Srećan rođendan, VerniDružeMoj!

constrictoria92 RSS / 27.02.2009. u 15:16

Ima li šta lepše od mirisa sveže novine, pa kad krene da se lista... Taj tisak na papiru i njegov miris uvek me je fascinirao. Zato mislim da neke moderne novotarije nikada ne mogu da zamene papir. Sa ovim mirisom rastem od najranijeg detinjstva ili, bolje rečeno, još iz maminog stomaka...

U mojoj porodici su generacije rasle na „Politikinom Zabavniku“. Moj pradeda je kupio mom dedi „Politikin Zabavnik“. Pradeda je bio u Beogradu i čuo da su se pojavile neke nove dečije novine. Kako je Pradeda polagao na čitanje i obrazovanje, smtarao je da Deda treba da čita „Politikin Zabavnik“. MojDeda je tada bio sedmogodišnjak i kao i svako drugo dete smatrao da je pametnije verati se po drveću ili raditi štogod drugo, nego čitati. Po njegovoj priči Pradeda se vratio sa puta, odmorio, a onda uzeo novine, pozvao Dedu i dreknuo:
- Čitaj naglas da te svi čujemo!
Kud će, šta će, Deda je počeo da čita naglas. Ubrzo su svi ukućani (prim. aut. a bilo ih je poviše: prababa, baba (dedina sestra), deda (dedin brat), čukun baba, čukun deda, čukundedin brat i njegova žena, devojka koja je pomagala u kući) posedali okolo i sa zanimanjem slušali to što Deda čita. I sam Deda se iznenadio. Posle prvog čitanja pričao mi je da je čitao ponovo i ponovo i da je zaista bio oduševljen. 

Kasnije je MojDeda kupovao Zabavnik MomTati, pa Mama i Tata meni, pa mojoj sestri... 

Zabavnik je postao i MojVerniDrug. Evo, čitam ga samostalno već četvrt veka. A meni je važno što MojVerniDrug sutra slavi rođendan. I to ne bilo koji, već 70-ti. 

„Politikin Zabavnik“ se pojavio u prodaji 28.02.1939. godine. Tada je bio u formi novina i izlazio je dva puta nedeljno (utorkom i petkom). Tadašnju redakciju su činili Vladislav Ribnikar, Dušan Duda Timotijević i Živojin Bata Vukadinović. Taj PrviZabavnik je imao samo 12 strana. Od tih 12 strana 4 strane su bile u kobinacije crvene, bele i crne boje, a ostalih 8 crno-bele. A bio je, bogami, i poveća novina – dimenzije su mu bile 31x47cm. Sadržaj se sastojao iz stripova i zanimljivih tekstova. Dušan Duda Timotijević je bio zadužen za izbor i prevođenje stripova. Zanimljivo je da je on i kumovao imenima većine Diznijevih junaka na srpskom jeziku. Onda je došla 1941. i II svetski rat... Te godine je Zabavnik prestao sa izlaženjem.

Rat je bio i prošao, ali tek 1952. godine „Politikin Zabavnik“ nastavlja sa izlaženjem. Priča se da je Vladislav Ribnikar otišao kod Tita i predložio mu da se obnovi izdavanje stripova u SFRJ (prim. aut. tokom Informbiro perioda stripovi si bili zabranjeni, jer su dolazili sa TrulogZapada). Srećom, Tito je pristao i Zabavnik se pojavio u prodaji 05.01.1952. I dalje je bio crno-beli i u formatu novina.

Moderan Zabavnik (kakvog poznajemo danas) se pojavio 1968. godine dolaskom Nikole Lekića na mesto glodura. Tada je počeo da se štampa na masnom papiru, u boji, sa tvrđim koricama... I format mu je smanjen na 25x33cm. Tada se prvi put štampa i strip na sredini Zabavnika. Od 1971.
godine Zabavnik počinje da se štampa i u latiničnoj verziji, a i na slovenačkom jeziku. Sredinom ’80. dobija današnji format: 21x30 cm. 

Šta zameram današnjoj redakciji MogVernogDruga? Zameram im proslavu rođendana... Pre 20 godina, 1989. godine, kada je MojVerniDrug napunio 50 godina tadašnja redakcija lista je obradovala sve verne čitaoce reprintom Zabavnika s kraja ’30-ih godina. O, kako sam se samo radovala petku! To je bilo vraćanje u prošlost – čitala sam isto što i moj Deka kad je bio dete. A čitali smo zajedno...
Danas, osim teksta o Nikoli Lekiću i naslovne strane Zabavnika, ništa ne upućuje na 70. rođendan. Verni čitaoci nikako nisu obradovani. Čak nema ni malo dužeg teksta o nastanku „Politikinog Zabavnika“, samo tekst o promenama koje je Nikola Lekić napravio u kompletnoj kući „Politika“ (svim sektorima u kojima je radio, posledično i u „Zabavniku“).

Ne umanjujem doprinos ovog velikog imena našeg novinarstva, samo smatram da smo zaslužili tekst o „Politikinom Zabavniku“ i svim ljudima koji su radili u njemu. Pre 20 godina, svi čitaoci su uživali u proslavi rođendana ovog lista – danas nije tako. Danas će biti obeležena proslava rođendana u „Konaku kneginje Ljubice“. Biće promovisana i poštanska marka posvećena Zabavniku koja će u upotrebu ući 28.02.2009. Naravno, o ovoj proslavi redakcija nije obavestila svoje čitaoce u novom broju Zabavnika (a ni u prethodnom).

Zabavnik zaslužuje marku, ali i verni čitaoci Zabavnika zaslužuju koju reč više o svom omiljenom magazinu, osećaj da nas redakcija lista poštuje, voli i da je tu zbog nas, da se trudi zbog nas... Kako će neko iz, recimo, Stragara, Borača ili Botunja da stigne do „Konaka kneginje Ljubice“? Ako i stigne, da li će mu dozvoliti da prisustvuje proslavi? 

Poštovana redakcijo MogVernogDruga,
razočarali ste me....

Dragi MojVerniDruže,

želim ti još mnogo rođendana, da i moja čukun unuka kaže da se čitaš u našoj porodici generacijama i da si deo naše tradicije!

Atačmenti



Komentari (97)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 15:33 27.02.2009

Срећан рођендан Забавнику!

Него, како изгледа сада Забавник, шта има од текстова у њему, нисам га читао 248 година...?
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:44 27.02.2009

Re: Срећан рођендан Забавнику!

Pridružujem se čestitkama!
Odrasla sam uz Zabavnik.
constrictoria92 constrictoria92 15:47 27.02.2009

Re: Срећан рођендан Забавнику!

Него, како изгледа сада Забавник, шта има од текстова у њему, нисам га читао 248 година...?

Skoro isto kao i nekad.
Nema uvek SF priča (naleti ponekad neka) i nema više dela koji se bavi muzikom. Zabavnik možeš da čitaš i na netu:
http://www.politikin-zabavnik.rs/
constrictoria92 constrictoria92 15:49 27.02.2009

Re: Срећан рођендан Забавнику!

Krugolinče,
nadam se da ćeš se potruditi da i tvoje dete raste uz njega.
Zabavnik su jedine novine koje kupujem.
niccolo niccolo 15:56 27.02.2009

Re: Срећан рођендан Забавнику!

Zabavnik možeš da čitaš i na netu:
http://www.politikin-zabavnik.rs/

Битно да и даље има Јесте ли већ чули да..., убедљиво најбоља рубрика у Забавнику!
constrictoria92 constrictoria92 15:59 27.02.2009

Re: Срећан рођендан Забавнику!

Moj favorit je "Verovali ili ne"...
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:15 27.02.2009

Re: Срећан рођендан Забавнику!

Krugolinče,
nadam se da ćeš se potruditi da i tvoje dete raste uz njega.


Naravno. Samo prvo da nauči da čita! Za sad to izgleda otprilike ovako:

Mama: Koje je ovo slovo?
Marko: M
Mama: A ovo?
Marko: A
Mama: A ovo?
Marko: M
Mama: A ovo?
Marko: A
Mama: Pa šta tu piše?
Marko: "Marko".
vracarac92 vracarac92 17:12 27.02.2009

Re: Срећан рођендан Забавнику!

Zabavnik su jedine novine koje kupujem.
Moarm priznati da si napravila mudar izbor!
Srecan rodjendan!
NNN NNN 19:06 27.02.2009

Re: Срећан рођендан Забавнику!

Mama: Koje je ovo slovo?
Marko: M
Mama: A ovo?
Marko: A
Mama: A ovo?
Marko: M
Mama: A ovo?
Marko: A
Mama: Pa šta tu piše?
Marko: "Marko".

Kumova ćerkica, koja kad je bila mala (sad već ide u zabavište), je vrlo (vrlo, vrlo) rano naučila slova, pa i da čita jednostavnije reči, ali kadgod bismo probali da joj poturimo neku komplikovanu reč (npr. G E O G R A F S K I, znam, znam malko nas je sramota) ona bi (pošto pročita svako slovo), kada treba da izgovori reč, razmislila malo i rekla "O'GA!" (od Olga).
libkonz libkonz 15:50 27.02.2009

Otkad ga nisam čitao!

Izdvajam tri moje priče vezane za zabavnik:
1. Jednom nisam stigao da ga kupim u petak, pa sam na biciklu obišao sve trafike u gradu subotom popodne. Tada sam video da samo jedna trafika u celom gradu tada radi. Treba li da napomenem da je bila na suprotnom kraju grada. Bilo je to pre 20 godina
2. Čitao sam u Zabavniku priču o amerikancu koji je negde dvadesetih godina prošlog veka napravio banku, gde je davao velike kamate koje je isplaćivao štedišama od novih uplata. Pa sa ponosom kažem da sam, iako maloletnik, zahvaljujući zabavniku provalio i Jezdu i Dafinu.
3. Sećam se kad su smanjivali dimenzije Zabavnika, pa su onako šaljivo rekli, evo sada će manje stabala da se poseče za pravljenje papira.
I dok pišem ovaj komentar, na jednoj TV stanici najavljuju novu emisiju i kažu da je ona kao Politikin Zabavnik, za sve od 7 do 77 godina. Mada, koliko se sećam, zabavnik je posle to promenio, pa je za sve od 7 do 107.

constrictoria92 constrictoria92 15:58 27.02.2009

Re: Otkad ga nisam čitao!

Tačka 1 mi se nikad nije desila. I sad mi komšije na trafici obavezno sačuvaju primerak (mada, danas se Zabavnik ne kupuje tako mnogo kao nekad).
Tačka 2 - isti slučaj!
Tačka 3 - kad su najavili smanjenje dimenzije, ja sam se iskreno prepala da će biti manje tekstova.

Meni se najviše sviđa ovaj slogan:
Svaki petak izuzetak - izašao je novi "Politikin Zabavnik"


Krivo mi je samo što redakcija nije obeležila 70-ogodišnjicu lista prigodnijim tekstm i sadržajem (a bogami i kojim poklončićem)...
teodorakaze teodorakaze 15:59 27.02.2009

Srecan rodjendan!

I ja sam veliki fan Zabavnika. Moji cak i skupljaju sve brojeve vec desetak godina. A otkad sam abroad, u posiljci iz Srbije uvek dobijem i Zabavnik. Nije mi isto kad citam na netu. Bas zbog tog papira koji pominjes. A nisu tu ni svi tekstovi. Ma nije isto!

Hvala na tekstu, bas sam skoro emotivno razmisljala o Zabavniku
constrictoria92 constrictoria92 16:02 27.02.2009

Re: Srecan rodjendan!

Ma, nema našta.
Za Zabavnik me vežu lepe uspomene.
Inače, imam kutije i kutije Zabavnika.
mannitou.jr mannitou.jr 16:22 27.02.2009

Prosto rečeno...

VOLIM ZABAVNIK !!!
constrictoria92 constrictoria92 16:46 27.02.2009

Re: Prosto rečeno...

I ja.
angie01 angie01 16:34 27.02.2009

Zabavnik

rulz forevr!
Blade Runner Blade Runner 16:35 27.02.2009

Svaki petak izuzetak!

Izlazi Politikin Zabavnik.
Informacije i zabava na jednom mestu. Ko preteca interneta.
libkonz libkonz 16:38 27.02.2009

Re: Svaki petak izuzetak!

Ko preteca interneta.

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:49 27.02.2009

srecan rodjendan!

bas si se lepo setila da pises o zabavniku. odrasla sam uz njega i moram da priznam da mi fali ovde preko bare.
constrictoria92 constrictoria92 17:14 27.02.2009

Re: srecan rodjendan!


Imaš i web izdanje - jeste da nema sve tekstove kao i papirno, al' ima većinu.
A možeš i da se pretplatiš na njega (šestomesečna pretplata za USA je 132 €). Ako si zainteresovana za pretplatu, mogu da ti pošaljem detalje za pretplatu na pp.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:41 27.02.2009

Re: srecan rodjendan!

salji please!
Kazezoze Kazezoze 17:19 27.02.2009

Davno to beshe...

E, a meni prichao moj chukundeda Mikajlo kako je njemu njegov deda Jovan kupio prvi Zabavnik kada je imao 15 godina, ali njega nisu interesovale novine u to vreme, nego komshinica Desa, vrshnjakinja mu, za kojom se okretalo svo mushkinje iz varoshi, kada sa materom niz korzo proshece.
Medjutim 'stari lisac' deda Jovan je primetio ono shto mi balavurdija nikad ne bismo primetili, a to je da Desina majka Persida, kod Djure na kiosku, svakog Petka svojoj 'cerci kupuje nekakve novine. Znao je deda Jovan da mu je unuk Mikajlo (sav je na dedu, rodila ga majka) bacio oko na lepushkastu cerku onog ugursuza Stevana, tamburasha u kafani "Beli Golub" kod gazde Milutina.
Deda Jovan, ne budi mu mrsko, jednog dana priupita trafikanta Djuru :
"A koje su to novine koje gospodja Persida redovno kupuje svojoj jedinici Desi?"
"To Vam je, gosn' Jovane, Politikin Zabavnik, novine prilagodjene za mladezh, i mogu Vam reci da svaki broj prodam vec isti dan rano zorom" , lukavo ce, onako trgovachki, Djura i dodade " Ali ja uvek za vas mogu da sachuvam jedan primerak."
"A kakve veze imaju dechurlija sa politikom i shto to uvaljuju mladima?" Nepoverljiv je deda Jovan.
"Nisu to politichke novine, nego samo imaju rech politika u nazivu, a shtampaju se u istoj shtampariji kao i Politika, novine koje Vi redovno kupujete."
"Daj mi jedne, mozhda i onaj moj unuk neshto..." Ne zavrshi rechenicu deda Jovan, samo se zagonetno nasmeshi i plati ponudjene novine.

Od tada se u varoshi, chesto, moglo videti kako moj chukundeda Mikajlo sedi, u parku na klupi, zajedno sa komshinicom Desom i onako zaljubljeno ko dva goluba 'Tikira', nezhno cvrkucu sadrzhaj iz Politikinog Zabavnika.
Nedugo posle toga su se i venchali, a od Politikinog Zabavnika se nisu mogli odvojiti ni kad je moj pradeda Jovan (ime dobio po svom chukundedi ) doshao na svet. Moj pradeda Jovan se bukvalno rodio sa Politikinim Zabavnikom i te novine su uvek znachile neshto posebno u mojoj porodici...

constrictoria92 constrictoria92 20:09 27.02.2009

Re: Davno to beshe...

Moj pradeda Jovan se bukvalno rodio sa Politikinim Zabavnikom i te novine su uvek znachile neshto posebno u mojoj porodici...

I znači još uvek, je l' da?
Kladim se da je i tvoj tata upoznao tvoju mamu zahvaljujući Zabavniku...
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:30 28.02.2009

Re: Davno to beshe...

I ja sam ga poodavno kupovao
nikvet pn nikvet pn 18:12 27.02.2009

šok

A zamislite kako je lepo na WC šolji gustirati stari Zabavnik iz 70 i neke ... ? Ima li lepše ? Ma nirvana prava ...
To je u našoj kući uobičajeno otkad znam za sebe.
Jedne večeri dođem umoran s posla pa pravac kupatilo i vidim ... o užasa ... iscepan Politikin Zabavnik ! Iz osamdeset šeste ! Umalo se nisam srušio. Uhvatio sam s dva prsta tako unakaženi novinski leš i sneo ga u dnevni boravak . Bez reči sam ga podneo pod nos ukućanima koji su me isto tako zblanuto gledali. Otkud ovo ?!
U zao čas seti se gospoja : Pa to je ona baraba električar ! Opravljao šporet celo popodne ... ! Zar pored dve rolne toalet-papira ! Dupe seljačko na novine naviklo ! Pa što mu nisam šmirglu ostavila; ma četku ribaću ... !
Ožalismo mi tako taj slučaj.
Ali i dandanas kad sretnem tog majstora u čaršiji setim se. Lepo mi se čovek javi, pozdravi ljubazno ... Jedino što nikad neće znati zašto ga mrzim doživotno.
constrictoria92 constrictoria92 20:10 27.02.2009

Re: šok

Čuj, nužda je nužda, a navika je navika...
rapunzel rapunzel 18:45 27.02.2009

Dodjoh

najzad sa posleta, sa Zabavnikom u rukama, kad ono Cons pametnica pravi tekst u pravo vreme.
Samo dok ga moje veliko dete ne procita nema sanse da dodjem do njega.
Moram da ga dohvatim dok se zmu sa bebanom nije vratio iz setnje.
Kupovao ga cale, pa posle ja.
Super je.
A favorit mi je Hogar, mada mi je zao sto vise nema Paje Patka.
Cuvam cak i neki Korto Malteze koji je u nastavcima izlazio pre 15-20 g.
constrictoria92 constrictoria92 20:13 27.02.2009

Re: Dodjoh

Cuvam cak i neki Korto Malteze koji je u nastavcima izlazio pre 15-20 g.

A sećaš se Flash Gordona, Fantoma?
Sunašce i ja se, takođe, otimamo o Zabavnik. Al' kako ga ja kupujem - imam blagu prednost (a znam fino i da tučem...).
tigrks tigrks 22:32 27.02.2009

Re: Dodjoh

A sećaš se Flash Gordona, Fantoma?

A Mandrak?
Eto već pola sata razmišljam šta da napišem. Sve ste bre napisali.
Žao mi što ima sve manje SF priča.
Uvek sam ih ostavljao za kraj čitanja, onako da zasladim.
constrictoria92 constrictoria92 23:08 27.02.2009

Re: Dodjoh

Žao mi što ima sve manje SF priča.

I meni...
Unfuckable Unfuckable 00:11 28.02.2009

Re: Dodjoh

Eto već pola sata razmišljam šta da napišem. Sve ste bre napisali.

ma gde - sve ?
Delta99, Rip Kirbi, Harun al Rašid, Mandrak, Talični Tom, Dikan...
Batine koje se pamte
obavezna Novogodišnja bajka

i
Dejan Tiago Stanković
Budimac Budimac 00:25 28.02.2009

Re: Dodjoh

Unfuckable
Harun al Rašid

i nesuđeni kalif umesto kalifa Isnogood

mirelarado mirelarado 01:17 28.02.2009

Re: Dodjoh

i nesuđeni kalif umesto kalifa Isnogood




Неодољив је.
nikvet pn nikvet pn 10:21 28.02.2009

Re: Dodjoh

constrictoria92
Žao mi što ima sve manje SF priča.I meni...



Pojedine su bile čista čarolija ...

Čeznem za poslednjim velikim spustom
na globus na kom se rodih
žudim da odmorim oči na nebu pustom
na svežim, zelenim poljima Zemlje
NNN NNN 19:25 27.02.2009

Sad se osećam ko govance

...što više ne kupujem redovno Zabavnik
Idem sad ga da kupim (znam da sam se pre neku godinu odsek'o kad su rekli da će da prestanu da ga izdaju, jer se nedovoljono prodaje, pa smo navalili da ga ponovo kupujemo). Naše najbolje novine ikad, kad bebac malo poraste, pa da nastavi gde sam stao pre 15ak godina.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:58 27.02.2009

Re: Sad se osećam ko govance

NNN
Naše najbolje novine ikad], kad bebac malo poraste, pa da nastavi gde sam stao pre 15ak godina.

Нас бебилон поратао... па се, с њим, отимљемо за Забавник сваког петка!

Има једна друга ствар коју је важно изнова, као ННН, нагласити: Забавник су наше најбоље новине у овом трену. Они који га уређују знају шта раде, коме се обраћају, како да буду интересантни, како да се с временом мењају пратећи га а, понекад, и престижући. Знају, такође, да праве паметне компромисе или да их бескомпромисно не праве. (Једино ја понекад имам с њим проблем, захтевајући од Забавника оно што у другим часописима не проналазим. Али, то је моја фалинка...)

Ако петком пред собом имам, рецимо, следећи избор: Време, Нин, Забавник – и немам баш неку дилему. Забавник је последњи који ће ме изневерити.
constrictoria92 constrictoria92 20:16 27.02.2009

Re: Sad se osećam ko govance

Забавник су наше најбоље новине.

Ovo je živa istina!

p.s.
@3N
Pravac na trafiku i da više nisi propustio niti jedan broj!
teodorakaze teodorakaze 20:29 27.02.2009

Re: Sad se osećam ko govance

Naše najbolje novine ikad

Apsolutno se slazem Cak i gusim ovog svog nemca ovde, pa mu prevodim. A i ako bude propricao srpski, bice to na bazi stripova iz Zabavnika
49 41 49 41 22:41 27.02.2009

Re: Sad se osećam ko govance

constrictoria92
Забавник су наше најбоље новине.

Ovo je živa istina!

p.s.
@3N
Pravac na trafiku i da više nisi propustio niti jedan broj!

Moji su poceli da kupuju od prvog Posleratnog broja. Ja se nisam ni rodio; ali su ga povezivali u velike fajle.
Kasnije sam , naravno nastavio tradiciju.
Pred voz, avion; Zabavnik obavezno.
Pred spavanje; lako stivo, krupna slova, Zabavnik obavezno
majacvet73 majacvet73 20:01 27.02.2009

Zabavnik

Hvala što si me podsetila, moraću opet početi da čitam Zabavnik
constrictoria92 constrictoria92 20:19 27.02.2009

Re: Zabavnik

Zabavnik je zaista odličan. Vrati mu se opet - veruj mi, nećeš se pokajati.
gordanac gordanac 20:13 27.02.2009

jedine...

..novine (časopis, magazin, štagodikakogodsezvalo..) koje nikada nisam prestala da kupujem i čitam...sve druge novine su imale ili "pauze" ili su definitivno "odbacivane", ali ne i "Politikin Zabavnik". (moram reći da mi je "čitalačku vernost" uzvratio neverovatno lepim i dobrim događajima :))))
(uključujući "zaduživanje" ko ga nabavlja za vreme putovanja tamo gde ga se nema kupiti...)

Meni BlogB92 najviše na njega liči onda kad je najbolji, a i inače...
constrictoria92 constrictoria92 20:23 27.02.2009

Re: jedine...

Meni BlogB92 najviše na njega liči onda kad je najbolji, a i inače...

I meni.
Kazezoze Kazezoze 21:35 27.02.2009

Re: jedine...

constrictoria92
Meni BlogB92 najviše na njega liči onda kad je najbolji, a i inače...

I meni.

meni naslovna strana bloga b92 najcheshce lichi na kurir, dok oni sa strane i u potpalublju dosta liche na PZ.
Blade Runner Blade Runner 21:48 27.02.2009

Re: jedine...

meni naslovna strana bloga b92 najcheshce lichi na kurir

Ne bas uvek, ali pocesto
Unfuckable Unfuckable 21:52 27.02.2009

Re: jedine...

ja mislio liči na Ćao magazin
ivana23 ivana23 22:25 27.02.2009

„ЗАБАВНИК“ УГРАДИТИ У ТЕМЕЉ ОБРАЗОВАЊА...

... НАЦИЈЕ

БЕОГРАД – Председник Србије Борис Тадић изјавио је вечерас у Београду, на прослави 70. годишњице постојања „Политикиног забавника”, да је уз тај недељник одрастао и да га треба уградити „у темељ образовања нације”.

„Забавник је све генерације после Другог светског рата чинио озбиљнијим. Уозбиљавао нас је. Уз њега сам учио да читам и пишем”, рекао је Тадић на прослави у Конаку кнегиње Љубице и додао: „Да ли смо га довољно промовисали међу данашњом децом?”

Председник Србије је оценио и да без „'Забавника' нема будућности”, као и да „нема културе без стрипа”, подсетивши да је „Забавник” ову уметност промовисао још у доба између два светска рата, доносећи поред осталог радове великих аутора као што је Андрија Мауровић.

Главни и одговорни уредник „Забавника” Зефирино Граси рекао је да је овај недељник „многима одшкринуо врата у неке занимљиве светове и научио их да необичне ствари траже у обичним стварима”, и да је увек настојао да не наруши „црвену линију” равнотеже „у чаробној формули” концепције која гласи „мало забаве, мало поуке”.

На прослави, којој су присуствовале бројне личности из културе и медија, промовисана је поштанска марка „Политикиног Забавника” коју ће „ПТТ Србије”, заједно са пригодно дизајнираном ковертом, пустити у редован саобраћај сутра, на дан рођења овог недељника.

Марка и коверат носе мотиве из стрипа „Дикан” Лазе Средановића који је својевремено излазио у „Забавнику”, а за дизајн се побринуо Јакша Влаховић. Вредност марке у унутрашњем саобраћају биће 22 динара, рекао је агенцији Бета Влаховић, који је прошле године дизајнирао пригодну марку поводом 75. годишњице „Ошишаног јежа”.

Директор „ПТТ Србије” Горан Ћирић поклонио је Борису Тадићу урамљену насловну страну првог броја „Политикиног забавника” који је изашао 28. фебруара 1939. година.

Најновији број овог недељника носи број 2977.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:46 27.02.2009

zabavnik

je novina uz koju sam ucio da mislim. Moja omiljena sekcija je bila SF stranica od Zorana Zivkovica. Nek nam zivi jos dugo. Hvala sto si ga se setila.
constrictoria92 constrictoria92 21:31 27.02.2009

Re: zabavnik

Moja omiljena sekcija je bila SF stranica


Sad SF priča nije stalna, al' desi se ponekad da je objave... Eto, ta rubriika mi baš fali...
mollica mollica 20:55 27.02.2009

srce od lubenice :)

za neki zabavnikov okrugao rodjendan, izasao je debeljuskast specijalni broj zabavnika sa srcem od lubenice na naslovnoj strani. bila to je fenomenalna retrospektiva zabavnika do tada. bilo bi lepo da opet tako obeleze jedno divno vreme koje nas sve veze za zabavnik
constrictoria92 constrictoria92 21:03 27.02.2009

Re: srce od lubenice :)

bila to je fenomenalna retrospektiva zabavnika

Baš to je izostalo u današnjem broju. A ja se baš ponadala...
Unfuckable Unfuckable 21:00 27.02.2009

u Titekovo vreme

pošto se mahom letovalo diljem SFRJ, (nije moralo da se "beži preko" )
'ladno smo dobijali Zabavnik sa jedan ili dva najviše, dana zakašnjenja na adresu koju naznačimo - bilo gde u SFRJ.
Kao što i ostali blogeri kažu, da potvrdim :
PZ rules
ps: meni nije ne znam kako sporno to što proslavu prave tu gde je prave : osnovan u Bg, štampa se u Bg, redakcija je u Bg, verovatno i većina tržišta - u Bg
constrictoria92 constrictoria92 21:15 27.02.2009

Re: u Titekovo vreme

ps: meni nije ne znam kako sporno to što proslavu prave tu gde je prave : osnovan u Bg, štampa se u Bg, redakcija je u Bg, verovatno i većina tržišta - u Bg

Nije ni meni. I smatram da je super što će Zabavnik da dobije poštansku markicu.
Ono što mi je sporno jeste to što prigodnim tekstovima nije obeležen Zabavnikov rođendan. Sem naslovne strane i teksta o Nikoli Lekiću (tekst je više o njemu i njegovim doprinosima kući "Politika", što nije sporno, al' nije "Politici" rođendan, nego njenom listu...) nema drugih naznaka da je rođendan Zabavniku.
Očekivala sam neku finu retrospektivu... Možda je bolje reći neki specijal o začecima, počecima i razvoju Zabavnika. Naravno, i o svim ljudima koji su ga razvijali...
Mislim da je uredništvo povodom ove godišnjice malo isključilo čitalačku publiku (od koje i zavisi) i posvetilo nedovoljno pažnje listu u kome rade.
Eto, samo sam malo razočarana...
Budimac Budimac 21:53 27.02.2009

:)

Papirnato izdanje ne mogu da pratim, ali mi zato prijatelj iz Budimpešte (verovali ili ne) često čita preko Skype-a zanimljive tekstove
constrictoria92 constrictoria92 21:57 27.02.2009

Re: :)

Stvarno si za rubriku "Verovali ili ne".
dzudi dzudi 22:21 27.02.2009

Bravo!

Za ceo tekst.

Srećan rođendan Zabavniče naš!

Zabavnik se u mojoj kući i u mojoj porodici čita od samog postojanja. Dešavalo se nekad da ga ne kupimo petkom, ali zato smo jurili subotom na kiosk, i uvek smo imali svoj primerak.

O B O Ž A V A M Zabavnik!

Čitam ga od korica do korica. Ljubav prema Zabavniku prenosim i na decu moje sestre.

Danas se desilo da smo i mama i ja kupile Zabavnik. Moj primerak sam dala komšinici.

I ja sam razočarana što je samo jedan tekst danas posvećen ovom rođendanu. :(

Očekivala sam i neki poklončić -npr reprint nekog starog izdanja ...ili bar strip Modesti Blejz -posle mnogo godina...
Blade Runner Blade Runner 22:26 27.02.2009

Re: Bravo!

Modesti Blejz

I ja voleo da citam princezu
constrictoria92 constrictoria92 23:03 27.02.2009

Re: Bravo!

Očekivala sam i neki poklončić -npr reprint nekog starog izdanja ...ili bar strip Modesti Blejz -posle mnogo godina...

I ja.
A Modesti...
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:32 28.02.2009

Re: Bravo!

Modesti Blejz

Aaaah, ljubav moje mladosti
bauer. bauer. 00:39 28.02.2009

Re: Bravo!

Aaaah, ljubav moje mladosti

ja sam se uvek divio Viliju Gervinu kako je mogao da bude samo drug sa Modesti
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:44 28.02.2009

Re: Bravo!

ja sam se uvek divio Viliju Gervinu kako je mogao da bude samo drug sa Modesti

Па имао је одушак "са стране" ;-)
bauer. bauer. 02:30 28.02.2009

Re: Bravo!

Па имао је одушак "са стране" ;-)

Nije to isto. Mangupi bi rekli, mene svaki put ukoče ledja kada probam malo 'sa strane'
miodrag2008 miodrag2008 22:24 27.02.2009

Sretan rodjendan

Kao mali sam ih i ja citao mada su postojale i druge decije novine, odatle mi je navika da citam novine svakii dan.
Moram priznati da mi se desi sada da kupim dnevne novine i da sem procitane prve strane i ne otvorim ih, ali navika je navika.
constrictoria92 constrictoria92 23:06 27.02.2009

Re: Sretan rodjendan

Probaj i kao veliki da ga čitaš.
Stvarno vredi...
miodrag2008 miodrag2008 23:11 27.02.2009

Re: Sretan rodjendan

Ako ti tako kazes onda dobro, probacu
Hansel Hansel 22:45 27.02.2009

Srce od lubenice

Ovako se zvalo specijalno izdanje Zabavnika pre 20 godina. Bila je to kompilacija najzanimljivijih tekstova, ilustracija...

Treba reći da je Zabavniku format smanjio 1987. Darko Ribnikar. Možda se sećate tog prvog broja smanjenog formata - fotografija (fotomontaža) Vuka Karadžića koji, kao, drži savijen Zabavnik u ruci. Bila je to jubilarna Vukova godina (200 godina od rođenja). Ja sam (kad se film sećanja već odmotao, da napišem) u to vreme radio u jednom opštinskom školskom listu koji je te godine slavio punolotestvo (ja sam imao do punoletstva još čitavu srednju školu), pa su u goste došli razni književnici, urednici programa i časopisa za decu i mlade, pored ostalih i Jadranka (kako beše prezime?) sa Studija B i Darko Ribnikar, koji nam je, tako je bar rekao, prvima otkrio da će se Zabavniku smanjiti format.

E, sad, ne bih da kvarim priču, ali 90-ih nam se Zabavnik (kao i sve) ipak iskvario. Meni se činilo da je to počelo još od Darka koji je promenio grafička rešenja zaglavlja rubrika (po meni na gore), dok su 90-e odnele Diznijeve junake. Sećam se i tog petka, i Zorana Stanojevića, fantastičnog radio voditelja (nije to ovaj ZS koji je sada na RTS-u), žive enciklopedije u doslovnom smislu tog izraza, koji je taj "Klub 2", vodio malo pripit (prvi i jedini put) i, osetilo se od početka, rezignirano, s nekim neubičajenim gardom... Gost mu je bio neki bračni par vajara, mislim, koji su u jednom trenutku pomenuli da planiraju još dece, na šta je Zoran rekao (otprilike): "Pa jeste li vi normalni, još dece, pa vidite li šta monstrum radi?"... tako nešto... ja sam njegovo raspoloženje pripisao izlasku iz štampe prvog Zabavnika bez Paje na trećoj i Mikija na poslednjoj strani. I bez Paje kao kolportera u desnom delu zaglavlja, na naslovnoj strani - ostala je tada samo njegova silueta. Tako su i najmlađi čitaoci direktno osetili značaj reči SANKCIJE. Oprostite za ova sećanja, ali i to su delovi našeg življenja sa Zabavnikom.

(Još jedno sećanje iz '93. Morao sam tada da pribegnem (još) jednom "hiperinflatornom" lukavstvu. Do tada sam, naravno, Zabavnik kupovao obavezno petkom; '93. sam kupovinu odgađao, da odštampana cena izgubi na vrednosti, da bih uopšte mogao da ga kupim. Tako tužno, tako oporo (bedno čak), ali - tako je bilo...)

Ali, u novije vreme Zabavnik kao da se oporavio, kao da je dobio na svežini, kupio sam posle mnogo godina nedavno nekoliko brojeva. Uz to, Politika subotom objavljuje tematske Zabavnikove kompilacije kao dodatak. Zanilmljivo je...

I, još nešto - Zabavnik je možda jedini list koji je u SFRJ izlazio u tri varijante - srpskoj - na ćirilici i hrvatskoj i slovenačkoj, naravno - na latinici. Ja bih im predložio da i danas pokušaju to isto, mislim da bi uspeli da probiju neke barijere. Ali, obavezno da se potrude da vrate Diznija!

constrictoria92 constrictoria92 23:05 27.02.2009

Re: Srce od lubenice

Ali, obavezno da se potrude da vrate Diznija!

trener92 trener92 22:52 27.02.2009

Hogar!

Hvala cost.
p.s.
Moraću ponovo da počnem, jedine prave novine!
constrictoria92 constrictoria92 23:05 27.02.2009

Re: Hogar!

Moraću ponovo da počnem, jedine prave novine!

Trebalo bi...
trener92 trener92 00:46 28.02.2009

Re: Hogar!

Trebalo bi...

Vid ovako , ja ne čitam novine recimo nekih desetak možda i više godina, a jedino što bi mogao to je PZ, ali iskreno


bilo svega i tu
omega68 omega68 00:53 28.02.2009

Re: Hogar!

bilo svega i tu

E, ako ima i toga - onda neću da kupujem deci
trener92 trener92 04:22 28.02.2009

Re: Hogar!

E, ako ima i toga - onda neću da kupujem deci

Nema više , valjda
constrictoria92 constrictoria92 09:18 28.02.2009

Re: Hogar!

Aman ljudi, to je iz stripa Škorpija i samo je oteto iz konteksta. Ovaj lik je zli kardinal koji bi da ubije Škorpiju (da ne gušim sad)....
Strip je odličan!
dolybell92 dolybell92 23:18 27.02.2009

Srećan 70. Rođendan

"ZABAVNIKU" najboljem časopisu od prvog dana...

bauer. bauer. 00:06 28.02.2009

...

Politikin zabavnik, Stripoteka, Alan Ford i kasnije Start. Novine moje mladosti. Komsija mi je vozio za politiku, pa sam zabavnik dobijao cetvrtkom popodne kad on dodje kuci sa punim kamionom kojim u zoru razvozi novine
constrictoria92 constrictoria92 09:38 28.02.2009

Re: ...

Komsija mi je vozio za politiku, pa sam zabavnik dobijao cetvrtkom popodne kad on dodje kuci sa punim kamionom kojim u zoru razvozi novine

Srećniče!
omega68 omega68 00:22 28.02.2009

legenda

Evo tetka izađoh iz misterioznog zarobljeništva od jednog dana samice bez bloga !
Uz ''Zabavnik'' sam odrastao i stekao prva saznanja kojima sam posle smarao nastavnike i profesore , uz ono:
''A ja sam čitao u Zabavniku...''
Imao sam sačuvano oko 200 brojeva ( sa sve onim prvim ) i morao sam da ih stavim u podrum.Hteo sam da čuvam za svoju decu.Pri nekom sređivanju , ćale je to , možda i ne videvši , BACIO.
Još mu to nisam oprostio.
Ali stižu moja deca koja će da ga čuvaju za svoju...srećan mu rođendan!
Edit: Još uvek slušam na radiju Zabavnik nedeljom u 17
constrictoria92 constrictoria92 09:22 28.02.2009

Re: legenda

Tetkino dete, ljubi ga tetka,

dobrodoš'o iz zarobljeništva.

I ja sam smarala profesore da sam čitala u Zabavniku. Kako su mrzeli i mene i Zabavnik... Naročito je bila iznervirana biologičarka kad sam dovela u pitanje Darvina i rekla da je u Zabavniku pisalo da je život možda došao sa druge planete.
ivana23 ivana23 00:53 28.02.2009

***


„Baš Čelik ” Đorđa Lobačeva( „Politikin zabavnik”, 1939)

madam_mym madam_mym 02:30 28.02.2009

učila sam da kuvam

iz Zabavnika
Prvi moj pokušaj bio je lenja pita iz Zabavnika. Sve je bilo OK dok nije trebalo da se ispeče. E tu je neko nešto propustio morala sam da bacim i tepsiju i pitu, sva se zalepila. Jaoooj kad se setim.

a bilo je i onih lutkica od papira koje smo sekli i pravili. Kako sam se radovala kad isečem haljinu za lutku i mogu da je zamenim drugom, kad je objave u sledećem broju.
constrictoria92 constrictoria92 09:27 28.02.2009

Re: učila sam da kuvam

a bilo je i onih lutkica od papira koje smo sekli i pravili. Kako sam se radovala kad isečem haljinu za lutku i mogu da je zamenim drugom, kad je objave u sledećem broju.


Da, lutkice.
Tad sam dobila ideju, pa sam i sama crtala & seckala garderobu za lutkice. Papirići na sve strane, al' meni je bilo zabavno (mojim ukućanima baš i nije...).
nebesky nebesky 08:11 28.02.2009

Srećan rođendan

Ajd,da se i ja pridružim.
Zabavnik čitam od kada znam za sebe... Bilo je teških dana - plata 0.5 dem, a Zabavnik 1 dem.
Jednom sam poželeo da se pretplatim. Poštari su mi krali (skoro ) svaki primerak. Išao sam i kod Direktora pošte u mom Gradu. Nije pomoglo, morao sam da otkažem pretplatu.
Ovih 70 godina na naslovnoj strani nisam ni primetio. Tek kada sam pročitao RSS o proslavi Zabavnika dešifrovao sam naslov.
Čak sam i napisao jedan članak o orlovima u saksiji...
Danas ga, svakog petka, kupujem kod mog komšije, Uličnog prodavca. Razmenimo rečenicu - Zar je već petak...
I tako već decenijama.
Jedina teška stvar kod Zabavnika je što mi je pomerio gornju granicu: nekad je bilo - Za mlade od 7 do 77 godina, a sa je - Za sve od 7 do 107.
Ovu donju sam postigao, ne znam, samo, kako ću gornju...
constrictoria92 constrictoria92 09:32 28.02.2009

Re: Srećan rođendan

Nebesky,

čekaj dok podignu još malo gornju. Biće za sve od 7 do 177 godina...
A kako ćeš da postigneš gornju granicu? Pa, lako. Samo čitaj & uživaj & bez štresa molim.
sybil sybil 11:48 28.02.2009

naucila da citam

obozavala mikijev zabavnik, ne znam da li i dalje postoji, to su bili disney stripovi u vreme kada sam bila dete. iz politikinog zabavnika sam najvise volela verovali ili ne, ripa kirbija i modesti blejz.. komandant mark i blek stena
takodje rulz.
Hansel Hansel 11:55 28.02.2009

Re: naucila da citam

Jao, pa ne postoji, prestao je da izlazi ubrzo pošto je Politika izgubila Diznijevu licencu. Sada valjda izlazi "Miki Maus", i to samo jednom mesečno (tako je bar bilo kad se pojavio) i nije za prineti Mikijevom zabavniku. Nekada je MIkijev almanah izlazio mesečno, a Mikijev zabavnik nedeljno. znam da uvek starije generacije jadikuju nad novim trendovima, ali čini mi se da se ipak objektivno može zaključiti da danas deca skoro da nemaju izbora, a ono što se nudi je daleko od plemenitog. Uglavnom.
sybil sybil 12:03 28.02.2009

Re: naucila da citam

kada je izgubjena licenca? 1989.?
secam se da sam kao dete gledala skolski program, miki dysneyland emisija (secam se najavne spice) i mnogo western filmova.
constrictoria92 constrictoria92 13:17 28.02.2009

Re: naucila da citam

Nekada je MIkijev almanah izlazio mesečno, a Mikijev zabavnik nedeljno. znam da uvek starije generacije jadikuju nad novim trendovima, ali čini mi se da se ipak objektivno može zaključiti da danas deca skoro da nemaju izbora, a ono što se nudi je daleko od plemenitog.
Uglavnom.

Slažem se sa tobom...
Mada, i današnja deca manje čitaju i nisu baš neki fanovi stripa... Drugo vreme - drugi trendovi.
Hansel Hansel 17:16 28.02.2009

Re: naucila da citam

Pa, da... ali, mislio sam na sve. Današnji crtaći, po meni bar, jednostavno nemaju dušu - preagresivni, sam crtež nije "topao", suviše je robustan, negativne strane kompjuterske animacije jako su primetne (pa i kod crtaća koji izlaze iz Diznijeve produkcije)... I pritom nije obezbeđen bar jednak tretman "stare" i nove škole. U stvari, baš bi me zanimalo šta bi rekla današnja deca kada bi upoređivala te razne "škole". Meni su, recimo, kao detetu bili nesimpatični stariji crtani filmovi (20-e i 30-e godine prošlog veka), ali već i tada neki novi s pojednostavljenom animacijom...

Sybil, bilo je to tokom sankcija, u prvoj polovini 1993. mislim (možda krajem 1992.), kad se radi o stripovima. Televizija je možda pomalo ponešto puštala još neku godinu posle toga. Pre dve-tri godine je RTS ponovo dobio prava za crtaće (sinhronizacija nije loša, osim Paje Patka koji potpuno nerazumljivo govori, nerazgovetnije od svojih nećaka), a prava na stripove drži taj neko ko objavljuje izdanje "Miki Maus" koji je, bar kada se pojavio, bio vrlo siromašan, a uz to tako retko izlazi. Svašta bih još pisao, ali da se ne udaljavamo od osnovne teme...
constrictoria92 constrictoria92 17:48 28.02.2009

Re: naucila da citam

Pa, što se crtaće tiče - ne znam šta bih rekla. 'oću reći, odavno pratim samo anime i žao mi je što ih nije bilo kad sam bila dete...
miloradkakmar miloradkakmar 16:41 28.02.2009

Мораћу да престанем да се осећам ко...

Срећан рођендан !

И ја се
osećam ko govance

јер одавно не купујем " Забавник". Прешао као на " озбиљне " новине , а нема озбиљнијег , кориснијег , занимљивијег од Њега.
Суботом уз " Политику " добијам неку варијанту тематског " Забавника ". Тема , овог , 22. броја је " Спавање и сан " , међутим , није то оно право.
Мораћу да престанем да се
osećam ko govance
constrictoria92 constrictoria92 17:49 28.02.2009

Re: Мораћу да престанем да се осећам ко...

A ti kupi Zabavnik.

p.s.
Pomisliće neko da me plaćaju za ovaj marketing - sam' teram ljude da kupuju...
miodrag2008 miodrag2008 18:00 28.02.2009

Re: Мораћу да престанем да се осећам ко...

KOliki je tvoj procenat u koliko im se prodaja poboljsa???
constrictoria92 constrictoria92 18:08 28.02.2009

Re: Мораћу да престанем да се осећам ко...

Bogami, poslaću im ovaj blog, pa da pregovaramo (kad sam bila gloopa, pa se nisam dogovorila unapred...)
miodrag2008 miodrag2008 18:18 28.02.2009

Re: Мораћу да престанем да се осећам ко...

Pa kada je pocetnica u pitanju,
verovatno ce to oni imati u vidu
constrictoria92 constrictoria92 18:29 28.02.2009

Re: Мораћу да престанем да се осећам ко...

miodrag2008
Pa kada je pocetnica u pitanju,
verovatno ce to oni imati u vidu

miloradkakmar miloradkakmar 21:17 28.02.2009

Re: Мораћу да престанем да се осећам ко...

constrictoria92
A ti kupi Zabavnik.

p.s.
Pomisliće neko da me plaćaju za ovaj marketing - sam' teram ljude da kupuju...


Jа нећу , али сам помислио да те је мој " коментар " навео да то сконташ
Па ти , размисли
albire0 albire0 01:17 01.03.2009

Re: Мораћу да престанем да се осећам ко...

skrolovo do kraja - niko ne rece koliko je u medjuvremenu otupeo "zabavnik"
kupujemo i dalje povremeno (drugi logican izbor), na autobuskoj stanici pred put po srbiji.. da ne nabrajam gde se sve srusio.
HINT kamo plavi porub stripa sa belim zvezdicama...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana