срча идно

Черевићан RSS / 26.02.2009. u 11:46

краћи састав, на тему . . . заритог има

сви мои памте у нашем  породичном претеривању како је прабаба Јаворка мојега деде Грозда причала да јо је њена чукунбаба Плачљива  Швабица казивала отом невеликом Пехару - чаши од дебелог стакла, очигледном ручном раду украшеног порукама црквеним , да је баш стар , да је одувек коднас и да из њега никада нико није пио ,него је , зарад показивања , само стајао увитрини подупртој сфотељом да се не отварају  шкрипава врата , и да се пазило на њега ко наочи углави јер вреди , коме вреди.

Ал оћеш,

једино што се  разбило од наследства по женској линији , јебешга,  беше баш та Чаша и то посве случајно ( фотељу скрајно неко од фамилијеми бројне када су нас деведесетих прошлог века браћа Амери бонбардовали, па се врата од витрине очкринула и од потреса Она се претури и бупну на мермерни под те . . . се растури. . . .остаде јој само дно цело ).У својој слуђености тадањој моји покупише срчу унеку кутиу те оста кајање што се није више пазило науниката.

И у заборав догађај се намери . . . . кад оно,

синоћ у skype контакту са мојима  уочавам камера се  у номсаду задржала на неком новчићу , а кад зум изострише уочих мени познати (већ раније виђен у  нумизматичкој збирки г Апотекара  у Селу нашем) златник  оца александра великог, филипа , оног кои ожени олимпију, принцезу из епира, чулисте зањи гарант, бахусову свештеницу, следбеницу диониса бога вина,

lenaia.jpg  која је  у родној тракији припадала реду званом bassarides - по крзнима лисица у које су се одевале, па пијане од чистог вина и лууде од пожуде за крвљу јуцале и хватале дивље животиње голим рукама и черечиле их зубима, а удата, спаваше са пророчком змијом, једним одраслим питоном, којег се филип баш плашијо, причалосе, штоме лично  кресало док сам оно траву завијо и себе сам фиксо сималином.

Опала .

Наиме моји нешто ови дана покући претумбавају  мобилијар и мила Ташта набаса на поменуту кутију са разбијеном Чашом спочетка ове причице .присетише се догађаја отпре деценије а тренутном зету нашем Бори се притом учинило док су јој садржај разгледали да у неразбијеном дну Пехара уочава кроз мутно стакло неки замотуљак, штали. па кад је бал , играјмо одлучи, те на своју одговорност простом методом , чекићем , звекну Он по стакленом дну ,пуче оно и из парчета коже ,увијен . . . испаде  новчић.

И начесе множина питања ;

ко , када ,где, зашто ,откуд томе некоме новчић и то такав , како Чаша стиже уопште у породицу моју, како се знало да је веома вредан тај Пехар-чаша стаклена па се то кроз векове преносило усмено међу мојима .Да није однеког, некада , дат као залог мојима за неку позајмицу , док се имало ,а ако јесте, дали је Тај знао шта полаже и откуд му .

И ко се уопште досети, те зашто,  тјст како, да  у стакло залије замотуљак?

Ето нама сада недорека, па и сам слуђен догађајем оћепих зубима пивкана те га сунух наискап да примирим подригивање након тањира пасуљчине домаће коју ми оцрца понуди моја комшика гркиња

- скувах више ,вели насмејана, док ми га додавала преко терасе над валетом.



Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

myredneckself myredneckself 12:05 26.02.2009

Тајне...

И ко се уопште досети, те зашто, тјст како, да у стакло залије замотуљак?

сећам се игара кад смо биле мале, ми девојчице...ископале би рупицу у земљи ставиле којешта, упресован цвет, на папирићу име симпатије и свашта друго...а тражиле смо равно стакалце, покриле "тајну" њиме, па га затрпавале земљом или песком, па сутрадан тражиле исте, и обележавале детињим рукама како смо знале и умеле то место, ко зна колико је таквих остало неоткривених...
Черевићан Черевићан 13:07 26.02.2009

ни

данас, након толико, немогу да се начудим бујности маште кад је наш тајни живот дечији био у питању, а Вама мрс myredneckself хвала да сте уочили овај мој састав и то КАО ПРВА.

посебно ми је драго ако сам бар на моменат Ваш магнет детињства побудио . . .
myredneckself myredneckself 14:03 26.02.2009

Re: ни

посебно ми је драго ако сам бар на моменат Ваш магнет детињства побудио . . .

pleasure is mine

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:05 26.02.2009

Dobro

Dobar kuvar i još bolja kuvarica.
Черевићан Черевићан 12:48 26.02.2009

кадгод

су мајстори својега заната уистину . . то и били . г Кингу фала на дружењу неомањеном.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 12:20 26.02.2009

Uh, prava misterija

g. Sveta uistinu. Dobijam neke ideje, kao odgovore na postavljena
pitanja, to je vrlo verovatno, no ih ne smem ovde podeliti :) U svakom
slučaju, majstorski spakovan i Skype i parče istorie
Starog veka u svega 533 reči.
Čestitam!
Черевићан Черевићан 12:52 26.02.2009

омиљени

ми коментатор г jugovic препознатљив по својој техничкој прецизности, као и увек, за одговор свој на заврзламу моју , ме заинтересова, немогу касти, али да тајна остане трајна нетреба је откривати.

в. ми је драго да сте са нама овога пута. хвала.
jesen92 jesen92 12:28 26.02.2009

Procitah na brzinu

...zurim na posao...al moram da vam kazem po ko zna koji put da me bas bas obradujete vasim pricicama tj njihovim sadrzajem...sta god pisali, popravljate mi raspolozenje....Pozdrav ....
Черевићан Черевићан 12:46 26.02.2009

jesen92

ако имало допринесем Вашем данашњем елану радном , задовољан бићу баш. фала на јавки.
AlexDunja AlexDunja 13:27 26.02.2009

el ovaki?

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:09 26.02.2009

Re: el ovaki?

A kod nas se našla, nepoznatim putevima gospodnjim, parica iz dubrovačke republike, bušnuta da se nosi na konac oko vrata.
Черевићан Черевићан 14:24 26.02.2009

да

знани су ти дубровачки динари из тамо неке 1400 г сећам се да их је у саставу ми поменути Сеоски Апотекар имао . . баш подоста. ето г Greganović ними усрему нисмо ван тока по тим питању били.

фала на дружењу.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:40 26.02.2009

Re: да

hvala tebi za baš lepu priču
Черевићан Черевићан 15:11 26.02.2009

па и

Ние драга Алекс тај ко Ваш него на овог личи

а копија је то персијског дарика. Наравно у овом испехара далеко је офуцанији анверс па како и неби кад га је филип други ково тамо 350 г пре христа . . .

годи кад сте снама у друштву.фала.

d j o l e d j o l e 14:07 26.02.2009

Ko zna

koliko ima zakopanih blaga, bez mapa, za koje vise niko i ne zna da postoje.
Черевићан Черевићан 14:17 26.02.2009

одговор

на то Вашу г. d j o l e констатацију је вероватно и иновација названа детектор за метал. ево овде по малти на пешчаним плажама имаоци те згоде само шпартају по плажама предвече кад се посета разреди. и ние да ненађу и понешто што се . . . . . злаати .

фала на коментару.
NNN NNN 15:00 26.02.2009

Ja

..ne bih mog'o da spavam, dok se ne reši misterija; elementary my dear Чер
Черевићан Черевићан 15:14 26.02.2009

ха

ваљда са ж.годинама долази и сазнање да се нехрли у разрешавање недорека,посебно оваквих, но да копка . . . . рије богме .

фала 3 N на дружењу.
Budimac Budimac 15:28 26.02.2009

Re: ха

ваљда са ж.годинама долази и сазнање да се нехрли у разрешавање недорека,посебно оваквих, но да копка . . . . рије богме

Teško se sa radoznalošću izboriti :)

Mnogo lepa priča g. Čer.
Черевићан Черевићан 21:40 26.02.2009

верујте

г Budimac , сгодинама ниво надражаја знатижеље се срозава ко и сексуални уосталом, а ја те чињенице навреме схватих тако да уствари одолевам обома.

сам докле . . хе,хе?

одВас похвала саставуми тежину има баш.ко гевихт.фала.
Ivana Knežević Ivana Knežević 15:27 26.02.2009

Kakva..

..detektivsko-istorijska prica! Majstorski ispricana, zaplet sluti da je cela istorija moguce upletena, ili njen veci deo. Cher, dragi, uposlite nekoga, mozda tog zeta trenutnog koji je vest u resavanju zapetljanih situacija, da pomogne sa iskopavanjem detalja, pa slazite i slazite slojeve. Ovakvu pricu bi vredelo sloziti polako, natenane.

Bas je uzbudljivo kad se dodirnu sadasnjost i daleka proslost. Nepresusan izvor misterija.
Черевићан Черевићан 21:48 26.02.2009

да

је времена слободног , ја бих већ осмислио подебљи романескни заплет отегнут бар 23 века уназад да натенацке пропратим пут новчићев од ковнице до кућеми нсадске.алкако га нема, ипак ћу нашим младим препустити да они вежбају сиве ћелије личне . . .

Вама гђо Ivana Knežević на предлогу хвала, као и на посети данашњој.
iris.davidovich iris.davidovich 15:52 26.02.2009

Obozavam

vase price
iris.davidovich iris.davidovich 15:52 26.02.2009

Obozavam

vase price
Черевићан Черевићан 21:33 26.02.2009

ние

да не прија сујетими похвала . а 2пут је . . . .двапут. хвала Вам мрс iris.davidovich
madam_mym madam_mym 16:08 26.02.2009

baš me kopka

da saznam ko je ostavio novčić u dno čaše, i zašto? mora da je to nešto posebno važno za porodicu. Kako izdržavate znatiželju?

p.s. zanimljiva priča, kao i sve vaše
Черевићан Черевићан 21:31 26.02.2009

баш подуго

тај Пехар, тако се он називао вазда, оку мамљив зарад сликарија по њему, је у нашој породици, но колико се сећам никада , сем указа старијих да је ВРЕДАН, није му поклањана нека посебна пажња. ми деца смо га слободно вадили из поменуте витрине, знатижељни који га у посети мојима уочише дивише му се а зарад изгледа. искрено нико га није именовао да је рарирет обзиром да у породичној заоставштини има још
занимљивих комада . . .

е сад скорашњи догађај ће свакако усмерити интерес младих нам да покушају процуњати одговора на ето указане непознанице. лично дислоциран од места догађаја,послом појахан, посве искрено, не осмишљам начин за дореком збуњозе настале.

драгомије ако Вас је прича на себе намамила. хвала у њено име ,madam_mym .
Blade Runner Blade Runner 16:13 26.02.2009

Ionako je casa bila slomljena

Da je bila cela verovatno ne bi primetili zamotuljak, ne bi vas mucila radoznalost i tajnu bi otkrio neko drugi... a mozda i ne.
Черевићан Черевићан 18:50 26.02.2009

одмалена

слушао сам отој Чаши, загледао је небројено пута, но како је она осликани ручни рад није било могућности да се сагледа садржај дна све док се не одломи дно и у том окрњеном делу се уствари указало то затамњење - замотуљак стаклом заливен.

да остаде цела . . ником ништа , то сте управу г Blade Runner - у . фала на коментару.
mara92 mara92 16:30 26.02.2009

Мистерија

и то мајсторски (а како другачије) испричана!
Свака част за зета Бору и храброст да се истражи ствар...Мада, рече већ неко, треба пропитати по фамилији како, ко и одакле је тај пехар/чаша дошао...

Стварно је задовољство читати Ваше текстове Чер...

С поштовањем
Черевићан Черевићан 18:41 26.02.2009

нажалост

гђо marо92 дорек ове заврзламе само се може машти поверити јер више никог не постоји ни у широј фамилијими коби могао иоле допринети разјашњењу. сви су изгледи да ће мистерија голицати интерес и потомака нам. мис'им, ако заголица уопште.

фала што посвећујете време мојим саставима.
fixxerus fixxerus 17:23 26.02.2009

fantom iz tvoje: opereGlave:.



porazbijax sve čaše odreda
ii niššššta
stakleno:poludex:
nemoj da bi neka me nadživella u tajni
moje čaše su moje i sve ću ix !pojesti

malo nadsrčom plakati


ii:

izduvati druge

ali:
moja ?pića

ko će toooo ispiti

a tek tvoje vlažnosti
ko će too podmiriti

:vadim se
vadeći ga
dok:
mlatismo se u mlatišuminoj

posle smo oko aauta
pronašli nekoliko voajerski:napunjenix kurtona
i kojekakvog sitnišša sa dna

ako brate:
nek gledaju
samo da me ne nazebbu
da ne bix posle uzdržan od pljuvanja
po raznim govnarima
izvlačio dobitnu kombinu
150 sa 110 i po pola prilazida

radije ću te učiti:
kako se leži u krivini
kako se oprašta dragom tvoj fantom iz čaše
ilbar: kako se pere fantom iz tvoje opereGlave
dok tvoja usta
ko semafor
čas se crvene čas se mrače
sise su ti: samo za mene
čas tu
čas su odsečene
baš kao i moje noge
kad me dolijaju te ozbiljne žvake
i sa persijskog stomaka mi
samo:




spadnu gaće

Черевићан Черевићан 18:34 26.02.2009

г fixxerus

стихови су Ваша моћ
благо оном ко и уме
у заплету рекоказном
поруку им да разуме

мени лично празник чине
и драгоми кад сте снама
те искрено ја се надам
да је снама лепо Вама
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:46 26.02.2009

Veštog fiskala, pa tužbu u Hag

Ал оћеш,

једино што се разбило од наследства по женској линији , јебешга, беше баш та Чаша и то посве случајно ( фотељу скрајно неко од фамилијеми бројне када су нас деведесетих прошлог века браћа Амери бонбардовали, па се врата од витрине очкринула и од потреса Она се претури и бупну на мермерни под те . . . се растури. . . .остаде јој само дно цело ).


Nek braća ameri plate ratnu štetu.
Черевићан Черевићан 21:19 26.02.2009

ето

госн Војо зашто је пожељно овакве причице качити овде јер на крај памети ми ние било да се . . тој институцији могу обратити зарад штете учињене, а уњи свакако има стручњака који би пре свега морали дорећи . . откуд замотуљак, ТУ, где је бијо?
мени, посве искрено , и то би било доста.

1 мој познат усмерен материјалној страни живота, пре свега, ево путем Skype-a ми се обраћа и вели

-ма продај тог дуката има макнеш бар 2 сома еура, јако важно ко то упакова, а посебно када, домојега


Вама фала на дружењу ,а и Предлогу. размислићу.
angie01 angie01 21:26 26.02.2009

i muzichka podloga

Черевићан Черевићан 22:20 26.02.2009

е башме

потсетисте драга гђо angie01 на угођаје од пре пола века када се мој деда у својој библиотеци у нашој кући препуштао ужитку свирања на хармонијуму
који је пред први свецки рат у бечу пазарио, а на који је из само себи знаних разлога поменути Пехар понекад стављао вадећи га из витрине да му буде ту пред оком док свира Pastorale A-Dur (Opus 26) омиљеногму аутора Alexandre Guilmant -а да би га потом, ко неки ритуал ,враћао на своје стално место .

фала Вам на присету а посебно на дружењу .
niccolo niccolo 22:01 26.02.2009

Стара времена

златник оца александра великог, филипа , оног кои ожени олимпију, принцезу из епира, чулисте зањи гарант, бахусову свештеницу, следбеницу диониса бога вина, која је у родној тракији припадала реду званом bassarides - по крзнима лисица у које су се одевале, па пијане од чистог вина и лууде од пожуде за крвљу јуцале и хватале дивље животиње голим рукама и черечиле их зубима, а удата, спаваше са пророчком змијом, једним одраслим питоном, којег се филип баш плашијо


То су била времена...кад је било више Богова, па човек (а и жена) могао да се одлучи...а и пијанке биле тад боље...
Черевићан Черевићан 22:41 26.02.2009

да

г niccolo беху то времена лутања, нама тренутним вазда занимљива за присет ,а информисаним оњима из записа можда и лажљивих.е сад, како је то уистину било, кад би неки (ре)инкарнат тадањи могао да се присети, јер није да их нема међнама, упс, верујем да би сазнање поразно било, но можда и грешим . . .

драгомије да сте свој прилог теми приложили.хвала.
jasnaz jasnaz 22:01 26.02.2009

oчкринуло



vrata: od
prozora

da se smota
tajna: od čuvanja

=

nešto da se
takne
neko da se
makne

nešto da se
da
zaloga je dna





vidomir pavlovic vidomir pavlovic 22:14 26.02.2009

ĆITAM DANAS NEGDE...

NA internetu svadjaju se dvoje oko pravopisa šta je tacnije ovo ili ono kad neko treći odgovara trebali bi vi čitate tekstove od mister cherevichanina pa da vidite sta je gramatika namerno nepoštovana, a tačna, i- ja sav sretan poznajem tog mister g. chera i divim se njegovoj hrabrosti da piše slobodnim izborom reči a meni umiljate....
SAmo napred g. cher svi smo skoro uz vas ja danas chito na enternet druzenju tamo negde daleko....
A ti novcici ima ih... samo ih treba naći.....
Черевићан Черевићан 22:32 26.02.2009

незнам

вазда поведен идејом да напишем како говорим резултирао је овај начинми литерарног израза. едукативно ние, то је свима јасно, док другима смета, чиме сам сагласан. зарад оних пак који себе у експерименту препознају ето истрајавам.е сад докле . . .

в. ми је драго да сте нам се прикључили г pavlovic vidomirе
Черевићан Черевићан 22:55 26.02.2009

такнуто макнуто

на стих стихом
ја баш волим
том
немогy да одолим

тајна зато јесте тајна
да је се оћути
те попали друге
да је се наслути

па утоме мраку речи
да утрефиш штаје
то је она заврзлама
која тајни дражи даје

фала мрс jasnaz на изазовном прилогу.
kresan kresan 22:13 26.02.2009

Original falsifikata i mislim se ........

Ujutro obicno mislim da si ti magla
Na obzorju, satenski oblak koji mi uporno
Zaklanja sunce na zavesi.
Ujutro obicno mislim da si ti deo osmosmerke
Koju nikada nisam voleo da resavam, niti cu,
I nije mi u opisu tvojih zapovesti. .........

U podne obicno mislim da si ti ukusna kolenica
Softana i mekana kao jagnjeca sa
Slatko-Slanim krompirima ispod saca.
U podne obicno mislim da si ti kriska hleba koju uvek
Dodirnem vrhom usana, je.o ne je.o,
Hleb se ne baca Lola……….


Uvece obicno mislim da si ti moj univerzalni daljinski
Za cebad, kokice, naocare, fudbal koji gledam
A uopste me ne zanima.
Uvece obicno mislim da si ti jedna neverovatna zivotinjka
Koja uspeva da skoci, sedne, donese, odnese
I u celo me poljubi nezna, ranjiva…………..

Nocu mislim da bih voleo da ovde, bas ovde s tobom
iskljucivo i jedino, budem barem do 3019 godine
I gledam novcic sa Obaminim likom ebesga...
Sa tobom zatvaran bekrajnu krivu
Sam u sebe gledam lupom trazeci nekoc
Original falsifikata i mislim se ........Ma...

Postovanje Gdin Cerevican


Черевићан Черевићан 23:46 26.02.2009

у потраги

цео живот
у трагању проође
до истине
ретко кад се дође

ил ти јеси
ил копија ти си
о скривеном концу
судбина нам виси

стога машта
свима дозвољава
прегршт мисли
те нас замајава


г kresan -е фала и на Лоли и на стиховима, сецоваше ди треба.
miloradkakmar miloradkakmar 09:24 27.02.2009

Тужити Амере


Тужити Амере за разбијену уникатну чашу , а после, када се добије одштета , захвалити им на новооткривеној вредности.
Черевићан Черевићан 09:39 27.02.2009

исто

предложи и г Стојковић мало раније , па сад кад већ има две идентичне сугестије . . мораћу размислити па да се упустим у пар деценијски процес што и мени даје мотив . . да животно потрајем дуже. што ние лоше уопште.

стога , хвала на коментару г miloradkakmar - е
dolybell92 dolybell92 00:28 28.02.2009

Заправо

желим да вам кажем да сте некако недостајали...
јер ваше приче су такви уникати, да би било тужно
остати без њих...
Ја хоћу да мислим да је та разбијена чаша
била некако овој слична...а можда са том и нема никакве везе...
мени то није важно...
Некако испаде како се и каже: Свако зло има своје добро...
само што није увек баш тако...




Черевићан Черевићан 13:48 28.02.2009

ма зло

је зло мрс dolybell92 док добро које ми у њему наслутимо је само наша слабост у непризнавању комплетности зла.
чаша коју приказасте је делом слична ( дизајн постоља) но је била са дужим вратом (дршком) и не тако наглашеном шољом . била је додуше и осликана (непровидна) те од дебљег стакла висине око 20 цм.

посебно ми је драго да Вам моји састави пажњу привуку.фала.
bindu bindu 17:54 28.02.2009

.

Черевићан Черевићан 00:19 01.03.2009

ако

сам и ову слаткиш-маацу причом привукао . . ма требал ми веће признање, bindu ?

фала на прилогу

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana