FEST 09 a.k.a. da nije ljubavi, da ni-je ljubavi... (part 1)

Tibor Jóna RSS / 24.02.2009. u 10:47

Nakon proslogodisnje tragicne svadje organizatora FESTA sa ustaljenim nacinom protoka vremena ovogodisnji FEST 09 je pravo osvezenje. Osim par elemenata iz publike, sve je na vreme. Bravo! Mali korak FESTA veliki korak ka civilizovanom! Bravo jos jednom.

U zelji da podelim jos neke utiske sa ovogodisnjeg FESTA ne mogu a da ne pohvalim i fantastican izbor filma koji je otvorio FEST. "Citac" je naime bio pun pogodak, ponajvise zbog bliskosti i izvesne slicnost dilema koje su u Nemackoj postojale 50tih i 60tih i Srbiji 90tih i 2000tih. Film koji pocinje kao softcore porn-ljubic, a zavrsava se kao nepresusni izvor tema za preispitivanje sopstvenih svetonazora na mene je ostavio dubok utisak i jednu izvesnu nelagodu koja se javlja svaki put kada shvatite koliko je zlo zapravo svakodnevno i banalno i koliko u njemu nema niceg specijalnog ili narocito posebnog. U jednom trenutku sam pomislio i da nije dobro humanizovati kriminalne likove poput Hane Smitz i tako praviti od njih osobe sposobne da izazovu saosecanje, ali opste uzev cini se da i taj element stoji u sluzbi upozorenja da budemo (gradjanski) oprezni i svesni da bas svako moze biti cuvar u Auschwitzu, voleo on beletristiku, pse ili neke druge ljude.

Sto se tice filmova koji su na programu bili u subotu, po otvaranju pohvalio bi i preporucio i korejski film "Tragac" retko dobar i autenticno napet triler u kojem, za divno cudo, scene nasilja imaju svo pokrice. Revolutionary road nam je doneo jos jednu suburban middle class pricu o vecitoj dilemi treba li ici gore, ma kako olujno i samotno gore bilo ili ostati udobno ususkan u nizijama prosecnosti. I ako film briljira u nekolikim scenama, moj je licni utisak da ce mnogo dzin i tonika proteci kroz case ocajnih domacica kojekavih Visterija Lejnova pre nego ih i njihove probleme neko ovekoveci bolje i (oku) lepse od "Far From Heaven" koji je jos daaaavno postavio (pre?)visoku precku za preci filmovima koji se bave americkom suburbijom (eventualno i film "Happiness" ali to je duga prica). Svaka cast Kejt Vinslet (u svojoj drugoj ulozi iz 60tih na ovom FESTU) i njenom liku, ali lik koji igra Dzulijen Mur u "Far From Heaven" i dalje ce in my book biti najbolja domacica iz suburbije ikada! Ipak, izbegavajte da gledate ovaj film kod kuce, primamljivost i blizina daljinskog mogu vas zauvek oterati od njega ka nekom od energicnijih programa - bioskop je pravo mesto za ovaj film!

Za razliku od pastoralnih predgradja Amerike, predgradja Rio de Zaneira imaju kud i kamo ozbiljnije probleme o kojima govori brazilski film "Elitna jedinica". Sto se mene tice, ukoliko nemate 11 godina ili se ne lozite na Legiju i JSO, postoji mogucnost da izadjete bez mnogo utisaka o ovom filmu i bez puno novih informacija o zivotu u favelama, posebno ako ste uspeli da pogledate i "Grad bogova". 

Kineski "Grad 24" vodi nas u bespuca ekonomske zbilje tranzicionom mukom opterecene kineske provincije i njenih manje ili vise srecnih i zadovoljnih stanovnika. Definitivno jos jedan film zbog kojeg, ukoliko ga budete gledali doma, ni jedan daljinski nece izgledati predaleko. Za razliku od "Specijalne jedinice" bilo kako bilo na kraju filma osecate izvesnu dozu zadovoljstine, ne toliko ako ikoliko cinjenicom da ste izdrazli koliko saznanjem da je film ipak pokrenuo misao ili dve. Barem je to moj slucaj.

Nakon socijalne drame kineske provincije "Gomora" deluje kao potpuno razocarenje. Iscepkan film koji nam saopstava da u Italiji ima mafije, da je mafija beskrupulozna i da ubija, te da ko zivi od macha, umire od macha. Potpuno neopravdanih 2 sata trajanja "Gomora" deluje kao skup artsy dramatizacija dogadjaja kojima pribegava na primer "Insajder" ili kao dramatizovani dnevnik sa vestima iz Italije. Nema losih filmova, samo sto za neke, poput "Gomore" nije neophodno da platite da bi ste ih videli.

Za razliku od svih navedenih, sa izuzetkom mozda "Tragaca" jedini film koji je opravdao svojih 120 minuta trajanja bio je "Nixon-Frost" zanimljva pokazna vezba o vaznosti slobode medija za ocuvanje demokratskog poretka.

Inace zivim pod utiskom da je zavera "120 minuta" (svi filmovi traju otprilike toliko) smisljena od strane filmske industrije kako bi nam se osvetila za cinjenicu da sve vise gledamo filmove kod kuce. Jedanput namamljeni u salu, ispastamo svoje TV, DVD i DvX grehe prikovani za platno.

I za kraj - u cemu je problem kod publike da po zavrsetku filma saceka da se barem upale svetla pre nego pokuljaju vani? Ljudi - FEST je, nije bioskop "Partizan"! Ako vas i vide - nema blama :)



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 12:40 24.02.2009

ja odgledala

spaliti posle chitanja i skroz mi se dopao, kao i obichno, kada se radi o filmovima bracem koen i naravno frensis mekdormand- extra, esjuzual!
wukadin wukadin 12:57 24.02.2009

ajd prvi da komentarišem

Reče moja bivša "ja gledam filmove, a ne idem na fest"... Ima tu nečega. Fest jeste kao neki događaj, ali valjda je bitnija neka saznajno/zabavna vrednost (mogu citirati Šelija šta je dužnost umetnika, ako nekog zanima).
U tom smislu ja imam svoju (pred)selekciju, a ona i može biti samo pred- jer stava sam da o filmu ne mogu znati dovoljno dok ga ne odgledam. Ili bar pokušam da ga odgledam.
Što se festa tiče, kriterijum mi je da prvo tražim ne-engleske filmove, jer ovih će biti u bioskopima. Na premijere ne idem osim u slučaju jakog razloga, ili dobijanje besplatnih karti. Ni festovske premijere me mnogo zanimaju. To što se tiče Čitača, za koji mislim da je dobar a Kejt Vinslet mi inače spada u bolje glumice.
Drugi kriterijum mi je sinopsis. Dakle, o čemu se radi, tematika... Preferiram istorijske ili socijalne filmove (one o društvenoj stvarnosti). Ne gledam mnogo nagrade koliko su dobijali. To mi je podatak uzgred, jer može biti i odličan rad, ako me ne privlači tematika, skoro pa džaba. Mada nije zgoreg to znati, ako ništa drugo da bi se poižurilo sa kartom.

Tako, ušlo je nekih 5 filmova u izbor. Put u Meku je rasprodat, dok smo se smislili i dogovorili... To je onaj nagrađivan. Šteta, bar što se tematike tiče. Izmene životnih uloga - od Jevrejina do istaknutog muslimana - uvek su mi bile zanimljive. Odustao sam od filma Pariz - Dakar, pa broj kilometara. Verovatno je dobro urađen, no vreme projekcije baš nije idealno. A ja ne uzimam zbog festa slobodne dane.

Do sada sam gledao Tropa de Elite i Aleksandar: Bitka na Nevi.
Aleksandar je solidno urađen film, možda na momente neubedljiv, otprilike kao naš Boj na Kosovu, mada urađen profesionalnije. Naravno, ovaj domaći se duže pamti, zbog odlične glume glumaca na koje smo navikli - Lečić, Laušević... U ruskom je gluma pomalo problem, scenariju se nema šta zameriti.
Film je solidno ideologizovan, čime dobija na aktuelnosti. Što će reći - priznajem, ali mi ne smeta. Tako u jednom momentu jedan od bojara bukvalno kaže "da se pokrstimo (u katolike) pa da živimo kao na Zapadu". Knjazu Aleksandru papini izaslanici donose knjigu o uspesima reda pa se onda vide slike na kojima su vešali "jeretike", dok u pozadini ide neko katoličko pojanje. Sugestivno, a nekima će možda biti odvratno, što mi se opet sviđa.
Bitke su solidno urađene, mada to niej visokobudžetni film.

Elitna Jedinica mi se veoma svidela, i tu se neću složiti sa blogoautorom. Volim nekorektne filmove, a možda se i ložim na JSO. Uostalom, reče neki čile pored mene - Legija je ništa prema ovome.
Šta je u filmu nekorektno? Pa recimo to da nisam primetio da je Jedinica ikoga od dilera i pomagača uhapsila. Znači, samo likvidacija. Ili puštanje sitnih riba (njima posle mafija presudi). Da je američki kriminal smešan prema brazilskom znao sam i ranije. Nisam gledao Cidade de Deus, ali sam gledao ranije jedan odličan dokumentarac o brazilskom zatvoru.
Po menije poenta filma da policajac koji želi da napusti Jedinicu (jer dobio je dete), ne može biti miran i siguran u svoju zamenu dok ovaj hladnokrvno ne ubije ranjenog dilera. Rekoh da ima nekorektnih elemenata.
Obuka je odlično prikazana, ne one glupe scene drila u američkim filmovima, za koje nikad nisam siguran da nisu parodija - "šta je tebi smešno, ajde dvadeset sklekova!". Mada i ovde ima komičnih elemenata.
Misao dve posle filma... Pa šta ga znam, pre gledanja sam imao više simpatija za Crvenu komandu - narkomafiju marksističke ideologije. Mada u filmu nije data njihova ideološka pozadina. Imao sam prilike čitati u Ćirjakovićevim tekstovima kako ove mafioze u favelama smatraju za heroje. Mada Ćirjaković je dosta kritičan prema Brazilu uopšte.
Inače, korupcija "obične " policije je dobro prikazana, mada ovaj deo drmaturčki nije baš najbolji. Pomalo je konfuzan.

I ostaje mi još Bader-Majnhof. Da je tema zanimljiva ne sumnjam, još da vidimo da li će da iznase 150 minuta filma.
adam weisphaut adam weisphaut 15:59 24.02.2009

Isti utisak po gledanju,

ali opste uzev cini se da i taj element stoji u sluzbi upozorenja da budemo (gradjanski) oprezni i svesni da bas svako moze biti cuvar u Auschwitzu, voleo on beletristiku, pse ili neke druge ljude.

nažalost to je izgleda deo ljudskog dnk, prilagodljivi smo i više nego što bi voleli.
avemarija avemarija 16:05 24.02.2009

A ja

tek planiram da idem .
Kupila sam karte za Tamo i Ovde,
Daarka Lungulova,
zato sto sam ga poznavala,
nekad,
u nekom drugom zivotu.
Pre njegove Amerike.

Nixon-Frost cu odgledati u bioskopu.
I Milk.
Fest je nekad bas bio Fest.

Hvala za informacije ,odlican ti je ovaj prikaz .
man ray loves me man ray loves me 16:12 24.02.2009

Gomorra

je genijalan film. na najboljoj tradiciji neorealizma, iskren film o tome kako zaista izgleda zivot na italijanskom jugu, i za sada najbolji film o mafiji koji sam ikada videla. toliko je dobar da ne govori samo o mafiji vec o svakom drustvu izjedenom korupcijom, kao sto je i srpsko.
narocito crtica o krojacu koga kinezi unajmljuju da im drzi casove, oborila me s nogu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana