Mileva Ajnštajn... Kad ljubav nadvlada intelekt...

shunjich92 RSS / 17.03.2009. u 17:35

Mileva Ajnštajn je bila srpska matematičarka, a prema nekim izvorima i fizičar, i naravno prva žena Alberta Ajnštajna. U pojedinim tekstovima se može naći i da je ona učestvovala u Ajnštajnovim radovima. A koliko je učestvovala, to zavisi od toga koliki je nacionalista onaj koji je pisao tekst. Pa se tako mogu pročitati i tekstovi u kojima piše da je zapravo ona ta koja je otkrila teoriju relativiteta, a njen muž je od nje samo prepisao.

Rođena je u Titelu, u Vojvodini. 1886. godine je krenula u žensku gimnaziju u Novom Sadu, a 1888. je prešla u gimnaziju u Sremskoj Mitrovici, gde je maturirala 1890. kao najbolja u razredu iz matematike i fizike. Od 1890. je pohađala Kraljevsku srpsku školu u Šapcu. Kada se preselila u Zagreb, dobila je specijalnu dozvolu da bi išla u školu u koju su išli samo dečaci.
U leto 1896. upisala je studije medicine na Univerzitetu u Cirihu. U oktobru se prebacila na Državnu politehničku školu na studije matematike i fizike. Ona je bila tek peta žena koja je bila primljena u ovu školu. Jedan on njenih kolega na predavanjima iz fizike je bio Albert Ajnštajn, koji je tada imao 17 godina. Prve dve godine studiranja su bile vrlo uspešne za Milevu. Jedan semestar je provela u Hajdelbergu. Dok je bila odsutna dopisivala se sa Albertom, koji joj je napisao da mu nedostaje. U Cirih se vratila 1899. i njihova veza je planula. Milevini roditelji se nisu protivili toj vezi, pošto su znali da su njene šanse za brak bile male zbog njene bolesti. (imala je jednu kraću nogu zato što joj je iščašen kuk na rođenju) Međutim, Ajnštajnovi roditelji su se protivili jer je bila starija od njega 3 i po godine i nije bila Jevrejka.


Uprkos obećavajućem početku studija, Milevin uspeh je počeo da slabi. U leto 1900. nije položila svoje završne ispite. Iako je i Milevin i Albertov prosek bio manji od potrebnih 5,0, Albertov prosek 4,9 je bio zaokružen na 5,0, ali za Milevinih 4,0 je najviše zaslužna slaba ocena 2,5 iz teorije funkcija. Ajnštajn je diplomirao i otišao kući za raspust. Mileva je ostala u Cirihu, radeći kao laboratorijski asistent i pripremala se da ponovo izađe na ispite. Mileva i Albert su se ponovo sastali na jezeru Komo. Nekoliko nedelja kasnije Mileva je otkrila da je trudna, a u julu 1901. je opet pala na ispitima. Te jeseni Ajnštajn je dobio slabo plaćeni posao nastavnika na zameni u Šafhauzenu.
Albert i Mileva su se venčali u Bernu 6. januara 1903. Neko vreme pre venčanja Liserl, njihova prva ćerka, je obolela od šarlaha. Nije poznato da li je umrla ili je data na usvajanje. Tada je njihov brak zapao u krizu, koju su prevazišli rođenjem sina Hansa Alberta.


Njihov život je kasnije bio usmeravan Ajnštajnovim ponudama za posao, pa su tako živeli u Pragu, Berlinu, gde je tada živela Ajnštajnova nova ljubavnica Elza, inače njegova rođaka, i na kraju ponovo u Cirihu.
Kada su poslednju put trebali da se presele u Berlin, Mileva je to odbijala znajući da se tamo nalazi Ajnštajnova ljubavnica, ali je na kraju ipak pristala. Da bi se uskoro sa decom ipak vratila u Cirih. Ubrzo joj Ajnštajn podnosi zahtev za razvod, usled čega se ona razbolela, ali je ipak pristala par godina kasnije da prihvati taj razvod, a Ajnštajn je odlučio da joj da novac od Nobelove nagrade.


Još jedna bitna stvar koju sam zaboravio da napomenem jeste da su Albert i Mileva imali još jednog sina Eduarda, koji je 1930. oboleo od šizofrenije.
Mileva je zbog dugova nastalih zbog Eduardove bolesti morala da proda dve kuće, a pretila je opasnost da ostane i bez treće, pa se obratila Albertu za pomoć. Ajnštajn je preuzeo vlasništvo nad kućom, ali ju je 8 godina kasnije iznenada prodao, pod uslovom da kupac dozvoli Milevi da ostane u kući. Međutim, na dočeku Nove godine, Milevi je iznenada dobila zvanično obaveštenje da je njen najam istekao. Jedan prijatelj joj jepokušao da produži boravak i otkriveno je da je kupčev novac slučajno uplaćen na Milevino ime. Albert je zahtevao da mu Mileva vrati novac i pretio je da će izbaciti Eduarda iz testamenta.

Tog proleća Milevi je pozlilo tokom jednog Eduardovog nasilnog napada, i onesvetila se. Umrla je u bolnici tri meseca kasnije, 4. avgusta 1948. i sahranjena je na ciriškom groblju Nordhajm. Za njen grob šira javnost je sa znala 2003. zaslugom Petra Stojanovića, osnivača Memorijalnog centra "Nikola Tesla" iz Sent Galena. Njen grob nema spomen ploču, a iznad njenih ostataka, ležeostaci još nekoliko ljudi.

Ovo je priča o ženi koja je dozvolila da njena ljubav nadvlada njen intelekt. Priča o ženi koja je dala ceo svoj život za svog muža. Priča o ženi koja je imala tri želje u životu, a to su Ajnštajn, Ajnštajn i Ajnštajn...



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mashha mashha 19:39 17.03.2009

Naravoučenije

ljudi- dajte srce, ali potrudite se da mozak sačuvate za sebe
Zanimljiv blog, nisam znala ove podatke o deci!
Pozz
shunjich92 shunjich92 19:57 17.03.2009

Re: Naravoučenije

i ja sam za te podatke saznao slucajno... tj slucajno sam otisao na predstavu mileva ajnstajn u narodnom pozoristu, pa sam posle nesto google-ovao... i eto...

ljudi- dajte srce, ali potrudite se da mozak sačuvate za sebe


bas tako!!!
leopold_lady leopold_lady 21:03 17.03.2009

Da ....

ali ona je želela taj život .... Možda nije dobila sve što je trebala da dobije - ali dobila je ono što je želela .... I svet je pamti kao Milevu Ajnštajn - malo li je .....

Da li bi sebe "pogazila" zbog karijere muža .... Bi ... Ako bi ga volela,još više..... Jer,srce bira,a razum.... Ah,taj razum.... Možda ga srce nekad i treba poslušati .... Ali ......
shunjich92 shunjich92 23:18 17.03.2009

Re: Da ....

''ali...'' uvek je tu, zar ne?!

u prvom komentaru pise ''trudite se''... upravo zato sto je to tesko uraditi... a vrlo cesto i ravno nemogucem...
libkonz libkonz 23:58 17.03.2009

Re: Da ....

zanimljiva priča. pohvalno!
margos margos 00:11 18.03.2009

.......

Odnos dvoje ljudi često ni sami oni ne mogu da opišu verodostojno, a tek neko sa strane - šanse nema! Biti uz čudaka, genijalca - sigurno je bilo teško, a voleti ga i biti bez njega - još teže.

Super ti je blog:)
shunjich92 shunjich92 17:56 18.03.2009

Re: .......

sigurno joj nije bilo lako...

hvala za pohvale...
dunja73 dunja73 11:08 18.03.2009

ja

znam malo drugacije
On je rodjen u Ulmu (tu ja zivim) i nije cist jevrej vec pola - pola (mesanac)
zasto ovo naglasavam , zato sto familija njegova nije zbog toga mogla biti protivna..
Njena familija se protivila jer su nevencani ziveli ..
Imali su 3 dece , dva sina i ova cerka Liserl je prva rodjena ,
tek kasnije se zaznalo da je beba bila rodjena sa Down- sindromom ,
najverovatnije da su je ostavili kod njenih roditelja u Srbiji i umrla sa 20 meseci , on je navodno nikad nije ni video ....
Ovo nemacka strana kaze ustvari sve su nagadjanja ...sto uostalom nije ni bitno za takvog genijalca kao Einstein i genijalnu zenu kao Mileva..
tebi preporuka...
shunjich92 shunjich92 17:58 18.03.2009

Re: ja

zanimljivo...
ko ce ga znati kom izvoru verovati, a kom ne... istorija je tako subjektivna nauka...

hvala za preporuku
leopold_lady leopold_lady 12:22 22.03.2009

Da dodam na ovu tvoju temu i ovo....

http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=84655

Danas u Blicu ....
shunjich92 shunjich92 22:22 23.03.2009

Re: Da dodam na ovu tvoju temu i ovo....

sjajno... nisam video ovo... thanx na obavestenju...
video sam da ce u onom prvom casopisu sto poznatih da bude albert ajnstajn... bas me interesuje da li su pomenuli milevu...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana