Skolari - Miličić, meni 'X kao kuća'

Miloš Šaranović RSS / 14.09.2007. u 11:59

Felipe Skolari je čovek koji je osvojio titulu prvaka sveta sa dobrom ali ne i prejakom reprezentacijom Brazila 2002. godine, dve godine kasnije sa Portugalijom igrao finale Prvenstva Evrope i izgubio, a tri godine kasnije udario/pokušao da udari Ivicu Dragutinovića.

Ovako, siguran sam, glasi biografija brazilskog trenera iz perspektive prosečnog posetioca sportskih strana b92.neta, i nemam ništa protiv. Naći opravdanje za dripački gest kakvog bi se postideli neuporedivo manje poštovani, mlađi, gluplji i bahatiji hodači po Zemlji je nemoguće.

Skolari je svoju nemoć, nespremnost da izađe pred portugalske novinare i objasni kako u četiri dana njegov tim gubi četiri boda u završnicama i da kaže da se samo šalio kada je rekao da će "Srbija platiti ceh" i da u to da će "Portugalija biti prvak Evrope 2008. godine" i dalje veruje... iskazao pesnicom u pravcu lica Ivice Dragutinovića, reprezentativca Srbije.

Slučaj Darka Miličića nisam, naravno, prespavao, ali mi na pamet nije padalo da se 'izjašnjavam' po pitanju pretnji sudijama...

Ne zbog toga što mi je nešto neprijatno nego mi manjka ideja kako 'prokomentarisati' najavu "karanja sudijskih ćerki", "jebanja u usta sudija pičketina" i šta je već naš mladi i dragi reprezentativac u naletu besa zbog spornog suđenja izgovorio...

I on je na Prvenstvo Evrope otišao da pobedi, da pokaže svu snagu Srbije kakvu vidi i želi da živi, Ravne gore, Cece, splavova, vrh kola, vrh riba, vrhova vrhova svog polusveta koji mu je toliko primamljiv... I nije išlo, naišao je, sa drugarima i trenerom, na spremnije, pa bolje, pa spretnije i srećnije i izgubio tri puta.

Posle drugog od tri usledilo je ono što zabavlja zlonamerne po netu ovih nedelju ili više dana.

Važna napomena: Nije mi drago što se košarkaška reprezentacija Srbije obrukala i drago mi je što je fudbalska reprezentacija 'čvaknula' bod u Lisabonu.

Nego da pokušamo da budemo objektivni.

Dakle, priča prva: Posle utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Rusija - Hrvatska trener domaćih Gus Hidink je, iznerviran greškom sudija u finišu (Hrvati postigli gol iz ofsajda u 87. minutu) pokušao da udari/udario fudbalera gostiju Ćorluku. Posle kraćeg incidenta grčki sudija pokazao crveni karton reprezentativcu Hrvatske. O Hidinku će raspravljati disciplinski organi UEFA, a holandski trener našao se na udaru javnosti zbog svog gesta.

Priča druga: Nezadovoljan suđenjem na utakmici Italija - Nemačka na PE u košarci u Španiji nemački reprezentativac Femerling pred novinarima izvređao sudije, pominjući im majke i ćerke, ne biravši reči. FIBA ga kaznila sa 10.000 evra. Kaznu će platiti vlasnik privatne firme koja je sponzor nemačke reprezentacije.

Da je, kao što nije, ovako, reakcija srpske javnosti bila bi:

a) ista (Hidink je baraba i ubica, Femerling momčina koju je zlo suđenje naljutilo)
b) drugačija (jadni Rusi, svi ih mrze, a Nemac i da je ubio nekoga reč mu ne bi rekli)?

Znam da je glupo pitanje.

Miličića je trebalo kazniti drakonski (KSS, ako uopšte postoji), uputiti nekakvo izvinjenje FIBA ili kome već i podneti žalbu na suđenje. Tako nije bilo.

Skolarija bi trebalo kazniti drakonski (i FS Portugalije i UEFA). Tako će i biti.

Nevolja je što očekivani epilog remeti sve temelje naših stavova, 'em nas mrze, em nas niko i ne poštuje', em jedva čekaju da 'nas nameste', 'dosadili im naši uspesi', 'njima ne smeju ništa'... A kakvi bismo bili kada nas ne bi tako mučili?

Bolji. Potpuno sam siguran.



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 12:36 14.09.2007

logika

Nevolja je što očekivani epilog remeti sve temelje naših stavova, 'em nas mrze, em nas niko i ne poštuje', em jedva čekaju da 'nas nameste', 'dosadili im naši uspesi', 'njima ne smeju ništa'... A kakvi bismo bili kada nas ne bi tako mučili?

Bolji. Potpuno sam siguran.


nista nece poremetiti logiku "nisam ja kriv". nista
Laudanum Laudanum 14:42 14.09.2007

ispravka

naišao je, sa drugarima i trenerom, na spremnije, pa bolje, pa spretnije i srećnije i izgubio tri puta.



Naisao je na bolje, bolje, bolje i bolje! Nema to veze sa srecom!
strbenac strbenac 18:30 14.09.2007

skolari

Pa ljudi, covek se ponasa kao i svaki drugi "ljubomorni muz" kad mu neko smesti "bod u gostima"
HOGAR STRASNI
gambit gambit 18:54 14.09.2007

Milicic i sponzor

Sjajna tema! Darko Milicic je obican nevapistani dripac, nista ponio iz kuce ili skole, odrastao u nezgodno vrijeme kad nije bilo jasnih normi... ali ovaj sinalko ili sintelon, sponzor nase ekipe, e to je bitanga nad bitangama. Umjesto da pusti Milicica da plati tih, za njega tricavih, 10000 evra, on se trpa da "sa zadovoljstvom" plati kaznu. Obogatio se u isto vrijeme kada je Milicic sticao lose manire i njega bi trebalo kazniti sa nekoliko miliona (istih jedinica) neplacenog poreza...
zarkov zarkov 02:03 15.09.2007

Re: Milicic i sponzor

gambit
Umjesto da pusti Milicica da plati tih, za njega tricavih, 10000 evra, on se trpa da "sa zadovoljstvom" plati kaznu. Obogatio se u isto vrijeme kada je Milicic sticao lose manire i njega bi trebalo kazniti sa nekoliko miliona (istih jedinica) neplacenog poreza...


neee, njima bi trebalo oduzeti to sto su zaradili dok se Milicic mentalno zapustao. Ovo sa porezom je vec isprobano, to ne radi jos od 5. Oktobra 2000.
Kum Djole Kum Djole 19:14 14.09.2007

Elegantno, nema šta

NHF, pre svega.

Pokušao si da objasniš famoznu izjavu Miličića ilustrovanjem njegovog sistema vrednosti, koji nije bitno drugačiji od sistema vrednosti tzv. navijača zbog kojih nas kažnjavaju i izbacuju iz evropskih takmičenja. U redu, na mestu je. Na mestu je i kritika što nismo samokritični i što nemamo mehanizam kojim ćemo zaštiti ono malo normalosti i fer pleja što nam je ostalo nakon odlaska pravih sportskih i ljudskih veličina.

Zašto međutim sistem vrednosti ovih pojedinaca, reprezenata naše zemlje, nije problem onda kada B92 Sport afirmativno piše o njihovim pompeznim ugovorima, statistici, minutaži, fizičkoj masi, automobilskom arsenalu? Miličić je i pre ove izjave bio polupismeni neobrazovani napaljenko, ali pre samo četiri meseca tvoj kolega Kovačić, odbrojavajući dane do početka EP, utvrdio je da Miličić Poseduje veliku harizmu, a posle uživanja u svim blagodetima koje nudi "Novi svet", konačno je sazreo i počeo da se nadograđuje i kao igrač i kao ličnost.

Odgovornost je i na vama novinarima što izmišljate i plasirate ovakve paušalne procene u naletu optimizma i idolopoklonstva, pumpate atmosferu, da bi nakon propasti ili skandala bili prvi udarnici reformističkih rešenja i oštrih kritika. Veličate tog poluostvarenog mladog čoveka od 22 godine već godinama, a kad se pokaže kakav je u stvari, onda vam odgovaraju Kapičić i Sale na naslovnoj strani da vade fleke. Niste vi krivi što ima takvih Miličića i što će ih biti još više - krivi ste što krajnje licemerno pomažete njihov razvoj i popularnost bez osnova.
Miloš Šaranović Miloš Šaranović 00:54 15.09.2007

Re: Elegantno, nema šta

Malo mi je glupo da polemišemo o Ilijinom tekstu (ili delu teksta) bez njega. 'Počeo da se nadograđuje i kao igrač i kao ličnost' je njegova procena i nije bitno različita od brojnih drugih novinarskih procena ovde ili u nekoj drugoj zemlji...

Možemo o tome da li svi sportski novinari 'plasiraju paušalne procene u naletu optimizma i idolopoklonstva'.

Nećeš mi zameriti ako te zamolim da mi navedeš bilo koji primer mog divljenja pred 'pompeznim ugovorima, fizičkom masom ili automobilskim arsenalom'?

Ovo sa statistikom i minutažom je sasvim u redu, ispravi me ako grešim. Dobra statistika jeste za divljenje, u Miličićevom slučaju sa minutažom ne ide baš lako.

Nekako mi je glupo da su posle svakog neuspeha novinari krivi. Slažem se da se dešava da se stvara sumanuta atmosfera pred takmičenja 'naših', ali teško je prepoznajem u svom pristupu.

Nebitno, ako ćemo lakše doći do odgovornosti onih koji jesu baš odgovorni, prihvatam deo odgovornosti.
Kum Djole Kum Djole 11:09 15.09.2007

Re: Elegantno, nema šta


Hm, ispisao sam ti dve kile teksta i onda sve obrisao.
Umesto odgovora, lepim ti jedan mejl upućen tvojim kolegama iz neke druge redakcije, još proletos.


Poštovani prijatelji,

Ne znam da li pravite emisije na temu poslednjeg ubistva navijača koji je stradao zbog dresa, i neću moći da Vas slušam ovih dana, ali moram da Vam predložim da upotrebite svoj etar i otvorite pitanje socijalne odgovornosti aktera koji nose te dresove na radnom mestu. Vaše kolege iz sportske redakcije bi mogle da se angažuju. Neka priđe neko već jednom tim fudbalerima i neka ih upita osećaju li se imalo odgovornim što se navijači već godinama ubijaju po ulicama, i šta ONI misle da ONI mogu da učine? Ako se ne osećaju odgovornim, onda su neodgovorni, i to treba obznaniti naširoko.

U "dnevnom listu Kurir" prethodni derbi je dočaran izjavom fudbalera Ognjena Koromana, internacionalca, da su se "Grobari uskurčili" (baš tim rečima). Ako vi znate, i ako ja znam, da takav rečnik, plasiran putem tog i takvog medija, upravo proizvodi psihozu besnila i nasilja u navijačkom rivalitetu, jer na 'profesionalnoj' instanci utemeljuje postojeću polarizaciju - ima li šanse da u ovom mediju proradi kontra-mera? Treba li da povlačimo palalele na stradanja kojima smo doprineli dok smo ćutali, kada su velike vojskovođe govorile jezikom mržnje? Treba li da se setimo gde su rasli ti veliki vođi i u kakvom su miljeu ponikle armije koje su ih pratile? Ja se tog vremena stidim, i neću da dozvolim metamorfozu takvih kreatura u društvu u kom želim da živim! Ako se ne angažujemo da nam stadioni i ulice budu sigurni, trebaće nam još mnogo 'Sigurnih kuća'. Ostavio sam komentar na tu vest, ali bih da ga podelim s Vama na ovaj način.

Naši fudbaleri (i sportisti uopšte) kao da ne žive u Srbiji. Ja shvatam da se za hiljadu-dve evra koliko oni mesečno zarade može kupiti paralelan život, nezavisan od stanja u kome se društvo nalazi, ali to ne opravdava njihovu nezainteresovanost za probleme koji potiču iz aktivnosti kojima se oni bave. Kad ste videli da igrači posle derbija razmenjuju dresove? Kad ste videli da snimaju zajedničke reklame na javnom servisu i utiču na stvaranje fer-plej rivaliteta između 'večitih'? I u FSS sede neki ljudi koji bi mnogo više morali da utiču na licencirane radnike u fudbalskim klubovima: pokažite da vam je STALO, pratite primer Aleksandra Đorđevića, mobilišite se, možda će vam se navijači i vratiti na stadion ako ih budete animirali ljudskim vrednostima (pošto kvalitetom fudbala i načinom života ne zaslužujete mnogo poštovanja).

Iskreno zahvaljujem na Vašoj pažnji. Postaću tata ovih dana, vratiću se u Beograd, i jako sam zabrinut u kakvoj sredini ću da podižem dete - svestan sam našta ona liči, ali nisam svestan kakvi su joj potencijali. Znam da ima još zabrinutih, i da će se stvari pokrenuti ako i Vi o tome budete pričali. B92 je avenija pozitivnih vrednosti - u Vašem programu ne stvara se i ne neguje kult ličnosti već kult rečenog - razlog zašto živim s devedesetdvojkom i u sedmoj godini 'preko bare'.
MikeTyson MikeTyson 00:35 16.09.2007

Re: Elegantno, nema šta

A kada Djokovic u finalu US OPEN jebe mater nekom iz publike o tome se ne prica jer decko pobedjuje, kao nije polupismen kao Milicic,kao generacija kosarkasa koja je uzimala medalje od '95 je skolovana i kulturna, Djordjevic se pljuvanjem bori za svoje mesto u KSS, Danilovic udara sudije i to mnogo jace udara od Skolarija pa on kao nije bitanga i ulicar, Divac vidim malopre na pinku daje neke nagrade na GRAND PARADI. Ono sto sportist izgovore u afektu vi 'sportski' novinari ne bi trebali da prenosite jer vi niste zuta stampa
ervetor ervetor 22:00 17.09.2007

Re: Elegantno, nema šta

kao generacija kosarkasa koja je uzimala medalje od '95 je skolovana i kulturna,


Pa dugo dugo su nasi kosarkasi skoro svi imali fakultete.
zakleo bih se i da je ta generacija iz 95 koja potice u stvari jos iz 80-tih daleko obrazovanija od ove danasnje.
zato su valjda igrali glavom i bili bolji od fudbalera kojima je glava oduvek sluzila da gledaju medju noge...
wlex88 wlex88 23:26 14.09.2007

Skolari

Skolari je udario Dragutinovica, a kada je ovaj krenuo da se brani dobio je crveni. Skolari nije dobio nikakvu kaznu (za sada), a izvinio se i svojim fudbalerima i navijacima i UEFI i svima redom, samo nije Dragutinovicu. Navodno mu je Dragutinovic vredjao porodicu. Epa neka popije kaznu. I Zidan je prosle godine na SP u Nemackoj u finalu popio crveni na slican nacin, mozda je imao razloga za svoj potez, ali je crveni zasluzio.
Zato SKOLARIJA treba kazniti, a sta ce biti videcemo
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:04 15.09.2007

Osma sednica - ili trojke ?!!



Ma, sve je to zbog Osme sednice. Da nije bilo Osme sednice, Miličić bi pogađao slobodna bacanja, pa bi imali bar jednu pobedu u grupi, a ne bi psovao “nabeđenog Italijana” i bliske mu osobe suprotnog pola. I to pred kamerama. A sponzor reprezentacije ne bi smeo da pokriva njegov prostakluk i sramotu čitave nacije, nego bi rekao da se od toga ograđuje i tražio da počinioca virtuelnih seksualnih radnji kazne još više (pogotovu što zna da ovaj time neće biti egzistencijalno ugrožen).

Ali, ne treba previše da se ljutimo na Darka. On je ipak jedan simpatičan momak koji je, očito, žarko želeo da na ovom prvenstvu napravimo bar nešto. I, imam utisak da je dao sve od sebe. Konačno, jesu ga batinali mnogo više nego što to dosuđene lične greške nad njim pokazuju (što ne opravdava sporne izjave). Na njegovom primeru se vidi da u našoj košarci (reprezentaciji) nema sistema vrednosti i nema autoriteta (indirektna posledica Osme sednice). Tako se od prvenstva do prvenstva dešavaju ekscesi svakojake vrste.

Za Skolarija, pak, važe druga viđenja. Prvo, za njegovo ponašanje nije kriva Osma sednica, kao u slučaju Miličića, već globalizacija (uz koju pored svega ostalog idu i dehumanizacija, kreiranje virtualne stvarnosti, nepoštovanje pojedinačnih egzistencija...). No, još upadljivija od samog udaranja po Dragutinovićevom licu meni je sada Skolarijeva izjava da on nije ništa kriv, da nije udario igrača iz suprotnog tabora i da ga ne zanima šta kamere pokazuju! A kamere pokazuju nešto na osnovu čega svi mi koji smo to gledali imamo utisak da se desilo udaranje pesnicom. E, sad, ja Skolariju nešto baš i nisam sklon da poverujem. Mislim da neće ni oni iz „kuće fudbala“, koji razrezuju kazne. I koji ovakve akcione filmove jedva čekaju da pregledaju.

Sve u svemu, fino je što smo oteli bod Iz Lisabona, mada nam on skoro ništa ne znači. Ali meni znači činjenica da smo konačno nekome dali gol u samom finišu (što je obično rezervisano za velike timove).

Ostaje nam da žalimo za našom bivšom košarkom. Tek kad vidimo ove ostale ekipe, shvatamo da nam se desilo isto što se svojevremeno desilo u rukometu – jedan od „naših sportova sa loptom“ najedanput je u naškoj izvedbi postao strahovito spor i dekadentan u odnosu na igru koju prikazuju nacije koje su ulagale, trudile se, uvežbavale himnu.., a među kojima su i mnogi koje smo nekad tukli s pola snage. Dok mi to priznamo, pa počnemo da radimo otresitije i na drugi način... proći će decenija, ili više.

Ili da se manemo filozofije (i Osme sednice) i da ostanemo pri onom – samo da su nas krenule trojke?!!



kazujoshy kazujoshy 01:02 15.09.2007

Skolari vs Milicic&co, iz 2 u 2

Definitivno iz 2 u 2 bez rasmisljanja.

Novinski clanak.

Mlicic i jednom delu priprema izjavljuje sledece.

MILICIC:
Gasol je mekan igrac. Razvalicu ga na Evropskom.

Beograd...Stadion C. Zvezde. Ext. Noc...

Na severnoj tribini u jeku priprema, u dresovima crvene zvezde Milicic, Gurovic, Teodosic, Mile Ilic, Aleksandrov. (neko bi se pitao za koga ovi momci igraju?!?!? Za C. Zvezdu ili su na pripremama reprezentacije?!!?!?!)


Granada. Taxi vozilo. ent.noc

U taxi vozilo ulaze, sledecim redom: Milicic, Jaric, Gurovic, Teodosic, Cvetkovic...to je dakle 4+ taxista=5. Taxista ni ne pomislja da krene...oni ga ubedjuju...Taxista odbija da krene. Oni se pre svaga smeju. I pitaju se zasto nece da krene. Cak je moyda neko verovatno pomislio kako Spanac ima nesto protiv njih ili kako je to jos neka zavera.

Hotel. ent. noc

Milan Gurovic daje izjavu.

GUROVIC:
Idemo na jedno pice(?!!??!?!). Dao nam Moka izlaz do 12, a onda moramo na spavanje imamo sutra utakmicu.(treba li reci rezultat te sutrasnje utakmice?)

Granada. Tunel. ent. noc.

Milicic posle utakmice izjavljuje ono sto svi vec znamo.


Dakle, Skolari je samo bedni ulicar i nista vise. MIlic & co su dobra tema za neciji naucni rad i sociolosku studiju...

kazujoshy kazujoshy 01:09 15.09.2007

Greska, zapravo ih je 6 u vozilu!!!!!

Milicic, Jaric, Gurovic, Teodosic, Cvetkovic...to je dakle 5+ taxista=6.

6 dvometrasa koji se cude zasto taxista nece da ih poveze.?!?!?!?!?!?[b][/b]
ervetor ervetor 22:13 17.09.2007

Re: Greska, zapravo ih je 6 u vozilu!!!!!

U covece pa ja sam tek sad ovo video, bio sam na letovanju i nisam bas pratio...
Pa ovo je stvarno sramota. sto je mnogo mnogo je.
Ali ruzno je sto je i ovaj novinar koji nije tako mlad zloupotrebio glupost i afekat ovog mladog i ne preterano pametnog coveka (sto ipak nije zlocin) i nije iskljucio kameru i prestao sa snimanjem kada je video da covek pred kamerama unistava svoju karijeru i sramoti svoju zemlju do kraja.
Jer nije sramota izgubiti. Pa zato se i igra da bi neko pobedio neko mora izgubiti. Sramota je ovako podneti poraz u jednoj igri. Ili to vise nije igra ?
U svakom slucaju, dok je kosarka bila samo igra bilo je mnogo mnogo lepse...
svetionik svetionik 20:35 15.09.2007

"sreca"

grese sudije .... i oni su ljudi ... samo me zanima, kako niko ne komentarise kada iste te sudije pogrese u nasu korist ....
evidentno je da je samopouzdanje nestalo .... ko visoko leti, nisko pada ... uvek bilo i bice ....
Mislim da se od stare slave i rezultata ne pobedjuje ... nema favorita ... nema sigurnih pobeda .... svako ima i sako trazi svoju sansu za pobedu, za medalju, za vrh .... svi vrhunski sportisti treniraju da bi bili najbolji, sve reprezentacije se pripremaju za pobedu ... turniri su iz godine u godinu sve jaci i jaci ... NEMA FAVORITA .....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana