KAKO ZNAM KOJI JE DANAS DAN, TJ.OSMI MART....

draganchica RSS / 08.03.2009. u 13:24

Da li je neko od vas gledao film Dan mrmota? Glavni junak, kako god se probudio i šta god da uradi u toku jednog dana, sutradan se probudi u istom tom danu.U početku, on stalno igra istu ulogu, tj poslušno ponavlja sve događaje od prethodnog dana.Onda mu dosadi pa počne da eksperimentiše.Promeni neku svoju izjavu, uradi nešto drugačije i automatski dan je drugačiji.

Tranziciona Srbija postaje veliki Dan Mrmota. Sem ovog dana, tj Osmog Marta.Zašto bi taj dan bio posebniji od drugih? Zato što je međunarodni dan žena. Zato što su tada  jake i sposobne žene podigle glas protiv sopstvenog maltretiranja,ponižavanja, guranja u ćošak i pod tepih, odlučile da prekinu dominaciju muškaraca u svim sferama društvenog života.Odlučile da postanu gospodari svojih života, da rade i zarađuju na jednakoj osnovi sa muškarcima..da im budu ravnopravne...no šta smo zapravo uspele da uradimo do sada?

Istraživanja koja se sprovode u svetu kažu da je  danas, sa svim čudima tehnologije i razrađenim mehanizmima zaštite ljudskih i posebnog ženskih kao manjinskih prava, situacija zapravo još gora.Svuda niču Sigurne ženske kuće, svaka treća žena je žrtva porodičnog, vršnjačkog ili nasilja na poslu, u nekom vidu.Povećan je i broj predrasuda koje prate uspešne žene jer su one, narod kaže, najverovatnije loše majke ili uopšte nisu majke...jure karijeru...zapostavljaju porodicu....izgledaju kao zvonari Bogorodičine crkve...a ako je neka kojim slučajem i zgodna, odmah se "zna" šta joj je bio glavni adut u postizanju uspeha...i td, itd.

I onda me svakog 8. marta poraze, ne samo muškarci nego i same žene. Hajd što se oni rastrče da kupuju ruže, karanfile, i druge biljčice uvijene u celofane , da bi nam iskazali svoje poštovanje taj dan. nego i ove žene jurnu i zaguše kozmetičke salone, frizeraje, prodavnice kozmetike...da bi bile lepe, bar taj dan. E to me ljudi, moji zaboli, to -"bar taj dan".

Neko mi nedavno reče, da je lepota u oku posmatrača.I da ženska lepota nije nužno samo fizička, već i lepota kojojm ona nosi svoju odeću, kako zabacuje šal preko ramena, kako balansira sa prepunim korpama sa pijace, ili prostire ves dok drugom rukom drži na kuku svoje dete.I fizički najružnija žena, reče on, zaslužuje nečiju ljubav i pažnju i zaslužuje Osmi mart-svakog dana.

Zato, drage moje drugarice, koleginice, studentkinje, majke, bake i sestre i čerke svih ranije navedenih...neću vam čestitati ovaj dan.Čestitaću vam svaki sledeći dan, koji osvojite svojim osmehom, svojom snagom i ljubavlju prema bližnjima.POželeću vam, kao što mi je onaj prijatelj poželeo, Osmi mart svaki dan.Jer jedino to nam i treba ..zar ne?



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rastinjak rastinjak 18:11 08.03.2009

Budi vedra

Retko imamo priliku da živimo u bajci a toliko nam je to potrebno. Danas je jedan od tih dana kada bar za kratko možemo da sebe prevarimo i posmtaramo život kroz ružičaste naočare. Oprosti sebi i nama što smo takvi kakvi jesmo.
Opusti se i proveseli.
Ja ću da ti čestitam ipak danas, srećno ti bilo
debora debora 16:19 09.03.2009

Slazem se

Odlican tekst. Potpuno se slazem sa draganchicom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana