Visok prag tolerancije kod žena

tamarakucan RSS / 06.03.2009. u 16:59

Ono što održava svaku vezu , pored osnovnog- ljubavi, je tolerancija, samim tim i razumevanje , i kompromis. Slušajući razne video ankete na ovu temu, shvatila sam da veliki broj ljudi, ne zna šta je to tolerancija i kompromis.

Dakle imamo 3 stvari 1. Ljubav 2. Kompromis 3. Toleranciju . Ako se bolje zagledamo, one su međusobno povezane. Na kompromise se pristaje iz interesa- ljubavi, dok da bi ispoštovao neki ’’teži’’ kompromis potrebno je biti tolerantan( tolerancija prema Vujakliji=trpeljivost, popustljvost prema tuđim shvatanjima). Lako možemo reći da ljubav, kompromis i tolerancija ne mogu jedni bez drugog, ali kako znamo u kojim razmerama, u kojoj količini, koliko treba biti tolerantan i spreman na kompromis.

Naime dugo sam želela da ovo podelim sa Vama. Ono što me je iznenadilo jeste visok prag tolerancije kod žena. Pre godinu dana zadesila sam se sa svojom singl drugaricom na žurci. Uhvatio ju je sindrom ’’puštena sa lanca’’ i poljubila se sa nekim likom. Nije videla da je pored njega njegova devojka. Bio je to samo jedan poljubac, kratak, i pijan, ali na pomisao da je devojka od tog lika videla sledila sam se. Mislila sam da će išamarati ili njega ili moju prijateljicu. Ne. Ona ga je posmatrala, kada se moja prijateljica pomerila, sela je svom dečku u krilo, počela da se ljubi sa njim kao da se ništa nije desilo. Ostala sam u šoku. Prošlo je već godinu dana, a taj događaj ne zaboravljam. On ’’frajer’’ nije dobio ni kritiku na račun poljupca. Neko bi rekao voli ga... Da, ne želim to da osporim, ali !?

Činjenica je da u našoj zemlji ima više žena nego muškaraca. Od ukupnog broja muškaraca, oduzmimo oženjene, homoseksualce, penzionere-udovce !? i one u dugim vezama ,one koji ne odgovaraju našem kriterijumu. Žene kao da trese fobija ’’ostaću sama’’ i postaju spremne na sve. Trpe, stiskaju zube. Ne negiram da vole. Ponekada kad volimo previše tolerišemo, ali da li je onda velika ljubav= nepoštovanje sebe?

Pre nekoliko vikenda, po koznakoji put sam se susrela sa visokim stepenom tolerancije kod žena. Popularan beogradski klub (naravno na 1 muškarca 5-10 žena). On, lep i privlačan klinac. Stoji za šankom sa devojkom. Pridružuju mu se neke devojke. Pozdravljaju se sa njima, one ostaju za šankom. Počinje da igra sa jednom, spušta joj ruke na butine, hvata je za struk i prislanja je sebi uz telo, ljubi po vratu. Hvata je za vrat, prolazi kroz kosu. Njegova devojka gleda, smeje se, i pije. Nisam htela da poverujem u prizor, no scena par sati posle kada je meni namignuo ispred njenog, ohladila me je, kao da me je neko polio kofom ledene vode, a nju blago nasmešila.

Možda sam ja konzverva. Jednostavno ne može niko da me ubedi da je očuvanje veze= dopuštanju partneru da nas gazi. Žene jesu u deficitu, ali zašto taj deficit postaje suficit tolarancije??? Pa šta i ako umreno same i ne udamo se? Ne rodimo decu? Postanemo lezbejke? Ostavrimo se u profesionalnom a ne u emotivnom smislu? Pa šta ako nam mačka- kuče bude najveća ljubav? Iskreno, ja bih radije tolerisala čivavin izmet i dranje direktora /ke neke velike korporacije nego muški bezobrazluk.

Jedna od lepših balada koja se pojavila je pesma ’’Preživeću’’ od Ane Bebić, učesnice Operacije Trijumf. Stihovi koje sam upamtila, malo su izvučeni iz konteksta, ali jasni su:

''mozda radim protiv sebe

bas iz ciste dosade''

''da na tvoje oci varam te
ne bi promjenio grimasu''

I ovi :

''mozda srce izigracu
mozda opet zaplakacu, al znaj da s tobom ostacu
sve do samog kraja''

Još jedna pesma, koja me je ''fascinirala'', a stihovi nisu izvulčeni iz konteksta je ova:

'' Varali me svi, pa možeš I ti.''

Još uvek se pitam kako je individua mogla to da otpeva I ''lupi šamar'' ženskom rodu? No, nije to ono što je zabrinjavajuće... Šta je sa ženama koje se pronalaze I u klubovima padaju u trans uz ove reči?!!!

Koga god mi okrivili, medije ili deficit muškaraca, žene postaju popustljivije. A ja se pitam, da li je onda to ključ uspeha veze I velikih ljubavi? Pad kriterijuma I stiskanje zuba? Hajde da probamo da ih držimo stisnute 5 minuta. Boleće vilica. No, boli li visoko tolerantne žene sve stvari koje ''gutaju'' ili jednostavno ne osećaju?

Ako je ljubav samoponižavanje…

Ako je ljubav, gaženje sebe

Ako je ljubav, trpeti, ćutati da ne bi bili sami…

Ako je ljubav gledanje prevare

onda ja nikada nisam volela, I ponosna sam.

Pozdrav,

Tamara



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

edi-va edi-va 17:25 06.03.2009

Za pravu ljubav

treba biti zreo.

Ne znam koliko godina imaju tvoji primeri, ali recimo ta riba koja je ladno iskulirala da se njen dechko poljubio sa tvojom drugaricom je prvenstveno svesna chinjenice da je to njen dechko, sto je postupkom potvrdila. On nije otishao sa tvojom drugaricom i ostavio nju samu ... uostalom, nema to ni veze sa tolerancijom to su pre neke igrarije tipa: jao kako se lozzim kad se poljubish sa drugom u mom prisustvu.

Prevara?

Tema neiscrpna na koju imam uvek isti odgovor.
Ako se i dogodi, to niposhto ne znachi da nema vishe ljubavi, mozda je samo treba podgrejati ili probuditi. Fizichku prevaru prastamo lakshe od emotivne, jer emotivna definitivno oznachava: The End.

Ljubav je sloboda razumevanja za drugog, mnogi to nemaju na umu. I sve dok volimo osecamo i potrebu da budemo verni i za uzvrat ochekujemo vernost, sto znachi da je vernost potreba koja je vremenski ogranichena.
sybil sybil 16:17 07.03.2009

Re: Za pravu ljubav

Fizichku prevaru prastamo lakshe od emotivne, jer emotivna definitivno oznachava: The End.

Ljubav je sloboda razumevanja za drugog, mnogi to nemaju na umu. I sve dok volimo osecamo i potrebu da budemo verni i za uzvrat ochekujemo vernost, sto znachi da je vernost potreba koja je vremenski ogranichena.
da li postoji li nesto odvratnije od fizicke prevare.
niccolo niccolo 17:45 06.03.2009

Интересантан блог...

...ипак, кад је ова девојка у питању
Hvata je za vrat, prolazi kroz kosu. Njegova devojka gleda, smeje se, i pije
да ли си сигурна да она ово исто не ради са другим мушкарцима кад изађе без тог дечка, са другарицама?
edi-va edi-va 17:52 06.03.2009

Re: Интересантан блог...

да ли си сигурна да она ово исто не ради са другим мушкарцима кад изађе без тог дечка, са другарицама?


Da, upravo to.

Kada sam napisala slobodu razumevanja za drugoga mislila sam na slobodu ne reagovanja onako kako okolina to od tebe ochekuje - klasichan primer bi bio da mu pridje i lupi shamarchinu i napravi scenu, ili istrchi uplakana.
Vec imati slobodu razumeti postupak drugoga bez imalo pridavanja vazznosti moralnim kriterijumima okoline.
saphiria saphiria 19:33 06.03.2009

Re: Интересантан блог...

Za pravu ljubav treba biti zreo

edi-va -odlični su ti komentari


Popularan beogradski klub (naravno na 1 muškarca 5-10 žena)...


Po gradovima u Srbiji takodje postoje popularni klubovi, samo sa obrnutom proporcijom
... eto meni se brat žalio pre izvesnog vremena da je broj muškaraca veći od broja žena (u pitanju je jedan ne mali grad u centralnoj Srbiji), da su muškarci tolerantniji i da trpe hirove malog broja udavača ..
pa ako je za utehu, sreća se mora tražiti samo u Beogradu jer ima predivnih, obrazovanih, kulturnih, zaposlenih i usamljenih muškaraca po Srbiji


Unfuckable Unfuckable 19:48 06.03.2009

Re: Интересантан блог...

samo da dodam...
to celo dešavanje na podijumu, i ta mala što se "mazi" s tuđim momkom (i on - baya the klinatz, koji misli da u tom momentu poseduje sve ženke Sveta i žao mu je što nema bar još nekoliko pimpeka....)
liči mi na još samo malo čuvene ženske kompetitivnosti tipa "bolja sam riba od tebe, vidi me šta mogu"

zanimljiva tema, svakako - ako se pogleda i malo šire od tog podijuma
Strah od usamljenosti i posledične "nepopularnosti" može bukvalno da razvali slabije "sklopove"
(preporuka, naravno)
mashha mashha 03:22 07.03.2009

Re: Интересантан блог...

Takav nam je kulturni obrazac- ako se nisi udala/ izrodila decu- nešto sigurno nije u redu sa tobom... i onda te društvance malko više gleda ispod oka... A pošto niko ne voli pogled ispod oka- onda se dešava ovo što se dešava- daj šta daš, q q lele samo da ne ostanem usedelica...
Mada meni se čini da je sve veći broj devojaka/ žena koje lagano ispadaju iz ovog obrasca i jednostavno imaju veću samosvest (eto ti si mi dokaz )
Naravno, to sad može da ode i u drugu krajnost tipa- pošto mi ne pada na pamet da se ikada udam- neću da se vezujem ni za jednog muškarca i sve mu je dozvoljeno (kad me ionako baš zabole za njega).
Suština je u tome da prvo čovek mora da poštuje i voli sebe i da jasno postavi granice do kojih ide. I da toga budu svesni i ljudi oko njega.
sybil sybil 11:51 07.03.2009

to je evolucija

zenska tolerancija se objasnjava evolucijom. pogedaj i videces puno zena koje ne primecuju jer ne zele da primete.
sybil sybil 12:20 07.03.2009

Re: to je evolucija

osnovno pitanje u vezi bilo kog ljudskog iskustva ili aktivnosti, pa i ljubavi jeste- cemu to sluzi, kakva je svrha ljubavi? genetika promptno odgovara- reproduktivni benefit, umetnost opstanka. evolucija je prica o slucajnom reproduktivnom uspehu. vecina genetskih mutacija hiljadama godina favorizovala je reproduktivni uspeh. mi smo potomci onih koji su uspeli da se reprodukuju. genetska teza jeste da nam je kapacitet i tendencija da iskusimo ljubav u genima. nasi mozgovi su programirani na ljubav. kako?

hajdemo sada u praistoriju. cista spekulacija: zamislimo muzjake koji su nesvesno bili privuceni zenkama koje imaju lepo lice, kosu, kukove i zenke koje su bile nesvesno privucene jakim muzjacima. kakve to sada ima veze sa fenomenom - ljubav danas? logicki sada postavimo pitanje, ako je cilj evolucije reproduktivni uspeh, sta je to sto ce favorizovati reprodukciju? potomstvo ima vise sansi da prezivi ako su i muzjak i zenka privrzeni, lojalni i brinu o potomstvu. a sta je to nego ljubav. i tako je ljubav nastala - kaze genetika.

kakve ima veze praistorija sa situacijom danas. mujak moze da se pari sa vise zenki, deca iz vanbracnih veza imaju manje sanse da prezive. ali muzjak je prosirio reproduktivni potencijal. zenka ne moze cesto da se reprodukuje i ona gubi zastitu muzjaka ako nije lojalna. i tako se kod muzjaka razvila genetska dominantna predispozicija ka promiskuitetu tj, bezobraluku, a kod zena lojalnost tj. toleranciji . to je siroko genetsko nesvesno nasledje. svi hoce ljubav, ali muskarci i zene imaju drugaciju koncepciju kako ljubav funkcionise.

ako pogledamo danasnje romanse u mnogima sukob nastaje zbog razlicitih muskih i zenskih koncepcija.
da li su nesrecne ljubavi greska evolucije?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana