Baile funk - kulturni šok

bocvena RSS / 12.03.2009. u 11:37

 

    Većina ljudi kao asocijaciju na Brazil ima plaže, karneval, sambu, mrdajuće guze prelepih meleskinja, fudbal, eventualno kapoera i, baš ako mora, favele. Valjda to zapadni turisti od Brazila jedino i vide. A tamo buja najčudniji svet greha, kriminala, zabave, agresije i ljubavi prema životu (kakav god da je). Da se ja ne pravim mnogo pametna (u Brazilu nikad nisam bila), pisaću vam o filmu i muzici sa tih prostora, pa ako oni lažu - i ja lažem vas.

    Milan Drča u časopisu Time out za baile funk ili funk carioca kaže da je jedan od najopasnijih muzičkih pravaca u ovom trenutku (nadam se da ovim prenošenjem njegovih reči ne kršim neka autorska prava!). Toliko je zabranjen i ilegalan, da će vas privesti u stanicu milicije ako vam nađu u prtljagu ovu - "prljavštinu". DJ Marlboro, De Falla, DJ Denis su konspirativna imena kojim se muzičari kriju od policije i racija, a prave stvari se pronalaze po buvljacima u Riu, na internetu, ponajviše blogovima i MySpace profilima samih izvođača. Izdato je i nekoliko kompilacija za evropsko tržište - Rio Baile Funk: Favela Booty Beats, Slam Dunk present: Funk Carioca.

   O čemu pevaju: počeli su od kombinacije američke crne muzike 60-ih i ritmova Afrike, kao čista zabava za siromašne, a evoluirali u  mešavinu repa i elektronike i opisivanje života u najcrnjim favelama, ponekad i glorifikovanje lokalnih bandi, te ženskih guza (Popozuda). Ja nisam neki poznavalac, a ni ljubitelj ove muzike, ali ne možeš ostati ravnodušan prema tom zapaljivom miš-mašu svega i svačega.

Za početak omiljena pesma moje dece. Kad god uđemo u kola oni traže - Onu našu! I sve u šesnest pevaju na čistom portugalskom! Ko zna šta to mali Srbi uzvikuju, mora da je nešto mnogo bezobrazno!

Žao mi je što ne mogu da pronađem moju omiljenu - Mulher coca-cola, možda ćete vi biti bolje sreće ( a sad svi zajedno - eu mafijau!).

A onda muž skine sa Rapidshare-a Afro Reggae i sve se promeni! Divna kombinacija regea, hip-hopa, baile fanka, popa...Onda izbunarim i film rađen o jednom od njih. Na tjubu nema mnogo video klipova, imaju svoju MySpace stranu, obavezno pogledajte, poslušajte.

Nekako u isto vreme pronađe me i film Cidade de Deus (Grad boga?) - Karlitov put, ali na brazilski način. Dakle, surovo, moćno, mučno, lepo, smešno, nimalo optimistično. Potpuni kulturni šok, ali neverovatno blisko. Kažu da treba gledati Tropa de Elite (Elitna jedinica), pogled sa druge strane - jedinica policije za borbu protiv droge. Mislim da je Dawngreeter pisao o tome, kada je govorio o poslednjem Festu.

Nismo sami na svetu. Gledajte, slušajte, mislite o tome.



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 11:46 12.03.2009

...

Kad god uđemo u kola oni traže - Onu našu! I sve u šesnest pevaju na čistom portugalskom! Ko zna šta to mali Srbi uzvikuju, mora da je nešto mnogo bezobrazno!

To ko ona reklama za neku školu stranih jezika, u kojoj euforični roditelji trpaju u kola dvoje smorenih tinejdžera i kao kreću na nezaboravni porodični izlet, pa u sklopu opšte egzaltiranosti puštaju radio i razdragano cupkaju na sedištima sa colgate osmehom, a sa radija ide "aj vont tu fak ju in d es". Klinci ih gledaju ko najore morone i ide tekst u stilu "naučite engleski" :)
PS Ukoliko je ova reklama okačena u tekstu kao video, izvinjavam se. Explorer, vidim samo beli prozor i tako to :)
bocvena bocvena 11:59 12.03.2009

Re: ...

E pa nije. Što si tako zlurad?
112358oo 112358oo 12:23 12.03.2009

Mulher Coca Cola

bocvena bocvena 12:55 12.03.2009

Re: Mulher Coca Cola


Hvala ti što uvek uskočiš kad se ja smotam sa kačenjem spotova.
bocvena bocvena 13:45 12.03.2009

Re: Mulher Coca Cola

Jel može još jedna muzička želja? Link za Afro Reggae na MySpace-u!
112358oo 112358oo 03:06 14.03.2009

Banda AfroReggae

Banda AfroReggae na MySpace-u... :)
majacvet73 majacvet73 13:04 12.03.2009

Blog

Joj, tvoji blogovi su mnogo bolji od mojih
bocvena bocvena 13:36 12.03.2009

Re: Blog

Samo su drugačiji. Ima mesta za sve.
dunja73 dunja73 14:47 13.03.2009

Re: Blog

Jao bocvena , kad sam bila klinka
deda mi trazio da mu ovo prevedem ...
bocvena bocvena 08:22 16.03.2009

blog

Kad je ta pesma bila veliki letnji hit u bugarskim diskotekama, ja bila ubeđena da su to neki Bugari što pevaju na engleskom.
Nemoj da grešiš dušu, baila funk je nešto drugo!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana