BEO-EVROVIZIJA KAO SUMRAK DEMOKRATIJE

mephistos_dream RSS / 09.03.2009. u 01:52

 

Mene je baš briga ko će da pobedi na takmičenju za pesmu koja će da ishlapi dok dlanom o dlan - takmičenje je bezvredno. Iz mog ugla.

Ali ima ljudi kojima se sviđa. Koji gledaju, zabavljaju se. Deca prave tabele pa teraju roditelje da glasaju. Nekima je to fešta. Uživanje.

I ti neki dobili su eksperimetalno pravo da demokratski biraju najbolju pesmu. Onu koja se njima svidja a ne meni kojeg je baš briga. Jer oni su davali pare na SMS, oni su kupovali diskove. Pa valja su imali pravo i da glasaju - početkom 21. veka.

Jesu. Do skora.

Bio je to eksperiment budućih odnosa savremenih  neparlamentarnih demokratija gde nećete glasati za dileje u skupštini već direktno za zakone samo protureno kroz bajku o pesmi Evrope.

A onda se demokratija nije svidela Englezima. Nemcima i ostalima jer je bila suviše slobodna. Pobeđivali su oni moji grobljanski Finci, pa hermafroditna Srpkinja, pa ko zna koga će ludi milioni glasača da izglasaju.

Onda su se i ovi vaši ovde zabrinuli iako im je publika donela pesmu u Beograd. Kako to slobodno da se glasa i zašto bi publika odlučivala o tome šta joj se sviđa? Zašto to ne bi neki žiri? Stručan, naravno.

Zašto biste vi slobodno birali glupu pesmu kada to može neko stručno da uradi umesto vas - da zna kako ste vi glasali pa da onda da svoj stručni glas.

Dolazi kriza. Mrak pada polako na pozornicu. Više ni pesma Evrovizije nema onaj polet s početka 21. veka kada je princip slobode i demokratije krenuo kroz pesmu uz sve mane Balkanaca i Turske dijaspore koja je ipak izglasala i hevi metal ludake one godine.

Mora neko odozgo da odluči šta je glupa pesma koja treba da se svidi onima koji to već sami znaju. Mora tu neko da umeša prste ' neko odozgo koji će ipak sa iskontroliše tu glupu demokratiju te milione SMS-ova koji niko ne može da predvidi.

I tako počinje povratak unazad. Više ne glasa publika koja to gleda. Opet su tu čike i tete koji bolje znaju kako treba.

Eksperiment je gotov. Evropa nije zrela da sama sebi izabere ni glupu pesmu.

Srbija takođe. Nije bitno što drugoplasiranii imaju više glasova zajedno nego svi ostali. Važno je da imate  tri glasa žirija koja pretežu.

Rekoše čak da u slučaju istog broja glasova publike i žirija prevagu odnosi žiri.

Publika se vraća u obor. Publika je dobra da plaća svoje SMS'ove ali će žiri da odlučuje. O svemu.

Neko stručan, neko pametniji od vas, neko ko bolje zna šta vama treba, šta ćete da slušate i jedete i kako ćete da se oblači. I što je najvažnije neko ko će mnogo bolje od vas znati kako da se potroše one pare koje su vam kroz poreze oteli.

Nije naivno oduzimanje glasova publici na glupoj Beoviziji. To je unapred oduzimanje prava i vama sutra da odlučite i o najglupljoj stvari kao što je pesmica za zabavu.

To što tri člana žirija - koje vi plaćate kroz pretplatu - vredi više od dvadeset i nešto hiljada glasova - koje ste vi platitli (operaterima, RTS-u, Bog te pita kome) mnogo je opasnije nego što će gluplja od dve glupe pesme biti prva.

Vama je oduzeto pravo i to vam je dva puta naplaćeno.

Čak iz ugla jednog Mefistofela - bezobrazno.

A kad ne možete ni pesmu više da birate - šta mislite koliko je daleko da ćete uskoro kao u Severnoj Koreji sa izlaznošču od 100% da birate doživotnog predsednika ? 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana