali ostaje pitanje -- zašto? Zašto su društva Zapadne Evrope -- koja su među sobom takođe različita -- naprednija od npr. Japana, Kine, Indije ili Australije? Naravno, nikakva naučna argumentacoija tu me može da se isposluje -- pogeldajmo samo radove K. Levi-Strosa, oca strukturne antropologije, pa ćemo videti da su takve komparacije zasnovane na nepoznavanju drugih društava (uprao onih "primitivnih", kako neko ovde reče u svojoj neprosvećenosti -- Bušmani?!) i da je paradigma, poserdstvom koje se mere kulture, zapravo lokal-patriotska: Evropljani smatraju da je "evropska kultura" -- izvanredno problematična sintagma -- ta koja predstavlja univerzalni etalon, itd.
...ispada da nisi nista ideoloski manje ogranicen od ovih sa kojima volis da ratujes. Da se manemo sada moje neobavestenosti i Bushmana ili 'bushmana' (kojima, cini mi se, upravo ti pripisujes nekakav pezorativni prizvuk) da ti odgovorim za Japan posto sam tamo ziveo pa po nesto (mislim) da znam. Jedna od vidljivih razlika izmedju Japana i vecine evropskih drustava je ta sto evropska drustva jesu, direktno ili posredno, prosla kroz fazu drustvenog razvoja koju cu nazvati (u nedostatku boljeg, ipak mi to nije profesija) Humanizam i renesansa a koju karakterise (izmedju ostalog) razvoj svesti o jedinki (pojedincu, pojedinki). To Japan nije prosao i to se itekako oseti u svakodnevnom zivotu u kome grupa uvek ima prednost nad pojedincem i u kulturi u kojoj se radoznalost i individualnost smatraju negativnim osobinama (cak i na elitnim univerzitetima). Po meni onda japansko drustvo u tom aspektu zaostaje za evropskim.

U stvari, necu da se manem Bushmana. Nacin na koji si doveo u kontekst Bushmane i primitivnost, i pored toga sto si ti stavio znakove navoda, moze da implicira da ja to ne bih uradio (stavio znakove navoda) govoreci o Bushmanima. Zato trazim da mi se izvinis jer na tako nesto ne upucuje ni jedan moj tekst koji sam objavio ovde. Ni jedan jedini! Ukoliko ti to nije bila namera onda trazim da mi se izvinis zbog tvoje neopreznosti.

Jebo te bog, pa koliko vas je to Posedovatelja Istine, da mi je samo znati.
Dušan Maljković Dušan Maljković 22:45 03.04.2009

Re: Slusaj Dule...

Zašto mislite da ideologija individualizma ima prednost nad ideologijom kolektivizma tj. imate li konkluzivan odgovor da li je važniji pojedinac ili grupa? Zapadni liberalni projekat daje prednost prvom, istočna kulturno-religiozno-filozofska tradicija drugom, grubo govoreći. I ko je sad tu superiorniji? Po mom mišljenju niko, jer mislim da je prenebregnuta dijalektika pojedicnac-grupa: bez jednog nema drugog i obratno -- u pojmu pojedinac već se nazire njegov sintetički antipod grupa i vice versa.

Uzgred budi rečeno, mislim da se idivudialnost i radoznalost svuda manje-više sankcionišu. O tome odlično pišu Emerson I Vajld, na primer, zapadni autori.

Što se SRS tiče, nisu oni jedini koji su imali paravojne formacije -- zaboravili ste SPO, dugogodišnjeg političkog saveznika GSS, kao što se zaboravili četničku prošlost, a bogami i sadašnjost LDP-a, rehabilitaciju četnika pomoću DS-a, itd. Onda biste sve te stranke mogli proglasiti neonacističkim, ali to nije njihova ideološka pozicija. Jeste, oni su desnica, od umerene do radikalne, ali se razlikuju od ideja rehabilitacije Trećeg rajha, belog rasizma, itd, što karakteriše Nacionalni stroj i neonacističke stranke u nekim zapadnim zemljama. Treba razlikovati profašističke ideološke elmente koje imaju sve stranke u parlamentu Srbije i neonacistički program "istorijskog fašizma".

I da, SFRJ je u nekim aspektima bila naprednija od zemalja ZE -- besplatno zdravstvo, obrazovanje, socijalni program, antiblokobska politika, itd. Kao što znate, socijalizam je moderni proijekat koje mnoge zemlje zapada imaju integrisane isključivo u nekim društvenim aspektima kroz kompromis socijaldemokratije, a socijalističke revolucije nisu imali.
Domazet Domazet 01:38 04.04.2009

Re: Slusaj Dule...

ašto mislite da ideologija individualizma ima prednost nad ideologijom kolektivizma tj. imate li konkluzivan odgovor da li je važniji pojedinac ili grupa? Zapadni liberalni projekat daje prednost prvom, istočna kulturno-religiozno-filozofska tradicija drugom, grubo govoreći. I ko je sad tu superiorniji? Po mom mišljenju niko, jer mislim da je prenebregnuta dijalektika pojedicnac-grupa: bez jednog nema drugog i obratno -- u pojmu pojedinac već se nazire njegov sintetički antipod grupa i vice versa.

Uzgred budi rečeno, mislim da se idivudialnost i radoznalost svuda manje-više sankcionišu. O tome odlično pišu Emerson I Vajld, na primer, zapadni autori.
Dozvoljavam da nemas vremena da odgovaras svakom posebnmom ali bih te ipak zamolio da jasno razdvojis sta kome odgovaras. Ne mislim da je pojedinac vazniji od grupe ali sam sasvim siguran da grupa moze lakse da maltretira (shvati ovo vrlo siroko) pojedinca nego sto pojedinac moze grupu. Ziveo sam u Japanu a sad zivim u USofA. To su ti dva drustva za koja se bez velike greske moze reci da predstavljaju opozite. Moj je utisak da je americko drustvo (uprkos ovome sto se desilo u NY state) daleko manje isfrustrirano. A oko dijalektike mislim da grdno gresis. Grupa, ona o kojoj mi ovde diskutujemo, ne da moze da zivi bez pojedinca nego se zasniva na njegovoj negaciji. On je deo celine.

Ovo sa Emersonom i Vajldovm ti je madjionicarski trik nedostojan tvoje inteligencije. Sankcionisanje radoznalosti i individualnosti je u Japanu sistemsko. Sankcionisanje individualnosti i radoiznalosti na zapadu je pragmaticno, samo kada se ugroze interesi onih koji su sposobni da sankcionisu. Sioguran sam da to kapiras, nisi ti Cirko pa da ne shvatas kako kvantitet moze da da sasvim novi kvalitet.

I da, SFRJ je u nekim aspektima bila naprednija od zemalja ZE -- besplatno zdravstvo, obrazovanje, socijalni program, antiblokobska politika, itd.
Opa bato, znaci ipak postoje kriterijumi na osnovu kojih se mogu gradirati drustva. A skoro si me bio ubedio da je bilo kakvo gradiranje drustva rasizam iz neprosvecenosti.

I kad smo vec kod prosvecenosti, kamo izvinjenje?
adam weisphaut adam weisphaut 06:42 04.04.2009

Re: Slusaj Dule...

Što se SRS tiče, nisu oni jedini koji su imali paravojne formacije -- zaboravili ste SPO

Ma super ako sam zaboravio ali vratimo se malo na početnu ideju d. institucija. Ja baš ne znam za parlamente mnogo zemalja gde su stranke imale svoje paravojne formacije, a ti? Trenutno mi pada samo S. Irska. Verovatno je to znak razvijenosti demokratskih institucija u Srbiji? Inače ne nalaziš sporno da je stranka čiji šef je kao potpredsednik vlade je najavio nestanak Albanaca s Kosova u slučaju bombardovanja (na čemu je država posle temeljno i poradila) dobila pojedinačno najviše glasova na prošlim izborima?
Inače bilo bi lepo uporediti i ako npr. funkcionišu parlamenti u GB, Francuskoj, Italiji, Španiji sa srpskim, zar ne?
Takođe bi bilo lepo uporediti koliko se dosledno primenjuje vladavina prava u GB sa Srbijom?
kao što se zaboravili četničku prošlost, a bogami i sadašnjost LDP-a,

Klik klak. (copyright by King Louie)

Jeste, oni su desnica, od umerene do radikalne, ali se razlikuju od ideja rehabilitacije Trećeg rajha, belog rasizma, itd, što karakteriše Nacionalni stroj i neonacističke stranke u nekim zapadnim zemljama.

Ti kažeš to, ja kažem ponovo:
Sloboda govora i političkog delovanja je jedna od tekovina demokratskog društva, često se naravno i zloupotrebljava.

Da li te stranke iz zapadnoevropskih zemalja eksplicitno iskazuju svoj pijetet prema Trećem Rajhu kao NStroj?
U Nemačkoj bi npr. zaglavili robiju za tako nešto.
Btw. pošto si ti jedan od autora koji figuriraju na NSPM, da li znaš nešto o pisanju izvesnog "Slađana Nikolića" ?

I da, SFRJ je u nekim aspektima bila naprednija od zemalja ZE -- besplatno zdravstvo, obrazovanje, socijalni program, antiblokobska politika, itd.

Zdravstvo:
The National Health Service (NHS) is the name commonly used to refer to the four publicly funded healthcare systems of the United Kingdom, collectively or individually, although only the health service in England uses the name 'National Health Service' without further qualification. The publicly-funded healthcare organisation in Northern Ireland does not use the term 'National Health Service', but is still commonly referred to as the 'NHS'.[1] Each system operates independently, and is politically accountable to the relevant devolved government of Scotland (Scottish Government), Wales (Welsh Assembly Government) and Northern Ireland (Northern Ireland Executive), and to the UK government for England.

Originally, three services (for England and Wales, Scotland and Northern Ireland) were established by separate pieces of legislation and began operating on 5 July 1948.

Link
Obrazovanje:
The state-funded school system

State-run schools and colleges are financed through national taxation, and take pupils free of charge between the ages of 3 and 18. The schools may levy charges for activities such as swimming, theatre visits and field trips, provided the charges are voluntary, thus ensuring that those who cannot afford to pay are allowed to participate in such events. Approximately 93% of English schoolchildren attend such schools.

A significant minority of state-funded schools are faith schools, which are attached to religious groups, most often the Church of England or the Roman Catholic Church. There are also a small number of state-funded boarding schools, which typically charge for board but not tuition.

Nearly 90% of state-funded secondary schools are specialist schools, receiving extra funding to develop one or more subjects in which the school specialises.


.

Higher education
Students normally enter University from 18 onwards and study for an Academic Degree. Apart from a single private university, all undergraduate education is largely state financed (with tuition fees set at a maximum index-linked £3,145 per year, repayable after graduation contingent on attaining a certain level of income, and with the state paying all fees for students from the poorest backgrounds)

Link
Što se tiče "antiblokovske politike" kao parametra razvijenosti društva, cenim da su nesvrstani vrveli od zemalja koje su pružali brdo mogućnosti svojim građanima...
Kao što znate, socijalizam je moderni proijekat koje mnoge zemlje zapada imaju integrisane isključivo u nekim društvenim aspektima kroz kompromis socijaldemokratije

A sad ti meni dokaži komprativnu prednost SFRJ u odnosu na UK, važi?



adam weisphaut adam weisphaut 06:45 04.04.2009

Re: Slusaj Dule...

Opa bato, znaci ipak postoje kriterijumi na osnovu kojih se mogu gradirati drustva. A skoro si me bio ubedio da je bilo kakvo gradiranje drustva rasizam iz neprosvecenosti.

Čas ih ima, čas ih nema.
Klik klak. (copyright by King Louie)
mile.drapsin mile.drapsin 08:13 04.04.2009

Re: Nema sumnje...

No, mene zanima jedna druga stvar. Kada će, u skladu sa svojom konsekventnom borbom protiv rasizma, Sonja Biserko podneti prijavu protiv -- Sonje Biserko? Mislim, pre svega, na njenu izjavu da je "naučno dokazano" da je u Jasenovcu ubijeno 70.000 ljudi i da su ostale cifre preuveličane. To je sa pozicija zvanične istoriografije direktni revizionizam zasnovan, između ostalog, i na relevantnom naučnom izvoru kakav je Franjo Tuđman, koji je i tvrdio dotičnu cifru. Za slične teze u Nemačkoj se krivično odgovara, i ja bih zaista voleo da vidim Sonju kako iznosu na sudu "naučne dokaze" u prilog svojoj tezi.

Ako je Sonja Biserko ovo izjavila ovako kako si napisao stvarno je za ćorku /po nemačkim zakonima/. Uprljala je sve što je do sada uradila.

Što se tiče čika Dobrice, kada smo, decenijama, pokušavali da ga postavimo /i mnoge druge/ na mesto koje mu po zaslugama pripada, "demokrate" su odma trčele i tužakale nas kod tata iz HRW i HO. Oni su se tada borili da "svako ima prava da kenja šta hoće a da se neki s njim ne slože", tako nešto, ne znam, ja nisam demokrata.

Dok je memorandumska elita bila u funkciji rušenja Titove Jugoslavije nisu se nešto polomili da opljunu po ocu nacije, tek posle kad je malo slegla priča pa na red došla tabačina oko kinte.


Milan Karagaća Milan Karagaća 08:46 04.04.2009

Re: Mislim da ovde nisi u pravu...

Domazet
Dušan Maljković
ok, dakle, da je dobrica cosic, umesto onog sto jeste rekao, rekao da su albanci na kosovu na nizem civilizacijskom nivou od srba u srbiji, da li biste trazili da se to osudi? da li mislite da je to istina?


I to bi takođe spadalo u diskurs rasizma.
...to bi spadalo u diskurs rasizma ukoliko se kao objasnjenje tog nizeg nivoa ponudi nekakva genetika. Ukoliko se konstatuje da su na nizem stepenu razvoja (ja mislim da jesu mada je sasvim validno pitanje koliko) zbog istorijsko-socijalnih razloga onda svakako da ne spadaju u diskurs rasizma.

E to je sasvim drugo pitanje. Pa ako posmatrate i samu Srbiju videćete velike razlike po pojedinim krajevima, koje nisu rezultat genetskih već istorijsko-socijalnih okolnosti.
mile.drapsin mile.drapsin 08:53 04.04.2009

Re: Slusaj Dule...

A sad ti meni dokaži komprativnu prednost SFRJ u odnosu na UK, važi?

Klasična kvazi liberalna i kvazi intelektualna masturbacija.

SFRJ je pokušaj da se od totalne nule u svakom pogledu /privrednom, kulturnom, socijalnom ... / napravi država socijalne pravde i ravnopravnih naroda koja vodi svoju, nezavisnu medjunarodnu politiku.. Pokušaj je dao dobre rezultate. Distignut je nivo srednje razvijene evropske industrijske zemlje.

Kada bi danas na teritoriji EU /pre proširenja/ prestala privredna aktivnost, tamo bi moglo bar 100 godina da se živi i ne radi ništa, od bogatstva koje su 500 godina sticali pljačkom širom sveta. Nemci istina nemaju tako bogatu tradiciju kao Englezi, ali ima tu dosta jevrejskih zlatnih zuba da se tih 100 godina nekako pokrije.

Prema tome tvoje pitanje je besmisleno, ili kako je gore navedeno, obična masturbacija.
adam weisphaut adam weisphaut 09:11 04.04.2009

Re: Slusaj Dule...


Klasična kvazi liberalna i kvazi intelektualna masturbacija.

Možda ja stvarno spremam čaj od nane, ali on je rekao da je Jugoslavija bila "naprednija" od zemalja ZE, ja sam samo hteo da to i uporedimo, ne i da kažem da za vreme SFRJ nije napravljen napredak, niti je to moguće poricati (održivost tog napretka se nažalost baš nije pokazala) .
Btw. da li kolonijalna prošlost zemalja ZE potire činjenicu da su njihova društva bolje razvijena? Yo ili po?
Kako si do ovog potonjeg došao (da ja tvrdim da za vreme SFRJ nije napravljen napredak), i nije mi baš najjasnije? Voliš nanu, pretpostavljam...
mile.drapsin mile.drapsin 09:49 04.04.2009

Re: Slusaj Dule...

Voliš nanu, pretpostavljam...

Volim, odrastao sam na nani, ali ne pomaže, godine, sad sam više za Dulkolax.

Naravno da je bila naprednija od zemalja EZ "u nekim aspektima". Zdravstvo i školovanje su stvarno bili džabe. Koncept "narodnog zdravlja" /Štampar-Batut/ odredio je odnos cele medjunarodne zajednice /WHO/ prema problemima zdravlja na planeti /Zdravlje za sve do 2000, OUN/. Dom narodnog zdravlja je tamo primenjen kroz doktrinu Porodični lekar. Jugoslovenska hirurgija je u nekim elementima bila ispred mnogih u Evropi. /Jebi ga, izvežbali se komunisti u ratu/

Elektrotehnički, Mašinski i Gradjevinski fakultet su bili ugledniji od velike većine evropskih "rodjaka". Mali Srbi, Hrvati, Muslimani ... Titovi pioniri i omladinci, po pravilu su se jedino sa malim Crvenoarmejcima borili za prvih 5 mesta na svetskim olimpijadama znanja.

Koncept socijalističkog samoupravljanja je detaljno izučavan, u Engleskoj eksperimentalno primenjen. Od nas se učilo kako se rešava nacionalno pitanje i uspostavlja istinski federalni sistem.

O sportu da ne govorim, uostalom, možda bude neki blog na ovu temu pa ćemo tamo.

Pozdrav i izvini za prethodno preterivanje.

PS. Šuvarovo usmereno obrazovanje se danas zove Bolonja /ja sam lično bio protiv/.
Doctor Wu Doctor Wu 10:02 04.04.2009

Re: Slusaj Dule...

Od nas se učilo kako se rešava nacionalno pitanje i uspostavlja istinski federalni sistem.

Pa, vidim, rešili ste ga. Majstorski.
mile.drapsin mile.drapsin 10:11 04.04.2009

Re: Slusaj Dule...

Pa, vidim, rešili ste ga. Majstorski.

Šta da ti kažem. Ispade nam pendrek, vi ga dograbiste pa medu sobom. Možda da nam vratite?
Doctor Wu Doctor Wu 10:19 04.04.2009

Re: Slusaj Dule...

Šta da ti kažem. Ispade nam pendrek, vi ga dograbiste pa medu sobom. Možda da nam vratite?

Pa tako ste jedino i umeli. Pendrekom. Uludo spiskanim američkim kreditima i pendrekom.
mile.drapsin mile.drapsin 10:44 04.04.2009

Re: Slusaj Dule...

Uludo spiskanim američkim kreditima

Misliš da je bilo kinte? Amerikanci su uvek bili kavaljeri. Kolko beše nepovratno, 100 milijarni /ondašnjih/
Domazet Domazet 17:22 04.04.2009

Mozda ovo...

Dejan Tiago Stanković

"azijatska mentalna despotija" - postoji - persija na primer ima dugu tradiciju.

mozes li mi objasniti sta jeod gore navedenog sporno?
Persijska mentalna despotija je bila verovatno najotvorenije drustvo svog vremena. Toliko da su pojedine tadasnje Grcke drzave sasvim ozbiljno razmisljale da stupe u savez sa njom nebi li se zastitile od tiranije Atine i Sparte. I u tome ih je sprecilo ne osecanje pripadnosti istom narodu vec goli strah od blizine pomenutih Demokratija. Da ti mozda nisi malo previse gledao '300'...
alexlambros alexlambros 11:22 03.04.2009

uh, delikatno

Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog varvarskog Balkana uzima za saveznika Ameriku i EU protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda - srpskog naroda


Kod mene ima dileme.

Pre nego sto kazem da mi ova izjava uopste ne bode oci da napomenem da znam da su Srbi ubijali Albance, za hladnjacu, proterivanja za vreme bombardovanja i .... dodajte sta sam izostavio ...

Elem, kao neko ciji koreni vuku sa Kosova (kao manje vise svi), imam malo drugaciji uvid u sve to .... Za vreme rata (Drugog svetskog), Albanci su porodici mog oca spalili kucu, pa se porodica skrivala i nocevala po sumama (baba je jednog strica i rodila u sumi), spasavajuci zivu glavu .... Kao dete od desetak godina prvi put sam otisao u posetu nekoj familiji na Kosovu gde su me upozorili da ne budem glasan na ulici da se ne cuje kako pricam srpski .... Sestre su mi ispracali do skole i potom ih sacekivali da ih vrate kuci, iz bezbednosnih razloga ... od 6 brace i sestara (porodica mog oca, moji stricevi i tetke), rodjenih na Kosovu, vise niko tamo ne zivi .... Grob babe i dede, sahranjenih na Kosovu (juzni deo Mitrovice), nisam nikad posetio jer je nemoguce doci do tamo bez da stavljas glavu u torbu .... a culi smo i da su poruseni svejedno ... ono malo sto je od dalje familije ostalo zivi ko u logoru (usred Evrope), a nocu organizuju oruzane straze na smenu ....
Imao bih da dodam jos mnogo toga ...

malo mi je dopizdilo vise da slusam o Srbima rodjenim nacistima ...

Nemam bas nikakvih simpatija prema Cosicu, cak mi ni kao pisac nije zanimljiv ali iskreno se nadam da ce u tom sudskom procesu proci kao i Misel Uelbek u Francuskoj koga su tuzili za sirenje verske i nacionalne mrznje posto je u svojim romanima k...o po islamu, a sud ga oslobodio ....

Ovo o Srbima kao najcivilizovanijim i najprosvecenijim je mozda malo preterano ... kamo Grci? Al odma za njima su Srbi (na Balkanu mislim) ...

O talogu varvarskog Balkana ..... pa ajd da budem iskren, nemam dilemu ...

O Americi i njenim najdrazim saveznicima ima se mnogo toga reci .... Albanija, Saudijska Arabija, Pakistan ... divno drustvance sve samih demokratskih i civilizovanih zemalja ....

johnny011 johnny011 11:34 03.04.2009

promašena meta

Naravno da Dobrica bulazni i naravno da ima elemenata mržnje u ovome što piše.

Krivične prijave što se tiče - nisam pravnik, pa može biti da su drugačija stručna tumačenja dopuštena - ali ne vidim da ova njegova rečenica "ima za cilj ili za rezultat da naruši ili da kompromituje priznavanje, uživanje ili vršenje, pod jednakim uslovima, prava čoveka i osnovnih sloboda u politickoj, ekonomskoj, socijalnoj i kulturnoj oblasti ili u svakoj drugoj oblasti javnog života.”

Samim tim ne mislim da je ovo što Ćosić priča lakmus test za Tužilaštvo. Niti mislim da "svi akteri društvenog života" (ko? poslovni ljudi, sportisti, estrada, ambasadori...?) imaju obavezu da se o ovome izjasne.

Nije zgoreg ni upozoriti: oprezno s pozivima na kriivčna dela zbog javne reči. Oprezno. D. Ćosić jeste jedna od sivih eminencija srpske politike od 1950-ih do danas, on jeste neka lokalizovana varijanta Pušača iz The X Files (nije ubio nekog srpskog Kenedija, ali skoro sve osim toga jeste), ima milion razloga suprotstavljati se imidžu deda Dobrice Srpskog Mudraca, ALI - budite oprezni sa krivičnim prijavama zbog javne reči, pogotov onim gde se direktno ne poziva na kršenje Ustavnih prava građana. A u ovom slučaju, ja ne vidim da Ćosić to čini. Svakako ne u pomenutom članu KZ-a.

Ono što je po meni promašeno i u reakciji NVO i u Jeleninom tekstu jeste nepominjanje Službenog glasnika, kao državnog izdavača, javno preduzeće, koji ovakve somnabulije objavljuje.

Takodje, nedavno sam video antisemitsku knjigu Kraljevstvo Hazara u izlogu glavne Glasnikove knjižare u Ulici kneza Miloša.

Eto, na ovo se može efikasno reagovati.

Jelena Milić Jelena Milić 11:57 03.04.2009

Re: promašena meta

Ono što je po meni promašeno i u reakciji NVO i u Jeleninom tekstu jeste nepominjanje Službenog glasnika, kao državnog izdavača, javno preduzeće, koji ovakve somnabulije objavljuje.


potpuno si u pravu, smetnula s uma a znala,

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana