Društvo

6 meseci

snezana mihajlovic RSS / 24.03.2009. u 08:27

.

Odgledah [re]akciju.


Malo mi se smučilo:
Tri puta silovao mladića zaostalog u razvoju - presuda: 8 meseci, pušten nakon


6 meseci...


Rezultat: Devojčica umrla. Majka čuvala stražu očuhu u nekoj šumi. Epilog: oborena presuda, proces se ponavlja.
Rezultat: Dečak je četiri puta operisan. Mrtav je. Epilog: Proces se ponavlja.

 

Moja [re]akcija:

 

Moj brat je uslovno osudjen na dve godine, zbog manjeg saobraćajnog prekršaja, prilikom kog je na njegovo vozilo naleteo pijani mladić. (U stvari, zbog manjeg saobraćajnog prekršaja koji je imao nameru da napravi, što je odmah i priznao, a nakon što je iz kola pijanog mladića izvukao povredjenu devojku.) Ne bunim se - naprotiv, mislim da je preuzeo odgovornost za svoje postupke. Platili smo kaznu da ne ide u zatvor. Moj brat ima o čemu da razmišlja. Oduzeta mu je dozvola na


6 meseci...

 

Par pitanja:
- Da li može proces da se odradi tako da se žrtve zaštite?
- Da li bi peticija gradjana, koja bi podržala pooštravanje kaznene politike nešto (išta) značila?

 

Iz linka:
2001.

B92: U Beogradu vec sedam godina postoji incest-trauma centar koji se bavi seksualnim zlostavljanjem dece i zena. Klinicki psiholog i aktivista centra Dusica Popadic kaze da su cesti slucajevi zlostavljanja dece mladje od pet godina.

Popadic: To su bila deca koja su mahom 64,28% ispod pet godina starosti. Taj uzorak je slican svake godine, od cetiri deteta tri su devojcice a ako gledamo polnu strukturu pocinilaca, od petoro pocinilaca cetiri su muskog pola. Ono sto je vazno vezano je za trajanje nasilja - najcesce je ono visemesecno, odnosno visegodisnje. Time se pobija onaj stereotip da je to jedan incident, da je u afektu, da se nece ponoviti. Visemesecno je u nekih 75%, i u 25% je visegodisnje. To varira iz godine u godinu, nekada ide 50:50, ali u svakom slucaju ne treba racunati da je to nesto sto je izolovan incident. Takodje postoje podaci koji kazu kome su se sve ljudi obracali. Nas pitaju sta je najcesci vid zlostavljanja. Mi kazemo svake godine: bioloski otac - cerka, to je ono sto je najcesce. Ima vise vrsta tih podataka, medjutim ono sto je vazno jeste da se u poslednje dve godine cesto nailazilo na slucajeve da je jedan pocinilac zlostavljao vise dece, priroda ponavljanja nije jednom nego je vise puta, a ako je jedno dete u pitanju moze ih biti i vise, morate da racunate s tim rizikom. Isto tako, cesto nas pitaju zbog cega bas bioloski otac i cerka, ili, uopste, zasto sopstvena deca. Sopstvena deca su najdostupnija.

B92: I advokat Mirjana Vagner je nezadovoljna kaznama.

Vagner: Kazne su male, u mojoj praksi se desio slucaj bludnih radnji - covek od 60 godina vrsio je bludne radnje nad devojcicom koja je imala sest godina, i on je dobio sest meseci zatvora, sto je vrlo malo, a devojcica je posle toga imala stravicne posledice. Ne znam ni da li je on otisao na izdrzavanje kazne. Ta presuda je, nazalost, opet bila potvrdjena od strane okruznog suda, sto znaci da ne samo da prvostepeni sud smatra da kaznom od sest meseci moze da se zadovolji i preventivna i represivna uloga kazni nego je to isto misljenje imao i okruzni sud i covek koji je pravio bludne radnje sa tom devojcicom i koji je imao 60 godina. Vrlo manipulativno je sve to radio i dobio je samo


6 meseci zatvora.

 

Neko bi rekao - pa dobro, ali dobio je zatvor - medjutim, za imovinsko-krivicna dela, gde neko nekome ukrade kokosku ili tranzistor ili radio iz auta, to lice dobije dve, tri godine zatvora. Covek moze da postavi pitanje: sta je ovom drustvu vaznije. Da li mu je vaznija buducnost clanova cele zajednice ili su mu vazna imovinska dobra.


****
Ponavljam:
Da li bi peticija gradjana, koja bi podržala pooštravanje kaznene politike nešto (išta) značila?
&
Javljam se za Kragujevac.



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

teodorakaze teodorakaze 09:38 24.03.2009

Strasno

Ne mogu da zamislim mnogo stvari koje su strasnije od ovoga. I potpuno mi je neverovatno da su kazne tako zastrasujuce niske. Mora da postoji mogucnost nekakve peticije ili akcije.
dunjica dunjica 10:11 24.03.2009

Djeca su naše najveće blago

Kakvog li cinizma u toj toliko ponavljanoj izjavi!

Snežana, što-šta bih još mogla dodati, svoja opažanja, ali prešutjeti ću za sada.

(Onaj prvi clip je već netko postavljao na Blogu i dobro je da se opet vidi.)
mariopan mariopan 13:10 24.03.2009

Re: Djeca su naše najveće blago

Citala sam takve vesti, ne znam zasto mi se uvek smuci kada stignem do toga koliku su kaznu dobili, dodje mi da povratim.

Kada procitam takvu vest obavezno procitam i komentare citalaca , mahom svi kazu da treba zakon uzeti u svoje ruke ( a tamo predlazu sitno seckanje intimnih delova i vesanje o iste) jer nasa zakonska regulativa stiti pocinioca a decu bukvalno ne stiti vec dodatno traumatizuje. Bio je slucaj da je isti covek vracen na posao ali u drugoj skoli a pod optuzbom je za pedofiliju.

Nisam za licnu osvetu jer to nije civiliozvano ali se bojim da ce neko uzeti zakon u svoje ruke ako se ovako nastavi....hitna izmena tih zakona sprecila bi to.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 22:30 24.03.2009

Re: Djeca su naše najveće blago

er nasa zakonska regulativa stiti pocinioca a decu bukvalno ne stiti vec dodatno traumatizuje

ovo je još jedno od mojih pitanja.
medjutim92 medjutim92 13:31 24.03.2009

Pre par godina..

.. pijani covek se vraca sa svadbe i siluje nekog klinca kog je video kako vrsi nuzdu pored puta. Osudjen na smesnu kaznu, a kao olaksavajuca okolnost mu uzeto sto je bio pijan, i sto se napalio kad je video gologuzog klinca pa nije mogao da se kontrolise(!)

Ajde sto pijanstvo ne sme da bude olaksavajuca, vec otezavajuca okolnost, stvarno ne znam sta mogu da budu olaksavajuce okolnosti za takve slucajeve.

I nije pitanje samo zakona, i novi zakon sa poostrenim kaznama bi isto imao minimalnu i maksimalnu kaznu, a maksimalna se nikad ne bi dosudjivala. Treba promeniti i jos neke stvari.

Preporuka.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 22:21 24.03.2009

Re: Pre par godina..

I nije pitanje samo zakona,

naravno da nije.
pitanje je i odnosa prema nečijem životu.
aquariusoptimist aquariusoptimist 13:51 24.03.2009

*

Svaki put kad citam ovakve stvari , zlo mi je.

Srbija nije izuzetak u seksualnom i drugim vidovima zlostavljanja dece, toga ima svuda.
Sto se tice kaznene politike, pravnik nisam i ne mogu govoriti o visinama kazni, ali mi kao laiku izgledaju uvredljivo niske.

Meni pada jedna druga stvar u oci:
Koliko su deca zapravo nezasticena, pre svega u sopstvenoj porodici

Nas pitaju sta je najcesci vid zlostavljanja. Mi kazemo svake godine: bioloski otac - cerka, to je ono sto je najcesce

Ovo je alarmantno, posebno za zemlju koja se dici tradicionalnim vrednostima, porodicom, deca su najvece blago.

Zatim, kako je devojcica od 6 god. dospela u situaciju da bude ostavljena nasamo sa 60 ogodisnjakom ?


trajanje nasilja - najcesce je ono visemesecno, odnosno visegodisnje

Ovo je sokirajuce:
znamo da deca ne umeju da cuvaju tajnu, brbljaju o svemu sto im se dogadja.
Ako je jedno dete sistematski zlostavljano vise godina, onda su mnogi oko njega zatajili, a pitanje je da li su mozda omogucavali uslove da se nasilje nesmetano odvija.

Mozda ne zvuci prijatno , ali gde god je neko dete zlostavljano, postoji neko ko je odgovoran za zlostavljanje, ali i neko ko to nasilje NIJE SPRECIO.
Po meni, jednako kriv kao i nasilnik.



dunjica dunjica 14:54 24.03.2009

Re: *

Kada je moja kćerka bila oko 4 godine uhvatila me neka panika da ne činim dovoljno da je ojačam da se suprotstavi nepristojnim ponudama i pozivima da učestvuje u nečemu što ne želi. Odoh tako u jednu knjižaru koja između ostalog nudi društveno angažiranu literaturu. Objasnih im da tražim knjigu za 4-godišnje dijete koja u djetetu razvija samosvijest i odlučnost da se odupre ponašanjima koja mu se ne sviđaju. Ponudiše mi nekoliko knjiga i ja izabrah onu koja mi se činila odgovarajućom.

Knjiga je vrlo jednostavno napisana, za uzrast kojem je namijenjena privlačno ilustrirana i, što je najvažnije, šalje nedvojbenu poruku: ako ne želiš, reci "NE!" Tako se i zove: "Malo i veliko ne".

Naravno da se na ovaj način dijete ne može obraniti od nasilnika koji koristi fizičku snagu. No, smatram da je jako, jako važno u djetetu usaditi svijest da ima pravo glasno i jasno reći "ne!" u slučaju ponuda koje mu/joj se ne dopadaju. To je jedan od oblika prevencije koji nikako nije zanemariv.

Nasuprot tome, susrećem mnogo odraslih, roditelja, baba, djedova i tetki koji djecu uče poslušnosti starijima, bez pogovora, bez da traže objašnjenje ili se, ne daj Bože, drznu odbiti suradnju. Također vidim da se kod djevojčica potiče da bezpogovorno prihvaćaju dodire odraslih, čak i kada im se ne sviđa. Kao da nisam jednom čula: "Ih, kakva si ti djevojčica, divlja neka!" ako bi se izmakla zagrljajima i milovanjima odraslih. Nasuprot tomu, dječacima se mnogo manje zamjera isto, jer je odbijanje nježnosti i "nježnosti" odraz muškosti.
dunjica dunjica 15:11 24.03.2009

Re: *

Veliko i malo "ne"

Pronađoh tekst! Evo prijevoda:


Malo NE sjedi na klupi u parku i jede čokoladu. Stvarno je veoma malo, malecno i vrlo tiho. Onda dođe jedna debela žena i pita: "Smijem li sjesti pokraj tebe?" Malo NE prošaputa tiho: "Ne, više bih volio ostati sam." A velika debela žena nije ni slušala, nego sjedne do njega na klupu.

Onda dotrči jedan veliki dječak i pita ga: "Hoćeš li mi dati čokoladu?" Malo NE opet prošaputa: "Ne, želio bih je pojesti sam." Ali ga ovaj dječak ni ne posluša, nego mu uzme čokoladu i počne je jesti.

Onda dođe muškarac koji je malo NE već prije viđao u parku i reče: " Zdravo, mali. Baš si sladak, smijem li te poljubiti?" A malo NE prošaputa i po treći put: "Ne, ne želim nikakav poljubac!" A muškarac se pravi da nije razumio, nagne se prema malome NE napućenih usana na poljubac.

I tu malo NE konačno izgubi strpljenje. Ustane, protegne se i prodere se iz sveg glasa: "Neee!" I još jednom: "Ne, ne i ne! Ne želim da itko sjedi pored mene na klupi, želim sam jesti svoju čokoladu i neću da me ljube. Ostavite me na miru."

Velika debela žena, veliki dječak i muškarac iskolačiše oči: "Zašto nisi odmah rekao?!" i odoše svojim putem. I tko sad sjedi na klupi? Ne, nije to malo NE, to je jedno veliko NE. Osjeća se velikim, snažnim i glasnim i razmišlja: "Znači tako. Kada si tih i stidljiv, nitko te ne čuje kada kažeš ´ne´. Znači, moraš reći glasno i jasno ako nešto ne želiš."

Tako je od malog NE postalo veliko NE.


(Gisela Braun)




Na kraju knjige postoji i dio za roditelje na ovu temu.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 22:14 24.03.2009

Re: *

d.
volim što uvek gadjaš tamo gde treba.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 22:24 24.03.2009

Re: *

U svetu se preduzimaju ne samo preventivne mere za njeno suzbijanje, već su i kazne drastične. Tako je Tomas Ridi 2003. godine osuđen na 1.335 godina zatvora. Bila je to prva doživotna kazna za pedofiliju u Americi.

U Srbiji je za silovanje maloletnika kazna od tri do 15 godina zatvora.
Za obljubu nad detetom, kazna zatvora je od jedne do deset godina.

Ako su postojale i teške telesne povrede kazna je od dve do 12 godina,
a ako je nastupila smrt kazna je od pet do 18 godina zatvora.

Ništa strože nisu kazne ni za delo obljube zloupotrebom položaja, koje se odnosi na nastavnika, vaspitača, staratelja ili roditelje.

Za takozvane bludne radnje, odnosno nedozvoljene polne radnje, kazna zatvora je do tri godine, a za krivično delo podvođenje i omogućavanja vršenja polnog odnosa, predviđena je kazna od tri meseca do pet godina zatvora.

Ana Milošević, sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu, kaže da postoji blagi porast krivičnih postupaka u toj oblasti. "Ne mogu da kažem izvršenih ili otkrivljenih krivičnih dela već samo broj postupaka koji se u ovom sudu vode", kazala je ona.

"Ukoliko je u pitanju osnovni oblik krivičnog dela nedozvoljene polne radnje gde čak može da se izrekne i novčana kazna svakako da je to kazna neprimerena delu", rekla je Miloševićeva.
vishnja92 vishnja92 22:47 25.03.2009

Re: *

dunjice, hvala :)))
ja cu ovo sutra da procitam klincima.
leopold_lady leopold_lady 20:20 24.03.2009

Strašne stvari ...

se dešavaju,za koje mi ni nemamo pojma .....

Zakon treba menjati .... Ali... To svi pričaju,a niko ništa ne radi....
thug_b thug_b 21:48 24.03.2009

tko predlaze...

... zakone i izmene zakona ja jos uvek nisam utvrdila, a zanima me zbog "mog" problema. poslanicke grupe koje molis do udavljenja ili ucenjujes svojim glasom na sledecim izborima, grupa gradjana koja se sama pomuci da svoje zahteve&predloge obrazlozi, poveca grupa besnih gradjana, jedan mnogo besni gradjanin sa govnjivom motkom.... ??? svi koje sam pitala u vezi sa "mojim" problemom su se fino ogradili od odgovornosti za bilo kakvu konkretnu akciju, iako bih se zaklela da bi mogli zakone i izmene da predloze ako bi hteli (dakle nisu obavezni, a mogli bi, jer kad mi samo objasne da im to nije u opisu radnog mesta, ja onda cenim da samo ne moraju, a mogu).

da predlaze moze, rekla bih, svako, samo treba da je dovoljno glasan i da to sto hoce da menja ima veze sa zivotom (i da nas je milion da potpisemo peticiju da hocemo da taksisti voze letece cilime umesto automobila... na to mislim kad kazem da ima veze sa zivotom).
da trazimo nesto sto krsi ustav opet nece moci (na primer da trazimo da se pedofili spale na terazijama) ne tako lako (osim ako nisi neki " sloba":).
da trazimo nesto a da ne znamo da objasnimo kako ce to biti korisnije (preventivnije!!!, jer kazne tome sluze) i vise u "duhu zakona" na kom nasa stabilna pravna drzava pociva -..? mislim da bi morao neko da kaze "eve kako su to resili norvezani, recimo, eve sta kazu njihove studije o tome da li se broj ovakvih dela smanjio i da li se gradjanima (deci!!!) pruza vise sansi da se od istih zastite...." tako nesto...
i najzad, iako vecinu nas zabole za to sta tacno "izaziva" pedofiliju, obest ili zdravstveni poremecaj, ili sto ljudi siluju druge ljude (jel treba zabraniti pijancenje svima jer ne znamo ko od nas nece moci da se kontrolise), vec nas samo zanima da takve negde zatvorimo, po mogucstvu sto duze, treba neko, osim kaznjavanja, da smisli i obrazlozi zasto i kako rehabilitovati okrivljene (nadam se da svi mi, osim sto zelimo da se zastitimo, zelimo i da to obavimo sto "humanije" ).
kazne za pedofiliju su mozda tako kretenske jer drzava (zakon) priznaje takvu radnju kao polu-obest polu-poremeceno stanje svesti, pa kako nema uslova (ili ne mora, pa nece!!!) pedofile da "leci" i kontrolise, moze samo da ih osudi za polu-kriminalno delo.
mozda kretenske zatvorske kazne i jesu u "moderno-evropskom" duhu.u americi napr (znate svi, ali da pomenem ako neko ne zna), kad izadjes iz zatvora (ne znam kolike su kazne) vise decijem igralistu ne smes ni da pridjes i gde god da zivis moras svojim komsijama da pokucas na vrata i da im kazes da si osudjeni pedofil... e kad jedno od toga ne ispostujes, a ima toga dovoljno, onda ti se za to (mislim?) sudi kao zdravom i pravom - tu te upecaju. s druge strane, mislim da ljudi imaju prava da traze i dobiju informacije iz baze "registrovanih seksualnih predatora" o tome da li u kraju u kom zele da zive i odgajaju decu zivi neki takav.
(pedofil je, inace, valjda, svako ko masta o ... cak i ako nikad nista nije sproveo u delo. zato napominjem da kad kazem "pedofil" i "pedofilija" mislim na one koji su vise nego mastali i na ono sto ucinili).

tako, treba ipak naci, izgleda izmoliti, nekog ko da na predlogu poostrenja kazni za pedofiliju i silovanja poradi, pravno and strucno. i za peticiju, izgleda, treba znate kome je uputiti, kao i da li ce primalac (pedantno poznavajuci jedino opis svog radnog mesta) moci da je cusne u fioku sa ostalim peticijama, te da li je peticiju moguce srociti (isporuciti) tako da primalac nema kud nego da je shvati ozbiljno.

u medjuvremenu gradjani svakako mogu da vrse pritisak na one koji bi mogli time da se pozabave a ne moraju. takodje bi mogli da nekako podrze, na dela ohrabre organizacije koje vec imaju dovoljno materijala a mozda i volje da "strucno" pomognu "pritiskanju" kao i "iscrtavanju" predloga.

rekla bih (u zakljucku, obecavam da je zadnje sto cu napisati:) da peticije nece uroditi plodom ako se salju na pogresnu adresu, ili na sve redom adrese, ili ako se citava akcija razvuce (ovo poslednje kod nas garantuje neuspeh). treba se raspitati i pripremiti dobro, a onda na prepad pritisnuti i zasuti peticijama koga treba.

zasto spava gordanac:? krugolina, di si? ko predlaze? onoliko pisete a mi nista jos nismo naucili.

p.s.: sto mrzim da pisem o zakonima. sve mislim da se neki pravnik smeje (zgrazava?) mojoj pogresnoj upotrebi termina i mojim pojednostavljivanjema stvari, zbog cega mozda i jesmo "vladavina prava" i "vladavina naroda" toliko koliko smo. i smeju se onako kako se ja smejem kad neko "prepricava" moju struku:) hocu da kazem, smejte se slobodno, ali me i ispravite, please! hocu da znam kakvu peticiju potpisujem i saljem.
p.s.p.s: nadam se da moj "hladan" pristup problemu shvatate kao nameru da nesto ucinim as opposed to da se razjarim, then rasplacem, then nastavim po starom.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 22:13 24.03.2009

Re: tko predlaze...

mislim da ljudi imaju prava da traze i dobiju informacije iz baze "registrovanih seksualnih predatora" o tome da li u kraju u kom zele da zive i odgajaju decu zivi neki takav.

megan's law

kazne za pedofiliju su mozda tako kretenske jer drzava (zakon) priznaje takvu radnju kao polu-obest polu-poremeceno stanje svesti, pa kako nema uslova (ili ne mora, pa nece!!!) pedofile da "leci" i kontrolise, moze samo da ih osudi za polu-kriminalno delo.

ja ne znam kako država tretira (pravno govoreći) ovakva dela, ali po onom što sam čitala i videla, tretira ih izuzetno blago. to što tražim pooštravanje kazni ne znači da ne želim da tim ljudima bude bolje, ali dok njima bude bolje, nekoj deci može da bude mnogo loše, a neka i ne prežive.
kad čuješ kako je dečak imao četiri operativna zahvata na anusu i na kraju preminuo - udara u mozak, direktno. taj čovek je možda i ranije činio iste stvari, ne znam, ali pod pretpostavkom da jeste, a nije bio kažnjen: rezultat je jedno mrtvo dete. (trogodišnje, čini mi se)

ja bih (ovo najiskrenije kažem) volela da svi mogu da budu spašeni, ali ukoliko se vratim na zemlju, volela bih da što manje dece doživi tako nešto. u tom smislu, pitanje je koliko ova država vrednuje taj dečiji život, tu našu budućnost, zbog njih sve radimo i slične baljezgarije koje možeš čuti svuda...

za mene je jezivo da neko, ko u više navrata zlostavlja nekog ometenog u razvoju, provede šest meseci u bilo kakvoj ustanovi - i nikom ništa. vraća se kući i živi svoj život.

takodje je jezivo i to da žrtve kroz ceo proces prolaze više puta, pogotvo ukoliko se sve ne odradi (ne znam pravni termin) onako kako treba, pa se proces poništava i sve vraća na početak.

tvoj komentar je odličan.
ja sam spremna da dreždim na ulici i skupljam potpise, ali mi je potrebna pomoć. ne znam šta u peticiji tačno da napišem - kome da je pošaljem, raspitaću se. ali bih volela da to bude dobro formulisano. (dalje: ukoliko se peticija i napravi - ne verujem da bi imala odjeka ukoliko se ne sprovodi u više gradova)

i da - ja nemam dece. a volim decu i pitam se: zašto roditelji ne reaguju? zar nije u interesu njihove dece da reaguju?

as opposed to da se razjarim, then rasplacem, then nastavim po starom.

upravo tako.
najlakše je besneti a posle postaviti sto za ručak i sutra otići na posao. sve do nove vesti, kada ćemo se zgražavati i ponovo besneti.
zato i naškrabah ovaj blog.
jer mislim da ukoliko ogroman broj ljudi ove zemlje zahteva da se ovo polje zakona menja - valjda bi trebalo i da znači da bi njegova promena i bila moguća.
a možda sam samo mnogo naivna.
thug_b thug_b 03:10 25.03.2009

Re: tko predlaze...

ja ne znam kako država tretira (pravno govoreći) ovakva dela, ali po onom što sam čitala i videla, tretira ih izuzetno blago.

verovatno se razumemo ali da pojasnim jos malo za svaki slucaj. sta ako zakon kaze (a mislim da se upravo to desava) "ovaj covek je pedofil i zbog toga je ucinio krivicno delo (ili kako se vec zove). kad je predlagan zakon o visini kazne za takvo delo, uzeti su u obzir nalazi strucnjaka po kojima je pedofilija poremecaj, zdravstveni. kako je delo pocinio zbog 'nesvakidasnjeg' stanja svesti (kojeg bi, btw, nemalo pedofila volelo da se oslobodi), ne mozemo ga osuditi na mnogo robije. osudicemo ga na malo (jer od ludosti nema jace olaksavajuce okolnosti) a dalje o njemu treba da brinu i da ga kontrolisu i nadziru lekari, psiholozi, socijalni radnici, policija... a ne sud. sud bi mogao da presudi i nadzor i registrovanje u bazu ... ali i da takav sistem kod nas postoji, ne postoji zakon koji bi mu omogucio da nadzore i registrovanja naredi, uvrsti u presudu. i zato samo zatvor na 6 meseci."
izgleda da smo moderni samo u smislu toga da pedofiliju "zakonski" smatramo zdravstvenim poremecajem. zakon obavi svoje ali "zdravstvo", drustvo ne. tu se staje. nemamo mehanizme za nadzor i registraciju i sto sta jos sto nije zatvor.

mada me ne bi cudilo da otkrijem da se svako silovanje u srbiji zakonski smatra "laksim" zlocinom jer cudni su ti nasi nagoni, svi ih imamo, ko ce tu da odredi ko je koga i da li naterao i koliko ko moze da se uzdrzi. kod nas postoji taj neki stvarno malogradjanski (da ne kazem nesto jace) odnos prema zrtvama silovanja, cini mi se kao da ih je mnogo koji misle da su, pa i deca, to na neki nacin trazila, ili, u najboljem slucaju, da im je tako nesto sudjeno (siromasni, sa sela, cigani, bez roditelja, mentalno zaostali...) i da zakon tu ne bi pomogao. mora da ih ima i da ih je mnogo jer se takav stav, nazalost, sasvim lepo ogleda u zakonu. narod vlada sa i bez demokratije. (o tome koliko ljudi kod nas jos uvek nasilje trpi i potiskuje ili "opravdava" jer je to taboo, da ne pricam. mozda ih ima premnogo i medju strucnjacima, ako me razumes.)

"dobra" stvar je to sto meni moje iskustvo govori da su ljudi takvi svuda, ili osioni u svojoj ravnodusnosti, ili se raspadnu do sledecih vesti. naizgled letargicni i neupotrebljivi kako god okrenes. no kad je na nekim mestima ta masa pokrenuta, pokretljiva je i u nas. o tome mozemo ali trebalo bi tise.

a i o primaocu peticije bi trebalo da se raspitamo tiho i necujno. ako ga ne iznenadimo i sa spremnim "moze, moze" na njegovo "treba vremena, nema se uslova", bojim se da uzalud tracimo moc peticije. sto im vise vremena i prostora das, to su sanse vece da tebe i tvoje napore diskredituju... onda narod ne zna sta vise da misli pa zaboravi ili se razocara i u bolu resi da nikakve peticije vise nece da potpisuje.
ja verujem da je, recimo, krugolinina peticija uspesna jer (osim toga sto je ona pametna, vredna, harizmaticna i uporna), za razliku od silovanja ili pedofilije, predmet njene peticije nije nesto sto je svako ko je stigao izvakao i obesmislio 1000 puta, a da ne pricam o tome sto je i najletargicnijoj gradjanki trudnici jasno da standarndi bolnicki tretman porodilja u srbiji nije nesto sto se samo "desava tamo nekim drugim ljudima" a njoj nece da se desi.

i za kraj malo da se razjarim, meni je silovanje koga god, najgori moguci zlocin, gori, odvratniji i neljudkskiji od ubistva 1000 puta. potpuno neshvatljiv. samo kad cujem "silovanje", vise ne uspevam da u jednacinu ubacim ni da li je zrtva dete ili ne, ometeno u razvoju... odumru mi sve mozdane funkcije u pokusaju da sazvacem informaciju. no ja cenim samo iz perspektive moguce zrtve a zakon mora stvari da gleda i iz perspektive zrtve i iz perspektive pocinioca. znas zasto, sigurna sam:( a mi hocemo zakone, jel da?
za mene je jezivo da neko, ko u više navrata zlostavlja nekog ometenog u razvoju, provede šest meseci u bilo kakvoj ustanovi - i nikom ništa. vraća se kući i živi svoj život.

"moj" problem, stigosmo i do njega u dva poteza. sad cu da ti kazem kako se to objasnjava kod onih jedva malo starijih od malog deteta, prepricavam po secanju:"oni beze iz ustanove kad god mogu i tamo (citaj:na slobodi?) _______ (pristaju na seks) za jednu cigaru." dakle, pristali su i nema silovanja, nema zlocina. to kaze upravnik ustanove koji nema uslove, narod se angazuje do zgrazavanja u smislu "boze, jadni", sta ces... poslanici donose zakone ali ih ne predlazu, i sta onda da radi sudija bez zakona.
za lica ometena u razvoju i sve redom "ustanove" u koje ih i kako trpaju ce tek da me osete na delu i kako umem da budem 'ladna.
ja cu i dalje da pokusavam da pomognem hladne glave. treba nam bar jedna takva, veruj mi. javi kad da pocnes da citas i raspitujes se, da se pridruzim i ja pa da pomognem peticiju i akciju koliko znam i umem. vec imam "omiljenu" temu ali mi je i ova "vrlo draga".
uh, kraj povisene temperature i odjav za danas.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:24 26.03.2009

smrtna presuda

tek sam sad videla ovo...
bez reci sam.

da moje dete umre od posledica zlostavljanja, ja bih svojim rukama ubila zlostavljaca. najozbiljnije mislim. i vec dugo mislim o tome isto. i mislim da sve zlostavljace dece treba ubiti. i majke koje drze svecu, takodje.
ako dete ne bi umrlo od posledica zlostavljanja, zlostaljaca bih trajno osakatila. mnogo bih ga osakatila.

mislim da onaj staromodni linč koji se desavao kada se celo selo okupi da presudi ubici, u ovim slucajevima, jako opravdan i jedino ispravno resenje. u razvijenijim drzavama od nase postoje rigidni zakoni ali ne postoji manje sexualnog zlostavljanja dece. o sex trafekingu da ne govorimo. zato i mislim da je resenje u osudi na smrt.

ps. sad ce me verovatno brisati, ali ja cu i dalje misliti isto. nadam se da necu imati prilike da nekog svesno ubijem ili osakatim...bar iz ovog raloga. ali ponavljam, mislim da je to jedino resenje.


-----------------------------------------------

ja sam za peticiju da se menja zakon i da se kazne povecaju jedno 500 miliona puta.
dunjica dunjica 09:06 26.03.2009

Re: smrtna presuda

BoL,
potpuno mi je jasan tvoj gnjev, jer se i meni zamrači pred očima kada čujem o zlostavljanju djece. Jedino predlažem da se prisjetimo da su većina počinitelja i sami bili žrtve seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu. Znači, kako prekinuti vrzino kolo?

Do nedavno se vodila intenzivna javna diskusija u Njemačkoj o tome što raditi s počiniteljima nakon što odsluže svoje kazne? Kako spriječiti da se zločini ponove, jer je poznato da je boravak u zatvoru tek kod rijetkih garancija da se isto više neće ponoviti? Nije postojala zakonska mogućnost da se te tipove i nakon odsluženja kazne drži na sigurnoj udaljenosti od djece. E onda su neke veće psihijatrijske klinike, poput Charité u Berlinu, ponudili program liječenja, gdje je učešće anonimno i dobrovoljno. Za sve koji misle da im je tu pomoć potrebna. I čujem da je odaziv velik, javlja se više od očekivanog, muškarci (ne znam ima li žena) koji se žele osloboditi nagona da djecu koriste za seksualno zadovoljenje.
Mislim da je važno i to spomenuti, da postoje i takvi koji imaju muda priznati svoju "bolest", oduprijeti joj se i podvrgnuti se terapiji.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:35 27.03.2009

Re: smrtna presuda

e pa to je super! kad bi kod nas tako islo i u drugim zemljama, jednom bi se to kolo prekinulo, u to sam sigurna.
ono sto sam zaboravila da pomenem su ti monstrumi koji sexualno zlostavljaju sto decu sto odrasle - ometene u razvoju...!
u srbiji, kad se setim samo kako se osoblje porodilista ophodi prema porodiljama, necemo mi daleko dogurati sa terapijama kretena koji siluje svoje dete dok mu zena/majka deteta cuva strazu...

postoji film o jednom bisem robijasu koji je u zatvor dospeo jer je pipkao mislim dete svoje sestre...i sad cela prica kako se leci i to.
The Woodsman
thug_b thug_b 00:28 30.03.2009

eto vidis...

...
da moje dete umre od posledica zlostavljanja, ja bih svojim rukama ubila zlostavljaca.

mozda bih i ja. no ne bih, kao ni gorecitirana beba, samoinicijativno otisla u, recimo, neko selo pored vranja, da pronadjem i rukama zadavim nekog skota za koga sam procitala u novinama da je zlostavljao neko dete koje nema roditelje ili nema roditelje koji bi to sami uradili.
u tome je problem. meni su sva deca moja deca i ne mogu da stignem sve da ih zastitim svojim rukama i da hocu i da mislim da znam kad i kako da presudim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana