Društvo| Mediji

Pretplata za reklame

Hansel RSS / 26.03.2009. u 21:38

или: ТЕРОР РЕКЛАМАМА НА ЈАВНОМ СЕРВИСУ*

Већ дуго желим да се пожалим на праксу Јавног сервиса да емисије прекида рекламама. Већ дуго ту своју накану одлажем, надајући се најпре да ће проћи период транзиције ("старог") РТС-а у Јавни сервис, да ће се људи у РТС-у тога сами сетити кад се већ није сетио законодавац, међутим ствари не да нису постајале боље, већ горе, тако да још у блоковима прекида морамо да гледамо промотивне спотове самог РТС-а, каткад и за саму емисију коју су управо тим блоком прекинули!

Трпео сам разне стресове и "враћања у реалност" тржишта детерџената, наравно у колору (али уз "блиставу белину"), из удобног путовања у прошлост, што кроз ранопоподневне пројекције класичних (црно-белих филмова), што кроз репризе старих добрих серија (многе од њих такође су црно-беле, што само повећава контраст и атак на чула и психу). Ћутао сам и трпео многе друге недостатке у програму - нпр. измешане епизоде "Позоришта у кући", издржавао рекламне "флешове" на најнемогућијим местима, сечења на пола реченице (што се касније ипак мало уредило), питајући се одакле Телевизији право да нарушава интегритет тих серија чију смо производњу, такође као претплатници, некад платили. Испаде да ни наша данашња претплата није довољна да покрије ни трошкове реприза, па су, ето, потребне рекламе.

Отћутах прекидања рекламама емисија о самоубиствима и другим тешким темама (из серијала "Кључ", нпр.), рекламирања у емисијама поводом годишњица "Олује" и атентата на Зорана Ђинђића, у филму "Марш на Дрину", емитованом поводом Дана државности... У овом последњем случају, рекламе нису биле довољне - после њих морали су, како то сада стално чине, да нас подсете шта гледамо, али и шта ћемо гледати, па нам се приказао Шојић баш у сцени поља на коме леже мртви војници. Да, може се то посматрати као врхунска иронија у смислу "све ће то народ позлатити", али најновији, могу рећи - скандал, не може се прећутати.

Наиме, у емисији "Атентат на Зорана Ђинђића - медијска позадина" (која је емитована и пре годину дана) опет смо могли да видимо рекламе. И то не било које - видели смо два рекламна блока од пре годину дана(!), са све старом ЕПП шпицом! Дакле, РТС се није ни потрудио да репризира "чисту" емисију од пре годину дана, него је још пустио траку са пре годину дана умонтираним рекламама! Иначе их игноришем, али сада сам обратио пажњу и крунски доказ да се ради о реченом је једна у којој се помиње да "понуда траје до (неког) априла 2008. године"!!! Треба ли овоме било какав коментар?!

Моја породица која је до сада, упркос разним незадовољствима, редовно плаћала претплату, искрено разумевајући потребу њеног плаћања, сада најозбиљније размишља да престане с том праксом. Молим РТС да прекине да нам краде драгоцено време и концентрацију, када јој већ плаћамо претплату (нека рекламе емитује између емисија) - биће тако мање реклама, али ће им ефекат бити већи и могла би да им порасте цена, ако РТС то толико брине. Уколико то РТС неће да учини сам, молим ауторе закона (Радета Вељановског пре свих) који Јавном сервису омогућује овакво понашање, да упуте Скупштини предлог измене закона, а ову да га усвоји. Постоји ли иједан јавни сервис у свету који прекида емисије рекламама, нарочито у толиком трајању - ХРТ, нпр. каткад (врло ретко!) и прекине емисију, али одмах после шпице и то само једном једином рекламом. Треба ли ми претплатници да се удружимо и тужимо РТС (који воли да прети/упозорава тим правним средствима) или државу која нас приморава да плаћамо сопствени малтретман!? Осим тога, нека менаџмент РТС-а размисли да ли можда већ сада многи грађани не плаћају претплату управо због "сеча" рекламама. Познајем много таквих. То им је макар изговор.

___________ 

* Uvek sam smatrao da bilo koja primedba treba da bude upućena najpre onome na koga se odnosi. Naravno da u ovoj zemljici važi pravilo da, naročito ako pišete institucijama, nema gotovo nikakvih šansi da ćete biti udostojeni odgovora, a kamoli da će neko uvažiti vašu žalbu, prihvatiti predlog... RTS, na primer, neće da objavi nikakvu kritiku na svoj račun na svom sajtu, osim ako nije potpuno besmislena. Zato sam ja pokušao da tekst pošaljem "Politici" (za čuvenu rubriku "Među nama"), računajući da rukovodstvo RTS-a bar "Politiku" čita; uz to, ne može se osporiti da je to list sa, ipak, određenim uticajem i ne baš beznačajnim tiražom; osim toga, ne znam objavljuje li ijedan dnevni list komentare čitalaca. Od nedeljnika, ne verujem da bi NIN objavio tako neko pisanije, ali ni "Vreme". Zato tekst objavljujem ovde, iako ne očekujem da će ga mnogo ljudi pročitati, a naročito ne oni koji bi trebalo da ga pročitaju. Ali, neka stoji... ;)

Napominjem da je stil namerno "nedoteran". Mislim da je jasno zašto.

---------------------

Ukoliko neko pročita ovaj tekst mnogo kasnije po objavljivanju: atačmenti su dodati 2011. i nemaju veze sa ovim tekstom - to su skenovi brošure Instituta za transfuziju linkovani u komentaru na blog Krvnagrupa.com.

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana