Amfilohije: Da se ne zaboravi!

Aleksandar Stosic RSS / 12.03.2009. u 17:18

2210.jpg 

Govor Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (Radovica)  na opelu  Zoranu Djindjiću

"Rana Zorana Djindjića opominje i podseća - dosta je bilo bratomržnje, dosta je bilo rata, svako ubistvo je bratoubistvo, zlo nikom dobro ne donosi, rat nije nikome brat. Svet je ovaj tiran - tiraninu, a kamoli duši blagorodnoj. To su reči, draga braćo i tužni zbore, koje nam naviru ovde, pred odrom Zorana Djindjića, postradalog predsednika Vlade Srbije. Utoliko pre nam te reči naviru na um, ukoliko se nalazimo u hramu koji je izrastao iz spaljenih moštiju i mučeničkog praha najvećeg prosvetitelja srpskog naroda, Svetoga Save. Pre Zorana Djindjića, na ovom mestu počivao je jedino onaj koji je ostavio iza sebe poruku svome i svakom zemaljskom narodu - zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka - to je obezglavljeni bio velikomučenik kosovski Lazar.

Mi se danas ovde opraštamo sa Zoranom Djinjićem u blizini šanca i spomenika vožda Karadjordja, čija je glava, takodje, posečena kumovskom i bratskom rukom i okapala napunjena slamom u Stambolu pre 200 godina, po onoj narodnoj - svaka rana je pored srca - a ova rana, rana Zorana Djindjića, ne samo za njegovu majku, za njegovu Ružicu, Luku i Jovanu, nego za sve nas i za celi narod je rana koja je rana posred srca.

Pa se ne zna koja je dublja, ili ova njegova rana, otvorena rukom bratomržnje ili ona Milice Rajić, poginule od bombardovanja 1999.godine ili ona zaklane Marice Mijić iz Bijelog Polja, kod Peći, sahranjene uoči Vidovdana iza oltara Pećke patrijaršije te iste godine, ili bezbrojne one rane nezaceljene, otvorene na ovim našim prostorima u vreme bezumlja poslednjeg gradjanskog rata i bombardovanja. Sve te rane obasijava i greje plamen stotinama u naše dane zapaljenih kosovsko-metohijskih svetinja.

Zoran Djindjić, koga ispraćamo danas iz ovoga svetoga hrama na večni počinak, biće zapamćen po mnogo čemu, ali prvenstveno po tome što je, u momentu najdubljeg poniženja svoga naroda, na obrenovićevski način, ispružio ruku bratsku, bratskoga mira i pomirenja Evropi i svetu.

U trenutku kada su još stotine hiljada njegovog naroda, prognanika sa svojih ognjišta u domu bez doma, u zemlji bez zemlje, u otadžbini bez otadžbine, u trenutku kad nad glavom njegovog naroda stoji mač pilatovske pravde, Zoran Djindjić je pokrenuo obnovu krvotoka narodnog, društvenog i socijalog života, obnovu državnog zajedništva i državne zajednice Srbije i Crne Gore, pokidanih veza sa svetom.

No, ubila ga je bratska mržnja, kratkovida i slepa, koja previdja večnu istinu da ko se mača maši - od mača će i poginuti.

Ako je ubistvo jednog čoveka, Zorana Djindjića toliko veliko zlo, koliko li je tek veliko zlo pogibija i stradanje tolikih ljudi u nedavnim ratovima kod nas i u svetu, koliko zlo i nevino prolivene krvi čekaju u naše dane irački narod od rata koji mu preti.

Rana Zorana Djindjića opominje i podseća sve ljude i narode koji imaju razuma i pameti - dosta je bilo bratomiržnje, dosta je bilo rata, svako ubistvo od onog kainovskog je bratoubistvo, dosta je bilo bratoubistva u svetu, zlo nikom dobro ne donosi, rat nije nikome brat.

Pored navedenoga, ono po čemu će se pamtiti i po čemu će ovaj narod pamtiti Zorana Djindjića to je i njegova duboka želja i briga za završetak ovoga svetoga zavetnoga hrama srpskoga pravoslavnog naroda iz koga ga ispraćamo u bezobalnu večnost Božanske tajne.

Znao je Zoran da, bez hrama, kao bez bogočovečanske mere ljudskog dostojanstva, nema i ne može biti istinske budućnosti i sveukupne obnove života njegovog i svih zemaljskih naroda.

Zato evo i svojim opelom u hramu Svetoga Save, on ugradjuje sebe, ne samo u svoju brigu, nego samoga sebe i svoju duboku ranu, ugradjuje u ovaj hram najdragocenije što čovek moze ugraditi u svetinje. Zato se molimo Hristu bogu, gospodaru života i smrti, da svojom svecelosnom i svecelobnom golgotskom ranom, koje se Zoran, kao što sam nedavno čuo, dotakao kada je bio u Jerusalimu, čekajući nekoliko sati da pridje grobu Gospodnjem, neka bi ta rana goglotskog mučenika i Spasitelja boga ljubavi zacelila, ne samo ranu Zoranovu, ne samo rane ovog naroda njegovog, ne samo ranu njegove majke, njegovog Luke i Jovane, njegove Ružice, nego neka bi iscelila i sve rane roda njegovog i neka bi opaka bratomržnja u svim zemaljskim narodima bila isceljena i neka bi golgotska rana obasjala svojom večnom ljubavlju, mirom, istinom sve zemaljske narode, neka Gospod, koji je darodavac života i donosilac mira, podari mir prahu njegovom, mir narodu njegovom, mir svim zemaljskim narodima, a Gospod koji prima u nedra svoja svako stvorenje, neka upokoji dušu njegovu u svetlosti večnoj lica njegova, sad i uvek i u vekove vekova. Amin".



Komentari (207)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 17:25 12.03.2009

uzas!

ko da ga je posuo kiselinom,da izoblichi...i josh se oseca,...ko kletva.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:25 12.03.2009

reakcija

Vlada Srbije u je cetiri dana kasnije ocenila da je govor mitropolita Amfilohija na opelu premijeru Zoranu Đinđiću "više ličio na iznošenje političkih stavova" i da je "uvredio Đinđićevu porodicu i prijatelje". U saopštenju se navodi da je sahranu organizovala Vlada, uvažavajući želju porodice, a da je prihvaćen predlog Srpske pravoslavne crkve da opelo bude održano u Hramu Svetog Save. Dodaje se da su predstavnici SPC bili obavešteni da su govori predviđeni jedino u Aleji velikana na Novom groblju. "Utoliko je govor mitropolita Amfilohija bio iznenađenje, kako za predstavnike Vlade Srbije, tako i za članove porodice. Sadržaj govora, koji je više ličio na iznošenje političkih stavova, nego na, kako predstavnici Crkve ističu u svom saopštenju 'besedu nad upokojenim hrišćanima', uvredio je porodicu i prijatelje", navodi se u saopštenju.
antonacci antonacci 17:32 12.03.2009

Taj covek

Taj covek je oskrnavio jos jednu sahranu pre Djindjiceve - sahranu Danila Kisa.

Verovatno da uziva u tome da se razracunava sa protivnicima, onda kada oni vise ne mogu da mu odgovore.
drug.clan drug.clan 17:33 12.03.2009

Re: Taj covek

antonacci
Taj covek je oskrnavio jos jednu sahranu pre Djindjiceve - sahranu Danila Kisa.

Verovatno da uziva u tome da se razracunava sa protivnicima, onda kada oni vise ne mogu da mu odgovore.



"pricam svasta po sahranama"

Sifra:Amfi007

_______________________________________________________________________________

Na nedavnoj sahrani majke jednog od dva najtraženija haška begunca, Radovana Karadžića, mitropolit Amfilohije Radović rekao je:

«Majka Jovanka upisuje se danas među majke besmrtnice. Ona spada među majku sedam brata Makavija, koji su svoj život žrtvovali za svetinju Jerusalima. Među majku Jugovića, koja je devet sinova žrtvovala za veru, Hrista i otadžbinu. Majku Jevrosimu, kraljevića Marka... Tamo gde su one i majka vladike Rada Tomova, Gospod će upokojiti i majku Jovanku. Ona je svoj porod naučila da nema ničeg svetijeg od vere i služenja čistog obraza Bogu i svom narodu. Blago tom narodu koji ima ovakve majke.»
drug.clan drug.clan 17:34 12.03.2009

Re: Taj covek

antonacci
Taj covek je oskrnavio jos jednu sahranu pre Djindjiceve - sahranu Danila Kisa.

Verovatno da uziva u tome da se razracunava sa protivnicima, onda kada oni vise ne mogu da mu odgovore.


Danilo Kiš je zapisao u testamentu, svoju poslednju volju u amanet: da mu niko prilikom pogreba nad odrom ne bi održao kakav govor, bilo kakvu besjedu. Jer sve što je imao da kaže rekao je u svojim knjigama i drugim tekstovima, u literaturi. Ali sve to nije zaustavilo Amfilohija da mu ne kaže par reči.

Amfilohije:

Neću da držim posmrtno slovo Danilu Kišu, krstonošcu jovanskog kova, rijetkom tragatelju znamenja duše i života našeg doba. Njegovo poslednje zaveštanje o ćutanju nad njim na dan pogreba, dubljem od svih reči za mene je svetinja. Želim samo da mu kažem: sa ljubavlju i poštovanjem ispunjavamo Tvoj amanet, sahranjujemo te molitvom Pravoslavne crkve koja te primila u svoja njedra kroz Tajnu Krštenja. Sahranjujemo te u njeno vječno pamćenje da bi te sačuvali, ne prosto u jeziku postanja i umiranja, kao ti Hanu Kšiževsku i druge tvoje tragične junake, nego u jeziku Riječi vječnog života.

Ono što si slutio, za čim si ognjeno čeznuo, sada znaš, postao si i ostaješ svjedok: mjera patnje i mjera znanja. Smrt je najdublja patnja, ali ona je i tjelesno smirenje ljudskog bića; zato daruje i najdublje poznanje ovostranih zagonetki i onostranih tajni. Poslednja riječ zapisana u predsmrtnom zavještanju, mjera je svake ljudske izgovorene i zapisane riječi. Zato je i Tvoj testament provjera i mjera Tvoga djela i Tvoje riječi. Na osnovu njega i mi sada znamo: jeste Ti bio jezik otadzbina, ali ovaj neućutni, na kome Te, evo ispraćamo, kao “česticu prašine u okeanu bezvremenosti”.

Očevidno onaj “pramen dima” , ona grobnica skrojena Tvojom vještom rukom za Borisa Davidoviča, nije ti bila po mjeri. Zato si hteo da te sahranimo, tj. sačuvamo u riječi koja nije zemlja i enciklopedija mrtvih, nego zemlja živih, da budeš sačuvan u živonosnom grobu.

Stoga kao ni ono iskušenje Borisa Davidoviča Novskog, tako ni Tvoje poslednje iskušenje, nije samo završna stranica biografije, koju si pisao pedeset i četiri godine zemnoga života, pisao krvlju, riječju, jadom i nadom. Ono je zbir Tvoga življenja, zaključak na kojem sve počiva. Sve ostalo je bilo, divno si nam to rekao, samo sporedan traktat, računska radnja, čija je vrijednost beznačajna u odnosu na krajnju formulu koja svemu sporednom daje smisao.

Vječan ti spomen dostabilaženi i prisnopamjati svebrate naš Danilo.
antonacci antonacci 17:42 12.03.2009

Re: Taj covek

Siguran sam, usput, da bi se Danilo Kis zgadio nad tim sto je izgovorio pukovnik Radovic. Kitsch, u krajnjoj liniji.
Lektorka Lektorka 17:48 12.03.2009

Re: Taj covek

Neću da držim posmrtno slovo Danilu Kišu, krstonošcu jovanskog kova, rijetkom tragatelju znamenja duše i života našeg doba. Njegovo poslednje zaveštanje o ćutanju nad njim na dan pogreba, dubljem od svih reči za mene je svetinja.

necu, pa da, ali sam dovoljno pametan da shvatim gde se otvaraju vratanca za manipulaciju:
Želim samo da mu kažem: sa ljubavlju i poštovanjem ispunjavamo Tvoj amanet, sahranjujemo te molitvom Pravoslavne crkve koja te primila u svoja njedra kroz Tajnu Krštenja. Sahranjujemo te u njeno vječno pamćenje da bi te sačuvali

ni ja necu ovo da citam, ni ono gore, necu...

srecan ti blog, aleksandre, i preporuka, iako necu da citam
baroniknez baroniknez 18:10 12.03.2009

Re: Taj covek

Ovaj govor Danilu Kisu - ne vidim u cemu je provokativan, zaista!?!?!?!?!?
alpeot alpeot 18:30 12.03.2009

Re: Taj covek

baroniknez
Ovaj govor Danilu Kisu - ne vidim u cemu je provokativan, zaista!?!?!?!?!?


Imate li vi oci? Danilo Kis je izricito rekao da ne zeli posmrtno slovo nad svojim odrom. Ali ne, pukovnik Risto Radovic nije mogao da odoli da se ne obracuna sa mrtvim Kisom.
silver bullet silver bullet 18:42 12.03.2009

Re: Taj covek

Ovaj govor Danilu Kisu - ne vidim u cemu je provokativan, zaista!?!?!?!?!?


Govor nije provokativan, ali je za zivota pokojnik trazio da mu se ne drzi govor. To prvo.

A sam A. Radovic na pocetku govora rece da ce postovati zelju pokojnika, a onda krete da govori deset minuta. To drugo.
baroniknez baroniknez 18:42 12.03.2009

Re: Taj covek

alpeot
baroniknez
Ovaj govor Danilu Kisu - ne vidim u cemu je provokativan, zaista!?!?!?!?!?


Imate li vi oci? Danilo Kis je izricito rekao da ne zeli posmrtno slovo nad svojim odrom. Ali ne, pukovnik Risto Radovic nije mogao da odoli da se ne obracuna sa mrtvim Kisom.


zbog cega obracun? ajde.... malo
antonacci antonacci 18:44 12.03.2009

Re: Taj covek

Očevidno onaj “pramen dima” , ona grobnica skrojena Tvojom vještom rukom za Borisa Davidoviča, nije ti bila po mjeri.


Kao prvo - Danilo Kis je odabrao da bude sahranjen po pravoslavnim obicajima jer je to bio njegov nacin da kaze "hvala". Pravoslavlje njegove majke ga je jedino spasilo da ne bude ubijen tokom pogroma Jevreja. Ali kis je bio ateista, i to je u nekoliko intervjua i sam naglasavao, a o tome su govorili i njegovi prijatejli i poznanici. Neki i preda mnom. Stoga je sva prica o "primanju" pravoslavlja jedna besmislica.

Drugo - Rekao je da NECE govor na sahrani. I ako taj govor nisu drzale Paskal Delpes ili Mirjana Miocinovic, svakako na to nije imao prava nekakv pukovnik Radovic. Takvo nepostovanje jednog coveka je vec samo po sebi dovoljno.

Trece - One opaske o Borisu Davidovicu su... pa recimo da se zapitam da li je Amfilohije to namerno uradio ili slucajno, uzevsi natpis knjige i procitavski ovlas pricu.

Cetvrto - Nazivati Kisovo delo "sporednim traktatom", kad se zna koliko je fanaticno Kis verovao u to sto je pisao, koliko je bio duboko verovao u svaku svoju rec, koliko ih je pazljivo birao... "apsolutno neprihvatljivo", da upotrebim terminiologiju crkve.

Peto - Ovaj govor i Kisovo toboznje pravoslavlje je posle sahrane bilo politicki zloupotrebljeno. Pukovnik Radovic je vise puta izneo lazne tvrdnje da je bio Kisov "duhovnik", kog i da je Kis imao ne bi bio Radovic jer nije intelektualno D. K.-u ni do kolena. Zahvaljujuci svom novopecenom toboznjem pravoslavlju, Danilo Kis je zavrsio na naslovnoj strani NIN-a, istog onog koji je bio centar hajke koja je protiv njega sprovodjena. A 'ajde da kazem i da oni o Kisovom antinacionalizmu (a celokupna ta hajka o Kisu je pocela nakon onog njegovog famoznog intervjua o nacionalizmu i prica iz Grobnice za B. D. - da podsetim) nisu promenili stav, vec su pokusali mrtovg da ga prisiju za sebe i siluju ga. Imajuci u vidu politicku klimu tog doba, zaista nije potrebno to dodatno objasnjavati bilo sta: 1989.

Ima tu jos toga, ali me mrzi da pisem. Verujem da je i ova "digest" verzija dovoljna. :)
Dr M Dr M 18:44 12.03.2009

Re: Taj covek

Danilo Kis je izricito rekao da ne zeli posmrtno slovo nad svojim odrom. Ali ne, pukovnik Risto Radovic nije mogao da odoli da se ne obracuna sa mrtvim Kisom.


Kao i na sahrani Zorana Djindjica, silovanje situacije radi promocije sopstvenih stavova.
drug.clan drug.clan 20:30 12.03.2009

Re: Taj covek

baroniknez
alpeot
baroniknez
Ovaj govor Danilu Kisu - ne vidim u cemu je provokativan, zaista!?!?!?!?!?


Imate li vi oci? Danilo Kis je izricito rekao da ne zeli posmrtno slovo nad svojim odrom. Ali ne, pukovnik Risto Radovic nije mogao da odoli da se ne obracuna sa mrtvim Kisom.


zbog cega obracun? ajde.... malo


to sto je vladika uradio je bas ono sto je Kis hteo da izbegne

Pretvaranje Danila Kisa u "sina Bozjeg" u "velikog pravoslavnog vernika" itd. je u kontekstu njegovog dela ravno ubistvu
Domazet Domazet 20:39 12.03.2009

Pukovnik Radovic...

antonacci
Očevidno onaj “pramen dima” , ona grobnica skrojena Tvojom vještom rukom za Borisa Davidoviča, nije ti bila po mjeri.


Kao prvo - Danilo Kis je odabrao da bude sahranjen po pravoslavnim obicajima jer je to bio njegov nacin da kaze "hvala". Pravoslavlje njegove majke ga je jedino spasilo da ne bude ubijen tokom pogroma Jevreja. Ali kis je bio ateista, i to je u nekoliko intervjua i sam naglasavao, a o tome su govorili i njegovi prijatejli i poznanici. Neki i preda mnom. Stoga je sva prica o "primanju" pravoslavlja jedna besmislica.

Drugo - Rekao je da NECE govor na sahrani. I ako taj govor nisu drzale Paskal Delpes ili Mirjana Miocinovic, svakako na to nije imao prava nekakv pukovnik Radovic. Takvo nepostovanje jednog coveka je vec samo po sebi dovoljno.

Trece - One opaske o Borisu Davidovicu su... pa recimo da se zapitam da li je Amfilohije to namerno uradio ili slucajno, uzevsi natpis knjige i procitavski ovlas pricu.

Cetvrto - Nazivati Kisovo delo "sporednim traktatom", kad se zna koliko je fanaticno Kis verovao u to sto je pisao, koliko je bio duboko verovao u svaku svoju rec, koliko ih je pazljivo birao... "apsolutno neprihvatljivo", da upotrebim terminiologiju crkve.

Peto - Ovaj govor i Kisovo toboznje pravoslavlje je posle sahrane bilo politicki zloupotrebljeno. Pukovnik Radovic je vise puta izneo lazne tvrdnje da je bio Kisov "duhovnik", kog i da je Kis imao ne bi bio Radovic jer nije intelektualno D. K.-u ni do kolena. Zahvaljujuci svom novopecenom toboznjem pravoslavlju, Danilo Kis je zavrsio na naslovnoj strani NIN-a, istog onog koji je bio centar hajke koja je protiv njega sprovodjena. A 'ajde da kazem i da oni o Kisovom antinacionalizmu (a celokupna ta hajka o Kisu je pocela nakon onog njegovog famoznog intervjua o nacionalizmu i prica iz Grobnice za B. D. - da podsetim) nisu promenili stav, vec su pokusali mrtovg da ga prisiju za sebe i siluju ga. Imajuci u vidu politicku klimu tog doba, zaista nije potrebno to dodatno objasnjavati bilo sta: 1989.

Ima tu jos toga, ali me mrzi da pisem. Verujem da je i ova "digest" verzija dovoljna. :)
...je izuzetno pametan i izuzetno obrazovan covek. Nacin na koji si spreman da diskvalifikujes one cije ti se misljenje ne dopada mi ukazuje da ti nisi ni sposoban da pises ista drugo do 'digest verzije'. Iliti domace zadatke...
Unfuckable Unfuckable 20:53 12.03.2009

Re: Pukovnik Radovic...

Domazete, ponavljaš se ( u pogađanju stativa, uglavnom)
samo si sada došao s prethodnicom, pošto je definitivno zamorno & pomalo neproduktivno braniti Amfilohija The Bljuvača (btw, sjaaaajnu Božičnu poslanicu je opravio, remember ?) od ono malo razmišljajućih okolo.
Znam da ti je u živom sećanju ona mala diskusija kod Jeremije na blogu, a za ove tvoje pajtose što su neobavešteni - evo samo jednog malecnog komenatara odanle - u stvari - par, da ne preterujem :

Kakve veze ima Irak, pa kakve veze ima i bombardovanje i kakve veze razni stradali u svetu i bilo cije stradanje kada si na sahrani elementarna pristojnost je da ne razblabas svetsku politiku nego da odrzis skroman pristojan govor. Ajd reci jel moz da zamislis patrijarha Pavla kako blebece o Iraku na necijoj sahrani u Srbiji?



Govori pored odra ili groba, pred ožalošćenom porodicom, rođacima, prijateljima, poštovaocima, komšijama... spadaju u grupu tzv. prigodnih govora.
Elementarno vaspitanje, etika i običaji nalažu da u govorima tog tipa ne sme da bude ni jedna rečenica koja navodi na dvosmislenost ili izaziva aluzije neprijatne ožalošćenima, koje vređaju uspomene na preminulog kraj čijeg se odra govor drži.
Amfilohijev govor kraj odra pokojnog Đinđića pun je dvosmislenosti, mogućnosti za razlličita tumačenja, prigodi i trenutku neprimerenih komparacija. Nije moguće da je to amfilohije uradio slučajno, da mu se omaklo. Reč je o nameri.
Amfilohije, pored toga, nije pozvan da govori, on se nametnuo.
To i tako se jednostavno ne radi, nije u duhu običaja našeg naroda, a ni u duhu onoga što propoveda pravoslavlje.


cela diskusija se može - od početka - pogledati ovde
Domazet Domazet 21:26 12.03.2009

Ja u pogadjanju stativa ti u...

Unfuckable
Domazete, ponavljaš se ( u pogađanju stativa, uglavnom)
samo si sada došao s prethodnicom, pošto je definitivno zamorno & pomalo neproduktivno braniti Amfilohija The Bljuvača (btw, sjaaaajnu Božičnu poslanicu je opravio, remember ?) od ono malo razmišljajućih okolo.
Znam da ti je u živom sećanju ona mala diskusija kod Jeremije na blogu, a za ove tvoje pajtose što su neobavešteni - evo samo jednog malecnog komenatara odanle - u stvari - par, da ne preterujem :

Kakve veze ima Irak, pa kakve veze ima i bombardovanje i kakve veze razni stradali u svetu i bilo cije stradanje kada si na sahrani elementarna pristojnost je da ne razblabas svetsku politiku nego da odrzis skroman pristojan govor. Ajd reci jel moz da zamislis patrijarha Pavla kako blebece o Iraku na necijoj sahrani u Srbiji?



Govori pored odra ili groba, pred ožalošćenom porodicom, rođacima, prijateljima, poštovaocima, komšijama... spadaju u grupu tzv. prigodnih govora.
Elementarno vaspitanje, etika i običaji nalažu da u govorima tog tipa ne sme da bude ni jedna rečenica koja navodi na dvosmislenost ili izaziva aluzije neprijatne ožalošćenima, koje vređaju uspomene na preminulog kraj čijeg se odra govor drži.
Amfilohijev govor kraj odra pokojnog Đinđića pun je dvosmislenosti, mogućnosti za razlličita tumačenja, prigodi i trenutku neprimerenih komparacija. Nije moguće da je to amfilohije uradio slučajno, da mu se omaklo. Reč je o nameri.
Amfilohije, pored toga, nije pozvan da govori, on se nametnuo.
To i tako se jednostavno ne radi, nije u duhu običaja našeg naroda, a ni u duhu onoga što propoveda pravoslavlje.


cela diskusija se može - od početka - pogledati ovde
...nekoriscenju mozga. Kako ja to branim Amfilohija? Jedna je stvar biti preambiciozan, neodmeren i neuvidjavan. I, konacno, politikant u dresu pastira. A sasvim je druga stvar biti neko ko na grobu ubijenog slavi ubice kako to vredni ovdasnji pisci domacih zadataka prishivaju Amfilohiju. Na stranu to sto ja ovde zapravo ne raspravljam o Amfilohiju. Ovde me vise zanimaju ovi sto pisu domace zadatke. Da misle da bi im potpuno obrnuto tumacenje donelo peticu oni bi mrtvi ladni obrnuto i tumacili. Da nije Pisaca Domacih Zadataka ni Amfilohije i njemu slicni ne bi bili to sto jesu. Prema tome nemoj da se svrstavas u grupu razmisljajucih (samo) na osnovu potencijala. Malo razmisljanja nece da ti smeta...
Unfuckable Unfuckable 21:58 12.03.2009

Re: less iz more

Domazete
za prepoznati bljuvotine ovog tvog bradatog Skota ne treba čoveku čak ni mozga, ne tepaj mi...aj' ne širimo priču, iznarazgovarasmo se tamo
Domazet Domazet 22:10 12.03.2009

Ne treba...

Unfuckable
Domazete
za prepoznati bljuvotine ovog tvog bradatog Skota ne treba čoveku čak ni mozga, ne tepaj mi...aj' ne širimo priču, iznarazgovarasmo se tamo
...sasvim se slazem. Dovoljna je samo Vera. Cudo jedno kako i neki od najzakletijih ateista posezu ponekad za istom...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:26 12.03.2009

Re: Ne treba...

Koja Vera?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:38 12.03.2009

Re: Ne treba...


Koja Vera?

ma to se Domazetu omakla gramaticka greska, na cemu inace veoma cesto insistira kada bi da malo degradirucka, kako voli da kaze, takozvane kvazi novinare
antonacci antonacci 23:27 12.03.2009

Re: Pukovnik Radovic...

izuzetno pametan i izuzetno obrazovan covek.


Ne sporim ja to uopste. Za toliku perfidnost i bezobrazluk potrebna je odredjena inteligencija.


A glede onog pokusaja da me uvredis... sta ocekujes od komentara na blogu? Da ti pisem monografiju? No pametnom je i ono dosta.
Domazet Domazet 00:35 13.03.2009

Kako koja Vera?

Jelica Greganović
Koja Vera?
Pa Vera u Drugost. Za neke gorepotpisane nisam ni ocekivao da ce razumeti. Za tebe nisam bio siguran. No dobro, covek se uci dok je ziv.
Domazet Domazet 00:45 13.03.2009

Ne sporish?

antonacci
izuzetno pametan i izuzetno obrazovan covek.


Ne sporim ja to uopste. Za toliku perfidnost i bezobrazluk potrebna je odredjena inteligencija.


A glede onog pokusaja da me uvredis... sta ocekujes od komentara na blogu? Da ti pisem monografiju? No pametnom je i ono dosta.
...cudo jedno a ja stekao utisak da sporis. No dobro, mozda ono 'ni do kolena' danas ima drugacije znacenje nego pre petnaestak godina. A sta ocekujem od bloga, pa ne mnogo. Izmedju ostalog da ponekad ponesto saznam. Danas sam u tome uspeo. Saznao sam da si se ti druzio sa ljudima koji su se druzili sa Danilom Kisom. Sto ti, normalno, daje za pravo da postanes zvanicni tumac Kishovih odluka. Izmedju ostalih i one po kom ce obredu biti sahranjen. Da danas nisam ovde svratio to ne bih znao. A ne bih mogao ni da se zapitam po cemu se ti zapravo razlikujes od Pukovnika? Po tome sto nema ko da ti pise?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:42 12.03.2009

Dan kada je ubijen Zoran Djindjic

taube taube 17:46 12.03.2009

,

pročitala sam govor,
ne vidim u čemu je problem?
šta je sporno u ovom govoru? vladika je govorio protiv bratoubistva, šta je sporno?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:53 12.03.2009

Re: ,

šta je sporno?

stavio sam u drugom komentaru, sta mu je porodica Djindjic zamerila.
taube taube 17:58 12.03.2009

Re: ,

ok, videla sam naknadno,
moje skromno mišljenje je da se ovom govoru nema šta zameriti, vladika je upozorio na bratoubistva, dao primere iz srpske žalosne istorije, i gde su oni tu pronašli politiku i neko iznošenje političkih stavova i to četiri dana kasnije, ako su nešto uvideli valjda su to morali videti odmah a ne nakon četiri dana- u redu, oni su porodica koja je izgubila nekog na tako užasan način, ja ne vidim ništa političko u ovom govoru, odista, samo vidim brigu vladike nad sudbinom srpskog naroda i ponavljam neprestanih bratoubistava.
niki m niki m 17:59 12.03.2009

Re: ,

pročitala sam govor,
ne vidim u čemu je problem?



Proslo je sest godina od ubistva Zorana Djindjica i sest godina se govori o neprimerenom govoru Amfilohija. Pri tome, nikada nisam naisao na sta se konkretno to odnosi. Sta je to u ovom govoru sto nekoga vredja?
antonacci antonacci 18:06 12.03.2009

Re: ,

Niste li naucili da citate izmedju redova?
niki m niki m 18:11 12.03.2009

Re: ,

Niste li naucili da citate izmedju redova?



Citanje izmedju redova je prilicno nezgodna stvar. Razliciti ljudi mogu razlicito da citaju ili tumace ono sto je izmedju redova, cak i kada to ne postoji. Ako bi pristali da koristimo citanje izmedju redova kao argument to bi nas odvelo u najcrnji totalitarizam.
JJ Beba JJ Beba 18:13 12.03.2009

Re: ,

taube
pročitala sam govor,
ne vidim u čemu je problem?
šta je sporno u ovom govoru? vladika je govorio protiv bratoubistva, šta je sporno?


crvena nit izdaje
ivantoronto ivantoronto 18:14 12.03.2009

Re: ,

procitao sam amfilohijev govor i ikreno ne vidim nista lose u njemu. povrh toga, bio sam veliki pristalica zorana djindjica, a amfilohija ne simpatisem mnogo - i pored svega ovoga ne vidim sta je u ovom govoru lose. djindjicevu smrt i dogadjaje posle toga sam pratio iz kanade: mozda je prevelika daljina uticala da ne osetim sve suptilnosti u govoru?
taube taube 18:18 12.03.2009

Re: ,

pročitala sam
ok. ako je tako kako vi kažete
niki m niki m 18:20 12.03.2009

Re: ,

crvena nit izdaje



Gospodja sa belim salom prica gluposti mada je zauzela intelektualnu pozu za slikanje. U istom govoru, Amfilohije poredi smrt Djindjica sa ubistvom Karadjordja, koji, kako nas istorija uci, nije bio Obrenovic.
legend92 legend92 18:27 12.03.2009

damn....

Mi se danas ovde opraštamo sa Zoranom Djinjićem u blizini šanca i spomenika vožda Karadjordja, čija je glava, takodje, posečena kumovskom i bratskom rukom

- znači zorana je ubio kum ili brat, svejedno...kum lukovic ili brat legija....

No, ubila ga je bratska mržnja, kratkovida i slepa, koja previdja večnu istinu da ko se mača maši - od mača će i poginuti.

- hmm...znači zoran je dilovao pa eto ubiše ga dileri....zoran je bio krimos pa su ga krimosi i ubili...

Ako je ubistvo jednog čoveka, Zorana Djindjića toliko veliko zlo, koliko li je tek veliko zlo pogibija i stradanje tolikih ljudi u nedavnim ratovima kod nas i u svetu

- ali ipak sta znači jedan zoran naspram hiljade i hiljade zrtava u iraku, avganistanu, africi, nesrećno nastradalih u everglejdsu od aligatora....itd..

čemu će ovaj narod pamtiti Zorana Djindjića to je i njegova duboka želja i briga za završetak ovoga svetoga zavetnoga hrama

- eto aj da spomenem, malo je učestvovao u projektu "svete sigurne kuće"...red je da ga pofalim..

taube taube 18:28 12.03.2009

Re: ,

gospođa sa belim šalom očito je previdela amfilohijevo poređenje smrti zorana đinđića sa karađorđevom koji svakako nije obrenović.
ne znam, odista ne mogu da u vladikinom govoru vidim nešto čega nema.
JJ Beba JJ Beba 18:31 12.03.2009

Re: ,

niki m
crvena nit izdaje



Gospodja sa belim salom prica gluposti mada je zauzela intelektualnu pozu za slikanje. U istom govoru, Amfilohije poredi smrt Djindjica sa ubistvom Karadjordja, koji, kako nas istorija uci, nije bio Obrenovic.


čitaj pažljivije:
Zoran Djindjić, koga ispraćamo danas iz ovoga svetoga hrama na večni počinak, biće zapamćen po mnogo čemu, ali prvenstveno po tome što je, u momentu najdubljeg poniženja svoga naroda, na obrenovićevski način, ispružio ruku bratsku, bratskoga mira i pomirenja Evropi i svetu.[i][/i]

ako je gospođa "zauzela intelektualnu pozu...." ti napravi mali napor volje i uzmi naočare
niki m niki m 18:37 12.03.2009

Re: ,

ako je gospođa "zauzela intelektualnu pozu...." ti napravi mali napor volje i uzmi naočare


Ma, video sam to, nosim naocare. Medjutim, postoji logicki problem. Ako u istom tekstu osobu poredis i sa Karadjordjem i obrenovicima onda ne mozes da baziras tezu samo na obrenovicima.
Sta da radim, gospodja od intelektualizma ima samo beli sal i pozu. Ako je to nekome dovoljno, onda ok.
niki m niki m 18:53 12.03.2009

Re: damn....

- znači zorana je ubio kum ili brat, svejedno...kum lukovic ili brat legija....


Mislim da su svi ovi primeri koje si naveo prilicno nategnuti. Ako ove recenice posmatras kroz hriscansko ucenje onda nestaju zamerke. Posto smo svi bozija deca, svi smo i braca i bliznji itd. itd. Ako bi insistirao bas na kumu, to, opet moze da se razume dvojako. Ili da ga je ubio kum u smislu da je neko blizak Djindjicu organizovao atentat, sto jos uvek nije iskljuceno ili da se odnosi na nekog politickog protivnika koji se nekada bio blizak Djindjicu ili je bar bio sa iste strane u nekom trenutku.
legend92 legend92 20:30 12.03.2009

Re: damn....

niki m
- znači zorana je ubio kum ili brat, svejedno...kum lukovic ili brat legija....

Mislim da su svi ovi primeri koje si naveo prilicno nategnuti. Ako ove recenice posmatras kroz hriscansko ucenje onda nestaju zamerke. Posto smo svi bozija deca, svi smo i braca i bliznji itd. itd. Ako bi insistirao bas na kumu, to, opet moze da se razume dvojako. Ili da ga je ubio kum u smislu da je neko blizak Djindjicu organizovao atentat, sto jos uvek nije iskljuceno ili da se odnosi na nekog politickog protivnika koji se nekada bio blizak Djindjicu ili je bar bio sa iste strane u nekom trenutku.


grešiš silno sinko....nismo svi bozija deca....moj pogled na religiju je "malo" drugačiji od tvog, što ne znači da ne poštujem tvoj pogled na istu.

amfilohić je malo preterao, za moj ukus i previše. onako kako sam opisao tako i vidim njegov govor. on i njegov govor nisu vredni bilo kakvog dubljeg tumačenja niti za to ima prostora u ovako plitkoj besedi.

ervetor ervetor 23:21 12.03.2009

Re: ,

Ako bi pristali da koristimo citanje izmedju redova kao argument to bi nas odvelo u najcrnji totalitarizam.


Ili bi nas recimo odvelo u situaciju da zivimo u fasizmu a da to necemo da priznamo...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 00:33 13.03.2009

Re: ,

Pa kakvo citanje izmedju redova, Amfilohije se ovde skroz jasno izrazio i ko to ne primeti ili ne zna da cita ili nije sposoban/a da razume tekst na maternjem jeziku. On je poredio Djindjica sa njegovim ubicama jer su kao braca, znaci postavio ih u istu liniju. A treba li nacrtati da jedinu vezu koju su oni imali sa njim je da su ga ubili. Po toj logici je i Staljin bio samo brat onim nesrecnicima koje je slao u gulag, a ne zlocinac i njhov progonitelj a Dzek Trbosek se samo igrao sa svojom mladjom bracom i sestrama.
JJ Beba JJ Beba 01:06 13.03.2009

Re: ,

niki m
ako je gospođa "zauzela intelektualnu pozu...." ti napravi mali napor volje i uzmi naočare


Ma, video sam to, nosim naocare. Medjutim, postoji logicki problem. Ako u istom tekstu osobu poredis i sa Karadjordjem i obrenovicima onda ne mozes da baziras tezu samo na obrenovicima.
Sta da radim, gospodja od intelektualizma ima samo beli sal i pozu. Ako je to nekome dovoljno, onda ok.

nikiju m umesto belog šala
Covek u belom Covek u belom 11:42 13.03.2009

Re: ,

JJ Beba
nikiju m umesto belog šala
"Ja tebe vojvodo, ti mene serdaru"...
JJ Beba JJ Beba 14:54 13.03.2009

Re: ,

Covek u belom
JJ Beba
nikiju m umesto belog šala
"Ja tebe vojvodo, ti mene serdaru"...

šta da ti kažem beli čoveče, i amfilohije i niki m imaju bar nešto zajedničko: ružno govore o upokojenima
ti si im se približio na prst ....
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:07 13.03.2009

Re: ,

JJ Beba
šta da ti kažem beli čoveče, i amfilohije i niki m imaju bar nešto zajedničko: ružno govore o upokojenima
ti si im se približio na prst ....


Ok, Bebice, ti znaci o upokojenom Milosevicu, Arkanu, Duci Spasojevicu ... samo sve najlepse?

Inace ni ja ne videh ni jedne Amfilohijeve ruzne reci upucene Djindijcu. Ok, neke kritike njegovom govoru su sasvim na mestu (recimo one koje su navele Jelica i Mara ... posebno u vezi price o drugim, politickim, temama kojima nije bilo mesto u posmrtnom govoru) ali to je vec nesto sasvim drugo ...

Ceo problem i prepirka na ovom blogu se svodi na to sto za neke ljude ocigledno nema sredine: ako im se nesto ne svidja ili se ne slazu sa necim onda automatski smatraju da modu da tome da pripisu sve najgore moguce diskvalifikacije i optuzbe - posebno one za koje inace nemaju nikakvih dokaza. Ili kako to gore lepo rece Domazet: Jedna je stvar biti preambiciozan, neodmeren i neuvidjavan. I, konacno, politikant u dresu pastira. A sasvim je druga stvar biti neko ko na grobu ubijenog slavi ubice kako to vredni ovdasnji pisci domacih zadataka prishivaju Amfilohiju

pozz
niki m niki m 15:15 13.03.2009

Re: ,

šta da ti kažem beli čoveče, i amfilohije i niki m imaju bar nešto zajedničko: ružno govore o upokojenima


Mislim da ovo nije korektna primedba. Za pomenutu gospodju sam prvi put cuo ovde i nisam znao da je preminula. U tom slucaju bih izbegao komentar o pozi na fotografiji.
JJ Beba JJ Beba 17:27 13.03.2009

Re: ,

Ok, Bebice, ti znaci o upokojenom Milosevicu, Arkanu, Duci Spasojevicu ... samo sve najlepse?

daj vasice. nemoj ti
ti si ipak vispreniji od toga

niki m je mogao da uđe u raspravu sa tekstom dr Olge Popovi- Obradović, a ne da mu "argumntacija" kojom će da osporava njenu pamet bude " beli šal i intelektualna poza"
olga jeste bila pametna i obrazovana mlada žena, i nažalost prerano preminula

mislim da si vrlo dobro razumeo šta sam htela da kažćem, al se iz nekog razloga praviš lud

JJ Beba JJ Beba 17:30 13.03.2009

Re: ,

niki m
šta da ti kažem beli čoveče, i amfilohije i niki m imaju bar nešto zajedničko: ružno govore o upokojenima


Mislim da ovo nije korektna primedba. Za pomenutu gospodju sam prvi put cuo ovde i nisam znao da je preminula. U tom slucaju bih izbegao komentar o pozi na fotografiji.

pa što se prvo ne informišeš kad nasrćeš na nečiji lik i tekst?
bar je gugl svemoćan
ipak bio si mi i od koristi.
pokazao si mi da nam narod zalužuje takve vladike
niki m niki m 17:59 13.03.2009

Re: ,


pa što se prvo ne informišeš kad nasrćeš na nečiji lik i tekst?
bar je gugl svemoćan


Iskreno, nisam nasao za shodno. Uostalom, ja sam rekao svoje misljenje o tekstu koji je gospodja Popovic-Obradovic napisala. Ne vidim da je neophodno da svoje misljenje o tekstu kalibrisem prema biografiji autora ili prema stavovima koje je ta licnost imala u odnosu na neke druge probleme.
JJ Beba JJ Beba 18:42 13.03.2009

Re: ,

niki m:
Gospodja sa belim salom prica gluposti mada je zauzela intelektualnu pozu za slikanje

da, baš super argumenti
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:22 13.03.2009

Re: ,

JJ Beba
Covek u belom
JJ Beba
nikiju m umesto belog šala
"Ja tebe vojvodo, ti mene serdaru"...

šta da ti kažem beli čoveče, i amfilohije i niki m imaju bar nešto zajedničko: ružno govore o upokojenima
ti si im se približio na prst ....

E, pa šure, šta im to radiš...
taube taube 18:12 12.03.2009

--+-+-

'' u momentu najdubljeg poniženja svoga naroda, na obrenovićevski način, ispružio ruku bratsku, bratskoga mira i pomirenja Evropi i svetu. '' - ako je ovo uvreda a ne odavanje priznanja onda ja zaista ne znam ni šta je uvreda ni šta je priznanje i poštovanje nečijeg dostignuća, a o čitanju između redova da i ne govorim-tek to ne znam i ne bih prazan prostor između redova koji svako može različito da interpretira koristim kao argument, tek to nikako ne bih htela.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:15 12.03.2009

Ja verna nisam,

ali on jeste, u opisu radnog mesta mu je, pa ako bog postoji, onda on od gore vidi sve, pripitaće njega boga...
niki m niki m 18:23 12.03.2009

Re: Ja verna nisam,

ali on jeste, u opisu radnog mesta mu je, pa ako bog postoji, onda on od gore vidi sve, pripitaće njega boga...



To je u redu, ako postoji, pripitace on svakoga od nas. Ipak, ovde je tema sta je to uvredljivo u ovom govoru. Posebno je zanimljivo, da do ovog trenutka niko nije u stanju da ukaze ni na jedan detalj koji bi skrnavio pokojnog Djindjica. Pri tome, u javnosti, posebno ovoj gradjanskoj, cinjenica neprimerenog Amfilohijevog govora se uzima kao gotova cinjenica.
JJ Beba JJ Beba 18:24 12.03.2009

Re: --+-+-

taube
'' u momentu najdubljeg poniženja svoga naroda, na obrenovićevski način, ispružio ruku bratsku, bratskoga mira i pomirenja Evropi i svetu. '' - ao je ovo uvreda a ne odavanje priznanja onda ja zaista ne znam ni šta je uvreda ni šta je priznanje i poštovanje nečijeg dostignuća, a o čitanju između redova da i ne govorim-tek to ne znam.

naša država se nalazi u vremenu kada treba da preuzme odgovornost. i crkva zajedno sa njom.
svedoci smo da i država i crkva nisu spremne za to, nisu nikada bile, i crkva umesto da ohrabruje svoje vernike da se suoče sa zločinima pokazuje da nije sprena za takav podvig i da se u njoj nalazi mnogo njih koji se boje takvog suočavanja, da se u njoj nalaze kukavice koje ne mogu svoju pastvu da povedu putem izlećenja.
zoran je pokazao takvu hrabrost, pokazao je da je spreman da preduzme odgovonost, da je spreman da učini sve da svoj narod povede u svet.
to mu crkva nije nikada oprostila
otuda onakav sraman govor vladike na odru ubijenog premijera , koji povezuje zorana sa obrenovićima koji su zato što su vodili zemlju ka svetu bili rakomadani da im se smeme zatre. Obrenovićevsa smrt predstvalja opomenu šta se događa onima koji povedu zemlju ka modernom svetu.
svašta ne valja u tom govoru, taube. treba samo da hoćeš da vidiš
ivantoronto ivantoronto 18:29 12.03.2009

Re: --+-+-

JJ Beba

taube'' u momentu najdubljeg poniženja svoga naroda, na obrenovićevski način, ispružio ruku bratsku, bratskoga mira i pomirenja Evropi i svetu. '' - ao je ovo uvreda a ne odavanje priznanja onda ja zaista ne znam ni šta je uvreda ni šta je priznanje i poštovanje nečijeg dostignuća, a o čitanju između redova da i ne govorim-tek to ne znam.naša država se nalazi u vremenu kada treba da preuzme odgovornost. i crkva zajedno sa njom.svedoci smo da i država i crkva nisu spremne za to, nisu nikada bile, i crkva umesto da ohrabruje svoje vernike da se suoče sa zločinima pokazuje da nije sprena za takav podvig i da se u njoj nalazi mnogo njih koji se boje takvog suočavanja, da se u njoj nalaze kukavice koje ne mogu svoju pastvu da povedu putem izlećenja.zoran je pokazao takvu hrabrost, pokazao je da je spreman da preduzme odgovonost, da je spreman da učini sve da svoj narod povede u svet.to mu crkva nije nikada oprostilaotuda onakav sraman govor vladike na odru ubijenog premijera , koji povezuje zorana sa obrenovićima koji su zato što su vodili zemlju ka svetu bili rakomadani da im se smeme zatre. Obrenovićevsa smrt predstvalja opomenu šta se događa onima koji povedu zemlju ka modernom svetu.svašta ne valja u tom govoru, taube. treba samo da hoćeš da vidiš

vidim da se stav ljudi prema ovome govoru svodi na to kakav odnos imaju prema karadjordju i milosu obrenovicu. po meni su obojica odigrali bitnu ulogu u srpskoj istoriji i oslobodjenju (na vrlo razlicit nacin) i porediti ikoga danas bilo sa karadjordjem ili milosem je cast.
JJ Beba JJ Beba 18:37 12.03.2009

Re: --+-+-

vidim da se stav ljudi prema ovome govoru svodi na to kakav odnos imaju prema karadjordju i milosu obrenovicu.

nije u titanju naš stav prema obrenovićima, poenta je kakvu oni ulogu imaju u našoj istoriji - oni su pojam veze srbije i zapada.
Obrenovići su simbol modernizacijea njihova smrt simbol kako u srbiji prolaze oni koji zemlju povedu ka modernom svetu, ka napretku
ubice obrenovića nikada nisu gledani kao zločinci već kao junaci
i zoranove ubice u današnjoj srbiji se doživljavaju kao heroji
silver bullet silver bullet 18:39 12.03.2009

Re: --+-+-

Vi iz ovoga:

Zoran Djindjić, koga ispraćamo danas iz ovoga svetoga hrama na večni počinak, biće zapamćen po mnogo čemu, ali prvenstveno po tome što je, u momentu najdubljeg poniženja svoga naroda, na obrenovićevski način, ispružio ruku bratsku, bratskoga mira i pomirenja Evropi i svetu.

U trenutku kada su još stotine hiljada njegovog naroda, prognanika sa svojih ognjišta u domu bez doma, u zemlji bez zemlje, u otadžbini bez otadžbine, u trenutku kad nad glavom njegovog naroda stoji mač pilatovske pravde, Zoran Djindjić je pokrenuo obnovu krvotoka narodnog, društvenog i socijalog života, obnovu državnog zajedništva i državne zajednice Srbije i Crne Gore, pokidanih veza sa svetom.

No, ubila ga je bratska mržnja, kratkovida i slepa, koja previdja večnu istinu da ko se mača maši - od mača će i poginuti.


Zakljucujete ovo:

otuda onakav sraman govor vladike na odru ubijenog premijera , koji povezuje zorana sa obrenovićima koji su zato što su vodili zemlju ka svetu bili rakomadani da im se smeme zatre. Obrenovićevsa smrt predstvalja opomenu šta se događa onima koji povedu zemlju ka modernom svetu.


Ja vidim podrsku za obrenovicevski napor i osudu za ubice koji su srpskog (bratskog) roda i koji ce od maca poginuti jer su se njega latili.
Ne znam, mozda ja ne umem da citam izmedju redova kao vi, mozda sam ogranicena pa glasam za LDP i njihove ideje, ali ipak ne vidim i ne shvatam ovo sto vi shvatate?

A mozda samo ne ucitavam deo svog negativnog stava prema govorniku u ono sto je on rekao.
Mozda se samo klonim predrasude ad hominem.
nicolaus_liesinich nicolaus_liesinich 19:33 12.03.2009

Re: --+-+-

Mislim da se ovde preteruje sa citanjem izmedju redova ... Ovde su losi Obrenovici ubili dobrog Obrenovica ... Od Karadjordjevica je samo vozd valjao, ovi ostali sto su pravili razne megalomanske Jugoslavije i izlazili kajzeru na crtu su unistili Srbe i Srbiju, isto kao i naslednik im Sloba. Pominjanje Djindjica kao Obrenovica je cast za njega i DS, a DSS nisu nikakvi Karadjordjevici, oni su samo kilavi Obrenovici. Definicija Karadjordjevica je onaj koji suludo ide protiv suvise jake sile i onda najebe i zazdi, a narod najebe (kao Karadordje protiv Turaka, kao Petar u prvom svetskom ratu i kao Sloba protiv NATO-a). Definicija Obrenovica je onaj koji ostvari ono sto je Karadjordjevic zamislio, ali na drugi nacin.
adam weisphaut adam weisphaut 20:01 12.03.2009

-_-

...
Ako je trebalo suditi Miloševiću, trebalo mu je suditi u Beogradu. Časnije bi bilo izvesti ga na Terazije i javno strijeljati i za svoje i za tuđe grijehe, negoli ovo što je urađeno
...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:39 12.03.2009

Re: Ja verna nisam,

Pa se ne zna koja je dublja, ili ova njegova rana, otvorena rukom bratomržnje ili ona Milice Rajić, poginule od bombardovanja 1999.godine ili ona zaklane Marice Mijić iz Bijelog Polja, kod Peći, sahranjene uoči Vidovdana iza oltara Pećke patrijaršije te iste godine, ili bezbrojne one rane nezaceljene, otvorene na ovim našim prostorima u vreme bezumlja poslednjeg gradjanskog rata i bombardovanja. Sve te rane obasijava i greje plamen stotinama u naše dane zapaljenih kosovsko-metohijskih svetinja.

Ovo je recimo krajnje nepristojna i posebno neprimerena relativizacija smrti onoga kome govor držiš. Zoranova sahrana je bila trenutak, bar taj, posvećen žalosti i sećanju na njega.

Zoran Djindjić, koga ispraćamo danas iz ovoga svetoga hrama na večni počinak, biće zapamćen po mnogo čemu, ali prvenstveno po tome što je, u momentu najdubljeg poniženja svoga naroda, na obrenovićevski način, ispružio ruku bratsku, bratskoga mira i pomirenja Evropi i svetu.

Ovo je isto tako nepristojno, marketinško nastupanje na sahrani, dakle Zorana će nacija, posle svega što je uradio i što je i glavom svojom platio, najviše pamtiti po podršci izgradnji hrama Sv. Save? Zaključak izvucite sami...sve, sve što radite i mislite, stvarate i činite, ali ako ne pomognete gradnju neke crkve, piši propalo...

A, ako neko nije shvatio iz prve, još jednom, ništa manje nepristojno poturanje misli čoveku koji se upravo sahranjuje
Znao je Zoran da, bez hrama, kao bez bogočovečanske mere ljudskog dostojanstva, nema i ne može biti istinske budućnosti i sveukupne obnove života njegovog i svih zemaljskih naroda.


Mogla bih još...ali da skratimo, ono što je najnepristojnije, najnekulturnije, najeneuviđavnije i najneosetljivije u ovom govoru je to što je on najmanje o Zoranu, a najviše o svemu drugom govorio, gde je Zoran (strašno nešto) samo razlog da Amfilohije nadrobi sve ostalo, sve sem Zorana, što mu na jeziku leži. U ovom govoru je Zoran izgovor za izrečeno. U ovom govoru trunke iskrenih osećanja nema. Ovo nije govor Zoranu, ovo Amfilohije sam sa sobom priča, zloupotrebljavajući osećaj nemoći i tuge naroda. I Zoranove porodice. I drugih njemu bliskih. Amfilohije se ugradio. Da se ne radi o tako strašnoj smrti, tako žalosnom pogrebu i trenutku, to što je Amfilohije ispričao moglo bi da bude odličan primer crnog humora na temu egocentričnosti.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:49 12.03.2009

Re: Ja verna nisam,

Ovo nije govor Zoranu, ovo Amfilohije sam sa sobom priča, zloupotrebljavajući osećaj nemoći i tuge naroda. I Zoranove porodice

bas tako
libkonz libkonz 22:52 12.03.2009

Re: Ja verna nisam,

egocentričnosti

ključna reč.
Kao vernik, ne verujem da bi izbor budućeg Patrijarha pokolebao moju veru, čak i ako bude izabran neko ko mi se ne dopada. Nadam se ipak da će naslednik Patrijarha Pavla imati nešto zajedničko sa našim Patrijarhom, a to je da nema želju da bude Patrijarh.
ervetor ervetor 23:35 12.03.2009

Re: --+-+-

No, ubila ga je bratska mržnja, kratkovida i slepa, koja previdja večnu istinu da ko se mača maši - od mača će i poginuti.


Ja vidim podrsku za obrenovicevski napor i osudu za ubice koji su srpskog (bratskog) roda i koji ce od maca poginuti jer su se njega latili.
Ne znam, mozda ja ne umem da citam izmedju redova kao vi, mozda sam ogranicena pa glasam za LDP i njihove ideje, ali ipak ne vidim i ne shvatam ovo sto vi shvatate?

A mozda samo ne ucitavam deo svog negativnog stava prema govorniku u ono sto je on rekao.
Mozda se samo klonim predrasude ad hominem.



Nije tu nista ad hominem, nego je gornja recenica dvosmislena i jako perfidno upucena tako da u njoj i jedna i druga strana shvate da je upucena bas njima.
Jer, ta recenica moze biti protumacena i tako da je Djindjica zapravo ubila upravo njegova bratska mrznja prema Slobodanu Milosevicu te da ga je mac koji je povukao prema nasem postovanom, voljenom, nepravedno nametnutom i nicim izazvanom predsedniku kasnije sustigao jer kako ga se latio tako je i glavom platio. Ovo je uostalom samo par dana kasnije svima nama eksplicitno objasnio Bajatovic...
Apsolutno sam uveren da je to mislio, jer da je eksplicitnije govorio svakako bi ga ocerupao Beba Popovic na licu mesta, pa je zato i morao da osmisli DB ovski recept za ljubav.
Dakle, njegova poruka je da se Djindjic maca latio pa je od maca i poginuo.





49 41 49 41 00:25 13.03.2009

Re: Ja verna nisam,

Jelica Greganović
ali on jeste, u opisu radnog mesta mu je, pa ako bog postoji, onda on od gore vidi sve, pripitaće njega boga...


Ni ja - Vec, ako neko to zasluzi!

Nemoj mi unuke u post; ja, moram da postim; jer to mi moja profesija nalaze i moja starost. Mogao sam da budem ucitelj, oficir ili bilo sta drugo.
To sto ,"ovi" (posle '45.) ne priznaju moju profesiju; ja, nisam kriv!


Reci moje majke; kad je deda vec davno bio umro i otac. Meni je bilo mozda, 20 god., mozda 24 godine?!?

P.S.
Unuk, "cuvara!" Manastira iz 14. veka; na Staroj Planini i Manastira Devic (Sokolica) iz 14. veka!

Da, vam "pljunem" slike manastira Devic iz 2004.?
Da, vam "pljunem" slike monumentalnog zdanja - Hrama -nedaleko od Crvenog Trga; koiji je srusen '56 i izgradjen plivacki bazen.

-Molim vas, ne PSUJTE - molim vas, ne PLJUJTE; upljuvace ce te se!

silver bullet silver bullet 00:26 13.03.2009

Re: --+-+-

Jer, ta recenica moze biti protumacena i tako da je Djindjica zapravo ubila upravo njegova bratska mrznja prema Slobodanu Milosevicu


Ne moze biti tako protumacena jer ne govori o Djindjicu nego o njegovim ubicama.
Zaista ucitavate ono cega nema.
Pogledajte gornji post J. Greganovic u njemu ima "zrna soli" i o toj vrsti nekorektnosti se moze pricati.
Ovo sto vi kazete je neplodnosno izvrtanje reci i cist pamfletizam.
Blade Runner Blade Runner 05:44 13.03.2009

Re: --+-+-

Pa se ne zna koja je dublja, ili ova njegova rana, otvorena rukom bratomržnje ili ona Milice Rajić, poginule od bombardovanja 1999.godine ili ona zaklane Marice Mijić iz Bijelog Polja, kod Peći, sahranjene uoči Vidovdana iza oltara Pećke patrijaršije te iste godine, ili bezbrojne one rane nezaceljene, otvorene na ovim našim prostorima u vreme bezumlja poslednjeg gradjanskog rata i bombardovanja. Sve te rane obasijava i greje plamen stotinama u naše dane zapaljenih kosovsko-metohijskih svetinja.

Tumacim kao: Zoranova smrt je jos jedna u nizu nesreca koje su zadesile srpski narod
Zoran Djindjić, koga ispraćamo danas iz ovoga svetoga hrama na večni počinak, biće zapamćen po mnogo čemu, ali prvenstveno po tome što je, u momentu najdubljeg poniženja svoga naroda, na obrenovićevski način, ispružio ruku bratsku, bratskoga mira i pomirenja Evropi i svetu.

Tumacim kao: U teskim trenucima za srpski narod imao snage da vrati Srbe u evropu i svet i po tome ga treba pamtiti.
Znao je Zoran da, bez hrama, kao bez bogočovečanske mere ljudskog dostojanstva, nema i ne može biti istinske budućnosti i sveukupne obnove života njegovog i svih zemaljskih naroda.

Tumacim kao: Znao je da je vekovima unazad crkva bila cuvar ne samo religijskih nego i kulturnih i umjetnickih vriednosti i dostojanstva svih naroda pa i Srba.
No, ubila ga je bratska mržnja, kratkovida i slepa, koja previdja večnu istinu da ko se mača maši - od mača će i poginuti.

Tumacim kao: Nerazumni Srbin je ubio razumnog Srbina.

Nemam nameru da budem Amfilohijev advokat ovde, ali svi ovi napadi na svestenstvo i SPC podsecaju na dane najcrnjeg komunizma i njihov odnos prema pravoslavlju. Da bude crnje, copavi zagorac je bar imao razlog za to: transfuzija bratstva i jedinstva umesto religija drzala je u zivotu onu vestacku tvorevinu Jugoslaviju. Za ove sada ne mogu da nadjem nikakvo opravdanje.
Covek u belom Covek u belom 11:45 13.03.2009

Re: --+-+-

JJ Beba
obrenovićima koji su zato što su vodili zemlju ka svetu bili rakomadani da im se smeme zatre. Obrenovićevsa smrt predstvalja opomenu šta se događa onima koji povedu zemlju ka modernom svetu.
Eh kvazi intelektualci, ovoliko nepoznavanje nacionalne istorije nije svojstveno ni srednjoskolcima...Ili smo se malo zacitali, citajuci gospodju u belom salu?
mrvicak mrvicak 13:51 13.03.2009

Re: Ja verna nisam,

Aleksandar Stosic
Ovo nije govor Zoranu, ovo Amfilohije sam sa sobom priča, zloupotrebljavajući osećaj nemoći i tuge naroda. I Zoranove porodicebas tako


upravo to: najdešnji klerikalni mrak iz usta ratnohuškačkoga ego-manijaka. Takva skandalozna zloupotreba mrtvoga čoveka koji pred njim leži da sam ja bila zaleđena od groze i čuda što neko od bliskih prijatelja ili porodice i pored parališućeg užasa trenutka nije ustao i najurio ga iz "svetoga mesta"...
A i posle saopštenja vlade i porodice dotični se Amfilohije nije ne daj bože ni izvinio, već još na patrijarha poziciju pretenduje... obraz od đona! (a i "Obraz" )
JJ Beba JJ Beba 14:50 13.03.2009

Re: --+-+-

Covek u belom
JJ Beba
obrenovićima koji su zato što su vodili zemlju ka svetu bili rakomadani da im se smeme zatre. Obrenovićevsa smrt predstvalja opomenu šta se događa onima koji povedu zemlju ka modernom svetu.
Eh kvazi intelektualci, ovoliko nepoznavanje nacionalne istorije nije svojstveno ni srednjoskolcima...Ili smo se malo zacitali, citajuci gospodju u belom salu?

hahaha
kao i uvek zicer u mrežu
ervetor ervetor 19:46 13.03.2009

Re: --+-+-

Ne moze biti tako protumacena jer ne govori o Djindjicu nego o njegovim ubicama.


Aha, znaci taj govor na Djindjicevoj sahrani zapravo nema veze sa Djindjicem ?
Ja se izvinjavam, ja sam mislio da se tokom opela govori o pokojniku, a ne o njegovim ubicama.
Ali da, to su neke avangardne ideje srpske crkve koja je verovatno toliko daleko otisla ispred svog vremena da je obisla citav krug i stize nas sa druge strane iz kamenog doba...

Zaista ucitavate ono cega nema.


Nista ja ne ucitavam. Ako su mnogi ljudi to tako shvatili, onda to znaci da se to evidentno tako moze shvatiti. A jedini koji bi mogao da eksplicitno objasni da nije tako mislio i da ja nisam u pravu sto se toga tice jeste Amfilohije. Ali od njega nikad nisam cuo da je jasno i glasno demantovao ovakve tvrdnje jer bi onda izgubio podrsku one druge strane. Njemu i jeste cilj da svako misli ono sto bi voleo da misli da je on rekao. A to je klasicna srpska ljigavstina i poltronstvo.
Medjutim, od tih likova nikad nista eksplicitno neces cuti, jer njima je veliki problem da izadju i jasno kazu sta misle. Ti od njega nikad neces cuti jednu jasnu nedvosmislenu recenicu. Ali Srbija je zemlja raznoraznih poltrona i sad meni neko pokusava da usadi u mozak da je sasvim normalno to sto se ovde uvek prica u siframa da se nebi reklo nesto pogresno i kako bi bio dobar i sa dobima i sa losima i sa ubicama i sudijama i inspektorima i sa policajcima jer nikad ne znas ko ce ti zatrebati.

I dajte molim Vas uzmite pa procitajte poslednjih nekoliko bozicnih poslanica koje je srocio ovaj lik koga branite i recite mi da je to normalno da pola sata koliko ima da se cita ta poslanica na sve strane vrca krv, ubistva, zlo, monstrumi, ubice i nista normalno ne moze da se cuje, nesto smirujuce, nesto humano, nesto sto bi crkva bar po onome sto pise u knjigama trebalo da propagira...
Tip je duboko fasciniran isterivanjem djavola raznih vrsta a narocito tamo dge ih nema umesto da se bavi bozjom sluzbom.

sentinel26 sentinel26 18:36 12.03.2009

Samo neupućeni

koji ne znaju kako je Risto Radović počeo karijeru i kako je stradao vladika Dajković, mogu da se čude Ristovom slovu nad odrom Danila Kiša protiv njegove posljednje volje ( amaneta ) i nad odrom ubijenog Z.Djindjića protiv volje njegove porodice i protiv volje i protokola vlade ubijenog premijera.

Za Rista Zoran Djindjić nije bio dovoljno ubijen, trebalo je to i tamjanom ovjeriti.

Za Rista ne postoje nikakve svetinje ako su slučajno na putu njegove "slave" i karijere.

Onako kako je preoteo vlast od vladike Dajkovića tako je pokušao i patrijarh da postane, ali mu se posljednji pokušaj baš nije posrećio, no ima još vremena, taj ne odustaje.

On, koji svakodnevno tituliše Hrista kao gospodara života i smrti, ( i na nebu i na zemlji ), pričestio je i blagosiljao sve zemaljske gospodare života i smrti na Balkanu, od Horgoša do Dragaša, od Kumanova do Karlobaga, od CZ-a do Sheveningena.

On je "sveznalac" koji je "znao" čije grudi je krasio jedan od 1263 dragulja sa niske Bogorodice Filermose, a kad je trebalo da izgovori "njeno" ime nešto mu zapelo u grlu, naglo je zamukao.

niki m niki m 18:38 12.03.2009

Re: Samo neupućeni

koji ne znaju kako je Risto Radović počeo karijeru i kako je stradao vladika Dajković


Ne videh u govoru da je Amfilohije pominjao Dajkovica.
Domazet Domazet 20:08 12.03.2009

Re: Samo neupućeni

sentinel26
On, koji svakodnevno tituliše Hrista kao gospodara života i smrti, ( i na nebu i na zemlji ), pričestio je i blagosiljao sve zemaljske gospodare života i smrti na Balkanu, od Horgoša do Dragaša, od Kumanova do Karlobaga, od CZ-a do Sheveningena.

Ovo je apsolutno netacno. Ceda (jos) nikada nije bio gospodar zivota i smrti na Balkanu. Doduse, moguce zbog toga sto ga je Amfilohije samo krstio pa nije bilo dovoljno...

A sada ozbiljno. Amfilohije nije nikako smeo da drzi govor na sahrani ako to porodica nije htela (a nije). A ko zna malo vise o Amfilohiju svakako da nije zachudjen time sto je on govor ipak odrzao. Ljudska pristojnost nikada nije bila ozbiljna brana njegovoj ambiciji. (Skoro) Sve ostalo sto se po ko zna koji put prevrce na ovome Blogu je ucitavanje ili sto Vanja T. rece na drugom threadu a slicnim povodom, 'Sto je babi milo to joj se i snilo'. No treba razumeti i Snivace (ovo da se Angie ne uvredi i obrise mi tekst). Od cega i/ili za sta bi oni ziveli da im nije ucitavanja...
angie01 angie01 20:29 12.03.2009

Re: Samo neupućeni

(ovo da se Angie ne uvredi i obrise mi tekst).


pa ti ko opsednut!

a to smo vec raspravili davno, al ti ne mozesh od svoje prirode i (ne)razumevanja, svi dobronamerni su dobrodoshli, ma koliko se ne slagali u izrechenom, blogovanje je dobrovoljna razmena mishljenja i ne znam shto bih se spushtala na nivo vredjanja i zlonamernog gurkanja.

tako da-ne izvrci malicozno stvari.
Domazet Domazet 20:43 12.03.2009

Re: Samo neupućeni

angie01
(ovo da se Angie ne uvredi i obrise mi tekst).


pa ti ko opsednut!


Eto malo. Medjutim ti nista. I kad se ovako ekstra potrudim. Gde ce ti dusa...
sentinel26 sentinel26 20:59 12.03.2009

Re: Samo neupućeni

Domazet
On, koji svakodnevno tituliše Hrista kao gospodara života i smrti, ( i na nebu i na zemlji ), pričestio je i blagosiljao sve zemaljske gospodare života i smrti na Balkanu, od Horgoša do Dragaša, od Kumanova do Karlobaga, od CZ-a do Sheveningena.
Ovo je apsolutno netacno. Ceda (jos) nikada nije bio gospodar zivota i smrti na Balkanu. Doduse, moguce zbog toga sto ga je Amfilohije samo krstio pa nije bilo dovoljno...A sada ozbiljno. Amfilohije nije nikako smeo da drzi govor na sahrani ako to porodica nije htela (a nije). A ko zna malo vise o Amfilohiju svakako da nije zachudjen time sto je on govor ipak odrzao. Ljudska pristojnost nikada nije bila ozbiljna brana njegovoj ambiciji....
Kakvo prijatno iznenadjenje, Domazet priznaje da nije neupućen u minuli rad Rista Radovića.

Samo ja nijesam napisao da je Risto pričestio i blagosiljao samo njih, već sve ovozemaljske balkanske gospodare života i smrti.
Naknadno prisjećanje nečijeg krštenja nije dovoljno za posipanje pepelom, ali ni za skretanje diskusije o temi na slijepi kolosjek.

Dijaspora od preko velike bare mu baš nije bila naklonjena, nije mu nimalo pomogla da u dva neuspjela pokušaja i formalno preuzme tron. Polako, ima vremena. Doći ćete i vi na njegov nišan.
Domazet Domazet 21:33 12.03.2009

Je l' i...

sentinel26
Samo ja nijesam napisao da je Risto pričestio i blagosiljao samo njih, već sve ovozemaljske balkanske gospodare života i smrti.
...Mila, ociju ti?

Covek u belom Covek u belom 11:55 13.03.2009

Re: Samo neupućeni

sentinel26
koji ne znaju kako je Risto Radović počeo karijeru i kako je stradao vladika Dajković
Pa uputi nas sokole, ako smijes...No ipak mislim da nas nesto neces uputiti...
Blade Runner Blade Runner 18:59 12.03.2009

subliminal messages

Rece covek u komentaru
bio sam veliki pristalica Zorana Djindjica, a amfilohija ne simpatisem mnogo - i pored svega ovoga ne vidim sta je u ovom govoru lose

Nemam sta da dodam
Na drugom blogu jedan VIP komentarise Djindjiceve reci:

ZDJ: "Zivot je cudo jedno, dato nama... Znate, sad cu nesto da Vam kazem, sto nije za televiziju- mada prenose naravno, o cemu ja ponekad razmisljam. Jedno ljudsko bice je jedan od 40.000 spermatozoida. Taj jedan je uspeo! 39.900 nisu uspeli. Znaci, Vi ste sampioni, svako ko se rodio, on je vec pobednik! On je vec uspeo u odnosu na 40.000 drugih!"
VIP: Ovo može da stoji kao jedan od lepših primera šta se dešava kada se populizam združi sa banalnošću i lošim izražajnim stilom."

ZDJ: "I onda kazete, ma sta mi je zivot, sad cu da uzmem drogu, sad cu da se napijam. Pa,stani covece, tvoja odgovornost je i pred Bogom i pred tobom ogromna, ti si pobedio u najvaznijoj od svih utakmica: ziv si, rodio si se!"

VIP: A onda i malo bogougodnog vitalizma, kao šlag na tortu. Da, zaista odgovornost pred Bogom je najveća -- nemoj neko da radi šta hoće, nego šta Svevišnji zapoveda, a narkomanija i alkoholizam su, u okviru te doktrine, najveće zlo.

Za mene, Djindjic je uvek bio nosioc optimizma i vere u bolju buducnost. Nikad mi ne bi palo na pamet da ove njegove reci komentarisem ovako bahato.
Ocigledno da ako se ne govori u matematickim formulama, svaki govor moze da se interpretira na mnogo razlicitih nacina. Ako vam smeta to sto u govoru ima suvise Srba, srpske istorije i pominjanja boga, onda to tako i kazite.
angie01 angie01 19:05 12.03.2009

vidim,

bili i sps da odaju pochast-juche onom svom satrapu, iskreno, s ljubavlju, koji je bio glavni oponent Zoranu, a danas, shta, da se uvere da je mrtav, onaj koji se borio protiv njihove zlochinachke politike-ko je to dozvolio, kakav je to cirkus?
silver bullet silver bullet 19:49 12.03.2009

Re: vidim,

bili i sps da odaju pochast-juche onom svom satrapu, iskreno, s ljubavlju, koji je bio glavni oponent Zoranu, a danas, shta, da se uvere da je mrtav, onaj koji se borio protiv njihove zlochinachke politike-ko je to dozvolio, kakav je to cirkus?


Videti tamo onog Obradovica iz SPS-a, pa makar u svojstvu ministra (??!), sramno je i neprimereno.
angie01 angie01 20:04 12.03.2009

Re: vidim,

Videti tamo onog Obradovica iz SPS-a, pa makar u svojstvu ministra (??!), sramno je i neprimereno



Obraćajući se novinarima, Obradović je rekao da "ono što nam se sada događa je samo dobra procena Slobodana Miloševića i potvrda njegovog iskrenog puta".

"SPS će nastaviti da afirmiše politiku socijalne pravde i jednakosti, borbu protiv kriminala i korupcije, zalagati se za bolji život građana i bolje razumevanje državne politike u svetu. Taj put jeste težak, ali je i jedino ispravan, a SPS neće od njega odustajati", rekao je Obradović.

"Mi imamo moralnu, partijsku i ljudsku obavezu da posetimo njegov grob. Za nas je obilazak ovog mesta prilika da se podsetimo svih onih vrednosti koje je predsednik Milošević za života promovisao. To mi socijalisti moramo stalno da naglašavamo, pošto očigledno postoji pokušaj revizije istorije", rekao je Obradović. " B92
mara92 mara92 19:07 12.03.2009

...

Покушаћу да објасним:
Читајући данас говор митрополита Амфилохија над одром премијера, увиђам да неко ко те 2003. и претходних пар година није боравио у Београду и Србији не може да схвати контекст и "чује" праву поруку.
Није потребно читање између редова...не за оне који су, поновићу, у то време живели и радили у Београду. Изговорићу, написаћу следеће: говор је био непримерен једном свештеном лицу, говор је био непримерен за службу у Божијем храму, непримерен у сваком погледу.
Осећај неверице и заиста дубоког неразумевања (неодобравања) како и зашто је Амфилохије Радовић говорио над одром Зорана Ђинђића и шта је изговорио, био је неподељен, код свих мојих познаника, пријатеља, колега, породице (а ту има од врло побожних, умерено верујућих, "поштоваоца традиције" до жестоких атеиста). Дакле, један прилично велики круг људи са широком лепезом односа према вери је био једногласан у погледу утиска...и дан-данас осећам неку горчину и тескобу због тог говора...
Митрополит Амфилохије није требао да говори, никакав говор није био предвиђен у храму, одар са ковчегом премијера био је ту због службе, због опела (молитве за упокојење)...
Поновићу, донекле разумем оне који не виде "ништа лоше и увредљиво" у изговореним речима. Нарочито они који тих година нису живели у Србији, али свима нама који смо били тамо, свима је било јасно, исувише јасно.
silver bullet silver bullet 19:48 12.03.2009

Re: ...

оновићу, донекле разумем оне који не виде "ништа лоше и увредљиво" у изговореним речима. Нарочито они који тих година нису живели у Србији, али свима нама који смо били тамо, свима је било јасно, исувише јасно.
*novo


Ja sam bila tamo, zivim ovde sve vreme.
I nije mi jasno. I ne vidim to sto vi vidite.
Osim nacelne primedbe da A. Radovic nije trebalo da govori, ostalo smatram da ne stoji.
Blade Runner Blade Runner 20:24 12.03.2009

Re: ...

Osim nacelne primedbe da A. Radovic nije trebalo da govori, ostalo smatram da ne stoji.

Takodje.
niki m niki m 21:54 12.03.2009

Re: ...

Покушаћу да објасним:
Читајући данас говор митрополита Амфилохија над одром премијера, увиђам да неко ко те 2003. и претходних пар година није боравио у Београду и Србији не може да схвати контекст и "чује" праву поруку.


Mislim da ste, doduse nenamerno, napisali dobru analizu neprimerenog govora Amfilohija Radovica. Posto vec nekoliko sati niko od ucesnika ove diskusije nije uspeo da navede nista konkretno u prilog tvrdnje o neprimerenosti (sto je zanimljivo i indikativno) ostalo je ovo objasnjenje koje sam citirao. Trebalo je da se tada bude u Beogradu. Medjutim, ne da bi se razumeo kontekst, jer njega, zapravo, i nema. Meni se cini da je cela prica o tom govoru servirana, a zatim od medija prihvacena.
mara92 mara92 22:42 12.03.2009

Re: ...

Meni se cini da je cela prica o tom govoru servirana, a zatim od medija prihvacena.

Овде сам се мало изгубила, објасните ми ову реченицу.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:50 12.03.2009

Re: ...

Тврдим, а не говорим напамет: никакав говор за храм није био предвиђен.

eno ubacio sam i Bebu Popovica, gde isto to kaze
mara92 mara92 22:54 12.03.2009

Re: ...

Aleksandar Stosic
Тврдим, а не говорим напамет: никакав говор за храм није био предвиђен.eno ubacio sam i Bebu Popovica, gde isto to kaze

Извини, избрисах, јер сам то видела тек када сам одговорила, па да не понављам...
ervetor ervetor 23:43 12.03.2009

Re: ...

Posto vec nekoliko sati niko od ucesnika ove diskusije nije uspeo da navede nista konkretno u prilog tvrdnje o neprimerenosti (sto je zanimljivo i indikativno) ostalo je ovo objasnjenje koje sam citirao. Trebalo je da se tada bude u Beogradu. Medjutim, ne da bi se razumeo kontekst, jer njega, zapravo, i nema. Meni se cini da je cela prica o tom govoru servirana, a zatim od medija prihvacena.


Izvinjavam se ali cu ponovo ubaciti tekst koji sam vec napisao da nebi bilo da nema argumenata koji govore u prilog da je govor bio obracun sa pokojnim premijerom:

"Recenica o macu i pogibiji je dvosmislena i jako perfidno upucena tako da u njoj i jedna i druga strana shvate da je upucena bas njima.
Jer, ta recenica moze biti protumacena i tako da je Djindjica zapravo ubila upravo njegova bratska mrznja prema Slobodanu Milosevicu te da ga je mac koji je povukao prema nasem postovanom, voljenom, nepravedno nametnutom i nicim izazvanom predsedniku kasnije sustigao jer kako ga se latio tako je i glavom platio. Ovo je uostalom samo par dana kasnije svima nama eksplicitno objasnio Bajatovic...
Apsolutno sam uveren da je to mislio, jer da je eksplicitnije govorio svakako bi ga ocerupao Beba Popovic na licu mesta, pa je zato i morao da osmisli DB ovski recept za ljubav.
Dakle, njegova poruka je da se Djindjic maca latio pa je od maca i poginuo."
JJ Beba JJ Beba 23:54 12.03.2009

Re: ...

Jer, ta recenica moze biti protumacena

lukav je Amfilohije. ceo govor je takav da može dvojako biti protumačen.
dr Olga Popović - Obradović u knjizi [i] Kakva ili kolika država kada govori o tumačenju govora Amfilohija Radaovića na odru ubijenog premijera, govori o dijaboličnom pravdanju zločina
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 13:33 13.03.2009

Re: ...

mara92
Није потребно читање између редова...не за оне који су, поновићу, у то време живели и радили у Београду. Изговорићу, написаћу следеће: говор је био непримерен једном свештеном лицу, говор је био непримерен за службу у Божијем храму, непримерен у сваком погледу. Осећај неверице и заиста дубоког неразумевања (неодобравања) како и зашто је Амфилохије Радовић говорио над одром Зорана Ђинђића и шта је изговорио, био је неподељен, код свих мојих познаника, пријатеља, колега, породице (а ту има од врло побожних, умерено верујућих, "поштоваоца традиције" до жестоких атеиста). Дакле, један прилично велики круг људи са широком лепезом односа према вери је био једногласан у погледу утиска...и дан-данас осећам неку горчину и тескобу због тог говора....


Potpis.
Apsolutno isti utisak kod mene i mog okruženja je bio još tada potpuno isti kao što ste vi napisali.
Uostalom, ogroman broj ljudi na sahrani (iako nisu svi bili iz istih razloga) to potvrdjuje.

I jos za kraj, postoji nešto što se zove emocionalna inteligencija..
..svima vama kojima 'kao' i bez 'kao' nije jasno:
Da vama neko umre i ja vam dodjem u kuću i počnem da vam pričam rečenice u stilu:
'jao ne nam šta je gore, što ti je umrla majka danas ili ovi što izginuše na pijaci u Iraku' ,
šta bi ste pomislili za mene?
Taj čovek koji je svešteno lice,
koji pretenduje na mesto patrijarha dozvoljava sebi da vaga čija je smrt teža i veća,
umesto da se prema njoj odnosi sa poštovanjem,
koje pokazuju svaka ljudska bića sa elementarnim kućnim vaspitanjem,
pa čak i životinje znaju da ožale gospodara, imaju instinkt i o tom trenutku smrti.
O političkim konotacijama govora neću da komentarišem.
To je veoma neukusno održan govor i dan danas se oseća ta gorčina.
silver bullet silver bullet 13:43 13.03.2009

Re: ...

Da vama neko umre i ja vam dodjem u kuću i počnem da vam pričam rečenice u stilu:
'jao ne nam šta je gore, što ti je umrla majka danas ili ovi što izginuše na pijaci u Iraku' ,
šta bi ste pomislili za mene?


Ovo je bila sahrana pre svega premijera jedne zemlje. Pa onda Zorana Djindjica.
Mozda tu treba da trazite razloge za ovakav govor.

Strmoglavi badža Strmoglavi badža 14:17 13.03.2009

Re: ...

silver bullet
Ovo je bila sahrana pre svega premijera jedne zemlje. Pa onda Zorana Djindjica.Mozda tu treba da trazite razloge za ovakav govor.


Ovo je zamena teza, što me ne citirate u celini?
Da, razlozi za takav govor se mogu tražiti u činjenici da je to bila sahrana premijera,
ako hoćete poznate ličnosti Zorana Djindjića, a ne običnog čoveka. A koji je motiv?
Ja sam pisao o elementarnom poštovanju trenutka nečije smti i bola koji taj trenutak nosi.

silver bullet silver bullet 15:06 13.03.2009

Re: ...

Ovo je zamena teza, što me ne citirate u celini?


Ucinilo mi se da sam izvukla sustinu vaseg posta.

Zamenu teza ne vidim.

Politicka konotacija govora i postoji zato sto je bila sahrana premijera.

Da li se vi ili ja slazemo sa njom - nebitno je. Ne vidim da je bila uvredljiva za pokojnika niti u jednom svom segmentu. Mozda perfidna da se pokojniku pripisu osobine i misljenja koja on nije zastupao - ali onda ostricu kritike treba usmerii u sasvim drugom smeru od vaseg. Ponavljam, pogledajte post Jelice Greganovic, tu ima "zrna soli", vi ste promasili poentu.

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:20 13.03.2009

Re: ...

ervetor
Izvinjavam se ali cu ponovo ubaciti tekst koji sam vec napisao da nebi bilo da nema argumenata koji govore u prilog da je govor bio obracun sa pokojnim premijerom:

"Recenica o macu i pogibiji je dvosmislena i jako perfidno upucena tako da u njoj i jedna i druga strana shvate da je upucena bas njima


Mozes ti da ponavljas svoj tekst koliko god hoces puta - opet mu to nece pomoci da postane uverljiviji. Recenica o macuj je vrlo jasna i svakom djaku prvaku i odnosi se na Djindjiceve ubice ... To sto je neki SPS-ovci tumace na potpuno drugaciji nacin a opet neki LDP-ovci na sasvim drugaciji, najvise govori o tumacima samim.
Bili Piton Bili Piton 15:31 13.03.2009

Re: ...

Virtuelni Vasilije

To sto je neki SPS-ovci tumace na potpuno drugaciji nacin a opet neki LDP-ovci na sasvim drugaciji, najvise govori o tumacima samim.


Ne bih se slozio s ovim. Neko je vec rekao (na ovom blogu illi cak drugde, mrzi me da trazim) - posmrtni govor je prigodan govor, a jedini dobar je onaj koji ne ostavlja nikakav prostor za razlicite interpretacije, manevre i dvosmislenosti, cak i kod onih koji "po profesionalnoj duznosti" traze dlaku u jajetu. Prigodan, neutralan govor, bez prosniravanja licnih i ikakvih drugih stavova.

Za takav jedan govor, koji niko ne moze da dovede u pitanje (sve i da to namerno hoce) je potrebna vestina, i naravno dobronamernost koja se ne dovodi u pitanje. Govorniku u ovom konkretnom slucaju sasvim je evidentno nedostajalo i jedno i drugo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana