Ne pada sneg da pokrije breg ....

Jelena Milić RSS / 04.03.2009. u 08:25

  objavljeno u današnjoj Borbi

Slučaj Miladina Kovačevića, ali pre svega slučaj kako su naši mediji i javnost reagovali na slučaj Miladin Kovačević, bacili su u senku neka druga neprijatna dešavanja  na našem spoljno-političkom planu, koja itekako zaslužuju istu ako ne i veću pažnju.

I Borba je omanula u svojoj borbi i PRu. U danu kada je noseći teskt na naslovnoj strani morao biti o haškim presudama generalima vojske i policije i Nikoli Šainoviću, ona je i dalje u prvi plan gurala tužne sudbine i ispovesti konzula i ostalih nižih i manje bitnih likova upletenih u aferu Kovačević.

Reakcije Vladinih zvaničnika i samoproglašenih ili od SAD i EU rukopoloženih Evropejaca-naprednjaka na izrečene presude skoro se ni po čemu nisu razlikovale od radiklaskih. Alfizičar Vuk Jermić nam se javno otvorio i priznao da intimno kao građanin, kad nije ministar spoljnih poslova, o Hagu ima vrlo nepovoljno mišljenje. Član Vlade i visoki funkcioner SPS, Milutin Mrkonjić, neskriveno poručuje da su presude sramota i da će istorija  pokazati da je Slobodan Milošević bio u pravu. Svi uglas tvrde da je generalima-junacima i Šainoviću presuđeno samo  jer su „ branili svoju domovinu." Nigde demanta od strane Vlade bar da im je suđeno i presuđeno, prvostepeno al i to je indikativno, za to što su prekoračili dopuštene mere, što su prekomerno koristili silu, ko „naš Minja", što su u tom prekoračenju načinili teške zločine protiv čovečnosti, i to očito u koordinaciji.

Reakcije na oslobađajuću presudu bivšeg predsednika Srbije, Milana Milutinovića su tek slika alfizičara i sledbenika mu u kučinama. Ona ih unekoliko limitira da tvrde kako je Hag uvek protiv Srba i Srbije. Pritom oslobađajuću presudu Radiću niko od zvaničnika nikad ne spominje u tom insisitranju na haškoj nepravdi. No, presuda Milutinoviću im daje odrešene ruke da nesvesno potvrđuju kolika je razvalina od države ona Srbija bila. 

 Kolika je tek ova  pitam se ja.  Što Šabić reče pre neki dan- problem je što sadašnja vlast ne poštuje zakon. Malo li je. Tumačeći da je „jedini izabrani predstavnik" naroda oslobođen, Jeremić samo potvrđuje tezu Tužilaštva o izmeštenom lancu komandovanja,  gde je Milošević imao glavnu ulogu, kontrolišući direktno generale  i u Vojsci i u policiji.

Jeremić je, a nažalost s njim i Srbija, u grdnim problemima, ne samo zbog slučaja Kovačević. Njemu je taj slučaj u stvari pomogao da se fokus javnosti skrene sa par neprijatnih odluka koje je EU donela, a koje direktno dovode u pitanje ispravnost njegove politike.  Ma kako on sam sebe ocenjivao. Kad mu UN organ poput  tužioca Serža Bramerca nije po volji, Jeremić koji UN voli više od Ban Ki Muna i drugih, i spreman je kao i Koštunica da ga i od takvih brani, alfizičar koji  BTW lično ako  ne i kao  ministar ne podnosi još jedan  UN organ- Haški sud, on kuka EU da daju alternativnu procenu naše saradnje sa UN organom-Haškim sudom. U javnosti je potpuno nezapaženo prošla vest da su mu iz EU rekli-NE. Mi, za razliku od tebe, verujemo u UN.

Ne samo to, već su mu u Beograd poslali i specijalnog izaslanika Havijera Solane. Nije EULEX misija u gradu, ali jeste specijlni izaslanik sa jasnim madatom- da poboljša ono što EU od nas i u godišnjim  izveštajima  za 2007. i za 2008. očekuje-da pomognemo napore EU na Kosovu. Poruka je tu-ma kako voleli UN i bez obzira šta će reći još jedan  UN organ, Stalni sud prvde, o nezavisnosti Kosova, EU nastavlja da u regionu preuzima vodeću ulogu.  Alfizičar  sad ima paranoju šta da misli i o tom UN organu, kome je velikodušno prepustio da presudi o kosovskoj nezavisnosti, jer histerično poručuje da su ove najnovije  presude pred MKSBJ presude  pojedincima a ne državi. Lektira alfizičaru-Vojin Dimitrijević. 

The Curious Case of Vuk Jremić, a nažalost s njim i svi mi, dobio je od EU  nešto pre ovih udaraca još jedan, prilično bolan. Naime, njegova ingeniozna ideja da prvo dobijemo status kandidata pa tek onda da nam se odmrzne Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nije naišla na razumevanje u EU. Što je i gurao tu ideju toliko? Da nije zbog toga što su sve prethodne zemlje koje su sa crne izbile na belu šengen listu prvo dobile status kandidata.

The Curious Case of Vuk Jeremić,  u svom alfizičarskom transu uporno  tvrdi da je za zastoj oko SSP kriva holandska vlada koja ima neke svoje „frustracije" oko Srebrenice. Ne, holndska vlada te svoje frustracije i griže savesti reguliše u Holnadiji, padovima vlada i oštrim javnim debatama. Za naš  zastoj smo krivi mi. Holandski stav oko naše sradnje sa Hagom i SSP je principijelan i tiče se našeg odnosa prema nedavnoj prošlosti. Koliko su u svojoj principijelnosti bili u pravu, Holanđanima  ovih dana potvrđuje ceo državni vrh svojim reakcijama na najnovije  presude. Inače, u Srbiji nije u toku ni jedno suđenje za masovne grobnice u Batajnici, na primer. Ma šta mislila o Pavkoviću, Lazareviću i Lukoviću, prosto je nemoguće da su sami sve to uradili. Ostali su ovde. Među nama. Ako je suditi čisto po hijerarhiji i komandnom lancu, eno ih i u vrhu Generalštaba.

I deo NGO javnosti sa razlogom, ali i sa potpuno drugačijim argumentima od Vladine ekipe,  upozorava EU da će neizlazak na Belu šengen listu, ugušiti i ono malo iskrenog pro EU zanosa u Srbiji. Statistika je jedno, šezdesetak posto nas  bi po njoj  u EU, al pod našim uslovima. No, te iste NGO se zalažu i da se i u srpskom Parlamentu usvoji nedavna rezolucija Evropkog parlamenta o Srebrenici. Možda bi se jednim takvim gestom moglo pokazati da bar razumemo o čemu je reč, kad već nismo u stanju da uhapsimo i isporučimo Ratka Mladića. Možda bi Holnađani rekli, OK. Ali ne. Pogađate-najevropljninu to ni na pamet ne pada. Rezolutno. Zato jesmo tu gde jesmo, a ne zbog Holanđana, Bramerca, Sonje i Nataše.



Komentari (155)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

d_sandic d_sandic 08:44 04.03.2009

Pitanja, pitanja...

Alfizičar Vuk Jermić nam se javno otvorio i priznao da intimno kao građanin, kad nije ministar spoljnih poslova, o Hagu ima vrlo nepovoljno mišljenje.


A kakvo bi to mišljenje trebao da ima posle sramnih presuda N.Oriću, Haradinaju i bratiji?

A što se Srebrenice tiče... Pa, ako je , kažem ako, Stanišić bio ono što Ameri tvrde da jeste - možda je i Srebrenica urađena po nalogu CIA!?

Jelena Milić Jelena Milić 09:07 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

kako providno ocekivano
Exitus Letalis Exitus Letalis 09:11 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Ma šta mislila o Pavkoviću, Lazareviću i Lukoviću, prosto je nemoguće da su sami sve to uradili.

jašta nego sami.
skupila se grupa i otišla da pomaklja šta je mogla, da protera, da popljačka.

Pripadnici PJP svedoče da je naređenja za ubijanje i pljačkanje zarobljenih albanskih civila izdavao komandir 4. čete Nenad Stojković.

"Dugo godina me tištilo to da jednog dana se otvorimo i počnemo da govorimo o svemu tome, ali ipak nisam imao poverenja u samu vlast, u samo uređenje u državi, s obzirom da se radilo o stravičnim ratnim zločinima, čiji sam svedok bio."

"Ako se zatekne neko zarobljen, bio je na licu mesta ubijen da se ne gubi vreme."[
/quote]
d_sandic d_sandic 09:14 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Jelena Milić
kako providno ocekivano


Pa ni vi nas niste iznenadili. Ta teza Srbi zločinci - ostali žrtve. Za nju vam više ni sneg ne treba...
Jelena Milić Jelena Milić 09:31 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Ta teza Srbi zločinci - ostali žrtve


a gde sam je ja tako iznela

ako moze jedan dokaz, inace molim vas postedite nas vaseg destruktivnog prisustva ovde
blackbox92 blackbox92 11:11 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

d_sandic
Jelena Milić
kako providno ocekivano


Pa ni vi nas niste iznenadili. Ta teza Srbi zločinci - ostali žrtve. Za nju vam više ni sneg ne treba...

A teza da su svi ostali zločinci a mi Srbi ne, da je najviše nastradalo Srba. Da li neko iz te škole mišljenja uiopšte pominje žrtve na drugoj strani. Da li neko govori koliko je u BiH i Hrvatskoj i na Kosovu bilo žrtava koje su počinili neki naši sunarodnici.
Nedavno je bio jedan post o stradanju Srba u Bosanskom Brodu i silovanjima a da ni Hrvatska ni BiH ne procesuira te monstrume za koje se zna ko su i gde su. E zato što im je logika kao i kod nekih naših- samo vidi stradanja svojih.
Što se Kosova tiče, pa dovoljno je podsetiti se svakodnevnih izveštaja Drecuna na RTS gde je uveličavao uspehe naših snaga u čišćenju Kosova od terorističkoh snaga OVK i naroda, koji u svojoj ostrašćenosti i nacionalističkoj zalepljenosti nije video da sam pripisuje našim snagama i više nedela nego što je činjeno.
Slično je radila Milijana Baletić izveštavajući sa dubrovačkog ratišta, Mila Štiula svojim komentarima i posebno srpaka TV sa Pala sa biserima onog Guzine i Đoga.
Filip2412 Filip2412 11:13 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Ta teza Srbi zločinci - ostali žrtve



a gde sam je ja tako iynela
Navini smo danas :)
Odluke Haskog Tribunala takav zakljucak namecu. Tako da ukoliko nemas primedbi na rad tog suda onda implicitno i ti tako mislis. Stvarno nije roket sajens....

Nazalost Haski sud umesto da pomogne Srbima da uvide zlocine svojih sunarodnika samo pomaze nacionalizme. Nije nikakva uteha ako je i tamo neki srpski lik oslobodjen, ako znamo da glavni Albanski nisu osudjeni iako su potamanili svedoke u toku procesa.

Oslobadjanje Haradinaja isto kao i pustanje na slobodu Frenkija i Jovice Stanisica svakom iole obavestenom gradjaninu Srbije daje za pravo da sumnja u Haski tribunal tako da je izjava Jeremica o tom sudu mozda ne sasvim diplomatska ali jeste u skladu sa onime sta vecina i u Srbiji i u svetu misli o tom sudu.

d_sandic d_sandic 11:28 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Jelena Milić
Ta teza Srbi zločinci - ostali žrtvea gde sam je ja tako iynelaako moze jedan dokaz, inace molim vas postedite nas vaseg destruktivnog prisustva ovde


Cela ta klima koju stvarate pravdajući sve bahanalije haškog ''suda'' upućuje na takav zaključak. Uporno insistiranje na katarzi jedne strane i prećutkivanje zločina drugih u građanskim ratovima i oružanim pobunama na prostorima bivše SFRJ duva u jedra ekstremistima, ne doprinosi istini i pomirenju. Čak, delovanje nekih pojedinaca i NGO toliko izaziva kontraefekat da fabrikuje radikalsko glasačko telo (i Tomino, meni je to isto) da Srbiji čini samo zlo.

To je moj stav. Tiče se teme, ali ako vama to ne prija, rado ću se ukloniti i prepustiti vas hvalospevima istomišljenika.
Jelena Milić Jelena Milić 11:33 04.03.2009

to sandic, udaljite se jer lazete i smarat

blog objavljen 5 aprila 2008, necete verovati uredno stoji medju autorovim tekstovima, kao i jedini tekst skoro na blogu posle o zutoj kuci i sl....

Suspicious Minds

Srpski tužilac za ratne zločine Vukčević najavio je da će lično predložiti haškom tužiocu Seržu Bramercu da mu stavi na raspolaganje zamenika tužioca za kosovske predmete Dragoljuba Stankovića.

Današnji Danas. Potpisujem.

Nego jel zanate onaj kad prolazi cvrčak pored mravca koji hrčaju drva za zimu…Cvrčak u crvenom lambordžiniju, pored njega silikonska cvrčkica, na krovu skije, bordovi. “Gde ćeš,” pitaju mravci. “Evo malo na Tuksertal u predsezoni, na glečere, bili pre toga malo na helejskingu na Novom Zelandu, čisto da posle budemo u kondiciji za Davos i Sent Moric. Ajd palimo.” Gledaju ga mravci podsmešljivo, misle se, ha videće on kasnije, nastave da hrčakaju drva. I tako godinama. Jednog proleća, eto ga opet ovaj, sad u poršeu sa novom mlađom cvrčkicom, pale malo do Largo Komo, a mravci sređuju krovove i misle videće on svog boga na zimu. Kad eto ti ga on opet preko zime, samo je u prolazu, idu u Aspen Kolorado, malo da promene, pa žure na avion VIA Pariz. Na to ga mravci u glas pitaju:” Da ne ideš možda pored Perlašeza usput, jer ako ideš, svrati Lafontenu na grob i poseri se na njega.”

Bila preključe i juče u Nišu, nisam baš bila pri netu, a ni u mood za pisanje-reakciju na prvu loptu, mada sam na tribini AKC dosta piričala o presudi, ali pre svega o implikacijama koje će izazvati. Predvidela sam skoro vrećinu komentara usual suspects u formi u kojoj su se posle i pojavili. Pomislila sam kakve li će biti reakcije i postovi na blogu. Očekivala sam nekako više. Kad je rad Tribunala u pitanju, najčešće se oslanjam i najviše cenim Natašine izjave i procene, pa tako i ovog puta. Mislim da njenu izjavi treba pročitati vrlo pažljivo. Slojevita je.

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju pokazuje da Tužilaštvo Haškog tribunala "nije pripremilo optužnicu koja bi mogla da bude dokazana. Činjenica je da su svedoci u predmetu Haradinaj imali veliki strah, da postoje ozbiljne indicije da su najmanje dva svedoka izgubila život jer je trebalo da svedoče i da postoje ozbiljne indicije da Tužilaštvo nije bilo u stanju da ozbiljno pripremi predmet", rekla je Kandićeva.
Ona smatra da "državni organi Srbije nikada nisu pripremili odgovarajuću dokumentaciju i dokaze koji se tiču zločina koji su počinjeni nad Srbima". Prema njenom mišljenju, dokazi koje je Srbija podnela Haškom tužilaštvu "nikada nisu bili toliko relevantni i validni" da su mogli da dokažu odgovornost onih koji su zapovedali Oslobodilačkom vojskom Kosova."Mi do dan-danas nemamo nijedan službeni dokument Srbije koji se na ozbiljan način bavi pitanjima ratnih zločina. Samo se provlači priča o tome da postoji dosije Kosovo i Metohija, koje nikad niko nije video", rekla je Kandićeva. Podsetivši da su najviše podataka o nestalim, ubijenim i stradalim Srbima na Kosovu i Metohiji u vreme oružanih sukoba 1998. i 1999. godine prikupile nevladine organizacije, Kandićeva je istakla da odgovornost za takvu presudu Haškog tribunala "snose Tužilaštvo, UNMIK i državne institucije Srbije. Haško tužilaštvo i UNMIK nisu uspeli da pripreme uslove u kojima će se svedoci osećati bezbedno, a niko nije istražio uzroke smrti nekih svedoka koji se dovode u vezu sa optužnicom, kazala je predsednica FHP. Ona je navela da Srbija nije uložila ozbiljne napore da se prikupe svi relevantni dokazi i podaci.
Verujem da Srbija neke dokaze nije ponudila zato što ima neke druge razloga, a to je da se i dan-danas bavi nekim istragama po Kosovu koje se ne tiču ratnih zločina nego nekih vrlo političkih pitanja", kazala je Kandićeva.


Svidela mi se i napomena tužioca za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića u vezi oslobađajuće presude, jer smo i taj momenat već imali priliku pre da vidimo. Iako malo različito tumače napore i domete Tužilaštva u ovom slučaju, Kandić i Vukčević govore o sličnim problemima rada Tribunala.

"Ja sam zapanjem ovakvom odlukom suda, ali bih hteo odmah na početku da razdvojim ulogu Haškog tužilaštva i suda koji je doneo ovakvu presudu. Što se tiče tužilaštva, mislim da je tužilaštvo dosta uradilo da se Haradinaj prvo izvede na optuženičku klupu da odgovara i trudilo se da on dobije adekvatnu presudu."

O blago rečeno neuobičnoj kaznenoj politici suda pisano je i raspravljano u Srbiji više puta. Meni se čini da je Tribunal takvom politikom pokušao da uradi neki kontraproduktivni PR samoj instituciji. O onome ko ima pravo da baci kamen prvi, i šta je Koštunica rekao, a šta pomislio, neću u to da ulazim u detalje, ništa novo. I ICG i HRW su uvek bili citirani kako treba kad bi opaljivali po stanju HR na Kosovu ili u Hrvatskoj, ali bi bili plaćenici, destruktivci, produžene ruke Pentagona i CIA čim bi pisali o Srbiji. Tako i sad, da nam je neko rekao da će Nataša i Karla jednom biti najreferentniji izvori u našim pro-državnim medijima i tabloidima.

I pre ove presude koja će imati vrlo dalekosežne loše posledice( o tome naknadno i detaljnije) pričala sam sa kolegama i saradnicima o teškoćama rada Tribunala, o lošoj usluzi koju su zagovornicima rada istog učinili Najsovi fajtovi sa Artmanovom i Karlom, o tome kakve će efekte na saradnju sa tribunalom koja je još obaveza nekima od nas u regionu imati i Florans memoari i Karlini….Bio me uhvatio neki skepticizam, koji se već dugo taloži što više pišem, pričam i blogujem o zaokretu u međunarodnoj politci kada je odnos zapadnih demokratija prema suverenosti zaštite HR u pitanju, ali sam dobila odličnu opomenu. Spomenula sam je mom dragom komentatoru Atomskom mravu pre neki dan, ali bih da je podelim još jednom sa svima vama. Kaže mi moj Vlada, da sve su to problemi, slabosti, ali o njima treba gledati i kao o korisnom iskustvu za neki eventualni drugi put, zlu netrebalo, ali zamisli region da nije bilo svih suđenja, saslušavanja, ispovesti svedoka, presuda. Da nije bilo rada Tribunala.

Nažalost, delim mišljenje mnogih da će ova presuda, i sve što je pratilo ovo suđenje, bez obzira na žalbene postupke, usporiti ako ne i potpuno otežati, dalju saradnju. Postaće odličan izgovor za neispunjavanje preostalih obaveza prema istom koji Srbija i BH imaju. Takođe, ona će, zbog reakcije na Kosovu i očito vrlo osnovanog revolta u Srbiji, otežati i nastavak i preko potrebno intenziviranje srpsko-albanskog dijaloga. Kao što smatram da je politika uslovljavanja ili svest nekih u Đinđićevoj vladi i tadašnjoj saveznoj vladi da je saradnja nužna i zbog same demokratizacije Srbije i doprinela istoj, tako mislim da će ovom oslobađajućom presudom, na duge staze, najviše štete imati samo kosovsko društvo. (O šteti konceptu međunarodne pravde i prava i uvredi žrtava je, mislim, nepotrebno i govoriti, podrazumeva se).

Trenutno imam skepsu prema potencijalu kosovskog društva da se suoči sa svojom ratnozločinačkom prošlošću, da napravi distinkciju između heroja i zločinaca. Imam skepsu i prema kosovskim institucijama i mogućnosti da se pred njima na adekvatan način procesuiraju predmeti. Setite se u ostalom zapleta oko nemogućnosti isterivanja sporova pred sudom u Strazburu. Pa ako u Srbiji ipak prevlada razum i svest onih prvih reformskih vlada i nastavimo da, žrtava, pravde i sebe radi, procesuirmao zločine pred našim sudovima i ispunimo preostale obaveze prema ozbiljno uzdrmanom Tribunalu, pa…možda može Vukčević posle i Kosovu da ponudi eksperte.

Nikad nisam imala problem da kažem da Tribunal smatram političkom institucijom, jer je za mene i SN UN politička institucija. Po toj logici, smatrajući da određeni krugovi u međunarodnoj zajednici imaju veći uticaj na rad istog, u ostalom i zato što su ono ranih devedesetih počeli u međunarodne odnose da uvode taj koncept, smatram da je ova presuda težak (ne mogu da poverujem da je nesmotren, to bi me tek dotuklo) udarac iskrenoj građanskoj opciji u Srbiji i regionu. I zaista mogu da razumem sve koji su ovih dana presudu prvo ovako komentarisali:”E posle Kosova, samo nam je još i ovo falilo.” Al pregurali smo valjda i bombardovanje, i atentat na pokojnog premijera, pa i ovo ćemo valjda. Što nas ne uništi, ojačaće nas. Ja nastavljam da širim dalje koncept potrebe da se ratni zločini kazne i da podržavam rad Tribunala, svesna da ništa na svetu nije savršeno.

A građanska Srbija, pa ne znam, ne izdaju se spomenice, ne daju se plakete i zlatni satovi za dugogodišnji angažaman, ali pogledajte izjavu Vladana Batića. Na stranu što zaboravi na preostale Mladića i Karadžića u momentu kad stare strasti izbiju na površinu, pa se i ratni zločini rangiraju, malo je i u neskladu i sa onim što je Nataša rekla.

Bivši ministar pravde Vladan Batić ocenio je danas da je bivši premijer Kosova i jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj najveći ratni zločinac u Evropi posle Drugog svetskog rata."Njegove ruke su krvave do lakata. On nije prikrivao svoje zločine, on je lično otimao i ubijao, naređivao ubistva i otmice i morao je da odgovara po komandnoj odgovornosti", rekao je Batić na konferenciji za novinare. Batić je precizirao da je tri godine, kao ministar pravde, prikupljao dokaze o zločinima OVK nad Srbima i nelabancima na Kosovu i naglasio da je Ministarstvo pravde Tribunalu uputilo 200.000 stranica dokumenata i dokaza o zločinima OVK na Kosovu. Batić je naglasio da je Haradinaj naredio više od 200 ubistava, više od 200 otmica i da je lično učestvovao u više od 60 ubistava. Batić je ocenio da presuda Haradinaju predstavlja definitivni fijasko Tribunala u Hagu, gašenje i gaženje međunarodne pravde i poraz sistema Ujedinjenih nacija, jer je haški sud osnovao Savet bezbednosti UN. Prema njegovim rečima, za oslobođanje Haradinaja je odgovoran Sud, a ne Tužilaštvo Tribunala u Hagu. Batić je napomenuo da je bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte rekla da je Haradinaj najmonstruozniji zločinac koji se našao pred krivičnim većem Haškog tribunala" i upozoravala da će biti teško sprovesti dokazni postupak zbog ubistava svedoka, pretnji i nesaradnje UNMIK-a.


Mislim, šta reći. RajkoB kaže U2-One, a ja Fine Young Cannibals i Suspicous Minds.
Jelena Milić Jelena Milić 11:36 04.03.2009

to filip

ko je naivan vi ili ja danas

pogledajte odgovor koji sam poslala sandicu, moj blog od 5 aprila prosle godine, dan dva posto je presudjeno haradinaju

pogledajte malo i neke druge moje tekstove

i ne pravite se naivni

umara zasita
alselone alselone 11:41 04.03.2009

Re: to filip

Ono kao u basketu, 1 od 20.

Slab vam je nesto procenat suta gospodjo Milic.
d_sandic d_sandic 11:51 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i smarat

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju pokazuje da Tužilaštvo Haškog tribunala "nije pripremilo optužnicu koja bi mogla da bude dokazana.


Al' im je skresala!

Nikad nisam imala problem da kažem da Tribunal smatram političkom institucijom, jer je za mene i SN UN politička institucija. Po toj logici, smatrajući da određeni krugovi u međunarodnoj zajednici imaju veći uticaj na rad istog, u ostalom i zato što su ono ranih devedesetih počeli u međunarodne odnose da uvode taj koncept, smatram da je ova presuda težak (ne mogu da poverujem da je nesmotren, to bi me tek dotuklo) udarac iskrenoj građanskoj opciji u Srbiji i regionu. I zaista mogu da razumem sve koji su ovih dana presudu prvo ovako komentarisali:”E posle Kosova, samo nam je još i ovo falilo.” Al pregurali smo valjda i bombardovanje, i atentat na pokojnog premijera, pa i ovo ćemo valjda. Što nas ne uništi, ojačaće nas. Ja nastavljam da širim dalje koncept potrebe da se ratni zločini kazne i da podržavam rad Tribunala, svesna da ništa na svetu nije savršeno.


Al' ste ih vi pokopali... Ovako žestoka reakcija na oslobađajuću presudu teroristi, ubici i kriminalcu vam daje za pravo da kažete da lažem i smaram. Alal vera
Filip2412 Filip2412 11:56 04.03.2009

Re: to filip

Alfizičar Vuk Jermić nam se javno otvorio i priznao da intimno kao građanin, kad nije ministar spoljnih poslova, o Hagu ima vrlo nepovoljno mišljenje.


_____ Jelena Milić nam se javno otvorila i priznala da intimno kao građanin, kad nije ........., o Hagu ima vrlo nepovoljno mišljenje.

Jelena Milić Jelena Milić 12:00 04.03.2009

Re: to filip

vidim napredujete u kongitivnom smislu

samo mala napomena

ja jesam samo gradjanin

nisam ministar spoljnih poslova

sitnica al da se ipak primeti da ima razlike
Dr M Dr M 12:10 04.03.2009

Re: to filip

nisam ministar spoljnih poslova


Nazalost!
Nadam se da ce se taj propust ispraviti sto pre:))
Filip2412 Filip2412 12:17 04.03.2009

Re: to filip

Izvini, iz tvog ironicnog komentara na Jeremicevu izjavu ucinilo mi se da je tvoje misljenje o Haskom Sudu jako pozitivno.

Ja smatram da je i takav Haski Sud bolji nego nikakav, medjutim neki bolji kompliment za tu instituciju stvarno ne mogu da smislim.

Oslobadjanje najsumnjivijih Albanskih optuzenika sam jos i nekako mogao da svarim kao "anti srpsku zaveru" ali pustanje Frenkija Stamatovica i Jovice Stanisica da se brane sa slobode mi definitvno govori da smo mi mali ljudi kojima istina nikada nece biti dostupna. Sta nakon ovih poslednjih primera covek da zakljuci nego da su velike zapadne sile u saradnji sa domacim prevarantima i kriminalscima sve vreme bile kreatori sukoba na Balkanu?

Oni hapse jednu babu od coveka - Milutinovica a pustaju Frenkija i Stanisica koji je mozda najbitniji lik posle Slobodana da se brane sa slobode.
Jelena Milić Jelena Milić 12:35 04.03.2009

Re: to filip

novi nik stari nastup i varijacije u nastupu

cas racionalno

cas nisko i nepotrebno
Filip2412 Filip2412 12:44 04.03.2009

Re: to filip

cas nisko i nepotrebno
koga sam uvredio Frenkija i Jovicu?

:) proveri otkad sam registrovan, kakav novi nik
Jelena Milić Jelena Milić 12:45 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i smarat

da

i to sto apsolutno niste u stanju da imate stav o ubicama i kriminalcima iz srpskih struktura
gera92 gera92 12:49 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i sm


Gospodjo, molim vas odgovor samo na jedno pitanje, ako to nece predstavljati preveliko smaranje za vas, naravno.
Tko je Natasa?
Kapiram da je neka intelektualna i moralna gromada, neki vrhunski autoritet cije su reci urezane u stenu, a vi je tako familijarno oslovljavate pa, kao, mislim ili ste njen apostol ili bar autor jevandjelja.
Hvala unapred.
Filip2412 Filip2412 13:03 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i sm

i to sto apsolutno niste u stanju da imate stav o ubicama i kriminalcima iz srpskih struktura

stav po tom pitanju mi je APSOLUTNO isti kao vas tako da uopste ne znam o cemu govorite


Ja bih osudio vise Srba nego Hag, ne bih NIKADA pustio Stanisica & Stamatovica da se brane sa slobode i naravno ne bih oslobadjao optuzenike poput Hradinaja i Nasera.



Doctor Wu Doctor Wu 13:14 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i smarat

Kad je rad Tribunala u pitanju, najčešće se oslanjam i najviše cenim Natašine izjave i procene, pa tako i ovog puta. Mislim da njenu izjavi treba pročitati vrlo pažljivo.Slojevita je.

Razumem potrebu da se pomene Najmudrija i Najlepša, ali čemu baš ovoliko čepljenje?
Mislim, malo je degutantno za odraslu osobu.
avemarija avemarija 13:30 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Srebrenica urađena po nalogu CIA!?
made by Sandic, intuitivni

Jaoooo, ljudi ,je l ovo moguce napisti ,nakon svega?
Ma ne, Mladicev sin je kresnuo Klintonovu Chelsi ,pa nije hteo da je ozeni ,pa se Bil naljutio i naredio Cia da sve ono izvede ,da bi krivica pala na casnog generala Mladica !

Ustvari ,cccc, ima tu logike !
adam weisphaut adam weisphaut 13:37 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...


Jaoooo, ljudi ,je l ovo moguce napisti ,nakon svega?

Što da ne?
Pa neki od ovde pristunih diskutanata su već npr. pisali da su Albanci bežali za vreme rata na Kosovu u organizaciji OVK & State Department-a. Ovaj blog je je postao stecište falsifikatora skorije istorije...
Exitus Letalis Exitus Letalis 13:43 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i sm

Tko je Natasa?


tko je nataša? - evo ovde raznih obavjesti, pa onda može da se pita

Kapiram da je neka intelektualna i moralna gromada, neki vrhunski autoritet cije su reci urezane u stenu, a vi je tako familijarno oslovljavate pa, kao, mislim ili ste njen apostol ili bar autor jevandjelja.

ovo dalje - no coment!
nema svrhe, očigledno.
kao ni link, of course.
žali bože vremena...
avemarija avemarija 13:47 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Što da ne?


ma samo da je potreban kadar ,dzabe bi radila za bilo koju NVO
naravno ,da nije van bgd atara

mnogo sam se iznervirala , sad cu sopstveni(placeni) posao da izgresim
ima da me sutnu, momentalno , i to zbog Mr Sandica i njegove Kurirske Intelligencije
Exitus Letalis Exitus Letalis 13:49 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Srebrenica urađena po nalogu CIA!?

valjda će doći i taj dan da se za negiranje genocida i sprdanja sa tako ogromnim zločinom počne da kažnjava.
iskreno se nadam.
Exitus Letalis Exitus Letalis 13:53 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Pa neki od ovde pristunih diskutanata su već npr. pisali da su Albanci bežali za vreme rata na Kosovu u organizaciji OVK & State Department-a. Ovaj blog je je postao stecište falsifikatora skorije istorije...

nemoj tako adame,
pa čitav beograd se iselio zbog bombardovanja.
ostalo nas samo fju komada.
mislim, bg po sopstvenoj odluci.
nije imo ko da naredi.
a albanci u organizaciji.
blago njima.
svega nekoliko hiljada koji nisu poverovali amerima i svojima izginulo.
a da su poslušali....

p.s. nego koji su ovi u hladnjačama i u batajnici na policijskom terenu?
kako su tu dospeli?
d_sandic d_sandic 13:56 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

avemarija
made by Sandic, intuitivni

Jaoooo, ljudi ,je l ovo moguce napisti ,nakon svega?
Ma ne, Mladicev sin je kresnuo Klintonovu Chelsi ,pa nije hteo da je ozeni ,pa se Bil naljutio i naredio Cia da sve ono izvede ,da bi krivica pala na casnog generala Mladica !

Ustvari ,cccc, ima tu logike !



adam weisphaut
Što da ne?
Pa neki od ovde pristunih diskutanata su već npr. pisali da su Albanci bežali za vreme rata na Kosovu u organizaciji OVK & State Department-a. Ovaj blog je je postao stecište falsifikatora skorije istorije...


Uz rizik da zaista ispadnem nepristojan, jer sam se u jednom komentaru na dnu faktički odjavio, potrudiću se da vam odgovorim

U jednom od poslednjih intervjua A. Izetbegoviću se omakla konstatacija da je imao čvrsto obećanje američke administracije da će napasti srpske položaje ako se u Bosni desi incident širih razmera. Mladić daje naređenje za akciju u kojoj bi se teritorija enklave svela na područje ''grada'' Srebrenice. Krstić završava taj deo posla i raportira da je akcija završena. Dakle bez ulaska u Srebrenicu i približavanja punktovima UN ( Dač bataljon). Mladić se, naprasno, predomišlja i daje onu čuvenu nebuloznu izjavu o Turcima, dahijama... Naređuje zauzimanje grada... Ostatak, na žalost, svi znamo... Komandant holandskog bataljona traži pomoć iz vazduha. Ne dobija je. Posle oni vrše trijažu vojno sposobnih u svojoj bazi u Potočarima i ne dozvoljavaju im ulazak. Holanđani bukvalno razdvajaju vojne obveznike od civila. Za neupućene, N.Orić je predhodno mobilisao sve muškarce od 15 do 65 godina. Dakle, zvanično su svi oni bili pripadnici 28.divizije A BiH. II korpus ABiH sa sedištem u Tuzli mlako reaguje. Ne čini ništa da ofanzivnim aktivnostima ''razvuče'' srpske snage na terenu. Majke Srebrenice dan danas krive vladu u Sarajevu za nepružanje pomoći. Holandski pukovnik daje izjavu da je cela operacija VRS, sa vojne tačke gledišta, briljantno izvedena akcija. Ljubi se sa Mladićem i prima poklon za gospođu.
Nedavno čitamo da je tadašnja siva eminencija i glavni čovek svih bezbedonosnih struktura bio operativac CIA! Izvor: visoki operativac CIA.

Dakle, ima li prostora za sumnju.
adam weisphaut adam weisphaut 14:02 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Mladić se, naprasno, predomišlja i daje onu čuvenu nebuloznu izjavu o Turcima, dahijama... Naređuje zauzimanje grada... Ostatak, na žalost, svi znamo...

Nisam ni sumnjao da ćemo još da saznamo je Mladić zapravo američki špijun
avemarija avemarija 14:03 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

izjavu o Turcima, dahijama...


Taman posla, sad mi je sve,kristalno ,jasno.

Zelim Vam prijatan dan i miran san !
Inner Party Inner Party 14:12 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

adam weisphaut

Pa neki od ovde pristunih diskutanata su već npr. pisali da su Albanci bežali za vreme rata na Kosovu u organizaciji OVK & State Department-a


Pa moras da priznas da su reportaze iz izbeglickih kampova u Albaniji i Makedoniji imali veoma efektan doprinos u formiranju javnog mnjenja u NATO zemljama. Trebalo je nekako opravdati bombardovanje. Ipak, mislim da je odlazak Albanaca sa KiM je ekskluzivna zasluga OVK terora i NATO bombardovanja. To je bar jasno. Nema ni teoretske sanse da dokazes da je posledica prethodila uzroku. Ko je mogao da spreci beg ljudi sa (inace malog) prostora koji je danonocno bombardovan i bio popriste stalnih sukoba izmedju OVK i policije i vojske. Ja bih stvarno voleo da cujem sta je Vlada Srbije tada trebala da uradi pa da spreci bezaniju?!

PS

Zar nije hrvatska Vlada onomad organizovala autobuse kojima su odvezeni svi Hrvati sa Kosova cim je pocelo bombardovanje.
Jelena Milić Jelena Milić 14:13 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i sm

paranoidni filipe/f...

to je odgovor sandicu

vama je onaj za drugi nik isti stil
adam weisphaut adam weisphaut 14:18 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Ko je mogao da spreci beg ljudi sa (inace malog) prostora koji je danonocno bombardovan i bio popriste stalnih sukoba izmedju OVK i policije i vojske.

Da, zaista neselektivno nasilje nad civilnim stanovništvom srpskih snaga nije imalo nikave veze s tim zbegovima.
Potpredsednik srpske vlade inače nije uopšte najavio nestanak Albanaca na Kosovu.
Osim toga, da je to tako govori da je na graničnim prelazima uredno čika policajac oduzimao lične karte.
Dušan Maljković Dušan Maljković 14:32 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

valjda će doći i taj dan da se za negiranje genocida i sprdanja sa tako ogromnim zločinom počne da kažnjava.
iskreno se nadam.


i ja se nadam.

Sonja Biserko ( u "Stanju nacije" ) : "Pa imate, evo, sad imate čitavu jednu, čitav jedan broj onih, koji su zapravo potpisnici ili koji su bili oko Memoranduma, koji i dalje kroz svoje knjige, kroz to svoje prisustvo u medijima stalno vode interpretaciju u jednom pravcu, koja je prosto, nije prihvatljiva, koja je netačna, i koja sad proteže taj kontekst na Drugi svetski rat, i stalno se poziva na Jasenovac. Jasenovac je nešto što je iza nas. Ovde se još uvek manipuliše s tom cifrom od 700 hiljada, bez obzira što je naučno utvrđeno koliko je ljudi tamo ubijeno. Nije ta cifra mala, da se razumemo, ali nije ni u redu da se ona deset puta uveličava, da bi se Hrvatska..." (prekida Kolundžija)

Zbog ovoga bi se u Nemačkoj krivično odgovaralo. No, u "fašističkoj državi" Srbiji, kako kaže Biserko, revizionizam i negacionizam odlično prolaze. To se vidi i na njenom primeru.
Inner Party Inner Party 14:37 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

adam weisphaut

Da, zaista neselektivno nasilje nad civilnim stanovništvom srpskih snaga nije imalo nikave veze s tim zbegovima.
Potpredsednik srpske vlade inače nije uopšte najavio nestanak Albanaca na Kosovu.
Osim toga, da je to tako govori da je na graničnim prelazima uredno čika policajac oduzimao lične karte.


Pa sta su te "srpske snage" trazile tamo?! Ispada da je na KiM bilo sve OK dok jednog dana ne nagrnuse neke "srpske snage"?! I ispada da su svi ti vojnici i rezervisti sa radoscu isli dole da ratuju. Nemojmo biti naivni. Za Racak se sada zna da su u pitanju bili pobijeni teroristi, a ne pobijeni civili. Za celo Kosovo se zna da ni blizu nije pobijeno/nestalo 100 000 muskaraca kako je Klinton licno izjavljivao kada je bombardovanje pocelo. Sa druge strane, ni NATO nije bio previse selektivan pa mu niko nikad nije sudio. Imam utisak da postoji jedna "zvanicna' ili "haska" verzija dogadjaja iz 1999. ali da od te verzije vremenom nece nista ostati sem jednog opsteg utiska o "dobrim" i "losim" momcima. U tome je poenta "krivotvorenja" istine kako je nazivas. Zato su ove zadnje haske presude skandalozne a trebalo bi da budu i alarmantne.

PS

Seseljevu izjavu i cepanje licnih karata osudjujem i iskreno sam zgadjen nad time.
adam weisphaut adam weisphaut 15:00 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

I ispada da su svi ti vojnici i rezervisti sa radoscu isli dole da ratuju.

Njihovi postupci tamo su važni, a ne osećanja.

Seseljevu izjavu i cepanje licnih karata osudjujem i iskreno sam zgadjen nad time.

Samo ih ne možeš odvojiti od onog gore, neselektivna brutalnost su deo jedne te iste politike kao i tzv. "asanacija terena" pokušaj da se uklone tragovi zločina.
Dakle to je najavljeno, sprovodeno je u delo putem kampanje naslija, dokazi o nasilju su sistematski uklononjeni, a izbeglicama su sistemski oduzimana dokumenta.
Da li je zbog onog što se desilo tokom prošlog rata odgovarao svako ko je trebalo-ne. Da li to onda znači da zato što se neko izvukao onaj koji je osuđen nevin-ne.
d_sandic d_sandic 15:08 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Nisam ni sumnjao da ćemo još da saznamo je Mladić zapravo američki špijun


Pa, da ti kažem...
Karadžić se poziva na imunitet. Papirče potpisano od Holbruka.
Stanišić na CIA. CIA poslala artiju...
Mladić???
Doctor Wu Doctor Wu 15:17 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Masovnog seljenja i pokretanja naroda nije moglo biti bez koordinacije i upravljanja iz jednog centra. Spontani masovni zbeg nije moguć. To isto je radio Hitler uoči okupacije Čehoslovačke 1938. i uoči napada na Poljsku 1939. (zapravo je organizovani zbeg poljskih Nemaca iskorišćen kao neposredni povod Hitlerove intervencije). Zbeg Albanaca je organizovan od strane OVK i odrađen je u koordinaciji sa NATO paktom, a jedini razlog zašto se to (kao ni Račak, uostalom) ne istražuje je u zbog toga što bi se pokazalo u kojoj meri je postojala koordinacija ove 2 organizacije (a to u ovoj situaciji ne bi bilo oportuno jer je cilj bilo okriviti isključivo VJ). Stoga se od tog zbega i njegovog uzroka, tokom ovog suđenja, pošlo kao od datosti.

Vremenska koordinacija sa udarima NATO-a se može jasno utvrditi na osnovu datum sa snimaka Kristijan Amanpur (ona se sa Rubinom pre neki dan hvalila na BBC-ju kako je ona izmislila pojam advocacy journalism).

Zločina je svakako bilo, i za to krivci moraju da budu kažnjeni, ali zbeg nije jedan od tih. Ili, ako jeste, onda na optuženičku klupu moraju sve 3 strane.
Filip2412 Filip2412 15:19 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i sm

paranoidni filipe/f...
Jelena, stvarno me ne pogadja jer ovo je blog, ja ovde kucam pod nickom, u pauzi posla bez ikakvih ambicija pa me sve manje i pogadja. Donekle mogu da razumem uvrede kao posledicu afekta ili sta ja znam ali ipak.... cemu to?

Reci mi da li sam tebe licno uvredio u nekom trenutku i kada?

Mislim da moderacija treba neku elementarnu pristojnost da obezbedi, zbog dobre moderacije ovo i jeste popularan blog. Ja se uvek udaljavam kad pocne psovanje i uvrede jer ne nalazim u tome zadovoljstvo.
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:20 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

i ja se nadam.

što meni to poturaš?
nisam ja to govorila.
mada nisam sigurna da je i sonja tako mislila. mislim na naučno dokazan broj žrtava jasenovca. ali to ne znam, pa neću ni da ulazim u to.

više puta sam napisala da je neprocenjiva šteta što nije utvrđen tačan ili najtačniji mogući popis žrtava u jasenovcu.

ja lično nemam predstavu koliko je bilo žrtava. jer je istina da od sramne tuđmanove izjave od oko 40 hiljada do preuvelićane od čak milion i po nektofiličarskih poslenika nacije, čovek može da poludi. činjenica da to nije urađeno, daje mogućnost manipulacije žrtvama, što je jezivo.

ali znam, a za to imam podatke, da je moje drugarice deda na spisku žrtava jasenovca a da tamo nije bio.
kao što znam i za moju drugu prijateljicu da su joj svekar i svekrva ubijeni u jasenovcu a ne nalaze se na spisku.
obe ove prijateljice su pisale i tražile nekoliko puta izmenu pogrešnog podatka i nikad nisu dobile odgovor.

zato je idc-sarajevo napravio popis svih poginulih (civili, vojnici, policija) u bih koji sadrži nešto više od 100.000 imena.

naravno da je taj broj ogroman.
naravno da nikad neće biti konačan. jer se još uvek oko 20.000 vode kao nestali.
niti su sve poginule prijavile porodce, vojska, policija, prijatelji, ko god.

nedavno je završen još jedan pokušaj upotpunjavanja popisa poginulih.
"da li je neko zaboravljen?" - i dobijeno je oko 5.000 novih imena.

ali više niko u bosni i hercegovini neće moći da kaže da je bilo 200 ili 300 hiljada.
jer na ovom popisu su osobe imenom i prezimenom, mestom pogibije, fotografijom osobe i fotografijom groba, izjave svedoka, porodice, prijatelja, saboraca, gde je poslednji put viđena osoba etc.

mislim da tako treba da se radi na čitavom prostoru ey-yu.
Filip2412 Filip2412 15:20 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i sm

paranoidni filipe/f...

to je odgovor sandicu

vama je onaj za drugi nik isti stil


paranoja na delu
adam weisphaut adam weisphaut 15:24 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

eg Albanaca je organizovan od strane OVK i odrađen je u koordinaciji sa NATO paktom

Blago blogu na kom pišu oni koji znaju ono za šta sami tvrde da nije dokazano.
vracarac92 vracarac92 15:25 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

A teza da su svi ostali zločinci a mi Srbi ne
Ej blackbox,
Ti si bar uvek bio ozbiljan i odmeren covek, Zasto sada serviras ovakvu pricu? Da li iko ikada to (ovde na blogu) rekao?
Mogu da shvatim da na pojedinci pokusavaju da iz nekih svojih LICNIH interesa (ne mislim na domacicu-Milic) tesko mozgaju i prave ovakve SF konstrukcije i da se iskljucivo bave teranjem vode na nasu stetu ali ti si zaista uvek bio izuzetno korektan i odmeren i nikada se nisi bavio ovakvim splacinama. Nadam se da neces to ciniti i u buduce.
Pozdrav
Doctor Wu Doctor Wu 15:29 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Blago blogu na kom pišu oni koji znaju ono za šta sami tvrde da nije dokazano.

Pa ako nije dokazano kako su ljudi mogli zbog toga biti osuđeni?
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:31 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Spontani masovni zbeg nije moguć.

pa i nije.
isterala ih je policija i vojska.
trpali su ih u vozove prema granici sa makedonijom.
kako su vozovi uopšte išli ako nisu srpske snage dozvoljavale.
sve je u to vreme od njih zavisilo. ama baš sve.

pa bre doktore, prvi dan bombardovanja su ušli u stan advokata keljmendija, odveli njega i dva sina (mlađi 16 godina)
i streljali ih.
svedočila je nkibe keljmendi i u hagu a i na b92 kako je to izgledalo i kako ih je pronašla
sa po 20 i 30 metaka u telima.
ne, nije ih pronašla.
odveo je istražni sudija da ih identifikuje.
zatim je upao u stan policajac ili rezervista i opljačkao nakit i lovu.

iz voza su izvukli profesora fehmi aganija i ubili ga....

p.s. pročitaj knjigu vlade arsenijevića, svedoči njegov prijatelj albanac iz orahovca.
neko je ovde spomenuo frenkija.
frenkijevci su bili srah i trepet.
ko im je dozvolio da tamo vedre i oblače.
šta je sa škorpionima koji su ubili 19 civila u podujevu.
masovne grobnice po policijskim terenima po srbiji.

mani tu priču o organizovanom odlasku albanaca.
ne, nije bilo spontano.
bilo je glavom bez obzira.

vracarac92 vracarac92 15:33 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i sm

Tko je Natasa?

Ovo je Natasa:
adam weisphaut adam weisphaut 15:36 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Pa ako nije dokazano kako su ljudi mogli zbog toga biti osuđeni?

NATO i OVK su osuđeni za organizovanje zbega Albanca? Mo jok, da li su uopšte optuženi?
Krivica generala (99 godina) s druge strane jeste sudski dokazana-doduše u prvomstepenu.
Inače da li smataraš da ovaj tvoj stav sa sve istorijskim primerima povodom organizovanog zbega primenjuje na Krajinu?
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:38 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i sm

vracarac92
Tko je Natasa?

Ovo je Natasa:

što bre to radiš vračarac?
ne, nije ona napala, napali su nju.
to je bilo na međunarodni dan nestalih.
gde se nije pojavio niko od zvaničnih vlasti.
počeli su da je guraju, da je vređaju, da je udaraju.
na kraju, bilo je suđenje i vidi se ko je koga mlatio.
Doctor Wu Doctor Wu 15:42 04.03.2009

Jasna

pa bre doktore, prvi dan bombardovanja su ušli u stan advokata keljmendija, odveli njega i dva sina (mlađi 16 godina)
i streljali ih.
svedočila je nkibe keljmendi i u hagu a i na b92 kako je to izgledalo i kako ih je pronašla
sa po 20 i 30 metaka u telima.
ne, nije ih pronašla.
odveo je istražni sudija da ih identifikuje.
zatim je upao u stan policajac ili rezervista i opljačkao nakit i lovu.

Ovo su stravični zločini i ja bih odmah streljao onoga ko ih je počinio, bez ikakvog suda.

Što se tiče odlaska u Makedoniju, igrom slučaja sam se dan pre bombardovanja vraćao u Srbiju sa službenog puta u Makedoniju. Na graničnom prelazu kod Vranja, u našem smeru, ka Srbiji, išla jedino naša kola. U suprotnom smeru su bile kolone autobusa prepunih abanskih staraca, žena i dece. Nijedne muške glave nije bilo. Nikakve vojske ni policije nije bilo, carinici su im uredno pregledali pasoše i udarali štambilje, kao da su išli na letovanje. Kažem, ne znam šta je ko pričao na sudu, ali ovo sam video rođenim očima.
vracarac92 vracarac92 15:45 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i sm

što bre to radiš vračarac?
ne, nije ona napala, napali su nju.

Vidi se na snimku!
cica u belom (onaj koji je popio samar) nije bas agresivno nastupio prema N.K. sve deluje kao kalsicno verbalno ubedjivanje ili raspravljanje, pre samara, naravno.
A kako stvari stoje niko je i nije napao (bilo je povika, uvreda i teranja ali tek posle samara) u ostalom meni se cini da je na kraju mirno i bez problema napustila skup!
P.S. Ja nisam stavio smilslio naslov ovog klipa, tako stoji na ju tjubu!
da je udaraju.
?
na kraju, bilo je suđenje i vidi se ko je koga mlatio.
??
jedima "udarena" osoba na ovom skupu je cica u beloj kosulji, bas onaj kome ja N.K. zveknula "humanitarni" samar!
Doctor Wu Doctor Wu 15:46 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Inače da li smataraš da ovaj tvoj stav sa sve istorijskim primerima povodom organizovanog zbega primenjuje na Krajinu?

Da, naravno. Smatram da je zbeg iz Krajine bio organizovan uz saglasnost i verovatno saučešće režima u Beogradu. Nema tog terora i ubistava koji će "spontano" i organizovano pokrenuti stotine hiljada ljudi.

Samo, za razliku od istorijskih primera, ni Bljesak ni Oluja nisu poslužili kao izgovori za napad na Hrvatsku.
NATO i OVK su osuđeni za organizovanje zbega Albanca? Mo jok, da li su uopšte optuženi?

Nisu, to i pišem. I to je veliki propust ICTY koji se, zvanično, vodi kao sud UN.
Zločini protiv čovečnosti NATO-a su prošli ne nekažnjeno, nego nezabeleženi, nisu čak ni pomenuti. NATO je beli slon na tom suđenju. A oni su, po mom nekom sudu, bili veći od zločina koje je počinila VJ.

Po meni, svaki moralan čovek bi morao da se oseti nelagodno kad spozna tu činjenicu, bez obzira na politička ubeđenja ili naciju.
d_sandic d_sandic 15:51 04.03.2009

Re: Jasna

Ovo su stravični zločini i ja bih odmah streljao onoga ko ih je počinio, bez ikakvog suda.


Doktore, ti si ozbiljan čovek. Ne svrstavaj se u red ovih napaljenika koji bi streljali bez suda i dokaza.
gera92 gera92 15:57 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i sm

Exitus Letalis
Tko je Natasa?


tko je nataša? - evo ovde raznih obavjesti, pa onda može da se pita

Kapiram da je neka intelektualna i moralna gromada, neki vrhunski autoritet cije su reci urezane u stenu, a vi je tako familijarno oslovljavate pa, kao, mislim ili ste njen apostol ili bar autor jevandjelja.

ovo dalje - no coment!
nema svrhe, očigledno.
kao ni link, of course.
žali bože vremena...


Blagonaklon!
Ipak, uz svu zahvalnost za vas trud - mislim da se nisam vama obratio.
Malo vas dezavuise nick-name koji ste rabili pre aktuelnog.
Kako, molim vas, ozbiljno percepirati osobu koja sebe, en public, deklarise kao "hag"?
O kakvom se tu mentalnom sklopu radi???
Izvinjavam se ako se osecate diskvalifikovanom...
omega68 omega68 15:58 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

ma samo da je potreban kadar ,dzabe bi radila za bilo koju NVO
naravno ,da nije van bgd atara

angie01 angie01 16:10 04.03.2009

Re: Jasna

Ovo su stravični zločini


ne razumem, kako vecina ne zna shta se na Kosovu deshavalo, kada je pola srbije bilo regrutovano, pa oni po povratku prichali-svi isto, uzas!

nama prichao kolega iz Kraljeva, godinu dana posle nije izashao iz kuce,..frenkijevci, arkanovci, i ostali ici + pavkovic & co, fashirali i sve shto ide sa tim,..eno izrechene presude, na osnovu dokaza, sada mi mozemo da prichamo shta god hocemo, politizirana varjanta, ovo, ono, pa jeste, milutinovica pustili, shta, on kao prvi dodavach se nije slagao, nije barem klimnuo glavom, na svim tim sastancima, gde su se donosile odluke-pristao je da bude predsednik onda, a sada kao nije, bash bio,...u Kanadi pushtali na cbc-u dokumentarac-kosa da ti otpadne,..

je l mozemo sad normalno da razgovaramo-da se to vishe ne ponovi, one koji su stradali, ne mozemo vratiti, budimo ljudi barem u osudi zlodela.

a za natashu kandic, pa i to je objashnjeno, rekla zena sama- da bila je tamo, probala je da razgovara sa ljudima, svi su je napali, u jednom momentu se uplashila i izgubila kontrolu i iz straha, udarila chovek, kada je krenuo prema njoj.
gera92 gera92 16:20 04.03.2009

Re: Jasna

angie01

a za natashu kandic, pa i to je objashnjeno, rekla zena sama- da bila je tamo, probala je da razgovara sa ljudima, svi su je napali, u jednom momentu se uplashila i izgubila kontrolu i iz straha, udarila chovek, kada je krenuo prema njoj.


A za Vojsku, pa i to je objasnjeno, rekla Vojska sama - da, bila je tamo, probala je da razgovara s ljudima, svi su je napali, u jednom momentu se uplasila i izgubila kontrolu iz straha, udarila OVKa, kad je sa puskicom i podrskom iz vazduha, krenuo, onako sav mio, fin i neduzan - prema njoj...
nimrod88 nimrod88 16:29 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Dobro da li je iko ovde bio u izbeglickim kampovima u Makedoniji? Ako jeste, onda znate da su te kolone ljudi pobegle sa kesama u rukama, bez ikakve potrebe da ih iko organizuje. I da, sprska policija na granicnom prelazu im je oduzimala licne karte da bi ih pustila van.....jel sad OVK saradjivala sa policijom da bi to izvela?
Molim da se poredjenje sa izbeglicama iz Knina ne uvlaci u pricu jer niko ne tvrdi da njih nije isterala hrvatska vojska (i da, bio sam i u toj koloni i znam).
Dušan Maljković Dušan Maljković 16:31 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

što meni to poturaš?
nisam ja to govorila.
mada nisam sigurna da je i sonja tako mislila. mislim na naučno dokazan broj žrtava jasenovca. ali to ne znam, pa neću ni da ulazim u to.


Ništa nisam vama poturao, samo se nadam da će Biserko jednog dana odgovarati za ovake izjave, kao i oni koji negiraju Srebrenicu, kao i oni koji negiraju zločine nad Albancima na Kosovu (uprkos hladnjačama).

Ja ne znam šta Sonja Biserko misli -- ne čitam misli -- ali znam šta je izjavila. Ona, se naime, priklonila upravo Tuđmanovoj, kako kažete, "sramnoj proceni" koja iznosi 70.000 žrtava (40.000 Srba). To nisu međunarodne, ni nemačke procene, ni procene centra Simon Vizental, već najmračnije revizionističke odnosno negacionističke "procene".
angie01 angie01 16:37 04.03.2009

Re: Jasna

A za Vojsku, pa i to je objasnjeno, rekla Vojska sama - da, bila je tamo, probala je da razgovara s ljudima, svi su je napali, u jednom momentu se uplasila i izgubila kontrolu iz straha, udarila OVKa, kad je sa puskicom i podrskom iz vazduha, krenuo, onako sav mio, fin i neduzan - prema njoj...


nisam te bash razumela,..ovk sa podrshkom iz vazduha????

zar ne prichaju na blogu, da su albanci bezali, jer su bili bombardovani?
d_sandic d_sandic 16:43 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Ništa nisam vama poturao, samo se nadam da će Biserko jednog dana odgovarati za ovake izjave, kao i oni koji negiraju Srebrenicu



Dušane, ti si pismen čovek, koje su to genocidne namere kad oslobađaš žene, decu, starce a streljaš vojne obveznike?

Da je zločin, zločin je. Nad ratnim zarobljenicima. Kako je to neko zbog opravdavanja vlastitih akcija formuliso, to veze sa ovom pričom nema. Ako smo poraženi, ostanimo ljudi. Koliko je zločinaca sahranjeno ( i oplakano od ''naših'' NGO )u Potočarima? Pa nije moja baba ubijala Srbe u Podrinju! I nisam ja četiri godine išao za njenim krvavim tragom, nego za Naserovim.
I u bukagijama čovek treba da ostane - čovek. Ne pravdam. Trebalo im je suditi, dokazati pa streljati. Plakati nad njima - ne!!!

A Sonja Biserko? Nju Jasenovac ne pogađa.

Svako poređenje Jasenovca, u kojoem su i bebe ubijane, sa Srebrenicom , gde su likvidirani vojni obveznici, govori o genocidnoj nameri. Prema srpskom narodu.
tyson tyson 16:45 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i sm

Jelena Milić
paranoidni filipe/f...

to je odgovor sandicu

vama je onaj za drugi nik isti stil
Jelena, pobogu, postoji opcija "Citiraj". Čemu opet ova konfuzija?!

Na stranu što se često teško hvata tok izlivenih misli u blogu - to se može podvesti pod osobeni stil autoke - ali ovo odgovaranje "napamet", bez citiranja ili ikakve reference, 20 komentara ispod, je stvarno nepotrebni kapric i mučenje čitalaca.


gera92 gera92 16:54 04.03.2009

Re: Jasna

angie01
A za Vojsku, pa i to je objasnjeno, rekla Vojska sama - da, bila je tamo, probala je da razgovara s ljudima, svi su je napali, u jednom momentu se uplasila i izgubila kontrolu iz straha, udarila OVKa, kad je sa puskicom i podrskom iz vazduha, krenuo, onako sav mio, fin i neduzan - prema njoj...


nisam te bash razumela,..ovk sa podrshkom iz vazduha????

zar ne prichaju na blogu, da su albanci bezali, jer su bili bombardovani?


Da li ti radis ko francuska sobarica?
Imas taj bitan preduslov sto se naivnosti tice.
Ako je cinizam refleksija tvog postmodernog pogleda na svet - iskreno se izvinjavam.
Doctor Wu Doctor Wu 16:54 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Dobro da li je iko ovde bio u izbeglickim kampovima u Makedoniji? Ako jeste, onda znate da su te kolone ljudi pobegle sa kesama u rukama, bez ikakve potrebe da ih iko organizuje. I da, sprska policija na granicnom prelazu im je oduzimala licne karte da bi ih pustila van.....jel sad OVK saradjivala sa policijom da bi to izvela?

Ispričao sam gore crticu koju sam ja video. Nisam bio u izbegličkim kampovima i nemam razloga da ne verujem da nije bilo žena koje su bežale sa kesama u rukama. Ali, samo naivan čovek može reći da se masovni zbegovi organizuju tako što će svaki učesnik u koloni biti obavešten o akciji. Za to je potreban manji broj ljudi, i to samo da zbeg počne, gomila će već pratiti. Kada je počelo bombardovanje Beograda, ljudi su bežali po skloništima ne tako što je neko išao od kuće do kuće već što su ljudi videli masu i ljude oko sebe koji se kreću ka skloništima.

Uzgred, pošto vidim da imaš iskustva iz Makedonije, koliko je bilo vojno sposobnih muškaraca u tim kampovima?
angie01 angie01 17:01 04.03.2009

Re: Jasna

iskreno se izvinjavam


pa nije bash cinizam, jer je on obichno izraz ljudi drugachijeg sustava od mog, al neznija varijanta,
prosto izazivash-a nije mi bila namera, suvishe je ozbiljna tema.

mada me i dalje muchi sumnja da si me razumeo- ja tebe, zasigurno nisam.
gera92 gera92 17:07 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Dušan Maljković
što meni to poturaš?
nisam ja to govorila.
mada nisam sigurna da je i sonja tako mislila. mislim na naučno dokazan broj žrtava jasenovca. ali to ne znam, pa neću ni da ulazim u to.


Ništa nisam vama poturao, samo se nadam da će Biserko jednog dana odgovarati za ovake izjave, kao i oni koji negiraju Srebrenicu, kao i oni koji negiraju zločine nad Albancima na Kosovu (uprkos hladnjačama).

Ja ne znam šta Sonja Biserko misli -- ne čitam misli -- ali znam šta je izjavila. Ona, se naime, priklonila upravo Tuđmanovoj, kako kažete, "sramnoj proceni" koja iznosi 70.000 žrtava (40.000 Srba). To nisu međunarodne, ni nemačke procene, ni procene centra Simon Vizental, već najmračnije revizionističke odnosno negacionističke "procene".


Dusane, i homofobican sam i politicki nekorektan.
Bar sa aspekta licemernih korifeja politicke korektnosti danas.
Ali duboko cenim i tvoje stavove (iako ih, nekad, bas i ne delim) i tvoj intelekt.
Druzenje s tobom, makar i virtuelno, bi za mene bio benefit, bez zadrske.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:07 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i sm

Ipak, uz svu zahvalnost za vas trud - mislim da se nisam vama obratio.

kakve to ima veze?
smatrala sam da si ozbiljno pitao.
Malo vas dezavuise nick-name koji ste rabili pre aktuelnog.

ti si neki psiholog na daljinu?
Kako, molim vas, ozbiljno percepirati osobu koja sebe, en public, deklarise kao "hag"?

što?
šta fali nicku?
ja bih ga rado vratila da mi da urednik.
O kakvom se tu mentalnom sklopu radi???

šta ti misliš?
ajde kaži da ne budem u dilemi.
Izvinjavam se ako se osecate diskvalifikovanom..

nema potrebe.
osećam se vrlo dobro.
gera92 gera92 17:17 04.03.2009

Re: Jasna

angie01
iskreno se izvinjavam


pa nije bash cinizam, jer je on obichno izraz ljudi drugachijeg sustava od mog, al neznija varijanta,
prosto izazivash-a nije mi bila namera, suvishe je ozbiljna tema.

mada me i dalje muchi sumnja da si me razumeo- ja tebe, zasigurno nisam.


Oces da kazes da umes i sarkasticna da budes? Brrrrrr!
Ja tebe jesam razumeo, i to odlicno, ali ti mene ne zelis, jer ti to daje alibi za (ne)cinjenje...
Dušan Maljković Dušan Maljković 17:18 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Dusane, i homofobican sam i politicki nekorektan.


A što vam, gero, homoseksualci uteraše strah u kosti? Što nas se toliko plašite, a dali smo vam jednog Platona i Aristotela, Mikelanđela i Da Vinčija, Tjuringa i Vitgenštajna? Nema razloga za bojazan, zaista!
Filip2412 Filip2412 17:18 04.03.2009

Re: Jasna

nama prichao kolega iz Kraljeva, godinu dana posle nije izashao iz kuce,..frenkijevci, arkanovci, i ostali ici
i meni je drug pricao da si ti frenkijevci bili banda nevidjena, medjutim eto.... medjunarodna zajednica ima nekih razloga da stiti glavnog organizatora tih speciajlnij jedinica, Jovicu Stanisica. Frenki Stamatovic je takodje uhapsen pa pusten da se brani sa slobode. Pazite, radi se o kljucnim licnostima kada su u pitanju zlocini srpskih hedinica, ne tamo nekim bezveznjacima. Medjutim, da uportebim terminologiju Jelene Milic... medjunarodna zajednica nije u stanju da "ima stav" o ubicama i kriminalcima iz srpskih struktura

evo jos malo materijala za razmisljanje, mada je ovo manje vise ocekivano:
slobodna evropa

gera92 gera92 17:28 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Dušan Maljković
Dusane, i homofobican sam i politicki nekorektan.


A što vam, gero, homoseksualci uteraše strah u kosti? Što nas se toliko plašite, a dali smo vam jednog Platona i Aristotela, Mikelanđela i Da Vinčija, Tjuringa i Vitgenštajna? Nema razloga za bojazan, zaista!



Dusane, ni svojih se nisam boja kad su bili za uzasa...
Sve navedene, kao i vas, (u kakvom ste drustvu, a?) percepiram kao persone.
Vase seksualno opredeljenje je vasa individualna stvar, sve dok me zbog istog, kao i ja vas zbog svog, ne terate da posecujem vase mitinge.
Poenta je u licemerju ovih ciju verbalnu, satro podrsku imate samo kad je to njima pragmaticno.
angie01 angie01 17:28 04.03.2009

Re: Jasna

Oces da kazes da umes i sarkasticna da budes?


malo poradi na upotrebi izraza i njihovom znachenju.


ali ti mene ne zelis, jer ti to daje alibi za (ne)cinjenje


kakav bre alibi, pa ja nisam nishta nikome loshe uchinila, pa da mi je potreban, a to da li i shta ja chinim ili ne, o tome ti ipak nishta ne znash, pa nemoj ni da komentarishesh.

ovde pak razmenjujemo mishljenja- pa ja tako rekla svoje.
Dušan Maljković Dušan Maljković 17:33 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Vase seksualno opredeljenje je vasa individualna stvar, sve dok me zbog istog, kao i ja vas zbog svog, ne terate da posecujem vase mitinge.


Vi ste na sve "naše" aktivnosti pozvani i dobrodošli, ali vas niko ne tera niti puškom nagoni, a nama je Ustavom zagarantovana sloboda okupljanja, pa što ne bismo koristili svoje pravo?

I nije reč o opredeljenju, nego o orijentaciji. Kao što vi ne birate -- jel možete sutra da budete gej (na nivou želje, ne prakse), tako ni ja, ni bilo ko drugi.
Jelena Milić Jelena Milić 17:36 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i sm

jok. iskustvo.
gera92 gera92 17:40 04.03.2009

Re: Jasna

angie01
Oces da kazes da umes i sarkasticna da budes?


malo poradi na upotrebi izraza i njihovom znachenju.


ali ti mene ne zelis, jer ti to daje alibi za (ne)cinjenje


kakav bre alibi, pa ja nisam nishta nikome loshe uchinila, pa da mi je potreban, a to da li i shta ja chinim ili ne, o tome ti ipak nishta ne znash, pa nemoj ni da komentarishesh.

ovde pak razmenjujemo mishljenja- pa ja tako rekla svoje.



U moje vreme je cinizam bio neznija varijanta sarkazma, ali - ili sam ja krajnje anahron ili ti ne znas sta pricas.
Neka bude ovo prvo, uvek sam bio dzentlmen.
Ni ja nikad nisam, a nadam se i da necu, nikom ucinio zlo, sto me automatski NE kvalifikuje za sveca...
tyson tyson 17:51 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Doctor Wu
(zapravo je organizovani zbeg poljskih Nemaca iskorišćen kao neposredni povod Hitlerove intervencije)
To je bio "razlog" (represija nad Nemcima u Poljskoj) agresije, a neposredan povod je bio lažni napad Poljaka na lokalnu radio stanicu u Glajvicu u Šleziji (današnje Gljivice u Poljskoj).


Zbeg Albanaca je organizovan od strane OVK i odrađen je u koordinaciji sa NATO paktom, a jedini razlog zašto se to (kao ni Račak, uostalom) ne istražuje je u zbog toga što bi se pokazalo u kojoj meri je postojala koordinacija ove 2 organizacije (a to u ovoj situaciji ne bi bilo oportuno jer je cilj bilo okriviti isključivo VJ). Stoga se od tog zbega i njegovog uzroka, tokom ovog suđenja, pošlo kao od datosti.
Kada se hladne glave posmatra fenomen masovnog egzodusa Albanaca 1999. godine, ima logike da je NATO-u moglo biti potrebno takvo nešto da bi opravdali svoj napad na SRJ. Pokrenuti takvu masu ljudi u jednom trenutku sa takoreći cele teritorije Kosova najlakše je bilo OVK i paralelnim institucijama Albanaca na Kosovu.

S druge strane stvaranje obaveze NATO-u da smesti i hrani tolike ljude na teritoriji Makedonije i Albanije, u situaciji kada je kopneni napad bivao sve izvesniji a uz nerazvijenu i preopterećenu putnu infrastrukturu u te dve zemlje (za kopneni napad je potrebno dovući i sve vreme dovlačiti jako puno kako ljudi, tehnike i materijala, tako i materijalne podrške - muincije, hrane, goriva, delova itd), veoma je odgovaralo SRJ. Gubljenje "materijalne baze" OVK nestankom albanskog stanovništva je takođe išlo u prilog SRJ.

Ne treba zanemarivati ni činjenicu (što da se lažemo) da je prosečnom Srbinu idealno Kosovo ono koje je bez Albanaca, pa uz dokazano ludilo vrha tadašnjeg režima ne treba a priori odbacivati i to kao mogući motiv pokretanja zbegova od strane organa i snaga Srbije. Šešeljeva izjava pred početak rata je prigodna ilustracija te škole mišljenja - ne mora automatski da znači da je sve bilo isplanirano ali oslikava jedan rašireni način razmišljanja.

Postoji više nego dovoljno izjava Albanaca da je kojekude po Kosovu policija i vojska nalagala lokalnom stanovništvu da se spakuje i krene put granice; sećam se jednog svedočenja da su iz Prištine čak i vozovima prebacivani do albanske (?) granice. Dalje, takođe ima puno primera da su se Albanci, da li povučeni stihijom, iz čistog straha i instinktivno, ili pak po nalogu nekog lokalnog lidera, sami povlačili iz po nekoliko sela u klasične zbegove po brdima i poljanama ne samo kada bi se zapucalo okolo (a pucalo se svuda) već i posle prve pojave srpskih oružanih snaga u okolini (a i one su se pojavljivale svuda, bio je rat; ne treba zaboraviti ni činjenicu da u mnogim selima predstavnika srpske vlasti nije bilo unazad nekoliko godina i mogućnost dolaska naoružanih Srba pa još u vreme rata, pretpostavljam, tamošnje Albance nije ostavljala ravnodušnim).

Pojava povlačenja čitavih sela u zbegove očigledno se svidela državnom vrhu Srbije, jer je evidentno da su jedinice na terenu potpomagale njihovo kretanje ka granici (iako postoje i primeri istovremenog izdavanja naređenja da se vrate kućama, što stvara dodatnu konfuziju kako sada kada sve pokušavamo da analiziramo, tako i tada kod tog naroda) a svi znamo za organizovano uništavanje dokumenata na graničnim prelazima (koje, zanimljivo, niko nije ni pokušao da preuzme/osvoji od srpskih snaga).

Ostaje pitanje: ko je prvi pokrenuo masovne zbegove, t.j. čija zamisao je to bila? Ko je krenuo da preusmerava zbegove ka granicama i kada? Tu leži odgovor na pitanje ko je zaista odgovoran za masovan egzodus Albanaca sa Kosova u proleće 1999. godine. Asistiranje srpskih snaga, jednom kada su kolone krenule, nije sporno. Zašto OVK nije preduzimala ništa da zadrži stanovništvo na terenu? Njihov uticaj - takoreći lokalna vlast - do početka rata je nesporan; da li su zaista bili tako vojnički razbijeni da su jednostavno izgubili kontrolu nad terenom na kome su operisali?

Dakle, kao što možemo videti, svim zaraćenim stranama je teoretski iseljavanje moglo da odgovara. Takođe je očigledno da, jednom kada je iseljavanje počelo, obe strane su "zaigrale po sopstvenim notama" - srpska da ga pospešuje, NATO da medijski potencira humanitarnu katastrofu. Ali, ko ga je pokrenuo? Čija je to ideja bila?


gera92 gera92 17:52 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Dušan Maljković
Vase seksualno opredeljenje je vasa individualna stvar, sve dok me zbog istog, kao i ja vas zbog svog, ne terate da posecujem vase mitinge.


Vi ste na sve "naše" aktivnosti pozvani i dobrodošli, ali vas niko ne tera niti puškom nagoni, a nama je Ustavom zagarantovana sloboda okupljanja, pa što ne bismo koristili svoje pravo?

I nije reč o opredeljenju, nego o orijentaciji. Kao što vi ne birate -- jel možete sutra da budete gej (na nivou želje, ne prakse), tako ni ja, ni bilo ko drugi.


Dusane, niste me pravilno razumeli, ne branim ja vama (uostalom - ko sam ja?) bilo kakvu aktivnost i okupljanje, samo mislim da to ne treba da bude dogadjaj od opsteg znacaja.
Hvala na pozivu, sto da ne?
Ova dilema da li je opredeljenje ili orijentacija je, po meni, cista semantika i shvaticu je sa aspekta heteroseksualca, sto mi, nadam se, necete braniti.
Doctor Wu Doctor Wu 18:20 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Kada se hladne glave posmatra fenomen masovnog egzodusa Albanaca 1999. godine, ima logike da je NATO-u moglo biti potrebno tako nešto da bi opravdali svoj napad na SRJ. Pokrenuti takvu masu ljudi u jednom trenutku sa takoreći cele teritorije Kosova najlakše je bilo OVK i paralelnim institucijama Albanaca na Kosovu...

Da, i moja se razmišljanja kreću u tom pravcu. Ne bih se puno osvrtao na to što je Šešelj pričao jer je to bilo prevashodno za unutrašnje političku upotrebu (on je, ako se ne varam, u to vreme pretio i da će bombardovati Rim i Beč, radi se, očigledno, o neuračunljivom čoveku koga je režim vrlo vešto koristio).

Moja je teza da je zbeg ipak najviše odgovarao OVK (oni nisu previše marili za nizak standard izbegličkih logora, jer su izbeglice pretežno bile žena i deca, a za njih Albanci ne mare previše) na isti način na koji im je odgovaralo onaj štraj u Trepči 10-ak godina ranije ili ona masovna trovanja koju godinu kasnije. Sve su to bile demonstracije izuzetno organizovanih paralelnih struktura vlasti koje su bile medijski motivisane akcije i koje su za cilj imale da Albance prikažu kao nevine žrtve, a NATO i CNN su tu svakako pripomogli. (koji neupućen čovek ne bi reagovao na 100-ine hiljada uplakanih žena i dece koji beže ispred tenkova i do zuba naoružanih muškaraca, mixovano sa paljenjem kuća i sl? Naravno, u tom metežu niko na zapadu nije postavljao pitanje ljudskih prava albanskih žena koje su u zbegu vodile i po 13-oro, 14-oro svoje dece.)

Naravno, u haosu koji je nastao svakako da je bilo neuračunljivih tipova i zlikovaca sa srpske strane koji su sanjali o ispražnjenom Kosovu ili su bili jednostavno željni krvi i zlata, i sigurno je da je bilo pljačke i ubijanja (a u kom ratu toga nema?), ali mislim da je presudna bila gore navedena želja OVK, potpomognuta NATO agresijom, kojoj je takva medijska slika samo išla na ruku. Pored verovatno loših uslova prema izbeglicama u kampovima, odnos NATOa prema albanskim izbeglicama možda najbolje ilustruje ono tragično ugljenisanje one zalutale kolone albanskih seljaka, čini mi se kod Đakovice, na koje ne znam da li iko može da ostane ravnodušan (osim, naravno, tužilaca ICTY).
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:53 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Moja je teza da je zbeg ipak najviše odgovarao OVK (oni nisu previše marili za nizak standard izbegličkih logora, jer su izbeglice pretežno bile žena i deca, a za njih Albanci ne mare previše

za razliku od srba koji se ubiše da ženama ugode.
Doctor Wu Doctor Wu 18:58 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

za razliku od srba koji se ubiše da ženama ugode.

Jaco, tu si potpuno u pravu. Srbi (i Crnogorci) su po odnosu prema ženama, verovatno odmah iza/ispred (u zavisnosti od toga kako gledaš) Albanaca.
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:03 04.03.2009

Re: to sandic, udaljite se jer lazete i sm

Vidi se na snimku!

ti si taj koji kaže - piše na tarabi...

trebalo je da budeš tamo a ne da slepo veruješ tv koja je prenosila tv dnevnike
rts diljem sveta za vreme slobe, koja je jedina prenosila arkanovu svadbu,
koja nije dozvolila nikome promocije stranačke sem julu i sps-u..
malo uključiš sećanje i znaš s kim imaš posla.

snimci su montirani kako je želela pink urednica oli urednik...
pa zar nije bilo na tv 96/97 da građani proslavljaju novu godinu kod kuće
kao i obično a na ulicma bg pola miliona ljudi.

Exitus Letalis Exitus Letalis 19:11 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Jaco

tvoja nežnost gjede mene te odvaja od srbalja :)))
možda dobijem i cvet:)))
AlexDunja AlexDunja 21:06 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

(oni nisu previše marili za nizak standard izbegličkih logora, jer su izbeglice pretežno bile žena i deca, a za njih Albanci ne mare previše)

otrovno, i neistinito, wu.
sustinski.
Doctor Wu Doctor Wu 22:07 04.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

otrovno, i neistinito, wu.
sustinski.

ok, pusti to, to je efemerno i nebitno. sitni sarkazmi.
ali, šta ti kažeš na osnovnu temu diskusije?
o tome ne vidim da se izjašnjavaš?
voliš da udaraš packe, ali ajde da pričamo o suštini, o pravim issues: ko je, po tebi, organizovao zbeg? (pazi šte ćeš da pišeš, možda te čitaju i oni s drugog bloga)
Kraja Kraja 00:42 05.03.2009

..kazete..

...
Tako i sad, da nam je neko rekao da će Nataša i Karla jednom biti najreferentniji izvori u našim pro-državnim medijima i tabloidima.
...

...OK, kako bi sve ovo izgledalo da je karla mnogo ranije pocela da prica ovo sto prica proteklih godinu dana...
...kako bi bilo da je helena ranta ONDA napisala ono sto je pricala prosle godine...
...kako bi bilo da su neki drugi pricali na poslu (u tribunalu) ono sto su posle pricali po novinama...?

...samo nemojte reci "da je moja baba imala....".........
srki92 srki92 08:07 05.03.2009

Re: Pitanja, pitanja...

Inner Party
adam weisphaut

Pa neki od ovde pristunih diskutanata su već npr. pisali da su Albanci bežali za vreme rata na Kosovu u organizaciji OVK & State Department-a


Pa moras da priznas da su reportaze iz izbeglickih kampova u Albaniji i Makedoniji imali veoma efektan doprinos u formiranju javnog mnjenja u NATO zemljama. Trebalo je nekako opravdati bombardovanje. Ipak, mislim da je odlazak Albanaca sa KiM je ekskluzivna zasluga OVK terora i NATO bombardovanja. To je bar jasno. Nema ni teoretske sanse da dokazes da je posledica prethodila uzroku. Ko je mogao da spreci beg ljudi sa (inace malog) prostora koji je danonocno bombardovan i bio popriste stalnih sukoba izmedju OVK i policije i vojske. Ja bih stvarno voleo da cujem sta je Vlada Srbije tada trebala da uradi pa da spreci bezaniju?!

PS

Zar nije hrvatska Vlada onomad organizovala autobuse kojima su odvezeni svi Hrvati sa Kosova cim je pocelo bombardovanje.


A visoke peci i/ili kotlovi termoelektrana? Ili pomoc ugrozenima razvozenjem hladnjacama? Jel' i to NATO/CIA?

Unfuckable Unfuckable 09:38 04.03.2009

malo offtopic, ali...i nije ?

ja čuo sad skoro u nekoj neformalnoj priči da je onaj lik Nenadović što je bio onako "uvredjen" u Utisku nedelje (Draškovićev kadar, beše ?), što se predstavlja kao profesionalac, beše neki generalni konzul...je l'
totalno engleski impotentan, ako tako mogu da kažem
mislim ...ni mukajet, što bi narod rek'o
baš zanimljivo, huh ?

pozz 2 ms Milic, enivej
Jelena Milić Jelena Milić 09:43 04.03.2009

Re: malo offtopic, ali...i nije ?

evo i ti,

obratite aman paznju i na druge probleme u spoljnoj politici sa kojima smo se susreli mimo kovacevica vise

VECE probleme

o tome je txt
Unfuckable Unfuckable 09:54 04.03.2009

Re: malo offtopic, ali...i nije ?

ma ja to onako, bre
da vreme brže protekne
(jbt mogao bih tekstove za narodnjake da počnem da piskaram, fajdica )

ps : da parafraziram ...."Stojanneee, banuj me"

bilo mi zanimljivo saznanje, pa rek'o da podelim, ako smeta - briši slobodno
Jelena Milić Jelena Milić 10:01 04.03.2009

Re: malo offtopic, ali...i nije ?

ma ne smeta cool, nego mi je zaista fascinantno kako su ovako velike stvai uspele da skoro uopste ne privuku medijsku, komentatorsku i siru javnost . pa i blogosferu.
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:03 04.03.2009

Re: malo offtopic, ali...i nije ?

Jelena Milić
evo i ti,

obratite aman paznju i na druge probleme u spoljnoj politici sa kojima smo se susreli mimo kovacevica vise

VECE probleme

o tome je txt

Profesor Vojin Dimitrijević kaže da, iako se u Hagu sudi pojedincima, za pitanje odgovornosti države nije nevažno što su ti pojedinci najviši državni zvaničnici.

možda je nekompetentan a možda je i plaćenik.
Branilac bivšeg načelnika Generalštaba VJ generala Dragoljuba Ojdanića, advokat Tomislav Višnjić rekao je da u nije u potpunosti nezadovoljan izrekom presude, pošto je njegov branjenik oslobođen većeg dela optužbi[

ni višnjić se nije nadao oslobađajućoj presudi.
bio tamo sve vreme.
saslušao 118 svedoka tužilaštva - svedoke i žtrtve.
valjda zna o čemu govori.
doriangrey87 doriangrey87 10:07 04.03.2009

Re: malo offtopic, ali...i nije ?

Velike stvari uvek privuku veliku paznju. Zato jer su velike i paznja je velika, to tako po definiciji. To sto neke stvari nisu privukle paznju znaci da nisu velike . Tj sama paznja cini stvari velikima. Tako npr ako ti skrenes paznju ovde na neku ispocetka malu stvar, ona ima potenccijala da postane velika i da privuce veliku paznju. Nadam se da nisam previse odlutao sa kursa ovom mojom etimolosko/epistemioloskom analizom :))))

P.S. The curious case of Vuk Jeremic :)))))) LOL
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:09 04.03.2009

Re: malo offtopic, ali...i nije ?

Jelena Milić
ma ne smeta cool, nego mi je zaista fascinantno kako su ovako velike stvai uspele da skoro uopste ne privuku medijsku, komentatorsku i siru javnost . pa i blogosferu.

šira javnost neviđeno ne podnosi haški sud.
mogu samo da daju onako debilne izjave kao jeremić.
milutinović je oslobođeni a on je legalno izabrani predsednik bio a ne milošević.
mada se sada odriće miloševića, kao i većina a bio mu je u stranci ili ženinoj.
kao mlada nada socijalista/julovaca.
pazi sad, odgovornost je individualna. odjednom.
mislim kod naših.
skupila se grupa, kao što sam već napisala i otfurala da tamo nešto "odradi".
a niko nije imao pojma. ni milutinović, kakvi.
on je za to vreme prodavao kanadere grcima.
bio u isto vreme i ambasador u grčkoj i ministar inostranih poslova.
imao spec. apartman za miloševića, ako ste zaboravili.

p.s. sledi presuda za đorđevića, koga nešto ne spominju.
blackbox92 blackbox92 11:21 04.03.2009

Re: malo offtopic, ali...i nije ?

p.s. sledi presuda za đorđevića, koga nešto ne spominju.

Jel to onaj što je izmislio upotrebu hladnjača?
Pa da li smo mi Srbi toliki debili da mislimo i dalje da su takvi idioti radili nešto u našem interesu, ne nego su bitno doprineli da pozicija Srbije bude takva kakva jeste.
Sve dok se država zvanično i transparentno ne ogradi ot takve politike, dok državni zvaničnici i ministri izražavaju sumnju u HT umesto da prvo rasčiste da li definitivno prećutno odobravaju ili se jasno distanciraju od politike koju je Srbija vodila tokom 90-ih, ne treba se čuditi šzo nas tako gledaju.

Doctor Wu Doctor Wu 10:08 04.03.2009

Sudeći po par tekstova objavljenih ovde

ta Borba težak trash od novina.
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:12 04.03.2009

Re: Sudeći po par tekstova objavljenih ovde

Doctor Wu
ta Borba težak trash od novina.

tačno.
al provalila državnu tajnu.
nije džaba minović zamenik ivana radovanovića.
ima veza još uvek.
svi spsovci su mu frendovi.
a nije da ih nema u vladi i parlamentu.
onih bivših.
Jelena Milić Jelena Milić 10:12 04.03.2009

Re: Sudeći po par tekstova objavljenih ovde

tipicno, imas stav o necenu "na osnovu par tekstova" penesenih negde drugo

takav ti je, cini mi se, na osnovu vrlo malo info i stvarnih podataka stav o mnogim stvarima u srbiji

iz komotne pozicije iz zemlje EU

tres-pravi bolje

tres-citaj drugo

sudeci po tvojoj prisutnosti i reakcijama ti si zavisnik od tog tresa
djole63 djole63 10:36 04.03.2009

Re: Sudeći po par tekstova objavljenih ovd


Wu
ta Borba težak trash od novina.

A jel se secas kako je izgledala Borba kad smo bili klinci - citao moj deda (ili bar morao da kupuje dok Tito nije umro). Format - dva pileta da zavijes, ne jedno. A na vrhu odmah ispod naslova - organ komunisticke partije SFRJ.
Al' ne gresim dusu, imali su i dobrih perioda


Jelena
iz komotne pozicije iz zemlje EU

EU ne znaci komocjiu by default - samo je jastuce za prizemljenje malo deblje, ali i EU ima svoje bisere

Pritom oslobađajuću presudu Radiću niko od zvaničnika nikad ne spominje u tom insisitranju na haškoj nepravdi.

Covek je sitna riba, u odnosu na ostale - zato ga i ne spominju. A tek sto je tuzio drzavu - to im verovatno nije pravo (mozda FHP moze da ga zastupa? )
Poruka je tu-ma kako voleli UN i bez obzira šta će reći još jedan UN organ, Stalni sud prvde, o nezavisnosti Kosova, EU nastavlja da u regionu preuzima vodeću ulogu.

Vladavina "prava" pre svega !
Alfizičar sad ima paranoju šta da misli i o tom UN organu, kome je velikodušno prepustio da presudi o kosovskoj nezavisnosti, jer histerično poručuje da su ove najnovije presude pred MKSBJ presude pojedincima a ne državi.

Pa zar nije ovo bila mantra onolikih silnih emisara EU, pa onda clanova vlade od DOS-a do ove sadasnje? Sta je tu Mr. curious case izmislio sto bi mu se moglo zameriti?
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:47 04.03.2009

Re: Sudeći po par tekstova objavljenih ovde

tipicno, imas stav o necenu "na osnovu par tekstova" penesenih negde drugo

čekaj, jelena,
ja kažem isto.
novina je onako. ništa naročito.
a naročito nije ono što je obećano.
neće biti crvena, vratiće dostojanstvo građanima i slična obećanja.
kupila i videla da mi nije nikako vratila dostojanstvo.
naročito ne sa žikom minovićem.

znaš, kad su uhvatili u argentini onog ratnog zločinca, dinka šakića, komandanta koncentracionog
logora jasenovac, njegove komšije su komentarisale
- pa zašto njega?
- on je tako divan komšija
- ima tako lepu baštu
- igra se sa unucima....

na šta im je svima na gomilu odgovorio istražilac vizentalovog instituta da oni njemu neće da sude
za ono što je radio od 45. nego do 45.

slično objašnjenje glede žike minovića smo dobili i ovde - on je stari čika
samo su falile bašta i unuci...
eto, neki to ne mogu da zaborave...
Jelena Milić Jelena Milić 10:54 04.03.2009

to el

el, ja sam i u proslom postu kritikovala borbu, i sad ovde, sa pozicija sa kojih ja pratim i ocenjujem, ali..vidis li razliku izmedju tebe koja pratis ur politiku, koja si kupovala and citala i na osnovu toga imas stav i wu koji ga je doneo na osnovu par clanaka

samo o tome pricam

ne o samom kvalitetu borbe da se razumemo

mislim i da je nastup urednice u UN mogao biti bolji

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana