.

Aleksandar Vasović RSS / 05.03.2009. u 12:25

.

 



Komentari (165)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Inner Party Inner Party 12:45 05.03.2009

Sengen

a onda ću kad mi zatreba šengenska viza da odem kod nadležnog vladike, šta li?


Eh, kamo srece da beli sengen zavisi od misljenja srbijanskih popova i muftija. A i ne secam se da je ovoliko zuci prosuto na racun Olija Rena ili holandske Vlade...

sima2000 sima2000 13:21 05.03.2009

Re: Sengen

Inner Party


Eh, kamo srece da beli sengen zavisi od misljenja srbijanskih popova i muftija. A i ne secam se da je ovoliko zuci prosuto na racun Olija Rena ili holandske Vlade...



Mnogo se iznerviram kada pročitam ovako nesto.

Kako vam nije jasno da mi tražimo od nekog da nas pusti u njegovu kuću, a nismo mu ni rod ni prijatelj. Taj neko ima pravo da postavlja uslove kakve god hoće, ima pravo da nam zabrani da mu ulazimo u kuću, ima pravo da nam traži da svi nosimo jež frizure i roze gaće ako hoćemo da noćimo kod njega. Ako mu se prohte. Jer to je njegova kuća - može mu se. Isto tako mi imamo pravo da zabranimo kome god hoćemo da ulazi u Srbiju. Ili da uvedemo vize celom svetu.

Treba da budemo srećni što EU od nas ne traži ništa drugo nego da se uljudimo. Da budemo civilizovani. Da se okupamo i operemo zube. Čak je i tvrd holandski stav usmeren u tom pravcu.

A sa druge strane imamo SPC i ostale religije koje bi da nas vrate u srednji vek. Šta će nam bezvizni režim ako treba da ga platimo gubitkom našeg zatucanog identiteta. Šta će nam ulazak u EU ako posle ne možemo da prebijamo pedere, kamenujemo doktore koji obavljaju abortuse i onako u prolazu lupamo čvrge invalidima i mentalno zaostalima.. Oni će nama da zabrane da jedemo prasiće iz gepeka.. Ko su bre oni!




chobanica chobanica 13:57 05.03.2009

Re: Sengen

kamenujemo doktore koji obavljaju abortuse


Ma ne, to ce moci. Ili bar da ih zatvorimo na duzi niz godina, sve po zakonu.
aramon aramon 14:17 05.03.2009

Re: Sengen

Oni su tu da ti spasu dusu od vecnog ognja, a ti njima tako... Kako nezahvalno.
I ti pederi ugrozavaju normalnu bracnu zajednicu... Kao da ce stupiti u heteroseksualni brak, ako im zabranis homoseksualni.
teskabudala teskabudala 14:23 05.03.2009

Re: Sengen

!!!!
Super Stupid Super Stupid 15:51 05.03.2009

Re: Sengen

Najbolje da uzjašemo popove pa da im čupamo bradu i brkove! Ako ništa drugo to će naše EU "prijatelje" zabaviti, Sažaliće se na nas pa iako smo necivilizovani divljaci bićemo im bar simpatični pa će nas možda i pustiti u tu njihovu "kuću".
sima2000 sima2000 16:05 05.03.2009

Re: Sengen

Najbolje da uzjašemo popove pa da im čupamo bradu i brkove!


Trudim se da sprečim bradatu ekipu da me jaše. Ne dam na sebe. Odakle ti ideja da imam želju da ja jašem bilo koga?

Inner Party Inner Party 16:25 05.03.2009

Re: Sengen

sima2000

... Treba da budemo srećni što EU od nas ne traži ništa drugo nego da se uljudimo. Da budemo civilizovani. Da se okupamo i operemo zube... ... A sa druge strane imamo SPC i ostale religije koje bi da nas vrate u srednji vek. Šta će nam bezvizni režim ako treba da ga platimo gubitkom našeg zatucanog identiteta. Šta će nam ulazak u EU ako posle ne možemo da prebijamo pedere, kamenujemo doktore koji obavljaju abortuse i onako u prolazu lupamo čvrge invalidima i mentalno zaostalima... Oni će nama da zabrane da jedemo prasiće iz gepeka...




Hajde ne zaleci se bez veze! Vidim, iskoristio si moj post da sastavis tepih o tome koliko mrzis svoj narod... A Srbija nikada nije bila verski zatucana. Srbi su zajedno sa Crnogorcima bili najslabiji vernici u SFRJ. To sto su Srbi slabi vernici je verovatno jedan od problema integracije Srbije u EU! Poljska je u EU vec godinama a veci su i fanaticniji katolici od Pape. Hrvati su na pragu EU a njima, ako se ne varam, ni tokom ratova nisu trebale vize za EU, a danas im ne trebaju ni za SAD. Napadi na doktore koji vrse abortuse se nikada nisu desavali u Srbiji, ali zato jesu u EU, a izmisljeni su u SAD (na ciju belu listu verovatno nikad necemo stici). I ko bre po Srbiji lupa cvrge invalidima i mentalno zaostalima?! Desio se bio onaj skandal oko losih uslova u Domovima, ali to je prilicno odjeknulo i od tada su se stvari valjda promenile. I kako ti znas da su Srbi zatucaniji narod od evropskog proseka?! I kako se to meri?!
Super Stupid Super Stupid 16:45 05.03.2009

Re: Sengen

Re: Sengen #LinkNajbolje da uzjašemo popove pa da im čupamo bradu i brkove!

Trudim se da sprečim bradatu ekipu da me jaše. Ne dam na sebe. Odakle ti ideja da imam želju da ja jašem bilo koga?


to je već oprobana metoda "progresivnih" snaga koja dovodi do brze i pouzdane sekularizacije
a nekako mi to što si napisao ide u tom smeru...
sima2000 sima2000 17:14 05.03.2009

Re: Sengen

To sto su Srbi slabi vernici je verovatno jedan od problema integracije Srbije u EU! Poljska je u EU vec godinama a veci su i fanaticniji katolici od Pape


Otišo sam na gugl i otkucao "poland gay community". Kliknuo sam na prvi link i saznao da je u Varšavi 10.juna 2006. bila gej parada i da je održana u festvalskoj atmosferi - niko ih nije tukao. (Apart from a few egg missiles, the march was by and large peaceful). Dalje u tekstu piše da je u pitanju marš koji se održava svake godine. Takođe se napominje da nije lako biti gej u Poljskoj (ali evidetno lakše nego u Srbiji).

Iz ovoga izvodim zaključak da civilizovano ponašanje nema baš puno veze sa time dal je neko "slab" ili "jak" vernik.

I kako ti znas da su Srbi zatucaniji narod od evropskog proseka?! I kako se to meri?!


Ja imam ličnu metodu merenja civilizacijskog napretka. Prilično je uspešna za ove naše balkanske prostore, nisam siguran koliko je primenljiva šire od toga. Dakle sedneš u auto i kreneš autoputem preko Hrvatske i Slovenije u Austriju. Suvozača angažuješ da broji neomalterisane kuće po kilometru pređenog puta. U početku će 80% kuća biti cigla crvene boje. Taj broj će se polako smanjivati recimo do sredine Slovenije. Posle Maribora teško da ćeš videti i jednu neomalterisanu kuću. Kad uđeš u Austriju, svaka kuća je kao sa razglednice, a svako seosko dvorište je kao apoteka. Mera zatucanosti bi na osnovu ovoga mogla da bude "spremnost pojednica da uloži energiju u pravljenje svog životnog okruženja lepim za oko".

Ti si se ovde uhvatio za versku zatucanost, a ja pokušavam da malo šire posmatram stvar. U tu širu sliku spada i kulturno ponašanje, bonton, briga o prirodi i zagađenju, redovno kupanje, prava manjina, odvojenost crkve od države, ulaganje u obrazovanje i nauku, human odnos prema ljudima, životinjama i biljkama, odgovornost prema budućim naraštajima i još gomila stvari koja se može nazvati skupom evropskih civilizacijskih normi. Ja želim da Srbija prihvati sva ova pravila jer ne vidim alternativu.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:35 05.03.2009

Re: Sengen

Otišo sam na gugl i otkucao "poland gay community".


São Paulo’s Gay Pride







g.radicevic g.radicevic 17:58 05.03.2009

Re: Sengen

Oni će nama da zabrane da jedemo prasiće iz gepeka.. Ko su bre oni!


oni su ONI
a mi smo.....
pricha za sebe

P.S. I shto mora da budemo svi jednaki, tedoh reci bidnemo..
fireworks fireworks 07:45 06.03.2009

Re: Sengen

Super Stupid
Najbolje da uzjašemo popove pa da im čupamo bradu i brkove! Ako ništa drugo to će naše EU "prijatelje" zabaviti, Sažaliće se na nas pa iako smo necivilizovani divljaci bićemo im bar simpatični pa će nas možda i pustiti u tu njihovu "kuću".

Па "ми" смо то већ радили, можда сте заборавили? Такво понашање и јесте било увод у нека друга понашања, која су довела дотле да нам требају визе. А то су баш радили узори ових што нас стално убеђују како нам не треба Европа. Баш волим вас што обрћете тезе, чудна сте сорта. А можда вам и тај надимак није случајан?
Елем, у Европи су људи много другачији него овде, пре свега поштују друге (има чојства, што би рекао Миљанов), цене свачије право на веру или њено порицање. Није битно да ли су у питању попови, доктори или хомосексуалци, свако има право на свој живот и своју слободу. А то значи да ако ја немам право да намећем своје виђење ствари ни поповима, ни хомосексуалцима, немају ни они право да своје виђење намећу мени. Ни на њих, ни под њих, укратко речено.
ed_novipazar ed_novipazar 12:47 05.03.2009

Racionalano

Cini mi se da je Srbija otisla u dva ekstrema. U jedan smjer vozi Crkva, u drugi liberali. Ja sam neka svoja razmisljanja o umijesanosti religije u drzavne poslove vec izlozio na jednom drugom blogu. Ovdje bih samo ponovio osnovno. Ja ne znam sta tacno znaci odvojenost religije od drzave i volio bih da mi neko pojasni. Vjerske zajednice izmedju ostalog zastupaju prava vjernika u drustvu. Zato, ne vidim nikakav problem da bilo koja vjerska zajednica se javi za rijec i da se drzavnim organima obrati sa svojim stavom po odredjenom pitanju. Narocito po pitanjima koja se ticu temelja vjere. Ko ce se po tom pitanju oglasiti ako nece Crkva. Hoce li drzavni organi saslusati i na kraju izaci u susret tim zahtjevima odn. stavovima zavisi od argumentacije koja je prilozena. I ne vidim sta je sada sporno. Ne znam zasto se pri javljanju Crkve za rijec oodmah poteze za etiketiranjem. Ja sam musliman i nisam pripadnik Crkve ali ovdje se radi o principima. Neko pod ljudskim pravima podrazumijeva samo prava za sebe i svoje istomisljenike ali ne i za duge. Pogotovu ne za vjernike.
Doctor Wu Doctor Wu 13:00 05.03.2009

Re: Racionalano

Da, ovo je odličan argument.

U vezi s tim, kako reagovati u slučajevima kad dve manjinske zajednice u nekom demokratskom društvu (u ovom slučaju homoseksualci i vernici) imaju očigledno oprečne stavove o nekom pitanju? Posebno kada je to pitanje pravo na egzistenciju jedne od tih grupa.
antioksidant antioksidant 13:08 05.03.2009

Re: Racionalano

Vjerske zajednice izmedju ostalog zastupaju prava vjernika u drustvu

siguran?
U vezi s tim, kako reagovati u slučajevima kad dve manjinske zajednice u nekom demokratskom društvu (u ovom slučaju homoseksualci i vernici) imaju očigledno oprečne stavove o nekom pitanju? Posebno kada je to pitanje pravo na egzistenciju jedne od tih grupa.
zastiti onu manjinsku grupu cija je egzistencija ugrozena. u primeru ovog zakona ne vidim ugrozenost ni jedne grupe. stvarno ne znam detalje ali mi je nejasno zasto bi vernicima smetala zabrana diskriminacije bilo koje grupe ljudi?

mislim da nerazumevanje koje postoji u komunikaciji polazi iz ove tacke:
Neko pod ljudskim pravima podrazumijeva samo prava za sebe i svoje istomisljenike ali ne i za duge. Pogotovu ne za vjernike


je ne razumem koja su prava vernika ugrozena?
Doctor Wu Doctor Wu 13:14 05.03.2009

Re: Racionalano

u primeru ovog zakona ne vidim ugrozenost ni jedne grupe.

Kapiram da homoseksualci sebe smatraju ugrozenim ako se ovaj zakon ne usvoji. Ovde jutros ima bar jedno 5 ili 6 blogova na tu temu (mada moram priznati da ih nisam citao).

Na stranu sto mi se cini totalno blesavim da neko zakonom uopste propisuje slobodu seksualne "orijentacije", pripadnosti ili sta se vec definise tim clanom 18.
antioksidant antioksidant 13:19 05.03.2009

Re: Racionalano

Kapiram da homoseksualci sebe smatraju ugrozenim ako se ovaj zakon ne usvoji

pazi wu, moze se reci da se i ja smatram ugrozenim ako se predlog zakona povuce iz zakonske procedure zbog intervencije verskih zajednica. ja ne verujem u mogucnost svog slobodnog bivstvovanja u drustvu u kome se moralne norme donose na osnovu stavova organizovanih verskih grupa.

Na stranu sto mi se cini totalno blesavim da neko zakonom uopste propisuje slobodu seksualne "orijentacije", pripadnosti ili sta se vec definise tim clanom 18.
sumnjam da je argumentacija verskih zajednica isla u tvom smeru...

bilo bi zanimljivo procitati to famozno pismo sa primedbama...

postoji mogucnost i da je zakon povucen zbog argumentacije a ne zbog adrese posiljaoca
Exitus Letalis Exitus Letalis 13:27 05.03.2009

Re: Racionalano

U vezi s tim, kako reagovati u slučajevima kad dve manjinske zajednice u nekom demokratskom društvu (u ovom slučaju homoseksualci i vernici) imaju očigledno oprečne stavove o nekom pitanju? Posebno kada je to pitanje pravo na egzistenciju jedne od tih grupa.

doktore, nije u pitanju da se dve zajednice razlikuju.
reč je o standardu.
zakon se odnosi na sve.
kao i ustav.
kao što se vidi, homoseksulaci ne mogu da stave veto.
a popovi mogu.
Doctor Wu Doctor Wu 13:33 05.03.2009

Re: Racionalano

moze se reci da se i ja smatram ugrozenim ako se predlog zakona povuce iz zakonske procedure zbog intervencije verskih zajednica. ja ne verujem u mogucnost svog slobodnog bivstvovanja u drustvu u kome se moralne norme donose na osnovu stavova organizovanih verskih grupa.

Meni se jos manje svidja da se moralne norme propisuju zakonom (ako je o tome ovde uopste rec). Inace smatram da je najbolji put ka totalnom haosu donosenje sto veceg broja besmislenih i nesprovoljivih zakona.

Nego sam samo ovo iskoristio za jedno nacelno pitanje: imas 2 antagonisticke grupe; jedna od njih osporava pravo na zakonsko (dakle, ravnopravno) postojanje onoj drugoj. Kako to demokratski razresiti a da se izbegne tuca, krv, etc?

bilo bi zanimljivo procitati to famozno pismo sa primedbama...

Da, i ja bih voleo. Kod nas se previse odomacilo informisanje iz komitetskih glasila i ono "ko drukcije kaze, klevece i laze", pa jos ako moze da se opljune po SPC kud ces vece srece i partizanskog zanosa.
nsarski nsarski 13:33 05.03.2009

Re: Racionalano

Ja ne znam sta tacno znaci odvojenost religije od drzave i volio bih da mi neko pojasni.

Osnovna razlika izmedju Crkve (institucionalizovane religije) i Drzave je u tome sto je Drzava demokratska drustvena organizacija (ili bi u idealnom smislu takva trebala da bude), dok Crkva nije.
Drzavni sluzbenici se biraju vecinskim izborom svih gradjana, u Crkvama se staresine postavljaju odlukama nadleznih crkvenih tela (Sinod, Savet, itd.), Uzgred, slicno vazi i za Vojsku - ona nije demokratska institucija i vojne staresine se postavljaju, njih ne biraju vojnici na izborima. (Vojni vrh je, razume se, pod kontrolom nadleznog Ministarstva ciji se ministri postavljaju demokratskim putem).
Interes gradjana, koje zastupa Drzava, ne mora da se uvek poklapa sa interesima Crkve. U demokratskoj zemlji moze da postoji samo jedna drzavna vlast (u jednom trenutku), i jedna Vojska, ali moze postojati vise Crkvi. Drzava propisuje zakone koji vaze za sve gradjane, u Vojsci i Crkvi nije tako.
Crkvene propise gradjanin moze, ali ne mora, da postuje, Moze, na primer, jednostavno da ih ignorise i da se ne krsti ili ne klanja ako ne zeli.
Vojni propisi obavezuju vojnike i vojna lica, dok obicni gradjani njih takodje mogu da ignorisu (ja, recimo, mogu da spavam u hotelu ako zelim, dok vojnik mora da spava u kasarni).
Drzavne propise gradjanin mora da postuje, i biva kaznjen ako ih prekrsi.
Kada Vojska preuzme celokupnu vlast u zemlji, i Vojni zakoni pocnu da se primenjuju na sve gradjane, onda se to zove Vojni puc.(Primer - Burma, tj., Mjanmar)
Kada Crkva preuzme celokupnu vlast u zemlji, i crkveni propisi pocnu da se primenjuju na sve gradjane, onda se to zove Klerikalna drzava, Dzamahirija, i slicno. (Primera vise nego sto moze da stane na ovaj blog).
Ni vojna vlast ni crkvena vlast nisu demokratske.
Ako zelimo da zivimo u demokratskoj zemlji, onda moramo da odvojimo Crkvu od Drzave, i stavimo Vojsku pod drzavnu kontrolu.
Tako ja to razumem.

U pretposlednjoj recenici treba da stoji "i stavimo Vojsku pod civilnu kontrolu" (Thx Wu).
sima2000 sima2000 13:35 05.03.2009

Re: Racionalano

Ja sam musliman i nisam pripadnik Crkve ali ovdje se radi o principima. Neko pod ljudskim pravima podrazumijeva samo prava za sebe i svoje istomisljenike ali ne i za duge. Pogotovu ne za vjernike.


Nisam čitao zakon (sem ova dva sporna člana), ali mislim da je njegov smisao u sledećem:

Pera Perić je homoseksualac i hoće da se zaposli kao vozač tramvaja. Niko nema pravo da ga diskriminiše, niko nema pravo da ga stavi u podređen položaj, da mu da manju platu, da ga otpusti ili stavi na bilo kakav način u neravnopravan položaj zbog njegove seksualne orjentacije. Ako to uradi odgovaraće po ovom zakonu.

Mika Mikić je budista i hoće da se zaposli kao vozač tramvaja. Niko nema pravo da ga diskriminiše, niko nema pravo da ga stavi u podređen položaj, da mu da manju platu, da ga otpusti ili stavi na bilo kakav način u neravnopravan položaj zbog njegove religijske orjentacije. Ako to uradi odgovaraće po ovom zakonu.

I šta je ovde sporno? Šta žele verske zajednice ovde da izmene?
Doctor Wu Doctor Wu 13:36 05.03.2009

Re: Racionalano

i stavimo Vojsku pod drzavnu kontrolu.

Mislis civilnu? Jer i u diktatorskim rezimima je vojska pod drzavnom kontrolom.
antioksidant antioksidant 13:36 05.03.2009

Re: Racionalano

sto je Drzava demokratska drustvena organizacija

nije bas tacno za sve drzave. ima drzava koje nisu demokratske. cak je postojao jako dug period u istoriji kada demokratskih drzava skoro da nije ni bilo..
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:44 05.03.2009

Re: Racionalano

Ed
Vjerske zajednice izmedju ostalog zastupaju prava vjernika u drustvu. Zato, ne vidim nikakav problem da bilo koja vjerska zajednica se javi za rijec i da se drzavnim organima obrati sa svojim stavom po odredjenom pitanju. Narocito po pitanjima koja se ticu temelja vjere.
...
Ne znam zasto se pri javljanju Crkve za rijec oodmah poteze za etiketiranjem. Ja sam musliman i nisam pripadnik Crkve ali ovdje se radi o principima. Neko pod ljudskim pravima podrazumijeva samo prava za sebe i svoje istomisljenike ali ne i za duge. Pogotovu ne za vjernike.


Bravo Ed,

nisam odavno procitao razumniji i uravnotezeniji post na ovu temu. Naravno da crkva, kao i svaka druga, formalna i neformalana grupa (recimo izvidjaci) moze i ima pravo da se izasnjava o bilo kojem drustvenom pitanju ... i to spada u osnovna ljudska prava. A ovi sto etiketiraju (da ne kazem pljuju i vredjaju) nemaju blage veze ni sa liberalizmom a ni sa demokratijom. Njihovo ponasanje bi se najtacnije moglo kvalifikovati kao komunisticko (zato im mnogi ovde i tepaju: skojevci ) ... a u komunizmu je crkva bila tretirana kao neprijateljska organizacija ...

Wu

U vezi s tim, kako reagovati u slučajevima kad dve manjinske zajednice u nekom demokratskom društvu (u ovom slučaju homoseksualci i vernici) imaju očigledno oprečne stavove o nekom pitanju? Posebno kada je to pitanje pravo na egzistenciju jedne od tih grupa.


U demokratskom drustvu je normalno da je uticaj zajednica srazmeran broju clanova te zajednice. Ali se pri tom mora imati u vidu da se to ne odnosi na pitanja osnovnih ljudskih prava. Drugim recima jasno je da ne moze niko da oduzme bilo kojoj grupi pravo na egzistenicju ... odnosno ne moze niko da homoseksualcima a ni vernicima da zabrani postojanje, niti da ih diskriminise po osnovu pripadnosti toj grupi ...

Kad je u pitanju recimo sklapane braka izmedju istopolnih partnera to vec nema veze sa ljudskim pravima (niti sa egzistencijom) ... pa ni sa jednakim pravima. Inace bi recimo ti ili ja mogli da se bunimo (sa istim argumentima) sto nam se ne dozvoljava da sklopimo brak sa vise zena E to je sad bilo teorijski, mislim da ce se pre ili kasnije i u Srbiji dozvoli homoseksualni brakovi ... ali kad se desi i u vecini evropskih zemalja (sad bi to bilo preuranjeno). Mada sumnjam da bi se to bilo gde dozvolilo da je islo na neki referendum/glasanje ...
Doctor Wu Doctor Wu 13:46 05.03.2009

Re: Racionalano

Nisam čitao zakon (sem ova dva sporna člana), ali mislim da je njegov smisao u sledećem:

Pera Perić je homoseksualac i hoće da se zaposli kao vozač tramvaja. Niko nema pravo da ga diskriminiše, niko nema pravo da ga stavi u podređen položaj, da mu da manju platu, da ga otpusti ili stavi na bilo kakav način u neravnopravan položaj zbog njegove seksualne orjentacije. Ako to uradi odgovaraće po ovom zakonu.

Mika Mikić je budista i hoće da se zaposli kao vozač tramvaja. Niko nema pravo da ga diskriminiše, niko nema pravo da ga stavi u podređen položaj, da mu da manju platu, da ga otpusti ili stavi na bilo kakav način u neravnopravan položaj zbog njegove religijskeorjentacije. Ako to uradi odgovaraće po ovom zakonu.

I šta je ovde sporno? Šta žele verske zajednice ovde da izmene?

Izgleda da ne zele da seksualna i religijska orijentacija budu stavljene u isti paragraf. Nek podele to u 2 paragrafa i mirna Backa.
nsarski nsarski 13:46 05.03.2009

Re: Racionalano

Mislis civilnu? Jer i u diktatorskim rezimima je vojska pod drzavnom kontrolom.

Civilnu, naravno. Lapsus.
vanja.t vanja.t 13:49 05.03.2009

Re: Racionalano

Pera Perić je homoseksualac i hoće da se zaposli kao vozač tramvaja. ...
Mika Mikić je budista i hoće da se zaposli kao vozač tramvaja. ...
šta je ovde sporno? Šta žele verske zajednice ovde da izmene?

ovde zaista ništa nije sporno, i bez ovog zakona navedeni i druge manjine mogu da se zaposle
nsarski nsarski 13:51 05.03.2009

Re: Racionalano

nije bas tacno za sve drzave. ima drzava koje nisu demokratske. cak je postojao jako dug period u istoriji kada demokratskih drzava skoro da nije ni bilo.

Ja sam takodje rekao:
Drzava demokratska drustvena organizacija (ili bi u idealnom smislu takva trebala da bude)

To bi bio ideal. Da cesto tako nije, ni u proslosti nije bilo, svi znamo.
antioksidant antioksidant 13:51 05.03.2009

Re: Racionalano

Naravno da crkva, kao i svaka druga, formalna i neformalana grupa (recimo izvidjaci) moze i ima pravo da se izasnjava o bilo kojem drustvenom pitanju ... i to spada u osnovna ljudska prava

svaka formalna i neformalna grupa moze imati stavove o bilo kom drustvenom pitanju?

pazi slazem se da svako ima misljenje o svemu ali koliko je to relevantno?

ko ce izvidjace (kad smo vec kod njih) pitati o stanju zakonske regulative vezane za porodilista (na primer)?

kakve veze zabrana diskriminacije homoseksualaca ima sa bilo kojom religijom? verske zajednice mogu tvrditi (i tvrde verovatno) da ce homoseksualci u pakao, had ili gde vec... ali njihovi stavovi ne bi trebali biti relevantni za drustvo u celini (ili smo mi postali religiozno drustvo?)


edit - dopuna - da se razumemo, po meni nije problem sto verske zajednice iznose svoje stavove vec sto ih predstavnici sekularne drzave slusaju.
alpeot alpeot 13:52 05.03.2009

Re: Racionalano

Doctor Wu
Izgleda da ne zele da seksualna i religijska orijentacija budu stavljene u isti paragraf. Nek podele to u 2 paragrafa i mirna Backa.


Ne, nije to. Clan 18. zakona je striktno dozvoljavao promenu veroispovesti, a clan 21. zakona je striktno zabranjivao seksualnu diskriminaciju. Drugi motivi su u pitanju.
antioksidant antioksidant 13:52 05.03.2009

Re: Racionalano

To bi bio ideal. Da cesto tako nije, ni u proslosti nije bilo, svi znamo.

ideal moj i tvoj. sto ljudi sto cudi, sto zena dvesta grudi...

ali to nije ni bitno za ostatak tvog posta pa da ne sitnicarimo vise

pozz
sima2000 sima2000 13:54 05.03.2009

Re: Racionalano

zgleda da ne zele da seksualna i religijska orijentacija budu stavljene u isti paragraf. Nek podele to u 2 paragrafa i mirna Backa.


Pa u različitim su članovima. Nisu u istom. Možda ne žele da dele isti zakon sa tim đavoljim bićima :)
drug.clan drug.clan 14:03 05.03.2009

Re: Racionalano


nsarski

Drzavni sluzbenici se biraju vecinskim izborom svih gradjana, u Crkvama se staresine postavljaju odlukama nadleznih crkvenih tela (Sinod, Savet, itd.), Uzgred, slicno vazi i za Vojsku - ona nije demokratska institucija i vojne staresine se postavljaju, njih ne biraju vojnici na izborima. (Vojni vrh je, razume se, pod kontrolom nadleznog Ministarstva ciji se ministri postavljaju demokratskim putem).


Vojska je u ovom smislu demokratska institucija zato sto su svi rukovodioci u vojsci izabrani demokratski (indirektno ali demokratski - slicno kao ministri i njihovi zamenici). Naime narod bira predsednika a on postavlja nacelnika generalstaba i sve oficire ispod sebe i tako redom. Znaci svaki oficir u vojci je izabran posredno od strane gradjana slicno kao i ministri i njihovi zamenici i savetnici.

Ovako gledano ispadne da su samo skupstina i predsednik demokratski izabrani a ostali postavljeni!
chobanica chobanica 14:06 05.03.2009

Re: Racionalano


Kad je u pitanju recimo sklapane braka izmedju istopolnih partnera to vec nema veze sa ljudskim pravima (niti sa egzistencijom) ... pa ni sa jednakim pravima. Inace bi recimo ti ili ja mogli da se bunimo (sa istim argumentima) sto nam se ne dozvoljava da sklopimo brak sa vise zena


Que? Kako to B sledi iz prethodno navedenog A?

Kada bi homoseksualci u nekoj drzavi smeli da sklope brak sa vise partnera, a heteroseksualci ne bi, onda heteroseksualci ne bi imali jednaka prava i bili be diskriminisani = hipoteticka situacija.

Kada bi heteroseksualci u nekoj drzavi smeli da sklope brak sa jednim partnerom, a homoseksualci ne bi, onda homoseksualci ne bi imali jednaka prava i bili bi diskriminisani = realna situacija.
nsarski nsarski 14:08 05.03.2009

Re: Racionalano

Inace bi recimo ti ili ja mogli da se bunimo (sa istim argumentima) sto nam se ne dozvoljava da sklopimo brak sa vise zena

A zamisli one koji preferiraju da stupe u bracni odnos sa bundevom, ili ovcom, ili celom ekskurzijom iz Bitolja! O udruzenju za promociju Kanibalizma cemo drugom prilikom.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:13 05.03.2009

Re: Racionalano

antioksidant
pazi slazem se da svako ima misljenje o svemu ali koliko je to relevantno?

ko ce izvidjace (kad smo vec kod njih) pitati o stanju zakonske regulative vezane za porodilista (na primer)?
...
edit - dopuna - da se razumemo, po meni nije problem sto verske zajednice iznose svoje stavove vec sto ih predstavnici sekularne drzave slusaju.


Ma ok to sa izvidjacima sam malo karikirao (mada im niko ne moze zabraniti ni da se izjasnjavaju o bilo cemu). Crkva je (manje vise svaka ... a ne samo SPC) organizacija mnogo opstijeg karaktera ... i manje vise skoro sve oblasti zivota i drustva spadaju u njena intersovanja. Svidjalo se to meni ili tebi ili ne ... ona se se izjasnjava i pokusava da utice recimo i na seksualno ponasanje svojih vernika ... A koliko je njeno misljenje relevantno zavisi od procene na koliki broj ljudi ona ima uticaja ... Pa je u logicno da je misljenje SPC relevatnije nego neke male verske zajednice ... Naravno da ne treba da predstavnici vlasti budu izvrsioci crkvenih naredjenja ali je nelogicno ocekivati da (u okviru zakona) oni ne obracaju paznju na to sto ona kaze ...
alexlambros alexlambros 14:18 05.03.2009

Re: Racionalano

Vjerske zajednice izmedju ostalog zastupaju prava vjernika u drustvu.


ko zastupa prava nevernika? sta ima crkva da zastupa bilo cija prava? valjda postoji zakon koji vazi za SVE, bez obzira na naciju, veru, rasu, sexualnu opredeljenost, sta god ...
Doctor Wu Doctor Wu 14:23 05.03.2009

Re: Racionalano

Ne, nije to. Clan 18. zakona je striktno dozvoljavao promenu veroispovesti, a clan 21. zakona je striktno zabranjivao seksualnu diskriminaciju.

Nemam razloga da ti ne verujem, ali ima li neko da okaci tacan tekst ta 2 paragrafa? Evo, video sam blogove, video sam sta na temu ima da kaze Gay Straight alijansa, sta Stosic, sta Lektorka uz malo EPP-a za Mirka Djordjevica (nikome od njih, izgleda, ne smeta ovaj clan 18). Mozda su crkve i islamska zajednica u frci jer nece da ih drzava primorava da zaposljava homoseksualce? Da li Crkva kao firma mora da postuje zakone drzave?

S druge strane, imam jedno pitanje u vezi homoseksualnosti: koji je zakonski age of consent kod nas?
nsarski nsarski 14:25 05.03.2009

Re: Racionalano

Znaci svaki oficir u vojci je izabran posredno od strane gradjana slicno kao i ministri i njihovi zamenici i savetnici.

U demokratskim sistemima to bi trebalo da je tako. Vojska takodje nije demokratska po svom unutrasnjem uredjenju jer se u njoj zna hijerarhija, i vojnik se ne pita za misljenje o vojnim odlukama niti sme da organizuje "interesne grupe" unutar Vojske. Slicno vazi i za Crkvu.
drug.clan drug.clan 14:28 05.03.2009

Re: Racionalano

Doctor Wu

S druge strane, imam jedno pitanje u vezi homoseksualnosti: koji je zakonski age of consent kod nas?

po novom krivicnom zakonu 14 godina nezavisno od seksualne orijentacije ili pola
chobanica chobanica 14:34 05.03.2009

Re: Racionalano

po novom krivicnom zakonu 14 godina nezavisno od seksualne orijentacije ili pola


Uz uslov da razlika u godinama ne bude veca od nekog broja, ili pedesetogodisnjaci mogu legalno da upraznjavaju seks sa ucenicama sedmog razreda osnovne skole?
alpeot alpeot 14:41 05.03.2009

Re: Racionalano

Doctor Wu
Nemam razloga da ti ne verujem, ali ima li neko da okaci tacan tekst ta 2 paragrafa?


Sa sajta Ministarstva za rad i socijanu politiku:

Дискриминација у области верских права
Члан 18.
Дискриминација постоји ако се поступа противно начелу слободног испољавања вере или уверења, односно ако се лицу или групи лица ускраћује право на стицање, одржавање, изражавање и промену вере или уверења, као и право да приватно или јавно изнесе своја уверења, у складу са законом.

Дискриминација на основу родног идентитета и
сексуалне оријентације
Члан 21.
Родни идентитет и сексуална оријентација је приватна ствар и нико не може бити позван да се јавно изјасни о свом родном идентитету и сексуалној оријентацији.
Свако има право да изрази свој родни идентитет и сексуалну оријентацију, а дискриминаторско поступање због изражавања родног идентитета и сексуалне оријентације је забрањено.
Слобода изражавања родног идентитета и сексуалне оријентације из ст. 1. и 2. овог члана односе се и на случајеве транссексуалности.

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:41 05.03.2009

Re: Racionalano

chobanica
Que? Kako to B sledi iz prethodno navedenog A?

Kada bi homoseksualci u nekoj drzavi smeli da sklope brak sa vise partnera, a heteroseksualci ne bi, onda heteroseksualci ne bi imali jednaka prava i bili be diskriminisani = hipoteticka situacija.

Kada bi heteroseksualci u nekoj drzavi smeli da sklope brak sa jednim partnerom, a homoseksualci ne bi, onda homoseksualci ne bi imali jednaka prava i bili bi diskriminisani = realna situacija.


Hehe ti posmatras to samo sa stanovista dve grupe ljudi (heteroseksualca i homoseksualaca) ... pa je tvoj stav onda moguce braniti. A ja govorim sa stanovista svih ljudi, pa iz mog stava proizilazi da brak po prirodi stvari dovodi ljude u neravnopravan polozaj ... pa su recimo ljudi koji nisu u braku bez obzira da li zive sami (ili u grupi od vise osoba) diskriminisani posto SAMO oni koji su u braku imaju posebna prava i obaveze.

Recimo u vecini (skoro svim?) zapadnim zemljama oni koji su ubraku placaju manji porez ... E sad postojanje heteroseksualnih brakova i posebna prava onih koji su u njima se moze opravdavati radjanjem i odgajanjem dece sto je opstedrustveni interes i od cega zavisi opstanak drustva ... kad su pitanju istopolni partneri onda vec ne postoji nikakav opstedrustveni interes ...

Sve u svemu, i heteroseksualni brak je vec nesto sto ugrozava ravnopravnost ljudi ... sto onda tu neravnopravnost povecavati njegovim prosirivanjem i na homoseksualce? Kad brak i tako vec polako (ali sigurno) izumire ...

ps. Sarski: primer sa kanibalizmom vec nije ok posto oni ugorzvaju prava drugih ljudi ... ono sa bundevom i ekskurzijom su vec prihvatljivi primeri (zbilja zasto ogranicavati prava fetisista? oni bar nikom ne smetaju )
drug.clan drug.clan 14:51 05.03.2009

Re: Racionalano

nsarski
Znaci svaki oficir u vojci je izabran posredno od strane gradjana slicno kao i ministri i njihovi zamenici i savetnici.

U demokratskim sistemima to bi trebalo da je tako. Vojska takodje nije demokratska po svom unutrasnjem uredjenju jer se u njoj zna hijerarhija, i vojnik se ne pita za misljenje o vojnim odlukama niti sme da organizuje "interesne grupe" unutar Vojske. Slicno vazi i za Crkvu.


Ne vidim kako to kod nas nije demokratski a kod drugih jeste. Mi biramo predsednika na postenim izborima a on bira nacelnika generalstaba.
Kada je unutrasnje uredjenje u pitanju, ni zamenik minista se ne pita, ni glumac u narodnom pozoristu, ni radnik u javnom preduzecu se ne pita nista... Ovako gledano skoro ni jedna organizacija nije demokratska. Sta vise, kada bi se vojnik pitao institucija bi prestala da bude demokratska jer bi odluku donosio neko ko nije izabran (direktno ili indirektno).
chobanica chobanica 14:54 05.03.2009

Re: Racionalano

pa su recimo ljudi koji nisu u braku bez obzira da li zive sami (ili u grupi od vise osoba) diskriminisani posto SAMO oni koji su u braku imaju posebna prava i obaveze.

Recimo u vecini (skoro svim?) zapadnim zemljama oni koji su ubraku placaju manji porez ... E sad postojanje heteroseksualnih brakova i posebna prava onih koji su u njima se moze opravdavati radjanjem i odgajanjem dece sto je opstedrustveni interes i od cega zavisi opstanak drustva ... kad su pitanju istopolni partneri onda vec ne postoji nikakav opstedrustveni interes ...


Slazem se, to je diskriminacija. Eventualne poreske olaksice ne mogu se bazirati na pretpostavci da ce ljudi u braku imati decu, jer to nije njihova obaveza vec slobodan izbor. Ako neko dobije dete, onda mu treba finansijski pomoci bez obzira na to da li je u braku ili ne (ako drzavna politika podrzava radjanje dece)

Osnova za poreske olaksice moze biti ekoloska, ako ljudi koji zive zajedno trose manje resursa nego samci. Ali to opet nema veze sa brakom, mozes ziveti i sa drugom, drugaricom, porodicom.
nsarski nsarski 15:02 05.03.2009

Re: Racionalano

Ne vidim kako to kod nas nije demokratski a kod drugih jeste. Mi biramo predsednika na postenim izborima a on bira nacelnika generalstaba.
Kada je unutrasnje uredjenje u pitanju, ni zamenik minista se ne pita, ni glumac u narodnom pozoristu, ni radnik u javnom preduzecu se ne pita nista... Ovako gledano skoro ni jedna organizacija nije demokratska. Sta vise, kada bi se vojnik pitao institucija bi prestala da bude demokratska jer bi odluku donosio neko ko nije izabran (direktno ili indirektno).

Ja nisam rekao da kod drugih jeste. Nijedna vojska, koliko znam, nije demokratski uredjena. To takodje vazi i za privatna preduzeca i kompanije - sef se pita, ili visi menadzeri - poenta o kojoj Comski cesto pise. Samoupravljanje je bio pokusaj da se neka vrsta demokratije uvede u preduzeca, i svi znamo kako je to proslo. Medjutim, unutar preduzeca, radnici mogu da se organizuju po raznim osnovama - u vojsci to nije dozvoljeno. Univerziteti su u tom smislu najdemokratskiji (ili bi trebali da budu) - studenti imaju grupe koje promovisu interes studenata pred univerzitetskim vlastima, itd. Cak i promocije cesto zavise od misljenja studenata o profesorima.
Medjutim, cela poenta nije u tome.
kiriku33 kiriku33 15:21 05.03.2009

Re: Racionalano

chobanica

Kad je u pitanju recimo sklapane braka izmedju istopolnih partnera to vec nema veze sa ljudskim pravima (niti sa egzistencijom) ... pa ni sa jednakim pravima. Inace bi recimo ti ili ja mogli da se bunimo (sa istim argumentima) sto nam se ne dozvoljava da sklopimo brak sa vise zena


Que? Kako to B sledi iz prethodno navedenog A?

Kada bi homoseksualci u nekoj drzavi smeli da sklope brak sa vise partnera, a heteroseksualci ne bi, onda heteroseksualci ne bi imali jednaka prava i bili be diskriminisani = hipoteticka situacija.

Kada bi heteroseksualci u nekoj drzavi smeli da sklope brak sa jednim partnerom, a homoseksualci ne bi, onda homoseksualci ne bi imali jednaka prava i bili bi diskriminisani = realna situacija.


Ne, ovde bi uporedjenje bilo da hetero hoce sa bilo kojim zivim bicem da sklopi brak, znaci sa ovcom, muflonom.... a da im se ne dopusta onda bi bili diskriminisani.
drug.clan drug.clan 15:22 05.03.2009

Re: Racionalano

chobanica
po novom krivicnom zakonu 14 godina nezavisno od seksualne orijentacije ili pola


Uz uslov da razlika u godinama ne bude veca od nekog broja, ili pedesetogodisnjaci mogu legalno da upraznjavaju seks sa ucenicama sedmog razreda osnovne skole?


Evo sta kaze zakon:

Obljuba sa detetom
clan 180.
(1) Ko izvrši obljubu ili sa njom izjednacen cin sa detetom,
kaznice se zatvorom od jedne do deset godina.

(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog clana nastupila teška telesna
povreda deteta prema kojem je delo izvršeno ili je delo izvršeno od strane više lica ili
je delo imalo za posledicu trudnocu,
ucinilac ce se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina.

(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog clana nastupila smrt deteta,
ucinilac e se kazniti zatvorom od pet do osamnaest godina.

(4) Nece se kazniti za delo iz stava 1. ovog clana ucinilac, ako izmedju
njega i deteta ne postoji znacajnija razlika u njihovoj duševnoj i telesnoj zrelosti.

.....
(8) Detetom se smatra lice koje nije navršilo četrnaest godina.

Znaci legalno je ako su oba lica starija od 14. Ako je jedno lice mladje od 14 onda drugo ne moze biti mnogo starije
drug.clan drug.clan 15:30 05.03.2009

Re: Racionalano

nsarski

Ja nisam rekao da kod drugih jeste. Nijedna vojska, koliko znam, nije demokratski uredjena. To takodje vazi i za privatna preduzeca i kompanije - sef se pita, ili visi menadzeri - poenta o kojoj Comski cesto pise.


Problem sa vojskom je sledeci: Ukoliko bi bila interno demokratski organizovana prestala bi biti demokratska jer bi vojnik koji nije demokratski biran donosio ili ucestvovao u donosenju odluka koje su od javnog znacaja.

nsarski

Samoupravljanje je bio pokusaj da se neka vrsta demokratije uvede u preduzeca, i svi znamo kako je to proslo. Medjutim, unutar preduzeca, radnici mogu da se organizuju po raznim osnovama - u vojsci to nije dozvoljeno. Univerziteti su u tom smislu najdemokratskiji (ili bi trebali da budu) - studenti imaju grupe koje promovisu interes studenata pred univerzitetskim vlastima, itd. Cak i promocije cesto zavise od misljenja studenata o profesorima.
Medjutim, cela poenta nije u tome.

Eto vidis da je radnicko samoupravljanje demokraticnije od ove liberalne kapitalisticke demokratije u koju se svi kunu.
Inace cak i ono nase samoupravljanje je odlicno funkcionisalo i sve dok drzava nije posustala zbog politickih problema 1980. donosila nam je privredni rast veci nego sto su imale mnoge rezvijene zapadne zemlje. Sistem nije propao jer samoupravljanje nije funkcionisalo vec zato sto je drzava tj njeni politicki i pravni sistem propao pa su mimo zakona funkcioneri poceli da rade sta hoce a za to nisu bili kaznjavani.
nsarski nsarski 15:35 05.03.2009

Re: Racionalano

Eto vidis da je radnicko samoupravljanje demokraticnije od ove liberalne kapitalisticke demokratije u koju se svi kunu.

Mozda je bilo demokraticnije, ali nije bilo efikasnije - a efikasnost je osnovni cilj proizvodnje. Zato, na primer, i u vreme samoupravljanja, se u "Zvezdi" znalo ko o cemu odlucuje, i nje na "poletarcima", recimo, da odlucuju o sastavu tima vec na trenerima i selektorima. Istovremeno, u samoupravnim bolnicama su cistacice odlucivale o kupovini hirurske opreme, pa cak i o promocijama hirurga.
kiriku33 kiriku33 15:51 05.03.2009

Re: Racionalano

Sto je glupo, jer deca sa 13-14 godina mogu da iz obesti izvrse cin obljube nad vrsnjakom. Jedino sto im se ne moze suditi kao odraslima. Ovakvih primera ima dosta, mislim par i kod nas ali i u skandinaviji
Doctor Wu Doctor Wu 16:21 05.03.2009

Re: Racionalano

Sto je glupo, jer deca sa 13-14 godina mogu da iz obesti izvrse cin obljube nad vrsnjakom. Jedino sto im se ne moze suditi kao odraslima. Ovakvih primera ima dosta, mislim par i kod nas ali i u skandinaviji

Da. Na zapadu je uobicajeno 16 i iznad. Kod nas, u Hrvatskoj i Crnoj Gori je 14, u Bosni i Makedoniji 16 a u Sloveniji 15. Ima onaj ludak u Holandiji koji hoce da ozakoni pedofiliju, odnosno da i pedofile stavi pod Discrimination Act.
Željka Buturović Željka Buturović 16:22 05.03.2009

Re: Racionalano

I šta je ovde sporno? Šta žele verske zajednice ovde da izmene?

a ko kaze da je bas to sporno? predlog zakona ide daleko dalje od zabrane drasticnih slucajeva oko kojih se vecina ljudi slaze. problem sa ljudima poput vas sto vi zakon niste ni procitali niti razmisljate o njegovih posledicama. samo ste culi da je to "zakon protiv diskriminacije" koji je "uslov za sengen". a posto ste vi protiv diskriminacije i hocete vizu, to vam je sasvim dovoljno, ma sta u zakonu pisalo i ma kakve bile njegove objektivne posledice. ne samo to, nego jos ovde pridikujete onima koji su ga procitali, u fazonu, sta gnjavite, usvajaj pa da putujemo...

I šta je ovde sporno? Šta žele verske zajednice ovde da izmene?

ne znam koji je njihov konkretan problem, ali zamenite 'tramvaj' za 'crkvom' pa cete videti da su stvari malo komplikovanije. voznja tramvaja je drzavna/gradska stvar, pa nije na drzavi/gradu da daje prednost hriscanima ili heteroseksusalcima. medjutim, po ovome ni npr. katolicka crkva ne sme da daje prednost heteroseksualcima kad ona zaposljava svoje svestenike ako neki sudija, koji mozda u crkvi nikad nije ni bio, proceni da to nije "opravdan razlog".
Doctor Wu Doctor Wu 16:22 05.03.2009

Re: Racionalano

Zato, na primer, i u vreme samoupravljanja, se u "Zvezdi" znalo ko o cemu odlucuje, i nje na "poletarcima", recimo, da odlucuju o sastavu tima vec na trenerima i selektorima. Istovremeno, u samoupravnim bolnicama su cistacice odlucivale o kupovini hirurske opreme, pa cak i o promocijama hirurga.

Sarski, ne vredi da objasnjavas.
Drug clan, ako je pravi drug- a izgleda da jeste- je grobar.
sima2000 sima2000 16:34 05.03.2009

Re: Racionalano

katolicka crkva ne sme da daje prednost heteroseksualcima kad ona zaposljava svoje svestenike ako neki sudija, koji mozda u crkvi nikad nije ni bio, proceni da to nije "opravdan razlog".


Stavljaš se u njihovu poziciju na previše racionalan način. Ovde je na delu potpuno iracionalna homofobija pomešana sa iskonskim strahom od napretka.
Željka Buturović Željka Buturović 16:39 05.03.2009

Re: Racionalano

Ovde je na delu potpuno iracionalna homofobija pomešana sa iskonskim strahom od napretka.

sta je "na delu" je u sustini irelevantno. zakon je los i stetan iz milion razloga, a zahvaljujuci naprednim gradjanima poput vas koji bi i ne citajuci usvojili bilo koji zakon samo ako je u istoj recenici pomenut beli sengen, smo i dosli do toga da treba da se oglasi crkva da bi se mozgovi uopste ukljucili.

Inace smatram da je najbolji put ka totalnom haosu donosenje sto veceg broja besmislenih i nesprovoljivih zakona.

upravo tako, sto i objasnjava haos u srbiji. a kao vrhunac, skupstina se stalno kritikuje kako nije donela dovoljno zakona i da ih ne usvaja dovoljno brzo.
drug.clan drug.clan 16:47 05.03.2009

Re: Racionalano

Doctor Wu
Zato, na primer, i u vreme samoupravljanja, se u "Zvezdi" znalo ko o cemu odlucuje, i nje na "poletarcima", recimo, da odlucuju o sastavu tima vec na trenerima i selektorima. Istovremeno, u samoupravnim bolnicama su cistacice odlucivale o kupovini hirurske opreme, pa cak i o promocijama hirurga.

Sarski, ne vredi da objasnjavas.
Drug clan, ako je pravi drug- a izgleda da jeste- je grobar.


Ako uzmemo sve parametre koji se danas koriste za ocenu uspesnosti jedne ekonomije (rast GDP-a, nezaposlenost, zivotni standard stanovnistva, GINI, kreditnu zaduzenost itd.) onda je radnicko samoupravljanje u periodu politicke i drzavne stabilnosti u SFRJ (1950-1980) bilo u najmanju ruku konkurentno zapadnoevropskim sistemima a u mnogim slucajevima i bolje.

Samoupravljanje je propalo zato sto je drzava propala pre svega (politicka stabilnost i pravosudje).

Ih moram vas razocarati ali nisam grobar, ja sam kao i svaki uzoran clan navijao za Hajduk
drug.clan drug.clan 16:50 05.03.2009

Re: Racionalano

Doctor Wu
Sto je glupo, jer deca sa 13-14 godina mogu da iz obesti izvrse cin obljube nad vrsnjakom. Jedino sto im se ne moze suditi kao odraslima. Ovakvih primera ima dosta, mislim par i kod nas ali i u skandinaviji

Da. Na zapadu je uobicajeno 16 i iznad. Kod nas, u Hrvatskoj i Crnoj Gori je 14, u Bosni i Makedoniji 16 a u Sloveniji 15. Ima onaj ludak u Holandiji koji hoce da ozakoni pedofiliju, odnosno da i pedofile stavi pod Discrimination Act.




Drzave koje zabranjuju odnose do starijeg doba uglavnom imaju veci procenat maloletnickih trudnoca od onih koje to dozvoljavaju ranije - zabranjeno voce opet u pitanju.
Doctor Wu Doctor Wu 17:00 05.03.2009

Re: Racionalano

a sam kao i svaki uzoran clan navijao za Hajduk

Da, i moj rođeni ujak je bio sličan slučaj. Nije bio komunista, naprotiv, ali je bio Srbin i navijao za Hajduk. I, treba li reći, bio je lud k'o struja.
sima2000 sima2000 17:24 05.03.2009

Re: Racionalano

sta je "na delu" je u sustini irelevantno. zakon je los i stetan iz milion razloga, a zahvaljujuci naprednim gradjanima poput vas koji bi i ne citajuci usvojili bilo koji zakon samo ako je u istoj recenici pomenut beli sengen, smo i dosli do toga da treba da se oglasi crkva da bi se mozgovi uopste ukljucili.


Negde sam pročitao da je prepisan holandski zakon. Nemam nameru da se dalje informišem, da ga iščitavam i slično. Meni je ovo dovoljno da o njemu mislim sve najbolje.

A naročito kad vidim ko ga napada (Palma, Aleksandra Janković, Toma Nikolić).
drug.clan drug.clan 17:24 05.03.2009

Re: Racionalano

Doctor Wu
a sam kao i svaki uzoran clan navijao za Hajduk

Da, i moj rođeni ujak je bio sličan slučaj. Nije bio komunista, naprotiv, ali je bio Srbin i navijao za Hajduk. I, treba li reći, bio je lud k'o struja.


mi drugovi smo prerasli decje bolesti zvane nacionalizam, sovinizam, seksualna i rasna diskriminacija .... Nama nije smetalo to sto je klub hrvatski ili to sto je iz druge republike...

A morate priznati da je u tome (ravnopravnosti i jednakosti) socijalizam mnogo bolji od kapitalizma kome mnogi ovde teze, pogledajte kako u danasnjem svetu stvari stoje kada su prava u pitanju pogotovo prava gay populacije u pitanju sto socijalistickija drzava to vise prava za sve.

Socijalisticka struja je i uvela ljudska prava na svetsku pozornicu ukljucujuci i LGBT prava.
mungos92 mungos92 17:39 05.03.2009

Re: Racionalano

nsarski
Eto vidis da je radnicko samoupravljanje demokraticnije od ove liberalne kapitalisticke demokratije u koju se svi kunu.

u samoupravnim bolnicama su cistacice odlucivale o kupovini hirurske opreme, pa cak i o promocijama hirurga.


E, sada si ga malo preterao! Šta duvaš?

Mungos, The Straight
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:50 05.03.2009

Re: Racionalano

sta je "na delu" je u sustini irelevantno. zakon je los i stetan iz milion razloga, a zahvaljujuci naprednim gradjanima poput vas koji bi i ne citajuci usvojili bilo koji zakon samo ako je u istoj recenici pomenut beli sengen, smo i dosli do toga da treba da se oglasi crkva da bi se mozgovi uopste ukljucili.

ja ne bih tako generalno i na gomilu.
ima nas koji smo pročitali.
osim toga, zakon je prošao kompletnu proceduru.
kroz skupštinske odbore, ministarstvo za ljudska i manjinska prava,
ministarstvom vera,
prošao na vladi,
radjen u saradnji sa mnogim domaćim i svetskim stručnjacima,
poređen sa mnogim sličnim zakonima u evropi,
sa nvo etc.

i noć uoči stavljanja zakona u na usvajanje u skupštinu, našao se neko iz crkve da stavi veto.
u tom je problem.
a ne u beloj šengenskoj listi.
niti je to jedini zakon koji treba da se usvoji i usaglasi sa evropskim standardima.

ako ti je namera da nas sve na gomilu proglasiš neznalicama ilištagod,
nemojkeveti.
mani se arbitriranja.
mnogo ih je i bez tebe ovde.
nsarski nsarski 17:53 05.03.2009

Re: Racionalano

E, sada si ga malo preterao! Šta duvaš?

Ja licno znam za takve primere....
Ne duvam, na poslu sam:)

P.S. Jednom je hirurg u jenoj bolnici dosao u 5 ujutru na posao, uzeo kofu i krpu i poceo da pere hodnike. Dosla cistacica kasnije i pitala ga sta to radi. On se upravo na to pozalio - on ume da radi njen posao, i radi ga, neka ona ide u operacionu salu i malo zameni njega. Prethodnog dana su imali sastanak radnickog saveta.
mungos92 mungos92 18:05 05.03.2009

Re: Racionalano

nsarski
E, sada si ga malo preterao! Šta duvaš?

Ja licno znam za takve primere....
Ne duvam, na poslu sam:)


Trebalo je da budeš malo precizniji.... Fakat je da su i čistačice dizale ruku na radničkim savetima, ali zato što im je tako nalagano od strane onih koji su zaista odlučivali. Tako da se ne može baš reći da su zaista donosile odluke.

Ali i to mi je manje zlo od ove današnje "demokratije bez granica" gde neki npr. krompirdžija sa osnovnom školom (posredno) utiče na državne odluke od strateškog značaja, kroz izbor svog narodnog poslanika., ako kapiraš na šta mislim.

Mungos, The Krompirdžijofob
g.radicevic g.radicevic 18:13 05.03.2009

Re: Racionalano

Izgleda da ne zele da seksualna i religijska orijentacija budu stavljene u isti paragraf. Nek podele to u 2 paragrafa i mirna Backa.


pa valjda su obe ove orijentacije iz domena osnovnih ljudskih prava.
zamisli da svaki segment iz tog korpusa dobije poseban paragraf.
Doctor Wu Doctor Wu 18:23 05.03.2009

Re: Racionalano

ima nas koji smo pročitali.

Čekaj, onda objasni za nas, sa malo većom dioptrijom. Šta je ovaj zakon? Šta on definiše? Šta je zakonom kažnjiva diskriminacija uopšte ili šta je zakonom kažnjiva diskriminacija u državnoj službi?

Ako je prvo, onda je njegovo dejstvo relativno ograničeno i odnosi se na relativno uzak segment društva. A ako je drugo, onda on stvarno može da unese totalnu pometnju jer, na primer, ako neki privatnik hoće da otvori lap dancing club koji u okviru svojih usluga nudi, na pr hot lesbian pole dancing, onda dosledna primena ovakvog zakona može da ga košta uspeha na tržištu (a sve ostale građane poreza koji bi se naplatio). Pored toga, da li bi ti zaposlila u bolnici nekog Jehovinog svedoka koji misli da je transfuzija krvi greh? Da li kveker treba i može biti policajac? Na kraju, ko može sprečiti privatnika da svoje saradnike bira prema svojim moralnim i verskim uzusima i da na taj način privatne moralne & verske nazore nameće onima koji rade u njegovoj firmi?
topcat topcat 19:01 05.03.2009

Re: Racionalano

sima2000


Pera Perić je homoseksualac i hoće da se zaposli kao vozač tramvaja.

Mika Mikić je budista i hoće da se zaposli kao vozač tramvaja.


Zar nije prilikom zaposljavanja najbitnije kako Pera Peric odnosno Mika Mikic voze tramvaj, a ne sto vjeruju ili s kim spavaju?
Doctor Wu Doctor Wu 19:09 05.03.2009

Re: Racionalano

Zar nije prilikom zaposjavanja najbitnije kako Pera Peric odnosno Mika Mikic voze tramvaj, a ne sto vjeruju ili s kim spavaju?

chobanica chobanica 20:19 05.03.2009

Re: Racionalano

ako neki privatnik hoće da otvori lap dancing club koji u okviru svojih usluga nudi, na pr hot lesbian pole dancing, onda dosledna primena ovakvog zakona može da ga košta uspeha na tržištu (a sve ostale građane poreza koji bi se naplatio). Pored toga, da li bi ti zaposlila u bolnici nekog Jehovinog svedoka koji misli da je transfuzija krvi greh? Da li kveker treba i može biti policajac? Na kraju, ko može sprečiti privatnika da svoje saradnike bira prema svojim moralnim i verskim uzusima i da na taj način privatne moralne & verske nazore nameće onima koji rade u njegovoj firmi?


1) Ako strejt plesacice dobro glume lezbejke nema razloga zasto bi taj biznismen morao da zaposli samo i iskljucivo lezbejke, ali razumljivo je da mora da zaposli zene (vidi tacku 2)
2) Zakon kaze da ako je neka specificna osobina neophodna za odredjeno radno mesto, onda nije diskriminacija ako ne zaposlis osobu koja tu osobinu nema
3) Biti homoseksualac i imati hriscansku etiku nije nespojivo. Covek ne moze da promeni svoju seksualnu orijentaciju, ali moze da se ne upusta u homoseksualne odnose ako veruje da je to greh.
maksa83 maksa83 21:03 05.03.2009

Re: Racionalano

na pr hot lesbian pole dancing

'De?
Doctor Wu Doctor Wu 22:12 05.03.2009

Re: Racionalano

'De?

Ček', biće.
bene_geserit bene_geserit 00:59 06.03.2009

Re: Racionalano

nsarski
Ja sam takodje rekao: Drzava demokratska drustvena organizacija (ili bi u idealnom smislu takva trebala da bude)To bi bio ideal. Da cesto tako nije, ni u proslosti nije bilo, svi znamo.

Mozda je demokratsko drustveno uredjenje drzave najuspesnije od svega sto je covecanstvo do sada osmislilo i probalo (mada bih i tu stavio poveliki znak pitanja) ali proglasiti demokratiju za IDEALNU organizaciju drzave i drustva je u najmanju ruku ne sagledavanje svih njenih mana.
A za mane ne mora covek daleko da ide - dovoljno je da pogleda na sta lici srpska varijanta demokratije ...
Ja se sve nesto nadam da ce nasi potomci da budu inventivniji od nas i da ce da osmisle i iskuse sistem koji ce da bude pravedniji, efikasniji, smisleniji, (ovako bi moglo do sutra) ... od ovog "idealnog" koji sada imamo.

A ne bih se ni zakleo ni da kada drug.clan zagovara samoupravljanje i komunizam ista manje u pravu nego Nenad kada demokratiju proglasava idealnom.
nsarski nsarski 01:51 06.03.2009

Re: Racionalano

Nenad kada demokratiju proglasava idealnom.

Rekao sam "demokratija u idealnom smislu". Dakle drzava koju, u idealnom smislu, slobodno bira dobro informisan narod voljom vecine.
Da li je to dobro ili lose uredjenje, o tome nije bilo reci. A sigurno nije bilo reci da li je demokratija idealno uredjenje. Razne perverzije demokratije, od Srbije do Sjedinjenih Drzava, ja ne racunam u idealne.
irvas92 irvas92 02:57 06.03.2009

Re: Racionalano

vasilije
Naravno da crkva, kao i svaka druga, formalna i neformalana grupa (recimo izvidjaci) moze i ima pravo da se izasnjava o bilo kojem drustvenom pitanju ... i to spada u osnovna ljudska prava. A ovi sto etiketiraju (da ne kazem pljuju i vredjaju) nemaju blage veze ni sa liberalizmom a ni sa demokratijom. Njihovo ponasanje bi se najtacnije moglo kvalifikovati kao komunisticko (zato im mnogi ovde i tepaju: skojevci ) ... a u komunizmu je crkva bila tretirana kao neprijateljska organizacija ...

cisto da razjasnim neke stvari. ovde se, koliko vidim, kritikuje drzava u kojoj crkva ima prevelik uticaj a ne sama crkva kao formalna ili neformalna grupa. u komunizmu je crkva bila tretirana kao neprijateljska organizacija, to je u potpunosti tacno. isto je tacno da su komunisti (barem sto se crkve tice) ipak donekle bili u pravu.
fireworks fireworks 07:53 06.03.2009

Re: Racionalano

ed_novipazar
Cini mi se da je Srbija otisla u dva ekstrema. U jedan smjer vozi Crkva, u drugi liberali. Ja sam neka svoja razmisljanja o umijesanosti religije u drzavne poslove vec izlozio na jednom drugom blogu. Ovdje bih samo ponovio osnovno. Ja ne znam sta tacno znaci odvojenost religije od drzave i volio bih da mi neko pojasni. Vjerske zajednice izmedju ostalog zastupaju prava vjernika u drustvu. Zato, ne vidim nikakav problem da bilo koja vjerska zajednica se javi za rijec i da se drzavnim organima obrati sa svojim stavom po odredjenom pitanju. Narocito po pitanjima koja se ticu temelja vjere. Ko ce se po tom pitanju oglasiti ako nece Crkva. Hoce li drzavni organi saslusati i na kraju izaci u susret tim zahtjevima odn. stavovima zavisi od argumentacije koja je prilozena. I ne vidim sta je sada sporno. Ne znam zasto se pri javljanju Crkve za rijec oodmah poteze za etiketiranjem. Ja sam musliman i nisam pripadnik Crkve ali ovdje se radi o principima. Neko pod ljudskim pravima podrazumijeva samo prava za sebe i svoje istomisljenike ali ne i za duge. Pogotovu ne za vjernike.

Потеже се зато што је код нас пракса да свако јављање цркве за реч подразумева захтев да се ствари у држави уреде онако како то црква очекује (тј. према њеним правилима). А ако су црква и држава одвојене, то тако не може - та се правила могу поклопити, али и не морају. Поготово што је врло могуће да се став једне цркве разликује од става друге (која би у том случају била дискриминисана), а обично се ставови свих цркава разликују од става људи који нису верници (а које они не морају да поштују, као што доле пише Нсарски). Црква има права да буде равноправна са свим осталим погледима на свет, али не може бити "равноправнија", без обзира да ли је у питању хришћанство, ислам или будизам. Јел сад јасно?
dolybell92 dolybell92 09:00 06.03.2009

Re: Racionalano

Pera Perić je homoseksualac i hoće da se zaposli kao vozač tramvaja. Niko nema pravo da ga diskriminiše, niko nema pravo da ga stavi u podređen položaj, da mu da manju platu, da ga otpusti ili stavi na bilo kakav način u neravnopravan položaj zbog njegove seksualne orjentacije. Ako to uradi odgovaraće po ovom zakonu.


Pera Perić je pop i hoće da se zaposli kao vozač tramvaja. Niko nema pravo da ga diskriminiše, niko nema pravo da ga stavi u podređen položaj, da mu da manju platu, da ga otpusti ili stavi na bilo kakav način u neravnopravan položaj zbog njegove seksualne orjentacije. Ako to uradi odgovaraće po ovom zakonu.
antioksidant antioksidant 09:49 06.03.2009

Re: Racionalano

Ček', biće.

bice, bice ali samo da su religiozne
drug.clan drug.clan 13:54 06.03.2009

Re: Racionalano

irvas92
vasilije
Naravno da crkva, kao i svaka druga, formalna i neformalana grupa (recimo izvidjaci) moze i ima pravo da se izasnjava o bilo kojem drustvenom pitanju ... i to spada u osnovna ljudska prava. A ovi sto etiketiraju (da ne kazem pljuju i vredjaju) nemaju blage veze ni sa liberalizmom a ni sa demokratijom. Njihovo ponasanje bi se najtacnije moglo kvalifikovati kao komunisticko (zato im mnogi ovde i tepaju: skojevci ) ... a u komunizmu je crkva bila tretirana kao neprijateljska organizacija ...

cisto da razjasnim neke stvari. ovde se, koliko vidim, kritikuje drzava u kojoj crkva ima prevelik uticaj a ne sama crkva kao formalna ili neformalna grupa. u komunizmu je crkva bila tretirana kao neprijateljska organizacija, to je u potpunosti tacno. isto je tacno da su komunisti (barem sto se crkve tice) ipak donekle bili u pravu.


ma bili su oni u pravu u mnogo slucajeva, jedina njihova greska je bila sto ljudima nisu dali ono sto ljudi najvise vole - laju u prazno!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:16 05.03.2009

Putuj, igumane...

a onda ću kad mi zatreba šengenska viza da odem kod nadležnog vladike, šta li?

Zavisi kud putuješ:
Ako ćeš na Zapad po vizu ideš u biskupiju, ako ćeš u islamske zemlje kod muftije, a za Rusiju u patrijaršiju.

antioksidant antioksidant 13:21 05.03.2009

Re: Putuj, igumane...


za rusiju nam ne treba viza - skorije smo potpisali neki sporazum. mislim i da za vecinu islamskih zemalja mozemo otputovati bez viza (ili se vize placaju na aaerodromu tj granicnom prelazu).

dakle ostaje samo biskupija
Lektorka Lektorka 13:23 05.03.2009

Re: Putuj, igumane...

ma svejedno je, ionako svi sede u skupstini. koja ce, eto, ipak da vrati zakon u proceduru, ali - IZMENJEN
e, a dok nadlezne macke rade na izmenama, opozicioni misevi kolo vode
zivo me zanima da li ce oba sporna clana da izbace iz zakona
danube danube 16:09 05.03.2009

Re: Putuj, igumane...

Pa mozes u Rusiju bez viza ali najvise 30 dana,a za islamske zemlje moras da se pomucis
za vecinu ;osim za ( Egipat Tunis i mozda jos neke). Pa ako hoces duze u Rusiju icices u patrijarsiju kao, i u biskupiju,ili u dzamiju!
fireworks fireworks 07:54 06.03.2009

Re: Putuj, igumane...

antioksidant

za rusiju nam ne treba viza - skorije smo potpisali neki sporazum. mislim i da za vecinu islamskih zemalja mozemo otputovati bez viza (ili se vize placaju na aaerodromu tj granicnom prelazu).

dakle ostaje samo biskupija

ууу, ал ћемо да "пунимо" Латине... ај да дамо неку кинту и осталима
mungos92 mungos92 14:06 05.03.2009

Crkve / verske zajednice....

.. su ipak još jedine institucije u kojima se, ako ništa drugo, a ono bar iskreno promovišu prave ljudske i moralne vrednosti. I to je to!
A, sad, ako mi treba viza samo zazto što ne želim legalizovani & zaštićeni pederluk u zemlji... Pa, dobro... Manje me košta da platim 30-40EUR i više sati čekam u redu.

Mungos, The Ateista
alpeot alpeot 14:12 05.03.2009

Re: Crkve / verske zajednice....

mungos92
samo zazto što ne želim legalizovani & zaštićeni pederluk u zemlji...


Ovo je ocigledno motiv koji stoji iza intervencije SPC. Pravi motiv, da se vise ne zamajavamo pravnickim smicalicama.
drug.clan drug.clan 14:16 05.03.2009

Re: Crkve / verske zajednice....

mungos92
.. su ipak još jedine institucije u kojima se, ako ništa drugo, a ono bar iskreno promovišu prave ljudske i moralne vrednosti. I to je to!
A, sad, ako mi treba viza samo zazto što ne želim legalizovani & zaštićeni pederluk u zemlji... Pa, dobro... Manje me košta da platim 30-40EUR i više sati čekam u redu.

Mungos, The Ateista

Koje to vrednosti:
Dzipovi, pedofilija, rasterivanje dece sa trgova, podstrekivanje na fizicko nasilje...
sima2000 sima2000 14:17 05.03.2009

Re: Crkve / verske zajednice....

A, sad, ako mi treba viza samo zazto što ne želim legalizovani & zaštićeni pederluk u zemlji... Pa, dobro... Manje me košta da platim 30-40EUR i više sati čekam u redu.


Ovakav stav jednostavno nije civilizovan.

Jednog dana ti neće dati vizu, čak i ako budeš hteo dupo više da platiš. Civilizovani ljudi ne žele da se druže sa takvima kao što si ti.

Naravno da imaš pravo na ovakav stav, samo nemaš pravo i mene da vučeš u blato.
tttomaz tttomaz 14:17 05.03.2009

Re: Crkve / verske zajednice....

alpeot
mungos92
samo zazto što ne želim legalizovani & zaštićeni pederluk u zemlji...


Ovo je ocigledno motiv koji stoji iza intervencije SPC. Pravi motiv, da se vise ne zamajavamo pravnickim smicalicama.


Treba da bude sto vise takvih motiva i intervencija. Kao da nam nije dosta antihriscanskih zakona i smicalica!
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:31 05.03.2009

Re: Crkve / verske zajednice....

Koje to vrednosti:
Dzipovi, pedofilija, rasterivanje dece sa trgova, podstrekivanje na fizicko nasilje...

pazi, zaboravio si i da proglašavaju ratne zločince za svece.
a da aktuelne optužene vizitiraju.
da ih primaju u patrijaršiju, neke već osuđene.
da nose oružje, imaju privatne firme, slikaju se za gloriju,
seksualno napastvuju decu bez posledica...
stvarno vrednosti...
ko se ne bi na njih nalepio...
mungos92 mungos92 15:31 05.03.2009

Re: Crkve / verske zajednice....


1. U većini Saveznih američkih država takav zakon nije prošao.
2. Znam bar deset finih, civilizovanih mesta u SAD gde pederi dobijaju batine samo zato što su to što jesu, a kamoli da spomenu nešto više od toga.
3. To što je u crkvama (i Katoličkoj i SPC) nadjeno par slučajeva nasilničke pedofilije (u pitanju su delovi promila!), još uvek ne dovodi u pitanje fundamentalne vrednosti i - svidjalo se to vama ili ne - još uvek visok stepen moralnosti većine verskih zajednica.
4. Ako vam je toliko stalo do pederluka, tražite lepo azil u Holandiji, ŠveCkoj ili već gde to smatraju "normalnim".
5. Srbiju ostavite na miru.

Mungos, The Moralni Ateista
kiriku33 kiriku33 15:46 05.03.2009

Re: Crkve / verske zajednice....

Opet podela na Ideologiju i njene izvrsioce.
Ideologija hriscanstva propoveda visoke moralne norme.
Izvrsioci su ti koji prikazuju da ne da nemaju veze sa onima odozgo, nego ocigledno da su korumpirani sa donje, malo toplije strane. (Osim toga homoseksualaca ima i u crkvi - ocigledno cim vise vole decake od devojcica. Da li sad njima zabraniti da se izajsnjavaju kao "alternativci" )
Znaci postovana dopustite onima koji veruju u te moralne vrednosti da postuju ideologiju po izboru.
Osim ako LGTT zajednicama u sustini smeta crkva kao ideologija? U kom slucaju "tough luck" ako moraju da postoje jedni mogu da postoje i drugi. - a to je sustina ovog zakona, za ne?
Filip2412 Filip2412 16:20 05.03.2009

Re: Crkve / verske zajednice....

Mungose uzimas za primer nekakve moralnosti i demokratije zemlju koja
- ne daje zdravstvenu zastitu svojim gradjanima a daje pare bankarima i velikim auto kompanijama koje prave gubitke,
- javno se hvali psiho fizickim mucenjem kao legitimnim nacinom ispitivanja ljudi koji nisu osudjeni od suda
- svaki predsednik mora da se ulizuje biracima blebetanjem o Bogu

U većini Saveznih američkih država takav zakon nije prošao.
Srbija nema namere da postane savezna americka drzava vec deo Evropske Unije. Srbija se ne nalazi u nekoj pustari srednjeg zapada USA vec usred Evrope. Holandija ili SveCka koje pominjes su kulturoloshki i geografski mnogo blize Srbiji nego Kansas ili slicno...

Ja stvarno ne vidim razloga za paniku osim ako neko licno ne sumnja u svoj sopstveni sexualni identitet. Zivi i pusti druge da zive.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 16:34 05.03.2009

Re: Crkve / verske zajednice....

1. U većini Saveznih američkih država takav zakon nije prošao.
2. Znam bar deset finih, civilizovanih mesta u SAD gde pederi dobijaju batine samo zato što su to što jesu, a kamoli da spomenu nešto više od toga.
3. To što je u crkvama (i Katoličkoj i SPC) nadjeno par slučajeva nasilničke pedofilije (u pitanju su delovi promila!), još uvek ne dovodi u pitanje fundamentalne vrednosti i - svidjalo se to vama ili ne - još uvek visok stepen moralnosti većine verskih zajednica.
4. Ako vam je toliko stalo do pederluka, tražite lepo azil u Holandiji, ŠveCkoj ili već gde to smatraju "normalnim".
5. Srbiju ostavite na miru.

Mungos, The Moralni Ateista


1-3 I sta me briga za savezne drzave u US, tamo se ponegde jos praktikuje smrtna kazna pa treba da je vrate i u Srbiju jel? Ko kaze da je US glavni i jedini parametar, to samo valjda u glavama onih kod kojih postoji podela na 'njih' i 'nas'.

4-5 A ko si ti da nekome govoris gde da ide? Mozda ljudi hoce da ostanu da zive u Srbiji, mozda vole svoj grad i svoju zemlju, ili mislis da samo patriJoti ko ti imaju hipoteku nad Srbijom. Dosta je cini mi se svima takve ljubavi. Ostavi ti Srbiju na miru i kad se vec ne stidis svojih stavova bar ih sacuvaj za sebe. Znamo vec sta Bora Corba misli na ovu temu pa ne treba da nam ponavljas.

Antimoralni ateista.
mungos92 mungos92 17:05 05.03.2009

Re: Crkve / verske zajednice....


SAD sam uzeo kao primer iz dva razloga:
- Važ za verovatno najliberalniju zemlju u svetu ( i to i jeste - do odredjene granice)
- Moje iskustvo, s obzirom da sam tamo proveo osam godina.

tNeues aus der Nachbarschaft
Tamo se ponegde jos praktikuje smrtna kazna pa treba da je vrate i u Srbiju jel?

Mada to nije tema, odgovoriću na "provokaciju"

Jeste. Zašto bi poreski obveznici izdržavali nekoga ko je počinio neki od najtežih zločina i nije zaslužio da živi? (Pod uslovom da je pravedno osudjen)

tNeues aus der Nachbarschaft
A ko si ti da nekome govoris gde da ide? Mozda ljudi hoce da ostanu da zive u Srbiji, mozda vole svoj grad i svoju zemlju, ili mislis da samo patriJoti ko ti imaju hipoteku nad Srbijom. Dosta je cini mi se svima takve ljubavi. Ostavi ti Srbiju na miru i kad se vec ne stidis svojih stavova bar ih sacuvaj za sebe. Znamo vec sta Bora Corba misli na ovu temu pa ne treba da nam ponavljas.


Ja sam punopravni gradjanin Srbije - rodjen (revolucionarne 1968) i odrastao u njoj - koji je u ovu zemlju uložio značajan deo svog života i truda i koji, počev od S. Miloševića pa do iskompleksirani i frustriranih "homosa", nije dozvoljavao da je kvare njima slične protuve i bolesnici.

So, ako neko treba da se stidi svojih stavova, to ste onda ti & tvoji istomišljenici!

Mungos, The Moralni Gradjanin Srbije
mungos92 mungos92 17:11 05.03.2009

Re: Crkve / verske zajednice....

sima2000
A, sad, ako mi treba viza samo zazto što ne želim legalizovani & zaštićeni pederluk u zemlji... Pa, dobro... Manje me košta da platim 30-40EUR i više sati čekam u redu.


Ovakav stav jednostavno nije civilizovan.
Jednog dana ti neće dati vizu, čak i ako budeš hteo dupo više da platiš. Civilizovani ljudi ne žele da se druže sa takvima kao što si ti.
Naravno da imaš pravo na ovakav stav, samo nemaš pravo i mene da vučeš u blato.


Da li te to neko plaća da tako lupetaš ili stvarno ne umeš da razlikuješ dobro od lošeg?

Mungos, The Civilizovani Moralni Ateista
Filip2412 Filip2412 17:17 05.03.2009

Re: Crkve / verske zajednice....

SAD sam uzeo kao primer iz dva razloga:
- Važi za verovatno najliberalniju zemlju u svetu ( i to i jeste - do odredjene granice)

ovo je Mungose daleko od istine, predugo si ti u USA pa ti se malo iskrivio pogled na stvarnost. Cak i ovde u Kanadi ne vide USA kao liberalnu zemlju a tek Evropljani uopste nemaju sjajno misljenje o slobodi u USA.

Srbije treba bez mnogo filozofiranja da se ugleda na Evropske zemlje.

Uzgred, ne kapiram zasto ovi gore toliko troluju o vojsci? Jel ima neke veze sa gej pravima?
Mislim, donekle, ta vojska mi je uvek bila gej, prvo 100% vremena provodis sa muskarcima drugo oficir te zayebava nece da ti da slobodan dan da izadjes da se vidis sa devojkom...

BTW jel znate da su Spartanci podrzavali homoseksualne veze zato sto su verovali da jacaju vojnu sposobnost jedinice - ucvrscivanjem veza izmedju vojnika.
alpeot alpeot 17:23 05.03.2009

Poraz SPC

Zakon se vraća bez izmena u proceduru
05. mart 2009. | 16:56

Izvor: Beta

Grad: Beograd

Vlada Srbije odlučila je na današnjoj sednici da se Predlog zakona protiv diskriminacije bez izmena vrati u skupštinsku proceduru, rečeno je u Vladi Srbije.


Rasprava je pokrenuta na zahtev ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića, čije je ministarstvo pripremilo zakonski predlog.

Vlada je ocenila da je taj predlog u skladu sa evropkim standardima i da ga ne treba menjati, pa će sledeće sedmice biti ponovo u skupštinskoj proceduri.

Pre toga biće održan sastanak s predstavnicima crkava i verskih zajednica na čiju je inicijativu predlog zakona povučen.

Predlog Zakona protiv diskriminacije povučen je juče posle podne iz procedure posle telefonske sednice Vlade Srbije na, kako je ranije danas izjavio Ljajić, zahtev Srpske pravoslavne crkve.

kiriku33 kiriku33 17:25 05.03.2009

Re: Crkve / verske zajednice....

Jeste li vi to Mungose studirali dramski, pa kao hetero ne mozete da dobijete posao, obzirom da se zna ciji lobi drzi pozorisnu umetnost kod nas?
I pravo da vam kazem ja znam ljude koji nisu prikriveni, nego se javno deklarisu, a rade kao i svi koji rade posteno, vole ovu zemlju i mogu da joj doprinesu - mnogo vise nego neki degenerisani "straight"-ovi koji ubijaju decu, zene, starce, babe, izivljavaju se nad njihovim lesevima, ili su politicari.
Samo nasilno ispoljavanje sopstvenog nahodjenja (straight ili gay) predstavlja atak na druge gradjane Srbije. Kriminalac, je kriminalac bilo da je obican ili homo. Znaci svi su punopravni gradjani Srbije i treba da imaju jednaka prava. I jednako im ih treba oduzeti kada ih zloupotrebljavaju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana