Zakon, dan sedmi: Dan ekstrema !

Goran Miletic RSS / 10.03.2009. u 23:13

delovi formalne i faktičke vlade
delovi formalne i faktičke vlade
Sedmi dan se završava vešću da su SPC i prateći vokali danas uputili pismo Premijeru (pretpostavljam da su ga spremali punih 8 godina, pismo, a ne Premijera) u kome traže brisanje članova 18 (diskriminacija u oblasti verskih prava) i 21 (diskriminacija na osnovu rodnog identiteta i seksualne orijentacije), a zahtevaju izmenu još 13 članova zakona. Čak i onima koji su zaljubljeni u ideju „kompromisa bez menjanja suštine" ovo se na prvi pogled učinilo preterano. Iako je uvek potrebno prvo videti predlog da bi bio prokomentarisan, brisanje pomenuta dva člana je zaista dobar indikator šta SPC ima na umu. Lično mislim da je to stara priča da se pokaže „drugi ekstrem", a onda će se pokušati da neki bogougodni poslanik (sasvim slučajno) dobije većinu za svoj amandman. Kolundžija Nada će posle toga moći da kaže da je, eto, zakon ipak usvojen „bez zadiranja u njegovu suštinu". Druga opasnost je da se ponešto od ovoga uvaži i pre zasedanja Skupštine. Zbog toga je bitna da poruka javnosti ostane onakva kakva je sada.

Uvek spora Demokratska stranka Srbije je tek danas zauzela svoj ZVANIČNI načelni stav glede zakona i uloge crkve u društvu. U prvom delu izjave Slobodan Samardžić je dao ogroman autogol svojoj partiji izjavom da član 21. „ugrožava tradicionalni javni moral". Kao što znate, član 21. nije ništa drugo nego pravo da ne izrazite ili izrazite svoju seksualnu orijentaciju i da zbog toga ne trpite posledice. Ako je tačna tvrdnja gospodina Samardžića, kako su onda baš u vreme kada je Koštunica bio Premijer usvajani zakoni u kojima se izričito zabranjuje diskriminacija po osnovu seksualne orijentacije (u Srbiji su na snazi ŠEST zakona koji EKSPLICITNO pominju seksualnu orijentaciju). Član 21. ne daje više ni manje prava nego istovetni članovi u pomenutim zakonima. Međutim, glavni deo izjave Samardžić Kosovo Slobodana je da „CRKVA MORA DA BUDE DEO SISTEMA ODLUČIVANJA". Ovo je nešto za šta komentar nije potreban.

Danas smo saznali i da nije sve monolitno u famoznom bloku verskih zajednica. Jedna od dve Islamske zajednice nisu podržale zahteve crkava, a u ličnom pismu (list „DANAS") Predsednik Jevrejske opštine Zemun je napisao da smatra da je povlačenje zakona skandalozno, a da je slaganje sa zahtevom crkava koji je javno izmeo rabin Isak Asiel - njegovo privatno mišljenje. Na kraju pisma se navodi da jedini konačan stav može zauzeti Izvršni odbor Saveza jevrejskih opština koji ima 15 članova i da o ovoj temi još uvek nije razgovarano.

Bilo je nekih najava da će Sinod SPC raspravljati o zakonu ili da Vlada čeka da se Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve odluči šta ustvari hoće. Još uvek se ne zna da li su pričali, ali u najnovijem saopštenju vodeće organizacije u zemlji piše da su primili ministra Jeremića. Kamo sreće da on brani zakon kao što brani Miladina K.

Od ostalih vesti, vredi izdvojiti saopštenje LDP-a u kome se kraj aprila kao rok za usvajanje Zakona protiv diskriminacije (pominju ga kadrovi SPS-a) smatra neprihvatljivim. S obzirom da LDP i dalje podržava usvajanje zakona u nepromenjenom obliku, počelo je prebrojavanje šta će biti prilikom glasanja. Palma uporno odbija da počne da koristi znanje svih 30 slova azbuke (pa da pročita zakon) i govori da neće glasati za zakon zato što će biti legalizovani istopolni brakovi. Besplatno nudim da njemu (i svakom drugom poslaniku) pročitam više puta i rastumačim svaki član zakona. Trebalo je Palmu poslati u kuću Velikog brata.Tamo bi bio korisniji.

I na kraju, posle nedelju dana prilično prihvatljivog izveštavanja medija (ako izuzmemo Kurir i njihove homofobične budalaštine), danas se desio i prvi veći skandal. Da ne bih prepričavao, prenosim saopštenje Koalicije protiv diskriminacije u celini:

Javni servis mora da izveštava nepristrasno i objektivno

Koalicija protiv diskriminacije smatra da odabir gostiju za emisiju „Da možda ne", koja će biti emitovana u sredu 11. marta 2009 godine predstavlja kršenje Zakona o radiodifuziji i Statuta RTS-a, kao i odstupanje od prvog programskog cilja RTS-a definisanog kao „nepristrasno i objektivno informisanje".

U toku priprema za emisiju „Da možda ne", predstavnici članica Koalicije protiv diskriminacije su bili kontaktirani i pozvani i u svojstvu gostiju i u kao publika u studiju. Međutim, u toku dana, naglo se odustalo od ovog koncepta i koordinator Koalicije je obavešten da će gosti u studiju biti samo predstavnici verskih zajednica. Istovremeno, predstavnik koalicije koji je trebalo da gostuje u studiju, nije obavešten o ovoj promeni.

S obzirom da verujemo da Javni radiodifuzni servis mora poštovati princip nepristrasnog i objektivnog informisanja, naročito u slučajevima kakav je povlačenje Zakona protiv diskriminacije veče pre početka rasprave, Koalicija ja odlučila da njeni predstavnici ne učestvuju ni kao publika u pomenutoj emisiji.

Odabirom gostiju koji su isključivo protivnici usvajanja predloženog predloga Zakona protiv diskriminacije i koji su u prošlosti upotrebljavali govor mržnje protiv pojedinih manjinskih grupa, RTS krši član 77. Zakona o radiodifuziji koji garantuje će Javni servis „obezbediti raznovrsnost i izbalansiranost sadržaja kojima se podržavaju demokratske vrednosti savremenog društva, a naročito poštovanje ljudskih prava i kulturnog, nacionalnog, etničkog i političkog pluralizma ideja i mišljenja". Istovremeno, ovakav postupak je protivan članovima 2 i 3. Statuta RTS.

Koalicija protiv diskriminacije je više puta tokom proteklih 7 dana naglašavala da je većina medija objektivno izveštavala o povlačenju Zakona protiv diskriminacije. Iako je više prostora davano mišljenjima predstavnika verskih zajednica i političkih partija koje se protive donošenju zakona, smatramo da većina novinara jeste profesionalno izveštala i u skladu sa pravilima novinarske profesije. Samo dan ranije, RTS je u emisiji „OKO" na Prvom programu pozvao sagovornike koji su zastupali tri potpuno drugačija stava u vezi sa postupanja vlasti posle zahteva SPC da se Zakon protiv diskriminacije povuče iz procedure. Slično je bilo i u drugim informativnim emisijama RTS-a. Zbog toga je najnoviji postupak RTS-a iznenađujuć i neočekivan.

Članice Koalicije ne žele da utiču na način izveštavanja ili koncepte pojedinačnih emisija. Međutim, „promena koncepta" koja je navedena kao razlog za otkazivanje od strane organizatora ne može biti prihvatljivo opravdanje za narušavanje zakonom i Statutom RTS-a garantovanog principa izbalansiranosti sadržaja i pluralizma ideja i mišljenja, naročito zbog činjenice da je RTS javni servis. U situaciji kada je posle 8 godina javne rasprave, a na inicijativu verskih zajednica, zakon povučen samo 15 sati pre početka rasprave u Skupštini, predstavnici verskih zajednica ne mogu biti jedini sagovornici u studiju.

 Članice Koalicije protiv diskriminacije su Centar za unapređivanje pravnih studija, Švedski helsinški odbor za ljudska prava, Gej-Strejt Alijansa, Inicijativa mladih za ljudska prava, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Anti-trafiking centar, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Inicijativa za inkluziju „VelikiMali" i Gayten LGBT.

Atačmenti



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antonacci antonacci 23:29 10.03.2009

LOL

A sto je SPC dala predlog... smejao sam se pet minuta. Ne znam da li je na nervnoj bazi ili je zaista smesno. Ili je tragikomicno, pa je smeh ipak opravdan.
Goran Miletic Goran Miletic 23:42 10.03.2009

Re: LOL

Bolje da ne znas sta je u predlogu... Cuce se narednih dana, ali je za plakanje...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:54 11.03.2009

Re: LOL

Bas sam tako i pretpostavljao da ce stvar ici. Ipak su ti popovi lukavi ko djavo. Lepo prvo napravili halabuku, kao smeta im jer ce morati da vencavaju istopolne parove (kakav je to samo izraz) sto je naravno svakom ko je hteo procitati zakon bilo jasno da je budalastina, a onda prvo sto traze sad je izmena clana koji dozvoljava promenu veroispovesti. To im je (pre svega SPC) otpocetka bio najveci problem pa im ovo sa gay pravima samo dobrodoslo da dobiju podrsku narodnih masa. Posle ovoga i da sam vernik i clan te udruge isclanio bih se odmah danas, jer oni na ovaj nacin ugrozavaju slobodu i svojim vernicima, koje definisu kao ovce. Ne u onom jevandjeljskom smislu nego stocarskom. I kome jos nije jasno da je glavni pokretac svega SPC. Ne znam hoce li i sad vracarac, mungos i ekipa nastaviti da pricaju kako je cilj vecine blogera koji protestvuje protiv ovoga samo da pljuje crkvu, jer ona eto ni je ni zasta kriva.

Samo se na kraju pitam sta ce sa Nemanjom pravoslavcem, treba mu onda oduzeti ili ukinuti krstenje, ne znam kako bi to tacno islo.
Dr M Dr M 23:31 10.03.2009

Osveta

Posle `45, komunisti jahali popove.

Sad popovi hoce da uzjasu sve nas a Boris Tadic im pridrzava uzengiju.
antonacci antonacci 23:36 10.03.2009

Re: Osveta

Dr M
Posle `45, komunisti jahali popove.

Sad popovi hoce da uzjasu sve nas a Boris Tadic im pridrzava uzengiju.


To je zato sto ih ocito nisu dovoljno jahali. Ili oni imaju kratko pamcenje. No tocak srece se okrece, nadam se.
dragoljub92 dragoljub92 23:36 10.03.2009

Re: Osveta

Javni servis mora da izveštava nepristrasno i objektivno


idibegaj,nemosi neozbiljan
baroniknez baroniknez 02:12 11.03.2009

Re: Osveta

antonacci
Dr M
Posle `45, komunisti jahali popove.

Sad popovi hoce da uzjasu sve nas a Boris Tadic im pridrzava uzengiju.


To je zato sto ih ocito nisu dovoljno jahali. Ili oni imaju kratko pamcenje. No tocak srece se okrece, nadam se.


nadam se da cu biti tu kada uzjases nekog popa ali biti za miru markovic i njene ideje nije nelegitimno
d_sandic d_sandic 10:52 11.03.2009

Re: Osveta

To je zato sto ih ocito nisu dovoljno jahali. Ili oni imaju kratko pamcenje. No tocak srece se okrece, nadam se.


Ima li doktora na blogu???
antonacci antonacci 12:47 11.03.2009

Re: Osveta

baroniknez
antonacci
Dr M
Posle `45, komunisti jahali popove.

Sad popovi hoce da uzjasu sve nas a Boris Tadic im pridrzava uzengiju.


To je zato sto ih ocito nisu dovoljno jahali. Ili oni imaju kratko pamcenje. No tocak srece se okrece, nadam se.


nadam se da cu biti tu kada uzjases nekog popa ali biti za miru markovic i njene ideje nije nelegitimno


Nisam ja od te agresivne sorte. :)
vracarac92 vracarac92 15:53 11.03.2009

Re: Osveta

Ima li doktora na blogu???

Nema leka moj Sandicu. Metastaza.
baroniknez baroniknez 16:39 11.03.2009

Re: Osveta

cemu ovaj antidiskriminacioni zakona ako je vec zabranjena verska i nacionalna mrznja, ako je zabranjeno vredjanje bilo koga pa i LGBT osoba?
alpeot alpeot 19:03 11.03.2009

Re: Osveta

vracarac92
Ima li doktora na blogu???Nema leka moj Sandicu. Metastaza.


Tacno. Metastaza klerofasizma.
Colin_bgd Colin_bgd 23:43 10.03.2009

Ma bre...

...deca se malo "igrala" u toj Jugoslaviji. Ali tocak istorijskog povratka u srednji vek niko i nista ne moze i ne sme da zaustavi.
Cas je zavrsen, ZDRAVO! ZDRAVO!
queeria92 queeria92 23:49 10.03.2009

?!?

Ne znam da li će SPC tražiti brisanje člana o ravnopravnosti polova, koji bi se mogao iskoristiti da se SPC tuži što žene ne mogu da budu sveštena lica niti članovi Sinoda?!?
Goran Miletic Goran Miletic 23:59 10.03.2009

Re: ?!?

To ne traze bas da se izbrise, ali...

Pa oni ne daju ni da zene udju u crkvu kada imaju menstruaciju ili bez marame, a i kazu da je greh bilo kakav sex pre braka...
antonacci antonacci 00:03 11.03.2009

Re: ?!?

To ne traze bas da se izbrise, ali...


Iskreno bih se razocarao u njih ako ne bi trazili makar da se nesto promeni. Naopako, pa ne smemo dozvoliti valjda da i zene sad traze svoje prava.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:07 11.03.2009

Re: ?!?

queeria92
Ne znam da li će SPC tražiti brisanje člana o ravnopravnosti polova, koji bi se mogao iskoristiti da se SPC tuži što žene ne mogu da budu sveštena lica niti članovi Sinoda?!?

ima predlog za vas iz queeria, a sto ne date Crkvi neku lepu donaciju, malo parica, ili tako nesto.... sigurno ce da budu uz vas....podrzace 100%, money talks...
queeria92 queeria92 00:09 11.03.2009

Re: ?!?

Jok... Mi planiramo da se kolektivno učlanimo u SPC
Goran Miletic Goran Miletic 00:20 11.03.2009

Re: ?!?

Oni hoce da "menjaju iznutra"... takvih ima u svim partijama... hehehe
Lektorka Lektorka 00:30 11.03.2009

Re: ?!?

ali neće queeriju primiti kolektivno, samo pojedinačno

nego, mislim da je vreme da shvatimo: formalno džamahirija, metodološki inkvizicija. htela sam, kao, da ispikam neki citat iz teksta da se nadovežem, ali ovo je SVE za citiranje, a u komentarima možeš samo... recimo, da se krstiš
Goran Miletic Goran Miletic 00:34 11.03.2009

Re: ?!?

Pa naravno da ces da se krstis, kada traze brisanje clana po kome smes da promenis veroispovest...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:39 11.03.2009

Re: ?!?

queeria92
Jok... Mi planiramo da se kolektivno učlanimo u SPC


Pa da kao Martin Luter zakucate na vrata hrama svoje teze.... Ne može, odoh u Jehovine svedoke ako se učlanite...
Lektorka Lektorka 00:39 11.03.2009

Re: ?!?

e, ako ne smem da menjam "veroispovest", onda ništa, ostajem pri svojoj nekrštenosti. a ionako sam levoruka

a oni to valjda da zaštite srpske pravoslavce od novih pokrštavanja u budućoj istoriji...
Lektorka Lektorka 00:40 11.03.2009

Re: ?!?

Drago Kovacevic
queeria92
Jok... Mi planiramo da se kolektivno učlanimo u SPC


Pa da kao Martin Luter zakucate na vrata hrama svoje teze.... Ne može, odoh u Jehovine svedoke ako se učlanite...

ahahahaha, oni će da zakucaju teze, a ti ćeš naokolo da kuckaš na vrata i vrbuješ
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:43 11.03.2009

Re: ?!?

Lektorka
Drago Kovacevic
queeria92
Jok... Mi planiramo da se kolektivno učlanimo u SPC


Pa da kao Martin Luter zakucate na vrata hrama svoje teze.... Ne može, odoh u Jehovine svedoke ako se učlanite...

ahahahaha, oni će da zakucaju teze, a ti ćeš naokolo da kuckaš na vrata i vrbuješ

E, kako me provali....A samo ih čikam...
g.radicevic g.radicevic 08:46 11.03.2009

Re: ?!?

queeria92
Jok... Mi planiramo da se kolektivno učlanimo u SPC


a koja je to stranka ?
mislim ta SPC
el u vladajucoj koJAliciji
il ono Velja,Voja itajrad

soylentgreen soylentgreen 00:33 11.03.2009

Live from Serbia: popovi i polovi

Zabavno je posmatrati srpske popove kako nam rekonstruisu istorijske dogadjaje - sukobe drzave i crkve iz ... 18. veka.

Uopste, ova zemlja je pravo istorijsko/arheolosko blago. Mozda bi se koja para namakla u ovoj krizi ako bi se organizovano promovisao koncept "18. century live", pa se istorijske serije i filmovi snimali ovde uzivo, sa naglaskom na period pre burzoaske revolucije.
antonacci antonacci 00:36 11.03.2009

Re: Live from Serbia: popovi i polovi

sukobe drzave i crkve


Lepo bi bilo da postoji sukob. Ovde se to sve svodi na sledece: crkva naredi, drzava sprovede.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:45 11.03.2009

Re: Live from Serbia: popovi i polovi

pa se istorijske serije i filmovi snimali ovde uzivo, sa naglaskom na period pre burzoaske revolucije.

Da ti ne slutiš buržoasku revoluciju....
Lektorka Lektorka 00:51 11.03.2009

Re: Live from Serbia: popovi i polovi

Drago Kovacevic
pa se istorijske serije i filmovi snimali ovde uzivo, sa naglaskom na period pre burzoaske revolucije.

Da ti ne slutiš buržoasku revoluciju....

a onda će opet da se pojavi i onaj pekićev čovek koji je jeo smrt, da ne kažem revoluciju...
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:25 11.03.2009

Re: Live from Serbia: popovi i polovi

ma super su oni.
dal će zakon da se primenjuje retroaktivno?
može nemanja kusturica da osvane ponovo ko musliman.
kuku štete za pravoslavlje.
il onaj del monako.
a onoliko smo se ponosili što je prešo u pravosavlje da se privenča kod nas.

sa ovom!!!



svaki minut je dragocen!!!

a najbolji su ovi ostali, svi mrtvi ozbiljni sviraju pevaju....
ahahahahahaha....
dunja73 dunja73 01:45 11.03.2009

Re: Live from Serbia: popovi i polovi

može nemanja kusturica da osvane ponovo ko musliman.
kuku štete za pravoslavlje.

ne mozes , a da ga ne spomenes...
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:03 11.03.2009

Re: Live from Serbia: popovi i polovi

ne mozes , a da ga ne spomenes...

tačno.
zabrinuta sam.
kako će sada.



p.s. vidi ovu u šarenu maramu.
a i ovi što donose zakone su tu.
možda dodaju amandman za nemanju.
vracarac92 vracarac92 15:56 11.03.2009

Re: Live from Serbia: popovi i polovi

Da ti ne slutiš buržoasku revoluciju....
A vi gradonacelnice balvan-revoluciju. verzirani ste.
dunja73 dunja73 17:59 11.03.2009

Re: Live from Serbia: popovi i polovi

p.s. vidi ovu u šarenu maramu.
a i ovi što donose zakone su tu.
možda dodaju amandman za nemanju


malaramona malaramona 01:24 11.03.2009

Alo!

Pozivanje na članove zakona o radiodifuziji, zato što neko nije pozvan u TV emisiju je ordinarna glupost. Onaj ko misli da u svakoj sekundi svakog segmenta programa moraju biti zastupljene tzv, dve strane fura zastareli koncept i na liniji je one budalaštine koju B92 radi sa emisijom Stanje nacije. I tu uvek imamo dve strane, pa makar to bio i onaj magarac iz Obraza.
Saopštenje kojim se kritikuje emisija i pre njenog prikazivanja potseća na one književne kritičare iz nekadašnjih vremena koji su kritikovali knjige a da ih nisu ni pročitali.

Naravno da mislim da je skandal ukoliko je poziv u emisiju upućen članovima Koalicije protiv diskriminacije povučen zbog političkog pritiska. Ipak mislim da je stvar mnogo jednostavnija. Uveren sam da su predstavnici verskih zajednica postavili uslov da će učestvovati u emisiji samo sa njima prihvatljivim sagovornicima. Takvo uslovljavanje je potpuno glupo, ali oni na to imaju pravo.
S druge strane mislim da je urednička odluka da se ide sa takvom emisijom u datoj situaciji dobra. To je prilika da vispren novinar "odmeni" drugu stranu u sukobu i postavi važna pitanja u vezi sa povlačenjem Zakona. Lično mislim da Olivera Kovačević nema taj kapacitet, bogami ni volju da to uradi, ali nemam dar vidovitosti, pa da kritikujem nešto što još nije ni emitovano.
Goran Miletic Goran Miletic 01:52 11.03.2009

Re: Alo!

Nisam vidovit pa da znam svaki detalj, ali imajuci u vidu prethodna iskustva sa OK, ona je zelela i Koalicija i obe strane tj. fight izmedju dve strane u studiju. Dogovori su bili itekako napravljeni, cak smo dobili i formalno pismo koje se tice publike, takodje, trebalo je da ucestvuje jedan od predstavnika koalicije ili mozda cak dva. Onda je sve odjednom promenjeno sa obrazlozenjem "promena koncepta", a emisija sutra. OK je rekla da ce koncept biti takav da budu samo verske zajednice. Mislim da bi mozda to bilo OK na nekoj privatnoj TV, ali em je ovo javni servis, em je tema koja nije nebitna. Naravno da ne treba da imas sve strane ako se prica o tome u koju boju treba farbati zgrade u Beogradu... ali bas oko zakona pozvati samo "predstavnike verskih zajednica", to je bas bezveze. Moguce da ce se u poslednji trenutak dodati neki "analiticar" koji ce opet manje ili vise biti protivnik...

Da li je bilo pritiska, od koga i kako, to ce se saznati pre ili kasnije...
aquariusoptimist aquariusoptimist 05:13 11.03.2009

Electric dreams

je rekao na nekom blogu da mu je kao homosu najvazniji aspekt braka.
Moje misljenje o celoj ovoj stvari je isto:

zakon protiv diskriminacije, super, sve je to lepo i krasno, ali to je tek malo vise od nista (slazem se, bolje ista nego nista i da se od nekud mora krenuti).

Homosi i dalje nemaju iste zakonske mogucnosti kao hetero u pogledu pravne zastite koju pruza brak.
Paradoksalno, ostaju i dalje diskriminisani i to sa sve zakonom protiv diskriminacije.

Jasno mi je da problem lezi u jednom drugom zakonu, pa se pitam zasto se paralelno sa donosenjem zakona protiv diskriminacije nije modifikovao i zakon o braku cime bi se zaista suzbila diskriminacija gey populacije.

Ovako,
skoro pa nista.
chobanica chobanica 11:31 11.03.2009

Re: Electric dreams


Jasno mi je da problem lezi u jednom drugom zakonu, pa se pitam zasto se paralelno sa donosenjem zakona protiv diskriminacije nije modifikovao i zakon o braku cime bi se zaista suzbila diskriminacija gey populacije.


Jer ne mozemo da donesemo ni ovaj jedan, a kamoli oba.

Ne bih ocekivala punu ravnopravnost u srbiji u narednih 50 godina ako ne i vise.
aquariusoptimist aquariusoptimist 12:20 11.03.2009

Re: Electric dreams

chobanica
Jasno mi je da problem lezi u jednom drugom zakonu, pa se pitam zasto se paralelno sa donosenjem zakona protiv diskriminacije nije modifikovao i zakon o braku cime bi se zaista suzbila diskriminacija gey populacije.Jer ne mozemo da donesemo ni ovaj jedan, a kamoli oba.Ne bih ocekivala punu ravnopravnost u srbiji u narednih 50 godina ako ne i vise.


Sta da ti kazem, prezivam se optimist.
vjazma011 vjazma011 06:29 11.03.2009

Sporni clanovi i Zakon u celini?

Gorane,

Od juce pokusavam da nadjem medju tvojim tekstovima na blogu tacan tekst tih spornih clanova, pa i neki link na tekst zakona u celini, i ne uspeva mi. Jel' mozes da bacis neki link, da ne jurim sad kojekakve zvanicne web stranice na kojima je tekst predlozenog zakona mozda postavljen, a mozda i nije. Mislim da ce biti korisno i ostalima koje zanima da se sami informisu sta tu tacno pise. Ne zivim vise u Srbiji, ali me ova desavanja sa zakonom dovode do ludila. Ne mogu da verujem u sta se crkva pretvorila. Ovo sa maramama je smejurija, u mojoj (komunistickoj) mladosti, u SP crkvama je bilo pravilo da muskarci _moraju_ da skidaju kape i sesire, a zene kako hoce (one koje su imale nesto na glavi (sesir, maramu), to su i zadrzale ako su htele, a one koje nisu, nista dodatno nisu stavljale). Inace primecujem dosta novih pravila crkvenog "bontona" kojih nije bilo do pre 15-tak godina, jel' sam to samo ja, ili ima jos ljudi koji se secaju odlazaka u crkvu pre 10-15-20-30... godina i vide drasticne promene? I to da ti je prakticno zabranjeno da menjas veroispovest? Necuveno! Sa svojim ubedjenjima bi trebalo da mozes da radis sta hoces i da ih menjas kad hoces.
Artur Dent Artur Dent 09:48 11.03.2009

Re: Sporni clanovi i Zakon u celini?

vjazma011
jel' sam to samo ja, ili ima jos ljudi koji se secaju odlazaka u crkvu pre 10-15-20-30... godina i vide drasticne promene?

Nisi samo ti.
takanohana takanohana 09:50 11.03.2009

Re: Sporni clanovi i Zakon u celini?

vjazma011
Gorane,Od juce pokusavam da nadjem medju tvojim tekstovima na blogu tacan tekst tih spornih clanova, pa i neki link na tekst zakona u celini, i ne uspeva mi. Jel' mozes da bacis neki link, da ne jurim sad kojekakve zvanicne web stranice na kojima je tekst predlozenog zakona mozda postavljen, a mozda i nije. Mislim da ce biti korisno i ostalima koje zanima da se sami informisu sta tu tacno pise.

Nisam Goran, ali bih da pripomognem. Niste pažljivo čitali - bilo je - ovde.
Goran Miletic Goran Miletic 11:41 11.03.2009

Re: Sporni clanovi i Zakon u celini?

na sajtu Ministarstva rada... sa desne strane, treci baner...evo linka

http://www.minrzs.gov.rs/portal/

tj. http://www.minrzs.gov.rs/doc/nacrti-zakona/zakon_diskriminacija_predlog.doc


vjazma011 vjazma011 22:09 11.03.2009

Re: Sporni clanovi i Zakon u celini?

Hvala na linku. Moram da priznam, izvinjavam se, promakao mi je onoliki komentar u blogu "dana drugog".
ElectricDreams ElectricDreams 07:30 11.03.2009

Č.21

Ma ja jedva čekam kad mi preuzmemo vlast i sve poluge u ovoj zemlji, pa kad dođe strejter kod šefa na raport i ovaj ga u nedostatku člana 21. pita: a šta ti ono beše?
- Strejt
- Paf, otkaz! Marš na ulicu moralna nakazo!

Ma jedva čekam Kolo sreće se okreće
Jelena Milić Jelena Milić 09:00 11.03.2009

podrska

istrajnosti i hvala za redovne update

Jelena Milić Jelena Milić 09:02 11.03.2009

saopstenje CRCD

saopstenje CRCD #Link Replika: 0Centar za razvoj civilnog društva
Centre for Development of Civil Society
Makedonska 11, 23000 Zrenjanin
Tel./Fax.: 023/ 511 066
e-mail: cdcs@cdcs.org.yu, zrcentar@yahoo.com
www.cdcs.org.yu
POVODOM SAOPŠTENJA MINISTARSTVA VERA O POVLAČENJU PREDLOGA
OPŠTEG ANTIDISKRIMINACIONOG ZAKONA
Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) smatra za potrebno da ukaže na neka sporna
mesta u saopštenju Ministarstva vera od 6. marta 2009. povodom povlačenja Predloga
Opšteg antidiskriminacionog zakona.
CRCD smatra da je aktivna zainteresovanost Ministarstva vera na izradi Nacrta Opšteg
antidiskriminacionog zakona nešto što spada u njegovu nadležnost; CRCD pozdravlja
zaštitu vrednosti i interesa pripadnica i pripadnika tradicionalnih crkava i verskih
zajednica koje je ovim povodom Ministarstvo vera u velikoj meri uzelo u obzir.
S druge strane, CRCD smatra da je nedopustivo da se Predlog Opšteg
antidiskriminacionog zakona u saopštenju Ministarstva vera naziva Nacrtom tog zakona.
Razlika je više nego značajna – Predlog zakona podrazumeva da je on prošao relevantne
odbore Vlade Srbije (pa i Narodne skupštine) i da ga je Vlada usaglasila. Nazivanje
Predloga Zakona Nacrtom Zakona predstavlja zbunjujuću dezinformaciju i ostavlja utisak
da Ministarstvo vera želi da umanji stepen saglasnosti koji su Vlada Srbije, nadležni
odbori Narodne skupštine i najveći deo javnosti postigli u datoj fazi usvajanja Opšteg
antidiskriminacionog zakona.
Još je važnije što Ministarstvo vera, ocenjujući stav tradicionalnih crkava i verskih
zajednica, ističe da se “ne sme zaboraviti da oni predstavljaju ogroman broj građana koji
niko nema pravo da zanemari. Prema popisu stanovništva iz 2002. godine 95 odsto
stanovništva Srbije izjasnilo se kao vernici tradicionalnih crkava i verskih zajednica”.
Ovaj stav pokazuje da Ministarstvo vera i ovom prilikom pokazuje jasno razlikovanje i
različitu meru brige za građane koji su vezani za tradicionalne (faktički povlašćene) i ne -
tradicionalne (faktički diskriminisane) crkve i verske zajednice.
Podatak Ministarstva vera o udelu vernika potpuno je neistinit: na popisima stanovništva
ispituje se konfesionalna vezanost, a ne verovanje u boga. Građani na popisima nisu
obavezni da se izjasne ni o konfesionalnoj pripadnosti, a još manje o verovanju koje se
preko popisa ni ne ispituje. Drugim rečima, građani Srbije se na popisu stanovništva nisu
izjašnjavali da li su vernici pojedinih crkava ili verskih zajednica, nego da li su za njih
konfesionalno (odnosno kulturno - tradicijski) vezani. Niz ozbiljnih naučnih istraživanja
upućuje da su približno polovina konfesionalno vezanih pripadnika crkava i verskih
zajednica ritualni vernici, a da od ovih samo polovina spada u teološki uverene (istinski
verujuće) vernike.
Imajući u vidu neospornu stručnost nadležnih u Ministarstvu vera CRCD sa žaljenjem
zaključuje da je teško poverovati da se ovde radi o grubom previdu, a ne o svesnoj
političkoj nameri da se obmane javnost.
10. mart 2009.
d_sandic d_sandic 12:39 11.03.2009

Diskriminacijom protiv diskriminacije!!!?

Sedmi dan se završava vešću da su SPC i prateći vokali danas uputili pismo Premijeru...


Nazvati ostale tradicionalne verske zajednice pratećim vokalima SPC je klasičan primer diskriminacije.
Loš način da se započne tekst.
tttomaz tttomaz 13:42 11.03.2009

Elem


ne vidim sta je to lose ne slici. Daj Boze da cela vlada bude ohristovljena!
antonacci antonacci 14:16 11.03.2009

Re: Elem

ohristovljena!


wtf?
vracarac92 vracarac92 15:59 11.03.2009

Re: Elem

ne vidim sta je to lose ne slici

Priblizi se jednoj politickoj opciji pa ces i ti videti sta je lose.
tttomaz tttomaz 18:07 11.03.2009

Re: Elem

antonacci
ohristovljena!


wtf?



Pitanje:

Često se spominju izrazi teokratija i teodulija. Šta oni označavaju i kakva je razlika između njih?

Ogovor:

Kao između nametnutog gospodara i dragovoljnog sluge. Teokratija može biti dvojaka: klerikalna (sveštenička) i svetovnjačka. Klerikalna teokratija jedino je i poznata, i strašno omrznuta u Evropi, a svetovnjačka teokratija poznata je u muslimanskom svetu, u kome su kalif, ili šeik, ili šah, nosioci božanske vlasti.

Teodulija je glavna karakteristika svih srpskih vladara loze Nemanjića. “Rab Hrista Boga” tako su sebe svi nazivali, počev od Stefana Prvovenčanog do cara Uroša. Tako ih je sve Sava uputio, Nemanja svima primer dao, a Duh Božiji na tom putu ukrepio.

Iz teksta "Zamisljeni intervju sa vladikom Nikolajem Velimirovicem"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana