Mamin sin

Jelica Greganović RSS / 10.03.2009. u 14:29

2544-baby_boy_bear.jpgDanas Prestolonaslednik puni devetnaest godina. U ovo vreme, pre tačno toliko godina, kroz post anestezijske magle vikala je iznad mene razdragana medicinska sestra »Gospođo Greganovič sina 'mate! Sina, gospa!« Nešto kasnije, kada su se halucinantne izmaglice povukle, ista vesela sestra priskakala je do mog kreveta, noseći u rukama zamotuljak. »Pubec, gospa!« kliktala je plava sestra, a ja sam u jezičkoj rupi pokušavala da se prisetim koja kartaroška igra je u toku. Umesto očekivane karte sa dva dečaka, od kojih jedan dubi na glavi, u stručno zamotanom paketu je mirno spavalo ružičasto lice. Glanc novo, nikada pre toga viđeno. Lako namršteno iako su obrve bile tek u nagoveštaju. Disao je nečujno, kroz nos veličine rukavnog dugmeta. Negde kod brade bila je spakovana i mala, zgužvana ručica.

Iako Prestolonaslednik danas gleda svet sa visine od dva metra i može shodno beogradskim poređenjima da mi jede burek s' glave, ja i dan danas, počesto pomislim na tu zgužvuljanu ručicu, tamno roza dlana i stiska majušnih prstiju, koji je uspevao da zauzme samo polovinu visine mog malog prsta na ruci.

Tek kod kuće, za nekih desetak dana, mogla sam da razmotam i konačno pregledam celo novo biće, čoveka malog, koji je tada nekako najviše ličio na tek formiranu žabicu sa trzajućim nogama i rukama i – zvončićem. Dotična žabica je dan za danom neumoljivo rasla i bivala sve glasnija u svojim zahtevima. Oči su se bistrile i polako menjale tamno plavetnilo, uskoro uspevši da suze i razjasne sliku stvari oko sebe. Shodno tome i da upute prvi, balavi, bezubi osmeh, koji je otplatio i ubuduće kupio sva noćna ustajanja i dnevna proveravanja – diše li? Da li diše?

Prestolonaslednik je disao i pokušavao da dohvati sve više slojeve vazduha. Podizao je klimavu glavu i pokušavao, gonjen ugrađenim zapisima, da je održi u vertikali. Bistre, cakleće oči su pratile sve češće osmehe ružičastih desni. Ruke i noge su izgubile izgled premreženih štapića i dobijale faltani, mekani šarm.

Tada je trajalo dugo, a sada kad pomislim, sve je nekako prebrzo prošlo. Bebe bi duže trebalo da budu male. Da što duže sačuvaju onaj neponovljivi miris tamo gde vrat kreće ka ramenima. I one rupice u laktovima, kolenima i na izvoru svakog od debeljušnih prstiju.

Prestolonaslednik je, navijen od strane Majke Prirode, uspeo sve što mu je zadato. Uz mnogo milenja, još više kotrljanja i, u početku manje uspešna ustajanja u kombinaciji sa padanjem na pelenom zaokrugljenu pozadinu, mali dečak je uspeo da se konačno postavi na teturave noge. Nije prošlo mnogo, uz pomoć nameštaja i kažišprsta naših ruku, Prestolonaslednik je napravio prve korake nestrpljivog robota. Sledio je kratki period uvežbavanja padanja u naručje, hodanje između dva zagrljaja koja su ga čekala u čučnju.

Konačno savladavanje tehnike kretanja hodanjem je očito bilo samo uvod za visinske aspiracije. Prestolonaslednik je upornošću balegara, ali i sličnom tehnikom, pokušavao da se popne na sve više od sebe, mada ni niži predmeti nisu uspeli da izbegnu njegove planinarske nagone. Zahvaljujući pomenutim avanturama, moje srce je kucalo štucanjem, preskačući troskocima otkucaje u trenucima kada je mali dečak podlezao zakonima zemljine teže. Posebnu stravu izazivala je kod mene, Prestolonaslednikova sklonost da koristi glavu za uspostavljanje kontakta sa svim stvarima koje su ga okruživale. Naročito onim tvrdim.

Moja prababa Kaja je govorila da deca uvek padaju bogorodici u naručje. Ja doduše verna nisam, ali to je za sada jedino opravdanje onolikih sinovljevih padova koji su mi život skratili, a iz kojih se on netaknut izvlačio. Da sam ja tako padala, verovatno bih i sada ležala u koritu zalivenom gipsom, sa glavom rogatom od čvoruga.

Bila su to vremena kada su bez kraja i konca rasli zubi, praćeni plačem. Vreme kada je Prestolonaslednik, gonjen neobjašnjivim porivima, sakrivao sve kašičice u kući, a posebnu satisfakciju mu je davala povremena mogućnost da ih zakopa u dvorištu. Baš bih volela da vidim teoriju arheologa koji to dvorište budu otkopali za par 'iljada godina.

Usput smo lečili prve temperature i viruse, koji su tada negde ušli u lekarsku modu. Puno tečnosti, mirovanje i skidajte temperaturu. Noći kada ti u grudima, umesto srca, čuči bolna, kao kamen tvrda lopta straha, dok mali čovek konačno spava, sa dva crvena kruga temperature, preznojenim slepoočnicama sa prilepljenom svilenom kosom i bespomoćnim pokušajima da diše kroz zapušeni nos. I dani ispunjeni molbama: »Duni, duni kao lokomotiva...«

Po kući su nam živeli automobilčići, vitezovi, kamioni, Betmeni i  svakojaki monstrumi neprebrojivog broja gadnih ekstremiteta, potkrepljeni kockama. Da smo toliko cigli kupili, već bi soliter sagradili, a i sigurno bi nas jeftinije koštao.

U međuvrmenu Prestolonaslednik je postajao sve brži, sve spretniji, a posle prve reči »Daj!«, sledilo je i konačno imenovanje unapred zahvalnih roditelja. Za time i vodopad reči koji se do dan danas nije zaustavio.

Jedno od pitanja na koje bih imala jasan odogovor je ono o proteku ovih, slovima devetnaest godina. Nije mi baš najjasnije kuda su zbrisale, ostavivši za sobom gomilu sekvenci – beba sin polazi u školu sa ogromnim ruksakom na leđima, dovoljno velikim za amazonsku ekspediciju. Beba sin slavi rođendan sa hordom drugih beba sinova, atmosfera vežbe specijalaca. Beba sin mi iz škole donosi glinenu mene, taman takvu, kao da me iz Vinče maločas iskopao. Sumnju opravdava i njegov izgled glinenog rudara. Beba sin režira školsku pozorišnu predstavu o vampirima vegeterijancima. Po sopstvenom scenariju, na jednoj šlajfni. Pod krevetom zgužvana prva ljubavna pesma, sa gramatičkim greškama shodnim prvim razredima škole i poređenjima koja se napinju da iskažu svu zaljubljenost malog čoveka. Beba sin i gimnazija. Beba sin u dupku izbacuje varjače iz matične fioke. Beba sin vodi sednicu slovenačkih vršnjaka u pravom, velikom parlamentu, a ja samo čekam kada će ogromni, porasli sin da vikne »Mammaa!«.

Beba sin u čijem se planinskom zagrljaju gubimo i Žmu i ja, prilikom noćašnjeg rođendanskog čestitanja. Beba sin posekla usnicu brijanjem, traži pomoć, a ja sve nešto mislim kako to da sam ostavila brijač tako nisko, na dosegu ruke malom sinu. Mogao je da se povredi.

Pretpostavljam da je to Mama Priroda namerno napravila tako. Bez obzira koliko su veliki ili odrasli, bez obzira šta oko kaže, a mozak podržava, očito stanje odnekud otpozadi prekidaju slike šake male kao školjka nađena na plaži, ružičaste desni sa prvim zubom, koji izgleda kao višak u pužjem osmehu, oči pokrivene sa dva prljava dlana »Nema me!« i siguran odgovor na pitanje »Gde zeka pije vodu?«, uz kikotanje konkurentno praporcima na trk dva prsta po okruglastoj trbi, uz »Buba lazi, nešto traži...«. Spavanje sa salvetom u ustima i batakom u ruci, iznemoglog malog sina, u dečijoj stolici-stolu. Sa neograničenim poverenjem i punih nade uplakanih očiju, nuđenje prvog razbijenog kolena na poljubac da prođe.

Valjda zbog toga, dvometraš gabarita osrednje planine sa osmehom razumevanja prihvata da ga i dan-danas zovem »Beba«. Beba sin. Beba mamina.

Popodne Prestolonaslednik vozi moj auto na servis. Na jesen upisuje fakultet. Na usnici ranica od sinoćnjeg brijanja.

»Pubec, gospa!«

 

 

 



Komentari (146)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

iris.davidovich iris.davidovich 14:42 10.03.2009

Ajme,

pa zar on ima vec devetnaest?! Ja mislela najstariji ima jedno 13-14, nesto sam tako svatila iz tvoji' prica...

p.s. bas se raznezih na
očito stanje odnekud otpozadi prekidaju slike šake male kao školjka nađena na plaži, ružičaste desni sa prvim zubom, koji izgleda kao višak u pužjem osmehu

btw, el moze nagrada ako sam prva? nesto slatko iz tvoje kolekcije?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:52 10.03.2009

Re: Ajme,

Naravno, em si prva, em slavimo, em je pun mesec, dakle pravi trenutak za čokoladu



A, ovo oko godina, vidi i ja bih bila spremnija da tvrdim da veliki sin ima oko 10 godina najviše, a kamoli ti...Mali sin ima 14, a ova beba ima 19. Ni bebe nisu što su nekad bile...
odin2004 odin2004 14:44 10.03.2009

beba

Srecan rodjendan i da ih jos mnogo proslavite zajedno!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:53 10.03.2009

odine,

hvala
Posluži se, rođendan nam je

stari92 stari92 14:45 10.03.2009

Честитка Мами,па догодине

снајка да брине,а ви да данете душом,заслужено да вам сине.

Д
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:57 10.03.2009

Re: Честитка Мами,па догодине

Fala, fala...eee, kad bi se snajka pobrinula i za faks koji bebu čeka na jesen, izražen u više nula, ja bih je tako vooolela.
stari92 stari92 15:06 10.03.2009

,,Школа није зец да побегне'',а

снајка је снајка.
Питај си Жмуа,и њега неко да одмени у кућевне ствари и радње с прахер итд.

D)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:56 10.03.2009

!!!!!!!

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:56 10.03.2009

!!!!!!!

ops, 2x otislo
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:59 10.03.2009

Hvala BoL

u to i ime punog meseca

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:19 10.03.2009

Re: Hvala BoL




sentinel26 sentinel26 15:02 10.03.2009

Nek je živ i sretan !

Ljubi ga majka !
Kada nijesam imao priliku prije 19 da kažem bar sada - Da od oca bolji bude !

Zdravi, sretni i veseli
u familiji svi bili
i vino pili !

Ribe prati sreća.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:06 10.03.2009

Re: Nek je živ i sretan !

Iz tvojih usta u božje uši. Zanimljive te ribe, osetljiva bića.
HVALA !
I tačno tako, neka bude bolji od nas i nama dosta.
Izvoli malo torte, da danas bude slatko

bobo92 bobo92 15:15 10.03.2009

Re: Nek je živ i sretan !

Jelica Greganović
Zanimljive te ribe, osetljiva bića.


Niko nas ne razume

Srecan vam rodjendan!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:21 10.03.2009

Re: Nek je živ i sretan !

Ja izgiboh trudeći se da vas razumem. Slatki ste.



HVALA!
jednatanja jednatanja 15:05 10.03.2009

Prelepa

priča! Čestitamo na rodjendanu i dečku i roditeljima koji su čestitke itekako zaslužili!

Moj mališa (1god) sa dva donja i dva gornja zubića je tek u fazi učenja okreta, vojnički, na peti jedne noge i prstima druge noge okret-hop 180*, i onda privlačenje noge u stav mirno, pa onda trka u željenom pravcu....Ih, imamo da se načekamo do zgužvanih ceduljica...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:10 10.03.2009

Re: Prelepa

Hvala!
Znaš li da ti zavidim, a tako sam želela da porastu kad su bili mali...sad su porasli, naravno prva beba vodi...i sad poželim da su ponovo mali, da mi sedne u krilo i zaspi u naručju. Da miriše onako bebeće, mekano. A, taj pokret "vojnički" o kom pišeš su upražnjavala oba mala sina, Princeza je imala potpuno drugu tehniku. Zanimljivo...
Uživaj tanja, prebrzo prolazi, uživaj!
Izvoli, malo čokolade za današnje slavlje i energiju da stigneš bebu sina
omega68 omega68 18:41 10.03.2009

Re: Prelepa

Jelica Greganović
i sad poželim da su ponovo mali, da mi sedne u krilo i zaspi u naručju. Da miriše onako bebeće, mekano.

Hm , zrela si za unuče
Srećan rođendan sinu i mami
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:58 10.03.2009

Re: Prelepa

Hvala zemljače, a ovo za unučiće, verovatno si u pravu...jedino što on nije zreo, a ja mislim da decu ne treba da vaspitavaju babe i dede, mora da se zna ko su tata i mama i šta im je u opisu radnog mesta, a babe i dede - za maženje i razmazivanje...
Evo malo prolećnog

tajanstvena_urednica tajanstvena_urednica 22:41 10.03.2009

Re: Prelepa

omega68

Hm , zrela si za unuče
Srećan rođendan sinu i mami



A neeee, nije još, rano je!

Ima princeza koje čekaju, a i prestolonaslednik je (pre)mlad! Život je tek pred njim.



pa će i Jelica da se načeka, rano joj je, za desetak godina - tek da počne ljubav





Srecno i čestitam 19 godina od rodjenja prvog deteta! Sve najbolje sinu prvencu, naravno.




i da ti narednih 19 X 2 donese radosti, sreće i veselja. I prestolonasledniku, naravno.


Urednica Bloga


p.s. i da prestolonaslednik nadje sebi princezu po izboru, kad mu za to dodje vreme, a ti Jelice da paziš u kakvu svek(I)rvu rasteš
madam_mym madam_mym 01:38 12.03.2009

Re: Prelepa

Jelica Greganović
i sad poželim da su ponovo mali, da mi sedne u krilo i zaspi u naručju. Da miriše onako bebeće, mekano.


Hm , zrela si za unuče
Srećan rođendan sinu i mami


čestitam ti!
I za tekst
A ne mislim da si zrela za unuče...i ja imam BebaSina od 20 godinica kako su samo proletele!
Uživajte...i pozdrav od jedne martovske Ribe
Jelica Greganović Jelica Greganović 07:57 12.03.2009

Ooo, kakva čast i zadovoljstvo!

HVALA draga tajanstvena urednice
Da se makar mrvicu odužim za prelepi buket i želje



A, princeza na slici je...reči nemam, prava, pravcata



Ovo oko svekrve me stalno Žmu podseća, naročito kad ih mazim kuvanjem

Hvala još jednom
ivana23 ivana23 15:11 10.03.2009

Srecno Prestolonasledniku!



I za mamu...

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:15 10.03.2009

Re: Srecno Prestolonasledniku!

Hvala, ivana
ivana23 ivana23 15:23 10.03.2009

Re: Srecno Prestolonasledniku!

trener92 trener92 15:24 10.03.2009

Re: Srecno Prestolonasledniku!



I ...

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:27 10.03.2009

Re: Srecno Prestolonasledniku!

Hvala druže!
(ala cakli )

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:22 10.03.2009

srecan rodjendan:)

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:25 10.03.2009

Re: srecan rodjendan:)

Ooo, da!
Izgovor za pretprolećnu čokoladu, pod sloganom "Beš kupaći"



Nego je l ovaj kucov od one čokoladne sorte?
NNN NNN 15:26 10.03.2009

Rasplaka me, znaš..

jer sve to nas tek čeka.. Za tebe... da se podsetiš, rupica, i puzanja (pre nego što ustanu i pobegnu)... Žao mi je što ne mogu da ti pošaljem i
onaj neponovljivi miris tamo gde vrat kreće ka ramenima.



A za bebu-sina, naravno:



BFN
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:30 10.03.2009

Re: Rasplaka me, znaš..

Hvala!
Znaš da svaki put kad pogledam tvoj avatar, ja pomislim na taj miris...i taj strašno skoncentrisani pogled bebe-sina iznad knjige "ja čitam" ili kad dohvati olovku u ruke...uživaj i gnjecaj ga što više možeš, porastu kao kvasac, očas posla, ne stigneš ni da se okreneš, a...on ti već uzeo auto.
Eeej, ubacila si sliku, tek sad vidim, dok sam ja pisala komentar...nije fer! Vidi ga, medenjak muški...i sa sve rupicama...da nemaš možda neku sa bosim nogama...moj favorit kod beba je bio mali prst na nozi, dakle to je nešto najneobjašnjivije i najslađe...malo ko borovnica, a radi. I roza je. Posle tek poraste u prolećni krompirić.
NNN NNN 15:48 10.03.2009

Re: Rasplaka me, znaš..

ubacila si sliku, tek sad vidim, dok sam ja pisala komentar...nije fer

Nešto zeza..bila slika odmah..opravila sam...
da nemaš možda neku sa bosim nogama

Samo za tvoje oči:


ne stigneš ni da se okreneš, a...on ti već uzeo auto

Nek' je živ i zdrav! Volela bih da jednog dana imam odnos sa svojom decom (nadajmo se u množini) kakav ti, čini mi se, imaš sa svojom.. Uživajte u rođendanu! I svim narednim..

BFN
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:53 10.03.2009

HVALA NNN !

I poljubi bebea u taj mali prst, taj u prvom planu. Savršenstvo prirode.
Kakav je, pu, pu, pu, ko šećerna pena...Hvala ti još jednom, tačno ovo je to šta mi se danas vrti pred očima...
leopold_lady leopold_lady 15:36 10.03.2009

Pazi kad sam rekla.......

pre nego se prozor otvorio - Rođendan ....

Ma muške Ribe prepoznam na kilometar ....

Nek je on živ,zdrav,veseo,a pametan i zgodan verujem da jeste..... Ima na koga da bude.....
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:43 10.03.2009

Re: Pazi kad sam rekla.......

Hvala, draga
Stižu prve jagode za Ribe

AlexDunja AlexDunja 15:37 10.03.2009

:)

budite zdravi i veseli!
svi koliko vas ima!



a zaista jesmo posebni,
mi iz tog znaka zodijackog,
majkemimile:))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:45 10.03.2009

Re: :)

Jeste stvarno posebni, ima i moja Najbolja drugarica bebu sina ribu...veliki, a osetljivi i mekani ko pamuk, povremeno pogubljeni u svemiru i okolini...otkako se rodio, sve ga lovim naručjem u tom njegovom ribljem kretanju i razvijanju...i stalno me iznenađuje...mada to verovatno rade svi

Hemičarka Hemičarka 16:39 10.03.2009

Re: :)

Srećan rođendan Prestolonasledniku! Neka uživa danas, a i vi ostali sa njim. Živeli!



a zaista jesmo posebni,
mi iz tog znaka zodijackog,
majkemimile:))))


Jesmo, i ja kažem. Moj 26. bio prošle srede, proslavljen daleko od mame i tate... Mama ipak pravila tortu, a bilo je i gostiju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:02 10.03.2009

Re: :)

Hvala sestro po metli...
Šta kažeš bio ti 26. rođendan...c, c, c...meni će uskoro ponovo biti 23,5.
Tortica za tebe, lajt...

madam_mym madam_mym 01:42 12.03.2009

Re: :)

a zaista jesmo posebni,
mi iz tog znaka zodijackog,
majkemimile:))))

rapunzel rapunzel 15:41 10.03.2009

Srećan rođendanko

Čestitamo, hik!
Živeli
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:47 10.03.2009

Re: Srećan rođendanko

Hvala zlatokosa
posluži se, taman da pokriješ hik

angie01 angie01 15:50 10.03.2009

hepibrrrdej!!!



evo poklon, ja birala, pa ako ne valja, sachuvala sam rachun, pa da menjamo.

da su nam deca ziva & zdrava & srecna i mi sa njima!

(to mi je mantra u poslednje vreme)

chestitke i majchici!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:55 10.03.2009

Re: hepibrrrdej!!!

Hvala draga!
Meni poklon baš sviđa, tačno to će nam uskoro biti potrebito...matura stiže...ne znam samo kako to da bebe tako male maturiraju, ali dobro...
NNN NNN 15:50 10.03.2009

Btw.

ala si naspremala ovih torti... mmmmm
BFN
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:57 10.03.2009

Re: Btw.

Bogami, polako počinjem sama sebe da izbezumljujem ovim slikama...već sam počela da se osvrćem gde je neka čokolada...a sve sam ih sama od sebe posakrivala, mesec je ko tepsija, mogla bih da noću izjedem džak čokolade, a ja sam u kao predprolećnom suzdržavanju...



Ma, nek ide život...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:56 10.03.2009

cestitke

pa, mamice neka vam je sa srecom, citavoj porodici neka danas bude divan dan
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:59 10.03.2009

Re: cestitke

Hvala Aleksandre, tačno to nam je falilo, malo muzike, de ima rođoš bez muzike

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:06 10.03.2009

Re: cestitke

Jelica Greganović
Hvala Aleksandre, tačno to nam je falilo, malo muzike, de ima rođoš bez muzike


pozdravlja vas cela Irska :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:39 10.03.2009

Re: cestitke

Vidi, u pravu si, bez Poljubaca, Fieste i Irske bi teško zvučao ovaj rođendan

iris.davidovich iris.davidovich 18:16 10.03.2009

Re: cestitke

pozdravlja vas cela Irska :)

kad si kod pogues, sinoc gostovase u nasemu gradu... sto smo saznali slucajno, kupujuci karte od tapkarosa za utakmicu, jer je "pedja, sine, mora li ta amerika" dolazio. na kraju nije ni igrao, opet je povredio ledju, a utakmica nas smorila. kaze muz bolje da smo otisli na pogse. kad ne znamo sta se desava ovde, ko tutlebi
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:05 10.03.2009

Re: cestitke

iii, šteta što nisi otišla, ja bih tako išla na Poguese...a, da će doći u naše krajeve, ovdašnje, mučna posla...

iris.davidovich iris.davidovich 19:18 10.03.2009

Re: cestitke

ma kad nismo znali. da nismo bili s detetom, ocas posla bismo promenili pravac, al ovako, nije se moglo
opet slatkis, o boze, sad moram da ga pojedem. muke moje niko ne zna
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:31 10.03.2009

Re: cestitke

Ma, ovo je penasta sitnica, viš da su gore voćke, to goji samo ispod očiju...
Bili Piton Bili Piton 16:21 10.03.2009

Pozdravi


....pubecu i poljubci ponosnoj mami. Svaka cast.

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:41 10.03.2009

Re: Pozdravi

Hvala Bili

Milutin Milošević Milutin Milošević 16:23 10.03.2009

Baš lepo, Jelice

Ako nije danas, biće mu drago da jednom pročita kako ga voliš. Zna on to, zasigurno, ali će ga ovo sigurno dirnuti. Koliko god velik bio.

Ovo sam posebno prepoznao:
Bebe bi duže trebalo da budu male

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:44 10.03.2009

Re: Baš lepo, Jelice

E, gazda Milutine, reci kako protrči vreme, ko promaja...
Pročitao je kad se vratio iz škole, ljubi ga majka, nije se naljutio...mislim u tim godinama nikad ne znaš...raznežio se, ribica mamina...
Evo poslataka, sa ovog rođendana, za tvoju bebu princezu



Milutin Milošević Milutin Milošević 17:15 10.03.2009

Re: Baš lepo, Jelice

za tvoju bebu princezu

Hvala, prijo
elastigirl elastigirl 16:36 10.03.2009

Srecan rodjendan!

Lep ti je tekst, Jelice. Nasa princeza ima skoro 5 godina, a prestolonaslednik skoro 3 godine i zaprepascujuce je koliko brzo prolazi vreme... Doduse, zmu i ja trenutno 'jedva cekamo' da porastu i da odu od kuce

Evo nesto i za slavljenika:


A evo nesto i za mamu (bosonogi prestolonaslednik kad je imao 2 meseca):
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:49 10.03.2009

Re: Srecan rodjendan!

Hvala na poklonu, pravi je



A za sliku obaška HVALA, alaj je sladak, pu, pu, pu...i bose nožice ima, nežno roza...ta roza boja dečijih stopala i dlanova me uvek fascinirala...providna, tako nežna da izgleda kao da je priroda u njih samo dahnula roza dahom i malo se uhvatilo...i faltice ima
Što bi rekla moja baba Kaja - anđo jedan.
elastigirl elastigirl 15:58 11.03.2009

Re: Srecan rodjendan!

Hvala Jelice! Jeste, faltice su bile u modi kod oba deteta u prvoj godini zivota

Evo i jedne ABBA-ine pesmice, verzija iz filma "Mamma Mia" (primenljivija je na cere koje brzo porastu):



BTW, muzika iz ovog filma se dopala i nasoj deci, mnogo su smesni kad krenu da pevaju - sinovljeva verzija pesme "Money, Money" me podseti na izvodjenje iste pesme u filmu "Crna macka, beli macor"
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:05 11.03.2009

Re: Srecan rodjendan!

Naš Mali sin je, prema rečima lekarke, izgledao kao barokni anđeo na prvom sistematskom...paj' sad, bacio je u nedoumicu medicinsko osoblje koje ga merilo, jerbo je uspeo od porođaja do prvog sistematskog (oko 4 nedelje) da se ugoji kilo i osamstoi to samo prirodno, dakle dojenje...e, sad probaj da zamisliš kako je bio nafaltan
elastigirl elastigirl 16:26 11.03.2009

Re: Srecan rodjendan!

Slican slucaj i kod nas, samo dojenje, a mislim da je maksimalno napredovao oko 1.9kg u drugom mesecu; prva 3 meseca su oboje napredovali minimum 1.2kg mesecno... Sta da ti kazem kad su oboje sa 6 meseci imali oko 9kg a rodjeni sa oko 3.2 kg! Ceru smo 'od milja' zvali Miselinka posto je licila na osobu iz one njihove reklame za gume, a kad smo sa njenih 5 meseci putovali avionom stjuardesa je bila vrlo sumnjicava kad smo joj rekli da beba nije premasila 20 funti (koliko je limit za onu bebecu korpu koja se zakaci za zid)... Na srecu napredovanje kilaze se drasticno smanjilo u drugoj polovini prve godine zivota. Pedijatar me ubedjivao da nece biti nikakvih problema sa debljinom i da cu mu se za par godina zaliti kako su mrsavi, moram da priznam da je bar za ceru bio u pravu, cini mi se da su joj ruke i noge bile deblje kad je imala 6 meseci nego sada kad ima skoro 5 godina
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:24 11.03.2009

Re: Srecan rodjendan!

Slaka...pu, pu, pu, živi bili...bogami su i ovo troje bili za kotrljanje kad su bili malečki, a što se rasta tiče, tu je Prestolonaslednik postavio i zadržao rekord, 12cm za prvih 2 meseca...kako mu je to baš dobro išlo, nije prestao da raste do danas, aman...
tajcica92 tajcica92 16:36 10.03.2009

sin

Srecan vam rodjendan...odoh ja da ljubim mali mirisljavi devetnaesto-mesecni vratic dok jos nije krenuo na fakultet:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:53 10.03.2009

Re: sin

Hvala tajcice, tačno tako, ogrebi se i za nas jednom...nećeš ni trepnuti, a on će kao da se brije u kupatilu...da ne poveruješ...devetnaest meseci? Tad su najslađi, oko dve godine kad imaju, kad se kotrljaju, kao pričaju i mirišu tako zarazno da ne možeš da se odlepiš od njih...te feromone, šta god da su, to je Mama Priroda tako smislila da joj svaka čast.
Prelazimo na voćne slatkiše, ja sam se od ovog bloga, samo na gledanje, ugojila sigurno par kila...

49 41 49 41 16:48 10.03.2009

Mali - mamin sinu

Mazni jedno!
Nije zlatorog.

SRECAN RODJENDAN
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:54 10.03.2009

Re: Mali - mamin sinu

Ovo da popije, pa četvoronoške kući da se vrati...qq ko akov...
Fala druže
49 41 49 41 17:13 10.03.2009

Re: Mali - mamin sinu

Jelica Greganović
Ovo da popije, pa četvoronoške kući da se vrati...qq ko akov...
Fala druže


Pa i ja sam probao; prvi put pivo kad mi je bilo punih 19. - Pomislio, pih kako odrasli; mogu ovo da piju.
Kad su me kasnije "razuzdale" -ala kumovi pokloni; dolazio sam cetvoronoske kuci i klecala mi kolena.
Razmisljao sam, sta mi uradi, boze.
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 16:49 10.03.2009

srecno

tebi sve cestitke na najvaznijem poslu koji si u zivotu imala
a kumcetu posebna cokoladna torta
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:56 10.03.2009

Re: srecno

Fala kume...obradovaće se kumče, ne sumnjam...slatka teta, nema šta.
Počasti se kume, sevap je

49 41 49 41 17:33 10.03.2009

Re: srecno

Jelica Greganović
Fala kume...obradovaće se kumče, ne sumnjam...slatka teta, nema šta.
Počasti se kume, sevap je


Boze, ko da slusam onu moju M.... (majku) - davno umrlu.

Kako je visok, lep; sve se okrecu za njim!

Napi, se sto ti ona tvoja otisla na more; napi se - ko ce da ti drzi nocas lavor ako povracas u krevetu?!?

Jedna se "otegla"- druga se protegla; sinko moj!
Vlasta92 Vlasta92 17:08 10.03.2009

Čestitaj pubecu rodjus!

Evo poklona od keka Laste



Jelica Greganović Jelica Greganović 19:07 10.03.2009

Re: Čestitaj pubecu rodjus!

Hvala draga Vlasto, sefte fala za mjuziku...de me nađe
Evo, posluži se...ceo dan sam se mučila lepeći ovaj čajnik, lilasti...

Blade Runner Blade Runner 17:43 10.03.2009

Happy B-Day

NNN NNN 18:44 10.03.2009

Preporuke

Milutin za Kćerku imao samo 86 preporuka,
da vidimo koliko će Mamin sin da dobije.

PS. zbog ovakvih tekstova i čitam(o) B92log
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:09 10.03.2009

Re: Preporuke

To je nekako i jedino što se u životu broji ili ono u poređenju sa čim je sve ostalo manje važno...
Neka je dobila, vojčica je i treba da dobije više preporuka, el Princeza el nije
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:08 10.03.2009

Re: Preporuke

el Princeza el nije

Nego šta!

Nego, Jelice, ja te gore nazvah "prijo", a ti ništa
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:05 12.03.2009

Iju, gazda Milutine,

nisam primetila, svega mi bez zadnje i predzadnje namere.
Vidi, mogli bi mi da se dogovorimo, fin si čovek, Princeza lepa ko lutka, a sve sam bliža tradicionalizmu...to su bre sve deca, šta oni znaju, kaka ljubav i to...ako ih mi ne poznajemo ko ih poznaje, mislim ni oni sami sebe ne poznaju tako dobro kao mi, prema tome prijatelju Milutine = dogovor kuću gradi, deal.
Черевићан Черевићан 18:49 10.03.2009

на дан 69и , текуће г.

гђо Грегановић, жив бијо и ВЕЕЕЛИКИ порастао, наследник Вам :
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:10 10.03.2009

Re: на дан 69и , текуће г.

Hvala gazda Čer preneću mladiću bebi.
Setih te se danas, došao nam u goste zvanične neki malteški princ li je...pa, pomislih na tebe odmah

jasnaz jasnaz 18:53 10.03.2009

Srećno

VAM !
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:13 10.03.2009

Re: Srećno

Hvala draga, obaška za pesmu, mnogo lepa

Evo jagoda...

jasnaz jasnaz 20:16 10.03.2009

& wine

Unfuckable Unfuckable 19:23 10.03.2009

srećan rođiš

momčini, još malo pa gotovo sa - teen, majkomila !

Beba sin mi iz škole donosi glinenu mene, taman takvu, kao da me iz Vinče maločas iskopao. Sumnju opravdava i njegov izgled glinenog rudara

dakle...nadmašila si samu sebe ovim tekstom
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:34 10.03.2009

Re: srećan rođiš

Fala druže Unf...raste bez pitanja...mi kad smo bili tih godina to nismo radili, el tako...
Posluži se, vidi kakav grafički bijenale od torte...



sa sve trakom od kasete...
madam_mym madam_mym 01:49 12.03.2009

Re: srećan rođiš

dakle...nadmašila si samu sebe ovim tekstom

jesi, ima da ga stavim u favorite
scabies scabies 19:32 10.03.2009

devetnaesti rodjendan

Srecan rodjendan Prestolonasledniq!!! I ponosnim roditeljima, naravno.

Ja svoj 19ti rodjendan dobro pamtim zahvaljujuci "neverovatnoj slucajnosti"... Kao juce da je bilo, secam se, sedam sa drugaricom u (tatina i mamina) kola, palim radio i u tom momentu krece pesma Nemam ja onih osamnaest godina. Tada me je ta pesma posebno pogadjala jer je moju osamnaestu godinu obelezila veza sa 5 godina starijim deckom koji mi je cesto pevusio tu pesmu...
Godine lete, i zato Prestolonasledniq zelim da najbolje moguce iskoristi najbolji i neponovljivi deo zivota! Da pametno koristi (doziranu) odgovornost i mangupski koristi (razumljivu) neodgovornost koje su odlike tog divnog perioda zivota u kom neprimetno postaje odrastao covek...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:40 10.03.2009

Re: devetnaesti rodjendan

Hvala scabies...slavljenik je prehlađen, eno ga krlja u sobi, a ne mogu da ga obuhvatim, podmetnem mu maramicu i kažem "Duni kao zmaj"...jedan od većih rebusa nam je kako smo uspeli da proizvedemo toliko dete, što inače neviđeno uveseljava našeg kuma, koji se svaki put zagrcne od smeha kad dođe kod nas i ugleda Prestolonaslednika kako se savija da bi prošao kroz vrata i pozdravio ga...obaška mu je u humoristično kad naša beba stane pored nas, taman smo mu do ispod miške...
Za tebe, nežna kao dah

scabies scabies 22:06 10.03.2009

Re: devetnaesti rodjendan

nije preporucljivo da gledaju mladji od 18, ni da slusaju stariji od 18
49 41 49 41 22:33 10.03.2009

Re: devetnaesti rodjendan

scabies
Srecan rodjendan Prestolonasledniq!!! I ponosnim roditeljima, naravno.

Ja svoj 19ti rodjendan dobro pamtim zahvaljujuci "neverovatnoj slucajnosti"... Kao juce da je bilo, secam se, sedam sa drugaricom u (tatina i mamina) kola, palim radio i u tom momentu krece pesma Nemam ja onih osamnaest godina. Tada me je ta pesma posebno pogadjala jer je moju osamnaestu godinu obelezila veza sa 5 godina starijim deckom koji mi je cesto pevusio tu pesmu...
Godine lete, i zato Prestolonasledniq zelim da najbolje moguce iskoristi najbolji i neponovljivi deo zivota! Da pametno koristi (doziranu) odgovornost i mangupski koristi (razumljivu) neodgovornost koje su odlike tog divnog perioda zivota u kom neprimetno postaje odrastao covek...


Mali; Drz' se MAME, slusaj TATU!
dobrosav92 dobrosav92 19:52 10.03.2009

Čestitka

Srećan rođendan Prestolonasledniku! Roditeljima upozorenje da male brige postaju veće.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:38 10.03.2009

Re: Čestitka

Fala dobrosave, a i upravo smo u tom s'vatanju...pravo da ti kažem da sad počesto poželim da mogu da ga stavim na tepih i okružim kockama, posle da ga nahranim (usput nahranimo i zid i tepih i luster) i onda malo gunđanja i nervoznog kenjkanja, pa spavanje...eee...
Prelazimo na trešnje


saphira saphira 20:03 10.03.2009

:-))))

Danas nam je divan dan, divan dan, divan dan,
Prestolonasledniku rodjendan, rodjendan, rodjendan,
zi-ve-o, zi-ve-o, i sre-can nam biiiio!

I veliki porastao, jel', ali to je, cini mi se, vec odradio ))
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:41 10.03.2009

Re: :-))))

Hvala saphira
ššš, ne pominji rastenje, izgibomo od rastenja, ne staje...
maline i trešnje, izvolte

ssvetlana92 ssvetlana92 21:46 10.03.2009

Srećan rodjendan Prestolonasledniku! :)

Na brzaka čestitam sinu rodjendan, a tebi želim svu sreću. Utrefila si mi sve, ama baš sve torte koje obožavam i evo me gde se evakuišem sa bloga! Nema smisla da obijam poslastičarnice po gradu, pa tako...odoh! :(
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:43 10.03.2009

Re: Srećan rodjendan Prestolonasledniku! :)

Hvala, a za tebe na brzaka, kad se prevariš i vratiš na blog

laka sitnica sa trešnjom

ecce-florian ecce-florian 23:05 10.03.2009

srećan rođendan

mama
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:37 10.03.2009

Re: srećan rođendan

Hvala druže

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana