Knjige, stavovi & pouke

edi-va RSS / 14.03.2009. u 10:38

 

Moja prva samovoljno pročitana ozbiljna knjiga "Mi djeca s kolodvora Zoo" je istovremeno i moja želja da bude prva knjiga koju će pročitati moja ćerka ... radiću na tome da joj tu knjigu poklonim za 13.-ti rodjendan. Zašto baš taj? Ja sam je pročitala u sedmom razredu. Situacija sledeća:


Ćerka moje ujne Zore, me je uhvatila kako preturam po njenim knjigama, a nije da ih nije bilo ... sve sabrana dela do sabranih dela ... zagledala sam Hesse-a u trenutku kada je ušla u sobu i pitala me šta to preturam. Uzela mi knjigu iz ruke i rekla:


"Mala, nije to za tebe, evo ti ovo."


Tako ja pročitam knjigu iz koje se još uvek prisećam brojnih detalja i fotografija svih tih nesrećnih likova ... kraj tada nisam baš razumela, ali mi je Goca objasnila, pošto me je pitala imam li kakvih pitanja. Imala sam, naravno, mnogo pitanja.


Danas znam da je Christiane F. živa, ali ne i clean. Povremeno se uspešno, po ko zna koji put, skida sa sranja, ali živi pristojno zahvaljujući zapisu jedne epizode njenoga života.


Da sam ja ministarka obrazovanja, bilo koje zemlje, uvela bih tu knjigu kao obaveznu lektiru u osnovnim školama.


Kad smo kod obavezne lektire, nisam je volela. Sve što je obavezno i što se mora mi je uvek predstavljalo problem u životu. Pogotovu lektira koja je dosadna, koja mi ništa ne daje, koja ne izgradjuje stavove, koja nema poruku od životne važnosti. Šta ja imam od toga što znam da je Ana Karenjina u trenutku kada je skočila pod voz nosila crnu haljinu?


Najgora knjiga koju sam morala da pročitam, jer mi je to bila seminarska tema, je "American Psycho", Bret Easton Ellis-a. Nikome je ne bih preporučila, a ko je gledao film, a nije čitao knjigu - film je nula u odnosu na scene mrcvarenja i ubijanja iz knjige. Šta više su pomenutog pisca posle objavljivanja pozivali na razgovore u policiju, jer im je bio sumnjiv. Ja sam se isto pitala, da li je moguće da tako nešto napiše osoba koja je čista u glavi?! Evo vam jedan prepričan momenat iz života glavnog lika knjige, koji je limunadica u odnosu na ostale perverzije:


Devojka sa kojom se zabavljao ga je jako smarala i bila mu je krajnje dosadna, ali se i dalje sa njom vidjao - jedina koju nije želeo da ubije. Jednom su se našli na ručku i on joj je poklonio kolač koji joj je spremio. U pitanju je bio WC Stein, ne znam kako se to na srpskom zove, ali to vam je onaj sapunčić u WC šolji što kada pustite vodu širi mirise i boje. E, to! Da, to je uzeo iz muškog WC-a, tačnije pisoara jednog frekventno posećenog muškog WC-a i utopio u čokoladu i poklonio joj iz "ljubavi". Zamislite, ona je to probala, ali se više ne sećam da li joj se ukus dopao - a mislim da jeste. Nek me ispravi neko ko je slučajno čitao ovu morbidariju.


Poslednja knjiga koju sam počela da čitam, ali je nisam završila jer mi je nestala, a to mi zadaje velike muke jer nije moja - moram da je vratim - je knjiga nemačkog pisca (ex-političara, koji je do novembra 2008. bio predsedavajući upravnog odbora medijske kuće Burda) Jürgen-aTodenhöfer-a: "Warum tötest Du Ziad?" (zašto ubijaš Ziade?)


Todehöfer je proveo godinu dana u Iraku, ali ne kao embedded journalist, već kao privatno lice i na svoju ruku, bez da mu GI-si odredjuju šta sme, a šta ne sme da snima i slika. Razgovarao je sa članovima iračkog pokreta otpora koji nisu teroristi, ali k'o da Ameri prave razliku - njima je sve to isto - to je suština njegovog dokumentarnog zapisa. Preporučujem čitanje, a mogla bi i da se uvede kao obavezna lektira za srednje škole, baš ovde u Nemačkoj, jer izgradjuje stavove i ubija predrasude i pokazuje život, muku, jad i tugu iračkog naroda na način koji svakome pokrene racio & emocije, onaj najobičniji način - ljudski način.

main_foto.jpg 

Prihodi iz prodaje teku u fond za izgradnju doma za nezbrinutu decu u Avganistanu i u projekat izraelsko-palestinskog pomirenja. Čovek koji o svom trošku boravi godinu dana u Iraku, spava pod vedrim nebom, prihode iz knjige ne želi za sebe, je sigurno i definitivno vredan čitanja.



Komentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vracarac92 vracarac92 11:11 14.03.2009

Deca sa kolodvora ZOO.

Savrsena knjiga. Mislim da bi u ovom vremenu gde droga vreba sa svih strana i gde je porodica kao osnovni stub drustva prilicno degradirana tu knjigu trebalo uvrstiti u skolsku lektiru. A i film bi trebalo mnogo cesce prikazivati i to u kombinaciji sa "ponocnim ekspresom!
edi-va edi-va 11:19 14.03.2009

Re: Deca sa kolodvora ZOO.

vracarac92
Savrsena knjiga. Mislim da bi u ovom vremenu gde droga vreba sa svih strana i gde je porodica kao osnovni stub drustva prilicno degradirana tu knjigu trebalo uvrstiti u skolsku lektiru. A i film bi trebalo mnogo cesce prikazivati i to u kombinaciji sa "ponocnim ekspresom!


Zamisli chitas je sa 13 godinica ... u Srbiji negde izmedju 86.-87. ... ja se jos igrala klikera sa dechacima iz ulice. Veze nisam imala sa svim opisanim ... jos uvek pamtim lice njene najbolje drugarice koja se predozirala sa samo 14 godina - bila je nezzno lepa.
scabies scabies 11:30 14.03.2009

Knjige

He, he, ja Hesea citala sa 14, a "Decu sa stanice ZOO" sa 16. I uvek me je nerviralo to "rano ti je da citas ovo"... Kad sam odrasla shvatila sam da postoje knjige za koje je nekad stvarno rano i bilo mi zao sto sam neke rano procitala, potpuno sigurna da su mi neke stvari promakle... Zato, cekam penziju da krenem da citam neke knjige drugi put, do tada citam ono sto nisam procitala...
edi-va edi-va 11:59 14.03.2009

Re: Knjige

rano ti je da citas ovo"


Ja sam joj beskrajno zahvalna ... sto mi je u pravo vreme dala pravu knjigu. Preshla sam ja vrlo brzo i na Hesea, ali sad me pitaj chega se secam - nichega osim naziva: Igra staklenih perli, Stepski vuk ... bas to:

Kad sam odrasla shvatila sam da postoje knjige za koje je nekad stvarno rano i bilo mi zao sto sam neke rano procitala, potpuno sigurna da su mi neke stvari promakle.


Inache, da pojasnim, ja sam odrastala u kuci jedne skromne porodice u kojoj se jedino Goca interesovala za knjige. Ako te bash zanima pozadina, pronjadi moj blog: Gastarbajteri - druga strana medalje.
scabies scabies 12:11 14.03.2009

Re: Knjige

Ako te bash zanima pozadina, pronjadi moj blog: Gastarbajteri - druga strana medalje.
Kad me neko zainteresuje na blogu-procitam ja (skoro) sve sto je pisao/pisala na blogu pre mog dolaska... Tvoje blogove-procitala
NNN NNN 12:31 14.03.2009

lektira & jadni Iračani

uvela bih tu knjigu kao obaveznu lektiru u osnovnim školama.
Ovo je i moja žena već negde napisala za Decu s kolodvora Zoo. Ja sam mislio da je malko rano u 13. (tad mi je bilo najvažnije da odem na fudbal), ali bolje ranije nego prekasno. (A za HeseTa je prekasno ).
A ovo mi je malko nelogično, čovek bio u Iraku i piše o njihovoj muci, a pare koje zgrne šalje u Avganistan.
edi-va edi-va 12:34 14.03.2009

Re: lektira & jadni Iračani

A ovo mi je malko nelogično, čovek bio u Iraku i piše o njihovoj muci, a pare koje zgrne šalje u Avganistan.


Pokrenuo je on dosta projekata, imash gore u textu link, na engleskom je, mislim da je i u Iraku neshto vec napravljeno za decu iz prihoda prethodne knjige.
edi-va edi-va 12:38 14.03.2009

Pozdrav od Anjale

Cao Edi,

I dalje ne osecam zelju da pisem na Blogu (ne znam da li cu se ikada i vratiti), ali redovno citam tekstove mojih omiljenih blogera. Jedino mi tada nedostaje sto ne mogu da komentarisem.

A o knjigama uvek volim da razgovaram.
Mi deca sa kolodvora Zoo sam citala u tvojim godinama :)
I jos mnogo toga.

Ali kada si pomenula Avganistan i Irak, ima par odlicnih knjiga o zivotu tamo i onom jadnom i napacenom narodu. Meni je najbolja Lovac na zmajeve, Heladi Husein je napisao, a dobra je i Hiljadu ugaslih sunasca od istog autora. Nedavno sam citala i Pitanja i odgovori, po toj knjizi je radjen film: Milioner iz blata (barem tako su ga ovde preveli), ali knjiga je tri koplja iznad filma.

Imala bih ja što-šta da dodam i o Ani Karenjini itd....

Ipak sam ja zaljublejna u knjige:)


NNN NNN 17:06 14.03.2009

Re: Pozdrav od Anjale

Pozdrav za Anjale!
Ja malo čitam (upropasti me blog), a žena me često gleda onim pogledom "trebalo bi više da čitaš".
edi-va edi-va 20:30 14.03.2009

Re: Pozdrav od Anjale

NNN
Pozdrav za Anjale!
Ja malo čitam (upropasti me blog), a žena me često gleda onim pogledom "trebalo bi više da čitaš".


Pa chitash blog, to je isto chitanje ... samo je malo neudobno osim ako imash lapaTopa i naravno wireless ... pa ondaK od WC-a preko kuhinje, do kaucha ... uvek online
g.radicevic g.radicevic 23:46 15.03.2009

Re: Pozdrav od Anjale

i odpozdrav
za Anja-le
i za domacicu
ofskroz

edi-va edi-va 07:23 16.03.2009

Re: Pozdrav od Anjale

g.radicevic
i odpozdrav
za Anja-le




antonacci antonacci 13:13 14.03.2009

Rano ti je da citas ovo

Uzasavao sam se tih reci tokom celog svog detinjstva.

Svoju citalacku karijeru zapoceo sam Agatom Kristi, bio je to treci razred osnovne skole. Sa blagoslovom mojih roditelja.
Interesantno je kako nikom u mojoj porodici nije predstavljao problem sto sam citao knjige o tome kako kreativno ubiti nekog i izvuci se, ali im je smetalo kad sam zeleo da citam nesto "ozbiljno", posto su smatrali da to "nije za mene" i da je "suvise rano" da to citam, stagod to znacilo zapravo.
edi-va edi-va 20:31 14.03.2009

Re: Rano ti je da citas ovo

Interesantno je kako nikom u mojoj porodici nije predstavljao problem sto sam citao knjige o tome kako kreativno ubiti nekog i izvuci se


Nadam se da nisi primenjivao stecheno znanje
antonacci antonacci 21:58 14.03.2009

Re: Rano ti je da citas ovo

edi-va
Interesantno je kako nikom u mojoj porodici nije predstavljao problem sto sam citao knjige o tome kako kreativno ubiti nekog i izvuci se


Nadam se da nisi primenjivao stecheno znanje


Baba me je ucila da je to najbolji nacin da steknem imanje: ozeni neku matoru zenu i onda je odradi u maniru Agate Kristi. :)

Jos nisam probao, majke mi.
edi-va edi-va 09:40 15.03.2009

Re: Rano ti je da citas ovo

Baba me je ucila da je to najbolji nacin da steknem imanje: ozeni neku matoru zenu i onda je odradi u maniru Agate Kristi. :)


Eh imanje, odmah se setim Balasheviceve priche o Vasi ... sigurna sam da znash da nije sreca u imanju, mada verujem da je baka samo htela sve najbolje za zvog unuka
antonacci antonacci 11:09 15.03.2009

Re: Rano ti je da citas ovo

edi-va
Baba me je ucila da je to najbolji nacin da steknem imanje: ozeni neku matoru zenu i onda je odradi u maniru Agate Kristi. :)


Eh imanje, odmah se setim Balasheviceve priche o Vasi ... sigurna sam da znash da nije sreca u imanju, mada verujem da je baka samo htela sve najbolje za zvog unuka


Djaba bilo konja vranih
Po livadi razigranih
Dzaba bilo karuca i salasa.
Dzaba bilo njiva plodnih
Vinograda blagorodnih
U karuce pregnutih cilasa

Ma naravno, ja bih bio srecan da zivim u kartonskoj kutiji sa iPOD-om i par knjiga. :)

Ali zena je htela da me nauci da se finansijski osiguram, pretpostavljam, ipak sam odrastao devedesetih. Nije se znalo sta sutra donosi. :)
natasavb natasavb 21:57 15.03.2009

Re: Rano ti je da citas ovo

Ali zena je htela da me nauci da se finansijski osiguram,

je li bar uspela?
antonacci antonacci 00:49 16.03.2009

Re: Rano ti je da citas ovo

natasavb
Ali zena je htela da me nauci da se finansijski osiguram,

je li bar uspela?


Nije. Bio sam i ostao kreten po pitanju novca. Ne umem nista da naplatim, ne umem da stedim, verujem da je novac tu da se trosi. Sva sreca pa postoji brdo drugih stvari koje me cine srecnim, a pare kad imam - imam, sta sad da radim. :)
edi-va edi-va 07:25 16.03.2009

Re: Rano ti je da citas ovo

Bio sam i ostao kreten po pitanju novca. Ne umem nista da naplatim, ne umem da stedim, verujem da je novac tu da se trosi. Sva sreca pa postoji brdo drugih stvari koje me cine srecnim, a pare kad imam - imam, sta sad da radim. :)


Ovo kao da si mene opisao.
natasavb natasavb 08:52 16.03.2009

Re: Rano ti je da citas ovo

verujem da je novac tu da se trosi.

zar nije ?
AlexDunja AlexDunja 14:50 14.03.2009

samo da se javnem:)

znas i sama, knjige su moje najprirodnije
okruzenje,ucim, volim, uzivam...
radujem se. i pobegnem od zivota...kad zaboli jako...
edi-va edi-va 20:32 14.03.2009

Re: samo da se javnem:)

AlexDunja
znas i sama, knjige su moje najprirodnije
okruzenje,ucim, volim, uzivam...
radujem se. i pobegnem od zivota...kad zaboli jako...


Znam, a kad boli jako ... tu sam.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:37 14.03.2009

Majler o Elisu

Prvi roman nakon mnogo godina koji dotiče neke teme svojstvene Dostojevskom… Elis pokazuje starijim piscima gde se nalaze kazaljke na satu.
Izjavio je Norman Majler, komentarišući Elisov roman Američki psiho

Da li je činjenje manjeg zla moralno prihvatljivo, ukoliko se njime sprečava mnogo veće zlo? To je dilema koja muči Raskoljnikova i Dostojevskog, ali to je istovremeno jedno od ključnih pitanja etike, religije, politike... mislećeg čoveka uopšte.
Biti Bog drugom biću transformacijom nemoći u osećaj svemoći, dakle strast za posedovanjem apsolutne vlasti nad drugim bićima, ta vrsta destruktivne strasti poznata je kao sadizam i to je problem koji ima Elisov junak Patrik u "Američkom psihu".
Zlo, kao tema, povezuje Dostojevskog i Elisa i na njih je, verovatno, mislio Norman Majler. Drugih dodirnih tačaka između te dvojice pisaca nema, svaka komparacija je izlišna.

Majler je preminuo, pa ga nije korektno kritikovati, ali složiti se s njim ne moramao.
edi-va edi-va 20:41 14.03.2009

Re: Majler o Elisu

Prvi roman nakon mnogo godina koji dotiče neke teme svojstvene Dostojevskom… Elis pokazuje starijim piscima gde se nalaze kazaljke na satu.
Izjavio je Norman Majler, komentarišući Elisov roman Američki psiho


Ne kritikujem ja Elisa, ni u jednom trenutku kao pisca, vec sadrzzaj koji je monstruozan ... secam se Anje, jedne koleginice sa faxa, koja me je jedno veche nazvala i rekla mi kako ne sme da chita dalje, nece moci da zaspi, sama je u stanu. Chitale smo istovremeno jer smo bile u istoj grupi.

Patrik dobro izgleda, lepo je vaspitan, inteligentan. Wall Street mu je svakodnevnica, pun je love ... ali je istovremeno serijski ubica. Ajd' sto je ubica, nego nachin na koji on ubija ... jednu prostitutku je ubijao na preko 20 stranica, ako me pamcenje ne vara. Ugradjivao joj neke cevi u vaginu kroz koje je pushtao pacove (izgladnele) dok je ona sve vreme bila josh zziva ...

Izvinjavam se svima sa osetljivim stomachicima.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:02 15.03.2009

Re: Majler o Elisu

Reč je, ipak, ne o ubistvima de facto, već o bolesnoj mašti glavnog lika.
Sve, ili većinu, koje je pobio on pri kraju romana ponovo sreće ili čuje od prijatelja o njima (jedna se njegova žrtva, ako se dobro sećam, upravo vratila iz Pariza). U završnici Patrik ne razlikuje stvarnost i maštu, a pisac ostavlja čitaoce u nedoumici.

Mene je u romanu fascinirala ispraznost života ličnosti Elisovog romana.
Jesu bogati, mladi i lepi, ali život im je ubitačno dosadan. Patrik živi u izobilju, kreće se u visokom društvu, uspešan je u svemu, ali ništa ga više ne privlači. Letargiju razbija smišljajući (čineći?) grozne zločine.

Američki psiho je, po mom mišljenju, ispodprosečan roman, čak i za SAD.
antonacci antonacci 01:11 15.03.2009

Re: Majler o Elisu

Jesu bogati, mladi i lepi, ali život im je ubitačno dosadan.


I to bi bilo mlacenje prazne slame i prenosenje filmskih klisea u roman, da roman nije napisan bas tako kako je napisan. Jeste mucan i tezak, ali meni se dopao, iako mi Elisov stil inace nije blizak.
Kazezoze Kazezoze 18:44 14.03.2009

shto se mene tiche,

ja sam celi zhivot imao sopstvenu odluku kad je chitanje u pitanju, ako ne rachunamo obaveznu shkolsku lektiru.
moji roditelji, pa ni stariji brat mi nikad nisu sugerisali shta da chitam. verovatno zato shto sam stalno neshto chitao, pa me nisu morali terati
u to vreme, chitanje je bilo neki znak prestizha u mom drushtvu, tako da smo medjusobno sugerisali jedni druge shta da chitamo, a svi smo bili upisani u gradsku biblioteku (obavezno zbog shkole) pa smo od ljupke bibliotekarke, teta smilje, uglavnom saznavali shta je kul za chitanje u tom trenutku za nashe godine. mislim da je u to vreme (14 - 16g), pored obavezne lektire, bio u trendu heseov sidarta, tolkin, galeb dzonatan lingviston i sl. decu sa kolodvora zoo sam dosta kasnije prochitao i secam se da mi je bila losha. to je verovatno zbog toga shto sam tad gutao kastanedu i pokushavao bilo shta da shvatim na pravilan nachin iz uchenja don huana. deca sa kolodvora zoo mi je pored kastanede izgledalo kao da chitam strip.
ova danashnja omladina, koliko sam primetio, vishe je zainteresovana za tolkina na filmu nego u knjizi, a kompjuter je vec skoro potpuno izbacio knjigu iz upotrebe, tako da ne znam kako to kod njih funkcionishe.
u moje vreme je trend bila muzika i knjige, dok je sad, kol'ko primetim, komp i mobilni u modi.
edi-va edi-va 20:44 14.03.2009

Re: shto se mene tiche,

u moje vreme je trend bila muzika i knjige, dok je sad, kol'ko primetim, komp i mobilni u modi.


Da, na zalost. Bojim se da ce knjige jednog dana nestati. Chitace se knjige na i-podima i tako nekim dzepnim notebook varijantama gde ces samo morati da platis download najnovijeg nechijeg romana ...
maksa83 maksa83 20:35 14.03.2009

Bret Easton Ellis

Najgora knjiga koju sam morala da pročitam, jer mi je to bila seminarska tema, je "American Psycho", Bret Easton Ellis-a.

Od istog pisca, ja čekam višak vremena (tj. penziju ; ) da pročitam The Rules of Attraction, pošto mi se film baš svideo.
edi-va edi-va 20:52 14.03.2009

Re: Bret Easton Ellis

maksa83
Najgora knjiga koju sam morala da pročitam, jer mi je to bila seminarska tema, je "American Psycho", Bret Easton Ellis-a.

Od istog pisca, ja čekam višak vremena (tj. penziju ; ) da pročitam The Rules of Attraction, pošto mi se film baš svideo.


Ne znam za film, a ni za knjigu. Nekako sam ga potisnula iz liste pisaca koje bih ponovo chitala. Mada, pogledala sam sad trailer na sajtu koji si linkovao i deluje mi skroz normalno, ako mogu tako da kazem, u odnosu na American Psycho ... pogledacu film, pa mozda odluchim da prochitam knjigu poshto odem u penziju:))))

Meni nedostatak vremena remeti mnoge zzelje i potrebe, ali o tome cu josh da vam pishem ... jednom, kad nadjem vremena
constrictoria92 constrictoria92 22:47 14.03.2009

:)

Moja prva prava knjiga koju sam pročitala je "Družina Sinji galeb" (pre ove knjige sam gutala bajke, basne, itd.).
A prva smislena knjiga koja me je životno opredelila što se čitalačkog žanra tiče je "Hobiti" (negde sa 10-ak godina)...
Od naranijeg detinjstva čitam. Ozbiljno sam shvatila izreku da je knjiga najbolji drug (il' beše drugarica rodnosenzitivno?).

Sa 13-14 godina sam pročitala "Mi djeca s kolodvora Zoo"... Bilo je to vreme onih nesrećnih godina. Ova knjiga mi je pomogla da da znam šta neću i, možda, sačuvala... Neki moji vršnjaci je nisu nikad pročitali. Neki nisu više ni među živima... Možda bi bilo drugačije da su je bar prelistali... Šta znam...

Definitivno sam za to da se uvede kao obavezna lektira.
edi-va edi-va 09:32 15.03.2009

Re: :)

Mi djeca s kolodvora Zoo


Znachi i ti si chitala zagrebachko izdanje:))))

Moja prva je bila "Orlovi rano lete", ali to je bila obavezna lektira, znachi htela ne htela, morala sam da je prochitam. Zato sam i naglasila da je u pitanju:

Moja prva samovoljno pročitana ozbiljna knjiga "Mi djeca s kolodvora Zoo"


Vidim da sam navela prvu samovoljnu, najgoru i poslednju, ali nisam navela prvu knjigu koja mi je naterala suze u ochi, a to su do sada samo filmovi uspevali.

"Mati pirincha", Rani Manika - kada joj Japanci odvode prelepu cerku Mohini ... tu sam plakala ... prvi put mi se to desilo da me neshto sto chitam toliko pomeri.
scabies scabies 09:55 15.03.2009

Re: :)

"Mati pirincha", Rani Manika - kada joj Japanci odvode prelepu cerku Mohini ... tu sam plakala ... prvi put mi se to desilo da me neshto sto chitam toliko pomeri.
A "Decaci Pavlove ulice"?
Ja se secam kad sam citala Cosica kako me potreslo kad se Milena Katic ubila...ozalila sam je kao da mi je rod najrodjeniji... Toliko me potreslo da sam nazvala Sestru i pita me ona sta se dogodilo, a ja kazem: "Ubila se Milena..." Sva sreca da je znala sta citam, a i da ne znam ni jednu drugu Milenu...
edi-va edi-va 10:12 15.03.2009

Re: :)

scabies
"Mati pirincha", Rani Manika - kada joj Japanci odvode prelepu cerku Mohini ... tu sam plakala ... prvi put mi se to desilo da me neshto sto chitam toliko pomeri.
A "Decaci Pavlove ulice"?
Ja se secam kad sam citala Cosica kako me potreslo kad se Milena Katic ubila...ozalila sam je kao da mi je rod najrodjeniji... Toliko me potreslo da sam nazvala Sestru i pita me ona sta se dogodilo, a ja kazem: "Ubila se Milena..." Sva sreca da je znala sta citam, a i da ne znam ni jednu drugu Milenu...


Eee, bolje da stanemo na vreme pre nego li nas proglase cmizdrama:)))

Znash, ovde na blogu, te chasom etiketiraju kao emotivca chim pomenesh suze - a ja izigravam strong power woman, pa sam se sad zajebala sto sam ovo gore priznala
antonacci antonacci 11:11 15.03.2009

Re: :)

A "Decaci Pavlove ulice"?


Jao kako sam voleo tu knjigu!

Bas cu da je potrazim po knjizarama ovih dana, sad mi se ponovo cita. Pitam se da li je izgubila nesto od svojih cari posle svih ovih godina...
NNN NNN 13:38 15.03.2009

Re: :)

edi & scabi

Meni su "Dečaci Pavlove ulice" gadni (zgadi mi se ponisao na ono zajedničko žvakanje), nisam čitao "Američkog psiha", ali ne može da bude (mnogo) gore od ovog.
natasavb natasavb 22:04 15.03.2009

Re: :)

Definitivno sam za to da se uvede kao obavezna lektira

pa tad bi bile bar za duplo smanjene sanse da je klinci procitaju. ko je voleo da cita obavezne lektire?!
edi-va edi-va 07:26 16.03.2009

Re: :)

natasavb
Definitivno sam za to da se uvede kao obavezna lektira

pa tad bi bile bar za duplo smanjene sanse da je klinci procitaju. ko je voleo da cita obavezne lektire?!


Tacno, retko ko je voleo, ali smo morali da prochitamo - ili da nadjemo film u videoteci
Spiridon Spiridon 19:05 15.03.2009

..

Mazge - Tone Seliskar

edi-va edi-va 20:09 15.03.2009

Re: ..

Spiridon
Mazge - Tone Seliskar


Spiridon Spiridon 20:23 15.03.2009

Re: ..

edi-va
Spiridon
Mazge - Tone Seliskar




to, to, partizanski sado-mazo mega mix
edi-va edi-va 20:44 15.03.2009

Re: ..

sado-mazo


Spi, nemoj mi skretati misli na blud.
shunjich92 shunjich92 22:03 15.03.2009

wir kinder vom bahnhof zoo...

... je i meni takodje jedna od prvih knjiga koje sam procitao... i svakako jedna od knjiga koje cu se uvek secati...
secam se da je tada, kad sam je ja citao, bila prava pomama za tom knjigom... devojke iz mog odeljenja su je citale 24/7, cak po nekoliko puta...
ja sada, na zalost, ne stizem mnogo da citam... sto zbog faxa, a i zbog inerneta, blogova i ostalog... unisti me potpuno...
edi-va edi-va 07:29 16.03.2009

Re: wir kinder vom bahnhof zoo...

shunjich92
... je i meni takodje jedna od prvih knjiga koje sam procitao... i svakako jedna od knjiga koje cu se uvek secati...
secam se da je tada, kad sam je ja citao, bila prava pomama za tom knjigom... devojke iz mog odeljenja su je citale 24/7, cak po nekoliko puta...
ja sada, na zalost, ne stizem mnogo da citam... sto zbog faxa, a i zbog inerneta, blogova i ostalog... unisti me potpuno...


:))))))))

Ne ochajavaj, samo postavi prioritete - a chitanje ti ne mozze pobeci.
G r o f G r o f 22:18 15.03.2009

E, pa...

Moja prva knjiga je Bukvar...
edi-va edi-va 07:31 16.03.2009

Re: E, pa...

G r o f
Moja prva knjiga je Bukvar...


Jeste.
Kako to da se niko bukvara nije setio ...


ovaj je iz 1956
G r o f G r o f 09:11 16.03.2009

Re: E, pa...

Kad sam savladao bukvar presao sam na Alhemiju&psihologiju od K.G. Junga.
Danas citam samo pornografiju...
edi-va edi-va 19:59 16.03.2009

Re: E, pa...

Danas citam samo pornografiju...


I to je za ljude ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana