Beovizija ili Bambivizija - pitanje je sad!

55truja RSS / 09.03.2009. u 11:37
1261-00.jpgEto prođe još jedna Beovizija, još jedan „referentni" muzički festival... Sećam se jedne starije Beovizije kada je žiri jedne male zemlje na brdovitom balkanu osramotio celu organizaciju glasajući samo za „nji'ove" - taj se skandal završio stvaranjem dve države od jedne ili tako nešto... Sve-u-svemu kada kažemo da se za dobrim konjem prašina diže i primenimo na ovu Beoviziju, ne bi smo pogrešili al za svaki slučaj treba dodati malu fus notu da se ne misli na dobru Beoviziju već na dobar skandal!

Naime, skandali su počeli još pre početka samog festivala jer je nekoliko autora je materijale predalo sa tri i više dana zakašnjenja. Među autorima su se nalazili i favoriti: Nataša Bekvalac, Oskar (onaj sa naočarima što liči na Amidžića al samo što nije) sa kraljicama lepote kao i Danijel i Milica. Namerno sam napisao materijale jer su pojedini predali nekompletne pesme.. no to i nije bitno, da je neki anonimus sa zakašnjenjem predao, ne bi ni ušao u izbor al na ovako zvučna imena Tijanić nije mogao da zažmuri...

Idemo na prvo veče Beovizije, usput preskačemo neke izmene reči pesama u međuvremenu, slovo gore dole, reč, stih, strofa... ko to još gleda i skandal sa greškom u brojanju glasova. Pominju se neki petominutni i desetominutni preseci... nije nego! Sad će neko da me ubedi da nemaju kompjuter koji može da izbroji manje od 100.000 glasova za sat vremena... Možda ne znam da pevam al znam šta je kompjuter! Tako su se posle „ručnog" brojanja glasova u finalu našle dve oštećene kompozicije! Ipak, od te dve, izvedena je i glasalo se samo za jednu jer Ana Nikolić, naša romaleromali nije htela da dalje učestvuje u ovoj farsi... Tri bambija za nju i još tri bambija za to što je progledala! Tako se u finalu našlo 11 pesama iako je po pravilima trebalo da bude 10!

Opet preskačemo samu režiju festivala, interpretacije muzičkih tema iz serija od kojih je SVAKA najgledanija i SVAKA je oborila SVE rekorde gledanosti i najave za iste, mnogi su pokazali svoj neviđeni (jer se nije video) glumački dar kada je sa emocijama najavljivao serije koje je toliko voleo... onakve nonšalantne razgovore ne vode ni autistične osobe...

Pošto je ovaj tekst postao trka sa preponama usled silnog preskakanja svega i svačega dolazimo na finalno i finalno glasanje! Neću govoriti o kvalitetu pesama i koja mi se sviđa ili ne sviđa, čim su to znači da imaju neki kvalitet, da nemaju bile bi na nekoj drugoj, šarenijoj televiziji a voditelj bi izvođača pitao: „Šta misliš? jel si prošo? A?" ali moram da primetim ogromnu razliku u glasovima „stručnog" žirija kojeg su činili Željko Joksimović, Kornelije Kovač i Bilja Krstić (s'leva na desno) i publike!

Zvanični podatak je da je OT Bend, koji je glasio za najvećeg favorita dobio 12 bambija od publike (28.521 glasova) , a Marko Kon samo 7 (3.955 glasova) dok je od žirija bilo obrnuto i još je OT Bend dobio 5 bambija! Slobodno su mogli pesme da ocenjuju bambijima umesto poenima - bambi u žiriju, bambijeva devojka voditelj programa (bajdvej, lepo je što je od mog novca od pretplate istoj kupljena italijanska haljina umesto nečije domaće kreacije, ipak je ovo serbski festival), bambijev pulen zabaljvao publiku dok su zakupljeni super-kompjuteri Pentagona i CIE sat vremena brojali SMS glasove... koliko god se trudili nikako nisu mogli da izbroje više glasova za bambijevog favorita.

Što se mene tiče može se promeniti ime festivala pa da se zove bambivizija umesto beovizija jer je "bambi moje" digo ruke od komponovanja i pisanja tekstova za beoviziju i rešio da zasedne za čelo bambivizije i zaposli sve svoje ljude! Ne bi me čudilo da je režiser direktnog prenosa neki njegov rođak po "babine linije" te je na kraju svim snagama pokušavao da ne snimi publiku koja je nezadovoljna napuštala halu pre nego što je pobednik i počeo da peva pobedničku numeru! Tako je jadnom režiseru više od pola kamera ostalo van funkcije te je koristio samo one na kranovima, tik uz binu da se ne bi videla prazna hala.. Da se ja pitam, poslao bih najmlađeg kamermana da se popne na binu i sa ramena zumira Markovu cipelu da pesmu da umetnički dojam!

Na stranu sarkazam i neskriveno nezadovoljstvo pisca ovih redova - tj mene - ali tolika razlika u volji naroda kojeg treba da predstavlja pobednik bambivizije i "stručnog žirija"! Ispada da je žiri sedam puta pametniji od mene, tebe, svih nas ili im se sedam puta više može? Možda će danas izdati saopštenje za javnost u kome će opet obelodaniti da su pogrešno presekli trominutne glasove sa petominutnim pauzama i akadamskih 15 minuta pa je Marko Kon imao ipak 23.955 glasova umesto 3.955! Ipak su to američki kompjuteri a u Srba se zna da mala dvojka nosi jedan, velika desetka 2 bambija i tri bambija na karte i eto, matematika je jasna - crva nikad nije ni bilo, mislim crva sumnja u regularnost bambivizije.

Al kada posmatramo sa druge strane, Marko Kon sa svojim skromnim glasovnim mogućnostima i jeste pravi predstavnik naše estrade! Ajde setite se svih naših muzičkih zvezda i nabrojte na prstima desne ruke sve one koji znaju da pevaju al krenite od malića prsta! Izbrojali ste! Odlično, ostaje vam taman dovoljno prstiju da možete po bontonu, sa podignutim malićem da pijete šoljicu kafe dok čitate ove redove? Da je poslat bilo ko drugi koji ima "fantastične glasovne mogućnosti i ogroman raspon kristalne boje glasa" to bi bilo obmanjivanje cele evrope kako smo mi muzikalna nacija - zar ne!

Dakle da se na kraju zahvalim organizatorima bambivizije i njegovoj ekselenciji bambiju lično što su spasli čast i ponos serbskoga naroda poslavši pravog čovek da nas predstavi takve kakvi smo! Takođe Marku i njegovoj cipeli želim bolji uspeh od Severine i njene štikle na Evroviziji!




Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana