Stigla Seka

Jelica Greganović RSS / 27.02.2009. u 14:22

largeSve je počelo tako što nam se onomad javio Dever. Dever je rođačka funkcija koja i dan danas tako hajdučki zvuči, da ja uprkos činjenici što znam da je Dever vozač povelikih kamiona, ipak očekujem da pusti serdarske brke do vakcine, nabaci toke i ukrasi se kuburama, u cilju čuvanja mene-me, kao potencijalnog objekta otmice od strane naivnih ljudi koji nisu svesni koju bedu bi mnome sebi na vrat natovarili. Posle bi bilo kasno da se žale. Taknuto maknuto.

Elem, Dever je mobilno telefonskim putem pozvao Žmua, odnekud iz belog sveta i saopštio da dolazi da vidi Dedu i da nosi Seku. U kući je koliko odmah nastala panika. Žmu je počeo na prste da računa kako bi iz slovenačkog poslovnog primorja mogao da spejs šatlom dobaci do industrijske zone u glavnom nam gradu. Naime, Dever je zakazao sastanak krajnje konspirativno, u rastegljivo vreme u još rastegljivijem kraju, koji se sastoji od industrijskog haluciniranja arhitekte sa visokom temperaturom.

Nakon održanog kućnog saveta, koji je bio kratak ali paničan, doneta je odluka da se pristupi proverenom receptu, odnosno da se iskoriste moje, već proverene, sposobnosti bavljenja ljudskim faktorom, sa naročitim aspektom na užu mi specijalnost ruralnih sposobnosti komunikacije i ljubavi prema rođacima sa sela.

U to ime, za prikazivanje stricu, delegirala sam Prestolonaslednika, koji pod izgovorom raspusta kući svraća retko ali kratko, sve ostalo vreme provodeći mobilno u mom autu, koji ako se dobro sećam crvene boje. Prestolonaslednik je na moj predlog odmah pristao, bez mogućnosti žalbe, jer je u tom trenutku i tako, kao po običaju, bio na terenskom zevzečenju.

Istog dana izvršene su pripreme za doček, Žmu je sateran u radnju, povodom pazarenja poklona za predstojeću razmenu istih povodom rođačkog dočeka. Tom prilikom smo oboje shvatili prolaznost vremena kao takvog, izgubivši tri sata u pokušajima da se ponovo vratimo u trendove igračaka, uz najteže moguće pitanje, »Da l' ovo može da se proguta?«.

Sutradan, opremljena poklonima i Prestolonaslednikom u snu, uspela sam da se uključim u jutarnju kolonu kombija, kamiona i ostalih prevoznih momenata sa najnemogućijim imenima. Rudari su još uvek spavali snom pravednika. Dever je, za to vreme, Prestolonasledniku u fazi raspusne vegetacije, slao poruke o svom kretanju, zahvaljujući kojima smo uspeli da se konačno nađemo sa njegovim žuto-zelenim kamionom, koji se samo ogromantnošću razlikovao od dan ranije kupljenih igračaka.

Oko nas su se dizale sabajlistične, ledene maglice, tutnjali kamioni, vikali skladištari, a Dever nas je grlio, raširivši ruke slavonski široko. Nakon razmene poslednjih informacija o brojčanom stanju familije, Dever je, sa naopačke okrenutom kartom u rukama, jurnuo u drugi kraj Ljubljane. Za njim sam prašila ja, sa vraćenim činom Snajke, a pored mene cerekajući se Prestolonaslednik.

Posle polusatnog istovarivanja zemlje i đubriva za cveće, pristiglog iz Francuske, tokom koga je Dever pokušavao da izbegne gaženje od strane nečega što se valjda zove viličar, a nas dvoje cupkali po masnom kamenju obližnje pruge, u nadi da ćemo uspeti da izbegnemo nenajavljena kretanja u rikverc susednih kamiona.

Tu negde smo uspeli da u'vatimo polusatnu pauzu, strpamo Devera u auto i krenemo ka centralnom objektu posete – Dedi. Prema Deverovim rečima, Seka je ostala u kamionu. Tamo joj je dobro, jer je hladno.

Tokom više no srdačnog susreta, dok sam ja, shodno činu Snajke, seckala, ljuštila i prinosila, Deda i Dever su razmenili poslednje informacije, vezane za poslednje porodično-komšijske slavonske događaje. Dever nam je dao sažete izveštaje, iz kojih smo saznali da se deda Ilija oženio, jer je baba Luca umrla. Ne zna se od čega, ali se sumnja da bi sa tim mogla da ima veze njena navika da puši pola šteke dnevno, a da joj  ne bi pala norma, ustajala je noću na sat vremena. Ivica je polupao bemvea, jer ga majstor nije odozdo baš popravio kako treba. Pandanski mi čin Snajke juri decu, kokoške i nove svinje. Zemlja i rod idu u bescenje...Sledilo je potkrepljivanje fotografijama sa pomenute svadbe i rođendana starijeg Devera. Sa tamburašima u crvenim košuljama. I decom koja liče na moju, toliko da se Mama Priroda sigurno zadovoljno kikoće zbog uspešnog žongliranja genima, a ja moram da razmislim nisam li ipak prilikom poslednje posete Slavoniji koje svoje tamo zaboravila. Tu negde je na dnevni red stigla i Seka. Kaže Dever, ove godine ko što davno nije. Ja se odmah složim, iznevši svoja skromna ekonomska znanja. Dever me pogleda šareno, ali oćuti.

U poslednjem činu vratila sam Devera na kamionsko parkiralište, gde kerber-žena, sa brčićima koji bi mnogim pubertetlijama nabili komplekse, čuva rampu i samo posle kraće debate unutra pušta »male automobile«. Tu se Dever uzverao u kamion i izvukao torbu, punu Seke. Kaže od njega i Zaave mi, uspeo da je prenese, mada je Dedi treba dozirati, star je čovek. Prestolonaslednik i ja smo se okupili oko crne torbe, Dever je zaverenički odšnirao u četvrt, a unutra – Seka u novinama. U trenutku smo bili u oblaku mirisa, Prestolonaslednik je počeo da balavi po patikama, a ja sam crvenim precrtala sve razloge za predprolećnu dijetu. Zajedno sa Sekom u torbi se gurao dvohektarski komad slavonske slanine, san svakog radoholičarskog kardiologa i suva noga od dinosaurusa, koji ipak nije uspeo da izvuče živu glavu predstavljajući se lažno kao svinja.

Torbu, punu novinskog klipinga napunjenog slavonskom ikebanom, strpasmo nekako u gepek, uzvrativši kolekcijom igračaka za dvojnike mojih mladunaca.

Dever je seo u kamion i dok sam mu veselo mahala – iščupao volan. Vilicu su mi zaustavila tek kolena. Prestolonaslednik me iz šoka povratio informacijom da je to normalno i da vozači kamiona imaju više volana...

Za pozdrav, Dever je ispustio trub prekookeanske lađe i nestao na horizontu belog sveta.

Seka je na balkonu. Dinosaurov ekstremitet u podrumu. Slanina saseckana na ekološki sapun i zamrznuta. Gratis buket kobasičarskih, slavonskih virtuoznosti još leži u novinama na masne fleke.

Dever je bio u pravu. Dugo nije bilo ovako dobre godine za Seku.

Kulenovu. Kulenovu seku.

Sekom na Seku.

 



Komentari (106)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Malanika Malanika 14:34 27.02.2009

Ocevi i oci...

Uvek se nauzivam Jelice... hvala I nasmejem - takva ti je priroda.

A sad se setih i "posestrime" od Slobodana Selenica.... Divno...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:39 27.02.2009

Re: Ocevi i oci...

Hvala...kao prva dobiješ ovaj put, umesto vishnjine višnje, kulenovu seku

sentinel26 sentinel26 14:39 27.02.2009

Baš dobro

što si ovo napisala, pošto se ja spremam u martu prošetati do Dežele i mojih rodjaka i prijatelja tamo.

Znači, ništa Seka, ništa ovo, ništa ono.
Pa još ovi moji nemaju balkon.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:41 27.02.2009

Re: Baš dobro

Kažem ti, Sekom na Seku. A miriše...na slavonski šor. Široko.
ssvetlana92 ssvetlana92 14:43 27.02.2009

Liči li bar malo?

ssvetlana92 ssvetlana92 14:44 27.02.2009

Re: Liči li bar malo?

Izvini, velika slička..ja n'umem da smanjim!
Ako treba ću da je brišem..to je ionako samo za tvoje oči!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:50 27.02.2009

Re: Liči li bar malo?

Kako velika, vidi količka je, veći je kotur Seke od slike...liči, liči samo je naša elipsasto pravilnija...
pazi rad

ssvetlana92 ssvetlana92 15:10 27.02.2009

Re: Liči li bar malo?


Od svega, najviše mi se svidjaju sušare! :)
49 41 49 41 22:55 27.02.2009

Re: Liči li bar malo?

ssvetlana92

Od svega, najviše mi se svidjaju sušare! :)

Na Kipru postoje slicne Pecenjare.
Svaka seoska birtija ima ovakve; s tim sto su poluloptastog oblika i peku jagnjice, prasice, jarice.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:41 01.03.2009

Re: Liči li bar malo?

He, he, moj drug iz detinjstva ima sušaru na vrhu Zvezdare, kod Belog bagrema! Pa ti vidi
49 41 49 41 15:09 27.02.2009

Zamezite

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:12 27.02.2009

Slavonska ikebana



Razmišljamo da se prijavimo za takmičenje...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:18 27.02.2009

Stigla Seka

pozdrav od Brace (rođeno Bata)
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:24 27.02.2009

Re: Stigla Seka

Znaš li da sam lani na moru kupila kolekciju Bata i Seka čokolada, iz čiste nostalgije...kao što ne mogu da odolim ni bebećem Meriminom sapunu i Kosiliju...
49 41 49 41 15:50 27.02.2009

Re: Stigla Seka

Meriminom sapunu

Taj sapun jos uvek postoji?
Samo sam njega koristio.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:52 27.02.2009

Re: Stigla Seka

Ja sam ga poslednji put našla, kad sam bila u Bgd, sad je doduše Merima u vlasništvu Henkela, ali sapunče za sada još nisu ukinuli, sa sve retro ambalažom - beba sa belom perikom.
Unfuckable Unfuckable 16:02 27.02.2009

Re: Stigla Seka

Taj sapun jos uvek postoji?
Samo sam njega koristio.

ako nije nepristojno ...a šta si radio u ...međuvremenu ?

šala, šala
49 41 49 41 16:37 27.02.2009

Re: Stigla Seka

Jelica Greganović
Ja sam ga poslednji put našla, kad sam bila u Bgd, sad je doduše Merima u vlasništvu Henkela, ali sapunče za sada još nisu ukinuli, sa sve retro ambalažom - beba sa belom perikom.

"Ajd,' sto ti je karakter na mog svekra; i koza ti je osetljiva na njega. Deda ti je samo to sapunce koristio".-govorila je majka.
Kad li je boze to sapunce pocelo da se proizvodi?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:11 27.02.2009

Re: Stigla Seka

kao što ne mogu da odolim ni bebećem Meriminom sapunu i Kosiliju...

Hansel Hansel 22:54 27.02.2009

Re: Stigla Seka

Ne da ga nisu ukinuli, nego su se pojavili novi varijeteti - sa alojom, sa medom i mlekom, i još razne neke kombinacije...
angie01 angie01 15:33 27.02.2009

seka & rodjaci,

su chsta mentalna higijena!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:48 27.02.2009

Re: seka & rodjaci,

holesterol u buketu
angie01 angie01 15:52 27.02.2009

Re: seka & rodjaci,

holesterol u buketu

i josh mirishe!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:53 27.02.2009

Re: seka & rodjaci,

Mačke su u transu otkako sam unela poklone u kuću, načisto su se izbezumile...
angie01 angie01 15:58 27.02.2009

Re: seka & rodjaci,

načisto su se izbezumile



a posle kazu, zbog februara,...
49 41 49 41 16:03 27.02.2009

Re: seka & rodjaci,

holesterol u buketu

Imam ja lek za holesterol - prirodan.
Dva puta sam ga pravio. Resio se holesterola i bolestine; koju mi je majka "ostavila" u amanet.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:16 27.02.2009

Re: seka & rodjaci,

Ajd sad kad si počeo, pevaj...mi kad savladamo ove rođačke poklone, bićemo kao reklama za holesterol...
49 41 49 41 18:15 27.02.2009

Re: seka & rodjaci,

Jelica Greganović
Ajd sad kad si počeo, pevaj...mi kad savladamo ove rođačke poklone, bićemo kao reklama za holesterol...

Tibetanski recept za holesterol, reg. krvnog pritiska, zastitu srca...
Mogu na PP , sada zurim. Upotreba mora biti "striktna' i traje 45 dana.
natasavb natasavb 18:16 27.02.2009

Re: seka & rodjaci,

Tibetanski recept za holesterol, reg. krvnog pritiska, zastitu srca...
Mogu na PP , sada zurim. Upotreba mora biti "striktna' i traje 45 dana.

onda bih te molila da kopiras i meni.
bauer. bauer. 23:40 27.02.2009

Re: seka & rodjaci,

Pa mogli bi ste bas sa nama da podelite taj recept. Sta sada, jer treba vi da umrete zdravi a mi sa Kolesterolom?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:55 27.02.2009

Re: seka & rodjaci,

Lepo ja kažem da se to ovde obznani, a ne po pp...
49 41 49 41 16:23 27.02.2009

Stize i Gulas sa Stare Planine


A ti bi mogla Jelice, da prineses malo Kmecgega - vruceg.
Ja ti bez lepca, nis' ne mogu.
Blade Runner Blade Runner 16:28 27.02.2009

Zmuov bata

doneo seku. Ja prvo pomislio na SEKU posto je dosao kamionom
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:02 27.02.2009

Re: Zmuov bata

Ima razne Seke, ovo je jedna od boljih.
Utuk na utuk
dunja73 dunja73 16:39 27.02.2009

se ka

nasmejao me je tekst
ali bas..
Ja sam vise za govedju sjenicku ,bosansku ili zlatiborsku
i svinjsku - sumadijsku
uz crne masline , sir i
lek nad lekovima
vino....

Slavonski kulen je neprevazidjen-madjari mogu da sanjaju samo
kao i po pitanju " prsut-a"
pozz za devera
Unfuckable Unfuckable 18:24 27.02.2009

Re: se ka

Ja sam vise za govedju sjenicku ,bosansku ili zlatiborsku
i svinjsku - sumadijsku

e ovo sa geografijom mi malo teže ide ...
naime :
dolazi Baja iz jedne onaaaako firme (fin mali brend, nije da nije) koja pravi te zlatiborske perverzije ...i pričamo ti mi tako, pričamo...
te kapaciteti, te skladištenje, te tehnologija, pa to samo čistu traaavu paslo, pa vazduK, svežina....te ovo - te ono....razvezli, baš
i u jednom momentu ga kolega pita, 'ladno :
"A, odakle nabavljate stoku ?"
"...iz Vojvodine, a odakle bi ?!", k'o iz topa odgovori
skyspoter skyspoter 16:50 27.02.2009

citam i ta

seka sa tvoga balkona se oseca ovde.
savet: nemoj da susis ves na balkonu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:28 27.02.2009

Re: citam i ta

Moram polako da ih nekud uskladištim...već smo načisto obrljavili od miomirisa...
Sefte što nam je kum, u povodu novogodišnjih poseta, već doneo pozamašan kontigent kobasica...vojvođanskih, njegovih...od divljači...jedva to posakrivasmo po zamrzivaču sami od sebe, kad sad stiže pozdrav iz susedne ravnice...
Mića Marković Mića Marković 19:03 27.02.2009

Re: citam i ta

Moram polako da ih nekud uskladištim...već smo načisto obrljavili od miomirisa...

Seku je najbolje u cistu krpu pa u frizider. A kada se sece ne poceti od kraja, nego blize sredini.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:07 27.02.2009

Re: citam i ta

Mokro je tamo za nju...kaže Dever - u podrum...već sam u podrum okačila šunku, da me je video neki od komšija kako se kešam po onoj daščanoj pregradi, svega mi ako ne bi pozvao interventnu psihijatriju...sad još seku da okačim i prateći buket, ima komšije da plaču pred podrumom...a domar će morati da stavlja mišomor veličine vodeničkog točka...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 17:06 27.02.2009

Kao da je dever

tek tako nesto, mala stvar! Angazovanje je u skladu sa rodjackom bliskoscu---nema druge! Ja njavise volem tu prekookenasku trubu,...eh kad bih mogao da je ugradim u moj mali putnicki auto....Ih....!!!
Poz
bkc
PS: Opet istg dana stavljas blog, hm!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:18 27.02.2009

Re: Kao da je dever

Nego šta, dever je, neje dugme...

Sve je to zavera, bata Cole...širih razmera, znaš ti mene



Eh, otkako sam je čula i ja bih da mogu da trubnem takvim prekookeanskim zvukom...što reče, tačno tako. IH !
NNN NNN 18:25 27.02.2009

Od srca srcu

od njega i Zaave mi

Obožavam ovaj izraz, a i svoju zaavu....
BFN
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:30 27.02.2009

Re: Od srca srcu

A da vi'š kako moja slavonska zaava pravi kolače od kiselog testa, mirišu ko duša, mekani ko jastučci...sa makom, normalno...
NNN NNN 18:53 27.02.2009

Re: Od srca srcu

Uh...moja zaava je doktorirala pileću čorbu... mmmmm
BFN
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:03 27.02.2009

Re: Od srca srcu

s knedlicama?
NNN NNN 20:08 27.02.2009

Re: Od srca srcu

Jelica Greganović
s knedlicama?

Falabogu ne... ja ti ne volem knedlice... ali voli Žmu (i ćale kamiondžija )
BFN
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:13 27.02.2009

Re: Od srca srcu

ja knedlice obožavljem, ali mi nikako ne uspevaju, stisnu se ko fosili...
sa'ću ja, moram do kujne na proizvodnju, izglasali slatko...izem ti petak veče...
gordanac gordanac 20:38 27.02.2009

---

ja knedlice obožavljem, ali mi nikako ne uspevaju, stisnu se ko fosili...

Griz knedle od pileće džigerice? El to?
писофкејк, лутколепа
ne može da "ne uspe", paz` sad `vako:

- na malo ulja propržiti omanju glavicu vrlo sitno seckanog crnog luka, dodati jednu pileću džigericu koja je sitno, sitno seckana (seckanje-trenje tehnika), kratko propržiti i - dodati mleveni biber (crni) - biber je najvažniji
- odvojiti belance i žumance i posebno umutiti belance (mož` i viljuškom ili malom metlicom :)), u penu dodati žumance, sjediniti, pa pripremljenu džigericu, a u sve dodavati, jednu po jednu neprestano "prevrćući smesu", velike kašike griza (obično ih treba šest do sedam u zavisnosti od "veličine" jajeta, džige i luka). Mešati (smešavati) "premetanjem" viljuškom, ne pritiskati i ne mešati "u krug", samo "pomešati" premetanjem ravnomerno u relativno jednoliku smesu srednje gustine
- ne smeju da "stoje i čekaju", odmah se stavljaju u supu koja tiho vri - tehnika je vađenjem ka[ikicom koju svaki put "zamočiš" u supu, pa "zalogajneš" knedličku...
Eto.
Nije ni troll, popularno je u ravnicama srednje Evrope :))
49 41 49 41 22:00 27.02.2009

Re: Od srca srcu

pravi kolače od kiselog testa, mirišu ko duša, mekani ko jastučci...sa makom, normalno...

Ovake?!?

Nekada sam morao do Kolarca; samo da me zelja mine.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:57 27.02.2009

Re: ---

darling, ja bi' one grizaste, bez džigerice, one oblačiće grumuljave, vulgaris knedle
gordanac gordanac 00:17 28.02.2009

Re: ---

darling, ja bi' one grizaste, bez džigerice, one oblačiće grumuljave, vulgaris knedle

:))
onda sve isto - samo bez džige :))
trik je da belance umutiš "samo", pa dodaš žumance, sjediniš, pa "prevrćeš" griz koji dodaješ (6-7 kašika)

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:23 28.02.2009

Re: Od srca srcu

nije bila štrudla, više buhtlasti, ali sa makom...

fala draga, ali ja kako god probam dobijem fosilčiće...a mojoj svekrvi ispadnu ko dušice oblačaste...možda imam tešku ruku
madam_mym madam_mym 02:14 28.02.2009

Re: Od srca srcu

fala draga, ali ja kako god probam dobijem fosilčiće...a mojoj svekrvi ispadnu ko dušice oblačaste...možda imam tešku ruku

istu muku mučim, godinama. Ili ubivene i tvrde, ili se raspadaju k'o dronjci.
a čitam, čitam i stomak mi vodi ljubav sa kičmom, kak'a dijeta, nek' bude šta bude
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:24 28.02.2009

Re: Od srca srcu

helou draga
mada, ja u ime dijete sve mogu da izdržim, uključujući i pomamne mirise navedene, ali čokolada...tu padam na drugom koraku...
Nune Popović Nune Popović 18:34 27.02.2009

Sekom na Seku

Svaka čast Kulenovoj seki na ukusu ali bogami i Aleksićevoj Seki svaka čast!

U pravu si Jelice kad kažeš:
Sekom na Seku


Jelica Greganović Jelica Greganović 18:37 27.02.2009

Re: Sekom na Seku

E, znaš šta, idući put snosim tanjir sitno seckane seke slavonske za nas...a tebi sliku...oš'?
Nune Popović Nune Popović 21:07 27.02.2009

Re: Sekom na Seku

cccc, sad menjas strategiju - slikom na sliku?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:58 27.02.2009

Re: Sekom na Seku

vizuelni rad
bez plastike
NNN NNN 00:41 28.02.2009

Re: Sekom na Seku

Evo da malko približite stavove...

...а možda se nekome i prijede...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:54 28.02.2009

Re: Sekom na Seku

pa, ovo je kanda ozbiljno u modi...ja imam dole slaninastiju, slavonsku varijantu, a ovo tvoje je već za finije prilke, model "Buđola"...
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:45 01.03.2009

Re: Sekom na Seku

I ja misleo da se radi o dotičnoj uMetnici:



Svetlana "Seka" Aleksić is a famous Serbian turbo-folk star born on April 23, 1981 in Zvornik, Bosnia and Herzegovina, then Yugoslavia. She recorded all of her music albums in Serbia, but she is also popular in all Ex-Yugoslavian countries. She is performing all over Europe, mostly in cities with Serbian diaspora as her most numerous fans. She holds only Bosnian citizenship

Jeco, sestro slatka, aPsalutno si me razočarala
NNN NNN 18:35 27.02.2009

Što je babu milo...

u rastegljivo vreme u još rastegljivijem kraju, koji se sastoji od industrijskog haluciniranja arhitekte pod visokom temperaturom.

Pa naravno... Objašnjava meni ćale (kamiondžija jašta): Pa znaš bre tamo kod Sajma gde su parkirani oni Mercedesovi kamioni... Naravno da nemam pojma, ali kao klimam glavom.. Tek posle dugo vremena slučajno sam ugledala nekoliko limun žutih Mercedes kamiona na parkingu koji je za mene bio parking gde se parkiraju autobusi ZPU-a.. A on mučenik iz neke raskršene TurboZete gleda takvog nekog
koji se samo ogromantnošću razlikovao od .... igračaka
i čezne...
BFN
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:42 27.02.2009

Re: Što je babu milo...

e, a ovaj je bio...dakle, ni većeg kamiona, ni manje slike za naći na googlu...ovakav, više spadao u avijaciju

jasnaz jasnaz 20:58 27.02.2009

јапанац

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:59 27.02.2009

Re: јапанац

Vidi je samo majstoricu, praKatica
49 41 49 41 21:30 27.02.2009

Sandwich

Kad te ovakvi uhvate u sandwich na auto putu?
Jedan spreda, drugi ozada i sa obe strane po jedan.
Svi picimo 120 km/h; a ti nemas kud da se "izvuces".
Ko sibica medju njima.
Cupavo.
trener92 trener92 22:08 27.02.2009

Jelice!!!

Kud sam našao sad da čitam kad sam na dijeti

Uf...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:00 28.02.2009

Re: Jelice!!!

treneru, a zamisli kako je meni, taman sam počela da se psi'ički pripremam na dijetu, kad ono naramak kobasica...i onaj batak od svinje
Budimac Budimac 22:12 27.02.2009

Ogladneh

ti od bloga Jelice, a da ne govorim o tome da ovde nema prozvoda od dinosaurusa koji se predstavljaju kao svinje

Idem u frižider da nađem neke zamene
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:01 28.02.2009

Re: Ogladneh

E, Budimac to je zaista nezgodacija, a je l' ima neka adekvatna zamena, batak od kamile i sl?
Budimac Budimac 01:29 28.02.2009

Re: Ogladneh

Jelica Greganović
a je l' ima neka adekvatna zamena, batak od kamile i sl?

Sa batacima slabo stoje, ali kobasice od omljene mi navedene životinje su zaista dobre (na roštilju).
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:27 28.02.2009

Re: Ogladneh

Kobasice od kamile! Uau!
Nego, aj' reci jesi probao kamilje mleko, kakvo je? Ima neki poseban ukus? Gušće, ređe?
Je l' se to pije samo kao mleko ili se od njega prave i sirevi i sl.?
mirelarado mirelarado 22:31 27.02.2009

Славонска чежња

Дивна прича, Јелице, тако пуна ведрине. А како и не би била када је у главној улози та мммирисна сува славонска икебана. Ни нашој шумадијској није мане, али чврсто сам решила да се задржим само на читању и маштању... јер те благодети се лееепе свуда тамо где не би требало.


(надам се да гледање не гоји)
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:03 28.02.2009

Re: Славонска чежња

Hvala draga...mene bi i šumadijska ikebana očarala, a ova ima onaj široki miris...trudim se da češće trepćem dok gledam ovo narezano...nisam sigurna da to i vizuelno ne goji...
mirelarado mirelarado 00:21 28.02.2009

Re: Славонска чежња

mene bi i šumadijska ikebana očarala, a ova ima onaj široki miris...trudim se da češće trepćem dok gledam ovo narezano...nisam sigurna da to i vizuelno ne goji...


Па не можемо се баш свега одрећи. Молим те да се "споменеш" и нас док будеш уживала у деверовим даровима.


(ех, да ми је да се завучем овде...)
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:52 28.02.2009

Re: Славонска чежња

al' su lusteri
dogovoreno
elastigirl elastigirl 22:34 27.02.2009

Opasna tema

Opasna tema skroz na skroz, holesterol mi raste samo kad pogledam slike
Jelica Greganović
a nas dvoje cupkali po masnom kamenju obližnje pruge, u nadi da ćemo uspeti da izbegnemo nenajavljena kretanja u rikverc susednih kamiona.

I ovo opasno zvuci, zar nemaju kamioni (zapravo sva veca vozila) onaj iritirajuce-upozoravajuci biiip-biiip zvuk cim ubace u rikverc? Ili biiipcu samo po Kanadi/USA?

Koliko sam shvatila, dever nije izrazio zelju da vidi tvog zmua? Ili jeste, ali je zmu mozda morao na hitan sluzbeni put
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:05 28.02.2009

Re: Opasna tema

Imaju i ovde, ali ja viđam po gradu samo kombije, a ovi u toj zoni nisu imali to pištanje, živa sam se isprepadala...onaj soliter kad krene unazad osetiš se ko mravac...
Dever se naravno nadao da će videti brata, ali kako se javio od danas do sutra, to Žmu nije imao šansi da ga uglavi u svoju dnevnu robiju, sefte što je bio taj dan van Ljubljane, na primorju, tako da sam ja preuzela operaciju...
dolybell92 dolybell92 23:36 27.02.2009

Zimska dekoracija balkona

Ovako nešto nema kod vas - tamo, znam sigurno...

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:07 28.02.2009

Re: Zimska dekoracija balkona

Bane li nam još neko sa takvim poklonima i naša terasa će uskoro ovako da izgleda...o podrumu da ne pričam, tamo već iznad ulaza visi svinjski batak, jer mi je rečeno da mora na suvo i hladno još 1,5 mesec...
arianans arianans 23:37 27.02.2009

baš-baš


odlično, kao i uvek...
evo i malo povrća zbog gorepomenutog holesterola


Jelica Greganović Jelica Greganović 00:07 28.02.2009

Re: baš-baš

ruke ti se pozlatile
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:45 27.02.2009

ma

kakve sunke i kuleni...


slanina je bog.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:09 28.02.2009

Re: ma

Dobili smo i 2 hektara slanine, domaće naravski, slavonske, poslala Zaava...formatirala sam je u sapunske veličine...nije tako raskošna ko ova, plića je, ali suvlja, one vinsko-mrke boje i miiiriše...
NNN NNN 00:24 28.02.2009

Re: ma

2 hektara slanine, domaće naravski
Adidas!

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:35 28.02.2009

slavonski grudnjak

vidi šta krije brat google

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:55 28.02.2009

Re: slavonski grudnjak

brus-adidas - vrh!
to je srpskih 9 1/2 nedelja
miloradkakmar miloradkakmar 10:18 28.02.2009

"Ал' , се некад добро јело"


Нећу да кварим угођај и добар апетит.
Шта ћемо када нам буде забрањено да држимо домаће животињице , па не буде домаћих кобаја, куленова , шунки , сланинице ....
Остаје нам да певамо Ђолетову " Ал' , се некад добро јело ... баш ".
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:36 28.02.2009

Re: "Ал' , се некад добро јело"

Što da se zabrani? Ko da zabrani?
miloradkakmar miloradkakmar 11:45 28.02.2009

Re: "Ал' , се некад добро јело"


Па, закони које ћемо да донесемо у складу са нормама и стандрадима ЕУ. Прича се да нема више свињаца , кокошињаца и осталих ...ињаца из којих су одхрањене генерације и генерације.. све се усмерава ка Супер и Хипер-маркетима ... а можда људи причају безвезе.
А , ко зна и кад ће то стићи код нас !
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:22 28.02.2009

Re: "Ал' , се некад добро јело"

Ja mislim da sa svinjcima i ostalim injcima neće biti problema, sa produktima je već drugi padež...ali dok to stigne do nas, u stvari mi do njih, potrajaće kanda...a i nisam sigurna da će neko uspeti da spreči Slavonce i Šumadince da za svoje potrebe proizvode suhomesnate bahanalije...da ne govorim o alkoholičarskim varijantama...sve mi se javlja da će se ponovo po šumama okupljati seljaci da prodiskutuju trenutnu globalnu situaciju pored bureta koje se tu slučajno našlo...
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 14:18 28.02.2009

Posle ovog bloga:

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:23 28.02.2009

Re: Posle ovog bloga:

da znaš...

angie01 angie01 15:40 28.02.2009

halo bre,

je ste videli da je sinulo, sace se skidaju krpice, ima Seka da pojasno landara za sve pare!
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:24 28.02.2009

Re: halo bre,

mišelinčići
angie01 angie01 16:48 28.02.2009

Re: halo bre,

Jelica Greganović
mišelinčići


misish, barem ce da odrzava na vodi:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:55 28.02.2009

Re: halo bre,

to, ako bude neka frka tipa davljenje, ima da pluta samo tako...
upravo radim na ikebani, da ne bi samo mi plutali, odlučili smo velikodušno da usrećimo i blisku okolinu...daklem, mojoj dragoj drugarici je sutra rođendan, kojim povodom večeras uprizoravamo druženje, a ja donosim etno radosti...ikebana je u procesu stvaranja, mačak je već probao da pojede vrata od kuhinjskog elementa na kom seckam...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:56 28.02.2009

Slavonsko-vojvođanska ikebana



Daklem, to je to, Seka je pravo gore, ono vinske boje. Sa njene leve je slavonska suva baja, a desno od nje je vojvođanska kobaja od divljači, koju je od početka do kraja proizveo, rukama svojim, naš Kum. Od suve levlje na dole je slavonska malo mekša kobasica, kojoj društvo na desno pravi druga sorta lovačke kobaje, takođe proizvedena od strane našega Kuma. Ono skroz desno je isto takođe iz Slavonije, a u sredini od slavonske Zaave slannnca.
angie01 angie01 20:15 28.02.2009

Re: Slavonsko-vojvođanska ikebana

eee, stvarno je odvratno-ja nikad ne bi ni taknula!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana