Životinjski svet

Bele rode moje ravnice

miloradkakmar RSS / 24.03.2009. u 23:14

    Shvatajući da je deo priorode, čoveku nije teško da pomogne  kako bi i drugi stanari u njegovom okruženju živeli  svoj život, jer nikad se ne zna  ko će se u kojem  obliku zadesiti u nedokučivoj cikličnosti  i burnom toku življenja. Ljudska vrsta sebe smatra najinteligentnijom  i sebi je dala za parvo da  “ uređuje “ prirodu ne vodeći računa o štetnosti korisnog za druge vrste – od insekata, malih životinja, ptica, riba, trava i  sitnog rastinja .. do najupečatljivijih  primeraka.

   

 Par-roda-gnezdo.jpg Nekakve vajde ima i od čoveka. Gradeći   tople domove sa dimnjacima stvorio je  domove za bele rode koje početkom proleća  doleću u spostvenoj režiji iz daleke  Afrike na  vojvođansku ravnicu. Kažu da je ona njihovo  najomiljenije stanište u Evropi. Osećajući potencijalnu opasnost od odžaka - i prelazak na druge vidove grejanja za čega je suvišan-  rode su počele da se preseljavaju na  električne stubove dižući gnezda  za  potomstvo. Struja je još nepoznanica i za čoveka, a kamoli za rode koje su sve češće  stradale od strujnih udara.Dizalica-za-snimanje.jpg Naravno, to su prvo primetili mladi ornitolozi pokrenuvši akciju “ Sigurna gnezda za bele rode", izdižući gnezda   van domašaja električne energije.  Da bi se ovekovečio život  sve ređe, veoma graciozne, atraktivne, u lancu ishrane korisne ptice -  simbola vojvođanske ravnice gde živi 1.1oo parova -   mr  Oliver Fojkar  i   Dušan Čekić, odlučili su da  snime dokumentarno-prirodnjačko- edukativni  film  “ Bele rode moje ravnice “. Po Podunavlju i  pored Tamiša  dve godine su čekali pogodno vreme i priliku  da   "uhvate “  sve detalje života belih roda - od pravljenja  gnezda, parenja, nošenja jaja, prvog leta mladunaca.. . Bele rode  pare se krajem aprila i to samo osam dana. Ljubavni ritual počinje tako što mužjak dugim crvenim kljunom nežno miluje ženku po glavi i vratu, ponekad malo snažnije, i to ponavlja par puta  kako bi odobrovoljio  svoju  izabranicu. Čin parenja  ponavlja se  nekoliko puta. Kada   ženka izleže jaja ona na njima leži skoro do kraja maja utopljavajući ih raskošno perjanim telom. Za to vreme mužjak se brine o gnezdu,  ženki donosi poklone, pokušaj udvaranja,  ne  bi li   se ponovio    “ ljubavni čin “, ali kod ženke   “ ne pali “ ni maženje i ni paženje . Jedino zadovoljstvo koje mu pruži je  klepetanje kljunom.

  

 Par-roda-cekanje.jpg Obično  u gnezdu bude od 4 do 6 jaja   i mladunci se pojavluju  posle  28 do 31 dana ležanja na jajima , sami se   muče da probiju i pronađu izlaz iz  ljuske.  Neki  nažalost ne uspeju. O  mladuncima se podjednako brinu oba roditelja, do prvog leta , osamostaljenja…

  Bele  rode se nastanjuju na ravnim, otvorenim  močvarnim predelima, gde ima hrane, kao i u blizini  gde živi čovek.Osete njegovu dobrodušnost.

 Zar ne podsećaju na  ljudska bića ili su to već bila !? Cikličnost i burni tokovi življenja su nepredvidivi.

 

 Fojkar-i-Cekic.jpg  Dokumnatrni  film “  Bele rode moje ravnice “ , pored  Srbije,  videla  je publika  u Velikoj Britaniji/ Bristol /, Finskoj / Helsinki/, Slovačkoj, Poljskoj , a ove godine  biće prikazan u  Japanu i Brazilu.  Film je dobio  memorijalnu nagradu  “Aleksandar – Saša  Petrović “ koja se dodeljuje za moderan senzibilitet ekološkog filma.



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladimir petrovic vladimir petrovic 23:21 24.03.2009

Blank

Nazalost, nema slika!
Probaj ponovo.

Kao klinac, mnogo sam voleo rode. Sada ih vise ne vidjam.
Miloradkakmar
Nekakve vajde ima i od čoveka

Ima, ima. Makoliko se mi ljutili na same sebe, nije sve tako crno. Bez coveka se ne moze, he, he, he...
miloradkakmar miloradkakmar 23:52 24.03.2009

Re: Blank



Slike , kod mene stižu kasnije Iskreno, tek sam sada shvatio kako se postavljaju.
Bez coveka se ne moze

Ali, rode osete dobrodošlicu, svež vazduh, vezanost za prirodu ... Urbanizacija, isušivanje močvara, zagađenost vazduha ... utiče na njihovo prisustvo.
Film me je vratio u detinjstvo.
myredneckself myredneckself 00:14 25.03.2009

Re: Blank

обожавам роде, посебно онако кад стоје на једној нози, на врху камаре од сламе...
одлично милораде !
taube taube 00:38 25.03.2009

Re: Blank

myredneckself
обожавам роде, посебно онако кад стоје на једној нози, на врху камаре од сламе...одлично милораде !


samo da potvrdim.

i ja rode obožavam i kad stoje na toj jednoj nozi baš su slatke , simbolišu rađanje, simbolišu nešto veselo i pozitivno.
miloradkakmar miloradkakmar 00:41 25.03.2009

Re: Blank


Sve je manje kamara slame, myredneckself . Ne samo da rode ne mogu da stoje na njima na jednoj nozi , nego ni čovek nema gde da prilegne kada se umori , niti deca da se sakriju kad nešto skrive.

Zahvaljujem !
miloradkakmar miloradkakmar 00:49 25.03.2009

Re: Blank

simbolišu rađanje


Na projekciji filma u mojoj varošici gledaoci su uglavnom bila nešto starija deca. Film su odgledala bez ijednog glasnog komentara, semu scenama parenja kada se ponegde u sali čulo komešanje i šaputanje.Što je sasvim normalno.
leopold_lady leopold_lady 23:57 24.03.2009

Prelepo ....

Svaka čast
miloradkakmar miloradkakmar 00:18 25.03.2009

Re: Prelepo ....

Hvala LeLady.
Rode su čovekova nada , izbavljenje.. Ne samo one
trener92 trener92 00:04 25.03.2009

Odlično!

i to ponavlja par puta kako bi odobrovoljio svoju izabranicu


mužjak se brine o gnezdu, ženki donosi poklone, pokušaj udvaranja, ne bi li se ponovio “ ljubavni čin “, ali kod ženke “ ne pali “ ni maženje i ni paženje . Jedino zadovoljstvo koje mu pruži je klepetanje kljunom.


Milorade odličan tekst, ovo gore mi je posebno zanimljivo ( koliko samo sličnosti ima...)

Bele rode moje ravnice, nešto malo sa youtube, a mislim da ceo film može da se skine sa RapidShare ( nisam proverio treba da se registruje)

Jedna dobra pesma, baš sada je slušam

miloradkakmar miloradkakmar 00:35 25.03.2009

Re: Odlično!


Hvala na predivnom zvuku koji još više pobuđuje na bele rode.

Sličnosti su oko nas samo ih ne primećujemo. Mene su rodama zbunjivali. U mojoj postojbini govorili su da se deca prave, kada su me doveli , kao klinca, u ravnicu , odjednom decu su donosile rode- dok nisam sam razlučio šta je šta

Imao sam želju da postavim i film , međutim moje kolege stručnjaci nikako nisu mogle da ga pretvore u ne znam već šta ... a ja sam još uvek pionirčić-diletant u savremenim tehnologijama.
sladjamk sladjamk 01:55 25.03.2009

Re: Odlično!

Gde bas Santana?

Ja sam u svoje vreme nekih '70 uvek kada bi cula ovo, znala da stanem, ispod otvorenog prozora i da slusam do kraja, kao opcinjena

Hvala

Podsetio si me na lepa vremena
dunja73 dunja73 00:52 25.03.2009

roda

Kod nekih kultura i naroda "roda" ima i simbolicno znacenje ,
tako da joj se pripisuje
" blagoslov , plodnost i roditeljska ljubav"

miloradkakmar miloradkakmar 08:40 25.03.2009

Re: roda


To je i jedna od poruka filma " Bele rode moje ravnice ", bar je takav utisak ostavio na mene. Zato sam i pokušao da rode uporedim sa čovekom. One tačno znaju gde je mir u kojem će podizati svoje potomstvo. Tako su svile gnezdo na jednom spomeniku neposredno pored crkve.
sladjamk sladjamk 01:56 25.03.2009

Rode i Santana

Bas ste mi ulepsali vece, sve sto volim

Hvala, najvise

Preporuceno, duplo!
miloradkakmar miloradkakmar 08:28 25.03.2009

Re: Rode i Santana


Dvostruki dubok naklon, u trenerovo i moje ime.

Eh, te sedamdesete ... da li ste za ples...
sladjamk sladjamk 00:06 27.03.2009

Re: Rode i Santana

Svakako , ali dame biraju!
miloradkakmar miloradkakmar 01:13 27.03.2009

Re: Rode i Santana

sladjamk
Svakako , ali dame biraju!


Uvek sam za to kako dame izvoljevaju.
Blade Runner Blade Runner 02:22 25.03.2009

Divne ptice

Lep i informativan tekst. Hvala Milorade.
miloradkakmar miloradkakmar 08:48 25.03.2009

Re: Divne ptice

Zahvaljujem tebi.
Mr Oliver Fojkar u uvodnoj reči rekao je da je bila namera da se napravi lep film , pun radosti, za razliku od prethodnog " Moj prijatelj štiglić " koji je tužan ,a povod je bio krivolov lovaca iz Italije.
constrictoria92 constrictoria92 09:57 25.03.2009

Milorade,

divan tekst!
Hvala!
miloradkakmar miloradkakmar 14:14 25.03.2009

Re: Milorade,

Šta god da učinimo za sebe, moramo misliti kakav će to odraz imati na okruženje.
Do pre koju godinu , u mojoj varošici rode su se gnezdile na jednoj staroj kući u skoro samom centru i to je bila prava atrakcija. Povećanjem broja automobila na glavnoj saobraćajnici /sada dnevno prođe na hiljade /, rekonstrukcijom kuće u poslovnom- stambeni prostor , rode su otišle sa tog mesta i našle utočište koji kilometar dalje, gde spokojnije podižu mladunce.
ines08 ines08 14:37 25.03.2009

* * *

Preporuka za tekst
Za to vreme mužjak se brine o gnezdu, ženki donosi poklone, pokušaj udvaranja, ne bi li se ponovio “ ljubavni čin “, ali kod ženke “ ne pali “ ni maženje i ni paženje . Jedino zadovoljstvo koje mu pruži je klepetanje kljunom.

Opasne feministinje ove ženske rode, rekla bih...
miloradkakmar miloradkakmar 16:02 25.03.2009

Re: * * *


Ne da su opasne , nego su i ponosne. Dok ih mužjak mazi kljunom po glavi i vratu, one ne reagiju kao da se ništa ne događa. Tek , posle izvesnog vremena ustanu i zaklepetaju kljunom i kao da kažu : to ti je sve od mene i dovoljno ti je, a on jadnik povilenio i na kraju prihvata ono šta mu je dato. Šta će, bolje išta nego ništa !?
dali76 dali76 23:08 25.03.2009

Re: * * *

“Zar ne podsećaju na ljudska bića ili su to već bila”
Vec bila moj Milorade ;sad su dosli u visi level….
Preporuka…
miloradkakmar miloradkakmar 00:14 26.03.2009

Re: * * *

Tako je Dali.
Ljudsko biće njihovu pamet ,instikt nikad neće dostići.

Banalan primer : čovek ode u kafanu i ne zna sam da se vrati kući a Bele rode iz Afrike dolete na isto mesto u vojvođanskoj ravnici na kome su boravile prošle godine, ukoliko se u međuvremenu nisu promenili prirodni uslovi.

Zahvaljujem na poseti i preporuci.
topcat topcat 02:29 26.03.2009

Eh, rode

navodno me jedna donijela...

Ima u HR selo Čigoč...gdje kažu ima više roda nego stanovnika.
miloradkakmar miloradkakmar 09:06 26.03.2009

Re: Eh, rode


Da nije, ne bih imao zadovoljstvo da posetiš moj blog , za šta ti zahvaljujem.

Lonjsko polje je , što je za mene otkriće , značajan rezervat belih roda. To slavonsko podneblje , slično je vojvođanskom , stare kuće, močvarno zemljište , miran život pogodouju rodama za podizanje potomstva i porodično življenje.
NNN NNN 15:41 27.03.2009

Prelepo! Hvala!


miloradkakmar miloradkakmar 15:53 27.03.2009

Re: Prelepo! Hvala!


Ponos, gordost i lepota. Ko da im ne pozavidi ?

Zahvaljujem.
mashha mashha 19:10 27.03.2009

Re: Prelepo! Hvala!

Potpuno sam se raznežila... predivan tekst Milorade! Baš volim rode i kad ih vidim radujem se kao malo dete
Pozdrav
miloradkakmar miloradkakmar 19:44 27.03.2009

Re: Prelepo! Hvala!

Drago mi je što su izazvala takva osećanja.
Bojim se da ćemo u rodama uživati samo na ovaj način , gledajući fotografije, filmove ... i da li će čovek uopšte primetiti trenutak kada se ne budu pojavljivale u njegovoj okolini?!
miloradkakmar miloradkakmar 23:11 28.03.2009

Aranjuez


Ova predivna muzika me podseća na let Belih roda.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana