igranje rata, čemu?

madam_mym RSS / 28.03.2009. u 03:23

Grupa od petoro - šestoro osmogodišnjaka sa igračkama - mitraljezima u rukama...

Ta dečija graja nije prijala. Ne sećam se teksta. Pamtim samo galamu od koje bi opalo svo lišće sa obližnjeg kestena, da je kojim slučajem olistao, galamu zbog koje bi jato ptica pobeglo da se ne vrati...

I pamtim da su svi imali mitraljeze u rukama, sa sjajnim detaljima, onako baš velike, k'o prave.

Produžila sam svojim putem. A zastala bih, da su kojim slučajem igrali žmurke, ili fote, ili izmedju dve vatre, ili fudbal.... 

Treba li deci dozvoliti igračke-oružje?

 

armc-01.jpg

 



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:51 28.03.2009

Ne treba, ali...

... nije se ni Ajhman igrao plinom kad je bio dete, a opet je mnoge podavio.
Mladi Adolf je bio slikar, a Josif Visarjonovič učenik bogoslovije, a postali najveći destruktori koje je istorija zabeležila.
Izgleda da nema čvrstog pravila, što se igračaka tiče.
madam_mym madam_mym 14:04 28.03.2009

Re: Ne treba, ali...

Izgleda da nema čvrstog pravila, što se igračaka tiče.

ma, znam, ali nekako je ružno
i tužno
čemu nasilje???
postoji način da se potroši energija - sport !
Karate, aikido....i štatijaznam.....
Borba izmedju dobra i zla.... sve to može lepše

hvala što si ovde
mashha mashha 18:05 28.03.2009

Re: Ne treba, ali...

čemu nasilje???
postoji način da se potroši energija - sport !
Karate, aikido....i štatijaznam.....

Tako je! Ja sam kroz sport uspela da kanališem višak energije (baš sam bila hiperaktivno dete) inače ko zna kakav bih danas diktator bila...
A to oružje za decu... ne znam kome ja palo na pamet da napravi bombu, pištolj, pušku, mitraljez- igračku! Valjda jer je bilo za očekivati da decu od malena treba pripremati za rat... ne znam, sad kao svi shvataju da rat nije normalno stanje društva, pa se nadam da će se nešto po tom pitanju promeniti.
Meni je danas igranje sa takvim igračkama postalo toliko odvratno koliko bi bilo kada bih videla male devojčice da se igraju sa vibratorima!
madam_mym madam_mym 20:33 28.03.2009

Re: Ne treba, ali...

Meni je danas igranje sa takvim igračkama postalo toliko odvratno koliko bi bilo kada bih videla male devojčice da se igraju sa vibratorima!

baš sam tražila pravo poredjenje!
To je to, bravo!!!
miloradkakmar miloradkakmar 11:39 28.03.2009

Posledice



Kad sam bio mali , šta smo mogli drugo da se igramo nego rata : Indijanci i kauboji , partizani i Nemci ...improvizovanim oružjem od drveta i fudbal - često sa loptom krpenjačom. Bilo je to 15-ak godina posle Drugog svetskog rata , a kako smo odrastali sve smo se više igrali sa devojčicama i polako zaboravljali na " ratne igre ".
Proizvodnja oružja - igračaka , ratne video igrice ... profitabilnije su od proizvodnje i prodaje pravog oružja i ratnih igrica. Roditelji , da bi nadoknadili pažnju, pa i ljubav (!? ) , udovoljavaju detetu kupovinom igračaka ne shvatajući posledice - trajno urezivanje u memoriju da neko od oružja mora da strada. Ne kažem da se to kasnije ispoljava u konkretnom obliku, kod većine, ali je individuu lakše vrbovati za stvarno ratovanje ili " pucanje " ličnosti u građanskom životu.
madam_mym madam_mym 14:08 28.03.2009

Re: Posledice

Kad sam bio mali , šta smo mogli drugo da se igramo nego rata : Indijanci i kauboji , partizani i Nemci ...improvizovanim oružjem od drveta

opet - borba izmedju dobra i zla???


Proizvodnja oružja - igračaka , ratne video igrice ...

to mi smeta! Zašto se takve igračke proizvode? Zašto su i crtani filmovi puni nasilja??? Nasilje, nasilje, i samo nasilje??!

Zar ne možemo decu učiti da se bore za dobro na humaniji, lepši način? Zar je uspeh individue nečije stradanje, makar i u virtuelnom svetu?
Hvala i tebi na komentaru,
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:25 28.03.2009

Re: Posledice

Ršumović:

Dete na selu raste i razvija se prirodno, sa biljkama, sa životinjama, sa odraslim ljudima. Prostora za igru ima na pretek, prirodnih igračaka, takođe. Ako mu nedostaje neka igračka, samo je napravi, uglavnom od drveta, najplemenitijeg materijala. Odrastanje se odvija kroz prepoznavanje. Ono što odrasli govore i rade, dete odmah ne razume, ali vremenom prepoznaje i usvaja. Deca su veliki imitatori, a najradije imitiraju roditelje, jer ih vole, pa vole i ono što oni rade. Roditelji nemaju bejbisiterke, pa decu vode u polje, na njivu, u planinu! Deca su svedoci svega što roditelji rade, i kad se muče, i kad pevaju dok posluju! Deca ih podržavaju. Uče se na njihovim greškama. Za ono što urade dobiju pohvalu. Zauzeti poslom roditelji u selu nemaju vremena da gnjave decu preteranim zabranama, i preteranom ljubavlju. I zabrane i ljubav su u granicama normalnog ophođenja. Dakle, ophođenja prema ljudskim bićima, a ne prema "kucama" i "macama"! U selu roditelji podržavaju decu da se igraju, jer su tada zauzeta igrom, dakle nečim što je imperativ svakog detinjstva, što im je Bog dao da rade. Jer, seljaci intuitivno znaju da je igra simulacija stvarnog života, da se kroz igru njihovi mladunci, kao i mladunci životinja, spremaju za ozbiljni život, da u igri moraju da izgrade svoje emotivno biće, da u igri osete slast pobede i gorčinu poraza, strast ljubavnu i strast lovačku, pa i stvaralačku, strepnju pa i mržnju! Jer, sve to ih čeka u stvarnom, ozbiljnom, velikom životu!
A dete u gradu
libkonz libkonz 16:38 28.03.2009

Re: Posledice

Sve je lepo rekao. Ovaj deo za dete u gradu je ružna stvarnost današnjice.
madam_mym madam_mym 20:37 28.03.2009

Re: Posledice

Ršumović:
hvala još jednom
madam_mym madam_mym 20:38 28.03.2009

Re: Posledice

libkonz

dobro došao
libkonz libkonz 23:08 28.03.2009

Re: Posledice

Hvala. Lepo je vratiti se.
leopold_lady leopold_lady 19:36 29.03.2009

Ne treba ....

..... Podsetila si me kad je moj Petar bio mali.... U obdaništu se igrao sa decom i svi su bili partizani,a on jadnik je bio četnik.... Došao jednog dana kući,uplakan i rekao - Ja više neću da budem četnik .... I,zaista,posle razgovora naših roditelja sa vaspitačicom - deca su počela da se igraju drugih igara.... O ratu više nije bilo reči .... Bar u tom smislu - smislu igre .....
madam_mym madam_mym 01:00 31.03.2009

Re: Ne treba ....

. O ratu više nije bilo reči ...

pa da, šta će to deci?!
Malo li je ....još da se igraju rata???!!! Ma nekada mi to nije bilo tako strašno, sada, posle '99te, bogami....jezivo!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana