Tribunal otvara pitanje odgovornosti Srbije za rat u BiH

angie01 RSS / 06.03.2009. u 14:45

Sudije Haškog tribunala potvrdile su novu optužnicu protiv Radovana Karadžića koju je sačinio glavni tužilac Serge Brammertz. Prema toj optužnici Karadžić se tereti za genocid počinjen u više bh. općina, ali i da je učestvovao u sveobuhvatnom međunarodnom zločinačkom planu zajedno sa Slobodanom Miloševićem, Vojislavom Šešeljem, Željkom Ražnatovićem Arkanom, Jovicom Stanišićem i Frenkijem Simatovićem. Ukoliko Karadžić bude osuđen za ono što mu se optužnicom stavlja na teret, ta presuda bi bila osnov za pokretanje revizije pred Međunarodnim sudom pravde jer bi se napokon dokazala stvarna uloga Srbije u proteklom ratu u BiH. Upravo zbog toga zvanični Beograd je već u panici i pokušava preuzeti kontrolu nad ovim suđenjem

U Haškom tribunalu je 16. februara potvrđena nova, izmijenjena optužnica protiv Radovana Karadžića kojom se bivši predsjednik Republike Srpske tereti za genocid počinjen nad Hrvatima i Bošnjacima u periodu od 1992. do 1995., ali i za zločinačko udruživanje kome je krajnji cilj bilo trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sa teritorija koje su Srbi smatrali svojima. U zločinačkom udruživanju su, prema optužnici, osim vojske bosanskih Srba učestvovali i JNA, odnosno Vojska Jugoslavije, kao i MUP Srbije i srpske paravojne jedinice. Dakle, optužnicom je ponovo pokrenuto pitanje odgovornosti Srbije u ratu u BiH što niko u Beogradu nije očekivao, stoga ne čude reakcije i pritisci na Haški tribunal, ali i pokušaji iz Beograda da preuzmu kontrolu nad ovim suđenjem.

Brammertzova optužnica Kada je Boris Tadić, predsjednik Srbije, odlučio da izruči Radovana Karadžića, ušao je u direktni sukob s antihaškim lobijem u Beogradu kojeg su predvodili njegovi politički protivnici, među kojima je bio i Vojislav Koštunica, a koji su regrutirali oko 35 posto glasača u Srbiji. Međutim, Tadić je računao da će ovim potezom povećati svoj, ali i ugled Srbije na međunarodnom planu, u čemu je naravno i uspio jer je Srbija nakon toga krenula ubrzanim putem ka članstvu u Evropskoj uniji.

S druge strane, Tadić je računao da suđenje Karadžiću ne može nauditi Srbiji, za šta je imao dva argumenta: postupak BiH protiv Srbije je pred Međunarodnim sudom pravde dobro prošao za Srbiju (glavna odgovornost je prebačena na snage RS-a), a postupak protiv Karadžića se trebao voditi po optužnici koja je napisana 2000. i u kojoj se ne spominje odgovornost Srbije za rat u BiH. U prilog tome išla je i činjenica da je gotovo identičnom optužnicom Momčilo Krajišnik osuđen, ali bez odgovornosti za genocid, a u postupku uopće nije tretirana bilo kakva odgovornost Srbije.

U vrijeme hapšenja i izručenja Radovana Karadžića malo ko je pretpostavljao da će glavni haški tužitelj Serge Brammertz napisati novu optužnicu u kojoj će Karadžića teretiti za genocid i udruženi zločinački plan koji direktno uključuje i Beograd. Nakon prvih najava da bi moglo doći do pisanja nove optužnice, krenuli su napadi iz Srbije na Tribunal, ali i pritisci prema kojima se nije trebala pisati nova, već samo skratiti postojeća optužnica, zatim da se optužbe za genocid trebaju odnositi samo na Srebrenicu, pa čak i prijedlozi po kojima bi se Karadžiću trebalo suditi u BiH. Jasno je da BiH, nažalost, još uvijek nema toliko jako pravosuđe koje bi bilo u stanju napisati i odbraniti optužnicu kakva je Brammertzova.

Slučaj Perišić Vijeće Haškog tribunala, kojim je predsjedavao Ian Bonomy, usvojilo je prijedlog Brammertzove optužnice gotovo u potpunosti. Karadžić se tereti za genocid čak u dvije tačke optužnice, a u ostalim mu se na teret stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, teroriziranje civilnog stanovništva, nezakoniti napadi na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Nova optužnica najbolja je koju je Haški tribunal do sada napisao i Srbija sada zaista ima razloga za zabrinutost: pored izuzetno važnih procesa koji se u Tribunalu vode protiv Momčila Perišića, načelnika Glavnoga štaba vojske Jugoslavije od 1993. do 1998. koji je optužen za ratne zločine i za zločine protiv čovječnosti, Jovice Stanišića, bivšeg načelnika SDB-a Srbije, i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija, optuženih za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991. - 1995., sada je Karadžić optužen za sveobuhvatni međunarodni zločinački plan u kojem su učestvovali Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj, Željko Ražnatović Arkan, ali i Stanišić i Simatović. Ovaj zločinački plan obuhvata JNA, Vojsku Jugoslavije, MUP Srbije, specijalne jedinice (Škorpione itd.), ali i srpske paravojne jedinice koje optužuju za dva genocida i brojne druge zločine počinjene od 1991. do novembra 1995. Jedan od najvećih kvaliteta optužnice je što ukazuje na to da je postojao kontinuitet u vršenju ratnih zločina i genocida, a da je Srebrenica bila samo finiš tih zločinačkih planova.

U komentarima koji su uslijedili nakon presude Međunarodnog suda pravde u slučaju BiH protiv Srbije bilo je i onih prema kojima je rasplet ovog spora, pokrenutog još u martu 1993., došao donekle preuranjeno za bosanskohercegovačku stranu jer su u Tribunalu tek predstojala suđenja Momčilu Perišiću, šefovima tajne policije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću, i lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju. Upravo ova tri suđenja trebalo bi da u potpunosti rasvijetle ulogu Vojske Jugoslavije i srpskih policijskih, paravojnih i dobrovoljačkih jedinica u ratu u BiH.

Za presudu Međunarodnog suda pravde posebno bi mogao biti zanimljiv slučaj Perišić u čijoj se optužnici navodi nekoliko nepoznatih detalja o ulozi Vojske Jugoslavije u srebreničkoj operaciji Vojske RS-a. Prema dokazima koje je Tužilaštvo Tribunala ponudilo protiv Perišića, oficiri Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije učestvovali su u planiranju i pripremanju napada na zaštićenu zonu. Zatim se navodi da je Perišić 13. jula 1995. izdao naredbu tridesetorici oficira Vojske Jugoslavije da se jave Glavnom štabu vojske RS-a i preuzmu dužnosti u BiH, uključujući i područje Srebrenice, kao i da je Vojska Jugoslavije 1994. i 1995. godine organizirala tajnu obuku Desetog diverzantskog odreda - čiji su pripadnici učestvovali u brojnim srebreničkim pogubljenjima. Perišiću se, također, pripisuje da je naredio blokiranje granice između Srbije i Bosne, kako bi se srebrenički muslimani spriječili da pred Mladićevim snagama prebjegnu preko Drine, u Srbiju.

Revizija presude U slučaju da Radovan Karadžić bude osuđen za ono što mu se optužnicom stavlja na teret, zvanični Beograd će tada imati još većeg razloga za paniku jer bi ta presuda bila osnov za pokretanje revizije pred Međunarodnim sudom pravde. Ne treba, naravno, pri tome zaboraviti na važnost presuda protiv Perišića i drugih koje se očekuju u idućoj godini. Svjesni toga, u Beogradu igraju na kartu da je Rezolucijom UN-a rad Tribunala predviđen do 2010., što po svaku cijenu, uz podršku Rusije i još nekih država, pokušavaju i ostvariti.

Gašenje Tribunala prije donošenja ovih izuzetno važnih presuda bilo bi koliko dobro za Srbiju, toliko katastrofalno za BiH. U međuvremenu, kako bi što više odužili postupke, zločinci optuženi pred Haškim tribunalom na više načina pokušavaju opstruirati svoje procese. Stanišić tako odugovlači boravkom u bolnici i nastojanjima da se postupak protiv njega obustavi zbog "teške bolesti". Paralelno s ovim, iz Beograda, preko svojih agenata u Tribunalu, nastoje preuzeti kontrolu nad svim ovim suđenjima bez predstavnika RS-a. S tim ciljem pokrenuta je i inicijativa ukidanja Sekretarijata za saradnju sa Tribunalom RS-a, a na udaru se našao i srpski oficir za vezu iz BiH u Haagu.

Ukoliko Srbija pred Tribunalom uspije srušiti optužbu za sveobuhvatni zločinački plan, a dokaže se genocid u općinama koje se navode u optužnici, to će biti težak udarac za RS, jer bi to bila prva presuda za genocid izvan Srebrenice. Očito svjestan toga, Sefer Halilović ovih dana ponavlja kako treba sačekati ove presude pred Tribunalom pa tek onda ići u promjenu Ustava BiH.

Dokazi
Međupresuda protiv Miloševića osnova za optužnicu Karadžiću

Nova optužnica protiv Radovana Karadžića sadrži sve ono što je Tužilaštvo Tribunala prikupilo od 2000. godine. To su dokumenti iz slučajeva Milošević, Martić, Krajišnik, Perišić, Stanišić...

Ključni materijali su uzeti iz slučaja Milošević koji je međupresudom presuđen za genocid u osam općina u BiH. Nedočekavši kraj suđenja, Milošević je, kao što je poznato, umro. No, osnova za Brammertzovu novu optužnicu bila je upravo ova međupresuda.

Nova optužnica
Genocid u jedanaest općina

Vijeće Haškog tribunala, kojim je predsjedavao Ian Bonomy, usvojilo je novi prijedlog optužnice protiv Radovana Karadžića gotovo u potpunosti odbacujući samo tri navoda o ubistvu zbog nedostatka dokaza.

Nova optužnica Tužilaštva Tribunala tereti Karadžića za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11. bh. gradova u dvije optužnice, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, teroriziranje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca. Optužnica je sažeta na etničko čišćenje u BiH od 1992. do 1995, teror protiv civila tokom opsade Sarajeva, uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995., te genocid tokom 1992. i 1995.

Prema novoj optužnici broj općina u kojima su počinjeni zločini smanjen je, ali osim genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kada je sistematski ubijeno oko 7.000 muškaraca, Karadžiću se optužnicom na teret stavlja i genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Brčko, Foča, Ključ, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most, Višegrad, Vlasenica i Zvornik.

Uloga CIA-e u ratu u BiH
Jovica Stanišić je osam godina bio glavni čovjek CIA-e u Beogradu

U najnovijem broju Los Angeles Timesa navodi se da je bivši šef srbijanske tajne policije Jovica Stanišić osam godina bio glavni čovjek CIA-e u Beogradu! Naime, Američka tajna služba je Haškom tribunalu, gdje se Stanišiću sudi, dostavila povjerljivi dokument s dokazima o pomoći koju im je pružio! Prema navodima Timesa Stanišić je 1992. sklopio dogovor s agentom CIA-e Williamom Lofgrenom, a opisan je kao "čovjek hladnog pogleda i loše reputacije, jer je bio šef obavještajne službe Slobodana Miloševića".

"Stanišić i Lofgren su na tajnim sastancima po brodovima i sigurnim kućama duž Save razmjenjivali detalje o funkcioniranju Miloševićevog režima. On je obezbijedio informacije o mjestu na kome se nalaze taoci NATO-a, pomagao je operativcima CIA-e u traženju grobnica i formiranju mreže tajnih baza u Bosni", navodi list, dodajući da je Stanišić, nakon podizanja haške optužnice, pozvao svoje američke saveznike koji su Tribunalu dostavili "povjerljivi dokument u kome se navode njegovi doprinosi i dokazi o pomoći koju im je pružio, ali taj dokument je i dalje zapečaćen". Lofgren, koji je sada u penziji, kazao je da je CIA sastavila dokument da bi pokazala da je "Stanišić, navodno zao čovjek, učinio mnoge dobre stvari". CIA nije željela da komentira dokument kojeg će Tribunal razmatrati na zatvorenom vijećanju, jer je sadržaj povjerljiv.

"Jačanje Stanišićevih veza sa CIA-om dovelo je do sukoba s Miloševićem, koji se plašio da njegov glavni 'špijun' kuje zavjeru protiv njega. Smijenjen je 1998. godine. Kada je 2003. ubijen srbijanski premijer Zoran Đinđić, Stanišić je uhapšen i u pritvoru je bio tri mjeseca, a zatim je bez objašnjenja izručen Haagu. Oficiri CIA-e koji su radili u tom regionu kazali su da su stekli utisak da Stanišić 'nije običan član hora', ali da nikada nisu vidjeli dokaz da je umiješan u ratne zločine. Štaviše, oni su ga smatrali ključnim saveznikom u situaciji koja je ubrzano izmicala kontroli", navodi na kraju američki dnevnik.

Svjedok u slučaju Perišić
Ratko Mladić je boravio u vojnoj banji gdje ga je posjećivao general Perišić

U nastavku suđenja Momčilu Perišiću, koje se odvija u Haagu, kao svjedok Tužilaštva pojavio se Milan Gunj, upravnik vojnog odmarališta Rajac, koji je izjavio da je general Ratko Mladić "od leta 1997. nekoliko puta boravio u odmaralištu Vojske Jugoslavije na Rajcu kod Valjeva i da ga je tadašnji načelnik Generalštaba VJ Perišić obilazio". Inače, general Perišić optužen je za pomaganje zločina nad muslimanima i Hrvatima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici koje su u periodu od 1993. do 1995. po optužnici, počinili pripadnici vojski Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. Optužnica protiv generala Perišića zasniva se na tvrdnji da su te armije bile dio Vojske Jugoslavije i da ih je on, kao načelnik Generalštaba, kontrolirao. Dokazi koji se izvode u slučaju Perišić dobrim dijelom će biti korišteni i u suđenju Karadžiću.

Kada je Mladić sa svojom pratnjom prvi put došao u Rajac, ispričao je Gunj, on je obavijest o tome dobio iz Generalštaba VJ. Mladić je tada ostao više od mjesec dana, da bi ponovo dolazio u februaru 1998., 1999. i vjerovatno 2000. Potrepštine za Mladića i njegovu pratnju donošene su iz glavnog skladišta VJ na Topčideru, o čemu, kako je svjedok rekao, nije vođena uobičajena evidencija. Svjedok je ispričao i da je po njegovim saznanjima Mladić odlazio i u drugo vojno odmaralište Stragar. Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, koji je tada već bio optužen za genocid u Srebrenici i BiH, general Perišić je, prema riječima svjedoka, na Rajcu posjetio bar dva puta 1997., a dolazili su i tadašnji komandant Prve armije VJ general Trajković i Mladićev nekadašnji pomoćnik Milan Gvero.

"Mladićevo obezbeđenje koordinirao je pukovnik Ljubiša Beara, zajedno sa Darkom Pećancem", ispričao je Gunj. Bearu i Gveru Haški tribunal je kasnije optužio za genocid, odnosno zločine protiv čovječnosti u Srebrenici i trenutno im se sudi.

Ko je Karadžiću omogućio da daje intervju?
Ukinite sudiju O-Gon Kwona?!

Iako je suđenje Radovanu Karadžiću u Haagu tek počelo, potresla ga je afera koja se može odraziti i na kredibilitet samog Tribunala. Naime, sudija O-Gon Kwon odobrio je Karadžiću da da intervju za jedne holandske novine što je presedan u postojanju Haškog tribunala. Ko je sudija Kwon koji je Karadžiću omogućio nastup u javnosti? Bio je član prvostepenog vijeća u slučaju protiv Slobodana Miloševića. U tzv. međupresudi koja se donosi nakon što tužilac završi svoje izvođenje dokaza, Kwon je izdvojio svoje mišljenje smatrajući da tužilac nije dokazao genocid, odnosno umiješanost Miloševića u genocid. No, tada je Kwon preglasan od sudija Richarda Meya i Patricka Robinsona. Osim toga, tokom cijelog postupka protiv Miloševića, Kwon je zagovarao da se pruži apsolutna zaštita srbijanskim arhivima, ustvari, bio je jedini sudija u prvostepenom vijeću koji je istrajavao da se Srbiji pruži zaštita za sve arhive, a posebno one koje je Srbija tražila da se zaštite. Radi se o hiljadama dokumenata, a ne samo o stenogramima sa sjednice vrhovnog savjeta odbrane, koji su bili ključni i za tužbu BiH protiv Srbije i Crne Gore. Niko ne zna šta je sve u tim dokumentima, ali se govori da postoje i fajlovi o Škorpionima, kao jedinici koja je djelovala u sastavu MUP-a Srbije. Kwon je, također, jedini sudija koji je podržao prijedlog Župljanina i Karadžića da se spoje njihova suđenja, što im ipak nije odobreno.

Na odluku sudije Kwona žestoko su reagirali predstavnici BiH u Haagu, ali i udruženja iz BiH koja okupljaju žrtve. Od predsjednika Tribunala je zatraženo da ne dozvoli Karadžiću javni nastup, u suprotnom, od Savjeta bezbjednosti će biti zatražena Kwonova smjena.

Istorijska presuda
Kosovska petorka osuđena zbog udruženog zločinačkog poduhvata

Prošle sedmice je Haški tribunal izrekao, s pravom se može reći, istorijsku presudu kosovskoj šestorci, jer je tokom postupka utvrđeno "postojanje udruženog zločinačkog poduhvata" s ciljem protjerivanja albanskih civila sa Kosova 1999. kako bi se na njima obezbijedila trajna srpska kontrola. Tako su Nikola Šainović i generali Pavković i Lukić osuđeni na kazne zatvora od 22, Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević od 15 godina, dok je Milan Milutinović oslobođen svih optužbi jer mu nije dokazana nijedna tačka optužnice.

Jedan od Miloševićevih "najbližih i najpovjerljivijih ljudi", po presudi, bio je potpredsjednik savezne vlade Nikola Šainović. On je, prema zaključku Vijeća, kao šef neformalnog tijela nazvanog Zajednička komanda imao de facto ovlaštenja nad jedinicama vojske i policije koje su počinile zločine na Kosovu. Šainović je, navodi se u presudi, "dijelio namjeru udruženog zločinačkog poduhvata za deportacije kosovskih Albanaca, a mogao je predvidjeti da će se u sklopu te kampanje dogoditi brojni drugi zločini poput ubistava i razaranja vjerskih objekata, mada ne i silovanja". Bivši načelnik Generalštaba vojske Jugoslavije, Dragoljub Ojdanić, osuđen je jer je, prema presudi, "svojim djelovanjem obezbijedio pomoć i podršku jedinicama VJ za koje je znao da će učestvovati u deportacijama kosovskih Albanaca". Osuđen je i Nebojša Pavković, najviši oficir Vojske Jugoslavije na terenu u proljeće 1999. i komandant Treće armije jer je bio "učesnik udruženog zločinačkog poduhvata i dao značajan doprinos njegovom sprovođenju". Dokazi, prema sudijama, ukazuju na Pavkovićevu bliskost sa Slobodanom Miloševićem i njegovo učešće u donošenju političkih odluka u vezi s Kosovom. Vladimir Lazarević je osuđen zbog doprinosa udruženom zločinačkom poduhvatu. Policijski general Sreten Lukić je osuđen na 22 godine zatvora jer je, prema presudi Vijeća, u proljeće 1999. imao kontrolu nad svim jedinicama Resora javne bezbednosti MUP-a na Kosovu i kao takav bio važan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem deportacije kosovskih Albanaca, a označen je i kao jedan od visokih zvaničnika koji su prisustvovali sastancima vojno-policijskog vrha u Beogradu na kojima su planirane aktivnosti snaga Srbije i SR Jugoslavije na Kosovu.

Pod naslovom Za istoriju, francuski list Le Monde ocijenio je da je ova presuda Haškog suda političkim i vojno-policijskim čelnicima režima Slobodana Miloševića "dala legitimitet NATO bombardiranju 1999" i zaključuje da je NATO bombardiranje Srbije "ipak bilo opravdano jer je omogućilo da se zaustave zločini". U uvodniku Le Mondea navodi se da je presuda Haškog suda "istorijska jer prvi put jasno utvrđuje odgovornost bivšeg režima jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića u tom sukobu". Le Monde smatra da je "remetilački element u presudi" to što je oslobođen bivši srpski predsjednik Milan Milutinović, za koga tvrdi da je "učestvovao na sjednicama na kojima su se planirala nepočinstva na Kosovu". Oslobađajuća presuda za Milutinovića će, dodaje pariski dnevnik, "biti korištena u Beogradu od svih onih koji odbijaju da sagledaju Miloševićeve mračne godine".

Ono zbog čega je presuda protiv kosovske šestorke istorijska i od velikog značaja i za BiH jeste činjenica da je Tribunal izrekao presudu zbog "postojanja udruženog zločinačkog poduhvata", a to je djelo koje se novom optužnicom stavlja Karadžiću na teret. Kao njegovi pomagači su također označeni visoki političari Miloševićevog režima, ali i policijski i vojni vrh. Ova presuda daje nadu da bi sud, ukoliko se, naravno, prezentiraju adekvatni dokazi, mogao presuditi Karadžiću za zločinačko udruživanje sa Beogradom, što bi cijeloj priči o ratu u BiH dalo novu dimenziju.

Preuzeto iz BH Dana



Komentari (154)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 15:18 06.03.2009

.............

Ne mogu da se ne stresem po milioniti put nad prosirenjima optuznica, nad pretnjama novim procesima, nad milenijumom robije presudjene Srbima - dok s druge strane Tribunal godinama unazad - jer se boze moj njegova funkcija gasi - odbija da procesuira zlocine nad Srbima, odbija da pokrene postupke, vraca ih sudu u Sarajevu i po svedocenjima ljudi koji se time bave - preko 1000 sudskih procesa nikako da se pokrene, za sta je prikupljena i prezentovana sva dokumentacija.

Na kraju, na sve samo pomislim kao onaj starac iz citanki ''radi ti dijete svoj posao'', jer sva sreca te postoje ljudi koji ovaj tezak posao rade za srpske zrtve, iako nisu medijski podrznani. Cak naprotiv.
Nema ni mira ni pravde dok su neki jednakiji od drugih.
margos margos 15:30 06.03.2009

Re: Da sam na tvom mestu...

Ne bih se sekirala da ne znam da citavu deceniju ovih preko hiljadu procesa stoji, a Haski tribunal ih ne uzima u razmatranje, jer polako privode kraju svoje postojanje..... E, a onda kao odjednom se reaktiviraju i kao nesto sire i prosiruju.

Hvala ti na savetu, trudicu se da ga prihvatim.
ivana23 ivana23 15:35 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

To Dani nemaju druga posla nego da proricu propast Srbije i Srba. Sta drugo mogu pa da ponude svojim citaocima?

Bolje receno - sto je babi milo, to joj se i snilo.

Sto ne rekose i ovo:
SAD potvrdile da razmatraju Karadžićeve zahteve
Autor: Beta | 04.03.2009. - 20:19
Vlasti SAD potvrdile su da razmatraju zahteve Radovana Karadžića da mu dostave dokumenta o sastanku svog izaslanika Ričarda Holbruka sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem u julu 1996, kao i da mu omoguće razgovor s diplomatom koji je tom susretu prisustvovao.

Izvor
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:38 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

Domazet
To Dani nemaju druga posla nego da proricu propast Srbije i Srba
....
A i Angie je, kanda, besposlenija nego inace


Ma sto je babi milo ...

To da ce neki (svi?) od gore nabrojanih biti osudjeni (Milosevica je samo smrt spasila) nema nikakve sumnje imajuci u vidu "nepristrasnost" tribunla. Ali da bi to onda bilo osnova za reviziju presude MSP je u domenu necijih snova ...

ps. ups tek sad vidim da je i Ivani pala na pamet ista narodna poslovica
angie01 angie01 16:00 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

A i Angie je, kanda, besposlenija nego inace


e pa vaso, obashka mi je drago, shto ti imash ozbiljnije razloge za blogovanje, od besposlice.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:14 06.03.2009

Re: Da sam na tvom mestu...

Ne bih se sekirala da ne znam da citavu deceniju ovih preko hiljadu procesa stoji, a Haski tribunal ih ne uzima u razmatranje, jer polako privode kraju svoje postojanje..... E, a onda kao odjednom se reaktiviraju i kao nesto sire i prosiruju.

zar je moguce da i dalje u Srbiji postoji identican, milosevicevski, stav o tome, da je sve svetska zavera ...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:15 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

Bolje receno - sto je babi milo, to joj se i snilo.

ili pravila, istoriju i pravdu pisu i odredjuju pobednici...mi bismo hteli da mi odredjujemo pravila iako smo izgubili sve ratove devedesetih...vrlo ambiciozno...
ivana23 ivana23 16:19 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

Aleksandar Stosic
Bolje receno - sto je babi milo, to joj se i snilo.ili pravila, istoriju i pravdu pisu i odredjuju pobednici...

Govorila sam o autoru teksta iz BH Dana.
Pre svega poucena stavovima (po tom pitanju) prof. Vojina Dimitrijevica.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:22 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

Pre svega poucena stavovima (po tom pitanju) prof. Vojina Dimitrijevica.
*novo

moze malo preciznije?
vracarac92 vracarac92 16:47 06.03.2009

Re: Da sam na tvom mestu...

zar je moguce da i dalje u Srbiji postoji identican, milosevicevski, stav o tome, da je sve svetska zavera ...
Pa uzmi digitron u sake i izracunaj duzine kazni koje su dobili Srbi i duzine kazni svih ostalih...podeli to sa presudama Haradinaju, Oricu, Taciju i na kraju ispada da je taj sud napravljen samo za sudjenje Srbima, naravno, ne onima iz "zute kuce".
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:47 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

Aleksandar Stosic
ili pravila, istoriju i pravdu pisu i odredjuju pobednici


ah bas interesantno shvatanje istorije, istine i pravde ... sigurno se njime rukovodio i Milan Nedic 1941. kad je Hitler bio pobednik ... steta samo sto mu 1945 nisu dali priliku da se prilagodi novim pobednicima ...

A i mnogi se u Srbiji ponasaju tako: dok je Milosevic pobedjivao onda su postojali samo neki tamo drugi krivci i samo "nase" zrtve ... a sad kad je pobedila druga strana onda smo samo "mi" krivi i postoje samo neke druge zrtve stradale od "nas" ... ako se promeni pobednik/gazda lako cemo opet da promenimo pravdu i istoriju ... A dok se to ne desi slavicemo kao heroje i najgore zlocince poput Haradinaja i Orica a stotine hiljada proteranih sa Kosova i iz Hrvatske cemo izbrisati posto oni ne postoje po "pobednickoj" istoriji ...

Ma sjajno shvatanje pojmova istine i pravde ... posebno od strane nekog ko je ceo zivot mastao da bude novinar za koga su to valjda neki od najvaznijih pojmova
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:53 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

A dok se to ne desi slavicemo kao heroje i najgore zlocince poput Haradinaja i Orica a stotine hiljada proteranih sa Kosova i iz Hrvatske cemo izbrisati posto oni ne postoje po "pobednickoj" istoriji ...

ma za mene su svi oni isti sa ili bez haske presude, zlocinci. Jedino,sto za vas nisu, ovi drugi su za vas heroji. Tu je problem, srpski!
angie01 angie01 16:55 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

poput Haradinaja i Orica


na zalost, ovo stalno pominjanje sramnih presuda, nece promeniti one chinjenice, koje nama ne idu u prilog, niti vratiti zrtve, a josh manje ce promeniti tok stvari u nashu korist, jer sada iz ove tachke, nasha spoljna politika mora da se postavi mudro i u ODNOSU NA OKOLNOSTI, da pregovara, a ne kao nekada sm, kada je sve povoljnije ponude, svojim stavom, doveo do nakatasrofalnijih, na kraju.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:06 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

Aleksandar
ma za mene su svi oni isti sa ili bez haske presude, zlocinci. Jedino,sto za vas nisu, ovi drugi su za vas heroji.


Eto ti ga sad - kopiras reci koje sam ja ponovio bezbroj puta na blogu a meni stavljas u usta nesto sto nisam nikad rekao, g. Novinaru? Mozes li ti da nadjes i jedan citat gde sam ja to negde rekao/napisao? I predstavljas ovo kao tvoj sopstveni stav braneci istovremeno IZUZETNO JEDNOSTRANI tekst koji optuzuje samo jednu stranu? Jel ima negde gore u tekstu nesto o onim drugim zlocincima? I ako nema kako ga onda branis? Valjda bi bilo normalno da ga i sam kritikujes ... kad vec imas tako uravnotezen stav?

I zar i sam ne vidis da je ova tvoja tvrdnja da su zlocinci oni koje haski sud nije osudio (iako mu je to osnovni zadatak), automatski i diskvalifikacija tog suda? Ne vidim samo zasto to ne kazes i malo eksplicitnije? ... i ne vidim onda da bi izmedju nas bilo nekog neslaganja ...

vracarac92 vracarac92 17:16 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

ma za mene su svi oni isti sa ili bez haske presude, zlocinci.

Ali kako onda jedni mogu da budu "ugledni politicari" a drugi robijaju zbog neuporedivo manjih krivicnih dela?
Predlozi nam, sta treba mi u Srbiji da radimo po tom pitanju? Kako da se odnosimo prema ocitoj nepravdi i dvostrukim standardima u pojedinim slucajevima?
edino,sto za vas nisu, ovi drugi su za vas heroji. Tu je problem, srpski!

Ne znam sta da ti kazem, licno nikoga ne smatram za heroja (ukoliko imas bilo kakvo drugacije saznanje ispravi me a ako nemas bio bi red da se malo i izvines zbog svojih neistinitih reci). Doduse vidim da si ti od tog, kako kazes "srpskog" problema utekao u Irsku i to je savrseno u redu, ali ako si vec mrdnuo svoju zadnjicu iz ove zemlje, ostavi nas da se bavimo svojim problemima i da resavamo svoje probleme na nacin kako mislimo da treba. Molim te da ne pomislis da je ovo ista uvredljivo, ali zaista je neukusno da glumis one dede sa balkona iz mapet soua i gundjas sa bezbedne udaljenosti. Ukoliko ti je stalo do bilo kakve promene, dodji ovde i bori se za to. Dok sam ziveo u Juznoj Africi nisam napisao ni jedan post niti sam sa daljine kritikovao bilo koga, niti prodavao "testise za bubrega" sta treba ciniti. Smatrao sam da je to u najmanju ruku posteno. Ljudi koji zive u Srbiji najbolje znaju sta im je ciniti i kako se osecaju i zaista nema potrebe da im bilo ko soli pamet i dodatno staje na zulj.
vracarac92 vracarac92 17:17 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

na zalost, ovo stalno pominjanje sramnih presuda, nece promeniti one chinjenice, koje nama ne idu u prilog, niti vratiti zrtve, a josh manje ce promeniti tok stvari u nashu korist, jer sada iz ove tachke, nasha spoljna politika mora da se postavi mudro i u ODNOSU NA OKOLNOSTI, da pregovara, a ne kao nekada sm, kada je sve povoljnije ponude, svojim stavom, doveo do nakatasrofalnijih, na kraju.

Dobro, u pravu si, ali kazi STA treba da radimo povodom tih SRAMNIH presuda?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:19 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

kopiras reci koje sam ja ponovio bezbroj puta na blogu a meni stavljas u usta nesto sto nisam nikad rekao, g. Novinaru?

vaso,tvoj citat mi je bio metafora za general public opinion u Srbiji. Mozda ti nisi nikada to rekao, ne znam i ne ulazim,ali verovatno tako mislis...Ako ne ti, oda svakako grupa ljudi, a njih je uzasno mnogo, koji dele tvoje politicke stavove. JA se s tim stavovima ne slazem.
Drugo, reci za tekst jednog uglednog novinskog lista da je tendeciozan samo zato sto se kosi s tvojim nazorima je prilicno amaterski, ali i to je vasa osobina - da pokusate da verbalnim izvajavam srozate nesto, ali postoje koje se ne mogu tek tako srozati...
Trece, ne mislim da je Hag najbolji od svih sudova, naprotiv, al mislim da je uradio pravu stvar sa srspkim i delimicno hrvatski zlocincinma. Ono sto radi u poslednje vreme je verovatno neki uzasno los politicki dil, koji nece na dobro izaci ali koji nam daje jednu lekciju i uputstvo sta da radimo i kako da se ponasamo. A to je da smo toliko zasrali u nedavnoj proslosti da nam se lupaju zauske cak i kada nam se cini da sneg proslosti kopni. I da ne bi trebalo da se qurcimo ako hocemo Evropu i svet za partera. Dakle, da ponovim, ne mislim da je Hag sjajan ali mislim da je uradio dosta toga dobrog. I posto me pitas da li je moj stav automatski diskfalifikacija suda, kazem ti da to tumacis kako ti drago. bas me biga za haski ili bilo koji drugi sud (ovo je iz moje vizure). Zbog mene oni nisu trebali da postoje da bi mi rekli da su zlocinci zlocinci, ja to znam i ne treba mi nikakav sudija da u svom moralnom sistemu vredosti zlocinca stavim na mesto koje mu pripada, sa ili bez haske optuznice. Gori od haskog suda, recimo su mi svi srpski sudovi, bilo trgovinski, bilo oni koji se bave kriminalom i drugim zocinima, koji donose iskandalozne odluke iz dana u dan a da se zbog toga niko nije podigao i pobuniio
angie01 angie01 17:20 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

a drugi robijaju zbog neuporedivo manjih krivicnih dela?


izvini, ko i za koja manja? Mislim, kako si izmerio?

to, gde se ko nalazi, ne menja na pravu da kaze shta misli- ovo je i njegova zemlja!

zashto ti mislish da neko ko ne misli kao ti, zeli loshe svojoj zemlji i narodu?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:24 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

Doduse vidim da si ti od tog, kako kazes "srpskog" problema utekao u Irsku i to je savrseno u redu, ali ako si vec mrdnuo svoju zadnjicu iz ove zemlje, ostavi nas da se bavimo svojim problemima i da resavamo svoje probleme na nacin kako mislimo da treba. Molim te da ne pomislis da je ovo ista uvredljivo, ali zaista je neukusno da glumis one dede sa balkona iz mapet soua i gundjas sa bezbedne udaljenosti. Ukoliko ti je stalo do bilo kakve promene, dodji ovde i bori se za to. Dok sam ziveo u Juznoj Africi nisam napisao ni jedan post niti sam sa daljine kritikovao bilo koga, niti prodavao "testise za bubrega" sta treba ciniti. Smatrao sam da je to u najmanju ruku posteno. Ljudi koji zive u Srbiji najbolje znaju sta im je ciniti i kako se osecaju i zaista nema potrebe da im bilo ko soli pamet i dodatno staje na zulj

Tu sam te cekao. Malo fasizma pupi iz tebe, kanda...
Dok god iam srpski pasos, dok god placam porez, ili se samo osecam tako, gde god da zivim i sta god da radim necu se smatrati manjim Srbinom od tebe niti od bilo koga drugog i pricacu uvek sta mislim i kako mislim bilo da sedim na Lionu ili Irskoj. Moja ubedjenja, nazori i stavovi se nisu promenili ni za jotu, nikada se nece promeniti, a kada Srbija bude postala zemlja kakvu zelim i o kojoj masta, tolerantna, miroljubiva, otvoreng srca, ne ksenofibcna, ne homofobicna, onda cu i ja da o njoj pisem samo lepe stvari Dok god budem video lose, pisacu lose....
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:26 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

Ali kako onda jedni mogu da budu "ugledni politicari"

koji su to ugledni politicari. HAsim Taci, Haradinaj?
Pa oni su ugledni u svojoj zemlji (ili da kazem medju svojim narodom) onoliko koliko su Seselj i Arkan omiljeni medju svojim narodom, i na isti nacin su ugledni, bas kao i ova dvojica potonjih
vracarac92 vracarac92 17:28 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

izvini, ko i za koja manja? Mislim, kako si izmerio?
Procitaj optuznice i uporedi ih sa presudama.

zashto ti mislish da neko ko ne misli kao ti, zeli loshe svojoj zemlji i narodu?

Ja to nigde nisam ni rekao ni pomislio. Zao mi je ukoliko si to tako razumela.
to, gde se ko nalazi, ne menja na pravu da kaze shta misli- ovo je i njegova zemlja!
Pa mogu ti reci da menja. Bavljenje zemljom u slobodno vreme i zivot u zemlji nisu iste stvari. Moje licno iskustvo. Ko hoce nesto da menja neka dodje i proba, neka ne mudruje sa daljine. To je filozofija koju sam primenjivao u sopstvenom slucaju pa verovatno mislim da bi bilo posteno da bi i drugi trebali da se drze slicnih nacela. Ovim ne zelim da tvrdim da sam u pravu.

vracarac92 vracarac92 17:34 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

Aleksandar Stosic
Ali kako onda jedni mogu da budu "ugledni politicari"
koji su to ugledni politicari. HAsim Taci, Haradinaj?
Pa oni su ugledni u svojoj zemlji (ili da kazem medju svojim narodom) onoliko koliko su Seselj i Arkan omiljeni medju svojim narodom, i na isti nacin su ugledni, bas kao i ova dvojica potonjih

Mislim da ti poredjenje nije na mestu. Jedan je ubijen (da nije verovatno bi uveliko robijao) a drugi sa sam predao haskom sudu i sedam godina cami (tek sad pocelo sudjenje) zbog verbalnog delikta. Dok je ovoj dvojici omoguceno da se brane sa slobode i da pritom obavljaju politicke funkcije. Gomila svedoka stradala, zuta kuca gurnuta pod tepih, narko dolari po raznoraznim racunima i to se zove pracda.
Nego, da te ponovo pitam :"sta nam valja ciniti povodom ovakva politike dvostrukih standarda haskog tribunala"?
P.S. Ratnim zlocincima je dozvoljeno da vode politiku u juznoj srpskoj pokrajini!!! Koljacima (i amputatorima bubrega) je data vlast da sude i presudjuju!!!
angie01 angie01 17:36 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

Ovim ne zelim da tvrdim da sam u pravu.


e srecom!

pa vidi, to bi diskvalifikovalo mnoge, koji fakat jesu i takvim se osecaju, drzavljani ove zemlje, a to shto ne zive ovde, ne umanjuje njihovo pravo da komentarishu,kada imaju pravo i da glasaju,placaju porez,.... shto bi u ovom sluchaju bilo drugachije mnogi i aktivno organizuju razne akcije, nije to bash tako kako ti zamishaljash, povukli se negde,...pa ti neznash zashto je ko otishao i to je njegova stvar,...na zalost, mnogi su i morali, upravo zbog deshavanja u blizoj istoriji.
Procitaj optuznice i uporedi ih sa presudama.


pa chije, kada ti to znash, kazi,..koji su to manji zlochini i kako si ih premerio?


Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:37 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

Nego, da te ponovo pitam :"sta nam valja ciniti povodom ovakva politike dvostrukih standarda haskog tribunala"?

nista, cutis i trpis, jer ce ti EU,a ne Rusija doneti vise love, bolje uslove za tvoju decu, konacno i za tebe...Jebiga bato, ne svidja se ni meni, ja bih najvise voleo da ije bilo rata i da smo se razisli ko cesi i slovaci, ali nismo i sada treba da to prihvatimo tako. Drugi izlaz je samo da udjemo u jos veci konflikt, receg nema. A sta ti mislis, ovako sa lica mesta
vracarac92 vracarac92 17:44 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

Dok god iam srpski pasos, dok god placam porez, ili se samo osecam tako, gde god da zivim i sta god da radim necu se smatrati manjim Srbinom od tebe niti od bilo koga drugog i pricacu uvek sta mislim i kako mislim bilo da sedim na Lionu ili Irskoj.
To ti niko ne spori.

Moja ubedjenja, nazori i stavovi se nisu promenili ni za jotu, nikada se nece promeniti, a kada Srbija bude postala zemlja kakvu zelim i o kojoj masta, tolerantna, miroljubiva, otvoreng srca, ne ksenofibcna, ne homofobicna, onda cu i ja da o njoj pisem samo lepe stvari Dok god budem video lose, pisacu lose....

A sto ne bi dosao ovde i borio se za svoja ubedjenja? lakse je to ciniti odavde nego iz Irske.
nista, cutis i trpis, jer ce ti EU,a ne Rusija doneti vise love, bolje uslove za tvoju decu, konacno i za tebe...Jebiga bato, ne svidja se ni meni, ja bih najvise voleo da ije bilo rata i da smo se razisli ko cesi i slovaci, ali nismo i sada treba da to prihvatimo tako. Drugi izlaz je samo da udjemo u jos veci konflikt, receg nema. A sta ti mislis, ovako sa lica mesta
dakle ponovo zatvaramo oci pred zlocinima nad nama zarad sake dolara?
Mislim da to nije u u redu. Svi zlocinci treba da budu zasluzeno kaznjeni. SVI a ne samo srpski.
Ja necu da cutim ni o zlocinima koje su pocinili pripadnici mog naroda ni o zlocinima pocinjenim nad pripadnicima mog naroda. Mislim da je to fer.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:48 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

Aleksandar
vaso,tvoj citat mi je bio metafora za general public opinion u Srbiji. Mozda ti nisi nikada to rekao, ne znam i ne ulazim,ali verovatno tako mislis...Ako ne ti, oda svakako grupa ljudi, a njih je uzasno mnogo, koji dele tvoje politicke stavove. JA se s tim stavovima ne slazem.


I ti meni prebacujes da je ono sto ja kazem amaterski ... a ti ne znas da li sam ja nesto rekao ali znas da "verovatno tako mislim"? Sto ne procitas to sto si napisao jos jednom (ili vise puta) - mozda ukpiras koliko to nema smisla. I to onda generalizujes i pripises vecini ljudi u Srbiji. E ako nisi znao to se zove politicka manipulacija i propaganda. I na koje uopste ti politicke stavove mislis? Na pitanje ekonomske krize, demokratije u Srbiji, pitanja Kosova, ratova 90-ih? I kako mislis da je tu moguce naci i dva coveka koji o svemu misle isto?

Uostalom ovde je tema samo haski sud i krivica BiH i srpskih politicara i ratnih zlocinaca. I evo ja jos jednom kazem: apsolutno se slazem sa tobom da su ovi gore nabrojani zlocinci i za mene SAMO zlocininci bez obzira na kojoj su strani ratovali. I bez obzira sto su neki od njih osudjeni u Hagu (ili ce to biti) a sto neki drugi nisu. I slazem se sa tobom da Haski sud sudi po "pravdi i istini" koju su odredili pobednici ... a ne po onome sto bi neko mogao nazvati univerzalnim principima pravde i istine. Drugim recim taj sud je politicki sud koji sudi po nalogu i za racun pobednika ...

Eto i ne vidim onda u cemu se mi to ne slazemo po pitanju problematike na ovoj temi? Jedina razlika koju ja vidim je sto ti i pored svega mislis da je "Hag sjajan" a ja imam suprotno misljnje i mislim da je on bruka za ono sto se zove pravo i pravda ... E kako si ti iz onog sto si prethodno rekao zakljcio da je taj sud "sjajan" ce izgleda ostati samo tvoja tajna ...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 18:01 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

A sto ne bi dosao ovde i borio se za svoja ubedjenja? lakse je to ciniti odavde nego iz Irske.

moj dosije borbe protiv Slobe i njemu slicnih je izuzetno dugacak. Svaki protest, svaki dan, bez obzira na klimatske uslove, uvek, i i sigurno mi o tome ne mozes nista spocitavati. ne znam tvoju istoriju ove materija, niti me zanima, al znam svoju i psolednje sto mi pada na pamet jeste da se branim pred takvim pitanjima. I jos nesto, ne mogu ja manjina da menjam vecinu ako ona nece da se menja...ja ne pricam, kada pricam o srbiji nista lose zato sto je mrzim vec zato sto za ovu borbu ne treba da budes u Srbiji, nego da razmisljas, slusas, uporedjujes....
dakle ponovo zatvaramo oci pred zlocinima nad nama zarad sake dolara?
Mislim da to nije u u redu. Svi zlocinci treba da budu zasluzeno kaznjeni. SVI a ne samo srpski.
Ja necu da cutim ni o zlocinima koje su pocinili pripadnici mog naroda ni o zlocinima pocinjenim nad pripadnicima mog naroda. Mislim da je to fer.

Tebi niko ne spori da pricas o tome, i mislim da niko ne treba da prestane, ali treba da se borimo drugim sredstvima, da nam EU bude prijateljska kuca, istinski partner, pa da problematiku resavamo iz kooperativnog ugla, a ne neprijateljskog. Ipak, je to realnije nego da saradjujemo s Rusijom, od njih prosperiteta u Srbiji nema.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 18:04 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

ma ne mislim ja da je hag sjajan, evo negde kod varacarca sam to elaboriao.
pozdrav
vracarac92 vracarac92 18:30 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

A sta ti mislis, ovako sa lica mesta

Isto kao i Z. Djindjic. Parafraziram Ukoliko sami sebe ne postujemo kako mozemo ocekivati od drugih da nsa postuju...od prilike kao sto je rekao u svom poslednjem intervjuu novinaru dveri srpskih 21.02.2003.:
vracarac92 vracarac92 18:32 06.03.2009

Re: Margos. da sam na tvom mestu...

ali treba da se borimo drugim sredstvima, da nam EU bude prijateljska kuca, istinski partner, pa da problematiku resavamo iz kooperativnog ugla, a ne neprijateljskog. Ipak, je to realnije nego da saradjujemo s Rusijom, od njih prosperiteta u Srbiji nema.
Kojim sredstvima? A sto se saradnje tice - sa svima.
corn mouth corn mouth 19:00 06.03.2009

Re: Da sam na tvom mestu...

vracara
Pa uzmi digitron u sake i izracunaj duzine kazni koje su dobili Srbi i duzine kazni svih ostalih...podeli to sa presudama Haradinaju, Oricu, Taciju i na kraju ispada da je taj sud napravljen samo za sudjenje Srbima, naravno, ne onima iz "zute kuce".

Prosecna duzina kazne po drzavama sama po sebi ne govori nista. To nikako ne moze biti univerzalna mera (ne)pristrasnosti ICTY. Da bi to moglo, potrebna ti je jos jedna pretpostavka, da se obim zlocina (krivice) izvrsen od stane pripadnika jedne etnicke skupine ne razlikuje od skupine do skupine.

Upravo tu vaznu pretpostavku precutkujes (nesvesno ?), ako razumes o cemu pricam. A vrlo problematicna pretpostavka, sto se izmedju ostalog vidi po tome sto nisi dao ni jedan valjan razlog u njenu korist, niti si je pominjao. To vidis iz solje, ili kad vidovita zorka baci pasulj....

Slicno prethodnom, ni broj zrtava po etnickoj skupini nije mera krivice suprotne strane. Na primer, ako bi se obim krivice u drugom svetskom ratu utvrdjivao samo brojem zrtava po etnickoj skupini u %, onda bi sigurno Srbi bili vise ili jednako krivi za zlocine i razaranja na tlu Evrope od samih Nemaca, buduci da su Nemci imali vise mrtvih.
vracarac92 vracarac92 19:04 06.03.2009

Re: Da sam na tvom mestu...

Upravo tu vaznu pretpostavku precutkujes (nesvesno ?), ako razumes o cemu pricam. A vrlo problematicna pretpostavka, sto se izmedju ostalog vidi po tome sto nisi dao ni jedan valjan razlog u njenu korist,

Uporedi. veoma je jasno.
corn mouth corn mouth 19:06 06.03.2009

Re: Da sam na tvom mestu...

Uporedi. veoma je jasno.

Sta sa cim da uporedim?
vracarac92 vracarac92 19:10 06.03.2009

Re: Da sam na tvom mestu...

Sta sa cim da uporedim?

Sa odnosom tuzbi i presuda na drugim stranama kao i odnosom prema zlocincima drugih nacija.
Laik sam za pravo, ali nesto tu debelo ne stima.
angie01 angie01 19:51 06.03.2009

Re: .............

Na kraju, na sve samo pomislim kao onaj starac iz citanki ''radi ti dijete svoj posao'', jer sva sreca te postoje ljudi koji ovaj tezak posao rade za srpske zrtve, iako nisu medijski podrznani. Cak naprotiv.
Nema ni mira ni pravde dok su neki jednakiji od drugih.



Draga Margos,
zar se nismo oko toga slozili- ko je taj koji druge zrtve negira i koje su prve?
Zar zrtve nisu na istoj strani-po svojoj nevinosti?

Drugo- zashto svi oni, koji se na bilo kakav tekst o evidentnim zlochinima sa srpske strane, pozivaju na zlochine one druge, a obratno to nikada ne urade,...kada se vec pitaju za jednakost, gde je tu onda pogled na obe strane,...ako uopshte moze na ovaj nachin da se o tako nechemu govori?

I zanima me, shta je konkretno sporno u tekstu, po mishljenju svih, koji su ga spremno napali, dodushe nekim drugim stvarima?
vracarac92 vracarac92 19:54 06.03.2009

Re: .............

Drugo- zashto svi oni, koji se na bilo kakav tekst o evidentnim zlochinima sa srpske strane, pozivaju na zlochine one druge, a obratno to nikada ne urade,...kada se vec pitaju za jednakost, gde je tu onda pogled na obe strane,..
Kazi ko je to. Bar ovde na blogu?
Ko je poricao zlocine srpske strane?
Ko je relativizovao bilo koji zlocin?
angie01 angie01 19:59 06.03.2009

Re: .............

Kazi ko je to. Bar ovde na blogu?
Ko je poricao zlocine srpske strane?
Ko je relativizovao bilo koji zlocin?



pa to je ovde omiljeni i masovni sport, samo chitaj blogove sa spornim temama,...velika momchad, za vishe postavki.

al teshko da ce da se prepoznaju-loshe im ide smokritika.

hm, da,..nisam znala da ne znash!
vracarac92 vracarac92 20:13 06.03.2009

Re: .............

pa to je ovde omiljeni i masovni sport, samo chitaj blogove sa spornim temama,...velika momchad, za vishe postavki.

al teshko da ce da se prepoznaju-loshe im ide smokritika.

hm, da,..nisam znala da ne znash!

Molim te navedi ih. I citiraj.
U suprotnom ovo je najobicnija kleveta.
angie01 angie01 20:23 06.03.2009

Re: .............

Molim te navedi ih. I citiraj.
U suprotnom ovo je najobicnija kleveta.


ma da, jeste,...a i ti si dovoljno dugo na blogu, da si i sam mogao da vidish,..apsolutno nemam nameru da prebirem po tekstovima i kopiram, niti da navodim nikove, ja samo konstatujem da je tako, da postoji velika grupa korisnika, kaoj uvek skache na tekstove u kojima srbija nije u simpatichnom kontekstu, navodeci dela drugih strana i pozivajuci na njihove zlochine-nikada obratno.

kao shto rekoh-teshko ce ici to prepoznavanje.

a to sa teshkim rechima, molim te zaobidji, ja bash nisam neki ljubitelj.
avemarija avemarija 21:20 06.03.2009

Re: Da sam na tvom mestu...

Laik sam za pravo, ali nesto tu debelo ne stima.
*novo

Aman Vracarac pa ti si u stvari neimarac !?
Je l si blize Vuku il Kalenicu ?
margos margos 01:56 07.03.2009

Re: .............

Angie,
Rekoh da se stresem i zasto - zbog preko 1000 kompletiranih dosijea koje i ne nameravaju da procesuiraju. Time Sudovi u Hagu i Sarajevu dele zrtve, a ne ja - niti je moj sud preterano bitan za zrtve. Reagujem, uvek, izmedju ostalog zbog ovog coveka. Stid me je kad se njemu i njemu slicnima ne veruje.
Doctor Wu Doctor Wu 09:40 07.03.2009

Re: .............

zar se nismo oko toga slozili- ko je taj koji druge zrtve negira i koje su prve?
Zar zrtve nisu na istoj strani-po svojoj nevinosti?

Drugo- zashto svi oni, koji se na bilo kakav tekst o evidentnim zlochinima sa srpske strane, pozivaju na zlochine one druge, a obratno to nikada ne urade,...kada se vec pitaju za jednakost, gde je tu onda pogled na obe strane,...ako uopshte moze na ovaj nachin da se o tako nechemu govori?

Sve su žrtve na istoj strani, ali zato u tekstu žeže samo po jednoj.
Druge pita pitanja na koje sama nema odgovor.
Kakvo besramno licemerje u ciglo 2 paragrafa.
Sve sa ovim sh i ch.
vracarac92 vracarac92 09:44 07.03.2009

Re: .............

ma da, jeste,...a i ti si dovoljno dugo na blogu, da si i sam mogao da vidish,..apsolutno nemam nameru da prebirem po tekstovima i kopiram, niti da navodim nikove, ja samo konstatujem da je tako, da postoji velika grupa korisnika, kaoj uvek skache na tekstove u kojima srbija nije u simpatichnom kontekstu, navodeci dela drugih strana i pozivajuci na njihove zlochine-nikada obratno.

kao shto rekoh-teshko ce ici to prepoznavanje.

a to sa teshkim rechima, molim te zaobidji, ja bash nisam neki ljubitelj.
Izvini, ali zaista nisam primetio da je iko na blogu rekao da Srbi nisu cinili zocine, da nije bilo Srebrenice itd.
Mislim da je problem na drugoj strani t.j. postoji izvestan broj ljudi koji svaki pomen zlocina nad Srbima, svako neslaganje sa haskim tribunalom, svako insistiranjee za kaznjavanjem SVIH zlikovaca, svako neslaganje sa stavovima nasih vrlih NVO i svako odbijanje za posipanje pepelom zbog zlocina koje su cinili pojedinci koji su igrom slucaja srpske nacionalnosti smesta proglasavaju ralativizatorima, cetnicima, obrazovcimal, fasistima i ko zna kakvim sve imenima.
Molim te potrudi se i reci (i citiraj) mi ko je ne blogu ikada izjavio da Srbi nisu cinili zlocin i da zlocinci ne treba da odgovaraju?

angie01 angie01 11:55 07.03.2009

Re: .............

Sve sa ovim sh i ch.



e pa wu, ne izdraza ti,...uvek me zachudi kada neko ima potrebu bocka u prazno.


(btw, to sh & ch ti nije smetalo, kada ti je kontekst odgovarao-bash principijelan neki pristup!)
angie01 angie01 12:05 07.03.2009

Re: .............

Reagujem, uvek, izmedju ostalog zbog ovog coveka


Da, strashno, uzasno, nedopustivo,....verujem da bi se slozili oko svega za bilo koju zrtvu i manje monstruoznu,

ali to pominjanje svaki put, a ovi, a oni, a vidi mi,....nece promeniti tok stvari i chinjenoce- nazalost,

a malena je malo dalje, vec obajsnila taj paket. Da je jedna zlochinachka politika uspela da zapali lomachu na prostorima bivashe yu, a da je ovo stanje sada, rachun koji je stigao- o tome se ovde radi.
Doctor Wu Doctor Wu 12:43 07.03.2009

Re: .............

Da, strashno, uzasno, nedopustivo,....verujem da bi se slozili oko svega za bilo koju zrtvu i manje monstruoznu,

Ovo ti malo rutinerski. Možeš ti i bolje
a malena je malo dalje, vec obajsnila taj paket.

Malena? Jel' to beše ona što je pisala da su sankcije "trebale još trajati" i da je "bombing je kratko trajao". I da tom narodu "još treba batina i bede". I to ne u afektu, nego, posle premišljanja, i promišljanja, verovatno između 2 kahvice.

Nije mi jasno šta ta bednica ima kome da objašnjava?
angie01 angie01 12:58 07.03.2009

Re: .............

Ovo ti malo rutinerski. Možeš ti i bolje


ne nije,..prosto je neumesno premeravati bilo chije reakcije na neke uzase- sem valjda onih koji u istima uzivaju,
to mu dodje ekvivalentno prebrojavanje krvnih zrnaca-onih chistih, naravno,..u tom smislu da se ne trudish, moja su vishestruko meshana- te priznajem da sam kriva.


Nije mi jasno šta ta bednica ima kome da objašnjava?


wu, zashto te kvalifikacije,...to svakako umanjuje bilo kakvu kredibilnost,...ja stavrno ne znam o chemu prichash, ja sam notirala ovo shto je ovde napisala,...sve shto sam ikada idela da je osoba pod tim nikom napisala, slagala se ja ili ne, nikako je ne kvalifikuje ruzno.

i josh neshto- najiskrenije me chudi tvoja, vec duze vreme varijanta ispoljavanja,...mislim shta si ti u tome, neko ko se podsmeva iz gomile na ulici, neko ko ima potrebu da nekog nipodashtava, jer mu neodgovara, neko ko jednostavno uziva, da sakriven iza nika, ovako virtuelno ispoljava neshto shto privatno bash i ne bi,....dopishi propushteno,.....ne znam, meni se jedno vreme chinilo da ti ipak imash neke drugachije namere i zao mi je shto sam pogreshila.
Doctor Wu Doctor Wu 13:21 07.03.2009

Re: .............

wu, zashto te kvalifikacije,...to svakako umanjuje bilo kakvu kredibilnost,...ja stavrno ne znam o chemu prichash, ja sam notirala ovo shto je ovde napisala,...sve shto sam ikada idela da je osoba pod tim nikom napisala, slagala se ja ili ne, nikako je ne kvalifikuje ruzno.

Ja (i ne samo ja) sam video i pročitao citirano i to je kod mene "kvalifikovalo" jako, jako ružno. S takvom osobom, koja šatro organizuje dobrotovorne akcije mirenja a po blogovima kod zokstera ili kod koga već se dokazuje ne pljuvanjem nego iskrenom, nepatvorenom mržnjom prema nekim ljudima koji su imali sreću ili nesreću da se rode kao Srbi. Gadim se pedofilskih blogova, ali ovo je dragoljub okačio kod AleksDunje.
i josh neshto- najiskrenije me chudi tvoja, vec duze vreme varijanta ispoljavanja,...mislim shta si ti u tome, neko ko se podsmeva iz gomile na ulici,

Nije podmevanje u pitanju. Pre gađenje.
da sakriven iza nika

Eto ti sad! A ja sve vreme živeo u uverenju da ja angie1 nik!

angie01 angie01 13:48 07.03.2009

Re: .............

ali ovo


eno, objashnjeno je da je izvadjeno iz konteksta sa drugog bloga i iz druge diskusije,...o bomnbardovanju i sl. ja sam se vec vishe puta izjasnila-bila sam tada u bgd, a nisam morlala, bilo mi je lakshe da budem tu,....a pri tome smatram, da svako ima pravo da kaze shta misli.


Pre gađenje.


prema chemu, kome,...kada dodjesh kod nekog na blog da kazesh shta mislish, valjda onda to ima neki drugi oblik od pljuvanja preko ulice,...ako si vec doshao da razmenish,...pa ti daj svoju argumentaciju, ubedi me, ili cu ja tebe,....sve ostalo, u najmanju ruku nije smisleno, pripada nekoj drugoj varijanti.


angie1 nik!


da jeste, ali se ja pod njim-iako mi je to i nik privatno, izvuchen iz mog pravog imena i svi me tako i znaju, ponasham isto kao i kada se gledamo ochi u ochi,...shto ja, dozvolicesh mi , ne verujem, da chine svi oni, koji ovde prelaze neku granicu kulturne komunikacije,...niti verujem da se ti tamo na faksu tako razmenjujesh-jer jednostavno nije prihvaceno.

pri tome, ja nemam nishta protiv da kazesh shta god mislo i koliko god se ne slagali, tome valjda ovo i sluzi, dokle god je to u granicama civilizovanog.
Dovoljno smo se upoznali, da si skapirao da sam prilichno neutralna, ne zauzimama nikakve strane i trudim se da budem korektna, pa u tom smislu, nekako mi dodje normalno, da ochekujem isto.
urbanosaurus2 urbanosaurus2 15:20 06.03.2009

pooozdrav...

maaaama... :]

nisam te chitao 3 vechnosti...
josh od onomad... :]

chekiraj ovo...

tj. kako postaviti odgovarajuci teaser za blog...
ovako ti je iseckan na pola rechi...

pogledaj, koristice ti...
gaaaarant.... :]
Filip2412 Filip2412 15:45 06.03.2009

...

ima li neki rok za ta sudjenja, ili ce procesi trajati dok svi koji su ziveli u doba ratova devedesetih ne poizumiru prirodnom smrcu?

Vec zamisljam kako 2045 godine citam vesti o prosirenju optuznice protiv .... za zlocine u Bosni itd.

Posto su Frenki & Stanisic bili CIA ljudi da li ce ovaj sudija ubaciti i Hilari Klinton u ekipu koja je planirala genocid?

ne ne.... mnogo je verovatnije da ce proces trajati dok Karadzic ne rikne od srca ili od starosti a Jovica & Frenki ce biti lagano pusteni zbog nedostatka dokaza

Mucenje i mucenje, ja sam na zalost potpuno uveren da ce proces trajati jos 30 godina dok svi mi ne osedimo, ocelavimo, poumiremo a Srbija ce biti na ivici da udje u EU.

Za jedno 50 godina posthumno ce optuziti Tacija, Haradinaja i otkrice senzacionalne propuste u sudjenju Naseru Oricu. Srbija ce biti samo na korak od ulaska u EU.
ivana23 ivana23 15:48 06.03.2009

Re: ...

Srbija ce biti samo na korak od ulaska u EU.

EU ce se dotle (ako ne i pre) raspasti.
Filip2412 Filip2412 18:24 06.03.2009

Re: ...

EU ce se dotle (ako ne i pre) raspasti.


izvinjavam se.... potpuno sam za ulazak Srbije u NATO & EU,
ali ta EU mi tako trapavo deluje.... uopste mi i nije jasno sta taj pojam uopste predstavlja?

Imas neke vize za pojedine zemlje, na primer mozes dobiti radnu vizu za Poljsku a sa njom ne mozes da odes turisticki za vikend u Nemacku, iako granica ne postoji

zatim, eto Bugarska je u EU a njieni stanovnici ipak ne mogu da se jave na oglas za posao iz Pariza i odu da rade tamo. EU je grupa zemalja koje bi da se udruze ai ne bi,
koje bi da se ___ a da im ne udje ... eto to je to.

I mislim jeste kultura, jeste arhitektura i istorija ali ta EU mi tako cesto izgleda kao veliko jedno s r a n j e
i srecan sam sto zivim u Kanadi

stvarno, sta je koj djavo EU, sta je to uopste?



angie01 angie01 19:24 06.03.2009

Re: ...

ali ta EU mi tako trapavo deluje.... uopste mi i nije jasno sta taj pojam uopste predstavlja?



pa mi njoj, kulturoloshki i teritorijalno pripadama, a ona predstavlja standarde na svim nivoima, razmenu, slobodu kretanja,...malo li je?

ujedinjena Evropa je svakako najznachajni faktor na svetskoj mapi u svakom smislu i shto bi bilo loshe da budemo deo tako necheg vaznog, sa svim pogodnostima.
Filip2412 Filip2412 20:08 06.03.2009

Re: ...

ujedinjena Evropa je svakako najznachajni faktor na svetskoj mapi ...

meni se cini da je jako slab faktor, vrlo retko nastupa jedinstveno, konkretno priznavanje Kosova je zadnji primer. EU je vrlo razjedinjena u svakom smislu.

Za obicnog coveka osim sto turisticki moze da putuje bez vize nista drugo tu nema. Recimo, jedan amerikanac ima gotovo ista ako ne i veca prava u nemackoj ili Francuskoj nego Rumun ili Bugarin i to sve govori.

Najvece razocarenje za mene je sto trziste rada nije jedinstveno dok se to ne desi EU je vise zayebancija nego ozbiljan ekonomsko politicki entitet.

Takodje, vizni rezim je u potpunom haosu, pojedine clanice vam mogu dati vizu koja vazi samo na njihovoj teritoriji sto je totalni apsurd jer teritorija nije obezbedjena granicnim prelazom tako da iako vam je viza samo za Poljsku recimo, vi mozete ladno da odete.... na svoju odgovornost naravno u Francusku ili Nemacku.





angie01 angie01 20:18 06.03.2009

Re: ...

he, he,

zato svi, koje znam da su u kanadai, zele da se prebace negde u Evropu-ali im bash ne ide.
ivana23 ivana23 20:30 06.03.2009

Re: ...

angie01
he, he,zato svi, koje znam da su u kanadai, zele da se prebace negde u Evropu-ali im bash ne ide.


Speech of the President of the Czech Republic Václav Klaus in the European Parliament
Filip2412 Filip2412 20:38 06.03.2009

Re: ...

he, he,

zato svi, koje znam da su u kanadai, zele da se prebace negde u Evropu-ali im bash ne ide.
a sto je najapsurdnije cak i ovima iz novih clanica EU se vise isplati da emigriraju u Kanadu nego da se zezaju sa konfuznom EU birokratijom.

.... daleko je Evropa

ivana32, procitacu tekst deluje zanimljivo
ivana23 ivana23 20:42 06.03.2009

Re: ...

ivana32, procitacu tekst deluje zanimljivo

Obavezno.
angie01 angie01 20:45 06.03.2009

Re: ...

.... daleko je Evropa


Evropa je Evropa!

(btw, drago mi je da si zadovoljan tamo gde jesi!)
Filip2412 Filip2412 20:56 06.03.2009

Re: ...

Evropa je Evropa!

(btw, drago mi je da si zadovoljan tamo gde jesi!)
mnoge stvari su bolje u Evropi, ali zbog realnih istorijskih okolnosti Kanada ce uvek biti ispred u toleranciji i ljudskim pravima
od prvog koraka pre tri godine do dan danas osecam se ravnopravno kao bilo ko ko je rodjen ovde.

kultura i istorija su mnogo lepe stvari, ali istovremeno predstavljaju prepreku za napredak,
ovde nema tih problema

dobro kaze Klaus, znam da je on je jaka faca tamo.... najpametniji Ceski politicar: ne mogu se procesi ubrzavati na silu.
EU postavlja uslove ali nece EU resavati srpske probleme, sve i da nas prime trenutno srpska vlast ce morati da preuzme odgovornost za mnoge unutrasnje stvari.... sto istovremeno raduje i brine :)

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 21:48 06.03.2009

Re: ...

ivana23
angie01
he, he,zato svi, koje znam da su u kanadai, zele da se prebace negde u Evropu-ali im bash ne ide.


Speech of the President of the Czech Republic Václav Klaus in the European Parliament

Znaci Klaus je autoritet. Za mene obican nadmeni pajac...
angie01 angie01 21:54 06.03.2009

Re: ...

Obavezno.



izvini 23, je l si ti to postavila afirmativno za Evropu, ili si pak protiv, ne mogu bash da saberem?
ivana23 ivana23 22:10 06.03.2009

Re: ...

angie01
Obavezno
.izvini 23, je l si ti to postavila afirmativno za Evropu, ili si pak protiv, ne mogu bash da saberem?

Zar je bitno zasta sam ja? Nikada ne namecem misljenje.
Ovaj govor bi trebalo da podstakne na razmisljanje.
Svako mora/treba sam da dodje do sopstvenog zakljucka.
Goran Vučković Goran Vučković 22:13 06.03.2009

Re: ...

izvini 23, je l si ti to postavila afirmativno za Evropu, ili si pak protiv, ne mogu bash da saberem?

Interensantno pitanje :)
angie01 angie01 22:20 06.03.2009

Re: ...

Zar je bitno zasta sam ja? Nikada ne namecem misljenje.


pa ja shvatam da ovde razmenjujemo ista-izvini ako je ispalo indiskretno, zashto bi bilo nametanje, ako kazesh svoje,...ja obichno volim tvoje priloge, a sada sam bila malo zbunjena, pa pitala, jer si link sa nekom idejom postavila, a meni to hsto sam prochitala, nije ukazivalo da li zagovarash ili ne dato vidjenje, s obzirom, kako sam te ja barem skapirala-eto,..nishta dramatichno, a pri tome, ja rekla shta mislim, znachi bez rukavica.
ivana23 ivana23 22:38 06.03.2009

Re: ...

angie01
.pa ja shvatam da ovde razmenjujemo ista-izvini ako je ispalo indiskretno, zashto bi bilo nametanje, ako kazesh svoje,...ja obichno volim tvoje priloge, a sada sam bila malo zbunjena, pa pitala, jer si link sa nekom idejom postavila, a meni to hsto sam prochitala, nije ukazivalo da li zagovarash ili ne dato vidjenje, s obzirom, kako sam te ja barem skapirala-eto,..nishta dramatichno, a pri tome, ja rekla shta mislim, znachi bez rukavica.

Naravno, to sam i pokusala da kazem.
Ideja je da se razmisli. O svemu.
I pozitivnim i negativnim stranama EU.
dunja73 dunja73 22:50 06.03.2009

Re: ...

mislim jeste kultura, jeste arhitektura i istorija ali ta EU mi tako cesto izgleda kao veliko jedno s r a n j e
i srecan sam sto zivim u Kanadi

stvarno, sta je koj djavo EU, sta je to uopste?


Svako prica koliko zna
Pa Kanada je "poslednja varijanta"
sve sto je bilo u Nemackoj na duldungu klelo dan
kad i ako je moralo za Kanadu...
De , Filipe ...ne zelim da se upustam u ovu vrstu diskusije
ali nemoj takve izjave davati zbog sebe samoga ..

Goran Vučković Goran Vučković 23:02 06.03.2009

Re: ...


Ideja je da se razmisli. O svemu.
I pozitivnim i negativnim stranama EU.

O našoj percepciji EU pre svega. I Klausov govor je zaista inspirativan u tom smislu.
Moreover, it is self evident, that one or another institutional arrangement of the European Union is not an objective in itself; but a tool for achieving the real objectives.
In a normal parliamentary system, part of the MPs support the government and part support the opposition. In the European parliament, this arrangement has been missing. Here, only one single alternative is being promoted and those who dare thinking about a different option are labelled as enemies of the European integration. Not so long ago, in our part of Europe we lived in a political system that permitted no alternatives and therefore also no parliamentary opposition. It was through this experience that we learned the bitter lesson that with no opposition, there is no freedom.

Filip2412 Filip2412 23:31 06.03.2009

Re: ...

De , Filipe ...ne zelim da se upustam u ovu vrstu diskusije
ali nemoj takve izjave davati zbog sebe samoga ..
Da imam Nemacko drzavljanstvo preselio bih se mozda u Nemacku inace jok. Ja sam uporedio dve varijante iz aspekta drzavljanina Srbije i to je jedina prespektiva koja me interesuje. A ti sto su kleli taj dan imaju problme sa logikom, valjda je trebalo da kunu Nemacku sto ih je sutnula napolje zar ne? Nije tacno da su morali u Kanadu, mogli su u Kazahstan da probaju zar ne?

Takodje, uporedjivao sam EU & Kanadu. Nemackoj svaka cast ali EU je za mene zayebancija.
Kazem ti, u Nemackoj veca prava ima drzavljanin USA jer ga niakda nece izbaciti ma koliok dugo da ostane nego recimo drzavljanin neke od novih EU clanica.
dunja73 dunja73 00:19 07.03.2009

Re: ...

A ti sto su kleli taj dan imaju problme sa logikom, valjda je trebalo da kunu Nemacku sto ih je sutnula napolje zar ne? Nije tacno da su morali u Kanadu, mogli su u Kazahstan da probaju zar ne?


Sutnuli ?
ne , cim im je Alija stvorio drzavu - morali su da napuste Nemacku .
A njih je on prevario , a ne Nemacka
jedini privilegovan narod su Romi jer nemaju drzavu (bili) i susedi nam Kosovari , ali i njihovo " zavrseno".
Duldung_ izmisljen za izbegle iz BiH ( ko god je radio i jos neke uslove ispunio - nisu ga sutnuli)
Mada je imalo i nepravde , ali vrlo malo ( nego to svako prezentira na svoj nacin)
A sta mislis je li Nemacka socijalna ustanova ?
Pa ta drzava i sama ima svojih problema ,i nikad gore nije bilo nego danas i sad zamisli da svima "redom deli" radne dozvole ...
hej , pa cela bi Poljska prva nagrnula , pa rumuni , bugari ..
Inace nagrcu i obaraju nam cenu rada ...


corn mouth corn mouth 00:50 07.03.2009

Re: ...

Filip
Ja sam uporedio dve varijante iz aspekta drzavljanina Srbije i to je jedina prespektiva koja me interesuje

mala ali vazna ispravka:
hteo si reci da si uporedio dve varijante iz aspekta gastarbajtera/emigranta (biraj) poreklom iz Srbije i da je to jedina prespektiva koja te interesuje.

mislim brate, promasena ti perspektiva, nisi ti tema trola kao ni gastosi ni emigracija, sta da ti kazem.
Filip2412 Filip2412 02:30 07.03.2009

Re: ...

mislim brate, promasena ti perspektiva, nisi ti tema trola kao ni gastosi ni emigracija, sta da ti kazem.
corn mouth, ja sam ovaj trol zapoceo tako da sve i da sam hteo nisam mogao da promasim temu

zeleo sam samo da istaknem tuznu istinu a to je da se Evropa ponasa i dalje izolacionisticki i da ce tako biti jos ko zna koliko dugo. Zapravo, Evropske zemlje se tako ponasaju, Evropa je magloviti entitet u cije postojanje ponekad sumnjam.

Ja imam samo srpsko drzavljanstvo medjutim iako je Srbija u Evropi ja Evropu ne osecam kao svoju jer mene Evropa ne zeli. Tuzno je to, da je coveku iz Srbije, iz Nisa, bliza Kanada, Australija ili Novi Zeland nego Austrija ili Nemacka. Australija ili Kanada su cak blize Rumunima i Bugarima nego Nemacka. Pa sta je uopste EU neki imaginarni pojam?

Nemam ljubavi za Evropu.
dunja73 dunja73 13:21 07.03.2009

Re: ...

Tuzno je to, da je coveku iz Srbije, iz Nisa, bliza Kanada, Australija ili Novi Zeland nego Austrija ili Nemacka. Australija ili Kanada su cak blize Rumunima i Bugarima nego Nemacka. Pa sta je uopste EU neki imaginarni pojam?

Ovo opet nema veze s vezom sto pises
Nemacka nije " naseljenicka i zemlja emigranata"
Kanada i Australija , Juznoafricka, N.Zeland - da
Prema nama je vizni sistem ostar iz " poznatih razloga"( uvek i bio svidjalo se nama ili ne)
Nemacka ne zna ni sa svoji narodom "sta i kako" trenutno
Imas li prestavu da Zapada Nem (bukvalno) sponzorise Istonu Nem (bivsi ddr)
Mnogi Nemci se u poslednje vreme iseljavaju u Svajcarsku ,Svedsku ,Luksemburg itd..
Imaginarni pojam ?
da
Ako u Nem udje porodica koja nikad nece naci posao ( ovako prosto da ti objasnim i jednostavno)
na teretu je socijalnog
Socijala je u Nem bolja nego u Americi nesocijala da se ne lazemo ,
sve to iziskuje -NOVAC
I tako usele jos milion porodica..
I ..
Pa nisu toliki idioti da rade protiv svoga naroda
A EU - je formirana ISKLJUCIVO radi ekonomskog INTERESA
Ako rumuni , poljaci.. to ne umeju da iskoriste ( njihove politike )
i ako su mislili da uci u EU znaci natovariti se Nemackoj i Francuskoj
na " krkace" silno su se prevarili ...
Samo to sve nije tako , evo Slovenije , Madjarske
Pa i Rum I Bugarske ....sta su i ko su bili , a sta sad?
polako , ne moze sve ni preko noci ..
Filip2412 Filip2412 21:53 09.03.2009

Re: ...

Ovo opet nema veze s vezom sto pises
Nemacka nije " naseljenicka i zemlja emigranata"
Kanada i Australija , Juznoafricka, N.Zeland - da

Opet ponavljam, govorio sam o EU a ne o Nemackoj. Ne znam zasto je to toiko tesko da se shvati.

Nemackoj svaka cast. EU je za mene prevara. Ne kazem da Srbija treba da ostane van ali osim slobode za turisticko putovanje, ta EU ne nudi nista drugo svojim "drzavljanima".

Upravo zato sto se svaka zemlja sebicno i zasebno ponasa zato je EU beznacajan politicki faktor na svetskoj sceni. Ako ne dodje americki sekretar da im podeli pushkice ne bi znali sta da misle o svetskim pitanjima. Na svetskoj politickoj sceni EU je imaginarni pojam. Tu svako radi za sebe, imam utisak da se sada kaju sto su uopste uklanjali granice.

Ako rumuni , poljaci.. to ne umeju da iskoriste ( njihove politike )
i ako su mislili da uci u EU znaci natovariti se Nemackoj i Francuskoj
Jedini nacin da to iskoriste je da putuju i da se zezaju po Evropi sada kada im ne treba viza. Ako imaju puno para. A ako nemaju para EU im nista nece pomoci i zato ti ljudi i dalje apliciraju za Kanadu jer im je to najbolje resenje.
drug.clan drug.clan 15:57 06.03.2009

princip

u hagu je sve po principu

"da mu posteno sudimo pa da ga obesimo"
Blade Runner Blade Runner 16:00 06.03.2009

vec osudjeni

zločinci optuženi pred Haškim tribunalom

po ovome bi se reklo ne da su samo optuzeni, nego i da su vec osudjeni. Kakav "nepristrasan" clanak.
avemarija avemarija 16:07 06.03.2009

Ja

licno i mislim , da je postojao udruzeni zlocinacki poduhvat .
Mislim da su kazne male.
Patim od hipermnezije i secam se svega,
secam se prebrojavanja krvnih {nacionalnih } zrnaca po Beogradu,
i '92i '93 i Seselja i Arkana za govornicom.
I razularenih branitelja srpstva.
I Pavkoviceve generalice Glorije u nercu !
I nesrecnog Sarajeva , i svega ostalog.
Da se mi razumemo - niko ne kaze da svim zlocincima ne treba suditi- samo je glupo ne prihvatiti to da su Srbi ljuti sto su sve ratove izgubili .Jer jesu. A istoriju ,uvek pisu pobednici,{iz udzbbenika istorije za peti osnovne) i salju u zatvor pobedjene (a krive u ovom slucaju}.

Ps i vidim {u nepozrednom okruzenju} mnogo onih koji bi da jos malo ratuju.
Valjda su se zalihe potrosile.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:18 06.03.2009

Re: Ja

licno i mislim , da je postojao udruzeni zlocinacki poduhvat .
Mislim da su kazne male.
Patim od hipermnezije i secam se svega,
secam se prebrojavanja krvnih {nacionalnih } zrnaca po Beogradu,
i '92i '93 i Seselja i Arkana za govornicom.
I razularenih branitelja srpstva.
I Pavkoviceve generalice Glorije u nercu !
I nesrecnog Sarajeva , i svega ostalog.
Da se mi razumemo - niko ne kaze da svim zlocincima ne treba suditi- samo je glupo ne prihvatiti to da su Srbi ljuti sto su sve ratove izgubili .Jer jesu. A istoriju ,uvek pisu pobednici,{iz udzbbenika istorije za peti osnovne) i salju u zatvor pobedjene (a krive u ovom slucaju}.

Ps i vidim {u nepozrednom okruzenju} mnogo onih koji bi da jos malo ratuju.
Valjda su se zalihe potrosile.

potpisujem
deberzerak deberzerak 17:32 06.03.2009

Re: Ja

licno i mislim , da je postojao udruzeni zlocinacki poduhvat
.
naravno da jeste, sve je pocelo na jednom nastupu KUD Abrasevic u MZ Grocka dok su izvodili biser srpskog folklora "Igrale se delije". Djipila na noge sva publika, staro i mlado, upleli se nerc i vunica, poduhvatise se zlocinacki svi pod ruke pa udarili put Stambola. Al ne lezi vraze, da l od guste magle il od sveopsteg zanosa umesto put Stambola a oni udarise put Brezica. I tako to bi.

Patim od hipermnezije i secam se svega

Vidis, i ja ti patim od te boljke pa se dobro secam Franjinih ustasa i istoricarskih bravura, mesiceve dve "pobede" u WWII, Alijine Islamske deklaracije i drugara mudzahedina. Jedino cega se ne secam, al mi kazu ljudi da je tako bilo, je da je Milosevic drzao Drazinu sliku na zidu kabineta a vostanu figuru u prirodnoj velicini u svojoj basti ispod duda, pa me jos podsetise i da je dao penzije prezivelim cetnicima i uveo veronauku u osnovne skole. Cudo jedno kako covek moze selektivno da zaboravlja a da pritom jos pati od hipermnezije.

secam se prebrojavanja krvnih {nacionalnih } zrnaca po Beogradu

secam se i ja toga, to su meni radili na sistematskom pregledu u drugom razredu gimnazije. Da nisam pozajmio krvna zrnca od jednog drugara , inace rodom od Vasojevica, proveo bi se ko bos po trnju, verovatno bi me "oslobodili" svih mojih rdjavih krvnih zrnaca, a bogami imam ih podosta, i zakopali u gimnazijskom parku. Ali nazalost, nisu bili svi te srece. Prica se da je tom prilikom najvise postradalo III2 . Kazu ljudi da se od celog razreda samo njih pet pojavilo na testu iz matematike posle sistematskog. Od tog shoka se, rece mi jedan prijatelj pre neki dan, profesorka Milijana ni dan danas nije oporavila.

A istoriju ,uvek pisu pobednici,{iz udzbbenika istorije za peti osnovne) i salju u zatvor pobedjene (a krive u ovom slucaju}.

preturih po silnim recnicima i enciklopedijama al nigde ne nadjoh da su istorija i istina sinonimi. Pitao ja ljude, kazu oni jesu, i jos mi rekose da ne citam po knjigama nego da slusam one koji znaju jer medju onim silnim autorima bice nema nijednog napacenog hipermnezijom pa ih ne treba ni uzimati zdravo za gotovo.
angie01 angie01 17:45 06.03.2009

Re: Ja

secam se i ja toga


pa onda se valjda secash i tenkova sa cvecem i ogulinkarlobag....granice i zardjalih kashika i arkanovaca, frenkijevaca i ostalih aca, i familije i onih oko njih i skupljanje mladezi po kaficima i ulicama i deportovanjem istih, kao dobrovoljce na front, pa kovchega, zbegova,...opsade sarajeva i karadzica nad njim, vodi strane novinare da pokaze snajpariste, a moze i da proba , ako hoce,..pa ...ima za vishe dana kucanja, a ako se nesecash ovoga, onda i ne vredi.


pa ih ne treba ni uzimati zdravo za gotovo.


pa na zalost, u ovih dvadeset godina, nije bash bilo puno zdravog, al zato gotovog jeste-ako si to hteo da kazesh.



Filip2412 Filip2412 23:37 06.03.2009

Re: Ja

avemarija mudro zboris, ja bi pojedinima sto ih Hag pusti ili dosudi im male kazne ponovo sudio u Srbiji, ako je to pravno moguce
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:11 06.03.2009

banovanje

vidim ja palo je ovde seckanje komentara...
a i gospodin domazet je nabubrio ko kvasac i nadmeno se trudi da dokaze svoju velicinu, cini mi se sve dok ne pukne....
vracarac92 vracarac92 16:49 06.03.2009

Re: banovanje

vidim ja palo je ovde seckanje komentara...
a i gospodin domazet je nabubrio ko kvasac i nadmeno se trudi da dokaze svoju velicinu, cini mi se sve dok ne pukne....

Mislim da nema potrebe za vredjanjem.
angie01 angie01 16:51 06.03.2009

Re: banovanje

Mislim da nema potrebe za vredjanjem.


nadam se da tu mislite na onog, koji je isto i zapocheo.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:54 06.03.2009

Re: banovanje

vracarac92
vidim ja palo je ovde seckanje komentara...
a i gospodin domazet je nabubrio ko kvasac i nadmeno se trudi da dokaze svoju velicinu, cini mi se sve dok ne pukne....

Mislim da nema potrebe za vredjanjem.

vracarac, koliko primas za drvenu advokaturu?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:55 06.03.2009

Re: banovanje

nadam se da tu mislite na onog, koji je isto i zapocheo.

ma Angie, oni vide samo kad njima neko gurne prst u oko. isto i sa srebrenicom, i s hagom, i s vukovarom,i sa ngo, i sa ldp, ds, sa eu, holandijom, renom...
sve sam sljam do sljama koji samo radi protiv nas
vracarac92 vracarac92 17:29 07.03.2009

Re: banovanje

vracarac, koliko primas za drvenu advokaturu?

U Irskim funtama?
Nego, kada stizes u Srbiju da se boris za pravdu? Nemoj popovati sa daljine ukoliko ti nesto smeta. Dodji i bori se. Spomenice i ordenje iz proslosti ne vaze.
vracarac92 vracarac92 17:30 07.03.2009

Re: banovanje

ma Angie, oni vide samo kad njima neko gurne prst u oko. isto i sa srebrenicom, i s hagom, i s vukovarom,i sa ngo, i sa ldp, ds, sa eu, holandijom, renom...
sve sam sljam do sljama koji samo radi protiv nas

Preskocio si kolaicione partnere - SPS?
Slucajno?
angie01 angie01 17:48 07.03.2009

Re: banovanje

Nemoj popovati sa daljine ukoliko ti nesto smeta


moze odakle god hoce i on i svako drugi.



Spomenice i ordenje iz proslosti ne vaze.


ne znam na koje tachno mislish,..jer iz ovog zadnjeg preioda, ne verujem da ima nekog chasnog ordenja.
vracarac92 vracarac92 20:57 07.03.2009

Re: banovanje

moze odakle god hoce i on i svako drugi.

To popovanje ne daljinu se na srpskom jeziku zove "palamudjenje". Dodji ovde i bori se za svoje ideale ma kakvi oni bili.
ne znam na koje tachno mislish,..jer iz ovog zadnjeg preioda, ne verujem da ima nekog chasnog ordenja.
Pa on je pomenuo svoje pretpetooktobarske zasluge.
angie01 angie01 22:03 07.03.2009

Re: banovanje

To popovanje ne daljinu se na srpskom jeziku zove "palamudjenje". Dodji ovde i bori se za svoje ideale ma kakvi oni bili.


pa evo ti tipkash odavde-pa neshto nema veze smisao tvog izlaganja, shto si konektovan na domace provajdere.


ovde mogu svi ravnopravno da govore i ti nisi pozvan da o tome odluchujesh i zagovoarsh neshto shto bi tebi vishe odgovaralo- to mozesh u svojoj kafani.
po tvojoj logici, mnogi ne bi imali pravo glasa, al nekako ti ne smetaju oni, shto podrzavaju tvoje mishljenje.


Pa on je pomenuo svoje pretpetooktobarske zasluge.


aaaa, te zasluge tebi smetaju, pa shto ne kazesh!
vracarac92 vracarac92 10:58 08.03.2009

Re: banovanje

aaaa, te zasluge tebi smetaju, pa shto ne kazesh!
Slusaj, bilo bi pomalo tragikomicno da svako od nas koji su ucestvovali u svim protestima od 9. marta pa do 5. oktobra ocekuje neko posebno priznanje ili zahvalnost.
pa evo ti tipkash odavde-pa neshto nema veze smisao tvog izlaganja, shto si konektovan na domace provajdere.
?
ovde mogu svi ravnopravno da govore i ti nisi pozvan da o tome odluchujesh i zagovoarsh neshto shto bi tebi vishe odgovaralo- to mozesh u svojoj kafani.
po tvojoj logici, mnogi ne bi imali pravo glasa, al nekako ti ne smetaju oni, shto podrzavaju tvoje mishljenje.
Mogu da govore, za razliku od tebe uvek sam bio pristalica i veliki borac za slobodu govora kao i borac za KULTUTRAN i civilizovan dijalog.
Sto se prava glasa tice, zaista smatram da je besmisleno da neko ko zivi izvan zemlje utice na desavanja u Srbiji. Ako ti je stalo, dodji i bori se za to sto ti je stalo. Odavde, sa lica mesta.
angie01 angie01 11:30 08.03.2009

Re: banovanje

za razliku od tebe uvek sam bio pristalica i veliki borac za slobodu govora kao i borac za KULTUTRAN i civilizovan dijalog.


he, he,...pa evo insistirash, da oni koji trenutno nisu u zemlji, a uredno placaju i porez i imaju pravo glasa, ne treba da komentarishu o problemima svoje drzave....bash onako sloboda govora,...a ne razumem, shto nastavljash to insistiranje, ja te lepo ugostila, saslushala. odgovorila. lepo rekla-ovde moze, a ti ne prestajesh,
pa kako bi bolje razumeo, mislim na koji nachin, ako ovo nije bilo dovoljno?
vracarac92 vracarac92 12:05 08.03.2009

Re: banovanje

a uredno placaju i porez
Kome placaju porez?
i imaju pravo glasa,
Kao sto rekoh, smatram da samo rezidenti treba da imaju pravo glasa. Besmisleno je da neko ko u Srbiju dolazi jednom-dvaput godisnje kao turista odlucuje o nasoj sudbini (svojim glasom) sa nekog mesta 2.000 km daleko.
ne treba da komentarishu o problemima svoje drzave
Cenim da bi bilo postenije i efektnije da to cine u svojoj zemlji a ne kao hobi u nekoj zemlji u koju su otisli. Zivim u zemlji XY, Radimu zemlji XY, Placam porez zemlji XY, Cinim sve da postanem drzavljanin zemlje XY a u slobodno vreme, kada zavrsim posao, obavim kupovinu, poigram se sa decom, istusiram se i operem zube setim se da u mojoj zemlji iz koje sam emigrirao nesto nije po mojoj volji, pa hajde malo da dodatno stanem na zulj ljudima koji tamo zive i da im sa lepe udaljenosti popujem i drzim lekcije! Cisto pitanje morala.
angie01 angie01 12:30 08.03.2009

Re: banovanje

Cisto pitanje morala.


kakvog morala? O chemu ti prichash.

to su prava zagarantovana zakonom.

ko si ti da sebi dajesh pravo da nekome pridikujesh o ispravnosti i moralnosti svog odnosa sa sopstvenom zemljom. To shto neko zivi negde drugde, ne menja nishta. E da, eventualno palcaju porez u dve zemlje,..koji, pa na dohodak i imovinu, shta gde imaju.

(ps- ono tvoje objashnjenje, mnogo govori o tome, kako ti pogreshno shvatash te relacije)
vracarac92 vracarac92 17:37 08.03.2009

Re: banovanje


(ps- ono tvoje objashnjenje, mnogo govori o tome, kako ti pogreshno shvatash te relacije)

Da li ja pogresno shvatam ili ti, to je vec malo duza prica, a i sumnjam da samo kvalifikovani da o tome odlucujemo.
angie01 angie01 18:15 08.03.2009

Re: banovanje

Da li ja pogresno shvatam ili ti, to je vec malo duza prica, a i sumnjam da samo kvalifikovani da o tome odlucujemo.

vracarac92 vracarac92 18:20 08.03.2009

Re: banovanje

Dzaba se ceskas po glavi, vidim da si sebi vec dala pravo da sudis i presudjujes.
angie01 angie01 19:00 08.03.2009

Re: banovanje

Dzaba se ceskas po glavi


ej bre vracharac, odhekla ga u svim pravcima,...pa ko ce sad da para/

malo klot, malo ferkert,...malo sudish, malo se nervirash, jer ti se chini da to drugi rade,...uf.

ajd sad po kaficu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana